|
Hangdekóderes mozdonyok
|
Témaindító: Lokomotive, idő: Aug 21, 2013
Témakörök:
|
|
(#35544) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Júl 13, 2014 |
|
Sziasztok!
Csináltam egy felvételt a Hangos 2043-masról.
A Tran hangja elég jól szól,alapjárat + 4 motorfokozat van benne.
A Kocúr hangosításáról még azért nem tettem le,csak jegelem a dolgot amíg lesz hozzá elérhető rendes hang.
Nagyon fura dolog,de a Roco ÖBB 2043-masában nem rezonált be semmi,úgy látszik minden műanyag alkatrésze szorosan van illesztve a kasznin.
Olyan felvételt csináltam,mint legutóbb:
először csak körbefilmeztem a mozdonyt és csak azután mennek a hangról készült felvételek.
(Remélhetem csak,hogy a zenei rész miatt nem lesz eltávolítva a teljes hangja.)
Csíkosnak külön köszönet a hangért és a dekóderért, megtalálta a végleges helyét!
Na erről beszéltem:
A hangos 2043-mas!
Jó modell hangosítást! |
|
(#35545) SzerNoh válasza Fordítókorongos hozzászólására (#35544)
|
Válasz •
|
Júl 13, 2014 |
|
Nekem tetszik! |
(#36671) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 18, 2014 |
|
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata a Rivarossi ÖBB 2050-es
hangosításával?
Gyárilag a súlyban egy átmérő 25,5 x 6,5 mm-es hely van kialakítva a hangszórónak,viszont az alvázkeret öntvényében csak egy átmérő 23,3 x 4 mm-es.
Tehát összesen egy 23,3-mas átmérőjű és 6,5 mm mély hely van kialakítva a hangszórónak.(!)
Az előkészítő panel felett pedig semmi sem fér el!
Gondolom forgácsolni kell egy keveset a súlyból... |
|
(#36673) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36671)
|
Válasz •
|
Aug 18, 2014 |
|
Vannak ilyen lapos hangszorok.
Pl. 23x4,2 mm
Vagy
20x3,7 mm. Citizen egy elég jo minöség
Nézz jobban körül biztosan találsz.
Bontott táblagépekben notebookokban vannak ilyenek. |
(#36675) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#36673)
|
Válasz •
|
Aug 18, 2014 |
|
Kössz a tippet!
Majd érdeklődök egy pc bontósnál.
Egyébként találtam egy beépítési útleírást is, ott kimunkálták a hangszóró helyét a súlyból: ÖBB 2050 hangosítás
Szerintem ez nem szólhat valami jól,mert nem hagytak elég doboztérfogatot neki. Elég lehetett volna a 23mm-es. |
(#36677) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36671)
|
Válasz •
|
Aug 19, 2014 |
|
Mhhh...
Ismerős a történet. Ugye ebben a modellben MTC az előkészítés? Ugyanis a ma már nem létező Tran SL51MTC az pont belefér, és van is hang hozzá. Sajna a CT-Elektronik jelenleg nem gyárt MTC csatis dekódert, a műhely adapterpanelje meg nem fér el a modellben (meg a nagyobb MTC csatis hangdekóderek sem), így barkácsolni kell a csatlakozóval. Súlyból nem kell kimarni ebben az esetben. A Tran hangot nem én csináltam, az gyári a 2050-be való. |
(#36685) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36675)
|
Válasz •
|
Aug 19, 2014 |
|
Elolvastam a linken az átépítést. Tran-nal csinálták ők is, csak azt nem tudom, hogy a standard Tran kis kocka hangszóró miért nem volt jó nekik... |
(#36718) Fordítókorongos válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36685)
|
Válasz •
|
Aug 19, 2014 |
|
Szia Csíkos!
Akkor még nem tudták,hogy van Tran kocka is !
Megvan már a dekóderem a 2050-eshez, egy MTC-s Zimó,remélem be fog férni. Az ingyenes hanggal rendeltük, Zimo viszonylatban olcsó volt.
Kíváncsi vagyok a Tran hangodra! Ha jobb mint az enyém, nem ragaszkodom a Zimóhoz... Szeretem az 51-es Tran-t !
A másik dolog, hogy nyugodtan fektess egy kis lovettát a Zimós hangfeltöltőbe! A környéken senki sem tud hangot bűvölni a Zimó dekóderekre! Szerintem lenne rá igény, mert a Roco mozdonyok miatt egyre több dekóderük lesz forgalomban. Látok időnként mozdonyokból kiszerelt Zimókat hirdetésben (ráadásul olcsón),csak a hangfeltöltés hiánya miatt nem veszem meg,de sajnálom a dolgot,mert egy nagyon jó dekódernek tartom.
Egyébként meg egy kuncsafttal már számolhatsz!
Üdv.:korongos |
|
(#36738) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36718)
|
Válasz •
|
Aug 21, 2014 |
|
Idézet: „Akkor még nem tudták,hogy van Tran kocka is !”
De, tudták, ezt első kézből tudom. |
(#36781) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 22, 2014 |
|
Sziasztok!
Összeraktam a 2050-esem!
A Zimo 644-es (MTC-21) dekódere,és a hangszóró kocka is simán elfért benne.
Szívás csak szegény mozdonyvezetővel volt ,akit alaposan "csonkolni" és vékonyítani kellett,hogy beférjen a helyére, mert a vezérállás az átlagosnál is sokkal szűkebb volt.
A modell egy Rivarossi(inkább játék,mint modell) gyártmány.
Remélem nem kell túl sok évet várni a Roco 2050-esére, ami sajnos még gondolat formájában sincs ....
én már nagyon várom,mert egy szép és különleges mozdonynak tartom,főleg a hosszú forgóváztávolsága miatt tetszett meg.
Az eredeti mozdony az EMD 567-es ,12 hengeres motorjának köszönhetően gyönyörűen "zenél".
Szerintem Zimóék ingyenesen letölthető hangja csak az elmegy kategóriába tartozik....
Nézzétek,hallgassátok:
ÖBB 2050 ZIMO
Még egy gondolat a végére:
A mozdonyok utólagos hangosítása költségesebb,esetenként szívásokkal tarkított játék!
Ha egy hangos mozdony a végcél,akkor érdemes azt már hangdekóderesben beszerezni.
Pl. egy Zimo dekóderes Roco mozdony + 20-21ezerrel kerül többe az alapváltozattól ,addig az utólagosan beszerzett hangdekóder akár + ~40ezer is lehet
(Dekóder,szállítás,fizetős hang).
Jó Modell hangosítást!
|
|
(#37372) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 11, 2014 |
|
Sziasztok!
Szergej hangosításra készülök.
Amíg várok a dekóderemre, a hangszórókat próbálgattam,hogyan szólnak a kaszniban.
A dekóderváltás óta (eleinte ESU,később ZIMO) már nem a 28mm-es hangszóróval szerelik a Szergejeket.
Kíváncsi voltam,hogy ez milyen különbséget mutat hangzásban.
Próbáltam 1 ZIMO-t, 2 ZIMO-t(a Roco így szereli) és a 28-as ESU-t.
Kisebb átmérőjű ESU-kat nem próbáltam,mert azok gyengébben szólnak.
Roco-éknak igaza volt,mert a két ZIMO hangszóróval szólt a legjobban.
Magasabb tartományokban jobban szólt az ESU hangszórója.
Mélyebb hangszíneknél viszont sokkal jobb volt a ZIMO !
Utóbbi legnagyobb erőssége,hogy nem rezgett tőle a kaszni,ami a 28-as ESU esetében nagyon zavaró volt és torz hangokat eredményezett.
Nagyon le kellett volna állítani a hangerőt,hogy megszűnjön a kaszni torzítása,rezgése....
Erről beszéltem,hallgassátok meg:
Roco Szergej - hangszóró teszt !
Nem nagyon írtok a hangosításokról.
Ezek szerint csak én lennék itt a téma rajongója?
Na mindegy...
Azért jó Hangosítást! |
|
(#37373) enamessias válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37372)
|
Válasz •
|
Szept 11, 2014 |
|
Én pont fordítva hittem volna, hogy a nagy ESU jobb a mély hangokhoz. Érdekes. Jól látom, hogy a ZIMO-k pici piezo hangszórók?
A téma rajongója egyértelműen Te vagy, én csak nemsokára fogok belekóstolgatni. Bár meglehet, hogy az első hangos megérkezése után kiutálnak majd a házból. Már azt se értették, minek hallgatok vonatokat youtube-on. |
(#37374) Fordítókorongos válasza enamessias hozzászólására (#37373)
|
Válasz •
|
Szept 11, 2014 |
|
Igen,ezek Zimo-k.
Elsőre én sem akartam elhinni,hogy ezek jól szólnának,főleg azzal a kicsi méretükkel,kételkedtem bennük.
Nagyon meglepődtem mikor kipróbáltam.
Hihetetlenül jól szólnak!
Sokkal szebben szólnak mint az ESU-k!
Hangerőben a 28-as megveri,de kettővel már nem ér fel.
Végül:
Idézet: „Bár meglehet, hogy az első hangos megérkezése után kiutálnak majd a házból. Már azt se értették, minek hallgatok vonatokat youtube-on.” írtad.
Ezzel nem vagy egyedül... |
(#37378) enamessias válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37374)
|
Válasz •
|
Szept 12, 2014 |
|
Én úgy értettem, hogy az ESU az lengő tekercses, míg a ZIMO meg piezo kristályos megoldás.
Ugyanis hangtechnikában (nagyobb méretben) pont fordított a helyzet. Nagy membrános, lengőtekercses hangszórók vannak a mélyládákban, és pici piezo kristályok (tölcsérrel) a magas sugárzókban. Persze vannak kivételek, de úgy általában. |
(#37386) Fordítókorongos válasza enamessias hozzászólására (#37378)
|
Válasz •
|
Szept 12, 2014 |
|
Szerintem a Zimo is lengőtekercses.
(Majd Csíkos kijavít,ha tévedek,ő a szakértője)
A Zimo-nak fém membránja van,és egy kis dobozkába van fordítva,abban szól.
A doboz tömítésének is tökéletesnek kell lennie,különben már nagyon gyatrán szólna.
Akkor ez a hangszóró lenne a kivétel,vagy nem is piezó....
Kép: öntapadós tömítés , hangszóró(membránnal lefele) , doboz |
|
(#37387) zsolesz74 válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37386)
|
Válasz •
|
Szept 12, 2014 |
|
Kerestem róla több infot, de nem írják sehol.
Itt az ideje egyet szétbontani!
Azt írja a ZIMO, hogy ő szállítja a partnereinek és többen felhasználják. |
(#37394) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37386)
|
Válasz •
|
Szept 12, 2014 |
|
Sima mezei, lengőtekercses hangszóró. Sajnos állítólag a gyártója már nem létezik, és valóban kényes arra, hogy ne szeleljen sehol, mert akkor ritkra rosszuk képes recsegni... |
(#37395) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#37387)
|
Válasz •
|
Szept 12, 2014 |
|
Idézet: „Azt írja a ZIMO, hogy ő szállítja a partnereinek és többen felhasználják.”
A papír, meg a képernyő mindent elbír...
2005-ben, lassan kilenc éve már ilyenekkel szállította a dekódereit a Tran, az akkori SL51-2, meg az SL74 első verzióit is. Akkor a Zimo még nem is csinált hangdekódert, csak kerti vasakba, évekkel később jelentek meg az első Zimo "Kliendekoder-ek" H0 mérethez. |
(#37440) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#37395)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Idézet: „A papír, meg a képernyő mindent elbír...”
Ebben látod nagyon igazad van! |
(#37451) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#36718)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Idézet: „A másik dolog, hogy nyugodtan fektess egy kis lovettát a Zimós hangfeltöltőbe!”
Ha mégsem jön be Te lelkeden fog száradni! |
(#37456) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#37451)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Nyugi! Ezt nekem is felajánlotta. |
(#37458) Fordítókorongos válasza csíkosháTTú hozzászólására (#37451)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Szia Csíkos!
Még mindig úgy tartom,hogy jó boltot csinálnál vele!
A környéken senki nem képes Zimora hangot eszkábálni (már sok helyen érdeklődtem).
Roland úr még tett egy ígéretet,amibe kapaszkodtam,de az már hónapokkal ezelőtt volt,így azt is elengedtem...(komolytalan)
Még én is elgondolkoztam a dolgon,de túlzásnak tartottam mindjárt két dekóder árát beleölni a feltöltőbe (fele ennyiért már vettem volna).
Ha valakinek megérné,az szerintem Te volnál !
Ez idő alatt én már kb. 3-szor jártam volna nálad hangfeltöltésen.
Mindig fáj a szívem,mikor 20-22 körül látok dekódert eladósorban az Index Börzén,de nem veszek az említett probléma miatt!
Ezek főleg a 130-as Szergej dekóderei,szerintem teszik bele az új Digisound-ot aminek jobb hangja van és még ráfizetni sem kell nekik.
Még annyit elmondanék a dologról,hogy a normális hangok nem ingyenesek,20 euróba kerülnek,az ingyenes hangok szerintem gyenguszok.
Nekem megérne ennyit, meg egy kis + t a feltöltésért.
Egy jó kis videót csinálhatnál az egyik következő hangosításodról.
Jó hangosítást!
korongos |
|
(#37460) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37458)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Idézet: „...az ingyenes hangok szerintem gyenguszok.”
Ezt azért nem mondanám. A BR01-es hangja egészen kitűnő. A Taurus is messze a legjobb a jelenlegi piacon a Tran után. A három féle BR218 is szépen szól, és a VT98 motorkocsi is kiváló. Majd meglátjuk a következp Zimo rendelésemben már benne lesz a feltöltő cucc is. A program már itt van, bőszem tanulom, mert nagyon más, mint a CT-Elektronik-é. |
(#37465) Fordítókorongos válasza csíkosháTTú hozzászólására (#37460)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Azokat a hangokat nem ismerem...
Az ingyenes 2050-esre alapoztam a dolgot,aminek nem sok köze van az igazi mozdony Nohab jellegű hangjához.
Azok a hangok amik érdekelnek,és nagyon is tetszenek,mind egy szálig fizetősek!
Kicsit sajnálom,hogy nem tudtam előbb a Zimós terveidről.
Most egy kicsit nagyon kiköltekeztem dekóder ügyileg,de azért
szólj ha megvan a cucc!
Idézet: „Ha mégsem jön be Te lelkeden fog száradni!”
Ennek a kockázatát vállalom. |
(#37466) enamessias válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37465)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Olvasom amit irtok, de nem értem.
Az volna a lényeg, hogy külön-külön megvéve a dekóder és a hanganyag (majd azt egy üres dekóderbe feltölteni) olcsóbb lenne, mint ha azt "készen" vennénk? Ráadásul, ugye, nehéz olyan hanggal feltöltött dekódert találni ami éppen kell!? |
(#37472) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#37466)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Érdekes a ZIMO stratégiája.
Vannak elérhető ingyenes mozdonyhangjai, az egyébként drága dekódereihez. Amit viszont Fordítókorongossal szereztünk arra a "gyengusz" jelző csak Korongos finom fogalmazásának köszönhető!
Ami viszont jó minőségű azért 20 Eurót le kell szurkolni. Tehát a 100Eurós dekóder, már 120Euró. Ez azért már-már egy mozdony ára. De hát ők tudják! |
(#37475) Fordítókorongos válasza enamessias hozzászólására (#37466)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Szia enamessias !
Idézet: „Az volna a lényeg, hogy külön-külön megvéve a dekóder és a hanganyag (majd azt egy üres dekóderbe feltölteni) olcsóbb lenne, mint ha azt "készen" vennénk?”
Biztosan NEM!
Én a már meglévő dekóderemre szeretnék hangot tölteni.
Abban az esetben,csak a Hanganyag árát kockáztatnám,fizetnék és letölthetném a hangot.
Ha megkapom a hangot jó , ha meg nem, többet onnét nem rendelek és "csak" 20 Eurót bukok.
Most pedig külföldről kellett rendelnem (előre fizetve),kockáztatva a dekóder és a hang árát is,ami dekóderenként több mint 100Euró.
(120Euróba azért még nem kerül,mert 85Eu a dekóder + 20Eu a hangért / dekóder.)
Ha új mozdonyról van szó,akkor az a legolcsóbb,ha dekóderrel együtt vesszük meg, akkor csak 20-22ezerrel kérnek többet érte!
Utána majd tölthetünk rá jobb hangot is Csíkos mester segítségével.
Vagy átrakhatjuk egy másik mozdonyba is!
Mert a gyári hangoktól mindig akadhat egy sokkal jobb hang.... |
(#37476) enamessias válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37475)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Idézet: „20 Eurót bukok”
Idézet: „kockáztatva a dekóder és a hang árát”
Atya ég! Hol találtál ilyen megbízhatatlan online boltot, ahol kockáztatod a pénzed? Miért nem egy megbízhatónál vásárolsz?
Idézet: „Ha új mozdonyról van szó,akkor az a legolcsóbb,ha dekóderrel együtt vesszük meg”
Feltéve, ha ZIMO dekóderrel van az gyárilag szerelve és van jó hang hozzá náluk.... Mert, ugye, Magyar vonatkozású modelleknél a Digitools dekódereket ajánlottátok, mert annak jobb hangjai vannak.
Fizetős hang letöltésénél vannak korlátozások? Pl. hány dekóderbe tölthetem fel, vagy hányszor? Kalózkodás ellen van védelmük, azon kívül, hogy csak ZIMO dekóderekhez jó? Lehet szerkeszteni a hangokat?
Bocs, hogy ennyi kérdésem van, ez még nekem szűz terület. |
(#37477) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#37472)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
És azt a hangot még valahogy fel kell rakni a dekóderre is, nem? Az, hogy drágán adják a dolgaikat, az más dolog. |
(#37478) Fordítókorongos válasza enamessias hozzászólására (#37476)
|
Válasz •
|
Szept 13, 2014 |
|
Idézet: „Atya ég! Hol találtál ilyen megbízhatatlan online boltot, ahol kockáztatod a pénzed? Miért nem egy megbízhatónál vásárolsz?”
Az majd később fog kiderülni,hogy megbízhatóak-e,a pénz mindenesetre jó volt nekik...
Azért náluk vásárolok,mert máshol nem találtam normális hangot,ill itt volt a legjobb.
Már adtam le külföldi webáruházban rendelést,amit semmibe vettek!
Küldtem leveleket is,amire nem jött válasz egy sem.
Szerencsére akkor fizetni nem kellett,csak majd átvételkor.
Úgy tudom,hogy már hazánkban is előfordult webáruházas lehúzás!
Ebből kiindulva mondtam,hogy kockázatos,mert ugye biztos csak akkor lehetek a dologban,ha már kezemben a cucc.
Idézet: „Feltéve, ha ZIMO dekóderrel van az gyárilag szerelve és van jó hang hozzá náluk....”
Az mindig tudható,hogy milyen dekódert tesznek a modellbe,és az elérhető hangok között is lehet böngészgetni.
Úgy tudom, a hangot csak egy dekóderre lehet rátölteni,akár többször is.
A hangot egy dekóder programozó,hangfeltöltő eszközzel lehet feltölteni a dekóderre.
Ha minden jól megy,majd Csíkos segítségével. |
(#37480) Fordítókorongos válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37478)
|
Válasz •
|
Szept 14, 2014 |
|
Még egy megjegyzés az előzőhöz:
Idézet: „Atya ég! Hol találtál ilyen megbízhatatlan online boltot, ahol kockáztatod a pénzed?”
Az nem is szereti igazán a Hobbiját,aki időnként ne kockáztatna érte...
Ezzel szerintem,nem csak én vagyok így! |
(#37556) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Azt azért nyugodtan írd ki Árpi, hogy a ruszkik nem álltak veled szóba egy automata válasz üzeneten kívül.
Itthon ez a lehúzós webáruház már nem áll.
Néhány beszerző hely, kis közösség, gyorsan véget ér a móka.
Akkor már nagyobb kockázatot rejt a börze vagy vatera. |
(#37557) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#37477)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Igen. Ez volt az egyetlen csalódásom az ECOS2-vel, hogy még mindig nem integráltak bele egy upgrade rendszert, pedig csak program kérdése és agyonvágna sok más céget a kettő az egyben rendszerével.
( bocs, tudom ) |
(#37559) dccvillanyos hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Üdv!
Másik topikban szó volt a roco 11-es Nohab hangjairól. Úgy látom készült egy összehasonlító videó is, amiben egy kicsit több hallható a 11-es nohab gyári hangjaiból. Ha tippelnem kellene, hogy milyen dekóder van benne, akkor Zimo dekódernek mondanám. És, hogy melyik a jobb hang? Szerintem nem kérdés Talán hallható, hogy a mi dekóderünkben bizony benne van az alapjáratból egyből 2, 3, 4, 5, és vissza minták is.
Bővebben: Link |
(#37561) etwg válasza dccvillanyos hozzászólására (#37559)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Egyböl kihallhato a más ( nagyobb?) hangszoro a Roco modellben. Érdemes lenne ugyanolyan akusztika mellett összehasonlitani a kettöt. |
(#37569) zsolesz74 válasza dccvillanyos hozzászólására (#37559)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Gratulálok, tényleg szép munka!
csak mellékesen jegyzezném meg, hogy a VMC-s videókban túl sok a mellékzönge, és felesleges zene. Árpi azért ennél jobban meg tudja neked is csinálni! És még élvezi is! |
(#37579) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#37557)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Hardveresen csak egy "soundtrack" kimenet hiányozna, minden más adott. De egye fene, a programozó sín is megteszi erre a célra. Én még egy USB kaput is eltudnék képzelni rajta, de nem létszükséglet. Már akartam kérdezni, nem hiszem el, hogy még senki nem írt erre a készülékre saját firmware-t??? |
(#37583) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#37561)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Szia etwg!
A hangerő megtévesztő lehet!
Nem tudjuk,hogy milyen hangerőszinten próbálták ki őket!
(Valószínűleg ők sem tudják...)
A digisound-ot könnyedén fel tudják hangosítani funkciógombbal,
a Zimo-kat meg csak CV-programozással lehet.
Egyébként mindkét modellben ugyanaz a Zimo kocka dolgozik!
A Roco-t biztosan azzal szerelik: Nohab alkatrészlista
és a Digisound Nohab dekóderét is azzal adják.
A digisound max.hangerőn volt,a Zimo meg csak alapon:
CV266 = 64(0-400).
Inkább az volt a rossz a videón,hogy a menethangokból nem sokat mutattak meg!
(A kürthangokat,különféle funkciókat nyomkodták inkább,
leakadtak a fékhangoknál,nem azt mutatták amire kíváncsi lennék.)
dccvillanyos-nak szerintem is igaza van,a Digisound-nak jobb hangjai vannak,az már ennyiből is kiderül!
Jó Hangosítást! |
|
(#37584) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37583)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2014 |
|
Évtizedeket ültem a keveröpultoknál, egyböl kihallom, ha valamilyen hangnak nincs "teste". Ez nem a hangerötöl függ. Illetve, ha hangosabb akkor még jobban rikácsol. ( Olyan mint a Sokol rádio azt tekerheted akarhogyan vastagabb hangja nem lesz).
Ez szinte mindig a hangszorotol ill. annak a dobozátol függ, az elektronikától csak akkor, ha valaki nagyon sporolni akart a dinamikával. |
(#37585) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#37584)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Idézet: „Ez szinte mindig a hangszorotol ill. annak a dobozátol függ, az elektronikától csak akkor, ha valaki nagyon sporolni akart a dinamikával.”
Ugyanaz a hangszóró dolgozik mindkettőben!
A digisound-ot megmutatták a videón,a Hangos változat meg adott.
Azt nem értem,hogy miért nem függhet a hang "teste" a dekódertől?
Nem ugyanaz a két dekóder.
A dekóderen lévő hanganyag sem egyforma,és ráadásul különböző
hangerőn voltak kipróbálva.
A dekóderen lévő hang lehet erősebb,vagy gyengébb, dinamikusabb vagy laposabb.
Van hogy az alap hangerő túl hangos, vissza kell állítani és van amikor hangosítani kell,hogy szóljon valahogy.
Van hogy le kell cseréljem a hangot a dekóderen,mert annyira gyenge.
A legutóbbi 2050-esem alig szól valahogy,és ugyanaz a dekóder ugyanolyan hangszóróval, csak a Ludmilla hanggal meg ordít.
Egyiket fel kellett hangosítani és úgy is alig szól,a másikat meg halkítani kellett....
Egyébként a zenei lemezek között is óriási a különbség!
Ugyanazzal a cuccal(elektronika) hallgatva dinamikusabban szól a "hangszórógyilkos" Drum & Bass mint az akusztikus gitárzene.
De még ugyanannál a hanganyagnál is nagy különbségek lehetnek attól függően,hogy az milyen hordozón van: kazetta,CD,vagy bakelit lemez ami a legdinamikusabban szól.
Szerintem az elektronikától nagyban függ a dolog(!),mert azon van a hanganyag,ami lehet jobb,vagy gyengébb minőségű,a dekóderek végfokja is lehet kisebb,vagy nagyobb teljesítményű... |
(#37586) dccvillanyos válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37583)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Hát igen, nem egy Fordítókorongos minőségű videó, de jobbat nem találtam. Robi valamelyik nap megmutatta a linkelt roco alkatrész listából 28-as jelü alkatrészt. Ez egy közdarab, hogy az eredeti 23mm-es (?) hangszóró helyére a Zimo kocka kerüljön. Sajnos a legkisebb térfogatú dobozt választották, lehet ezért gyengébb a hang. A Szergejben pedig megoldották a nagy dobozal, aminek két lába van, pont beleillik az öntvény két furatába, a hangszóró meg a kardán fölött. |
(#37587) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37585)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Ha valoban ugyanaz a hangszoro mind a kettöben, akkor viszont a Roco motorhang sokkal jobb. ( a többi hang érdektelen és csak dekorácio.)
De továbbra is fenntartom, hogy ott akusztikus különbség van - az egyik egy tölcséres gramofon a másik meg egy tisztességes hangláda. ( Az lehet, hogy már igy vették fel - ami sajnos még rosszabb bizonyitvány).
A dekodertöl azért függhet kevésbé, mert a hang alja hiányzik (ami a legegyszerübb áramkörökben is megvan és a teteje az amit csak a jobbak tudnak - frekvencia tartomány, mintavételezés stb. mind a felsö frekvenciákat korlátozza).
A filmen mintha azt mondanák, hogy a Rocoban más a hangszoro ( ugy látszik nekik is feltünt. ).
De ezért még egyszer nem nézem meg - annyira nem jo a filmecske. |
(#37590) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#37587)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Kezdjük ott, hogy a mostani ROCO M61-be feltöltött hang, az minden, csak nem NoHAB, és még csak nem is egy GM hanganyag átszabása. (Nincs a kezemben ilyen modell, így nem tudom kiolvasni, hogy milyen dekóder van benne, és a szoftver verziót sem: CV8, és CV7.)
Innen kezdve mindegy, hogy melyik hogyan szól. Szépen, de nem az a hang, vagy csúnyábban, de legalább az eredeti.
Abban fordítókorongosnak igaza van, hogy nagyon eltérű minőségűek a hanganyagok is, az adott hang gyűjteméynem belül is. (Ezért volt jó az ESU-k hangja, mert stúdióban készült manipuláció az öszes, és egy szintetizátorral könnyű egyformára csinálni:sonic
Nem mindegy a felvétel, és, ahogy feldolgozzák, az meg pláne nem. Sajnos a géptérben felvett hangok nem igazán hatásosak, az nem lesz jó a legtöbb esetben.
Szóval, visszatérve a VMC filmjére (nagyon le kéne cserélni, mert a felvétel körülményei - belebeszélések, háttérzajok - távolról sem voltak ideálisak, és többször baj van a kamera mozgásával is): a gyári hang az szépen szólhat, de nem ennek a mozdonynak a hangja. A DigiTools-é az NoHAB hang. |
(#37591) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#37590)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Ha a Digitoolsé a valodi Nohab hang, akkor azon rengeteget kéne még dolgozni, hogy mozdonyhang legyen. (Lehet, hogy rossz helyen és rosszul vették fel, de ez az ö dolguk). |
(#37592) csíkosháTTú válasza Fordítókorongos hozzászólására (#37585)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Még valamitől függ, de nagyon, hogy hogyan szól egy hangdekóder hangszórója. Volt alkalmam kipróbálni. Valahol fennt van a neten is Scheffer kolléga videója egy Fleischmann BR18.5-ről (ex bajor S3/6), a mihez tartás végett, erről a hanganyagról van szó. (A dekóder átkerült egy ROCO bajor S3/6-ba, azért tudom, hogy miről is írok.)
Vagyis ugyanaz a dekóder, ugyanaz a hangszóró, és ugyanaz a 4 hengeres bajor gőzös hanganyag, változtatás nem történt. Tran SL75D, a szokásos kis kocka hangszóróval.
Fleiscmann gőzösben:
A dekóder és a hangszóró is a állókazánba került beépítésre, egy szép, vastag, "L" alakú, húzott rézlemezre van megtámaszva a hangszóró, és a lemez le van csavarozva a modell fém fröccsöntött alvázára. Erre rá van szerelve a műanyag kaszni, ami lezárja elvileg a hangot, mégis akkorát szól, és olyan tisztán, hogy csoda.
ROCO gőzösben:
A modell a szerkocsiban hajt, de egy roppant ügyetlen megoldás miatt egy bumszli kardánnal hajtja a mozdonyt is, és az átttétel elfoglalja az állókazánt. (Hajtás trükk ide, vagy oda, a Fleischmann BR18 futása és vonóereje messze veri a ROCO-t, pedig az csak sima szerkocsi hajtás egy Bühler motorral.) A dekóder a szerkocsiban van, a hangszóró ide már nem fér be, a mozdonyban sincs hely, csak a vezetőállás tetejébe lehetett felragasztani, az egy vékonyka műanyag lemez, igaz, legalább nem zárja le elvileg semmi a hangot. Mégis ebben a modellben a dekóder hangja vérszegény, és sokkal halkabb is, még a tónusa is más.
Egyetlen eltérés van, ami itt a durva különbséget okozza: a hangszóró megtámasztása. A Fleischmann esetében egy vastag, merev lemezhez van rögzítve a hangszóró, ami le van csavarozva a fém vázhoz. Tehát egy merev, a hangszórónál sokkal nagyobb tömegű "alap" van a hangszóró alatt. Míg a ROCO esetében ez az "alap" egy vékony, műanyag lemez, ami csak rá van pattintva az alvázra. Amíg a Fleischmann modellben a hangszóró úgy tudja megrezegtetni a levegőt, hogy a "hátát van mihez támasztani", van egy stabil alapja, addig a ROCO esetében csak lebeg egy könnyű, vékony műanyag lemezkén.
Ugyanez érvényes lehet a ROCO M61 "betétje" esetében is. Ki kéne próbálni a következőt a ROCO-n, nem kerül semmibe, csak idő! Én úgy építem be a Tran SL51-4D/S dekódert a ROCO NoHAB-okba, hogy a dekóder a helyén van az üzemanyag tankban, alul, a kocka hangszóró meg hozzá van ragasztva kétoldalas ragasztószalaggal a modell öntvény vázához, felül. Egy misét megér... |
(#37605) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Mindenkinek a hangokkal kapcsolatban egy észrevétel.
Jó, hogy egy videót hallgatva vitatkoztok akusztikai tulajdonságokról, de azért élőben kellene meghallgatni együtt és megvitatni.
Így kicsit fals, mert a videó is rossz minőségű!
Maradok őszinte hívetek! |
(#37606) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#37604)
|
Válasz •
|
Szept 17, 2014 |
|
Igen, arra gondolok.
Más eszközöknél (ilyen drágákon is) megoldották, itt sincs semmi extra amit már ne ismernének. Bár nem értek hozzá, de szerintem bele lehetne piszkálni, nincsenek úgy levédve, mint más eszközök. De lehet, hogy tévedek.... |
(#37627) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 18, 2014 |
|
Visszatérnék egy csöppet a ROCO H0 új MÁV M61-esére.
Az imént volt itt a műhelyben egy ilyen, mert nyöszörög a hajtása.
Nos, Zimo van benne, a 33-as szoftver verzio. Visszavonom az előző állításomat, hogy semmi köze a feltöltött hanganyagnak a NoHAB hanghoz (ennyit a video minőségéről, vagy eeeekkora botfülem van sok év zenetanulás után). A kürthang az nem jó, a légsűrítő hangja meg feleseleges, ugyanis járó motor mellett nem hallatszik ki, több baja nem nagyon van, legfeljebb a fékcsikorgás nem igazán magyar. Viszont, amiért halk, az az, hogy mindkét hangszóró membránja le van fogva mechanikailag egy-egy műanyag pánttal... Most nincs időm feltenni a képet, mert lefotóztam, kicsit később...
A "hajtás nyöszörgése": drámai módon le lehet halkítani, ugyanis nem a hajtás nyöszörög meginduláskor, hanem a motor, mert rosszul van beállítva a dekóder motorszabályzása. Tipp a programozáshoz, zárójelben a gyári érték: CV9=55 (95), CV56=32 (64) Figyelem, ezek az értékek csak a Zimo dekóderrel felszerelt ROCO modellekre érvényesek! |
(#37630) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#37606)
|
Válasz •
|
Szept 18, 2014 |
|
Elültetted a bogarat a fülemben, úgyhogy nekiesek a német-angol oldalaknak, hátha valaki ír a moddingról! |
|
|
2024. Nov, 24. Vas 0:24:58 |
|
Jelenleg 2 fő olvassa az oldalt |
|
|