Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       57/436    
(#14118) etwg válasza slogan hozzászólására (#14116) Válasz Feb 17, 2013
Nézd én egészen másképp állok a modellezéshez.

1. Azt modellezem amit meg tudok csinálni,
2. ha valamit nem tudok szépen megcsinálni, akkor az nem lesz ott a terepasztalon.
3. Ha valamit modellezni akarok, akkor megnézem közelebbröl, hogy az hogyan néz ki, és megprobálom a lehetö legpontosabban leképezni.(Részletek).

Ilyen egyszerü a dolog....

(Megsugom, hogy lehet nagyon szép oszlopokat is kapni.)
(#14119) Lezlinilzen válasza slogan hozzászólására (#14116) Válasz Feb 17, 2013
Szia!

Meg ne sértődj, légy oly szíves!

A modellezés nem a "csinálj jobbat"-ról szól, hanem a "képezd le a valóságot" - ról.
Aki ehhez a legközelebb jut, az viszi a pálmát.
Ennyire egyszerű. Lesz ez még sokkal jobb is.
Szerintem a jó modellező soha nincs megelégedve a saját munkájával, és ez viszi előre a jobb felé.
Nézd így a dolgot.

Üdvözlettel: Laci
(#14120) slogan válasza Lezlinilzen hozzászólására (#14119) Válasz Feb 17, 2013
Ja....
Most már látom ,szerintem is *** !
Lemegyek a trafikba ,veszek másikat ***

Ejnye!
Frankye
(#14121) Lezlinilzen válasza slogan hozzászólására (#14120) Válasz Feb 17, 2013
Na látod!
(#14122) maTTato hozzászólása Válasz Feb 17, 2013
Hahó srácok!

Mielőtt "ölre" mentek a vitában, nézzétek meg ezt:
Bővebben: Link
A profi még a pókhálót is képes valóhűen modellezni (kb. 6. perc)
(#14123) slogan válasza maTTato hozzászólására (#14122) Válasz Feb 17, 2013
...
(#14128) PéterTT hozzászólása Válasz Feb 17, 2013
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a Tillig 10 évvel ezelőtti Br118-hoz lehet-e még Lenz TE1 panelt szerezni. Illetve, az is érdekelne, hogy az újabb és régi BR118 között hajtásban van-e valami különbség.

Köszönöm a segítséget.

Vad Péter
(#14129) hamel válasza PéterTT hozzászólására (#14128) Válasz Feb 17, 2013
A hajtást átdolgozták, más típusú, méretű, fordulatű motor, és hajtás elemek. Az elektromos panel is más, a dekóder helye is.
(#14130) reszelozsir hozzászólása Válasz Feb 17, 2013
Sziasztok!

Krokodilhoz keresek ép lehajtást, hátha van valakinek (masTTertape, nálad nem volt külön feltüntetve, de legyen ez egy érdeklődő mail Neked is )
(#14131) PéterTT válasza hamel hozzászólására (#14129) Válasz Feb 17, 2013
Köszönöm a választ.

Péter
(#14132) Csupaszem60 hozzászólása Válasz Feb 17, 2013
Sziasztok!

Az "Apró"-ban van néhány mozdony (V 36, BR 107), amik új gazdát keresnek. Az árban megegyezünk!

TTibi
(#14133) masTTertape válasza reszelozsir hozzászólására (#14130) Válasz Feb 17, 2013
Mire gondolsz pontosan?
Kihajtó ritze, lehajtó ritze, szétosztó, kardánok?
Szerintem van mindegyikből.
(#14134) masTTertape válasza poiuyt hozzászólására (#14077) Válasz Feb 17, 2013
Az éppen említett modellek (lévén, hogy azonos hajtáson futottak) úgy kb. 800 ezer - 1 millió darabszámban jöttek ki a gyárból.
Valahol olvastam, de már meg nem mondom, hogy hol, hogy a Nohab is (az összes festési variáns Bttb-vel bezárólag) 800 ezer példányban készült.
(#14135) csíkosháTTú válasza slogan hozzászólására (#14116) Válasz Feb 18, 2013
Ha most megsértődsz druszám, akkor legközelebb megharaplak!

etwg arra célzott, hogy vastagok az oszlopaid.
(#14137) masTTertape hozzászólása Válasz Feb 18, 2013
A hétvégén jó sokat vonatoztunk.
A 424-es klub kiállításán jelen voltunk és nem vallottunk szégyent.
Petivel és Dénessel egyetemben szerintem méltón képviseltük a TT méretet olyannyira, hogy meghívást kapott a klub a következő kiállításra is. Hálás köszönet mindazon klubtársaknak, akik meglátogattak bennünket, és külön örök hála Dénesnek és Petinek a kitartó együttműködésért.
Képek hamarosan a bttb oldalon, de addig is ízelítőül a facebook oldalamon: ITT
És pár kedvcsináló lent:

DSC_0243sm.jpg

DSC_0252sm.jpg

DSC_0271sm.jpg

(#14138) Lezlinilzen válasza csíkosháTTú hozzászólására (#14135) Válasz Feb 18, 2013
Fújjj! Az emberharapás tele van bacival!
(#14139) sunocske hozzászólása Válasz Feb 18, 2013
Kedves MéreTTársak!

Egyre erőteljesebben érzem, hogy szükségem van egy TT-s csörgőre, a "GF. Rákoskeresztúr"-félére

Viszont ehhez anyagiakat kell előteremtenem, amit csak úgy tudnék megoldani, hogy feladok egy apróhirdetést a helyén. De előtte piackutatás!

Érdekelne-e valakit egy Tillig 01580 + Kühn 31200 kombó?

Most nézem, hogy Ottóék is megemlékeztek erről a szettről, szóval képek itt:

Bővebben: Link
(#14140) reszelozsir válasza masTTertape hozzászólására (#14133) Válasz Feb 18, 2013
A lehajtóra. A nagyobbik (felső) fogaskerék helyenként egy kicsit megkopott és elég hangos lett így a gép. Legalábbis remélem, hogy ez a fő ok.
(#14141) hoTTo válasza masTTertape hozzászólására (#14137) Válasz Feb 18, 2013
Ügyesek voltatok - bár én nem láttam, csak hallottam.
Sikerült pár új klubtagot gyűjteni?
(#14143) sunocske válasza sunocske hozzászólására (#14139) Válasz Feb 18, 2013
Döntöttem, apróhirdetek:

Apró
(#14144) masTTertape válasza reszelozsir hozzászólására (#14140) Válasz Feb 18, 2013
Olyan van dögivel.
Keress mail-ben és megbeszéljük!
(#14145) masTTertape válasza hoTTo hozzászólására (#14141) Válasz Feb 18, 2013
Köszi!
Igen. Meglepően sokan érdeklődtek eleve a méret iránt...
De viccen kívül, nagyon hasznos volt oTT lenni.
A szóróanyag is fogyott rendesen.
(#14146) masTTertape válasza sunocske hozzászólására (#14143) Válasz Feb 18, 2013
Dávid,
Szolgálati:
Megsétáltattam a Bardotkát a klubtalira, de nem láttalak.
Ez azt jelenti, hogy kész van a kicsike.
G.
(#14147) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Feb 18, 2013
Kis önreklám Uraim, bocsánat!

Picikét megújult a honlapom. Alapvetően csak az volt a cél, hogy rendet csináljunk az évek során alaposan megszaporodoTT anyagoknak, de úgy, hogy ne legyen egy "divatmajmolócsiciviri" vakítás. Csak legyen még könnyebben áttekinthető, keresztül-kasul átlátható, böngészhető.

Itt is ezer köszönet a webmesteremnek, és a tárhely szolgáltatómnak!

csíkos
(#14148) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#14146) Válasz Feb 18, 2013
Hát családi pogrom (szülinapozás) miatt ki kellett hagyjam. Holnap írok mailt! Amúgy mi volt vele a baj? Mások okulására is.
(#14149) masTTertape hozzászólása Válasz Feb 18, 2013
Egy kis klubreklám!
Vagy más...

Sikerült támogatói megállapodást kötni a Vasútmodell Centrummal (XI. ker. Nagyszőlős u. 9.)
A kedvezményekről ITT lehet olvasni.
(#14150) masTTertape válasza sunocske hozzászólására (#14148) Válasz Feb 18, 2013
Nem fotóztam, mert dolog volt ezer, de az alapvető probléma, hogy a cseh alváz gyártó, aki - ha jól néztem - sajtolásos eljárással készíti sima vaslemezből azt a keretet, ami belemegy a Tillig szabványú alváz és csigaház kettős, amire simán fel van ragasztva a motor.
Ennél több okosság nincs a modellben.
Namost ez az alvázlemez a súly miatt is, meg - gondolom - a rendelkezésre álló anyag vastagsága miatt is három (!) rétegből áll.
A sajtoló szerszám éppen a schaft (csigaház) elfordulási pontjánál ejtett valamilyen sorját, ami mindhárom lemezen ottmaradt. A lehajtó fogaskerék, ami egyenesben pont középen áll, az egyik irányba éppen hogy beleért ebbe a kis fémtüskébe, ami ugyancsak középen van (volt). Az egy dolog, hogy összeértek, ezáltal lelassult a mozdony, de le is darálta a fogaskereket a fém, tehát ezt kapásból cseréltem.
Ezután kis flexszel lecsiszoltam a kis sorját és láss csodát, a lassító, csiszoló kerregés megszűnt.
Apró, kevésbé orvosolható probléma, hogy a forgóváz elfordulásához szükséges nyílás pár mikronnyit szűkebb a kelleténél és meg-megszorul benne a schaft. Ezért az ívekben lelassulhat a modell.
De egy kis zsírozással (nem olajozással, mint ahogy nagyon sokan telefröcskölik a mozdonyaikat!!!) ez a kis szorulás oldható volt.
A teljes öröm szerintem egy szebben kivitelezett alvázzal érhető el, de annyit nem ér a dolog.
Szerintem a mozdony szépen fut és halk.
A lemezek rozsdásodását valahogy gátolni kellene a jövőben.
(#14153) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#14150) Válasz Feb 19, 2013
Azért most egy kicsit csalódtam a gyártóban. Egyébként egy KuBer alkotásról van szó, csak a jegyzőkönyv kedvéért.
(#14154) TTomasz válasza masTTertape hozzászólására (#14149) Válasz Feb 19, 2013
Ez nagyon jó hír ! Kösszönjük!
(#14155) masTTertape válasza sunocske hozzászólására (#14153) Válasz Feb 19, 2013
Azt látom a doboz alján, de elfelejtettem nevesíteni. Ennyi erővel átírhatjuk BuHer márkanévre is.
Pedig az a durva, hogy a faék bonyolultabb szerkezet, mint ez a mozdony, ugyanis az aljlemezbe beragasztott motoron és a korábban leírt két forgóvázon kívül semmi nincs a szépen megcsinált kasztni alatt.
(#14156) lakasi hozzászólása Válasz Feb 19, 2013
A BTTB lelkes reprezentánsai a 424-es kiállításon.
És az én kedvencem, a Samba Express digitalizált változata.

DSC_0059.JPG

DSC_0063.JPG

(#14157) lakasi hozzászólása Válasz Feb 19, 2013
Magyar vonatkozású gördülő állomány kavalkád ugyanott.

DSC_0061.JPG

(#14160) RoninTT hozzászólása Válasz Feb 19, 2013
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani "kispénzű" megoldást, a mozdonyaim digitalizására?
Néhányat /annak idején/ Tran-nal szereltem, de most láttam Khün-t, ami kissé pénztárca barátabb.

Köszi!
(#14161) masTTertape válasza RoninTT hozzászólására (#14160) Válasz Feb 19, 2013
Szerintem már meg is válaszoltad a kérdésedet.
Pár hete folyt a diskurzus, hogy milyen dekóderek vannak és milyen áron.
Elsőként tán a Viessmann 5238-as NEM652-es dekóderét tudom ajánlani, ami a régebbi Piko mozdonyokba (Tau, Herc, 151-es) bele is megy gond nélkül. 5600 ft.
Aztán a következő lépés a DigiTools 2.1-ese, ami csatlakozástól függetlenül 6500 ft.
Ezek után a 7-8 ezres sávban van szinte minden. Viessmann NeEM 651, Tran, Kühn, néhol Tams, vagy Tillig, Lenz, Digitrax.
Ha fontos az ABC fékezés, akkor olyat vegyél, ami ezt tudja (Digitools pl.)
Nagyjából ez az árlépcső és a hozzá kapcsolt választék.
(#14162) csíkosháTTú válasza RoninTT hozzászólására (#14160) Válasz Feb 19, 2013
A Kühn az egy eléggé jó dekóder. A 045 már tudja azt, amit a kisebb Tran dekóderek - DCX74, 75, 76 sorozat -, vagyis 2 tartalék funkció, ABC fékezés. Amiben kevesebb, mint a kerek 8.000Ft-os Tran dekóderek:
- motorszabályzás beállítási lehetőségei,
- effektek a funkció kimenekhez,
- ZIMO HLU vonatbefolyásolás,
- ZIMO zugnummerung
(#14167) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#14161) Válasz Feb 19, 2013
Akkor egy kérdés részemről is, csak hogy szokásos módom értetlenkedjek. Szeretnék egy T-435 / BR 107 mozdonyt digitalizálni. Alapelvárások, hogy iránynak megfelelően tudjam az elején illetve a hátulján a fényeket kapcsolni, akár úgy hogy elsőnek a fények feloltásával jelzem, hogy majd arra indulnék, és csak parancs kiadásakor indul a mozdony, de a lámpa már világít.

Jó lenne, ha a haladási tempót is modellezné a lassítással / gyorsítással együtt dekóder. Minden egyéb csak extra lenne, de mivel semmit nem mond nekem az ABC fék meg Zimo bigyó, így ha tájékoztatnátok, hogy egy BTTB gyártmányú fent említett típusból még esetleg milyen "extrát" lehetne kihozni, azt megköszönném. (Hang az nem játszik, mert erősen átlépi az ingerküszöbömet a hangmodul ára )

Köszönöm előre is.
(#14168) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#14167) Válasz Feb 19, 2013
Az Általad leírt elvárásoknak mindegyik dekóder megfelel.
Amin nem érdemes spórolni, az a motorszabályzás, és a helyigény. Ebből a szempontból jelenleg a Tran DCX76D verhetetlen ebbe a modellbe. Az összes többi dekóder nála jóval nagyobb, ergo nem fér el a BR107-be, csak abban az esetben, ha alaposan lefaragsz a mozdony súlyából, ami viszont a gyakorlati használhatóságát rontja: rosszabb áramszedés, kisebb vonóerő, erősebb billegés a pályán.
Ebben a modellben értelmesen a világításon kívül legfeljebb a tolatófényeket lehet megvalósítani, ehhez elegendő egy tartalék funkció is.
De az első két indok (helyszükséglet, motorszabályzás taníthatósága) "sajnos" az ideális választás a Tran DCX76D. Nem sokkal drágább, mint a Kühn, ami ebben a méretben még versenytárs, ha az ár a fontos. De Te döntesz. Nálam már megfordult pár ilyen modell digi átépítésen, tudom, hogy mit írok. Hosszú távon a többi dekóder nem ideális ezekhez az öreg, lassú fordulatú motorokhoz. Pláne, hogy a V75 (sorry, BR107, T435, YM32) egy tolató mozdony alapban, így ennél nagyon fontos a szép, rángatásmentes lassúmenet.
(#14169) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#14167) Válasz Feb 19, 2013
Igen, a saját szavaimmal hozzátéve, a digitalizálás pont erre való:
- be tudod állítani a menettulajdonságokat
- külön kapcsolgatod a lámpákat
- és több mozdony mehet egyazon pályán

A kisördög szól belőlem: egyik dekóder sem tudja "feloltani" a lámpát. Oltani csak LE tudunk, FEL max. gyújtunk. De ez tényleg csak a nyelvészkedő kisördög...

A fények kapcsolása lehet indulás előtt, vagy után, hiszen ez külön funkció, viszont menetirányfüggő.

Ha még meg is úszod a súlyfaragást az említett modellben, azzal szembe kell nézned, hogy a világítást ügyesen oldd meg. A motor sok helyet vesz el a fülkéből és az orrnál teljesen végigér a súly. Tehát csakis a lámpák helyére beragasztott fényvezetők belső végére tudod rögzíteni a 0603-as ledeket és lakkozott huzalozással tudod megoldani a vezetékezést. Hasonló módon a vezetőfülke végén. Nekem ezeknél a mozdonyoknál az okoz mindig problémát, hogy a kasztni innentől kezdve mindig össze lesz kötve az alvázzal, a lakkozott huzal ezáltal könnyen sérülhet, sokat lehet bénázni a szerelés közben.

És egyről nem szóltam még, hogy ha a motor eredetileg problémás, akkor felejtsd el az egészet. Ahogy Csíkos Mester írta, a szép lassúmenet ennek a mozdonynak a legnagyobb erénye. Ha analógban döcög, akkor nem lesz jobb digitálisban sem.
(#14170) poiuyt válasza masTTertape hozzászólására (#14134) Válasz Feb 19, 2013
Köszi az infót!
Vajh, eljön -e még a TT-nek ily' aranykora..?
(#14171) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#14167) Válasz Feb 19, 2013
Szia. Nem jelentkeztél, érdekel még a dolog?
(#14172) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#14169) Válasz Feb 19, 2013
Mivel egyszerre nem lehet két hozzászólást megköszönni, így lesőként Csíkos Mester hozzászólását köszönöm meg.

Gábor, a döcögésről annyit tudok mondani, hogy azt Neked jobban kellene tudnod, mivel mióta megvettem a gépsárkányokat Tőled azóta nem futottak egy fél centimétert sem.

(Nem koptatom feleslegesen a sok drága alkatrészt )

Azért természetesen Neked is köszönöm az értékes tanácsokat, de ha egy mozdony elejében "felgyújtod" a lámpát akkor az nem túl hatékony megoldás, mert csak ideig-óráig ég, míg van elég éghető anyag és oxigén, lehetőleg egyszerre. Ezt nem javaslom sem a modelleknél sem az igazi vasutak esetében sem. Sokkal jobb ha felkapcsolod a világítást.
(#14173) wolfchild válasza jvnd hozzászólására (#14171) Válasz Feb 19, 2013
Szia!

De érdekel a dolog, csak közbejött egy remek lehetőség, és az elmúlt másfél hónapot egy remek munkával, majd a 107-esek átalakításának tervezésével töltöttem.

Ne aggódj, Te vagy a favorit nálam, már ami a digi központot illeti, és jelentkezni is fogok, kis türelmed kérem még.

U.i.: Annyi időm sem volt hogy a weblapom frissítsem: Link
(#14174) poiuyt hozzászólása Válasz Feb 19, 2013
Sziasztok!

Elhatároztam, hogy építek egy timesavert, bár inkább egy ,,élő" dioráma lenne majdan ez.

Amint a képen látható, Tillig sínekkel tervezem ezt meglépni. Kérdésem az volna, nem lenne -e érdemesebb ezt flexi sínekkel megtennem, vagy maradjak a gyári hosszúságú síneknél?

timesaverT.jpg

timesaverTv.jpg

(#14175) wolfchild hozzászólása Válasz Feb 19, 2013
Digitális mágusok!

Még mindig nem tudom mi az az ABC fék illetve a Zimo bigyó...

Link is elég, köszi...
(#14178) Váltógyártó válasza poiuyt hozzászólására (#14174) Válasz Feb 19, 2013
Nem értek a nagyvasúthoz, tehát lehet, hogy van ilyen, de mi a logika ebben a kitérő elrendezésben?
(#14179) etwg válasza Váltógyártó hozzászólására (#14178) Válasz Feb 19, 2013
Ugyanaz mint a hozentrogerben, de néhány keresztezéssel kevesebb, azaz megbizhatóbb - igaz több helyet igényel, ami a nagy vasuton nem szokott gond lenni.

(#14181) Váltógyártó válasza etwg hozzászólására (#14179) Válasz Feb 19, 2013
Még mindig nem igazán értem, mert a legfelső vágányról csak egy irányba tudsz átmenni a középsőre, és mi értelme van a középsőről lemenni az alsóra úgy, hogy rögtön utána megszűnik a vágány, és vissza kell menni, ahonnan "20 méterrel" azelőtt lekanyarodott?

Ha a balodali két váltó "eggyel" följebb lenne, akkor érteném..

Ha a két középső meg az elágazás előtt lenne a jobb oldalon, úgy méginkább...
(#14182) etwg válasza Váltógyártó hozzászólására (#14181) Válasz Feb 19, 2013
A megfejtést hagyjuk meg a megalkotojára.....

(lenne néhány, de ahhoz ez az hiányzik...)
(#14183) poiuyt válasza Váltógyártó hozzászólására (#14178) Válasz Feb 19, 2013
Ó, ezt nem én találtam ki, hanem egy John Allen nevezetű illető, aki ezzel egy játékot teremtett, megpróbálom belinkelni a weboldalt.

A lényege, hogy egy tolató mozdonnyal a csonkák végére kell elhelyezni különböző tehervagonokat s ez időre megy.

Timesaver
(#14184) Váltógyártó válasza poiuyt hozzászólására (#14183) Válasz Feb 19, 2013
Így már világos! Mert amúgy ennek a vágánykapcsolatnak nem sok értelme lenne!
Lapozás       57/436    
Frissek
  2024. Nov, 23. Szo
22:37:42
  Jelenleg 7 fő olvassa az oldalt
Hirdetés