|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#43638) sunocske válasza TTKacsa hozzászólására (#43637)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Érdekes ötlet! |
(#43640) sikumegalifter válasza sunocske hozzászólására (#43621)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Igen én is azt látom főleg hogy mostanában jobban figyelem a vasutat hogy sok a külföldi kocsi. Amíg lehet én a Magyar oldalt erősítem még ugye jönnek a gabonások meg az Eaos azt hiszem. Res-ből meg Rgs-ből lassan kijön egy-egy szerelvény nálam. Remélem a többiből is ha kaphatóak lesznek |
(#43641) sikumegalifter válasza TTKacsa hozzászólására (#43637)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Üdv! Jól néznek ki a váltók mennyire nehéz építeni ezeket főleg ha az ember nem profi mint én |
(#43642) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Ma még kaptam valamit ajándékba Srácok esküszöm szeretem ha a csajok Pestre járnak vásárolni |
|
(#43645) TTKacsa válasza sikumegalifter hozzászólására (#43641)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Szerintem nem bonyolult. Amire figyelni kell, hogy a talpfa rács az szimmetrikus, tehát mindkét irányba 7,5 fokos...vagyis, ügyesen kell leragasztani a rácsot a megfelelő geometriához.
Még ami általánosan igaz, hogy a sínszálak hosszabbak, tehát vágni kell belőlük. (Én elsőre eltörtem a csúcssínek "összekötő rúd"-hoz tartó pöckét hajlítás közben, így újra kellett reszelni őket, ezért nálam 2 mm-rel rövidebb lett a kitérő hossza.)
Amivel én bonyolítottam a dolgot, hogy ugye a barnított rész csak a csúcssín kivastagodása után kezdődik, ezért ez pótolni kell a barnított helyén. Én egy fényes sínszállal csiszoltam (reszeltem) össze szemre a megfelelő szögben. Ezek egymáshoz rögzítése még kérdéses, de a forrasztáson gondolkozom.
De összességében egyáltalán nem nehéz összerakni, csak mindent be kell tolni a helyére a megfelelő méretre vágás után. |
|
(#43647) sikumegalifter válasza TTKacsa hozzászólására (#43645)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Köszi az infót Akkor megpróbálom azt hiszem én is. Vágni mivel vágod a sínt van valami speckó fűrész hozzá? |
(#43648) angyal.marci válasza sikumegalifter hozzászólására (#43647)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
A Roco csinál sínfűrészt itt. Én anno kb 2550-ért vettem a VMC-ben! Egész pontosan 2013.09.20-án |
(#43649) TTKacsa válasza sikumegalifter hozzászólására (#43647)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Én csípőfogóval elvágom a kívánt hossznál 1 mm-rel hosszabbra, ilyenkor kapsz egy elég érdekes profilt. Ezt reszelővel egyenesre reszelem, ezért kell a plusz hossz. Esetleg a talpát is bereszeled átlósan, hogy könnyebben suhanjon a síntartó fülekben.
Nekem bevált, de kinek mi a szájíze. |
(#43650) angyal.marci válasza TTKacsa hozzászólására (#43649)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Egy N-es rokon lombfűrésszel csinálta... |
(#43651) TTKacsa válasza angyal.marci hozzászólására (#43650)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2015 |
|
Eddig azért nem mennék el |
(#43690) HarciSün válasza angyal.marci hozzászólására (#43654)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Nekem a sín vágására a legjobban a dremel+kis vágókorong kombináció vált be. Gyors, pontos egyszerű - úgy működik mint a "mini flex"
Persze nem eredeti dremel, valami nagyáruház akciójában vettem anno talán 5 ezer ft-ért, azóta nagyon sokszor sok mindenre használtam már, szóval nagyon megéri.
Kérdeznék is. Van valami bevált anyag vagy technika a betonperonok elkészítésére? Egyszerű szürke MÁV-os beton peront szeretnék de gondoltam előtte kérdezek hogy miből (oldalfal gyufaszál azon sztirol, vagy közte gipsz?)...
Kis, kavicsos peronnál gondoltam leragasztott gyufaszálak közti leszórt homokra is. |
|
(#43692) Csupaszem60 válasza HarciSün hozzászólására (#43690)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Szia!
Nekem betonnak és szegélykőnek, illetve alagútbejárónak is legjobban a levegőre száradó gyurma vált be. Koszolás, festés után mutat a legjobban.
két kép a felhasználásról: A torony alatt is az van, illetve a háttérben is látható a raktár előtti terület, ami beton. A másik képen a szegélykő az állomáson és a parkolóba is.
|
|
(#43693) HarciSün válasza Csupaszem60 hozzászólására (#43692)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Tényleg! Máshol már használtam a száradó gyurmát de erre nem gondoltam pedig kézenfekvő. Jók a képek!
Köszi a tippet!
Az úton a fehér csíkot mivel rajzoltad ecsettel/filccel? |
(#43694) Csupaszem60 válasza HarciSün hozzászólására (#43693)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Ecsettel festettem. Látod az út is abból van, csak másképpen festve. Az általad küldött fotón látható peronhoz hasonlót is csináltam már, de arról a munkahelyi gépen nincs kép. Szegélykő két oldalon közte homok, nekem az is tetszik.
TTibi |
(#43696) angyal.marci válasza Csupaszem60 hozzászólására (#43694)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
A felezővonalhoz nem jó egy írólap vagy fénymásolópapír? Mert az új csíkok már domborúak ám! |
(#43698) Lezlinilzen hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
|
(#43700) ZaGyu hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
|
|
(#43701) csíkosháTTú válasza Lezlinilzen hozzászólására (#43698)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Azért van fény az alagút végén!
A műhely ügyfeleinek egyre nagyobb hányadát teszik ki azok az emberkék, akik gyermekeinek építenek újra terepasztalt! És most hadd soroljam ide a Te színvonaladtól igencsak távol eső, amatőr berendezéseket is! Hála istennek, ezeknek mindig elmondom, hogy ne gyerekeknek/unokáknak építsék, hanem a gyerekekkel/unokákkal építsék! Csupa lelkes, mosolygó arcokat látok viszont azok közül, aki ezt megfogadják. Nem sikerül valami elsőre? Sebaj! Majd a következő jobb próbálkozás jobb lesz! Erre a tevékenységre rá kell szánni az időt. Ha komolyan veszik, akkor előbb-utóbb növekszik a gyakorlat, a tudás, és szebb lesz az alkotás is, amit készítenek. Ezt a tudást sem kapja készen az ember fia, meg kell tanulni. Hogy nem lesz minden asztal a kiállítás sztárja? Nem is arra készül. Arra készül, hogy alkossanak maguknak valamit. Aztán, ha ebből sok lesz, akkor majd egyre több olyan asztal is lesz, ami a Tiédhez hasonló, színvonalban. Ehhez idő kell, de egyre több a lelkes olyan srác, mint az enyémek. Aztán majd fiatalodunk... És talán majd az sem lesz baj, ha egy kiállításon nem lehet vezetni vonatot a kiállított asztalokon. Ugyanis, akik ez miatt háborognak, azokkal sincs baj, csak rosszkor voltak rossz helyen. nem nézték meg, hogy hova is mennek... |
(#43702) TTfan hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Lezlinilzen gondolatait elolvasva megnéztem, idén is várható-e a színvonalas asztalokat / modulokat felsorakoztató gödöllői kiállítás. Elméletileg idén lett volna a III., viszont az itt olvasottak alapján a megrendezése kérdéses. |
(#43703) Lezlinilzen válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43701)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Legyen igazad! |
(#43704) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43701)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Én azért nem vagyok ennyire optimista. Igencsak érdekelne, hogy rajtad meg rajtam kivül ki képvisel itt 2 ( vagy több) modellezö generáciot?
A mai világban az egész társadalmat arra hangolják, hogy csak vásároljon és szorakozzon a frissen vett portékával, de közben nehogy gondolkozzon vagy netalán ( isten ments) dolgozzon (épitsen) is valamit.
Sajnos abban teljesen igaza van Lacinak, hogy az átlagos látogato elvárja, hogy a nebulo csak ugy játszhasson más terepasztalán ( hiszen erre tanitja öket az internet - mások munkájának az eredményeit ingyen elvezhetik, söt elöfordulnak olyanok is, akik kikövetelik az ingyenes élvezetet - legyen az zene, film, kapcsolási rajz vagy munkafogás stb.).
Az igen kevés embernek jut az eszébe, hogy milyen munka, tapasztalat, tudás, tehetség lapul a háttérben aminek az eredménye a látott/hallott dolog. Itt látom az uj kor legnagyobb veszélyét. A mai generácionak van még valamiböl meriteni, ( mindig akad valaki aki felteszi ingyenesen mások munkáját, zenéjét, cikkeket, megoldásokat, könyveket stb. ), de ezek a források egyszer kimerülnek, akkor mi lesz? Nézz körül a hálon - hány valoban eredeti - eddig nem látott anyag van fenn? Csak igy hasra csapva sem több, mint 10% az ilyen anyagok aránya. A maradék 90% idegen tollakrol szol....
Az ember a másik oldalon viszont gyakran kétségbe van esve, amikor elöbukkan egy uj fiatal modellezö nebulo. Kiderült hogy a 12 éves kissrác otthon még csavarhuzot sem látott ( de digitális mozdonyokrol álmodozik). Ilyenkor szoktunk kétségbe esni, hogy hol is kezdjük, hogy a kecske is jol lakjon meg a káposzta is megmaradjon ( azaz jöjjön ismét vagy kezdjen egy kicsit tanulni, ismerkedni a nem kis anyaggal).
Egyik hobbi sem szol a szegecs számlálásrol - az csak az általános néphülyités eredménye - mégis az visszhangzik minden oldalrol.
|
(#43705) masTTertape válasza TTfan hozzászólására (#43702)
|
Válasz •
|
Márc 27, 2015 |
|
Nincs ok aggodalomra. Lesz gödöllői kiállítás. |
(#43714) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
Nekem is be kell szereznem egy ilyen tárcsás vágógépet. Jó mert itt mindig látok valami jó dolgot
Ez a levegőben száradó gyurma hogy működik kiveszed a zacsibol elnyújtod mondjuk ha egy utat szeretnél és utána beton keménnyé köt örökre? |
(#43715) reszelozsir válasza sikumegalifter hozzászólására (#43714)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
Olyan multigépet próbálj venni, amihez van flexibilis szár. |
(#43716) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#43714)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
Amit a Lidl árult ( akkus gép) egész jo ilyen munkához. Vékonyabb a nyaka mint a Dremelé és nem kell hozzá kábel.
Esetleg a kis Proxxon vagy annak klonja is jo ( igaz ahhoz kell kábel - de az vékonyabb mint a hálozati). |
(#43718) Csupaszem60 válasza sikumegalifter hozzászólására (#43714)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
Igen röviden így működik a gyurma, én sok mindenhez használom. Jó vele dolgozni, 24 óra alatt szárad kőkeményre, de az a tapasztalatom, hogy 15 percnél tovább nem szabad dolgozni vele, mert addigra annyi nedvességet veszít, hogy morzsolódni kezd.
TTibi |
(#43726) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
Április 9-e lenne a következő tali a szigorú menetrend szerint. Nekem lenne egy nem modellezéssel kapcsolatos programon azon a csütörtökön. Átrakhatjuk egy héttel későbbre, ápr. 16-ra? Semmi nem kötelező, kérdezem. A válaszokat összegezve itt fogom megírni az áprilisi dátumot. Egy már biztosnak tűnik, a június 20-a Keletiben sok újdonsággal. |
(#43732) V43-1182 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
Mivel én vezényelt munkarendben dolgozom, Nekem megelőző hó közepéig le kell adnom mikorra tervezzek szabadnapot: így én már a 9 terveztem be, 16 pont éjszakás leszek |
(#43736) Gashpy válasza M298 hozzászólására (#43726)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2015 |
|
A 16-a abból a szempontból jobb, hogy akkor már rövid élménybeszámolót tudunk tartani Sünöcskével a zella-mehlisi modultalálkozóról, ami a húsvét utáni héten lesz... |
(#43737) DinoTT válasza Gashpy hozzászólására (#43736)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2015 |
|
Szerintem tartsuk tiszteletben István kérését mivel Ő a házigazda. Mellesleg így lenne kis program is Gaspyék jóvoltából.
|
(#43738) hoTTo válasza M298 hozzászólására (#43726)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2015 |
|
István, jó lesz április 16-án a tali. |
(#43739) sunocske válasza Gashpy hozzászólására (#43736)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2015 |
|
Sajnos csak egyes számban tudsz beszámolni, mert 16-án éjszakás vagyok én is. |
(#43753) saetta válasza M298 hozzászólására (#43726)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2015 |
|
Tisztelt Urak!
Bár én sem tudtam elmenni a legutóbbi találkozóra, a magam részéről azt támogatom, hogy ne változtassunk a megszokott rendszeren.
Se egy beszámoló, se egy film stb. miatt. Maximum 1 hónappal később kerül valami terítékre. Biztos sokan valóban előre megszervezik / meg kell szervezniük a részvételüket, lehetőleg tartsuk tiszteletben.
A jelen esetetben a szervező kérését magam részéről kivételes esetnek tekintem, és szerintem ezt is természetesen tiszteletben kell tartanunk.
Ugyanakkor nem javaslom, hogy interneten szavazzuk meg páran, hogy egy módosításra sor kerüljön-e...
Persze ez csak az én véleményem.
Üdv:
SAetta
U.i.: Kivételnek tekintem még egy TT-s program (TEMOFESZT v. hasonló) szervezését.
|
(#43762) jakoa válasza M298 hozzászólására (#43726)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2015 |
|
Én támogatom a 16-át. |
(#43767) rwirtz válasza M298 hozzászólására (#43726)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2015 |
|
Nekem is megfelel.
Robi |
(#43768) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 30, 2015 |
|
Sziasztok,
Elkezdtem feltölteni pár csodaszép Berliner modellt az APRÓBA.
Bővebb leírások és fotók a HONLAPOMON |
(#43769) angyal.marci válasza masTTertape hozzászólására (#43768)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2015 |
|
szépek hol vannak ezek a boltok, ahol te ilyen ékszereket begyűjtesz? érdekelne nagyon |
(#43771) masTTertape válasza angyal.marci hozzászólására (#43769)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2015 |
|
|
(#43774) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#43771)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Ez skandallum! |
(#43775) HarciSün hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Kérdés: mennyi kb a rizsszem izzók üzemideje/élettartama?
6V-os izzóval egybeépített lámpákat "betonozok be" épp a peronba amiket 5V stab ic-ről akarok hajtani de felmerült bennem hogy vajh mennyit fognak ezek bírni...? (a csere csak bontással oldható meg) |
(#43776) enigma hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Saját bőrömön tapasztalom, hogy nem könnyű egy vasútmodellező élete a panelban, de hogy valaki az akváriumban rendezzen be terepasztalt....
Ezek a váltók (és társaik) a minap kerültek hozzám. Az elsőnél például nem lehet látni élőben sem, hogy hol ér véget a csúcssínek vége a rozsdától. No ez a skandallum. |
|
(#43777) HarciSün válasza enigma hozzászólására (#43776)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Én a hitvesi ágyunk alját rendeztem be terepasztalnak - innen már csak egy lépés az akvárium-vasút
(egyébként tényleg "gyönyörű". Gazos, használaton kívüli iparvágány-maradéknak még talán jó lenne az asztal sarkán...) |
(#43778) enigma válasza HarciSün hozzászólására (#43777)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Ezen állapotukban, és ahogy az én tempómban készülget az asztal, úgy ezeknek a nyoma sem marad meg akkorra, mikorra én az iparvágányhoz jutok
A rozsda rendesen csócsálja a sín vastartalmát, úgyhogy sürgősen közbe kell lépnem. |
(#43779) masTTertape válasza enigma hozzászólására (#43778)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Bármi is lesz belőlük, én biztosan nem engedném rá egy modellemet sem. Sajnos ez már menthetetlen. Fillérekért lehet kapni ilyet: |
|
(#43780) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#43775)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
5V-rol nem lesz tul hosszu, ( <500 ora), föleg nem ha rázkodnak. Vedd le a feszt. kb 3-4V-ra vagy köss 2-t sorba (5V), ugy sokkal tovább fognak élni. |
(#43782) HarciSün válasza etwg hozzászólására (#43780)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Rendben, köszi! |
(#43785) enigma válasza masTTertape hozzászólására (#43779)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Nagyon fainok.
Aztán egy-két év akvárium-vasút szolgálat után ezek is nálam kötnek ki akut életmentő beavatkozásra várva. |
(#43789) róbertke válasza HarciSün hozzászólására (#43775)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Élettartam? Köszönik szépen, nálam már több mint 35 éve jól elvannak. Ja, időnként bekapcsolom őket.... |
(#43794) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Sziasztok mindenkinek! Kicsit elveszve,de itt vagyok
Kaptam a kérdéseimre válaszokat amit köszönök. Jó kis vágó gépeket néztem a neten biztos hogy sok mindenre lehet majd használni. Levegőre száradó gyurmát szereztem majd kipróbálom ha lesz egy kis időm De az mostanában nem sok van. A bakdarut összeraktam most már tudok rakodni
|
|
|
2025. Jan, 21. Kedd 13:14:39 |
|
Jelenleg 6 fő olvassa az oldalt |
|
|