Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       325/437    
(#47309) róbertke válasza HOTotya hozzászólására (#47308) Válasz Okt 7, 2015
Majd szóljatok, hogy mikor vihetem a Hózentrógert .....
(#47310) HOTotya válasza róbertke hozzászólására (#47309) Válasz Okt 7, 2015
Azt a bizonyos hózit nem lehet átalakítani már....... Csak új jöhet szóba......
(#47311) masTTertape válasza Fordítókorongos hozzászólására (#47273) Válasz Okt 7, 2015
Szia,
Nálam konkrétan van is raktáron. Az árak megegyeznek Ottóékkal.
(igaz, én kicsit olcsóbban kapom.. )
Minden egyéb, ma már alig elérhető alkatrész is akad itt nálam (ha már végre mindent kidobozolok...)
ALKATRÉSZBÁNYA
(#47312) TTfan hozzászólása Válasz Okt 7, 2015
Sziasztok! A korábbi évek TT-s katalógusai elérhetők PDF formátumban is valahol, vagy csak laponként ezen az oldalon.
(#47313) róbertke válasza HOTotya hozzászólására (#47310) Válasz Okt 7, 2015
Majd ha eljön az ideje, az illetékes nyilatkozik ......
(#47315) masTTertape hozzászólása Válasz Okt 7, 2015
Így Temofeszt előtt egy kis visszatekintés tavalyra: TT-s modulpálya
(#47316) angyal.marci válasza masTTertape hozzászólására (#47315) Válasz Okt 7, 2015
Nagyon tetszik! Ilyenkor gondolkodok el, hogy tényleg milyen jól mutat pl az a hosszú PKP Cargós tartályvonat. Zseniális! bárcsak ki tudnék menni vasárnap kora délután
(#47317) sikumegalifter válasza masTTertape hozzászólására (#47315) Válasz Okt 7, 2015
(#47320) sunocske válasza angyal.marci hozzászólására (#47316) Válasz Okt 8, 2015
Az ČD Cargo

Egyébként sokról nem maradsz le, mivel a TT-s moduljaink az idén nem vesznek részt a temofeszten

Azazhogy de, lemaradsz, csak nem rólunk
(#47322) HarciSün válasza masTTertape hozzászólására (#47311) Válasz Okt 8, 2015
masTTertape: írtam is Neked a múlt héten e-mailt nohab forgóváz ügyben!

Ha nem lesz kint a hétvégén TT akkor most el is bizonytalanodtam, hogy menjek-e...
(#47323) angyal.marci válasza HarciSün hozzászólására (#47322) Válasz Okt 8, 2015
Bencs Zoli megy kiállítani! Lesz oTT TT!

Sunocske: látom, már hülye is vagyok az meg kár, hogy idén nem lesz TT modul.
(#47324) hoTTo válasza TTfan hozzászólására (#47312) Válasz Okt 8, 2015
A nagy katalógusokat nem szokták kiadni pdf-ben azok a gyártók, akik pénzt kérnek értük. Ez alól a Tillig tavaly, vagy tavaly előtt kivétel volt, nem tudtak eleget nyomtatni, vagy valami egyéb gondjuk volt. Az újdonságlapok elérhetők pdf-ben, azok szoktak ingyenesek lenni. Mi kell? Elküldöm. Vagy kiírjam egy DVD-re amim van (3,5GB)? Mondjuk az utóbbi pár év hiányos, de azok még könnyen beszerezhetők
Párat újabbat le is tudsz tölteni tőlünk, vasuttmodell.hu/downloads.php.
(#47325) hoTTo válasza angyal.marci hozzászólására (#47323) Válasz Okt 8, 2015
A hatvaniak TT modulja kint lesz, ha jól tévesztek.
(#47326) sunocske válasza hoTTo hozzászólására (#47325) Válasz Okt 8, 2015
Hú tényleg, bocsi a rémhírkeltésért

Szóval akkor helyesen: lesz kint egy csomó TT-s cucc, kivéve a Modul Szakosztályt

Vasárnap délután azért én is kinézek egy kicsit.
(#47328) saetta válasza masTTertape hozzászólására (#47315) Válasz Okt 8, 2015
Nagyon tetszik. Köszönjük szépen.
A kedvcsinálást és az emlékeztetést is.

Ismét rengeteg új érdekes részletet figyelhettem meg utólag videoról...

Persze nem nagyon volt ráérő időnk mászkálni, nézelődni.

Utolsó gondolatként pedig csak talán azt, hogy ennyit számít, ha az ilyen emlékek profi felvételen örökítődnek meg.

SAetta
(#47329) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#47315) Válasz Okt 8, 2015
Meg van!
RájöTtem miért nem indul el a lejátszás!!!
Az "áldoTT, jó" Chrome böngésző tiltja a Flashplayert...
Na, majd mindjárt a jó öreg Explorerrel menni fog...

Ééééésss... Igeeennn!

Jó leTT az összeállítás, grat!
(#47330) angyal.marci válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47329) Válasz Okt 8, 2015
Nekem minden gond nélkül viszi a Chrome.
(#47331) HarciSün válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47329) Válasz Okt 8, 2015
Nekem ezt vitte szépen, de a Temofeszt 2015-ös kedvcsináló videónál (ahogy néhány más youtube videónál is) csak a háttérzene van meg, a beszéd hang helyett halk kruttyogás...
(#47332) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#47330) Válasz Okt 8, 2015
Nekem a Youtube portálon (sem) egyik video lejátszása sem indul el a Chrome böngészővel. Valahol állítólag be lehet állítani, hogy kezelje a Flashplayer-t, de, hogy őszinte legyek, ezzel semmi kedvem sincs vacakolni, amikor az ősi Explorer-rel meg minden megy simán, gond nélkül. Koptatni kell még egy kicsit a munkaasztalt Google-éknél, hogy átálljak hozzájuk.
(#47333) masTTertape válasza HarciSün hozzászólására (#47322) Válasz Okt 8, 2015
Szia,
Igen, most láttam, már ment is válasz.
G.
(#47334) masTTertape válasza saetta hozzászólására (#47328) Válasz Okt 8, 2015
Zoli,
Én egy kicsit szégyenkeztem a hátad mögötti kerek asztalon látható kupi miatt. Persze, ebben én is részes vagyok.
Annyira nem is profi a felvétel, csak a GoPro-s snitteket dobtam össze, hogy mégis legyen valami.

Csíkos,
Frissíteni kell az adobe plugint.

HarciSün,
Igen, a probléma ismert. Más rendszerrel lett felvéve és a beszédhang fordított fázisú, ezért az olyan eszközök, mint pl. az okostelefonok, ahol csak egy hangszóró van, azokon sajnos a kioltásos hang hallatszik. Kéthangszórós, sztereó eszközön viszont szól.
(#47336) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#47331) Válasz Okt 8, 2015
Nekem semilyen beszédhang nincs, még kuruttyolás sem, mindössze a jo zene szép sztereoban.
Amugy a video egész jo.....
(#47338) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#47334) Válasz Okt 8, 2015
OFF
Már megtörtént, azóta nem megy semmi. Nem baj, jó az öreg a háznál...
(#47340) SzebiTT hozzászólása Válasz Okt 8, 2015
Ma voltam a BTTB klubtalálkozó a Nyugatin, Örülök megismertelek titeket, van-van érdekes dolog volt mai napon.
(#47341) wolfchild hozzászólása Válasz Okt 8, 2015
Legújabb beszerzésem, bővebben: Link

Azt hiszem kelleni fog a sok SIBA jelző + Hobbex felsővezeték
(#47346) saetta válasza masTTertape hozzászólására (#47334) Válasz Okt 8, 2015
Hááát nem is az én kupim...

Nekem saját asztalom volt
(#47351) eldo hozzászólása Válasz Okt 8, 2015
Sziasztok!

Most kezdtem építeni modellvasútat és olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék visszajelentést kapni váltóról ( TT-méret) LED, vagy izzó segítségével. 16V-váltó feszről van a táplálás FZ1-trafó. 6 db BTTB-s és 1 db Zuke váltóm van. Mindegyiknek van kis füle a visszajelentésnek. A BTTB-s nél 2,5V-ot mérek a Zuke-nél 1,5V-ot. Kell valami speciális kapcsolás mert a régebbi rajzokon csak simán ráraknak egy 12V-os izzót és attól függően milyen irányba van a váltó az egyik világít. Egy kis 5 W-os 12V-os kocsiizzón próbálkoztam de semmi nem történt, csak ha kicsit tovább nyomom a váltóállítót, akkor ugye megugrik a fesz és olyankor felvillant de alapállásba semmi.... Kéne egy sokkal kisebb izzó? 2-3 V-os csak akkor meg könnyen eldurran ha véletlenül kicsit tovább nyomva marad a vezérlő. kapcsolási rajz ötletek jöhetnek...
(#47352) angyal.marci válasza eldo hozzászólására (#47351) Válasz Okt 8, 2015
Köszönöm!
(#47353) etwg válasza eldo hozzászólására (#47351) Válasz Okt 8, 2015
Köss a nyomogombokkal párhuzamosan egy-egy 16V/50mA-s izzot vagy LEDeket 1,5kOhmos ellenállással és meglátod mi fog történni...
(#47354) eldo válasza etwg hozzászólására (#47353) Válasz Okt 8, 2015
Köszi!
(#47355) eldo válasza etwg hozzászólására (#47353) Válasz Okt 8, 2015
Megtaláltam a rajzod Akkor így csinálom.
Csak azért próbálom értelmezni... az S1 S2 kapcsolóval állítod a váltót, a D1, D2 dióda arra kell, hogy ha megnyomod az egyik kapcsolót ne legyen rövid zár. Az ellenállások mire?
Bocsánat ha hülyeséget kérdezek vagy rosszul írtam a dolgokat...

getfile.png

(#47356) etwg válasza eldo hozzászólására (#47355) Válasz Okt 8, 2015
Ne gondolkodj meg irkálj annyit, hanem rakd össze és utánna kérdezz, ha lesz mit. ( A kérdéseidre a válaszokat magadnak kell kitalálnod).
(#47357) angyal.marci válasza eldo hozzászólására (#47355) Válasz Okt 8, 2015
Etwg megkövez, de amiben tudok, segítek.
A led elé azért kell ellenállás, mert egy led átlagos működési feszültsége 3V körüli. Ledenként változik ez az érték (2,7V-n én már füstöltem el piros ledet, de ekkora feszkón a kék ledjeim meg se nyekkennek szinte). Ha a ledre rákötsz 16V-t, akkor bebizonyíthatod, hogy a led füsttel működik(úgy elfüstöl, hogy öröm lesz nézni). Az előtét-ellenálláson viszont feszültség esik, tehát ennek helyes megválasztásával a ledet nagyobb kapocsfeszültségre is kötheted.

Fhú, hogy hogy tudok én erről ennyit rizsázni
(#47358) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#47357) Válasz Okt 8, 2015
Én nem kövezek meg senkit, de spanyol viaszt ( kereket stb.) sem szeretnék hetente ujra kitalálni.
(#47363) Vova válasza eldo hozzászólására (#47351) Válasz Okt 9, 2015
A váltóállítóművekbe be van építve a relé, így folyamatos visszajelzést lehet vele megvalósítani, az alábbi kapcsolás szerint (4-es pont, a visszejelentés):

Bővebben: Link
(#47365) etwg válasza Vova hozzászólására (#47363) Válasz Okt 9, 2015
Ezen megoldás felett már nagyon eljárt az idö...
(#47366) angyal.marci hozzászólása Válasz Okt 9, 2015
Na mik a tapasztalatok a mai temo-napról?
(#47367) lakasi válasza etwg hozzászólására (#47356) Válasz Okt 9, 2015
Kedves etwg,
Egy korábbi hsz-ben tettem egy olyan megjegyzést, hogy akinek a kezdők esetenként ismétlődő, egyszerű, vagy naív kérdései túlságosan fárasztóak, netán rangon alulinak találják, hogy válaszra méltassák, azok ne kapcsolódjanak be az adott témába, lapozzanak. Akkor nem nevesítettem a dolgot, de néhány hsz-ed hangneme miatt a kérésemet megismétlem és most konkrétan neked dedikálom. Az utóbbi 47356, -58, -65. számú hsz-ed tartalmát és stílusát illetően is igen bántó. Sem korod, sem modellezésbeli jártasságod nem hatalmaz fel ilyen goromba rendreutasításra. Kérlek gondolkozz el ezen és fogadd meg a tanácsomat.
Üdvözlettel: István
(#47369) etwg válasza lakasi hozzászólására (#47367) Válasz Okt 9, 2015
Szabad kérdeznem miért kövezel te bárkit.
Az egész kapcsolás 4 alkatrész, ha most ezekröl fogunk disszertáciot irni, akkor lehet, hogy 19 év mulva eljutunk a kerékhez. Mire valaki leirja azt a néhány sort ki is probálhatja, és akkor lesz miröl beszélni, de addig felesleges.
Semmi mást nem kell tenni, csak hozzá érinteni a nyomogombok lábához a LED-t ill az ellenállást.
(#47372) Vova válasza etwg hozzászólására (#47365) Válasz Okt 10, 2015
Igen. Már bánom, hogy hozzászóltam...
(#47373) etwg válasza Vova hozzászólására (#47372) Válasz Okt 10, 2015
Nem tudom miért kell igy reagálnod, inkább az lett volna az érdekes, ha arrol lett volna szo miért elavult ma már az a gyári megoldás/elképzelés.
30-40 éve az volt a jo, ma már van jobb. Ennyi.

(#47374) róbertke válasza Vova hozzászólására (#47372) Válasz Okt 10, 2015
Nem kell iTT semmiTT bánnod, csak mielőTT kérdeznél, TTarTTsál egy kis önképzőkörTT - mi is így kezdTTük anno'! Olvasd áTT mind a 325 oldalTT, TTanulmányozz más fórúmoldalakaTT, azTTán ha TTényleg nen TTalálsz semmi információTT a kérdésedre, akkor TTedd fel nyugodTTan! TTanulni - TTanulni - TTanulni!!
(#47375) angyal.marci hozzászólása Válasz Okt 10, 2015
Urak!
Mindkét oldalról be kéne ezt fejezni, mielőtt Frankye kidob innen minden érintettet. Megőrizve pártatlanságomat, Etwg sem makulátlan, de amit pl Róbertke csinált most az utolsó hsz-ban, az tényleg bántó. Hagyjátok ezt abba, ne daráljuk még jobban szét a TT-s csipet-csapatot!
Üdv
M
(#47376) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#47375) Válasz Okt 10, 2015
Ez az ilyen forumok anatomiája, ez ellen nem igen fogunk tudni valamit tenni ( máshol sem tudnak). Ha összehasonlitjuk a könyvet/ujságot meg a forumot, az utobbi néha/gyakran visszaszól, a könyv meg rákényszerit, hogy utánnanézz magad az olvasottaknak, vagy simán hidd el, amit leirnak ( az sem mindig igaz és jo, de azt magadnak kell eldöntened!).
A forumokra viszont rengeteg idejemult, rossz, pontatlan és gyakran félrevezetö informácio kerül, amit jo lenne kiszürni, de sajnos lehetetlen - ez olyan mind a média, egy hazug/manipulált hir pillanatok alatt megkerüli a globuszt, a javitás/igazság viszont nem jut el gyakran még a szerkesztöhöz sem......
Ezért nem kell sem a vizet felszivni, sem megsértödni, viszont valamilyen formában mégis csak egy bizonyos mederben/szinvonalon kell tartani a dolgokat. Ez a modern kor/kommunikacio árnyoldala. Ezért mindenki maga felelös azért, amit átvesz az információk özönéböl.
(#47379) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Okt 10, 2015
Egy napig forgat az ember fia (azért a 10 percért, ami majd adásba kerül egyszer), és mik történnek iTT...

1: eldo kolléga! A 12V 5W-os gépkocsi izzó az szerintem egy kicsit nagy TT-ben, nem? Még kapcsolópultba is. Meg, ha számolunk egy kicsit, akkor ez az izzó, ha világít, akkor kis híjján 0,5A-t vesz fel. Két váltó működő visszajelentése már majdnem 1A, akkor mi marad az FZ1 maximálisan leadható 1,2A-ből a többi cucc működtetésére? Szerintem felejtsd el, és keress kisebb izzókat, vagy LED-ket!

2: Az a megoldás, amit vova kolléga belinkelt (eldo! Töltsd le a teljes füzetet, és olvasd át! Érdemes!), az működik. Most vitatkozom etwg barátommal, ezekhez a régi kitérőkhöz ezt találták ki, és működik. Nem érdemes variálni vele egy kezdő modellezőnek. Először építsük fel a "használati utasítás" alapján a pályát, és örüljünk, ha sikerült! Majd utána lehet elkezdeni vakarni a fejünket, és gondolkodni, hogy meg kellene variálni. Nem elégséges olvasni, gyakorlati tapasztalat is kell, ha mindkettő már meg van, akkor hajrá!

3: LED-ek működtetése. A LED - nevében is benne van - dióda, vagyis egyenárammal működik. Árammal, nem feszültséggel, az egy dolog, hogy működése közben mennyi feszültség esik rajta. A rajta átfolyó áramot mindig korlátozni kell, ez alól nincs kivétel, bármit is árulnak a kínaiak! Egy LED-en - típustól és a színétől függően - 1,5V - 4,5V feszültség esik. A teljes fényerőhöz maximálisan általában 20mA kell, ez 0,020A, de a ma kapható LED-ek már 5mA-nél is elérik a teljes fényességük 90-95%-t. Vegyünk 10mA-t az átfolyó áramnak, és essen a LED-en 2V feszültség. Számoljunk! Ohm törvénye alapján kell dolgoznunk! Ha 16V-ra kötjük a LED-et, akkor ebből a 16V-ból lejön ugye a LED-n eső feszültség, vagyis 14V marad "feleslegben". Ugye az előtét ellenálláson és a LED-n, mivel sorba vannak kötve, ugyanannyi áramnak kell átfolynia, vagyis a példánkban említett 10mA-nek. Nos, Ohm törvénye alapján az ellenállás az a feszültség, és az átfolyó áram hányadosa. Az áramot azt tudjuk, 10mA-re, vagyis 0,010A-re van szükségünk a LED működéséhez. 14V feszültségnek kell lennie az előtét ellenálláson, mert a 16V-ból lejön az a 2V, ami a LED-nek kell, így a 14-et el kell osztanunk 0,010-zel. Az 1400 lesz, vagyis a szükséges ellenállás értéke 1400Ohm. (Ez egy kicsit nagy szám, ravaszkodjuk egy kicsit! Osszzuk el a 14V-t 10mA-rel, és 1,4 lesz az eredmény, de nem Ohm, hanem kiloOhm, és nem kell vacakolni az ezresekkel!) Nos, a számított kapcsolásunk a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy az FZ1 trafó tartozék kimenetének egyik pólusára rákötöd az előtét ellenállás egyik lábát (a kereskedelemben 1,4 az van ugyan, de 1,5kiloOhm-t hamarabb kapsz, az is jó!), az ellenállás másik lábára a LED hosszabbik lábát, a LED rövidebbik lábát meg a trafó másik kivezetésére. Ha nem csináltál sehol rövidzárlatot, akkor működni fog!
Mielőtt a szakik keresztre veszítenének, akkor, hogy is van az, hogy a LED egyenárammal működik, most meg azt írom, hogy kössük az FZ1 tartozék kimenetére, ami meg váltóáramot ad? Úgy, hogy a LED kvázi egyenirányítja magának az FZ1 váltóáramát. CSAKHOGY! Azért a LED, az nem egy klaszikus kapcsoló dióda, nagyon nem rajong érte, hogy olyan feszültséget kap, ami a neki nem megfelelő polaritású, és ezt kiégéssel "díjazza" pár tipus. Azért írtam, hogy mégis próbáljuk ki a működést így, mert ezt a tesztet, azért elvilselik. Nem örülnek neki, de működnek. Nos, a megoldás az, hogy az egész eddigi komplexummal - ellenállás, LED sorban - még egy elemet sorba fogunk kötni, ez pedig egy klasszikus dióda. Szinte mindegy milyen tipus, ehhez, amit most építünk kapcsolást, az 1N4148 tipusú kis üvegtokos is megfelelő. Mit fog tenni ez a kis dióda? Elvégzi azt, amit első körben a LED-re bíztunk, hogy csinálja meg magának a polarítást. Nos ezt a feladatot elvesszük a LED-től, úgy se' nagyon szívesen csinálta, csak kínlódott vele, és rábízzuk erre kis diódára. Ő meg, hiszen ez a dolga, örömmel, és szívesen fog segíteni! Vagyis, akkor szedjük le az ellenállás lábát a trafó kivezetéséről! Kössük ide az 1N4148 diódának azt a lábát, ami felől a tokozásán nincs egy fekete kis kör, a jelölése. A jelölt lábát meg kössük rá az ellenállásnak arra a lábára, amit az imént leszedtünk a trafóról. Láss csodát! Működni fog! Helyettesítettük a gépkocsi 5W-os, áramzabáló izzóját egy olyan fénnyel, ami az izzó áramának a töredékével is működik! Na most hogy jön ez be abba a képbe, amit pl. vova is belinkelt? Hát úgy, hogy a rajzon látható kis izzókat kell egy-egy ilyen komplexummal kiváltani. Készen is van. Korszerűtlen, nem korszerűtlen? Őszinte leszek, ez kit érdekel? Maga a váltó is vagy 50 éves konstrukció, ide nem kell "full hibrid hajtás", ez egy mai Toyota Prius, ez még az ősrégi Toyota Crown... Működik? Igen! Egyszerű megcsinálni egy kezdőnek is? Igen.
Van még kérdés?
(#47380) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47379) Válasz Okt 10, 2015
Steve, egy szoval sem vitattam, hogy az a gyári megoldás nem müködik. Egyetlen hátránya, hogy váltoként 5 vezetékre van szükséged (Com, a1,a2, v1,v2). De egyanazon a válton, ha van benne végállás kapcsolo, kifogástalanul müködik a korábbi megoldás is, amihez mindössze 3 vezetékre van szükség ( azonos a nyomogombok vezetékével). Ezért irtam, hogy a gyári megoldás felett elszállt az idö, s nem azt, hogy rossz!
Még valami, ami viszint nagyon lényeges, azok a kontaktusok nagyon finomak, alig képesek kapcsolni néhány mA-t [<100mA], igy nagyon kerülni kell 5W-s izzokat meg hasonlo fogyasztokat.
Mondanám, hogy LED-re tervezték, amit akkor még elmulasztottak felfedezni...
(#47381) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#47380) Válasz Okt 10, 2015
Ebben igazad is van.
De egy kezdőnek, pláne, aki nem ért az elektromossághoz, a gyári megoldáés az, amit átlát a saját képzettségével.
(#47382) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47381) Válasz Okt 10, 2015
Egy vonallal sem bonyolultabb az a megoldás amit a kolléga maga is megtalált: 47355

A diodák meg az ellenállás csak az izzot helyettesiti......

(#47383) róbertke válasza angyal.marci hozzászólására (#47375) Válasz Okt 10, 2015
Mutass rá légyszíves mivel bántottalak meg!
(#47384) angyal.marci válasza róbertke hozzászólására (#47383) Válasz Okt 10, 2015
Engem semmivel.
De ez:
Idézet:
„Olvasd áTT mind a 325 oldalTT, TTanulmányozz más fórúmoldalakaTT, azTTán ha TTényleg nen TTalálsz semmi információTT a kérdésedre, akkor TTedd fel nyugodTTan! TTanulni - TTanulni - TTanulni!! ”
a kezdők számára sértő és talán már meg is alkotja a véleményét a topicunkról és rólunk. Igenis egy kezdő számára nem feltétlenül érthető az, ami az előző kb 350 oldalon van. Kérdez valamit, arra hadd ne ez legyen a válasz. És Etwg-t se kéne kifigurázni. Mellesleg Etwg szürke betűs hozzászólásában minden ott van, ami kell. Hogy milyen hátránya van az ilyen fórumoknak.
Lapozás       325/437    
Frissek
  2025. Jan, 21. Kedd
11:49:23
  Jelenleg 10 fő olvassa az oldalt
Hirdetés