Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       140/436    
(#23527) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#23525) Válasz Szept 30, 2013
A nanoX ára a műhelyben 25ezer pénz.

Azért a ROCO Z21 árához vegyük hozzá a szükséges számítástechnikai hátteret is!

Kb olyan, mint egy Seat Leon autó, az alap 1,4-es, 75LE-s motorral, széles, 18"-os alu felniken, spoilerekkel, meg sport kipuffogóval.
(#23530) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23527) Válasz Szept 30, 2013
Idézet:
„Kb olyan, mint egy Seat Leon autó, az alap 1,4-es, 75LE-s motorral, széles, 18"-os alu felniken, spoilerekkel, meg sport kipuffogóval.”

Ezért vettem TSI motorral, ha már sportkocsi legyen az a motorja is, ne csak a kasztni!
(#23532) hoTTo válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23526) Válasz Szept 30, 2013
Személyesen csak mint látogatók szemrevételezzük - többek között - a befektetésünket
Ámbátor a nevünk remélem nagy betűkkel ki lesz írva, hogy mindenki jól lássa!
(#23533) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23522) Válasz Szept 30, 2013
Szerintem a Wifi meglétét és/vagy szükségességét akkor lehet igazán megérteni, ha a saját szemeddel látod, hogy milyen hatást gyakorol az emberekre.

Én a modultalálkozón azt láttam, hogy a fiatalabb korosztály egyszerűen természetesnek vette hogy ez az opció adott. Akárhogy is nézzük a mai 20 évnél fiatalabb korosztályból kerül ki a vasútmodellezők új generációja, ahol legalábbis szerintem, a belépőszint a wifi megléte és a mobil eszközök támogatása.

Értem azt is, hogy sokan feleslegesnek tartják, meg játéknak, de a vasútmodellezés az egy játék akárhogy is vesszük.

Én sem estem seggre a Z21-től, sőt informatikusként kimondottan mulatságosnak tartom hogy egy nagynevű cég a saját terméke mellé csak úgy puritán módon hozzáad egy TP-Link Wifi routert (persze ennek a megoldásnak az oka számomra ismert), de akkor is maga az ötlet szerintem zseniális úgy ahogy van, még akkor is, ha más korábban ezt megcsinálta, csak nem volt ilyen jó marketingje.

Biztos vagyok benne, hogy a számok a Roco-t fogják igazolni, mint ahogy abba is, hogy a többi nagy gyártó termékei között is meg fog jelenni ez a fajta vezérlés.

Mégpedig azért, mert lehet bármilyen jó egy központ, és bármilyen jó egy kézi vezérlő célhardver, egy mobil alkalmazást sokkal könnyebb új funkciókkal felruházni, és ezáltal egy kicsi pluszt adni felhasználók ezreinek. Ez a legolcsóbb marketing, hiszen a célközönséget egyből elérik.

Értem persze azt is, hogy sokaknak nem akaródzik ez a fajta dolog, de nagyon egyszerű a dolog. Mert akit ez nem fogott meg annyira, az nem célcsoport. (Ahogy én sem.)

Szerintem a Z21-ben rengeteg a lehetőség, van hova fejleszteni, és annak ellenére, hogy nem kápráztatott el, úgy gondolom, hogy szép iparos munka és mérföldkő a vasútmodellezésben.
(#23535) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23527) Válasz Szept 30, 2013
Ezt a IT hátteret azért megfordítanám.

Nem hinném, hogy valaki azért venne Z21-et, hogy vegyen mellé mondjuk egy iPad-ot, laptopot vagy asztali gépet és ezekről vezérelje az asztalát.

Hanem valakinek van iPad-ja, laptopja, asztali gépe, és ha vesz mellé egy Z21-et, akkor ezekkel mind tudja használni.

Szerintem ez a kettő óriási különbség.
(#23536) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23527) Válasz Szept 30, 2013
Szia!

Ha már így téma közben elkaptalak. Te biztos tudod fejből hogy a Tran dekóderemet hogyan kell gyári értékekre visszaállítani.

Köszönöm, előre is.
(#23537) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#23533) Válasz Szept 30, 2013
Az éremnek három oldala van:
- a Te véleményed,
- az én véleményem,
- meg az igazság.

Én a következőt látom:
Eddig, ha valaki bement a boltba, és vett egy digitális kezdő szettet, akkor hazament, kicsomagolta, összerakta a pályát, begdugdosta az elektomos csatikat, sínre tette a vonatot, és már mehet is a játék.

Namost a Z21-gyel ez nem így van. Hazamegy, kicsomagolja, és ott tart, hogy néz, mint Rozália a kinematográfban. Ugyanis nem elég, hogy kicsomagolja, összerakja a pályát, ráteszi a vonatot. Neeeem... először telepíti a wifi routert, nagy nehezen keres egy szabad protokollt hozzá, aztán már a PC-vel mehetne is, ha előbb nem kéne letölteni, és telepítenie a vezérlő szoftvert is! Vagy, szélsőséges esetben mehet a legközelebbi zsibvásárba és vehet egy androidos tabletet, vagy okos telefont, ami újabb kiadás, és erre is letöltheti az alkalmazást, de a mobil net már megint nincs inyen. Eltelt egy nap, és még mindig nem fut a sínen a kisvonat...
Időrabló egy dolog, a gyerek meg ott sír, hogy apa miért nem megy már??? Apát meg szétveti az ideg, mert az olcsó tableten nam az az android verzió van, amin gond nélkül fut a Z21 szoftvere, és előbb töltheti le a frissítést, vagy upgrade-t a tabletre... Majd aztán lehet, hogy holnapra össze is jön, és akkor mehet is... Ha minden programozás összejött addigra.

Szerintem is csábító dolog egy ilyen vezérlés, de, hogy nem egy kezdőszettbe való, az fix! Profi vezérlésnek meg nagyon amatőrre sikeredett...

Tran dekóderek resetelése:
CV1=0, vagyis 0-ra kell írni a mozdonycímet. Utána visszalépni normál módba, és onnan ismét a 3-as címen lesz a dekóder, és minden értéke gyári alapra kerül.
De fennt van ám a honlapomon az SL75 magyar nyelvű használati utasítása a letöltések menüben...
(#23539) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23537) Válasz Szept 30, 2013
Az infót köszönöm.

Azt viszont elfelejtetted, hogy 2013-at írunk, és lassan a gyerekek jobban kezelik a gépet és mobilt mint a szüleik.

De hogy a lényegnél maradjunk, azért hogy teljes legyen az igazság, azt tegyük mellé, hogy a Roco a Z21-hez adott routert előre beállítja, így avval nincs adminisztráció. (Ez az infó Dénestől származik, így csak azt említem meg amit tőle hallottam). Az Android-os / iOS-es tableten amúgy is van mobil net, de ha nem is lenne ugye nem nyílt utcán játszunk a vonattal, így otthon van net.

Egyébként értem az ellenvetésed, de változatlanul azt gondolom, hogy a cucc telitalálat, egy olyan űrt tölt be, amit nem is tudom miért nem léptek meg eddig. Hiszen a kornak megfelelő technikai megoldások közé ékelődve egyszerűen teszi a dolgát. Nem 100%-os, de szerintem nem is annak szánták. Az árképzése bármilyen drága is, szerintem nem lóg ki a nagy gyártók termékeinek a sorából.

(A NanoX-et felesleges példának felhozni, mert az egy szabadon elkészíthető áramkör bárki számára, aki szeret alkatrészért járkálni, nyákot maratni, forrasztani, PIC-et programozni, dobozolni, stb. vagy ha nem megveheti olyantól aki megcsinálja helyette, de nem "gyári termék")

Ami meg a kezdőkészleteket illeti. Most néztem egy hazai forgalmazónál. Tegyük fel, hogy pénzünk van, vajon melyik a jobb döntés:

Ez a vezeték nélküli megoldás 274.000 Huf-ért (Bővebben: Link)

Vagy ez 135.000 Huf-ért ( Bővebben: Link )

Szerintem ha a boltban ezt a kettőt látod nem kérdés melyiket veszed. (De ehhez egy laikus szemével gondolkodj.)

Szándékosan nem a fehér Z21-et toltam be, mert az meg még ki is van herélve rendesen. (Na azt meg én nem értem, hogy minek kellett.)
(#23540) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23537) Válasz Szept 30, 2013
Azért belevau.
Egyfelől döbbenetes volt, hogy a modulpróbán az ifjúság egy szempillantás alatt letöltötte az okostelefonra a Z21 alkalmazást és máris saját vezérlőjük volt a cucchoz.
És ez a Roco üzletpolitikájának a lényege!
Mivel semmilyen újdonság nincs már vasútmodellezés terén, ezért választották a smart világot. A mai fiatalok magasról tesznek a vasútmodellezésre. Minden kütyü ott a zsebükben, csak az érdekli őket. De a Roco okosai rájöttek, hogy ha legalább a nagy számok törvénye alapján szeretnék, ha bizonyos százalék mondjuk pár év múlva mégis vásárlójuk lenne, akkor nekik épp ezzel kedvesknek, hogy tessék, itt modellezés a telefonodon. Ok, ezek közül sokan lemorzsolódnak, de majd akadnak, akik bemennek a boltba és megveszik az első mozdonyt, vagy szettet.
Az elején én is szkeptikus voltam a Roco ezirányú fejlesztései láttán, de a cég főhadiszállásán jól elmagyarázták nekem a dolog mibenlétét. És igazat kell nekik adnom.

Azért kicsit megcáfolom az egyik első mondatomat: van persze pár újdonság is, de azt nem a Roco követte el az elmúlt egy évben. Nekem pl. nagyon tetszik az Esu fejlesztése, ami természetesen OFF méretben, de maga a csoda.
(#23541) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#23539) Válasz Szept 30, 2013
Persze, de azért azt ne felejtsük el, hogy a Wifi nem egyenlő a mobil net hozzáféréssel. Melyik 20-50ezer forintos tabletnek is van SIM kártya foglalata?

Akkor persze, hogy jó választás lehet a Z21, ha odahaza már meg van a másik fele: PC, tablet, nethozzáférés, etc.) Ha nincs, akkor szívás keződszettnek.
(#23542) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#23539) Válasz Szept 30, 2013
A másik véglet meg a SmartRail.
Felsővezetőknek szánt kamuvonat, beépített Z21-gyel és széria mozdonnyal - fél milláért.
(#23543) róbertke válasza masTTertape hozzászólására (#23511) Válasz Szept 30, 2013
Olvasom a Temofesztről az internetes kiírást .....Dorkafalva kinek a műve lesz??
(#23544) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23541) Válasz Szept 30, 2013
Jó, de ha valaki Z21-et vesz, a többi paraméter már biztos adott neki.
(#23545) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#23539) Válasz Szept 30, 2013
Még valami:
Amiket belinkeltél kezdő szetteket:

A drágábbikban egy BR03 gőzös van egy F-zug gyorsvonattal, a profiMaus, és mellé a ROCO saját ROCOMOTION szoftvere, ami a Traincontoroller egyszerűsített változata.

A Z21-es szettben meg az ex DRV100 svájci festésben, egy tehervonattal.

Ha elkezdjük összeadni a dolgokat, akkor lehet, hogy a mérleg nyelve a gyorsvonati szetthez billen ám ki...
(#23546) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#23544) Válasz Szept 30, 2013
Nem feltétlen, tapasztalatból írtam, amit írtam...
(#23547) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23546) Válasz Szept 30, 2013
Hát basszus! Nem veszek Chevi Impalát, mert nem fér be a garázsomba...
(#23548) masTTertape válasza masTTertape hozzászólására (#23547) Válasz Szept 30, 2013
Nincs is garázsom.
(#23549) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#23540) Válasz Szept 30, 2013
Persze, tudom én, hogy mire alapozta, és igazuk is van. Csak van olyan ügyefelem, aki végigszívta, amit leírtam, már majdnem kivágta az egész kütyüt, mire elindult neki.

A mások bajom vele, amit Te is írtál, hogy még mindig gyenge pont a tápellátás ROCO-ék háza táján. Pedig, Te is tudod, hogy egy rendes tápegységet összerakni azért nem egy olyan feladat, hogy bele kell őszülni.
(#23550) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#23542) Válasz Szept 30, 2013
Fura, de szerintem annak is megvan a maga piaca. Az árazása már önmagában egy szintre pozicionálja a terméket, aki nyilván nem az átlag modellező, talán még nyugat európai mércével sem. (Bár nem tudom mi dívik tőlünk nyugatabbra, úgyhogy ez csak tipp.)

Viszont kétségtelen hogy jobban mutat az elnöki asztalon egy ilyen mint egy mágneses perpetuum mobile . A trösztigazgató meg pont leszarja az 500K -s vételárat, mikor egy nagy gőzös ott masíroz az asztalán egy helyben.

De viccet félretéve, tetszik, hogy valaki belekavar egy kicsit az állóvízbe, és próbál olyan utat keresni amin nyithat, bővíthet.

Azt viszont tényleg nem tudom, mert nem látom át, hogy a Roco-ék részéről ez inkább a kutatás / fejlesztés érdeme, és újítóként próbálnak az üzletágban tevékenykedni, vagy inkább egy utolsó kapaszkodó ami ha nem jön be, akkor roló le. (Ha ezt esetleg tudja valaki az megköszönöm, ha megosztja.)
(#23552) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#23550) Válasz Szept 30, 2013
Persze, jól mutat az elnöki asztalon, de ha szakavatott szemmel megnézzük, akkor elfog a röhögőgörcs. Végül is egy futtató pad, de maga a sín megy a modell alatt és mivel nem programozható a tömeg mozdítása, így a két végen egy-egy optoérzékelő figyeli a modell távolságát és annak függvényében szabályozza a sebességet. Ennek az a következménye, hogy lassú menetben szépen remeg a mozdony járása, mert folyamatosan pozícionál az érzékelő.
Saját véleményem, hogy hiába a szép fából faragott talapzat, meg az érintős gombsor, melegfehér leddel kivilágítva, mégis olyan gagyinak tűnik az egész mozgás.

A Roco részéről ez nem állóvízbe kavarás volt, hanem az egyetlen választható út. A rolótól még messze vannak, de egy biztos: már Németországban sem olyan erős a modellpiac, mint volt pár éve. Nagyot rúgott az iparágba a válság és az emberek - főleg a fiatalok - elfordultak a vasútmodellezéstől. Ez már kint is csak a nagypapák hobbija. Ők meg a természetből fakadóan idővel átköltöznek egy másik dimenzióba. A közben nagypapákká érők meg már nem ezen nőttek fel. Így marad az utánuk következő generáció valamilyen megragadása. Ez tűnik a legkézenfekvőbbnek.
(#23553) masTTertape válasza masTTertape hozzászólására (#23552) Válasz Szept 30, 2013
Ha már Roco.

Ajánlom figyelmetekbe EZT A KISFILMET még megjelenés előtt.
Ez kint készült a salzburgi klubban. Off méret, de lenyűgöző. Egy régi váltóállító toronyban épült meg. Istenem, ha itthon lenne lehetőség ilyesmire...
(#23554) TT Putz hozzászólása Válasz Szept 30, 2013
TT Putz Kisszériás Manufaktúra Reklám, PR és Marketing Osztályának közleménye!

A várva várt TEMOFESZT 2013 kiállításon az eddig elkészült összes TT Putz modell látható lesz, tervek szerint ízléses és szembarát elrendezésben.

Tervek szerint bemutatásra kerül Stefan Heine Németországban élő gyártó néhány terméke is.

Először kerül bemutatásra a négyrészes, a COCA COLA cég által átfestett emeletes szerelvény fejlesztés alatt álló, ám remélhetőleg remek vizuális élményt nyújtó "HANDMUSTER" készültségű modellje.

A közelmúltban lezajlott tárgyalások eredményeképpen egy vitrint tölthetünk meg a fentebb említett termékekkel.

Újdonságként kerül bemutatásra a Manufaktúra Vizesmatrica Osztályának kimondottan a kiállításra készült kollekciója TT és (OFF) H0 méretben.

Éljen a TT, éljen a TEMOFESZT!

TT Putz
(#23555) zsolesz74 hozzászólása Válasz Szept 30, 2013
Érdekes volt olvasni a diskurzusotokat a ROCO Z21-gyel kapcsolatban.

Csak egy dolgot gondoljatok végig!
Honnan indult a vasútmodellezés? Mondjuk kezdjük onnan csak, hogy órarugó felhúzós vonatok zakatoltak a pályán.
És akkor jött egy banda és áramot vezetett a járművekbe!

Ezek a vonatok sem futottak a petróleumlámpás házikókba...

Itt tartunk most, akinél még a wifi és a számítástechnika ilyen szintű ismerete nincs meg, annak még upgradelnie kell a saját világát!
Ne értsetek félre, de a tudatlanság a hibaforrása, nem a ROCO WIFI vezérlője, amit nem lehet azonnal elindítani.
Az eladók ilyenkor tudnak nagyon sokat segíteni...
(#23557) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#23555) Válasz Szept 30, 2013
Az tény és való, hogy az egész vasútmodellező társadalomra ráfér egy kiadós paradigmaváltás.
A kereskedelem azt mondja, hogy a vevőnek mindig igaza van, a pénzéért azt vesz, ami akar. Viszont egy ilyen speciális ágazatban, mint ez, óriási felelőssége van a gyártói-, forgalmazói-, és kereskedői résztvevőknek.
Na persze az emberi hülyeség és tudatlanság ellen nincs orvosság.
Kb. ezért írták anno az amerikai piacra szánt mikrosütőre, hogy macskát beletenni tilos...
(#23559) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#23557) Válasz Szept 30, 2013
Idézet:
„Kb. ezért írták anno az amerikai piacra szánt mikrosütőre, hogy macskát beletenni tilos...”

Meg a fázós gyereket!
(#23560) Mk48 2024 hozzászólása Válasz Szept 30, 2013
Csíkos mester, zsolesz74 és midenki másnak is aki írt a témában, köszönöm a válaszokat!
Így már jobban átlátom a témát.
Azért érdekelt a wifis téma, mert itthon van wifi és most is azt használom egy laptopról, de szemezgetek a tablet PC-kel is, csak annak még nem teremtődtek meg az anyagi feltételei, viszont a laptop adott.

(#23561) DinoTT hozzászólása Válasz Szept 30, 2013
Azóta frissítettem a Z21 firmware-t. Ami a próbán volt nagyon kezdeti verzió. Ezzel már megy a LocoNet is. Ha lesz lehetőség kipróbálni egy egy hosszabb szakaszon az építéskor kiváncsi lennék rá, mert az áramfelvétel messze a képességei alatt maradt.
(#23562) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#23555) Válasz Szept 30, 2013
Idézet:
„Az eladók ilyenkor tudnak nagyon sokat segíteni...”

Mhhh...
Itt van az eb elvermelve!
Említett ügyfelemre rádumálták a "legjobb, legmodernebb" cuccost, csak éppen arról nem szóltak neki, hogy odahaza kell ám más is még hozzá... Amúgy azóta megy vígan, sőt örülnek neki, de kezdeti gikszereket ki lehetett volna védeni, ha nem csak eladnak neki, hanem KISZOLGÁLJÁK.
Nincs azzal semmi baj, hogy erre megy a világunk, csak nem minden tagja, és pláne nem minden új belépő fitt und fertig egyből.
(#23564) csíkosháTTú válasza Mk48 2024 hozzászólására (#23560) Válasz Szept 30, 2013
Akkor a környzet adott, "csak" szerezned kell egy Z21-et, csak ne a gyári táppal, mert az ontopic mérethez nagy feszt ad a sínre! Vagy, kerítesz valahol egy Lenz központot, ahhoz is van már ilyesmi. Csak az sem lesz egy olcsó mulatság, ismerve egy Lenz szett 250-280Euro-s árát, trafó nélkül!

Ha nem ragaszkodsz feltétlenül a tabletes irányításhoz, akkor "csak" egy olyan DCC központot kell venned, amin van PC csatlakozás. Erre meg tökéletes a nanoX.
(#23565) wolfchild válasza TT Putz hozzászólására (#23554) Válasz Szept 30, 2013
Putz Mester!

Az én kis BR-107-esemnek már látod a végét?!
(#23566) DinoTT válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23564) Válasz Szept 30, 2013
Mielőtt bárki azt hiszi a Roco beépített embere vagyok ez nem így van, de a Z21-ben be lehet állítani a sínfeszültség értékét. Az új olcsósított z21 a fehér dobozos már nem tudja majd ezt (se).
Csíkos Mester, mi lehetett az oka hogy bár a mozdonyok szépen jöttek mentek, de a fénye szinte mindnek vibrált még álló helyzetben is. Az áramfelvétele a rendszernek 350-500mA között mozgott (ezt is a SW jelzi ki)?
(#23567) Mk48 2024 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#23564) Válasz Szept 30, 2013
Kezdetben mindenkppen elég lessz egy vezetékes cucc is, amíg beletanulok a digitális világba, de a későbbiekben jó volna szer tenni egy wifi-s szerkezetre, ám mire ez bekövetkezik, valószínűleg olcsóbb lessz és/vagy a választék is biztos bővülni fog.
(#23568) wolfchild válasza Mk48 2024 hozzászólására (#23560) Válasz Szept 30, 2013
Hamarosan a fűtőház.hu-n indul egy sorozat, mely pont az otthon megvalósítható vezérlésekkel fog foglalkozni. Itt nem a katalógusadatok lesznek felsorakoztatva, hanem az általam összeállított rendszer lesz bemutatva, valamit részletes leírás lesz annak érdekében, hogy ne sz*pjon a kedves olvasó annyit mint én.

Mert van az elmélet, és van a gyakorlat. Na ez kimondottan gyakorlati írás lesz. Tervek szerint heteken belül indul.
(#23569) csíkosháTTú válasza DinoTT hozzászólására (#23566) Válasz Szept 30, 2013
Szia!
Kössz, látod ezt nem tudtam!

Az áramfelvételt nem tudom, hogyan oldotta meg a Z21, a Tran-nál a proci figyeli a zárlatvédelem sönt ellenállásán eső feszültséget, majd adja az infót a HR3 kezelőnek.

Az említett vibrálást nem tudom mire vélni. Egyszer meg kéne néznünk közösen egy ilyet, mert van egy másik baja is a Z21-nek, és nem tudok rá magyarázatot isten igazából, mert mérni még nem sokat tudtam rajta. De gyanakszom hogy ez valahol a táp mizéria körül lehet, először azt kell megnézni, hogy mi van ott.
(#23570) wolfchild hozzászólása Válasz Szept 30, 2013
Néha előre dolgozok, néha az alkalom szüli a cikkeket, ez a téma már jó régen érett bennem, egy cikket szántam neki, de végül csak két részesre sikeredett, remélem segíteni tudok ezzel pár embernek.

Tessék, a tananyag első része a Vaterához, hogy ne járjatok túl rosszul , bővebben: Link
(#23571) jvnd válasza DinoTT hozzászólására (#23566) Válasz Szept 30, 2013
Szia. A villogást nem nagyon értettem, szkóppal kellene megnézni, alkalomadtán. Valószínű, hogy a túlterhelés határán állt ezért csinálta ezt, mivel a mozdonyok mentek és álló helyzetben is megvolt ez a vibrálás.
Viszont ha érdekel, fel tudok ajánlani néhány boostert a kiállítás idejére, (van néhány) ekkor a Z21 jele nem lesz terhelve, a boosterek meg bírják a terhelést. Ami modult és szerelvényt használtunk max 2 db is elég belőle.
Üdv. Jóska
(#23572) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#23555) Válasz Szept 30, 2013

Nagyon off lesz
Nekem egy kicsit más képem alakul ki a jövönkröl. Az általános krizis miatt (nincs mit eladni) egyre több méregdrága high-tech kütyüvel környékezik meg a nagyérdemüt (föleg a fiatalabb generáciot). Ma már lehet mobilon TV-zni, lakás biztbert kezelni, reggeltöl estig chattelni, hálozaton játszani, de akár modellvasutat is kezelni.
Az egész azonban egyre inkább egy ujabb lufi felé mozog (ismét az utobbi 1-2 évtizedben), mert a méregdrága bitzabáló rendszerek fenntartása egyre inkább gond, mint haszon. (Ebböl a szempontból a modellvasut még elmegy, hiszen nincs ingyen, igy valamit hoz a konyhára), de sok más alkalmazás bizony nagyon kétséges kimenetelü. Ma már sok helyen van minöségi TV adás, e-ujság, e-magazine, e-könyv meg miegymás mobilra, erre mit néz a nagyérdemü - természetesen az ingyenes YouTube-t meg a Vimeot, és eszük ágában sincs ezért fizetni, vagy messze nem annyit, amibe ez valoban kerül.
Nagyon mézesmadzagnak tünik az egész és sajnos mindannyian fizetjük és isszuk ennek a levét.
Ma már a félig irástudatlan kömüvesnek is e-naplot kell vezetni, és senki nem avval van elfoglalva, hogy egyenes-e a fal amit felhuzott, hanem azzal, hogy ki-e mutatja, és melyik, hatoságnak kinevezett csoport, akar éppen kotorászni a zsebében.
A háttérben meg elképzelni is nehéz milyen mennyiségü technika megy szünet nélkül, hogy ilyen primitiv igényeknek is teret adjon.
Kétlem, hogy egy kömüves valaha is megtermeli azt a hasznot, amibe az kerül, hogy naponta bepötyöghessen néhány sort, ahelyett hogy a megérdemelt sörét nyomná le a kocsmában. (a nagy pénzek meg amugy is máshol usznak el )
Lehet, hogy érdemes lenne egyszer ilyenen is elgondolkodni.
(#23573) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#23570) Válasz Szept 30, 2013
Jó cikk!
(#23574) terkoz hozzászólása Válasz Szept 30, 2013
Üdv Mindenkinek!
A modultalákára a meghívás szólt a modulos szekción kívüli klubtagoknak és igazából minden érdeklődőnek méret és klubtagság figyelmen kívülhagyása mellett.
A lehetőséggel éltek is egy páran, klubon belülről és klubon kívülről ís. Jó lett volna ha a "Nagy Öregek" közül is vendégül láthattam volna néhányotokat.
A modulozáson jól használható, de a modulozáson túlmutató technika megismerésére is jó volt ez a találkozó.
Az imént más is írta, és én is szájtátva néztem, ahogy a tizenegy-két éves srácok, a lélegzetvétel természetességéve, percek alatt installálták az új technológiát és a forgalmazás logikáját töredék idő alatt megértették és leszervezték.
A másik rácsodálkozásom az idősebb korosztály merevsége, vagy félelme az újtól, az ismeretlentől.
Nem szeretném ha a hobbink egy elefántcsont toronyban csücsülne, mert néhány öreg szaki félti a, nem is tudom mit féltenek az ellenzők.
Az új játék izig vérig közösségi játék. Egymásra figyeléssel, fegyelmezettséggel és a közös játékélmény magasabb szintre helyezésével az én egyéni érdekemnél. Ez a technikai háttér a még nagyobb szabadságot teszi lehetővé. Valóban vannak még gyermekbetegségei, de ez fejlesztés kérdése.
A wifi-s vezérlés ezzel együtt nem kötelező. Nem fog a rendőr felírni senkit ha a FRED-et használja. Viszont ahoz egy csomó dolgot ki kellett volna építeni a mostani találkozóra.
Én ma holnap hatvan éves vagyok, de igyekszem sokat kérdezni a fiataloktól és ellesni néhány dolgot, a találékonyságukból, a helyzetfelismerésükből. Mivel iskolában dolgozom, napi szinten esik az állam, hogy mennyivel okosabbak a mostani tizenévesek.
Lehet fanyalogni itt, hogy nem tökéletes meg, hogy miért igy meg úgy van kialakítva. Én azt kérdezem attól aki fanyalog, hogy mitt produkált? Mit tett be a közös játékba, mivel mozdította elő a klub produktumát. Tessék virítani!
(#23575) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#23573) Válasz Szept 30, 2013
Köszönöm uram
(#23576) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#23568) Válasz Szept 30, 2013
Szerintem aki bele akart mélyedni a témába az megtalálta az idevágó leírásokat és nem vakon cselekedett.
Van ugye itt is cikk és fórumtéma DCC-ből, van a Hobbielektronikán is, valamint a másik fórumon, nem feledkezve meg Csíkos ezirányú honlapjára kitett írásról (+Vika, Martisz Gábor honlapjai; a teljesség igénye nélkül).
Ha visszatekintesz az elmúlt pár évben rendre ugyanazok a kérdések merültek fel. Ha valaki nem olvasta el az előbb említetteket, mást sem fog elolvasni.
A fórumon is százszor válaszoltunk már minden - kb. 3-4 havonta- felmerülő kérdésre.
Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy irodalom az sok van.
Más kérdés az, hogy mindeki kicsit másképp látja a világot. Van aki erre, van aki arra esküszik. Na itt kell fontolóra venni az egyéni ambíciókat, anyagi, tudásbeli lehetőségeket.
(#23577) jvnd válasza terkoz hozzászólására (#23574) Válasz Szept 30, 2013
A WiFi-vel kapcsolatban szerintem nem kell fetisizálni a dolgokat. A történet egyszerűen csak arról szól, hogy megvalósították, a ma elérhető vezeték nélküli eszközökön, az irányítás lehetőségét.
Eddig készültek direkt rádiós vezérlők (volt nálam is a találkozón) meg vezetékes vezérlők. Ezt most felváltja (kiegészíti) a "mindenki" zsebében lévő "okos" cucc. A technológia már több éve adott volt pl. a Rocrail-programban.
Ugyanúgy, ahogy az XpressNet-et ráteszik ethernet hálózatra, és így nem kell az asztal mellé rakni a PC-t eltűnnek a korlátok. A meglévő struktúrált hálózaton vihető át a jel.
MIndenki kedve szerint irányíthat, a hozzá közelebb álló eszközzel.
Van egy nagy szoftveres cég, akinek a jelszava a 90-es években a "One Net" volt. Ez mára az élet minden területén bekövetkezett. És még nincs vége....

(#23578) wolfchild válasza jvnd hozzászólására (#23576) Válasz Szept 30, 2013
Ebben igazad van, irodalom az van bőven, de én a saját tapasztalatomból mondom, hogy nehéz a diginek nekifutni, pedig ráadásul félig meddig rokonszakma.

Majd egy évnyi fórumozással a hátam mögött, ami mellett természetesen rengeteg mást is olvastam a témában, nem igazán találtam meg a sorvezetőmet. Ez persze lehet azért volt, mert én vagyok túl hülye.

Ezért vállalkozom arra, hogy a saját tapasztalatom, az összes buktatóval, mellényúlással és természetesen sikerrel bemutatom. (Nem profitól, és nem is profiknak szól majd. Nem lesznek benne szenzációk, hiszen nem találtam fel a spanyol viaszt.)

Viszont Térköz jól látja a dolgokat, és ez engem is meglepett sokan idegenkednek a technológiától, mintha az valami mumus lenne. Szerencsémre beszélgethettem sokakkal a digi témáról, Jóskától is sokat tanultam, még akkor is ha ezt nem gondolná.

Viszont ahogy én észrevettem, sokan nem mernek még csak kérdezni sem. Ezért volt számomra egy meghatározó pillanata a találkozónak, mikor Gyuri a gyerkőcök és Dénes elől elhappolta az iPad-et, és elkezdett ismerkedni a lehetőségekkel.
(#23579) terkoz válasza wolfchild hozzászólására (#23578) Válasz Szept 30, 2013
Hruska Úr a Pannoniatreffen korelnöke.
Ha jól tudom idén 84 éves és eljött németországból hozzánk egy jót játszani a H0 FREMO találkozóra.
Remélem a Temofeszt-en is itt lesz!
Én még csak most tanulom, amiben Ö már profi, de nem hagyom magam Miközben a lengyel kolléga a modulját csomagolja a háttérben, érdemes megnézni az ifjuság elfoglaltságát is!

DSC00410a.JPG

DSC00489a.JPG

(#23580) wolfchild válasza terkoz hozzászólására (#23579) Válasz Szept 30, 2013
Szerinted ciki vele aláírattatni a mozdonyát, mert van egy Hruska gőzősöm
(#23581) terkoz válasza wolfchild hozzászólására (#23580) Válasz Szept 30, 2013
Attól tartok ez csak névrokonság. Náluk ez olyan lehet, mint nálunk a Kovács, vagy Horváth név.
(#23582) wolfchild válasza terkoz hozzászólására (#23581) Válasz Szept 30, 2013
Hiába ezt benéztem

Mondom én, hogy csak emberi nyelven beszélek (Magyar, Angol, esetleg Orosz) A többi nyelv kívül esik a hatáskörömön, de legfőképp a német, azt hallgatni is fájdalom
(#23583) terkoz válasza wolfchild hozzászólására (#23582) Válasz Szept 30, 2013
Ne ostorozd magad! Én is gondoltam rá egy pillanatig.
(#23584) etwg válasza terkoz hozzászólására (#23581) Válasz Szept 30, 2013
Ráadásul nem is német név, hanem cseh - körte.
(#23585) terkoz válasza etwg hozzászólására (#23584) Válasz Szept 30, 2013
Lapozás       140/436    
Frissek
  2024. Nov, 26. Kedd
23:29:29
  Jelenleg 4 fő olvassa az oldalt
Hirdetés