|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#19954) kaTTonai válasza masTTertape hozzászólására (#19945)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Nohabos pólóim vannak...
Felfújós matracom nincsen de tábori ágyakkal(nagyon kényelmesek),katonai sátrakkal,és gulyáságyúkkal állok a társaság rendelkezésére...
Miki |
(#19955) TTGuszti válasza kaTTonai hozzászólására (#19888)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Boldog születésnapot KaTTonai , no megvizsgáltad már a Nohab gépterét? Milyen a belseje ? Remélem mgefelelően részletgazdag a kidolgozottsága |
(#19956) TTGuszti válasza jagdheTTzer hozzászólására (#19941)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Sziasztok!
Ezt a progit nem ismertem, de most letöltöttem és egész jónak tűnik. Van esetleg normális (nem guglis) magyar leírás hozzá valahol?
Másoknk van tapasztalata SCARM ügyben, érdemes ezzel tervezni? |
(#19957) reszelozsir válasza Frankye hozzászólására (#19935)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Köszönöm! |
(#19958) jagdheTTzer válasza masTTertape hozzászólására (#19944)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
köszi a választ trafó és váltóállító ügyben (ezt én is így gondoltam képek alapján).
|
(#19959) jagdheTTzer válasza TTGuszti hozzászólására (#19956)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
nekem a SCARM magyar nyelvű.
Amit eddig sikerült használnom:
kijelölt szakasz hossza, így akár a teljes vágányé.
3D megjelenítés
kiírja a pályán alkalmazott sín mennyiségeket
lehet rajta emelkedést állítani
a kész tervet konvertálni tudja kép formátumokba
egyelőre ennyit tudtam nézni rajta.
üdv |
(#19960) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#19931)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Ígéretesnek tűnik! |
(#19961) jvnd válasza zsolesz74 hozzászólására (#19942)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Ha jól emlékszem a másik fórumon is időről, időre előkerült ez a kérdés. Ellenálláslakk-ként keresd, elvileg a Conrad-ban kapható, de a fórumozók találtak egyéb beszerzési forrásokat is. Egy két fórumtárs mintha vett volna belőle. Más nem rémlik. |
(#19962) TTGuszti válasza jagdheTTzer hozzászólására (#19959)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
A magyar nyelvet én is beállítottam, nem is erre gondolok, hanem arra, hogy mit-mivel-hogyan, vagyis hogy müxik a progi. Több dologra magam is rájötem és nyilván ha eleget gyakorol vele az ember rá lehet jönni mindenre, de időtakarékosabb megoldás lenne egy SCARM kézikönyv amit át lehet olvasni. |
(#19964) kaTTonai válasza TTGuszti hozzászólására (#19955)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Szia!
Már a felénél tartunk...!!!!
Miki |
(#19965) TTGuszti válasza kaTTonai hozzászólására (#19964)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Adhatál egy szeletet, vagy egy harit, vagy legalább tegyél fel egy fényképet a belsejéről, kíváncsi vagyok rá. No jó kicsit offos a téma ha elküldöd emailban azt is elfogadom, de még jobb ötlet, küldjétek el postán, no nem a fényképet persze...grrrrr |
(#19975) etwg válasza TTGuszti hozzászólására (#19956)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Ez volt az elsö tervezö programom amit hosszu idö után ujra kezembe vettem. ( néhány éve kaptam ajándékba egy profi programot, ami sajnos csapnivalo volt igy eldobtam a francba).
A scarmmal néhány nap alatt képes voltam egy elég nagy pályát gond nélkül megtervezni, és eddig mnden ami kellett müködött. Azota már a 10 éves fiam is rajzolgat a scarmmal. Szerintem nem rossz és elég egyszerü a logikája.
Valamelyik forumba már feltettem a tervrajzot. Keresd vissza.
Közben találtam egy linket:
Gandtt
|
(#19977) PéTTer válasza zsolesz74 hozzászólására (#19932)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Szia, több százat nem is kell. Az a lényeg hogy minden foglalt szakaszra jusson legalább egy "fogyasztó". Tételezzük fel, elöl van egy mozdonyod és az utolsó kocsid kerekét teszed fogyasztóvá, a szakasz váltások is korektek lesznek. Tároló vágányon ha van egy fogyasztos kocsid a vágányod foglaltnak fog mutatkozni. |
(#19978) csíkosháTTú válasza PéTTer hozzászólására (#19977)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
DE ez csak akkor működik, ha minden figyelt szakasz hossza nagyobb, mint a leghosszabb vonat. Ellenkező esetben bukfencek lesznek, mert a mozdony kihaladása után lesz egy szünet, amíg az utolsó, áramfogyasztóű kocsi be nem lép. (A kocsileakadás problémáját most el is hanyagoltam.) |
(#19979) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#19978)
|
Válasz •
|
Júl 29, 2013 |
|
Mi igyekeztünk minden vagonban legalább egy "vezetö" kerékpárat futtatni.(lásd lejjebb) |
(#19984) zsolesz74 válasza PéTTer hozzászólására (#19977)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Minden kocsin egy keréknek biztos ki kell lennie képezve.
Az egy nem elég, de ezt csíkosháTTú leírta, hogy miért. |
(#19988) zsolesz74 válasza jvnd hozzászólására (#19961)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Idézet: „Ha jól emlékszem a másik fórumon is időről, időre előkerült ez a kérdés. ”
Látod ebből is következik, hogy örök kérdés! |
(#19990) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#19984)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Ha csak egyedül megy ilyen kocsi, akkor valoban nem elég, de ha az érzékelöben van némi intelligencia, akkor a menetet biztonságosan lehet érzékelni egy "vezetö" tengellyel is.
Az állás sajnos már nem iyen egyszerü dolog. |
(#19992) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#19990)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
A TrainController szerintem ezt le tudja kezelni, de ennek még utána nézek.
Azt a gondot látom, hogy egy állomási vágányon a jelző előtt szakaszolok, plusz a vágány is szakaszolt. Ha erről a vágányról a mozdony begördül a jelző előtti szakaszba, akkor a vágányt kvázi felszabadítja.
Erre kell valami okos megoldás, nem biztos, hogy ezt programozni akarom, vagy kell... |
(#19996) Gashpy válasza jagdheTTzer hozzászólására (#19941)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
@ JagdheTTzer
Ha a SCARMban a két vágány vége közötti piros háromszög eltűnik, akkor már jó. (olyan kis méretű differencia van, ami a valóságban már fel sem tűnik...
Természetesen minél kisebb a hézag, annál jobb |
(#19998) Gashpy válasza TTGuszti hozzászólására (#19956)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Dokumentáció még nincs a SCARMhoz magyarítva. (nem volt rá időm... De ha esetleg valaki bevállalja... )
Szerencsére elég logikus, könnyen kezelhető. A flexibilis vágány fektetését kicsit szokni kell, de rá lehet jönni. Mazochisták blokkokból csinos épületeket és járműveket is faraghatnak... |
(#20014) jagdheTTzer válasza TTGuszti hozzászólására (#19962)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Valóban egyszerűbb lenne, ha lenne magyar leírás,
de nekem eddig nagyon bevált így is, úgy látom más is elégedett vele. Biztos van ennél jobb program is, de
én az ár-érték aránnyal nagyon jónak tartom. |
(#20015) jagdheTTzer válasza Gashpy hozzászólására (#19996)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Köszi a választ, akkor megnyugodtam. A kezelése
tényleg egyszerű, kis gyakorlás és semmi gond vele. |
(#20016) enigma válasza Gashpy hozzászólására (#19996)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Szerintem is jó kis progi, azon kevesek közé tartozik amely elég komoly mennyiségű vágánytípust tud kezelni TT-ben is. Nekem az tűnt fel, ha csak sárga háromszögekkel hagyod a vágánycsatlakozásokat akkor igaz, hogy 2D-nél elfogadja az illesztést, de ha már vágánymagasságot változtatod azon a ponton, akkor 3D-ben megbolondul, legalábbis az én ingyenesen letöltött verzióm így viselkedik. Valójában most 3D-vel nem is igazán foglalkozom, számomra az a fontos hogy síkban láthassam a leendő pályát, tudjam a vágánymennyiséget meghatározni. |
(#20019) etwg válasza enigma hozzászólására (#20016)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Nálam semmi gond nem volt a 3D-s illeszésekkel:
|
|
(#20020) enigma válasza etwg hozzászólására (#20019)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Nagyon király! |
(#20023) TTGuszti válasza jagdheTTzer hozzászólására (#20015)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Sziasztok!
Nekem is egyre jobban tetszik, de az "objektum" menüpontot nem bírom feléleszteni. Ha kijelölök egy vágányt vagy ha nem, akárhogy variálok a menüpont minden funkciója szürke, így pl nem tudok tulajdonságot választani és főleg forgatni sem. Mit bénázok el? |
(#20024) TTGuszti válasza etwg hozzászólására (#20019)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Bárcsak már itt tartanék!
A domborzatot te állítottad be és ha igen hogyan? |
(#20025) etwg válasza TTGuszti hozzászólására (#20024)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Nem állitottam be semmit, csak a standard domborzat, azért olyan amilyen. A valoságban egészen más tervezek. (azt hiszem hegyeket nem tud még rendesen rajzolni) |
(#20026) TTGuszti válasza etwg hozzászólására (#20025)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Értem. Akkor a progi generált egy felszínt a vágány magasságaid alapján.
Sajna magasságot sem bírok még beállítani, mert az "objektum" menüpontot nem bírom feléleszteni. Ha kijelölök egy vágányt vagy ha nem, akárhogy variálok a menüpont minden funkciója szürke, így pl nem tudok tulajdonságot választani és főleg forgatni sem. Mit bénázok el?
|
(#20027) Gashpy válasza TTGuszti hozzászólására (#20026)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
@ TTGuszti
Nyugodj meg, nem te bénázol...
Az objektum menüpont nem a vágányokhoz, hanem az objektumokhoz van (házak, fák, jelzők), amiket a vágányok között, legalul találsz.
A csoportosítással tudsz pl. egy hasábot, egy tetőt, lapokként megrajzolt ajtót és ablakot, stb. csoportosítani, majd forgatni. (ebben a funkcióban rajzolják meg pl. a járműveket is...)
Vágánymagasság:
A gombsoron találsz egy piros alapon fehér 'h' betűt, ha arra rákattintasz, a vágányvégeken megjelenik a magasság. Egy magasságot választva inverz pirossá válik és a fel és lefelé nyilas 'h' gombokkal állítható. (ha siftet is nyomod a kattintáshoz, akkor 10-esével lépked) A magasság állítása azoknál a vágányoknál történik, amik ki vannak jelölve. Több vágány kijelöléséhez a kattintásnál a ctrl gombot is nyomd.
A vágány forgatása még kicsit körülményes:
Le kell rakni egy új kezdőpontot és azt kell beforgatni a kívánt irányba. Ehhez lehet aztán hozzárakni az új vágányokat, vany áthelyezni a régieket (kijelöl és áthúz). Majd megemlítem a program írójának, hogy jó lenne ezen egyszerűsíteni... |
(#20028) TTGuszti válasza Gashpy hozzászólására (#20027)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Hálás köszönet! No ezért írtam korábban hogy jó volna egy kézikönyv mert már majdnem gutaütést kaptam , hogy nem találom a forgatást és az objektum menüben meg szerepel hogy "forgat" Arra a ravasz trükkre nem számítottam, hogy a vágány nem objektum, az meg eszembe se jutott hogy a vágányok fülnél nem csak vágányokat tudok választani. A következő kérdésem persze pnot az lett volona hogy hol lehet ezeket megtaláni így arra is rögtön kaptam választ.
A vágány magasság móüdosítást megtaláltam, köszönöm, a forgatást egyenlőre tanulmányozom, mert leírva is meredeknek tűnik persze ha már gyakorlott az ember gondolom gyorsan megy.
A vágány magassághoz még egy kérdés a progi képes arra, hogy automatikusan kiszámolja az egyes vágányok magasságát, ha egy adott szakasz elejének és végének magom a szintjét, vagy minden egyes vágány manuálisan kell beállítgatni?
A segítségedet még egyszer köszönöm és remélem nem gond ha még majd zaklatlak a kérdéseimmel, de őszintén szólva ez a kis progi egyre jobban tetszik |
(#20032) TTGuszti válasza Gashpy hozzászólására (#20027)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Köszönöm még egyszer, a magasságra feltett kérdésemet megválaszoltam közben magamnak
Nyugtass meg azért, hogy a magassági értékek mm-ben vannak? |
(#20033) enigma válasza TTGuszti hozzászólására (#20032)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
A beállítás menüben tudod váltani inch/mm között |
(#20041) bcs szgab hozzászólása
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Üdv néktek!
Tettem fel az apró rovatba hirdetést, ha esetleg valakinek makett talapzatra lenne szüksége.
Bővebben: Link |
(#20044) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Urak!
Holnap kimegyek Pécelre wolfchild-hoz a plexikért!
Ha valamelyikőtöknek kell és a transzport a gondja írjon már nekem privátban és elhozom szívesen. A lerakóhelyet is adja meg. Egyenlőre Pesterzsébetre és Sasadra szállítom, úgyhogy ezen a déli vonalon szívesen útba ejtek még bárkit.
Természetesen ingyen! |
(#20045) wolfchild hozzászólása
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Sziasztok!
Megint egy rövid szösszenet tőlem, most a plexi felhasználásához próbálok tippeket adni.
Bővebben: Link
Alapanyag beszerzésben tudok segíteni. |
(#20046) BR95 válasza wolfchild hozzászólására (#20045)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Ügyes, gratula! |
(#20047) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#20044)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Pestszentlőrinc belefér?
A házunk tetejéről látni CsíkosháTTú házát és ha felugrok akkor MasTTertape házát is! |
(#20048) FriTTz válasza wolfchild hozzászólására (#20045)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Ez a szóró engem kíváncsivá tett mert eddig csak külföldi oldalon láttam, de ott mintha többféle keresztmetszetű ágyazathoz lett volna!
Nyilatkozz! |
(#20052) jagdheTTzer válasza FriTTz hozzászólására (#20047)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen közel ennyien vannak hozzám.
Én is Pestszentlőrinci vagyok. |
(#20053) FriTTz válasza jagdheTTzer hozzászólására (#20052)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Igen, itt a föld görbülete nem olyan erős, nem érdemes alagutat fúrni a rövidítésért, lehet menni a felszínen is!
Én mondjuk egy időzónában vagyok sok helybélivel is szerencsére!
|
(#20054) wolfchild válasza FriTTz hozzászólására (#20048)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Szia!
Mellékeltem a képet, ami a "gyári verzió" lehetőségeit szemlélteti, én mondjuk nem tudom / tudtam értelmezni, de...
... mivel a cikkben írtam, hogy az általam készítettek "szemre" készültek, így ha a "szélesség állítás" a cél, akkor érdemes 1 centivel szélesebbre csinálni és a szórónyílás belső felére kétoldalas ragasztóval pici darabokat beragasztani, így a "nyílás" széle szabályozható 3mm-es lépésekben (plexi vastagsága), ha meg a töltés formán kell változtatni, úgy a két lehúzó ecsetet kell megnyírni a kívánt irányba.
De ez csak tipp, nem próbáltam, csak akváriumkaviccsal (van 1-1,5mm szemcsenagyságú) végeztem tesztszórást U profilos sínen mindenféle ragasztás nélkül, de az eredmény meggyőző volt. |
|
(#20055) FriTTz válasza wolfchild hozzászólására (#20054)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Te gyártasz ilyet?
Ha igen akkor követelést támasztok majd egyre, de nem sürgős, klubnapra hozol egyet megvizsgálni? |
(#20057) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#20054)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Amit hiányolok gyáribol is ( a régin még volt ) az a szerkezet vezetése a sinen. Gyakorlatilag nagyon egyszerü megcsinálni akár cserélhetöen több nyomtávra is, igy a fene sem érti, hogy miért hagyták ki. |
(#20058) wolfchild hozzászólása
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
A "gyártás" kicsit erős fogalom, maradjunk annyiban, hogy mikor magamnak készítettem, tudván hogy elég ügyetlen vagyok vágtam egy csomó alapanyagot.
Ebből a csomóból 4 darab lett összeépítve, a többi ment a kukába.
Ebből a 4 darabból nyilván 1db kell nekem, a többit eladom ha kell valakinek (a cikk végén a bővebb infó). Bár jobban örülnék, ha az alapanyagtól szabadítanátok meg. (Értem ez alatt, hogy ócsóért adom a plexit, ti meg szorgalmasan fúrtok, faragtok.)
Természetesen a vizslatásnak semmi akadálya, ha jól értettem szeptemberben lesz klubnap, akkor viszek magammal, és lehet nézelődni. Meg az is lehet, hogy közös gondolkodással akár fejleszteni is lehet, mert nem hinném, hogy amatőr (de lelkes) valómban pont az ideális eszközt sikerült előállítanom. De ha mégis így lenne, akkor zseni vagyok |
(#20059) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#20057)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Erre a válasz igen egyszerű, nincs értelme. A szerkezet hátulja felfekszik a sínkoronára, és csak húzni kell. Ha lenne benne bemetszés (mondjuk a sínszálaknak kettő) vagy egy nagyobb bevágás, hogy a két sínszál kívülről vezesse, akkor a kitérőknél és kereszteződéseknél eléggé bajban lennél. Legalábbis szerintem.
|
(#20060) FriTTz válasza wolfchild hozzászólására (#20058)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Ezt mondom én is!
Alapítunk egy Vasúti Modellező Kutató és Fejlesztő Mérnöki Irodát!
Plexi nekem is hozományos, tehát kell!
(remélem a nyelvújításommal nem táncolok MasTTertape idegein )
|
(#20061) wolfchild válasza FriTTz hozzászólására (#20060)
|
Válasz •
|
Júl 30, 2013 |
|
Az attól függ...
Mert ha ugye Apple géped van, akkor biztosan nem, illetve akkor sem ha külföldi vagy.
Ha netán mégsem vagy külföldi és még Apple géped sincs...
... akkor nem tudunk segíteni, a gyehenna tüzén fogsz elégni. |
|
|
2024. Nov, 24. Vas 12:25:00 |
|
Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt |
|
|