|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#42838) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Ezért szeretek Itt lenni mert itt kapok mindig tippeket, ötleteket, segítséget. Köszönöm mindenkinek
Ha időm engedi majd a következőt az itt olvasottak alapjan rakom össze.
Kezdésnek és tapasztalat szerzésnek pont jó volt de lesz ez jobb is |
(#42839) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#42838)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Ez lenne a célunk, mégha néha parttalan vitába is torkollik a segitségadás, de hát modellezök és emberek vagyunk...... |
(#42844) maTTato válasza angyal.marci hozzászólására (#42830)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Itt szoktam vásárolni ha tehetem, mert a kőbányai Panton nem csak kínálatában, de az eladók hozzáállásában meg sem közelíti e raktáráruház színvonalát. Art-Export...
Kiszolgálnak magánszemélyt is! |
(#42847) maTTato válasza DinoTT hozzászólására (#42836)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Nekem a képen levők jöttek be. Van alu markolatos késem is, de a fogása meg sem közelíti az OLFA-t. Valamint, ha pengét vásárolok, kizárólag szintén az OLFA-t veszem. Tapasztalatom szerint élesebb és az élét is tovább megtartja.
|
|
(#42848) etwg válasza maTTato hozzászólására (#42847)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Nekem is majdnem ugyanezek vannak, meg 1 sereg más is. Ezekkel a standard pengékkel 2 baj van. Tul drágák ahhoz, hogy naponta cseréljem - márpedig a finom papirmunkához elengedhetetlen. A másik dolog meg az, hify gyakran pontosan az nincs a boltba ami kéne. Végül egy tipusra csökkentettem a választékot, ami a Nr.11-s penge - és vettem egy halommal. Ekkor került a kezembe az emlitett kés, az viszont a tördelöpengék egy egy szegmensét használja biztonságosan a fémpofákba befogva. A 9 mm-s pengék 10 darabra törhetök és egy csomagban 10 szokott lenni ( néha 12). Azaz fillérekért kapok 50-60 éles kést, amivel azután öröm dolgozni. Persze a többi kés is kéznél van, ha kell.
Fontos, hogy valamennyi nyél befogo szerkezete fémböl legyen - sokkal biztonságosabban tartja a pengét, mint a müanyag befogok. |
(#42849) maTTato válasza etwg hozzászólására (#42848)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Hogy műanyag, vagy fém a befogó szerkezet, a penge stabil rögzítésében nem találtam különbséget. Viszont te is tudod, hogy a pengék nehezen viselik az oldal irányú mechanikai igénybevételt. Különösen igaz ez a hegyére. Kíméletes használat mellett egy-egy penge élettartama meglepően hosszú tud lenni.
A használt pengékből pedig speciális profilokat szoktam készíteni olyan munkákhoz, amihez a hagyományos késekkel nem, vagy csak körülményesen férnék hozzá. Törős pengékből ez megvalósíthatatlan. |
(#42850) maTTato hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Végre a feltöltési korlát az Indán, így örömmel osztom meg a február klubtali képeit: ITT! |
(#42851) etwg válasza maTTato hozzászólására (#42849)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Nem a penge törésre, csorbulásra gondoltam, amikor a kopásról beszélek, hanem az élröl. A papir nagyon érzékeny a jo élre. Ha valaki üvegen vág ( én is azon kezdtem) 4-5 hosszabb vágás és már oda a penge hegye. Manapság jobb persze vágolemezen dolgozni ( cutting pad) az sokkal jobban kiméli a hegyet meg az élet. Itt jön ki a törös penge elönye igy mindek ablaksarkot stb. jo hegyes pengével lehet vágni. |
(#42854) GcarTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Sziasztok!
Szike kérdésben érdemes lehet benézni egy orvosi műszerboltba:
Szike
Egy 4-es szike nyél cserélhető pengékkel jó megoldás lehet. Nem utolsó sorban - és meglepő módon még olcsóbb is a barkács szikékhez képest.
Üdv:G' |
(#42856) BaTTka válasza etwg hozzászólására (#42851)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Nekem is van ilyen is, olyan is, de mindenre a 18 mm-es törhető pengéset használom Igaz az OLFA. Van dekoros késem is (az is OLFA) azzal szoktam a fatörzseimet sorjázni |
(#42862) maTTato válasza etwg hozzászólására (#42851)
|
Válasz •
|
Márc 1, 2015 |
|
Igazad van, az élre nagyon is oda kell figyelni.
Szerencsére a sarkokkal nem szokott gondom lenni, kivágja helyettem a lézer. |
(#42865) etwg válasza maTTato hozzászólására (#42862)
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Lézerhez viszont alig kell kés. |
(#42875) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Egy ujabb rossz hir. Az egyik legjobb bécsi modellbolt a Spurkranz ( Praterstern, Navarragasse) huzza le a rollot. Miután a Pospischil ur (74) tulajdonában levö bolt hitelmentes a bezárás hosszabb ideig fog lefutni, semmi nem sürgeti. Addig is minden raktáron levö modellre különféle kedvezményeket adnak ( kivéve a nyomtatott termékeket, ahol fix árak vannak).
|
(#42883) TT Putz válasza etwg hozzászólására (#42875)
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Rákerestem a Spurkranz oldalára. Első oldalon taláéható Herr Pospischil igen érdekes levele a miértről... Érdemes elolvasni, ha németül nem megy. bemásolni a gugli fordítóba...
Az oldal linkje |
(#42886) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#42875)
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Ha Bécsben ez a helyzet - ahol megkockáztatom nagyobb hagyománya van a vasútmodellezésnek - a fizetőképes réteg pedig sokkal erősebb, akkor mi lehet a helyzet az itthoni boltokban? |
(#42890) TTfan hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
|
(#42891) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#42886)
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Nemcsak ott ez a helyzet, már irtam, hogy máshol is eltüntek hatalmas boltok a nyugati gazdag városokból.
Victor´s Londonbol már vagy 20 éve
Standard Supply. ( az USA egyik legnagyobb modelláruháza volt)
Schüler Stuttgart legnagyobb modellboltja
Brumi Bécsböl
Schneider Nürnbergböl - több emeletes áruháza volt.
Sommer Bécsböl
Az USA egy kellemes kisvárosában (3 mill lakos) valamikor 14 bolt volt, tavalyra csak 3 maradt.
Teljesen igaza van Pospischilnek, a fö okok a haszonlesésben vannak ( hogy is van a reklám: nem vagyok hülye....) , ma mindenki mindenhol csak a legolcsobb árut keresi a gyárak meg erre még több megkötéssel és egyre magasabb árakkal tudnak reagálni, sajnos nemcsak a modellvilágban. |
(#42893) saetta válasza TTfan hozzászólására (#42890)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Szia!
Az ARAL vasúti tartálykocsi eBay-en 50 EUR felett van mostanában.
Holnap is lejár egy aukció, már most 56-nál tart
Üdv:
SAetta |
(#42894) TTfan válasza saetta hozzászólására (#42893)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Szia, köszönöm, azt láttam.
Ha jól értem, sajnos csak Németországon belül postáz az illető. Az ára már most elég szép... Itthon nem szokott előfordulni? |
(#42897) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
|
(#42898) enamessias válasza róbertke hozzászólására (#42897)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Tetszik |
(#42899) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#42897)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
|
(#42900) etwg válasza róbertke hozzászólására (#42897)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Hát van aki nem tudja mit kezdjen magával....
|
(#42902) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
|
(#42903) masTTertape válasza TTfan hozzászólására (#42894)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Sajna, akinek megvan tán mindkettő, az nagyon vigyáz rá. Én anno eladtam, de talán fél éve meg tudtam venni 35 euróért az ebay-en. Itthon derült ki, hogy festékhibás. |
(#42905) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#42891)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Igen, de emellé tedd oda, hogy hány csak internetes kereskedelemmel foglalkozó cég indult el! Ahogy az idézett reklám pontosan mondja: "hülye azért nem vagyok". Így a kereskedő is igyekszik ott spórolni, ahol tud. A bécsi öregúr a maga módján belátta, hogy nincs értelme felvennie a kesztyűt a dinamikusabb jelennel. Én is jobban szeretem, ha oda tudok menni a boltba, meg tudom nézni a saját szememmel a vásárolni kívánt portékát, de az én vásárlási szokásaimba is bekúszott az internetes beszerzés.
Itthon is azért, ha jól körülnézünk, találunk jó pár webshopot még a mi területünkön is.
Ez van, ez a jelen és a jövő sajnos. |
(#42907) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#42905)
|
Válasz •
|
Márc 3, 2015 |
|
Azzal nem is lenne baj, ha lenne sok internetes cég, a baj az amikor egymás alá mennek az árakkal a másik oldalon meg egy fityinget sem hajlandok az üzletre költeni. Ismerek néhány "internetes boltot" aki kb akkora helységböl kereskednek mint a kisebbik fürdöszobánk. Ezek csak akkor veszik meg az árut, amikor már eladták. ( amugy egy világhirü közgazdász elmélete, majdnem Nobel dijat kapott érte, de szerencsére megfurták). Már sok gyár is átállt erre a rendszerre, csak akkor gyárt, ha már ott a megrendelés at asztalon...... |
(#42915) hoTTo hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
Sziasztok,
Felapróztam pár apróságot az Apró rovatba, mert eladók.
Üdv,
Ottó |
(#42916) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
|
(#42917) róbertke válasza etwg hozzászólására (#42916)
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
OFF Ne is rémiszges minket... pont arról volt szó a TV-ben, hogy ki a fene ellenőrzi azt a sok bevándorlót az EU -ban, milyen betegségeket, fertőzéseket hurcolhatnak be anélkül, hogy bárhol is megvizsgálnák őket. ON |
(#42918) etwg válasza róbertke hozzászólására (#42917)
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
Annyira nem kell begyulladni, a média megint elefántot csinál a bolhábol. Azok a szerencsétlenek honapokig vannak uton (gyakran szörnyü körülmények között) amig az EU határaira érnek. Ha betegek is voltak, azota vagy meggyogyultak vagy belepusztultak. Amugy akiket elfognak amugy is átmennek egy orvosi vizsgálaton.
Sokkal több epidémiát hurcolhatnak szerte a világba a legális utazok. Ezek bejárnak mindenhova és még ha magukat védik is mindenféle oltásokkal a környezetüket semmi nem védi és senki sem kötelezi öket semilyen orvosi ellenörzésre. |
(#42919) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#42916)
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
Ha a kolera nem is, de az influenza tombol.
És ha nem is modellépítés, de modell javítás mindenképp. Legalább is a részemről. Iszonyat mennyiségű romhalmazból kell mostanság legalább gurulásra képes eredményt kihozni. Egyik kedvencem ez az OFF Kleinbahn ÖBB 1010-es és a tárolás nyomai. Ilyen volt, ilyen lett képpel bizonyítható, hogy van még remény... |
|
(#42920) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#42919)
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
Gyors gyogyulást és köszönöm az ütközöket, már be is lettek épitve...
Sok türelmet az ilyen romokhoz.
|
(#42921) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#42920)
|
Válasz •
|
Márc 4, 2015 |
|
A család is gyógyul, meg a modellek is.
Örülök, hogy tudtam segíteni. |
(#42925) dijoTTa válasza masTTertape hozzászólására (#42921)
|
Válasz •
|
Márc 5, 2015 |
|
Nem akarok kötözködni, de nem ugyanaz a darab van a két képen. Ettől persze sikeres munka és gratulálok! |
(#42939) burgeri hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
A TT modulfórum megszűnt? |
(#42940) TTKacsa hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Sziasztok!
Olyan problémával fordulok hozzátok, hogy egy tillig asztal feletti elektromágnesen motorom (újabb fajta, fém tokos) gyengélkedik. Érezhetően reagál az impulzusra, de csak 1-2 mm-t mozog, maximum a feléig. Szétszedtem, kipucoltam, multiméterrel kimértem, semmi rendelleneset nem találtam. Kézzel könnyen lehet állítani, tehát szorulás kizárva.
Valakinek van ötlete mi lehet a baj?
Kacsa |
(#42941) sunocske válasza burgeri hozzászólására (#42939)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Úgy tűnik, maga a freeforum.hu szűnt meg. Igazából egy ideje már átszoktunk egy levelezőlistára, ennek csak annyi negatívuma van a fórummal szemben, hogy új belépőként nem lehet visszaolvasni. De ha gondolod, felvehetlek téged is, és csatlakozhatsz az ott folyó eszmecseréknek |
(#42942) róbertke válasza sunocske hozzászólására (#42941)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Annyit meg tudsz tenni, hogy kimásolod a régebbi leveleket, és átküldöd a barátodnak? |
(#42944) sunocske válasza róbertke hozzászólására (#42942)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Az a baj, hogy röpke négy hónap alatt szerintem több száz, ha nem több ezer levél generálódott ott. |
(#42946) csíkosháTTú válasza TTKacsa hozzászólására (#42940)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Trafó elég erős? Az a hajtómű majdnem 1A áramot is beszipkáz. |
(#42947) masTTertape válasza dijoTTa hozzászólására (#42925)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Nem is írtam, hogy ugyanaz a forgóváz. Szerintem egyikőnk sem gondol arra, hogy a modell csak félig állt a rozsdásító, nedves levegőn. |
(#42948) TTKacsa válasza csíkosháTTú hozzászólására (#42946)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Fz1-ről megy. Ha egy másikat ugyan oda kötök be az megy hiba nélkül. |
(#42952) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#42947)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Idézet: „Szerintem egyikőnk sem gondol arra, hogy a modell csak félig állt a rozsdásító, nedves levegőn.”
Az étolajjal alaposan megkent BTTB BR56 és BR130 után én már ezen sem csodálkoznék... |
(#42955) etwg válasza TTKacsa hozzászólására (#42940)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Probáld meg leirni még egyszer mi is a gondod. Az irásodbol valami kacsalábon forgo asztal jut az eszembe - azzal meg a Grimm fivérek foglalkoznak. |
(#42963) GABA TT hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Sziasztok!
Ezek a lokomotívok elkészültek! Még egy alapos nyúzó próbának vetem alá őket, amint az időjárás picit melegszik és a terep asztal beüzemelésre kerül, mielőtt munkába állnak a terepasztalokon. Most már bele lehet fogni, új izgalmasabb kihívásokkal tarkított modellekbe. |
|
(#42965) etwg válasza GABA TT hozzászólására (#42963)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
|
(#42971) TTKacsa válasza etwg hozzászólására (#42955)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Elnézésed kérem, igyekszem máshogy közelíteni.
Adott egy be nem épített (mert még "fél"kész az asztal) Tillig 83532 elektromágneses hajtómű , a váltó mellé csavarozható, újabb, fémtokos fajta. Fz1-ről próbálva, amire csak ezt kötöm (kapcsolópulton át), nem éri el a végállást, 1-2 mm mozgást produkál csak, mindkét irányba. Kézzel állítva könnyen átsiklik, tehát nem szorul. Szétszedtem, multiméterrel megmértem, de elektronikailag mindent rendben találtam, nincs szakadás vagy kontakthiba, de a biztonság kedvéért az érintkezőket felpolíroztam.
A trafó is rendben van, mert a többi ilyen motort simán átállítja. Lehet ezzel valamit kezdeni, vagy kuka?
|
(#42974) masTTertape válasza TTKacsa hozzászólására (#42971)
|
Válasz •
|
Márc 6, 2015 |
|
Szerintem még egy dolgot tehetsz. Mérd meg a tekercs impedanciáját!
Ha jelentősen eltér a jó állítóműétől, akkor ott valami gebasz van. Szerintem. Lehet, hogy hibás egy szakaszon a lakkozott vezeték, összeér pár menet, vagy ilyesmi.
Azt is mérd meg, hogy ez is, meg a jó is mekkora áramot vesz fel kapcsolásnál!
Nincs kizárva, hogy gyári hibás a relé. Ezesetben vidd vissza a boltba és reklamálj/ |
|
|
2025. Jan, 20. Hé 21:54:48 |
|
Jelenleg 11 fő olvassa az oldalt |
|
|