Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       19/436    
(#10507) jenicel válasza BR95 hozzászólására (#10480) Válasz Nov 6, 2012
Én a jobb oldali kitérőkörzetből (bejárati résznél) kiváltanám az átszelési kitérőt két íves (flex) kitérővel. Szerintem üzembiztosabb.
(#10508) Lezlinilzen hozzászólása Válasz Nov 6, 2012
Szép estét Urak!

Igen, Battka még életében kapott táblát!
Sokan kaptak utána, akik nem érdemelték volna meg, akik meg megérdemelték volna, utána sem kaptak...
Ő lett a kivétel. Előtte is, utána is megmarad.

A tervező emberkéktől kérdezném : a papír meg a ceruza nem jó? Én azt használtam. Tud magyarul, nem nehéz programozni, gyakorlatias...Mi kellene még?

Elismerem én a technika térhódítását, de azok a tervek és a majdani asztal messze vannak egymástól.
Szerintem milliméterpapír, ceruza és körző, no meg néhány jó tanács többet ér.
Mondom: szerintem.
(#10509) szergely001 hozzászólása Válasz Nov 6, 2012
Sziasztok!
Kicsit haladtam a púposommal. Nem mondom, hogy tökéletes, de legalább ÉN csináltam. A következő biztosan jobb lesz.

P5110769.JPG

P5110772.JPG

(#10510) BR95 válasza jenicel hozzászólására (#10507) Válasz Nov 6, 2012
Sima IBV-vel túl szűknek találtam az ívet, de a flexi jó ötletnek tűnik, feltéve, hogy tudok neki "kellemes" ívet adni. Amire még gondoltam a DKW helyett az a Bázeli kettős átszelés, de nem tudom az hogyan viselkedik üzem közben? Mennyire megbízható? Van valakinek tapasztalata vele?

Józsi
(#10511) GABA TT válasza szergely001 hozzászólására (#10509) Válasz Nov 6, 2012
Alakul ez a gép!
Egyetértek a következő biztosan jobban fog sikerülni a begyakorolt fogások mellé új ötletek jönnek.
A építés öröme a legfontosabb!
(#10512) GABA TT válasza szergely001 hozzászólására (#10509) Válasz Nov 6, 2012
Az ablakok osztásait inkább vágd ki a saját anyagából, hogy ne keljen utólag beragasztani
(#10513) bambi75 hozzászólása Válasz Nov 6, 2012
Kedves Topiclakók!
Ajánlom figyelmetekbe:
Nohab

Köszi:bambi75
(#10514) bcs szgab válasza Lezlinilzen hozzászólására (#10508) Válasz Nov 6, 2012
.....és szerintem is....
Nekem is megvan a gépen a wintrack valamelyik verziója, belenéztem, pötyögtem vele, aztán le is mondtam a vele való tervezésről. Egy klubterepasztalon oké, ott be kell mutatni a látványtervet, ahhoz lehet hogy hasznos, de "háztartási" méretekben szerintem felesleges. Legalábbis olyannak akinek nincs a kisujjában a számítógép használat és a német nyelv... maradok inkább az analóg tervezésnél..
(#10516) maTTato válasza bcs szgab hozzászólására (#10514) Válasz Nov 6, 2012
Kicsit hagy védjem ezt a WinTrack izét...
Az alap fogásokat gyorsan meg lehet tanulni. (Én is a nulláról kezdtem) Gyorsan lehet vele rajzolni és a 3D igenis jó ha látható. Ha valami nem tetszik, simán megváltoztatom. Ha nem is mindenhol 100%-os a rajz, de az arányokat és az elhelyezést jól be lehet vele lőni. A neten is fellelhető néhány oktatófilm, ami szépen végigvezet a használat és a tervezés különböző fázisain. Az igazsághoz tartozik, eddig nem sikerült rájönnöm, hogyan kell utat rajzolni.
Nagyon jó még a Gashpy által ajánlott Scarm is. Annak idején letöltöttem, kipróbáltam és nagyon tetszett. Ja és folyamatosan fejlődik és egyre több mindent tud.
(#10517) sunocske válasza maTTato hozzászólására (#10516) Válasz Nov 7, 2012
Hülye dolog, de szerintem pont, hogy az arányokat nem lehet vele megállapítani. Ez éppen olyan, mint amikor itt járt nálunk a svájci FLIRT sajtókörúton, előtte csak fotón meg 3D-s látványterveken láttam. Aztán élőben is: "Jé, ez ilyen?" "Azt hittem, hegyesebb az orra" és hasonló gondolatok jutottak eszembe akkor.

A másik érdekes dolog, hogy én nagyon szeretem a matematika négy alapműveletét és a trigonometriát (a suliban a geodézia is ezért ment könnyen). Viszont egy rajzról vagy egy szerkesztett képről (3D-s látványterv) nem tudom megállapítani, hogy a valósághoz képest mennyire arányos? Egyszerűen nem megy, ha nincs mihez viszonyítani.

A számítógépes tervezést én inkább dokumentálásra vagy a körülbelüli anyagszükséglet kiszámítására használom. Azt is kizárólag két dimenzióban, mivel az AutoCAD-et a suliban nem verték eléggé a fejünkbe. De nekem valahogy elég is a síkbeli ábra (talán pont az absztrakt arányérzék hiánya miatt), mivel egyet a munkám során megtanultam: a terv arra való, hogy összhangba hozzuk a valósággal.

Másik érdekesség, hogy néha elnézek egy-két grandiózus pályatervet, de az arányait nem látom, mert nincs rajta vonat (viszonyítási alapnak ez a legjobb, mivel vasúttal utazva ez a legkézzelfoghatóbb méretű és alakú tárgy (leegyszerűsítve: hasáb), amit a legyakrabban látok az út során és viszonylag egzaktak a méretei. Ilyenkor jön a katalógus és a számológép, fejben összeállítok egy vonatot, kiszámolom a körülbelüli hosszát és megpróbálom képzeletben ráhelyezni az asztal különböző pontjaira. Majd elcsodálkozom, hogy a szép nagynak látszó állomáson nem fér el három reko kocsinál több, ha az Arnold Köf-nél nagyobb mozdonnyal akarunk operálni.
(#10518) maTTato válasza sunocske hozzászólására (#10517) Válasz Nov 7, 2012
Nos a WnTrac adatbázisában van bőven mozdony és vagon, így meg lehet nézni, az adott állomáson vagy pályaszakaszon hogy néz ki a vonat, vagy egyáltalán elfér-e. Megvan a programnak is a saját gyerekbetegsége, így kész rajzot soha nem szabad szentírásnak venni. Arra viszont kiváló, hogy a körvonalazódó ötleteket hamar el lehet készíteni és ha kell, gyorsan módosítani.
Különben, ha majd nekifogok az építésnek, úgyis a felrakott sínanyag mutatja meg, hogyan is néz ki a valóságban az elképzelés.
Az alábbi OFF tervet saját szórakoztatásomra egy megépült német asztal lerajzolásával Kb. 10-15 perc alatt elkészítettem. (Csak az utat nem tudom megrajzolni, hogy az emelkedjen is.)

Névtelen.jpg

Névtelen1.jpg

(#10519) sunocske válasza maTTato hozzászólására (#10518) Válasz Nov 7, 2012
Na jó, de akinek nincs WinTrack-je, az nem tud vonatot rátenni!

Én csak és kizárólag az ehhez hasonló képernyőmentésekből tudok táplálkozni.
(#10520) TTomasz válasza maTTato hozzászólására (#10518) Válasz Nov 7, 2012
Az utak emelkedését ugyan úgy kell beállítani, mint a sínekét. Út elemre rákattint, majd jobb klikk és dachstellung--> 3D nézet fül. Az emelkedési szakaszt kijelőlni a képen (bepirosítja, jobb egérgomb folymatos lenyomása mellett húzd ) fent mm-re és %-ra is tudod állítani az emelkedést --->ok , kilép és kész

Nekem most a spirálnál az emelkedést mm pontosan kiírva a programból nagy segítség és még a valóságban semmi eltérés nincs a programhoz képest
(#10521) TTomasz válasza sunocske hozzászólására (#10517) Válasz Nov 7, 2012
Én az állomásoknál két flexi sín hosszt szerkesztettem be mindenhova, az kb 140 cm . Ekkora szakaszon tiszteséges szerelvény befér
(#10522) TTomasz válasza szergely001 hozzászólására (#10509) Válasz Nov 7, 2012
Nagyon jó lett! Most jön a legnehezebb része a tamponozás
(#10524) csíkosháTTú válasza sunocske hozzászólására (#10517) Válasz Nov 7, 2012
"...én nagyon szeretem a matematika négy alapműveletét..."
2+2=?
Lejárt a gondolkodási idő!
(#10526) sunocske válasza csíkosháTTú hozzászólására (#10524) Válasz Nov 7, 2012
Jól van, valakinek sikerült megtalálni a mondanivalóm lényegét, úgy érzem...
(#10527) Gashpy válasza csíkosháTTú hozzászólására (#10524) Válasz Nov 7, 2012
Kozma Prutkov mérnökről hallottatok már?

Egyszer kifejtette, hogy a 2+2=4 csak elsőre tűnik igaznak. Ha fizikába mész, akkor pl. a tömegdefflektus miatt az eredmény már kevesebb lesz 4-nél.
Az olyan elvont tudományokban pedig, mint pl. a szociológa, nemhogy a 2+2=4 nem biztos, hanem az 1+1=2 sem. Nem lehet tudni hogy egy jövőbeni család, vagy egy bankrablásra való bűnszövetkezet lesz belőle...

(Bocs az OFFért)
(#10528) Gashpy válasza Gashpy hozzászólására (#10527) Válasz Nov 7, 2012
Kozma Prutkov mérnök Vlagyimir Szavcsenko - Monomah sapkája c. sci-fijében osztja meg az olvasókkal világrengető gondolatait az olvasóval...
(#10529) Lezlinilzen válasza Gashpy hozzászólására (#10528) Válasz Nov 7, 2012
Még mozdonyszerelő koromban egy csörgő alatt tevékenykedtünk az aknában, a tengelyhajtóművét kötöttük vissza. Épp egy 2 méteres, csövekből meg pajszerból összeállított erőkaros 50-es csavarkulcson lógott a munkatársam, miközben én a relativitás-elmélet lényegét próbáltam elmagyarázni neki.
Egyszer csak elért hozzá a mondanivalóm, felhagyott az erőlködéssel, és csak annyit kérdezett : " Akkor lehet, hogy ez a csörgő nincs is itt, csak hozzánk képest van itt, mi képzeljük ide? " - majd eldobott a kezéből mindent ( hatalmas csörömpölést csapva a csarnokban ) azzal a csatakiáltással kísérve, hogy : " Akkor mi a f... keresünk itt???"
(#10530) sunocske válasza Lezlinilzen hozzászólására (#10529) Válasz Nov 7, 2012
Hehe, ez jó
(#10531) csíkosháTTú válasza Lezlinilzen hozzászólására (#10529) Válasz Nov 7, 2012
- Te Józsi!
- Na?
- Meddig kell meghúzni ezt a csavart?
- Amíg meg nem szakad, aztán vissza egy negyed fordulat!
(#10532) Lezlinilzen válasza csíkosháTTú hozzászólására (#10531) Válasz Nov 7, 2012
Volt ilyen is.
A turbóba beleszakadt egy csavar. Kemény acélcsavar volt sűrű menettel. A sima csigafúró meg sem fogta, megpróbáltuk vídiafúróval apránként kifúrni.
Majd 11 körül felpattant hozzánk a csoportvezető " Na mi újság, 2-re készre kell adni!" felkiáltással. Mondtuk, hogy mi a helyzet. Erre kikapta a fúrót a kezemből, nagy erővel nekiesett vele a csavarnak. A fúró ezt kevésbé díjazta, és a beleszakadt csavarba beletörött a vídiafúró...
A delikvens visszanyomta a fúrót a kezembe, majd " Na csak csináljátok". - búcsúzással távozott. Nem lett készen 2-re...
(#10533) szergely001 válasza TTomasz hozzászólására (#10522) Válasz Nov 7, 2012
Köszi Valószínű szabiroli féle vizesmatricát kap majd...de egyenlőre gyűjtöm a "rendelést" amíg összejön egy nagyobb adag. (lesz mit matricázgatni)
(#10534) sunocske válasza szergely001 hozzászólására (#10533) Válasz Nov 7, 2012
Mondjam, mi kéne? Az árán meg majd osztozunk
(#10535) szergely001 válasza sunocske hozzászólására (#10534) Válasz Nov 7, 2012
Majd szólok, ha a rendeléshez jutok és akkor elég
(#10536) maTTato válasza sunocske hozzászólására (#10519) Válasz Nov 7, 2012
Nem akarok reklámot a WinTrack-nek, de a honlapjukról letölthető a 11-es demo verzió ingyenesen. (Táplálék kiegészítés gyanánt)
Cserébe nem lehet benne menteni és nem lehet nyomtatni. Más minden teljes értékkel működik. Ismerkedni, gyakorolni kiváló.
(#10537) maTTato válasza TTomasz hozzászólására (#10520) Válasz Nov 7, 2012
Igen, csak az útelemeket nem találom a többi az menne...
(#10538) hoTTo válasza maTTato hozzászólására (#10536) Válasz Nov 7, 2012
Mégis reklámozod
(#10539) TTomasz válasza maTTato hozzászólására (#10537) Válasz Nov 7, 2012
Van egy hosszúkás felugró ablakod , abban választod ki a vágányanyagot is. Itt választod ki pl. Tillig modellgleis . Ekkor fel áll a készleted kis kockákban ebben a felugróban fent ott van hogy egyenes , íves sín vagy váltó, alsó sorban házikó, fordító korong és az út . Ha rá kattintasz alul a legördülőben kiírja 10-20-30cm egyenes út vagy kereszteződés stb. (igen kevés a gyári elem) de itt is működik a flex szabadon építés gomb így könnyű íveket, s kanyart stb. szerkeszteni az útból is. Nekem 8.0-ás van meg, de feltételezem hogy 11-esben is így van
(#10540) maTTato válasza TTomasz hozzászólására (#10539) Válasz Nov 7, 2012
Tomi!
Ha erre gondolsz, megtaláltam!
Valahogy fel sem tűnt, hogy a szememet veri...
(Azért a kereszteződésre találhattak volna valami jobb piktogramot)

Névtelen.jpg

(#10541) KicsiTT válasza GABA TT hozzászólására (#10511) Válasz Nov 7, 2012
Szia!

Én is Púpos építésbe fogtam. "Legnagyobb" problémám a korlátjaival van. nem tudna valaki segíteni?
(#10542) maTTato válasza maTTato hozzászólására (#10540) Válasz Nov 7, 2012
Úgy látom a jó neveltség terén is van mit fejlődnöm!

Tomi, köszönöm a segítséget!!
(#10543) szergely001 válasza KicsiTT hozzászólására (#10541) Válasz Nov 7, 2012
Szia!
Én is elakadtam vele. A két végére amit gyorsba kitaláltam az az építőkészletes tartálykocsi korlátja, a rövidebb géptér oldalához pedig H0-ás ház ablakából vágtam ki a keretből 1-1 darabot. a hosszú részén én is gondolkodok. Eddig úgy tűnik drótból oldom meg, csak előbb megtanulok forrasztani
(#10544) KicsiTT válasza szergely001 hozzászólására (#10543) Válasz Nov 7, 2012
Szia!

Na pont ezt akarom én is megúszni!
Szerintem egy ilyen forrasztott "kütyü" sosem lesz normális .
Szerintem a "nagyok" közül csináltak már többen is púpost. Biztos van ennél jobb megoldás is!!
(#10545) masTTertape válasza KicsiTT hozzászólására (#10544) Válasz Nov 7, 2012
Nem akarok önreklámot csinálni, pláne úgy nem, hogy más tollával ékeskedem. De mivel a modelleket bemutató honlapomat éppen azért hoztam létre, hogy akár az érdeklődők, akár az aktív gyűjtők, de még a modellépítők számára is oszthassak meg pár hasznos információt.
Enyhe kevélységemet még az is hizlalja, hogy állítólag igen sokan látogatják az oldalt, ennek is köszönhető a 110 ezres nézettség (a migrálás miatt csak 10 ezret mutat a számláló).
Tehát e rövid felvezető után javasolnám figyelmetekbe a Varga féle Púposról szóló tesztet
Mivel a hazai kisszériás gyártók egyike sem készít ilyen részletes bemutatót az általuk gyártott gyönyörűségekről, így magam oldom meg a feladatot.
Konkrétan az M40-essel kapcsolatban külön kitérek a korlátokra, ami figyelemre méltó részlete a modellnek.
(#10546) masTTertape válasza masTTertape hozzászólására (#10545) Válasz Nov 7, 2012
Ja és az a lényeg, hogy nem kell mindig feltalálni a spanyol viaszt...
(#10547) szergely001 hozzászólása Válasz Nov 7, 2012
Én is ettől félek. A másik ami megfordult a buksimban a T435-ös oldalkorlátja...de csak ezért nem akarok venni egy komplett mozdonyt. Vaterán nézegetek hátha valami alkatrészes kupacban akad...vagy selejt gép...ha van pár fölös alkatrészem az sosem baj

Eddig meg van mi nem, az igazi jó megoldás. Remélem valaki tud jó tippet.

Addig nekiállok Usgyinak csuklót hajtogatni
(#10548) KicsiTT válasza masTTertape hozzászólására (#10545) Válasz Nov 7, 2012
Szia Gábor!

Hidd el tökéletesen tisztában voltam vele, hogy aki ismeri a technikát és a technológiát az lemezből kivágja.
Hmmmm...egy kicsitt rájátszottam, hátha valaki felajánlja, hogy vegyél tőlem, mert én már úgy is csináltam!!
(#10549) TTomasz válasza maTTato hozzászólására (#10540) Válasz Nov 7, 2012
Bingo! eltaláltad De rosszul emlékeztem, nem a kis kockák között van , hanem a Tillig/PILZ TT-Modell-Gleis -t kell Fahrbahnen TT-re cserélni fent . De ügyesen megoldottad. A patakot is innen lehet terveztetni/rajzoltatni vele . A kereszteződés piktogarmja: hát német program ööö
(#10550) KicsiTT válasza szergely001 hozzászólására (#10547) Válasz Nov 7, 2012
Nézegettem a T435-ös oldalkorlátját, de szerintem túl alacsony!!
(#10551) etwg válasza KicsiTT hozzászólására (#10541) Válasz Nov 7, 2012
Kemény sárgaréz vagy alpakka drotot egyesits ki és vág mintegy 2 cm vel hosszabbra. Ugyanilyen keménységü de vékonyabb drotokból vágd ki a vertikális tartokat. Elég ha 5 mm hosszabbal a kelleténél.
Nyomattoval vagy kézzel rajzold meg a korlátot, és ragaszd a rajzot a kartonlapra.
A hosszu drot legyen hosszabb a kelleténél és egy papirragasztoszalaggal ragaszd le a két végét, hopgy pontosan illeszkedjen a rajzhoz.
Egy vékonyabb kartonlapba vágj egy meröleges nyilás amibe belefér a vertikális tartó. Ha ugy vágod ki ezt a kartont, hogy egyböl meghatározza a rudak távolságát is, akkor könnyebb munkád lesz.
A kartonba dugd be a rudat nyomd oda a hosszanti rudhoz, cseppents egy csep folyaszto vizet, majd forraszd oda. Egy kis gyakorlat és szépen megy csak gyorsan kell dolgozni.
Ha túl közel vannak a szomszédos tartók, akkor azt egy fémdarabbal hüteni lehet.

Sok sikert majd rakok fel képeket.
(#10552) KicsiTT válasza etwg hozzászólására (#10551) Válasz Nov 7, 2012
Köszi és szuper ötletek vannak benne a megvalósításhoz, de....
Megmondom őszintén pont ettől a műveletsortól fáztam!:
(#10553) GABA TT válasza KicsiTT hozzászólására (#10541) Válasz Nov 7, 2012
Egyet készítettem én is .
Mivel akkor másra lehetőségem nem volt drótból lett össze forrasztva a mai napig így van..

Nem tökéletes. a forma tartás miatt nem az igazi
Forrasztáshoz forrasztó vizet , vagy oltott sósavat kell használni. Az utóbbi olcsóbb 3 centiliter 10% Sósavba 0,6mm horganylemezből kb 1x1cm, vagy horganyzott lemez (bádog) darabot dobálni ez utóbbiból jó sokat legalább 10x mennyiség és kitenni az udvarra egy éjszakára.
A 3 cent oltott sósav sokáig elég, zártan tárolni mert felszívódik és lehet újat csinálni.
Forrasztandó felületet megkenni ecsettel.
Forrasztás után a kész terméket vízzel le öblíteni.

Ha van a településen bádogos szaki biztosan szívesen ad belőle egy kicsit. Akkor nem kell kotyvasztani.
(#10554) masTTertape válasza KicsiTT hozzászólására (#10548) Válasz Nov 7, 2012
Számomra "csak" azért tűnik egyszerűnek a dolog, mert nem egy lézervágó kisiparost ismerek, akihez simán oda tudnék menni, viszem a rajzot és gond nélkül kivágja a kívánt alkatrészt. Persze egy garnitúráért mindeni döntse el, hogy megéri-e az utána járás, meg a költség, de hát a modellezés valahol a legdrágább hobbi. Nemdebár? Ha csak a saját időnket mérjük...

De a másik megoldás, hogy gyári modell alkatrészét lehetne-e felhasználni, szintén könnyű feladat. Meg kell nézni, hogy az adott modell részegysége milyen cikkszámon szerepel a mellékelt listán és meg lehet rendelni a gyártól. Vagy megkérni olyat, aki foglalkozik ilyennel. (sic!)
Mivel a 435-ös (107-es) újabban műanyag korláttal készül, ezért ez nagy valószínűséggel külön is rendelhető. Az egy más kérdés, hogy jó-e a célra.
Ha nem, akkor le kell vetni az ötletet.

Etwg megoldása szerintem brilliáns, a régi könyvek is ezt írják. Csak hát macerás.
(#10555) KicsiTT válasza masTTertape hozzászólására (#10554) Válasz Nov 7, 2012
Köszönöm mindenkinek a sok hasznos infót, majd kikísérletezek valamit!!
(#10556) szergely001 hozzászólása Válasz Nov 7, 2012
Én is köszönöm az ötleteket! Osztok, szorzok, alkotok, a végeredményről alkalomadtán beszámolok
(#10559) maTTato hozzászólása Válasz Nov 7, 2012
Izgalmas olvasmánynak tűnik...
(A szerző utólagos engedelmével)

BIG_00106434...jpg

(#10560) ponTT hozzászólása Válasz Nov 7, 2012
Szép estét!

BZmot építéséhez keresek kitet, valamint
úgy hallottam, valaki készít alá komplett hajtást.
Köszönettel vennék ezzel kapcsolatban bármilyen információt, illetve az építéssel kapcsolatos ajánlást, tapasztalatot.
(#10561) bcs szgab hozzászólása Válasz Nov 7, 2012
Ha valakinek szüksége lenne vitrinre , az "apró"-rovatba tettem fel a bükk mellé egy calvados színűt is.
Lapozás       19/436    
Frissek
  2024. Nov, 25. Hé
23:55:50
  Jelenleg 4 fő olvassa az oldalt
Hirdetés