|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#70872) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#70866)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2024 |
|
Azért ON méretben a Viessmann tasakokból összegányolt "új" modellek formájában ugyanúgy jelen van ez a jelenség. |
(#70874) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Modellezzünk ....
"Közel harminc évi vitrines tárolást követően Tony Thompson meglepően tapasztalta, hogy a kocsija kissé átalakult. Vitrinből kivéve a kocsija magától szétesett, ugyanis az alváz az idők során kifli formát vett fel.
Túlsúly nem volt, a kocsi NMRA szabványon belül volt. Anyagelfáradásnak tudható be az eset. Mivel az alvázon volt még hely, réz merevítést alkalmazott. Tökéletes lett a poggyászkocsi. Egyedi eset lehetett, mert több modelljénél nem tapasztalt hasonló deformációt. Javaslata, hogy ha a kocsi súlya nem az alváz közepén, hanem a kocsi csavarjainak végén vagy akörül lenne, akkor ez a probléma nem fordulhatna elő."
Eddig az idézet.
A valóság: éppen a múlt héten kellett egy hűtőkocsimat hasonlóképpen rendbe raknom, mert az alváza színtén átment kiflibe.
Képek az eredeti cikkből. |
|
(#70875) etwg válasza róbertke hozzászólására (#70874)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Nagyon jo lenne ha mindent ilyen egyszerüen lehetne javitani. Egy vagy 35-40 éves Roco modellen az alváz fedölemeze görbült meg egy kicsit. Azt csak satuban probáltam kiegyenesiteni de vagy 8 darabra tört. Teljesen ujat kellett csinálni. |
(#70876) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#70872)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Igen, de azokból azért lehet működő modellt csinálni, mert hibásak az öntvények. Nekem is van itthon, mert beszereztem párat, kiegészíteni a DR III. korszakor teherkocsi flottámat. Már megvannak a Tilligtól a szükséges alkatrészek is. Csak időm nincs összerakni, de ez olyan, mint a suszter cipője...
Amúgy igazából nem lesz olcsóbb egy ilyen modell, legalábbis nem sokkal, ha úgy rakod össze, mint a gyár. A japán módszert, vagyis a Fushiba technikát alkalmazva persze más a helyzet. |
(#70877) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#70875)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Mert gondolom nem lemezből volt, hanem öntvényből. |
(#70878) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#70877)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Ugyanaugy ahogy a vagonaljak valamilyen cinköntvény. Most már lemezböl van és müködik. |
(#71009) jvnd hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 22, 2024 |
|
Ugyan nem TT, de tegnap a Nyugatiban ez volt. Ilyet még nem láttam...
M61.020, M61.006, M61.001, M61.017, M61.019 |
|
(#71010) etwg válasza jvnd hozzászólására (#71009)
|
Válasz •
|
Dec 22, 2024 |
|
|
(#71067) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 6, 2025 |
|
BUÉK!
9-én tali.
István |
(#71069) Doki51 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 6, 2025 |
|
Szép napot és boldog, sikeres 2025-ös Évet kívánok Mindenkinek!
Segítségre, tanácsra van szükségem. A mellékelt Scarm vágány elrendezésben mit rontottam el? Illetve kell-e és hol szigetelni? TT Tillig modellgleis, fekete Roco Z21 központ, MTB MP1 váltómotorokkal. A gondom az, hogy a szélső síneken, ha a szívcsúcshoz ér a mozdony zárlatot jelez a központ. Mindkét szélső váltónál azonosan, vagy egyenes, vagy kitérő állásban.A másik váltóállásban gond nélkül megy. A hármas - első - váltónál is gond nélkül megy. Nincs polarizálva egyik váltó sem. Nem csak egy mozdony esetében fordul elő. Remélem sikerült világosan elmondanom. Minden segítséget köszönettel fogadok. Bíró |
|
(#71074) csíkosháTTú válasza Doki51 hozzászólására (#71069)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Tiszteletem Doktor Úr!
Szerintem vagyunk itt páran, akik nem tudják megnyitni a SCARM fájlt. Nem lehet exportálni képként (.jpeg), vagy pdf-ként? |
(#71077) kombi válasza Doki51 hozzászólására (#71069)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
EW 2 esetében a szívdaraboknál összeér a két sínszál. Ergo, ott mindkét sínszálat polarizálni kell. |
(#71079) Doki51 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71074)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Szép estét! Megpróbálom jpg file-ként feltenni. A kék nyilaknál van gond. |
|
(#71080) Doki51 válasza kombi hozzászólására (#71077)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Köszönöm. A gond az, hogy ezen a két váltón kívül van még 8 db EW 2 váltó, ugyanilyen beállítással a pálya másik részein, azokkal nincs baj.
Ez az 5 vágány "zsákutca", csak tároló vágányok lennének, nincs másik kijáratuk.
Ma ügyeletes voltam, majd holnap megnézem polarizálás után is. /MP1 motorral gondolom könnyű lesz  /
|
(#71081) etwg válasza Doki51 hozzászólására (#71079)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2025 |
|
Nézd meg hogy ezek a sinek szigetelve vannak-e egymástol ( feketével jelölve). Természetesen minden egyéb vezetéket meg kell szüntetni ha már az terepasztalon méred.,
Ha nincsenek szigetelve akkor összeérnek a szivdarabban. Egy kicsit ki kell huzni és egy vékony papirt vagy müanyaglapot kell közéjük szurni a szivnél majd maradékot levágni vagy lereszelni hogy sima legyen . |
|
(#71084) Doki51 válasza etwg hozzászólására (#71081)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2025 |
|
Köszönöm. Úgy néz ki, ez megoldotta a problémát. |
(#71085) etwg válasza Doki51 hozzászólására (#71084)
|
Válasz •
|
Jan 9, 2025 |
|
Akkor jo! Régen voltak ilyen problémák azt hittem már megszüntették ezt a technologiai hibát. |
(#71269) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 7, 2025 |
|
BaráTTim! 13-án délután talit tervezünk. Gyakorlatunk szerint a márciusi tali 03.13-án lenne esedékes, de a kemény mag akkor kihelyezett talin lesz Rokytnicében. Budapesti tali dátumán gondolkodni, javasolni kell! |
(#71330) gmarc hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 20, 2025 |
|
Elméleti kérdésem: TT terepasztalon egy hátsó traktusban mennyire feltűnő egy N méretű ipari létesítmény (bánya)? Nem nagyon "apró"? Végülis a valóságban is vannak kisebb méretű régi bányák... |
(#71331) etwg válasza gmarc hozzászólására (#71330)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2025 |
|
Az direkt jo. Én is N méretü gyárakat épitettem a háttérbe, Az átmenetekre persze vigyázni kell, azaz ne közvetlenül a fal mellett menjen TT vonat, hogy valoban a kis épület a látványnak térbeli mélységet adjon. |
(#71361) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 11, 2025 |
|
A márciusi tali a 3. csütörtökön, 20-án délután lesz. |
(#71427) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Csü, 17:26 |
|
Érdekes, ezeket a barkács szinten is idegesítően igénytelen megoldásokat nem nagyon látok német gyártóktól.
Első képen nyillal jelöltem, hogy a motor tengelyének hosszát egy csípőfogóval sikeredeTT lerövidíteni. Csak méreten alulivá, így a kardánperselyt, ha rendesen felhúzzuk a tengely maradékára, akkor a kardántengely nem ér bele rendesen.
Második képen pedig a gyártó tetézi is a bajt! Az, hogy a kardány ebben a szögben áll a modellben, az bennem erősen megkérdőjelezi a modellt tervező szakmai tudását.
MielőTT rákérdeztek, ez egy MTB ABbmot. Kritikán aluli a minősége, ráadásul önmagát sem tudja rendesen elvonszolni sík pályán sem, mert csak egy hajtott forgóváva van, abban is csak az első két tengely van meghajtva. Ez "csak" azért baj, mert emelkedőre futva a forgóvázban a középső tengely elemelkedik a síntől, de legalábbis erősen lecsökken az addhéziója, így a modell elakad a vágányon. Ehhez jön még a motor tengelyének "finom" megmunkálása, és az azon elforgó műanyag kardánpersely.
"Mindegy, hogy mit gyártunk, csak nyaljuk rá, hogy "MÁV", a sok lököTT magyar úgyis megveszi, mert nincs más."
Elkeserítő...
|
|
|
|
2025. Márc, 28. Pé 0:04:58 |
|
Jelenleg 5 fő olvassa az oldalt |
|
|