Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       142/436    
(#23645) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#23644) Válasz Okt 1, 2013
Az észrevételed jogos, de nem minden esetben ment meg, az kimaradt, mert nem akartam riogatni, hogy ha a vámtiszt úgy gondolja, hogy a bemutatott papírok nem fedik a valóságot, akkor a NAV emberi felbecsülik a csomag értékét, és a becsült érték alapján állapítják a szükséges befizetendő összeget.

A céges részével nem foglalkoztam, mert nincs cégem, így ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom.

Ezeken túlmenően természetesen egyetértek veled, mert mint a cikkben is írtam, mindannyian jogkövetőek vagyunk.
(#23646) kombi válasza masTTertape hozzászólására (#23629) Válasz Okt 1, 2013
Dehogyis! Csak hőnfutottak kissé a kollegák
(#23647) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#23644) Válasz Okt 1, 2013
De mi munka volt áttenni vászonra
(#23648) hoTTo válasza wolfchild hozzászólására (#23642) Válasz Okt 1, 2013
A Tillig minden évben kiad 2db ingyenes katalógust, a TT modellekről, egyet év elején egyet szeptemberben. Ezekben megtalálhatók az újdonságok. Ingyen adja papírra nyomtatva és ingyen adja letölthetően pdf-ben (és ugyanez megvan H0-ban is, sőt extra lapocskák is vannak, pl idén a digitális modellezésről). Ezekben minden modell benne van, sőt, a várható újdonságok vannak benne. Ősszel kiad egy éves katalógust papíron, pénzért, amiben az aktuális szortimentje van benne. Idehaza ez a kiadvány kb. 1400Ft, azaz egy német modellújság árának fele (harmada?), egy hazai vasúti magazin árának duplája. A tavalyi katalógusból 50000db készült, mind elfogyott a gyárból (nálunk még van 1-2 darab ). Miért tenné ingyen közszemlére a pdf-et? Majd talán pár év múlva hozzájárul, hogy a rumián fent legyen.
(#23649) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#23643) Válasz Okt 1, 2013
Amennyiben a saját elmefuttatásaidat publikálod azzal nincs is semmi baj. A Tillignek, stb. Azonban nincs saját elmefuttatása, legfeljebb bankszámlája, alkalmazottja meg gyára stb.. A katalogus képei, szövegei, tördelése stb. egy-egy ember ( alkalmazott, bérelt stb.) szellemi tulajdona, amit a Tillignek meg kell vennie egy adott célra (nyomtatott publikáció), mennyiségre ( 10000 katalogus) és idöre (pl. 1 év)
Márpedig a webre kirakott pdf ennek aligha felel meg ( az érvényben levö törvények szerint).
Ezért kerülnek fel ilyen irományok csak megkésve a webre - amikor lejár a védettségi idö, illetve felváltja öket az aktuálisabb katalogus. ( vagy valaki joval több pénzért megveszi ezeket a jogokat is.)
(#23650) hoTTo válasza wolfchild hozzászólására (#23642) Válasz Okt 1, 2013
Idézet:
„... a Tillig-nek miért nincs Facebook-oldala, a Roco erre is jól ráérzett, ingyen marketig ...”

Kinek van ingyen? Ha egy gyárnak van egy munkása, aki kipakolja a dolgokat a Facebook-ra, ezen dolgokat meg kell írni, le kell fotózni, moderálni kell (visszafelé, a régi dolgokat is) a gyár oldalát, akkor kell rá embert foglalkoztatni. Ha ez az ember csak a munkaidejének 5%-t fordítja erre, az is pénz valakinek. Ha valaki ezt non-stop végezteti, hogy azonnal levehesse az éjszakai káros beírásokat, az legalább 3 moderátort foglalkoztat, akkor az máris háromszoros pénz...
(#23651) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#23649) Válasz Okt 1, 2013
Egy dolgot kell tisztázni a katalógus témában!

Ez egy reklám kiadvány, vagy egy Tillig "termék". Előbbi esetben nem értem az árat, utóbbi esetben teljesen jogos az észrevételed a szerzői jogokról is!
(#23652) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#23649) Válasz Okt 1, 2013
Hát ne haragudj, de evvel úgy vagyok, mint az öreg székely bácsi miután a fia elvitte a plázába a moziba, hogy együtt nézzék meg a Csillagok háborúját.
A fiú a film végeztével a moziból kifele megkérdi: Édesapám, milyen volt?!

Hááá fiam, azé én özt nem hiszöm!!!!

De komolyra fordítva a szót, Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy ha fizetsz egy fotográfusnak, meg egy szerkesztő / tördelődnek, hogy ugyan már dobjanak össze neked egy katalógust, akkor azon túlmenően, hogy a munkájukat kifizetted, mert ugye ingyé senki sem dolgozik, még a példányok után is jogdíjat kap?!

Ez irracionális.
(#23653) zsolesz74 válasza hoTTo hozzászólására (#23650) Válasz Okt 1, 2013
Az éjszakai káros hozzászólásokra kitalálták az üzenőfali poszt jóváhagyását!
(#23654) róbertke válasza kombi hozzászólására (#23646) Válasz Okt 1, 2013
Nőnfutottak mint te ...
(#23655) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#23642) Válasz Okt 1, 2013
A facebookhoz csak annyit, mindenki probálkozik, az egyik itt a másik ott - aztán meg jön a keménykezü auditor, s megkérdezi a korábban irtakat a vásárokkal kapcsolatban. Mibe kerül és mit hoz ez a kasszába. Ha erre nincs épkézláb válasz, akkor abba kell hagyni!
Azt meg már mi, tapasztalt netezök, sajnos nagyon jol tudjuk, hogy az ilyen felületek hozama alig mutathato ki, azaz minden észnél levö könyvelö elöbb utobb elökotorja a piros ceruzát ilyenek láttán
(#23656) wolfchild válasza hoTTo hozzászólására (#23650) Válasz Okt 1, 2013
Ottó, ez csupán jogosultsági kérdés (mármint a moderálás), egy Facebook oldal meg egyébként sem a helyben előállított tartalomról szól, hanem a már kész, weblapon megjelent, youtube-ra vagy bármely más videómegosztóra feltöltött tartalom belinkelésére. Úgyhogy mint aki ilyennel foglalkozik, hidd el nekem, hogy szinte 0 meló, ezért is b***ák rá a webmesterekre.
(#23657) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#23652) Válasz Okt 1, 2013
Törvény szerint kap - azaz a szerzödésben benne van mire és hányszor használhatod az ö szellemi termékét amiértm fizetsz.
( ezt most ne ugy értsd, hogy minden darabÉrt kap jogdijat.hanem ezt beirják a szerzödésbe és egyszerre vagy többszörre kifizetik, de csak annyira meritik ki amennyi a szerzödésben áll. Amennyiben ezt megsértik komoly büntetések következnek. A szellemi jog nem tulajdonithato el, azaz mindig a természetes személyé marad s nem pedig pl. a kiadoé vagy a gyáré.
(#23658) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#23655) Válasz Okt 1, 2013
Tavaly egy induló üzlet kapcsán több területen próbálkoztunk a reklámmal. És a Facebook csúnyán megbukott a többi felülettel szemben. A korosztály természetesen a 18-49 és még plusz mínusz 10 év!
A belefektetett munka arányában a legrosszabb volt...ezzel nem akarom felhasználóként prejudikálni, de ma már nincsenek illúzióim.

Ettől függetlenül kiegészítőként, vagy támogató médiumként viszont nem rossz.

Idézet:
„Törvény szerint kap - azaz a szerzödésben benne van mire és hányszor használhatod az ö szellemi termékét.”

Ha kifizetem a bérmunkáját akkor szabadon felhasználhatóvá válik, természetesen a nyilatkozatok kitöltése és aláírása után.
(#23659) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#23655) Válasz Okt 1, 2013
Értem amit mondasz, de szerintem felesleges egy kiállítást és egy facebook oldalt egy lapon emlegetni.

Az általad említett kiállítás az ahol lecsapódik / lecsapódna az amit a marketing csapat az elmúlt időszakban az összes médiában alkotott. Egy ilyen média a Facebook, ahol a legegyszerűbb és a legolcsóbb a hype-ot fenntartani, mert egy bolond 100-at csinál alapon működik.

(#23660) hoTTo válasza wolfchild hozzászólására (#23656) Válasz Okt 1, 2013
"jogosultsági kérdés" - pár éve volt, hogy lehalt az egyik hazai mobilcég szolgáltatása. Egy másik mobilcég vicces embere beírt a neten egy helyre erre válaszul egy jópofa mondatot (sajnos nem emlékszem rá, de valami olyat, hogy gyertek hozzánk mobilozni). Vicces fiút azonnal kirúgták, pedig a fél ország röhögött a poénján és a saját cégét abszolute pozitívan állította be.
Aki komolyan veszi a facebookot az alkalmazás rá akár csak munkaideje egy részében embert. Ha nem veszik komolyan, akkor nem csinálják - nem a 3 fős magyar kisvállalatról beszélek, hanem nagy cégekről, mint a Roco, Tillig.
Mellesleg mostanság sajnos a költségcsökkentés a divat és nem a kísérletezgetés a modellgyártóknál...
(#23661) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#23658) Válasz Okt 1, 2013
Azért, annyit tegyünk hozzá, hogy nem mindegy, hogy belső ember, vagy cég csinálja a FB kampányt, mert az utóbbi értelem szerűen drágább jóval, és mivel benne vagyok, tudom, hogy az ilyen fizetett kampányok milyen rátával dolgoznak, nem véletlen, hogy egy-egy ilyen cégnél (kampányszervező) reggeltől estig bent ülnek az egyetemisták (mi csak zombiknak hívjuk őket), és abból áll a napjuk hogy létrehoznak identitásokat, majd ezekkel megpróbálnak minél több emberrel megismerkedve, hálót építeni. Monoton munka, és nem is fizet, viszont a kampányoló cégnek van X ezer érdeklődője, az más kérdés, hogy ennek 50-60% kamu reg.
(#23662) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#23658) Válasz Okt 1, 2013
Igy van ahogy irod, és attól függ mi van abban a szerzödésben.
Nyilván, hogy a szerzödö felek dolga, hogy hogyan egyeznek meg, mire kér és kap a felhasználó engedélyt.
(#23663) hoTTo válasza wolfchild hozzászólására (#23656) Válasz Okt 1, 2013
Megnéztem a Roco face oldalát. 3 órája, azaz 19:30-kor válaszolt a Roco egy beírásra - ezt vajon szorgalomból csinálta az ember, vagy ezért fizetik?
(#23664) zsolesz74 válasza hoTTo hozzászólására (#23660) Válasz Okt 1, 2013
Vodafone-tól kapta a Telenor(T-mobil?)...tényleg vicces volt!
(#23665) wolfchild válasza hoTTo hozzászólására (#23660) Válasz Okt 1, 2013
Ha arra gondolsz, mikor a T összeomlott a Dunától keletre, akkor hidd el, mi odabent nem röhögtünk, mert ugye a saját hálózat omlott össze, és nem tudtak szólni, hogy gond van, mert ugye a mobil nem ment.

Szar dolog ha a rendőr ébreszt, hogy ideje munkába menni
(#23666) zsolesz74 válasza hoTTo hozzászólására (#23663) Válasz Okt 1, 2013
Kérdezd meg tőle. Csak reagál rá...
(#23667) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#23659) Válasz Okt 1, 2013
Nézd ma már ( bennfentesként tudom), hogy müszerekkel mérik még a call centerek hatásosságát is, és az elektronikus könyvelök negyedoránként állitják fel a hatásossági mutatókat, akkor ne hidd, hogy elcsuszik a figyelem elöl bármilyen kiadás, amit pl. a facebookra költenek bármilyen formában.
(#23668) wolfchild válasza hoTTo hozzászólására (#23663) Válasz Okt 1, 2013
Nyilván fizetik, de nyilván nem csak ez a dolga, vagy ha igen akkor a Roco-nál nagy kanállal esznek
(#23669) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#23667) Válasz Okt 1, 2013
Nyilván nem, de akkor is a legegyszerűbben szervezhető közösségi fórum, pont ugyanolyan jó mutatókkal mint egy call center.

Ha valaki közületek menedzselt már weblapot, vagy akár egy sima FB-oldat akkor tudja, hogy az utolsó klikkig ki lehet elemezni mindent, én is pont ezt teszem a Fűtőházon, feldobok egy két új ötletet, és figyelem, hogy miképp reagál rá az olvasótábor.

Hány embert mozgatok meg, mikor érdemes bármit is posztolni, mikor kell kivárni, mikor lanyhul az érdeklődés, melyik témakör mennyiben emeli vagy csökkenti a nézettséget, az olvasó mennyi időt tölt el az oldalon, hány oldalt néznek meg egyszerre, stb.

(#23670) hoTTo válasza wolfchild hozzászólására (#23668) Válasz Okt 1, 2013
YES! Nincs ingyen a facebook!
(#23671) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#23669) Válasz Okt 1, 2013
Azért messze nem ilyen egyszerü a dolog.
Ezek az elektronikus felületek nagyon csalok, föleg ha áruról van szo. Híába lesz az xy gyárnak sokmillio lájkja vagy hálozata, ha a kimutathato haszon a statisztikai hiba alatt van. Márpedig az esetek tulnyomo többségében ez a helyzet. Ez még tovább rontja dolgot, mert az egyik oldalon sokszámjegyü baráti kör lesz, a másik oldalon meg alig kimutathato haszon. A névleges haszon joval kisebb, mint bármelyik köboltban ( bevétel/potenciális vevök), igy sokkal inkább szembe tünik.
Majd, ha sokan olvassák az honlapodat probáld meg eladni rgyik másik irásodat mondjuk 10 ft-ért. Egyböl meglátod a különbséget.....
(#23672) wolfchild válasza hoTTo hozzászólására (#23670) Válasz Okt 1, 2013
Azért ahogy végignéztem a Ti FB oldalatok, azért akkora hülyeséget csak nem mondtam, helyben készült tartalom szinte semmi, tényleg csak átfutottam, de 95% felett van szerintem a linkelt tartalom, hozzászólások meg elhanyagolhatók.

Ezzel nem azt mondom, hogy nincs vele munka, de nem hiszem hogy napi szinten órákat rabol el az életetekből.

Őszintén melyik került többe, egy havi FB menedzselés, vagy az a cucc, amit felajánlottatok a hétvégén a modulozásért. (Amit ezúton is köszönök a többiek nevében, nekem nem volt pofám a sorba beállni, mert nincs modulom. De a gesztust értékelem mindenképp.)
(#23673) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#23671) Válasz Okt 1, 2013
Köszönöm, de megelégszem a jelenlegi olvasótáborral, szerencsére nem csak magamnak írogatom a kis hülyeségeimet.

Nem célom sem a kereskedelem, leszámítva azt a pár apróságot ami tényleg nem kell.

De az utolsó mondatod otromba, függetlenül attól, hogy az oldalam látogatott-e vagy sem.
(#23674) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#23673) Válasz Okt 1, 2013
Bocs, eszem ágában sem volt minösiteni az oldaladat, csupán arra rámutatni, hogy milyen különbség van az ingyenes meg a fizetett dolog között. (Azaz mennyire nem alkalmazhatok a magán ingyenes oldalakon szerzett tapasztalatok a kereskedelmi oldalkra)
Én is fenntartottam egy ideig egy videooldalt ( most is megvan csak már sokkal kevesebbet törödök vele) - volt olyan videom amit >100000 ember nézett meg - eladni meg csak 500-t tudtunk.
Sajnos ezek a meztelen tények - s ha belegondolok mennyi pénzbe meg energiába került ama video forgatása, és elkészitése, akkor vicc volt az egész.
(#23676) hoTTo válasza wolfchild hozzászólására (#23672) Válasz Okt 2, 2013
Ez így van, szinte a blog másolata csak a face, de hol vagyok én egy Rocohoz . Mi részben szórakozásból is csináljuk amit csinálunk, így ez nem összehasonlítható egy euro milliókat forgalmazó céggel.
Egyébként a face 160 likeolónk nagy többsége még soha nem vásárolt tőlünk. Közöttük vannak a barátaink, volt osztálytársak, kollégák stb. akiknek tetszik, hogy próbálkozunk valamivel. Nem végeztem rá mérést, de szerintem a faceről kiindulva jó ha 1-2 új vevőnk jöhetett eddig.
A felajánlás többe került - de nagyobb megtérülést is várok tőle!
(#23677) gaTTeros hozzászólása Válasz Okt 2, 2013
Tisztelt topictársak!

Nem maradhatnánk inkább a vasutmodellezésnél? Ez a topic tudtommal arról szól, vagy már nem? A többi jópofizást más topicban kéretik kiélni!

Bocs hogy szóltam tisztelettel.

ÉN IGY GONDOLOM!
(#23678) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#23637) Válasz Okt 2, 2013
Mhhh...

A két fiam kb 5 perc alatt futotta át a Fleischmann és a ROCO aktuális katalógusát, ami ingyenes. Azóta kézbe sem vették.

A Tillig 2012/2013 nagykatalógusát - amit megvettem a gyárból - még most is lapozgatják néha félórákig.

Magam is sokkal jobban szeretem a netes felületek helyett a nyomdai termékeket olvasgatni. És igen, hajlandó vagyok pénzt is adni ezekért. Mondjuk az aktuális ROCO, vagy Fleischmann meg ingyen sem kéne, anniyra silány, és hasznavehetetlen. Nem beszélve arról, hogy Tilligben vannak tanácsok, tippek is.
(#23679) wolfchild válasza hoTTo hozzászólására (#23676) Válasz Okt 2, 2013
Nyugalom, én most lájkoltam, és ha minden igaz, hamarosan vásárolok is, már csak Gábor miatt is, hogy lássa elindulok az úton.

Ha esetleg kint lesztek a TEMOFESZT-en mert mintha olvastam volna hogy börze rész is lesz, akkor az alábbiakat elvinném:

4db Tillig TI-316530 Szögletes ütköző, fekete
4db Tillig TI-310300 Kerek ütköző, fekete
2db Tillig TI-313920 LVT Scharfenberg kuplung

Ha nem vagytok kint, akkor ráér a következő klubtalálkozón. Köszönöm.
(#23680) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#23674) Válasz Okt 2, 2013
Én meg úgy gondolom, hogy mert neked nem sikerült számodra megfelelő eredményt elérned a saját weblapodon, az nem feltétlenül azt jelenti azt, hogy egy ilyen befektetés nem hozhat busás hasznot, pusztán valamit rosszul csináltál.

Aktív webmesterként, nem egy weblapot viszünk sikerre, legyen szó akár magán, akár céges dologról.
(#23682) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#23680) Válasz Okt 2, 2013
Mit nevezel sikernek?

Amikor a weblapom elindult, akkor rengetegen jöttek, kerestek, hogy miért nem náluk, mert arra a felületre xxxx/nap kattintás van, vagyis rengetegen olvassák.

Nos, én nem szeretnék ilyen klikkelő-versenybe beszállni, mert nem látom értelmét. Mi ér többet?
- Ha van ezerkétszáz klikk, és két vásárló?
- Ha van 50 klikk, de abból 25-30 konkrét megrendelő/vásárló?

Én az utóbbit tartom valamire! Számomra bőségesen elegendő, hogy van egy saját domain neves weblapom. Tapasztalataim szerint egy lehetséges vásárlónál nagyon sokat nyom a latban, hogy nem egy ingyenes tárhelyen vagyok fennt, hanem saját webfelületem van. A közösségi oldalakat - konkrétan az Arckönyvet - már említette a webmesterem, de egyelőre elzárkózom tőle. Ugyanis a műhelyem egy "one man show", vagyis egyedül vagyok, és viszek mindent. Így is elég sokat vagyok távol a fiaimtól, erre már végképp nincs időm. És még valami: sokat kell azért dolgozni, hogy a vásárlóim, megrendelőim közül gyakorlatilag mindenki visszatérő vásárló, és rendszeres látogatója, no nem weblapomnak, hanem a műhelynek. Én inkább ezt részesítem előnyben.
(#23683) Gashpy hozzászólása Válasz Okt 2, 2013
T. Kollégák!

Remélem nem haragszotok meg az offtopik kérdésért...

A Roco konténeres kocsijába (jó régi képződmény, az első Simson+MZ konténeres megjelenés) melyik Tillig ejtőkampós kapcsolót lehetne betenni?
Eredetileg BTTB jellegű volt, most pedig Fleischmann van benne...
(#23684) csíkosháTTú válasza Gashpy hozzászólására (#23683) Válasz Okt 2, 2013
Elvileg szabványos kupplungbefogó van benne, így a Tillig 08872-ből kell belőle, 2db a zacskóból, ha a régi "BTTB tipusú" kupplungot keresed. Ha kijössz a műhelybe, adok kettőt cserébe a Fleischmann-ért.
(#23685) Gashpy válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23684) Válasz Okt 2, 2013
A Fleischmannt nem adom, otthon azzal szeretek játszani
A Temofesztre vinném a kocsit és oda kéne bele az aktuális Tillig kapcsoló...
Gyakorlatilag nem szabványos a felvevőszerkezete, hanem egy kis doboz van rajta, amit alul ki lehet pattintani. Már olyan régen cseréltem, hogy a gyárilag szállított kapcsolója elkeveredett.
Most a Flm 9540 van benne.

Lehet, hogy a Tillig 08846 (Kuppelkasten) kellhet bele? A katalógusból nem látom a pontos kialakítását...

És ha már megemlítem ezt a kapcsolót... Akkor ez való a BTTB Res kocsikba is?
(#23686) csíkosháTTú válasza Gashpy hozzászólására (#23685) Válasz Okt 2, 2013
Nem valószínű, hogy kijutok a fesztiválra. Ennek pusztán anyagi okai vannak, az időn kívül.
(#23687) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23686) Válasz Okt 2, 2013
Gyűjtsünk rá neked kedves Mester és a családodnak??
Pár darab Széchenyi bankót már félre is tettem ....
(#23688) kaTTonai hozzászólása Válasz Okt 2, 2013
Ó Nagy TT-s Istenek segíTTsetek!

A DR vasútjánál a rakoncás rönkszállító 2t-es vagonok barnás színe milyen barna?

Milyen színkódú Revel festékkel fössem le?

Már kérdeztem de senki nem válaszolt...

Üdv:Miki
(#23689) reszelozsir hozzászólása Válasz Okt 2, 2013
Napok óta csak most volt időm gép elé ülni. Jó volt olvasni a modul próbáról és látni a képeket. Már nagyon várom a szombatot, hogy élőben is láthassuk a gyerkőccel. Gratulálok az építőknek, remélem egy-két éven belül én is beállhatok a sorba
(Bocsánat, napokkal ezelőtt volt, de én úgy tudom, hogy a szlovák/cseh nyelvben az "š" az "s", az s az "sz".)
(#23690) Gashpy válasza kaTTonai hozzászólására (#23688) Válasz Okt 2, 2013
Áve ZSP barátom!

Lehet, hogy azért nem kaptál választ, mert nem vagyunk képben vele...

Az biztos, hogy sötétebb barna volt, mint a MÁVos (ráadásul az nem is barna, hanem míniumvörös, vagy bauxitvörös volt )

Lehet, hogy az a legjobb, ha viszel egy gyári vagont a boltba és hozzánézed a festéket...
(#23691) sunocske válasza reszelozsir hozzászólására (#23689) Válasz Okt 2, 2013
Idézet:
„(Bocsánat, napokkal ezelőtt volt, de én úgy tudom, hogy a szlovák/cseh nyelvben az "š" az "s", az s az "sz".)”

Jól tudod, de a dolog nem ennyire egyszerű a nevek tekintetében. Mivel a szépemlékű középkorban a határok kicsit másképp néztek ki, mint ma, ráadásul mindenki-mindenkivel khmmm..., szóval lettek országokon átívelő vezetéknevek-családok-dinasztiák (később a térkép újrarajzolásakor az adott területre vonatkoztatható kisebbségi nemzetiségek), és kialakult egy jó nagy katyvasz (a területileg illetékes helyesírásnak megfelelő névátírásról nem is beszélve!). Pl. mi azt mondjuk és írjuk, hogy Jagelló. A lengyel azt mondja, Jagiełło, amit ráadásul teljesen máshogy is ejtenek Vagy a másik "kedvencem", Kosciuszko Tádé, aki valójában Tadeusz Kościuszko (és kiejtve "tádeus koscsusko", de itt legalább a helyesírást már majdnem eltalálták). Szóval Hruska úr családfájáról is simán elképzelhető, hogy eredetileg Hruška volt, csak egy figyelmetlen anyakönyvvezető "lefelejtett valamit". Kvázi ugyanaz a történet, mint etwg-nél.
(#23692) róbertke válasza kaTTonai hozzászólására (#23688) Válasz Okt 2, 2013
rotbraun RAL 8012 (1949-től) TGL száma 0654
(#23693) etwg válasza kaTTonai hozzászólására (#23688) Válasz Okt 2, 2013
Én azt mondanám, hogy amilyen barna éppen volt. Voltak egészen sötétek is, késöbb egy ideig divatos volt a világos minium piros, ami korán bebarnult a kosztól meg a füsttöl, meg elvesztette a csillogós voltát.
Amikor eltüntették a miniumot, akkor olyan szürkéspiros volt.
Szerintem ha néhány kocsit egyformára festesz, akkor lesz a leghüebb, mert akkor láthato, hogy azok a kocsik kb. egyidöben jöttek a gyárból vagy mühelyböl.
(#23694) BR95 válasza Gashpy hozzászólására (#23685) Válasz Okt 2, 2013
Üdv!

Innét nézve valóban Kuppelkastennek tűnik. Van még belőle néhány darabom, én az SSy vagonjaimban cseréltem... Magammal hozzam holnap a Ripplibe, eljössz érte?

Józsi
(#23695) sunocske válasza Gashpy hozzászólására (#23690) Válasz Okt 2, 2013
Idézet:
„... ráadásul az nem is barna, hanem míniumvörös, vagy bauxitvörös volt ;) ...”

Amit ráadásul csak simán "vagonvörös"-nek hívtak

Egyébként létezett vagonzöld is, ez az, ami a fényképeken (és emlékekben) a sötétzöldtől az antraciton át a szénfeketéig bármi lehetett
(#23696) róbertke válasza sunocske hozzászólására (#23695) Válasz Okt 2, 2013
Németeknél (DRG - DR) nem hívták egyik színt se "Wagenrot" -nak, az a MÁV -nál volt csak ...
Lapozás       142/436    
Frissek
  2024. Nov, 26. Kedd
23:20:30
  Jelenleg 2 fő olvassa az oldalt
Hirdetés