Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       112/436    
(#20370) masTTertape válasza ModELiTT hozzászólására (#20364) Válasz Aug 5, 2013
Laci, ez gipsz, vagy fémöntvény?
(#20371) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#20369) Válasz Aug 5, 2013
Én a feszültség csökkentésére előtte bepermeteztem vízzel a köveket. Szépen ráhull az apró vízpermet, direkt ráfújás persze kerülendő. Viszont így nem kell mosogatószer sem.
A ragasztást meg egy kifogyott kis PÁLMA FA tubusából intézem.
Pikk-pakk megvan a ragasztás, nem ömlik ki a vizes ragasztó, mondjuk nem is nagy a lyuk a flakonon.
(#20374) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#20371) Válasz Aug 5, 2013
Én azt tapasztaltam, hogy ha vízpermetes követ ragasztok a hígított ragasztóval, akkor az ágyazat belsejében levő vizet nem szorítja ki a ragasztós, ezért könnyen meglehet, hogy belül sima víz marad, ami nem köti össze a kavicsokat. Míg kívül kőkemény burok lesz a ragasztótól.
Ha viszont benne van a csepp mosogatószer, akkor mindenhova ragasztós lé folyik be és monolittá keményszik az egész ágyazat.
(#20376) Gashpy válasza masTTertape hozzászólására (#20374) Válasz Aug 5, 2013
Volt valami olyan módszer is, hogy az ágyazatkövet tapétaragasztó pehellyel keverték, majd terítés után spriccelték be vízzel.
Erről mit tudtok?
(#20379) masTTertape hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Mit találtam! Bővebben: Link
(#20382) vanhensing hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Üdv!
Az asszonynak teleszaladt a bu... az ágyazatkészítésnél (pedig kb 2-3m körül jártam)! Kisebb szócsata után letettem a szórásról,helyette zsindelyből vágtam sniccerel "sin ágyazatot,, Nincs vele macera Kb 10 éve zsindelyeztük a tetőt és egy csomag megmaradt A szemcse színe a zsindelyen egyezik a szóróanyaggal Váltó alatt is tökéletes!
nincs macera gyors és szerintem jól néz ki. Ha kíváncsi rá valaki szívesen küldök képet!
(#20389) sunocske válasza vanhensing hozzászólására (#20382) Válasz Aug 5, 2013
Erről tudsz mutatni képet? Valahogy nem tudom elképzelni...
(#20391) zsolesz74 válasza vanhensing hozzászólására (#20382) Válasz Aug 5, 2013
Akkor ide jöhet is!

Régebben is voltak ilyen próbálkozások, de látni nem láttam én sem.
Ezt is gázpörzsölővel kell letenni?
(#20392) vanhensing hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
A szegélyt egy lapos edénybe( épp csak az alján lévö ragasztóba ) beleérinteni és a mellette szintén egy lapra
szórt ágyazati kavicshoz érinteni! Még nem próbáltam de szerintem még élethűbb lenne. Asztalon műfüvezve nekem tetszik!

DSCN2805.JPG

DSCN2806.JPG

(#20394) zsolesz74 hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Nézegettem az esemény naptárat itt a hobbivasúton és tök üres.
Nem lehetne feltölteni barátaim?
Engem érdekelne a német gyárak látogathatása, TEMOFESZT, stb...
Olyan jó lenne ha lehetne direkt beleírni és nem emailen írkálni, nyilván ez egy gyorsabb info osztás lenne...

Mit gondoltok?

Szerintem áttekinthetőbb lenne és tervezhető.
(#20395) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#20394) Válasz Aug 5, 2013
Szerintem ezt nem itt kellene tennünk, hanem a BTTB.HU-n, már anno beszéltünk a rekonstrukcióról,és abban maradtunk, hogy karácsony után részletezzük.
(#20396) wolfchild hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Sziasztok!

Ez a motyó gazdit keres, bővebben: Link
(#20397) lakasi hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Nagyon praktikus ez a kavics ágyazatszóró különösen ott, ahol nagy pálya készül. Én is készítettem egyet, de nem vált be – gyakran megszorult a terítésnél. Végül csak a hosszabb, egyenes szakaszokon használtam. És ami a legfontosabb: nem nélkülözhető utána a nagyon alapos, ecsetes igazítás. A talpfákon nem maradhat és a talpfa közökben sem lehet magasabb a kavics terítés, mint a talpfa szintje. Ugyanígy precízen ki kell söpörni a kavicsot a sínszálak belső oldaláról (a kerék beleakad, csikorog, stb.). Ha már megköt a ragasztó, elég nehéz kikaparni! A legnagyobb figyelmet pedig a váltók igénylik – a mozgó alkatrészekhez sem kavics, sem ragasztó nem kerülhet.
Fontos a nedvesítőszer a ragasztóba, mivel a kőszemcsék felülete az őrlés miatt poros és ez megakadályozza a folyékony ragasztó tökéletes terülését. Jó a mosogatószer is, nálam még bevált a permetezésnél használt nedvesítőszer – a Nonit. Egy deci 50 százalékban higított fa ragasztóhoz két-három csepp kell csupán. Adagolás 10 köbcentis fecskendővel, aminek a végét én meghosszabbítottam 3-4 cm kábelről lehúzott szigeteléssel.
(#20398) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#20395) Válasz Aug 5, 2013
Én csak kíváncsiságból ránéztem az események fülre a HE főoldalon és egy klassz kis "guglinaptár"-at találtam ami tök üres.
Ezért gondoltam.
De tök mindegy, hogy hol van, csak:
1. legyen,
2. tudjunk róla.

(#20399) masTTertape válasza vanhensing hozzászólására (#20392) Válasz Aug 5, 2013
Nos természetesen meg kell adni annak a lehetőségét, hogy mindenki a saját ízlésének és igényességének megfelelő terepet építsen az asztalára.
Ez a megoldás is egy megoldás, de szerény véleményem, hogy igen messze van az élethű modellezéshtől.
Ha valaki az igazi ágyazati kő (majdnem) mérethelyes leszórását választja, akkor tényleg vagy nekiáll szórni, vagy kész ágyazatot vesz (Noch, Styrostone, stb.) Ha mégis a költséghatékony és kevésbé bugyitöltő út a cél, akkor inkább durvább csiszolópapírt rakj a sín alá, legalább annak talán mérethelyesebb a szemcsézettsége.
(#20401) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#20394) Válasz Aug 5, 2013
Szia,
No erről is lehetett volna még órákat dumcsizni iTT a kocsinak dőlve, de nem tettük...
Akkor vegyük sorba.
Ez a Bttb klub első sorban virtuális közösség, ahol a tagok azzal a szabadsággal lettek olvtársak, topiktársak, netán klubtársak, hogy nincs szigorúan vett fizikai találkozási kényszer. Ezért is lehet itt sok vidéki, vagy külföldi TT-s tettestárs. Hab a tortán, hogy a 200 fős klubtagság kemény magja, mintegy 30-50 fő rendszeresen találkozik havonta a pesti bázison.
Annak idején még volt leszervezve pár alternatív program, amire sok sorstárs eljött és nagyon jó bulik voltak. Képbeszámolók vagy a bttb.hu-n, vagy az én oldalamon.
Aztán elnökünk háttérbe vonulása miatt ezek a szervezett programok elmaradtak, mert igazán senkinek nincs rá ideje, energiája, hogy foglalkozzon vele.
Maradtak a havi összejövetelek, amiről időben értesül mindenki itt a topikon, ahogy azt már a régebbi felületen is megszokhattuk.
Voltaképpen minden információcsere itt zajlik, így felesleges lenne egy újabb felület.

Van egy bttb levlista is, ahova fel lehet iratkozni és időnként azon komoly eszmecserék folynak, bármilyen a klub kisebb-nagyobb részét érintve. Aki szeretne kapni híreket az itteni információs folyamon túl, azok mind tagjai a listának.

Minden kiállításról, programról, azon való részvételről vagy itt, vagy a levlistán kialakul egy beszélgetés, tehát az időpont, a helyszín, az összes paraméter közismerté válik. Ha egy-egy esemény résztvevői körvonalazódnak, akkor a diskurzus általában mail-ben folytatódik tovább, nem terhelve a topikot.

A külföldi utazásokra vonatkozóan korábban már összefoglaltam a sok év alatt megtapasztalt ismérveket.
A lényeg, hogy aki akar ilyenre jönni, az tudja, hogy kihez csapódjon és azzal megy ki. Ennyi. Nincs értelme össznépi nyálcsorgatást generálni, mert nagyon sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen túrákon részt vegyenek, viszont örömmel veszik az arról készült beszámolókat, képriportokat, akármit, melyek az ismert felületeken elérhetők.
Az is tény, hogy az igazi nagy utazók vagy csak háttérolvasói ennek a fórumnak, vagy messziről elkerülik, vagy egyáltalán nincs internetük, így kimaradnak ebből az információs folyamból. Ők maguk szerveződnek, telefonon, vagy személyesen hozzák össze az utat.
Páran vagyunk iTT, akik járatjuk a szánkat és megyünk is, ha tudunk.
Bátran állíthatom, hogy sokkal inkább működőképesebb a kiscsoportos szerveződés, mint a globális.
Sajnos volt már rá példa, hogy megpróbáltunk klubszintű rendelést leadni a Tillig felé és bizony kudarcba fulladt.
Így hallgatólagosan úgy alakult, hogy a komoly anyagi, vagy időbeni kérdésekben zártabb körű szerveződések zajlanak, lévén hogy az érintettek már ismerik egymást, ha pl. egy szállást le kell foglalni, akkor még egy bizonytalanabb útitárs esetén is bátrabban vágunk a szervezésbe, mert tudjuk, hogy a végén biztos jön.

Ha konkrét dologra vagy kíváncsi, akkor itt most leírhatom, hogy a részünkről szerveződik egy autónyi csapat az augusztus végi, lößnitzi túrára, tehát ha téged, vagy bárkit érdekel, aki bevállal két éjszakát, plusz némi zwickaui forgatást, ha másért nem, de az útiköltség csökkentése érdekében, akkor várom mélben a jelentkezést.
(#20402) Gashpy válasza masTTertape hozzászólására (#20401) Válasz Aug 5, 2013
Csak megjegyzem, hogy Lößnitzben is lesz modultalálkozós bemutató.
A részletek az FKTT-honlapján, ahol a tervezett pálya is megtalálható.
(#20404) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#20401) Válasz Aug 5, 2013
Sziasztok!

Pont az ilyen virtuális közösségeket kellene talán jobban összehozni, legalábbis szerintem. Itt nem elsősorban a fizikai kontaktra gondolok, bár hozzá teszem eddig mindenkivel jót beszélgettem, és szerintem sokkal jobb mint írogatni.

Virtuális közösségben eddig a legnagyobbat egy kiadó számára csináltam, itt lehet megnézni: Bővebben: Link (Páran talán tudják rólam, hogy a modellezés mellet autót, illetve autókat is építek, átalakítok, ez nem reklám, csak hogy innen volt a kapcsolat.)

De a lényeg nem az, hogy egy internet oldal megújul-e vagy sem, sokkal inkább azon múlik, hogy az a tudásanyag amit a közösség kipottyant magából, hogyan és milyen módon kereshető vissza, rendszerezhető, értékelhető.

Figyelmetekbe ajánlom a belinkelt oldalon a jobb oldali két sávot. (nem, nem a reklámot, hanem a bejelentkező űrlap alatt.)

A közösség minden mozzanata könnyen nyomon követhető.

A jelenlegi itteni fórumszál, jó, mert pörög, de egyben rossz is, mert nehezen kereshető, és egy vég és tagoltság nélküli áradat. Én például úgy szoktam visszaemlékezni, hogy na vajon ez vagy az mikor volt, és kb. 20-30 lapot végignyálazok mire megtalálom amit keresek.

Persze maradhat ilyen, nem vagyok a lánglelkű lovag aki lángba borítja a fél országot a világmegváltó terveivel.

Egyben viszont biztos vagyok, ha változtatni akartok, akkor sajnos drasztikusan kell.

Én mindenképp a saját domain, saját anyag, saját szájíz, saját szabályok híve vagyok, vagyis ha van egy csapat, és van saját oldala, akkor ott tegye a dolgát ne máshol.

De sem rábeszélni, sem lebeszélni nem szeretnék senkit, az az idő elmúlt már, hogy osszam az észt a "tutiról".

Ha úgy döntötök, hogy változtattok, akkor szívesen segítek, ha nem, akkor meg tárgytalan és írogatok én is ide tovább.
(#20405) wolfchild hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Kérdés!

1 cm vastag polisztirol lemez nem érdekel valakit?
(#20406) Mk48 2024 hozzászólása Válasz Aug 5, 2013
Urak!
Keresek megvételre, vagy cserébe, kettő darab BTTB T334-es mozdonykát.
A mozdonyok átalakításhoz kellenek, ezért a sérült hiányos kasztnis is jöhet, a lényeg, hogy a hajtás működjön.
A két gépért cserébe egy BTTB-s Dán festésű nohabot tudok felajánlani (az egyik orra repedt), vagy megegyezünk valami öszegben.
Üdv.: Adrián
(#20408) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#20404) Válasz Aug 5, 2013
Nem szeretném a köldöknéző szerepét magamra húzni, de szerintem kicsit túlpörgöd a kérdést. Ez nem fauvés, vagy akármilyen emblematikus autófan közösség, hanem simán egy vasútmodellezéssel, azon belül is egy kissé hányatott sorsú mérettel megfertőzött társaság. Van, aki havi egyszer, vagy még ritkábban veszi kézbe a modelljét, de több időt szeret eltölteni az informálódással, ezért olvassa a fórumot. Hidd el nekem, hogy akárcsak engem, akárcsak más, a méretben napi szinten mozgolódó gyűjtőtársat naponta megtalálnak olyan mérettársak, aki csak olvasói a fórumoknak, honlapoknak, fb oldalaknak. Kérdeznek, a választ megkapják és tovább olvasnak.
Szerintem, ha minden leírt információ egycsapásra ott lenne egy oldalon, akkor egy idő után nem lenne kérdés, nem lenne válasz, beállna a történet. Ezt a fórumot többek között az tartja életben, hogy időnként mindig előkerülnek a régi lemezek, azokat megújult ismeretanyaggal kibővítve újra körültáncoljuk és megyünk tovább. Tehát nem maradunk meg a hónapokkal korábbi álláspontnál (khmm), hanem az új kérdésekkel, új megtapasztalásokkal frissítjük azt. Itt is és magunkban is.
Amikor tavaly felvetetted a bttb.hu frissítését, akkor valóban azt a választ kaptad, hogy majd karácsony után. Azóta nem történt semmi előre lépés, az alapinformációk fent vannak a honlapon, ennyi. Rajtad kívül más nem fogalmazott meg igényt a változásra, így merem azt feltételezni, hogy nincs rá igény. A tagok átlagos napi elfoglaltságába bőségesen belefér, hogy ellátogat ide, több, a klub életével foglalkozó felület felkeresésére nincs ideje. Tény, hogy idő, s energia sincs továbbiak fenntartására, létrehozására.

Saját fórum van, elindítottuk, de a szokás nagyobb úr, maradt mindenki itt.
Bár feltehetjük a kérdést, de szerintem borítékolható a válasz, hogy maradnának-e a topiktársak itt, így, vagy átköltöznének-e egy csak a TT-vel, csak a klubbal foglalkozó felületre.
(#20409) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#20401) Válasz Aug 5, 2013
Azért nem akartam leülni beszélgetni, mert tudtam, hogy akkor még az éjfél is ott ér és mindenki csak várta volna a szállítmányt.

A túrára még visszatérünk, addig még átugrom hozzád alkatrészért böngészni és dumálni egy kicsit...

De tetszik a túra!
(#20410) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#20409) Válasz Aug 5, 2013
Gyere, csak hívj előtte!
(#20411) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#20408) Válasz Aug 6, 2013
Ezek szerint Te sem tudsz aludni .

Nem akarok én pörögni csak a véleményem mondtam el. Ha lesz változás úgyis észre fogom venni. Mára ennyi.

Jó éjt mindenkinek. (Logout)
(#20412) vanhensing válasza zsolesz74 hozzászólására (#20391) Válasz Aug 6, 2013
Üdv!

Nem disznóvágás hogy pörzsölő keljen! Én a parafa alapra tettem+ba!
(#20413) vanhensing válasza masTTertape hozzászólására (#20399) Válasz Aug 6, 2013
A legdurvább csiszolópapír szemcse mérete is elmarad a zsindely csemcseméretétöl!!Szinre stimmel az ágyazatszórásra használt zuzalék színével méretével!!
Nekem nem jött be a "kövezés,, Egész más asztalon mint
a foton a girbe gurba U profilos sin darabka alatt.
Lényeg hogy nekem tetszik mivel az unokámnak és egy
picit magamnak építem!
(#20414) sunocske válasza Mk48 2024 hozzászólására (#20406) Válasz Aug 6, 2013
Keress meg, van egy Tilligem, jóáras!
(#20416) TTGuszti válasza masTTertape hozzászólására (#20408) Válasz Aug 6, 2013
Őszintén szólva engem inkább zavarna mint segítene egy újabb költözés. Mint tudjátok újrakezdő vagyok, hosszú kihagyás után tértem vissza és most próbálom pótolni a kihagyást. A másik fórumra is vissza mentem és részben sikerült átolvasnom a korábbi hozzászólásokat így már kezdem érteni miért jött létre a mostani oldal. Sajnos azonban a társaság egy része a régi oldalon maradt és többen vannak akik "kétlaki" életet élnek. Szerintem újabb topicok létrehozása helyett inkább arra kéne törekednünk, hogy csökkentsük a fórumok számát, mert rengeteg időt vesz el ha a beszélgetések egy része itt, más része máshol zajlik. Term. a téma meghatározó, de alapvetően vasútmodellező és TT-ben modellező csapat vagyunk ennél jobban szeparálni szerintem nem kéne a dolgot.
Persze ezt csak halkan írom hiszen ti sokkal aktívabbak voltatok a közelmúltban tehát lehet hogy én látom rosszul a kérdést.
(#20417) etwg válasza TTGuszti hozzászólására (#20416) Válasz Aug 6, 2013
Egyetértek....

("És néhány újabb sikerlista szintén kéne még
Hogy megismerjünk minden egyes külön véleményt")
(#20418) masTTertape válasza vanhensing hozzászólására (#20413) Válasz Aug 6, 2013
Igen, ezt próbáltam szavakba ölteni: vannak esetek, ahol ez a megoldás mind a vizuális, mind a gyakorlati hatásával együtt bőségesen eléri a célját, ellátja a feladatát.
Viszont ha megnézek egy zsindely szemcsét, akkor rövid számolgatás után arra jutok, hogy akkora, mintha kb. félméteres köveket szórnának a nagyvasúti ágyazatba.
Ezért mondtam, hogy ha akadnak olyanok, akik az élethűbb modellezést kedvelik (magam is ide tartoznék), akkor inkább a korábban felsorolt megoldásokat keresik.
(#20419) TTGuszti válasza etwg hozzászólására (#20417) Válasz Aug 6, 2013
(#20420) masTTertape válasza TTGuszti hozzászólására (#20416) Válasz Aug 6, 2013
Ha megnézed, a régi felületen mostanában több a frissen érkező, mert nyilvánvalóan jobb találati aránnyal érhető el az index fóruma, mint mondjuk ez. Én is arra találtam rá annak idején, amikor pontosan úgy kezdtem újra, ahogyan te most.
Sok olyan TT-s klub- vagy korábbi fórumtárs van, akik olyan jellegű hozzászólásokat írnak, melyekhez jobban fekszik nekik a régi fórum. (több fotó felrakhatósága, a kereskedelmi célú hozzászólások lehetősége [korábban ebből itt moderálási feszültség volt, de mostanra megoldódott], illetve megszokás).
Az indexes moderátori ámokfutás több év, több tízezernyi hozzászólását és pár topiktárs nick-jét vágta a feledésbe, ezért volt szükség egy váltásra. Ekkor merült fel a teljesen önálló fórum ötlete, de akkor sem és most sem érzem úgy, hogy lenne bárki, aki önzetlenül, időt nem kímélve tudná moderálni, szervezni, mederben tartani a topikot.
Kényelmesek vagyunk, elfogadjuk a bejáratott, működő rendszereket és alkalmazkodunk hozzá. Ezért sikerült itt a HV-n így megtelepednünk. Köszönet érte Topiéknak.

Nekem is az a véleményem, hogy egyelőre jó ez így, mert ezzel a pár hozzászólással is elvisz egy-két órát a napi teendőim közül. Ha még lenne egy dedikált felület, akkor az azon való ténykedés is idő lenne, így sokunk a munkaidejének felét lenne kénytelen eltölteni csak a TT-s fórumozással.

A magam részéről nem vagyok ellenzője semmilyen fejlődésnek, sőt. Ha András, vagy bárki más összeállít egy komplex portálra vonatkozó fejlesztési tervet, modellt, akkor azt a tagsággal egyeztetve útjára lehet indítani.
(#20421) bcs szgab hozzászólása Válasz Aug 6, 2013
Nem használtam még ilyen kőszórót (de tervbe van véve egynek az elkészítése) úgyhogy lehet hogy nagy butaságot mondok, de talán be lehetne áztatni előre a szóróanyagot és utána beletenni a kőszóróba, talán így a ragasztó is jobban befutná a szórt ágyazatot és a kövek sem lennének porosak. De ez csak elmélet, lehet hogy a nedves kő nem is szóródna ki a szerkezetből...
(#20422) TTGuszti válasza masTTertape hozzászólására (#20418) Válasz Aug 6, 2013
Ravasz dolog ez a méretarány és ha valaki méretarányosan és valósághűen akar modellezni az nem egyszerű dolog.
A lényeg hogy mindenki döntse el meddig hajlandó és meddig tud elmenni ezen a téren. Ha az asszonypajtás nem támogatja a szóróanyag használatát akkor ezt mint objektív körülményt figyeleme kell venni, nem beszélve más objektív adottságokról, mint beszerzési lehetőségek, anyagi helyzet , rendelkezésre álló tér (modellező sarok, modellező szoba vagy modellező lakás) és ezek között kell megtalálni a legoptimálisabb megoldást ami csak kompromisszumok árán sikerülhet. A legfontosabb szerintem, hogy a modellezőnek örömet szerezzen a saját asztala minden más másodlagos.
A magam részéről ha eljutok majd addig szertnék ágyaztot építeni és méretarányos anyaggal szórni.

Más de mégis ugyanaz:
A profi szóróanyagok valódi anyagból pl. bazaltból vannak felőrölve adott szemcseméretre, vagy parafa esetleg műanyag őrlemény van színezve?
TT-ben mekkora a megfefelő szemcseméret?
(#20423) TTGuszti válasza bcs szgab hozzászólására (#20421) Válasz Aug 6, 2013
A kérdésedre megadtad a választ. Biztos, hogy a nedves anyag beletapadna a kőszóróba.
(#20425) TTGuszti válasza masTTertape hozzászólására (#20420) Válasz Aug 6, 2013
Értem és köszönöm az infót amit a régi fórumról írtál. Nagyon sajnálatos és döbbentes hogy a régi hozzászólások is elvesztek onnan. Nagyon sok értékes információ veszett ezzel kárba.

Az idővel én is bajban vagyok, sajna a mai világban az időből van a legkevesebb.

Az internet legnyaobb előnye egyben átok is, arra gondolok hogy hihetetlen mennyiségű információ található meg rajta, a napokban pl a "lyútyúbon" nézegettem modellvasút témában, eszméletlen mennyi hasznos videó van a neten, rengeteg ötlet, jó megoldás csak sajna időm nincs mindet végignézni, pedig esküszöm nagy kedvem lenne hozzá.
(#20426) masTTertape válasza TTGuszti hozzászólására (#20422) Válasz Aug 6, 2013
Pár hónapja folyt itt diskurzus a kövek méretéről. Ha valóban 1:120-adnyi kaviccsal szeretnéd szórni, akkor az már homok lenne. Elveszne a struktúrája, nem lenne látványos.
Rengetegszer került már szóba, hogy a modellezésben az is a kompromisszum része, hogy meg kell találni a méretarányhoz illeszkedő legoptimálisabb kicsinyítési arányt úgy, hogy figyelembe vesszük az anyag fizikai tulajdonságait is. Tehát ennél fogva lesznek az 1:1-es eredetihez képest elnagyoltak pl. az ablakosztások, a kapaszkodók, a fellépők, létrák, lámpák, kerekek, sínek és az aljzatkő is.

A kőszóróanyag szerintem kőből van, mert elég fajsúlyos.
(#20427) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#20426) Válasz Aug 6, 2013
Én a Noch / Woodland Scenics N-es ágyazatát használom, mert finomabb, mint a TT-s (azok 1:1-ben kőtömbök lennének), de még könnyen kezelhető és szép a végeredmény.
(#20428) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#20426) Válasz Aug 6, 2013
Idézet:
„A kőszóróanyag szerintem kőből van, mert elég fajsúlyos.”

És néha utófestik, ami a vizezéskor elkenődik! Bár én a sajátommal nem tapasztaltam, de volt aki arra is azt írta. (Auhagen ágyazatkőről)
(#20429) zsolesz74 válasza TTGuszti hozzászólására (#20422) Válasz Aug 6, 2013
Én azt az 1mm körüli Auhagent használom és szerintem szép és jó, ráadásul három különböző színben kapható és keverhető.

Viszont most a VMC csinált egy egész sorozatot, szerintem nincs is olyan amit ne készítettek volna el.
(#20430) TTGuszti válasza masTTertape hozzászólására (#20426) Válasz Aug 6, 2013
A szemcseméret után azért érdeklődöm, mert van a látóteremben és az ismerettségi körömben olyan hely ahol lehet hogy tudnék akár nagyobb mennyiségben is beszerezni baráti áron bazalt zúzalékot (bár ebben az estben inkább a bazaltpor a jó kefejezés), de ehhez tudnom kell a szemcseméretet.
A szóróanyag "anyaga" esetében azért kérdeztem hogy miből van valójában, mert a természetes kőanyagban eléág sok olyan alkotóelem található (pl. kvarc) ami egy modellbe főleg motorba jutva szélsőséges károkat tud okozni.
(#20431) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#20428) Válasz Aug 6, 2013
De az nem volt köböl (mert olyan is van), és a festéket egyik másik ragaszto oldja, illetve kikezdi.
(#20432) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#20431) Válasz Aug 6, 2013
Én az Auhagen 63 830-at használom. A ragasztó az EMFI Bois 1:1-ben vízzel higítva, meg pár csepp folyékony szappan. Az ágyazat le van finoman permetezve vízzel, hgy jobban terüljön a ragasztó rajta. Az Auhagen szóróanyag nálam egy kis vöröses barna levet ereszt, már a víztől is, de ez nem nagy baj, sőt! Ugyanis a kissé élénk színű ágyazat anyag így a száradást követően szépen élethűre mattul be.
A kép az OFF méret, bocsánat.

IMG_0572.jpg

(#20433) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#20432) Válasz Aug 6, 2013
Összeexponáltam két gyorsfényképet, bocs a minőségért! De hátha ezeken jobban látszik.

IMG_1176.jpg

IMG_1177.jpg

(#20434) sunocske válasza TTGuszti hozzászólására (#20430) Válasz Aug 6, 2013
A vasúti zúzottkő 32/50 vagy régebben 32/63 szemcseméretű, vagyis a legkisebb frakció 32, a legnagyobb 50 vagy 63 mm átmérőjű. Ez TT-re lefordítva 0,25...0,53 mm-e szemcseméret-határok között van. Ez gyakorlatilag durva homokból rostálással (~ 0,5 mm-es rostalyukkal) nyerhető ki. Mivel ez szívás, ezért én még mindig az általam használt szóróanyagnál maradnék. Amúgy meg 1 mm alatti szemcsemérettel már szép eredményt lehet elérni a méretünkben - szerintem.
(#20435) enigma válasza sunocske hozzászólására (#20434) Válasz Aug 6, 2013
Első ágyazatkészítésem. Kéretik elbírálni. Vajon kitaláljátok miből készült? Olcsó, és (szerintem) könnyen hozzáférhető alapanyag.

020.jpg

022.jpg

026.jpg

(#20436) TTGuszti válasza enigma hozzászólására (#20435) Válasz Aug 6, 2013
Amennyire látom durva homok, vagy aprókavics. Könnyen hozzáférhető szinte bárhol kis hazánkban, de engem továbbra is aggaszt, hogy ha bekerül a kerekek közé vagy a mozdonyokba akkor jelentős károkat okozhat. Mivel gyakorlati tapasztalatom még nincs ezért csak hangosan gondolkodom, lehet hogy a gyakorlatban semmi gond nincs vele, mert kicsi a valószínűsége hogy felverődik és forgó alkatrészek közé kerül.
(#20438) enigma válasza TTGuszti hozzászólására (#20436) Válasz Aug 6, 2013
Finomra rostált folyami sóder. Leragasztva (elvileg szerintem) nem kerülhet fel kerekek közé, ha ez fel keveredik, akkor bármi felragadhat.

025.jpg

(#20439) etwg válasza enigma hozzászólására (#20438) Válasz Aug 6, 2013
A baj inkább a hatással van.
A fürészpor, szivacstörmelék stb. aligha tesz kárt egy mozdony mechanikájában, a kö meg a por annál inkább. Igy vigyázni kell a kövezés állagára, és azonnal javitani, vagy porszivozni, ahol lazává vált.

(Én is inkább a követ szeretem, és használom.)
(#20440) Frankye válasza TTGuszti hozzászólására (#20436) Válasz Aug 6, 2013
Ezeken felül a színe sem hasonlít a valós ágyazathoz, tehát még színezni kellene.
Lapozás       112/436    
Frissek
  2024. Nov, 23. Szo
11:55:49
  Jelenleg 15 fő olvassa az oldalt
Hirdetés