Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Szerszámok és segédeszközök
Szerszámok és segédeszközök
Témaindító: etwg, idő: Jan 31, 2013
Témakörök:

Lapozás       5/16    
(#30809) sunocske válasza FriTTz hozzászólására (#30752) Válasz Márc 10, 2014
Akciós volt vagy rendesen ez az ára?
(#30814) FriTTz válasza sunocske hozzászólására (#30809) Válasz Márc 10, 2014
Nem volt akcijós!
(#30825) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Márc 10, 2014
Sziasztok !

Még mindig a futópadoknál tartok.(Gondolom,már unjátok)
Összeraktam egy fél méter hosszút,a nagyobb mozdonyok megfuttatására.
Én csak két "kicsikével" tudtam lepróbálni.
A dupla futáspróbáról,majd teszek videót a hangdekóderesbe.
Nézzétek:

WP_20140307_...jpg

WP_20140308_...jpg

(#30828) sunocske válasza FriTTz hozzászólására (#30814) Válasz Márc 10, 2014
Akkor írok a húsvéti nyuszinak, hátha tojik nekem egyet
(#30834) FriTTz válasza sunocske hozzászólására (#30828) Válasz Márc 10, 2014
Azért nem árt venni egyet a boltban a biztonság kedvéért!
(#30837) DZolTTán válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30825) Válasz Márc 10, 2014
Árpi, hol láttál te fél méteres H0 mozdonyt?
Nem lehetne inkább, hogy középen elvágod, és hogy ne foglaljon sok helyet a polcodon, az egyik felére én vigyáznék? ;)
(#30838) Fordítókorongos válasza DZolTTán hozzászólására (#30837) Válasz Márc 10, 2014
Szia!

A Big Boy úgy tudom 475mm hosszú.
Sajnos elvágni nem lehet.
(#30839) diginewl hozzászólása Válasz Márc 10, 2014
Üdv!
A lidl-ben akciós a digit tolómérő.
Bővebben: Link
(#30844) FriTTz válasza diginewl hozzászólására (#30839) Válasz Márc 11, 2014
Ez a típus sajnos nagyon (szörnyen) pontatlan, nekem ilyennel kell dolgoznom a munkahelyen.
Persze lehet, hogy csak az pontatlan és a többi jó, de akkor sincs bizodalmam benne.
(#30846) etwg válasza FriTTz hozzászólására (#30844) Válasz Márc 11, 2014
Már sok ilyent tolomércével van tapasztalatom, olcsokkal meg drágábakkal is. ( lassan már egy tucat fordult meg nálam, meg 2 fixen az esztergán van). Pontatlannal még nem találkoztam, de olyannal igen, ami hülyült, ha gyenge az elem. Ezt eleme is válogatja - sajnos a tolomércékben használt elemek rengeteg változatban vannak ( a szám mögötti betü), de sajnos az sem garancia a jo müködésre, mert a gyártok is "igen nagy toleranciával" gyártják az elemeket.
Nyugodtan vedd meg, nem hiszem, hogy csalodni fogsz ( ha igen ugyanez elöfordulhat a többszörösen drágább esetén is - legfeljebb azt könnyebb kicserélni.)
(#30875) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Márc 11, 2014
Sziasztok!

Kíváncsiskodnék, van-e tapasztalatotok,véleményetek az olcsó(200ezer alatti) kicsi műszerészesztergákról.
Érdemes-e áldozni, erre a hobbi kategóriára.
Munkahelyemen van,de sokszor otthon is jól jönne egy kisgép.
Ebből a kategóriából mindenképpen újat kell nézni,vagy esetleg használt gép vásárlása is szóba jöhet?
(#30877) Váltógyártó válasza etwg hozzászólására (#30846) Válasz Márc 11, 2014
Én bizony találkoztam olyannal is, ami tizedeket csalt! Kiciocco országból való volt!
(#30878) etwg válasza Váltógyártó hozzászólására (#30877) Válasz Márc 12, 2014
Mindegyik onnan van.
(#30879) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30875) Válasz Márc 12, 2014
Ha értesz hozzá, akkor mindegy melyiket veszed, a különbség többnyire a végösszerakásban van. Mindegyiket be lehet pontosra állitani, és kérdés, hogy mennyit kivánsz vele dolgozni. Sima hobbi célokra szerintem mind megfelel. Lényegesebb, hogy a szerszámbefogok milyenek. A legkisebbekben pl. csak 6 mm-s kések foghatok (amik viszont nehezek beszerezhetök, igy magadnak kell köszörülni).
A valamivel drágább gépeket az europai impörtörök általában itt rakatják össze és be is állitják, söt egyesek egyes részeit másra cserélik. A minap láttam egy boltban, hogy a kinai gépen cseh fej volt (TOS), valoszinü más is, és igy kb 30%-al drágább volt, mint a hasonlo gépek.
Nekem egy régi univerzális kis kinai gépem (marofejjel) van, immár vagy 20 éves, semmi gond nem volt vele azonkivül, hogy egyes karok/kezelökerekek zinkötvények voltak, és megtámadta öket a pestis. Kettöt már sárgarézre cseréltem. Még egyet kell, de nem sürgös. Ma már ilyen gépet nem látni.
(#30885) HOTotya válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30875) Válasz Márc 12, 2014
Jól nézz körbe,mert sok a drága,de "rossz" gép..... Én az Unimaxnál vettem egy kis gépet(láttad nálam??),de sok apró dolgot át kellett "építeni" cserélni,mert az eredeti az nudli volt! Túl drága gépet(otthonra) nem érdemes,mert nem tudod kihasználni.......arra ott a benti!..
(#30886) HOTotya válasza diginewl hozzászólására (#30839) Válasz Márc 12, 2014
Nyugodtan vedd meg !! Saccolni jó ez is....
(#30888) diginewl válasza HOTotya hozzászólására (#30886) Válasz Márc 12, 2014
Üdv!
Megvettem! A szemmértékemnél jóval pontosabb
Nekem amire kell, arra tökéletes - vasútmodell, és egyéb elvetemült hobby.
(#30953) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Márc 14, 2014
Sziasztok!

Sikerült elköltenem a vonatos pénzemet,előremenőleg is.
Viszont mostantól otthon is fogok tudni drehálni,és a lényeg,hogy már nem kell reszketni fusizás közben,hogy mikor bukok le vele.
Lehetett volna jobbat is választani,de ezt sikerült olcsóbban beszerezni.
Ez is drágább volt,mint amennyit szántam volna eredetileg a dologra.
Elsőre úgy néz ki,hogy elég jó lesz,de majd menet közben kiderül mik a gyenge részei.
Nem egy ipari gép,de nekem otthonra megteszi.
Erről beszélek:

WP_20140314_...jpg

(#30954) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30953) Válasz Márc 14, 2014
Sok sikert hozzá!
(#30956) FriTTz válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30953) Válasz Márc 15, 2014

Akkor tudsz nekem csinálni TT-s csörgőbe vezérműtengelyt?
(#31032) Fordítókorongos válasza FriTTz hozzászólására (#30956) Válasz Márc 17, 2014
Szia FriTTz!

Egyelőre még csak ismerkedem a gépállattal.
Beállítottam,a nem rávaló idegesítő sallangokat leszereltem róla,késeket köszörültem hozzá,az előtolás cserekerekeit próbálgattam,menetet esztergáltam,ilyenek.
Úgy néz ki,használható lesz a cucc.
Addig is,add meg a méretezett alkatrészrajzodat,hogy tanulmányozhassam.
(#31036) FriTTz válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31032) Válasz Márc 17, 2014
Közben tárgytalan lett mert lábra állítottuk a "műhelyem"-ben az esztergapadot amit a Kőbányai szerszámgépgyár készített valamikor!
Még nem jöttem rá, hogy működik!
(#31044) HOTotya válasza FriTTz hozzászólására (#31036) Válasz Márc 17, 2014
Van rajta egy FŐ kapcsoló azzal kezd!!!!! Utána már könnyebben megy a többi.....
(#31046) stillll válasza HOTotya hozzászólására (#31044) Válasz Márc 17, 2014
(#31082) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Márc 19, 2014
Sziasztok!

Eszterga,még mindig...

A nóniuszokkal szívtam.
A rögzítésük gyárilag egy rugólemez, ami a beállított helyen tartaná őket.
Viszont nem akartak megállni a helyükön,hiába hajlítottam a rugólemezeken is.
A késtartó mozgatása közben időnként elmozdultak,nagyon bizonytalanok voltak.
Végül rögzítőcsavarokkal oldottam meg a dolgot.
Egy rossz csaptelep szeleptengelyeit használtam fel.
A végükön lévő recézés kapóra jött,csak menetet kellett vágni rájuk.
Így már stabilan lehet rögzíteni a nóniuszokat:

Rögzítő csav...jpg

Rögzítő csav...jpg

Rögzítő csav...jpg

(#31083) HOTotya válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31082) Válasz Márc 19, 2014
Azért nem egy EN-1-s!! Erre vigyázni kell:: A nagy fogásokat is felejtsd el.. A rögzítő csavar elég jó megoldás,de néha útban lesz!A szegnyerget meg mérd be,mert nem biztos,hogy jól van beállítva!!!!! Azt érdemes kióráznod!!!
(#31088) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31082) Válasz Márc 20, 2014
Én a gyürüket szoros müanyagperselyekkel láttam el. Azok szorosan vannak a tengelyen és teljesen megszünt a gyürük önkéntes elmozdulása.
Lehet, hogy gumi o- gyürük is jok lennének de nem probáltam.
(#31089) FriTTz válasza etwg hozzászólására (#31088) Válasz Márc 20, 2014
befőttes gumi
(#31093) etwg válasza FriTTz hozzászólására (#31089) Válasz Márc 20, 2014
Az sem rossz, de remek O-ringek vannak a vizvezeték csapjaiban (az egyik kb 5 mm átmérö passzolna az enyémre).
Söt a fogtechnikusoktol is apropénzért kapsz egy zacsko finom gyürüt, amit a fogszabályzok rögzitésére használnak.
A fiamtól örököltem egy zacskoval (100 db van benne).
(#31096) Váltógyártó válasza etwg hozzászólására (#31093) Válasz Márc 20, 2014
Idézet:
„A fiamtól örököltem egy zacskoval (100 db van benne).”
Inkább "kaptam"! Az úgy jobb!
(#31097) etwg válasza Váltógyártó hozzászólására (#31096) Válasz Márc 20, 2014
Igazad van!
(#31111) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Márc 20, 2014
Sziasztok!

Édesapám segítségével sikerült MT2-B18-as morzekúpot szereznem!
Ez hiányzott ahhoz,hogy Tokmány elvtársat munkába állíthassam!
Sajnos ez sem volt a gyári tartozékok között, viszont nélkülözhetetlen.

WP_20140320_...jpg

WP_20140320_...jpg

(#31112) HOTotya válasza Fordítókorongos hozzászólására (#31111) Válasz Márc 20, 2014
Szia!
Jó a fúrótokmányod!!!!! Beállítottad már a szegnyerget???
Végy egy köszörült 20mm-s tengelyt vagy ezüstacél rudat és órázd ki! Ezzel a szánt (kézi szánt is)is le tudod ellenőrizni,hogy párhuzamos legyen!!!
(#31113) Fordítókorongos válasza HOTotya hozzászólására (#31112) Válasz Márc 20, 2014
Még nem.
Melóból kell elkérnem a mérőórát,de majd megnézem.
Köszörült tengelyeim vannak hozzá.
(#31126) enigma hozzászólása Válasz Márc 21, 2014
Szerintetek ez már a gagyi kategória? Ha valaki még nem ismerné, a Proxxon cég mikró esztergája, a Conrad-nál láttam 50 000-ért, de a Vaterán már van 35-ért is. Gondolom ezt is a kici sága emberek rakják ösze, de a Proxxon csak nem forgalmaz kukába való gépet. Nekem danamid és alu esztergálásra kellene, és mivel nem szakmám a forgácsolás csak hobbiszinten kellene így elég tanácstalan vagyok.

eszterga 3.jpg

(#31127) Frankye válasza enigma hozzászólására (#31126) Válasz Márc 21, 2014
A Proxxonról csak jót tudok mondani, bár konkrétan ezt a termékét - sajnos - nem ismerem. De ha ez is az Ő gyártmányuk - márpedig nagyon úgy néz ki! - akkor rossz biztosan nem lehet.
A vakerás, használt gépekkel van egy kis ellenérzésem, nem nagyon bízom bennük... Annyival szerintem nem drágább a bolti új, és garanciával adják.
(#31131) etwg válasza enigma hozzászólására (#31126) Válasz Márc 21, 2014
Ez egy faeszterga, másra sajnos nem használható (fát egészen más elvek szerint esztergáljuk mint a fémet, müanyagot.
(#31136) DZolTTán válasza enigma hozzászólására (#31126) Válasz Márc 21, 2014
Proxxonból ez az, ami neked kéne, de a kb. 170e Ft-os áráért én inkább olyat vennék, mint Korongos Szaktárs.

Proxxon_2415...jpg

(#31157) HOTotya válasza enigma hozzászólására (#31126) Válasz Márc 21, 2014
Szia!

Itt nézd meg melyik tetszik.....
http://sieg.hu/esztergagepek.html
Ezek is kici és nem occó gépek,de kint találsz hamarabb,mert erre 4 hónapot kell várni,ha nincs raktáron!!(sztem egy kis kínai gyalog elhozná egy hét alatt....
Van más is arra felé ahol laksz..
http://www.gg-tools.com/
(#31162) HOTotya válasza HOTotya hozzászólására (#31157) Válasz Márc 21, 2014
Szia!
Fenébe elk...... enigmának írtam!!!!!!!!
Bocsi most látom véletlenül neked küldtem a második (német oldalt és szöveget) A jó oldalt itt küldöm!! Ez a kis gép 330.-€+szállítás! Ez olyan mint a Proxxon,de olcsóbb!(még szállítással is) A holland HBM gyártmánya
http://www.hbm-machines.com/home

hbm-l-0581.j...jpg

(#31164) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31162) Válasz Márc 21, 2014
Azért azt halkan megjegyzem, hogy nem a gyártmánya, csak a neve alatt forgalmazza. Nekünk is olyan esztergánk van, ami echte kínai, de ugyanazt (drágábban) megveheted HBM felirattal is.
(#31165) enigma hozzászólása Válasz Márc 21, 2014
Köszönettel mindenkinek a jó tanácsokat. Azt hiszem inkább még spórolgatok valami általatok javasolt gépre.
A Sieg oldalt már én is nézegettem, és lehet hogy onnan jön majd a gépem, de addig még valamennyi víz lefolyik a Dunán.
(#31171) DZolTTán válasza enigma hozzászólására (#31165) Válasz Márc 22, 2014
Mi itt vettük, csak nagyobbat. Ez a kis gép 170+áfa:
CRUZ

cj061811.jpg

(#31174) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#31171) Válasz Márc 22, 2014
Egyre ügyeljetek mindig ( én megjártam) a tokmány tengelye végig legalább 10-es lyukkal át legyen furva ( nagyobb jobb). Az enyém egy darabig át volt de a hátso végén már csak 8-s volt a lyuk és megdicsértem a tervezö valamennyi felmenöét amikor patront akartam befogni, és annak a vége nem ment át a tengely külsö végére. Azota már átmegy, mert ártfurtam a tengelyt, de ez extra munkanapba került.
(#31182) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31164) Válasz Márc 22, 2014
Ez így igaz ! Köszönöm a helyre igazítást! Szinte minden gép ott készül csak a megrendelő külön kérésére más más színnel festve,logóval! Átvételkor a megbízók "ellenőrzik" a terméket és úgy jöhet ki a saját néven az árú(lásd HBM,Metalworker vagy más cégnévvel)!
Maximum kis apró részletekben különböznek.....
(#31183) DZolTTán válasza HOTotya hozzászólására (#31182) Válasz Márc 22, 2014
A miénkben 2 hónap után (ami inkább próbálgatás volt mint munka) a keresztszán bronzanyája nullára kopott. Nem lötyögősre, hanem simára. Kíváncsi vagyok, ha ezt pl. a HBM-en keresztül veszi az ember, akkor abba minőségibb darabot tesznek, vagy ugyan ezt a sz***t.
(#31188) DZolTTán hozzászólása Válasz Márc 22, 2014
Ha már gépekről van szó, asztali szalagcsiszolóval kapcsolatban van valakinek tippje, tapasztalata, hogy érdemes-e, ha igen milytet?
Ilyesmire gondolok:
Einhell BT-US 400

Einhell.jpg

(#31193) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#31188) Válasz Márc 22, 2014
Finom munkára elég alkalmatlanok ( mégha néha nagyon olcsok is). Én már egyet kidobtam mert csak a helyet foglalta.
Valamikor a Proxxonnak volt egy kicsi tárcsacsiszoloja ( kb 12 cm-s tárcsával) az nagyon jo, de már csak a nagyot gyártják ( 25 cm), az meg tul nagy és drága.
Igy most az asztali kis körfürészbe csináltam egy smirglis tárcsát, amivel a vinkliket pontos méretre tudom csiszolni.
Éppen most eszkabálok egy modelléc csiszolot, mert néha különleges méretek is kellenek (1,5x1,5mm) stb. Ilyent nem kapni, vágni meg nem könnyü.
(#31194) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31183) Válasz Márc 22, 2014
Elvileg nem lehet vele ilyen probléma,mert akkor mással gyártatják le. Van kínálat bőven gyártó műhelyekből!!!Sajnos lassan bár mit veszel a fogyasztói társadalomban mind ilyen ratyi anyagból készítenek ami ídő előtt tönkre megy!!!
(#31195) HOTotya válasza DZolTTán hozzászólására (#31188) Válasz Márc 22, 2014
Én sem ajánlom!!! Én az előző típusukat vettem meg,de túl gagyi az is!!! Nem precíz munkákra vannak kitalálva,hanem csak otthoni barkácsoláshoz egy-két alkalmi használatra!!Azt nem írtad mire fogod használni....ha csak a terepasztal elkészítéséhez akkor még megéri,de ha komolyabb melóra akkor ne
Lapozás       5/16    
Frissek
  2024. Nov, 19. Kedd
0:49:01
  Jelenleg 3 fő olvassa az oldalt
Hirdetés