Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       119/436    
(#20952) bcs szgab válasza zsolesz74 hozzászólására (#20950) Válasz Aug 13, 2013
A benzin megeszi a műanyagot, beletettem próbaképpen pár napra lakkbenzinbe, sebbenzinbe (ami kb. a lakkbenzin valami finomított verziója), és két nap után csak egy mócsing maradt a műanyag alkatrészekből. Ami napok múlva sem bántotta a műanyagot az a denaturált szesz és az alkohol volt.
(#20954) zsolesz74 válasza bcs szgab hozzászólására (#20952) Válasz Aug 13, 2013
Ez nagy baj!
Az viszont a másik, hogy az alkohol elméletileg olyan mint a víz, poláros oldószer, tehát a zsírok olajok nem igen reagálnak rá, ellenben a benzinre, ami apoláros.
Na ebből mi lesz most...kísérletezik az ember.

A műanyagot azért ette meg valószínűleg, mert a műanyagok CH polimer láncok, és a benzin is egy CH molekula.

Valami ilyesmi maradt meg a kémia és polimer tanszékek látogatás után 20 évvel.
(#20957) bcs szgab válasza zsolesz74 hozzászólására (#20954) Válasz Aug 13, 2013
Ami lemaradt: az alábbi dolgok a fröccsöntött műanyagokra vonatkoznak, az öntött poliésztergyanta dolgokat érdekes módon az alkohol meglágyítja pár nap áztatás után.
(#20958) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#20954) Válasz Aug 13, 2013
Esetleg a gázolajat is ki lehetne próbálni mert az olyanokat is old amit a benzin nem!
Vagy a brigéciol2000 mert ez meg vízbázisú és környezetbarát!
(#20959) zsolesz74 válasza bcs szgab hozzászólására (#20957) Válasz Aug 13, 2013
Köszönöm.
Ez pedig a műanyagok szerkezeti sajátosság miatt van. A fröccsöntött műanyagok általában hőre lágyuló, újra felhasználható termoplaszt anyagok, gyengébb is a szerkezeti kötésük.
A poliésztergyanta egy térhálós műanyagfajta, hőre nem lágyuló duroplaszt, ezzel az alkoholos lágyítással viszont az öntött műgyanta cuccokat lehet utólag formázni még. Feltéve, hogy visszaáll az eredeti állapotára, mert egyébként meg kuka!
(#20960) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#20958) Válasz Aug 13, 2013
Van egy F32 névre hallgató műgyanta alapanyagom. Két komponensű, az egyik egy víztiszta a polimerizáló, a másik alkotó viszont sűrű és sárgás anyag, ráadásul szerintem gázolaj szaga van.
Lehet, hogy az az oldószere???
(#20963) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#20960) Válasz Aug 13, 2013
Lehet, mert a pl benzin nem oldja az aszfaltot a gázolaj meg igen, bár az aszfalt nem műanyag az igaz, csak szemléltetésnek említettem!
(#20964) masTTertape válasza FriTTz hozzászólására (#20958) Válasz Aug 13, 2013
Mi jöhet még? Hőlégfúvó, meg lángszóró?
Ezek biztos hatásosan takarítják a műanyagokat.
Nálam a jó kis Rubachem Hood Cleaner vezet még mindig. Eddig minden mocskot leszedett a modellekről.
(#20967) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#20963) Válasz Aug 13, 2013
Helo-helo-helo!
Idézet:
„A műanyagot azért ette meg valószínűleg, mert a műanyagok CH polimer láncok, és a benzin is egy CH molekula. ”
És a gázolaj is, és az aszfalt alkotó bitumen, de a paraffin, oleffin, stb...

mármint CH molekula.
(#20968) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#20964) Válasz Aug 13, 2013
Legközelebb ha megyek, viszek pipettát is!

azzal fújkáltad a sínt?
(#20969) csíkosháTTú válasza bcs szgab hozzászólására (#20952) Válasz Aug 13, 2013
Idézet:
„...beletettem próbaképpen pár napra lakkbenzinbe, sebbenzinbe (ami kb. a lakkbenzin valami finomított verziója)...”

Ez azért fájt, de nagyon!
A sebbenzint azért találták ki szépapáink, hogy a sebek környékéről, újrakötözés esetén a ragtapasz maradékát fájdalom nélkül le tudják szedni. Ergo, a sebbenzin az ugyan CH, de aromás vegyületek nélkül, különben szétmarná a bőrödet! Beletetted lakkbenzinbe a műanyagot, ami egy durva, agresszív higító, tele aromás szénhidrogénekkel. Gratula, miért nem egyből nitrohigítóba, vagy acetonba tetted?

Amúgy, ha valakinek tisztítani támad kedve, de hatásosan, annak egy tipp:
Az Erdőkémia ISZ gyárt literes kiszerelésben aromás szénhidrogénektől mentes TISZTA FOLTBENZINT. Ez a patikai sebbenzin, csak nem steril. Jobb festékboltokban van, úgy 650-720Ft egy literes flakon. De ezt is ésszel kell használni, nem szétlocsolni a modellen, meg a pályán!
Sínek tisztítása: háztarási papírtörlőt kell egy kicsit benedvesítenni vele, és végigtörölni a síneket. Meglepő, hogy mi fog lejönni a fémtisztának látszó vágányokról!
Modellek kerekei: ugyanez. Vagyis benzines papírtörlőn kell megfuTTatni, aztán lehet csodálkozni!
Modellek áramszedése, vagyis a lamellák és kerekek között: kiszolgált, puha fogkefét kell benedvesíteni ezzel, és ragyogóan kihozza a beragadt olajos, poros szöszöket onnan. Különösen érvényes ez a V36, BR81, BR92 mozdonyokra.
De lehet használni a klasszikus fülpucoló pálcikát is tisztítgatni. A képen az akkor még 2,5 éves nagyobbik fiam egy OFF méretű Märklin-Hamo E52 kerekeit tisztítja így.
Végül a feleségem ötlete, hogy egy már nem használt spricnis flakonba kell áttölteni (pl. ablakpucoló), és onnan kijuttatni a papírtörlőre, mert így gazdaságosabban lehet használni.

Ja, és persze szellőztetni közben, mert párolog rendesen!

P.S.: A régi modellek festését, de különösen a feliratokat (Zeuke, BTTB) az alkoholos anyagok ragyogóan, és nyom nélkül távolítják el! A foltbenzin, na az nem.

technikus.jpg

(#20970) bcs szgab válasza csíkosháTTú hozzászólására (#20969) Válasz Aug 13, 2013
Talált MesTTer kipróbáltam a nitrót is meg acetont is, de csak tét nélküli kísérletek voltak hogy hogyan viselkednek különböző oldószerekben a különböző műanyagok (öntőkeretek voltak és pár törött házalkatrész/mozdonykaszni.) Annyira pancser nem vagyok hogy élesben próbáljak ilyesmit
(#20971) FriTTz válasza masTTertape hozzászólására (#20964) Válasz Aug 13, 2013
Én pl a féktisztító sprét használok a vágányok pucolására is!
(#20972) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#20967) Válasz Aug 13, 2013
Ezt én értem, de azt a mocskot amit nem old a benzin a gázolaj pl könnyen leszedi pedig mind a kettő CH molekula!
(#20973) FriTTz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#20969) Válasz Aug 13, 2013
Tisztelt mester úr kérem nem volt kint fotózni amikor csinálták most a Lajosmizsei sorompónál a vágánycserét?
Kiszedték a Kistex elől is a váltót, ott van most a pálya mellett és cserélték a villamos kereszteződést is!
Sajnos nem volt nálam eszköz sem szabadidő a fotózásra pedig volt kint egy szép pályás szerelvény ami számomra teljesen ismeretlen volt!
(#20974) csíkosháTTú válasza FriTTz hozzászólására (#20971) Válasz Aug 13, 2013
Jééézusom!
(#20975) csíkosháTTú válasza FriTTz hozzászólására (#20973) Válasz Aug 13, 2013
Nem...
(#20976) FriTTz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#20974) Válasz Aug 13, 2013
Na, nem fújom rá!
Nem kell megijedni!
Csak törlőeszközre!
Fekete is lesz utána csak nem tudom mitől!
(#20977) csíkosháTTú válasza bcs szgab hozzászólására (#20970) Válasz Aug 13, 2013
Csak azért írtam, mert a sebbenzin nem tesz ilyesmit. Pár hete sikeresen kivakartam az évek alaTT rárakódoTT étolajtól pár BTTB modellt. Hát, nem volt egy egyszerű baleset, pláne szegény BR56-os. Majdnem egy liter foltbenzin ráment csak erre az egyre, és bizony volt olyan alkatrésze, amit be kellett áztatni. Azóta vígan rója a köröket, a tulaj gyerkőceinek nagy örömére. Semmi baja nem lett a feliratai is épek maradtak.
(#20978) csíkosháTTú válasza FriTTz hozzászólására (#20976) Válasz Aug 13, 2013
Oda se! Mi is a neve? Féktisztító? Ja, akkor érvénybe lép a régi latin mondás: nomen est omen. Tessék arra használni a féktisztítót, amire való! Fékek tisztítására autón, motoron, lehetőleg 1:1 méretarányban.
(#20980) FriTTz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#20978) Válasz Aug 13, 2013
Alifás szénhidrogént tartalmaz!
Szerzek folttisztító benzint.
(#20981) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#20972) Válasz Aug 13, 2013
Na ezért nem lettem vegyész! Mert én sem és nem is érdekel.
(#20982) csíkosháTTú válasza FriTTz hozzászólására (#20980) Válasz Aug 13, 2013
Molnár festékbolt, a Jósika utcában, a régi Fórum mozi mögött. Én is onnan veszem.
(#20983) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#20980) Válasz Aug 13, 2013
Azt hiszem én is, mert a sebbenzin vásárlásba beledöglik a család!
(#20985) piltdownman válasza Gashpy hozzászólására (#20857) Válasz Aug 14, 2013
Kösz,legyártjuk.

A SCARM hiányossága,hogy csak abszolút koordinátákat ad ki. A WinTrack tud relativ koordinátákat kijelezni?
(#20993) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#20969) Válasz Aug 14, 2013
Szerintem túlvegyészkeditek a témát. Tavaly az egyik - azóta tábornoki rangra emelkedett - modellboltban terepasztalépítés közben csak úgy lazán meghúztam egy oldószeres üveget, mert pont akkora és azonos színű kupakja volt, mint az innivalómnak. Kis krahácsolás és prüszkölés után megállapítottam, hogy jót kortyoltam a lakkbenzinből.
Volt, aki kólát itatott velem, mások tejet. Mindezek kombójának következtében olyan volt az éjszakám, mintha egy benzinkút tankjában aludtam volna. Szerintem, ha cigiznék, akkor lazán belobbant volna a böfi...
De még élek, tehát olyan nagy kárt nem okozott. Vagy erősebb a gyomorsav...

Egyébként a papírtörlő használatával nekem csak annyi a bajom, hogy egy sínszál megtisztításakor a síncsavarimitációk ledarálják a papírt és ott marad a morzsa. Ha meg szövetet használunk, akkor a kis szálak maradhatnak a modellben. Tehát mindennemű tisztítás után, a száradást követően kompresszorral, vagy légszprével illik kifúvatni a modellt.

Bronzáramszedők tisztítása by masTTertape műhely: modell szétszed, érintkezők szabadon, nem kerék mögött, fültisztítón RO55-ös kezelés, majd kis aktiválódás után alkoholos lemosás. Eredmény: gyári, új fémtisztaságú érintkezők.
Kerekeket nem kezelem RO55-tel, mert ott leszedi a felületkezelést. Rubachem hood cleaner-es fültisztító, vagy szarvasbőr. Járatás közben, hanyatt fekve csodálatos eredmény. (mármint a modell hanyatt, nem én)
(#20995) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#20993) Válasz Aug 14, 2013
Idézet:
„Tavaly az egyik - azóta tábornoki rangra emelkedett - modellboltban terepasztalépítés közben csak úgy lazán meghúztam egy oldószeres üveget, mert pont akkora és azonos színű kupakja volt, mint az innivalómnak.”

Munkavédelem tantárgy, 1. óra anyaga

Az ilyen helyzetekre mondjuk azt, hogy "áhh, velünk ez úgyse történhet meg!" És lám, csak egyszer kell elnézni a dolgot, máris megvan a baj. Az én technikám egyébként az, hogy amelyik palackban emberi fogyasztásra szánt folyadékot tárolok, ott mindenképp a palackhoz tartozó eredeti kupakot használom, vagy legalábbis a palack nyakán maradó, a kupakról leszakadó "gallérral" megegyező színűt. A vegyszeres palackokon pedig vagy nincs gallér, vagy a gallértól eltérő színű kupakot használok. Ezen felül a palack nyakára ráírom, a vegyszer nevét. De egyébként igyekszem a vegyszereket saját tárolóedényükben tartani, vagy gyógyszeres üvegben (abból az ember nem szokott "csak úgy" inni)
(#20996) Mk48 2024 válasza FriTTz hozzászólására (#20948) Válasz Aug 14, 2013
OFF
Vagy nem mondtad, még, vagy nem emlékeztem rá hogy H0e-zel is.
Ha előbb sikerül futópróbáztatni egy ilyen átalakított gépet, légyszíves írj majd róla pár sort, hogy hogyan és hogy milyen lett. Megvan az elképzelésem az átalakításról, de lehet, hogy van más, jobb megoldás is és az is érdekel.
ON
(#20997) masTTertape válasza sunocske hozzászólására (#20995) Válasz Aug 14, 2013
A vicc az, hogy általában az innivalós üvegek sokkal vékonyabbak nálam, mint a tömzsi hígítós, de akkor épp egy vastagabb palackba csomagolt, azt hiszem Vöslauer üdítőt vettem és annak éppen hasonló, zöld kupakja volt.
De ezzel még nem is lenne baj, mert a vegyszeres palackok gyerkzárasak, tehát lefele kell nyomni, hogy kinyíljon. Érdekes módon ez simán nyílt, mert el volt repedve az a kis arretáló műanyag gallérja... Ennyit a biztonságról.
(#20998) TTGuszti válasza masTTertape hozzászólására (#20993) Válasz Aug 14, 2013
Sziasztok!
A síneket és a modelleket (kerék, érintkező, motortér, stb) én "CHIP" kontakt spray-vel tisztítom, maradéktalanul szárad és a koszt is elviszi, a kontaktot is javítja. Nekem bevállt.
(#20999) TTGuszti válasza sunocske hozzászólására (#20995) Válasz Aug 14, 2013

Étel ital tárolására szolgáló edényzetbe, maró, vagy mérgező, vagy más módon ártalmas folyadékot tölteni TILOS!
(#21000) lakasi hozzászólása Válasz Aug 14, 2013
A legfrissebb információk az István által említett foltbenzinről:
A Nógrádi Erdőkémia Kft már nem szállítja, helyette az ugyancsak Tolmács-i
Nógrádi Vegyipari Zrt. literes kiszerelésben.
Forgalmazza a Piktor festék Kft üzletlánca.
Most is van készleten: II. Retek u. 5. és XIII. Tatai u. 12. sz. alatti boltokban.
Vigyázat! A cég „Benzines folttisztító” néven is forgalmaz terméket, de az acetont is tartalmaz.
Ami nekünk jó, az a Foltbenzin NVZ – ebben nincs aromás szénhidrogén.
(#21007) DinoTT válasza FriTTz hozzászólására (#20973) Válasz Aug 14, 2013
Sziasztok!

Felraktam pár képet a Lajosmizsei sorompónál használt darus szerelvényről. Bővebben: Link
(#21023) hobbyTT hozzászólása Válasz Aug 14, 2013
sziasztok
Munkavédelemről jut eszembe régebben míg árultak a patikában kloroformot, annak és a plexi elegyével ragasztottam plexit. Autóm index búrája a mai napig is a helyén van. Azóta sajnos nem adnak még az ismerős patikus sem. ha túl sokat szippantottam az üvegből egy kicsivel többet aludtam, de azonnal.
Szóval nem javaslom senkinek sem mivel aza anyag altató. Cserébe nagyon szépen lehetett vele dolgozni, nem túl sokáig mert nagyon hamar elillant.
Munkahelyemen ferrobond-dal ragasszuk a plexiket, míg az ügyfél el nem viszi a terméket addig tart, viszont egy idő után elengedi, és vagy bemattul.
hobbyTT
(#21049) Gashpy hozzászólása Válasz Aug 15, 2013
Méret miatt off
viszont érdekes

Egy angloamerikai kiállítás képei...

on
(#21078) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#20993) Válasz Aug 15, 2013
Idézet:
„terepasztalépítés közben csak úgy lazán meghúztam egy oldószeres üveget, ”

Szülinapra hígító pezsgősüvegben mehet?
(#21082) FriTTz válasza Gashpy hozzászólására (#21049) Válasz Aug 15, 2013
ügyesek ott is
(#21092) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#21078) Válasz Aug 15, 2013
fordítva lehet kérni?
szept 3.
(#21093) FriTTz válasza masTTertape hozzászólására (#21092) Válasz Aug 15, 2013
Kívül a hígító nem az üvegben?
Sütök neked tortát!
(#21094) masTTertape válasza FriTTz hozzászólására (#21093) Válasz Aug 15, 2013
hígítós tortát?
gázsütőben felrobban.
(#21096) FriTTz válasza masTTertape hozzászólására (#21094) Válasz Aug 15, 2013
Villanyban nem, teszek bele védődió(dá)t!
(#21101) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#21092) Válasz Aug 16, 2013
Neked is most lesz? Hejj, csapjunk egy kis murit! Hígítót szippantunk, amíg sül a torta FriTTznél!
(#21113) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#21101) Válasz Aug 16, 2013
De az a torta viccessüti legyen ám!
(#21114) FriTTz válasza masTTertape hozzászólására (#21113) Válasz Aug 16, 2013
Nem fogtok nevetni ha megcsinálom!
(#21116) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#21114) Válasz Aug 16, 2013
Csak ha nem hozol hozzá fűszert Hollandiából!
(#21117) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#21113) Válasz Aug 16, 2013
Kell a fáradt gőzt kiengedni néha?
(#21122) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#21092) Válasz Aug 16, 2013
szept. 28, csatlakoznék...
(#21124) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#21122) Válasz Aug 16, 2013
Neked ott lesz szülinapi ajándéknak a TEMOFESZT!
(#21126) FriTTz hozzászólása Válasz Aug 16, 2013
Nem sütök mindenkinek!
(#21127) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#21126) Válasz Aug 16, 2013
Még a végén szakmát kellene váltanod!
Lapozás       119/436    
Frissek
  2024. Nov, 23. Szo
16:17:53
  Jelenleg 11 fő olvassa az oldalt
Hirdetés