Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       153/436    
(#24718) UWH válasza wolfchild hozzászólására (#24700) Válasz Okt 25, 2013
Szia, Huh, most egy kicsit megijedtem és már bánom, hogy írtam néhány sort egy korábbi cikkeddel kapcsolatosan, vagyis kritizáltalak. ( a fikázás szót inkább hagynám ) Remélem nem csak tőlem van tele a hócipőd. Remélem nincs harag. Azért továbbra is élvezettel olvasom a cikkeidet. üdv Laci
(#24719) gumidani hozzászólása Válasz Okt 25, 2013
Gödöllön jártam tegnap.

Lezlinilzen asztala

Bencs Zoli fűtőháza
(#24720) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#24717) Válasz Okt 25, 2013
A kérdésed lényege maga a válasz.
Készakarva van ez igy, hogy ne tudd, igy folyton további igény lép majd fel, azaz megint turkálnod kell a zsebedben, hogy arra vakard össze a lényeget.
De ez nemcsak a digiben van igy, szinte mindenben manapság, ez a lényege a mai gazdaságnak meg az életnek is, hogy mindig többet akarj, mint amid (amire valod) van.

(#24722) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#24717) Válasz Okt 25, 2013
Idézet:
„Ha előre lehetne kalkulálni, hogy egy mozdony alapfunkcióihoz szükséges megbízható dekóder (irány, sebesség, fények) mennyibe kerül, és ezt egy erősítőn és vezérlőn keresztül pl egy számítógépre lehetne kötni már lenne min morfondírozni, úgyhogy hajrá tovább...”

Azért ez nem igazán van így...
Lássuk csak, TT méretre optimalizálva, egy nem minimalista, de ésszerű költségvetést, legyen benne 1db régi BTTB modell, egy Kühn NEM651-es digi előkészített modell, megy egy Tillig PLUX12-es.

Vezérlő berendezés, ami áll egy darab tápegység + egy központ, + egy kézi vezérlőből: 42.000Ft. Ez a jvnd féle komplett nanoX-s88. Ebben alapban benne van a PC interface, meg az s88 fogadás is.

A BTTB modell digizése, ha szükséges karbantartása, felszerelése Tran DCX76D dekóderrel: 10-11.000Ft dekóderrel együtt. (Dekóder árak a honlapomon.)

A Kühn gépbe egy NEM651-es dekóder kb. 8-10.000Ft, A Tran DCX76D/N a műhelyben 8.000Ft, a Kühn 045P ára Ottóéknál megtalálható.

A PLUX-os Tillig modellbe egy Tran DCX51-P12 8.000Ft a műhelyben. Ottóéknál is van PLUX dekóder, de a TAMS szerintem kerülendő, nem egy sikeredett darab, sajnos.
Adjuk össze!
Vegyük a kedvezőtlenebb árakat:
42.000Ft a központ,
11.000Ft a BTTB modell átépítése,
8.000Ft a Tran a Kühnbe,
8.000Ft a PLUX-os Tran a Tilligbe. Ezeket Te is be tudod szerelni.
Összesen: 69.000Ft, és tudsz is indulni!

A PC vezérléshez kelleni fog még:
- s88 foglaltságjelző/visszajelentő modul: 11.000Ft/db
- tartozék dekóderek: kb. 8-12.000Ft/db.
Ez utóbbi kettőből pontos darabszámot nem tudok mondani a pálya, vagy a leendő pálya tervrajza nélkül.

Na most, akkor mit nem tudunk?
(#24723) gumidani válasza gumidani hozzászólására (#24719) Válasz Okt 25, 2013
Csak, hogy látni lehessen az idő múlását.

tavalyi képek Szombathelyről

(#24724) wolfchild válasza UWH hozzászólására (#24718) Válasz Okt 25, 2013
Szia!

Ezt sokan félreértik, de a kritika nem egyenlő a fikázással, a kritikát szívesen veszem, hiszen én sem tudhatok mindent, sőt én is csak most igyekszem megtanulni a dolgokat.

A fikázás nálam ott kezdődik, ha valaki ész érv nélkül leszól valamit / valakit, és pusztán annyit hajlandó közöni, hogy ez vagy az szar és/vagy nem úgy van, de hogy hogyan lenne jó illetve mi az amit ő gondol azt már nem teszi hozzá.

Tehát a Te levelednek, és nagyon sok más levélnek kimondottan örülök, hiszen remek visszajelzés, hogy olvasnak. A többit meg ignorálom
(#24725) HarciSün válasza csíkosháTTú hozzászólására (#24722) Válasz Okt 25, 2013
Idézet:
„Na most, akkor mit nem tudunk?”

Azt, hogy ugyan ez minimalista stílusban (amikor valóban csak a mozdonyok kiválasztása és vezérlése a cél az analóg szakaszok kiiktatására) hogyan változik.
A mozdonyonkénti dekóder ár az ok. Az erősítőt is értem - de minek feltétlenül a kézi vezérlő? Nem lehet ezt az egészet egy laptopra kötni?
Ha jól értem a lényeget akkor egy olyan interfészről beszélünk ami az állandó sínfeszültségre teszi rá a címezhető vezérlőjelet... Ha pedig már megvan a fizikai kapcsolat akkor programból bármilyen jel kiadható... vagy nem?

Egyébként nem akarok én vitázni, de számomra mint (más területű) műszaki embernek kissé túlmisztifikáltnak tűnt mindig ez a digitális vezérlés. - ami persze nem jelenti azt, hogy nem lenne úgy jó ahogy van...
(#24727) wolfchild válasza HarciSün hozzászólására (#24725) Válasz Okt 25, 2013
De lehet, mikor nálam jártál, láttad a tesztpályát, pont egy ilyen minimál projekthez gyűjtöttem az adatokat és a tapasztalatokat. (És igen, túl van misztifikálva)
(#24728) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#24725) Válasz Okt 25, 2013
Nem egészen így van.

A DCC sínfeszültség az valóban egy impulzus sorozat, de váltófeszültség! Ugyanis a logikai szintek nem a 0V és a tápfeszültség, hanem kb. +/-16V. (TT-ben az ajánloTT az +/-14V, lásd még: Tillig használati utasítások a mozdonyok dobozában.)

Lehet kézi kütyü nélkül egy PC-vel is vezérelni, kell hozzá program is, ekkor elég egy központ is, ami külön 25.000Ft. Tudsz a tápon is spórolni, ha van odahaza egy elfekvő, cca. 16-20V/3A laptop tápegység/töltőd. Máris beljebb vagy egy kicsit.

Következő kérdés?

(A ROCO/Fleischmann a Z21-hez nem is ad kézivezérlőt, hanem csak egy WIFI routert, meg egy webes elérhetőséget, hogy töltsd le az app-ot a táblagépedre, vagy okostelódra. Csak az a baj, hogy a Z21-et a kimenő sínfeszültsége negligálja a mi méretünkben. Az egyiket biztos, mert abban nem lehet állítani a kimenő feszt, az úgy 18V, ahogy van. A ROCO ilyen startszettek bontásából való Z21-ek nem nekünk valók.)
(#24729) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#24727) Válasz Okt 25, 2013
Nincs. Szerintem legalábbis nincs. Mármint túlmisztifikálva. Csak idehaza, meg sok helyen külhonban eléggé divat az álatalam "mavoe effektusnak", vagy mavoe fílingnek" nevezett dolog. Wolfchild kolléága ecsetelte az új cikkében kicsit bővebben, mire is gondolok. Szerencsére vagyonk páran, szervízesek, megy gyártók is, akik igyekeznek bekapcsolva tartani a homálytizedelő kézi készüléket.
(#24730) HarciSün válasza wolfchild hozzászólására (#24727) Válasz Okt 25, 2013
Wolfchild: pont abból indultam ki Azért is mondtam, hogy hajrá, csak így tovább a kísérletezéssel!

Csíkos: Látod, így már sokkal szebben néz ki a helyzet: Csak akkor egy ilyen rendszer komplett leírása árakkal miért nincs elérhető helyen egyben? Én is azt tapasztaltam amit Wolfchild írt: kicsit is utána akarsz nézni a digitalizálási lehetőségeknek akkor egyből neves gyártók százezer körüli összegei röpködnek és sehol egy leírás 0-ról, kipróbált működő rendszerekről és a miértekről.
(#24731) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#24730) Válasz Okt 25, 2013
Idézet:
„...neves gyártók százezer körüli összegei röpködnek...”

Persze, el akarják adni a cuccost, nem?

Egyébként, azért, ha csak a fórumokat nézzük, akkor, aki keres, az talál!
(#24732) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#24690) Válasz Okt 25, 2013
Szia. Elolvastam cikkedet. Ezzel kapcsolatban lenne néhány megjegyzésem, Csíkos után; mert amiket leírt az áll.
Írásodból tanácstalanság, ár/minőség kérdés egyvelege tűnik ki. A fórumokon egyébként töbször felmerültek már és felmerülnek ezek a gondolatok. Mivel egységes megoldás nincs, ezért mindenkinek magában kell megválaszolnia a felmerülő kérdéseket.
Ehhez a mai világban minden lehetőség adott. Internet, fórumok, találkozók.
A magam részéről már több hasonló cipőben járó modellezőnek segítettem és aki hozzám fordul segítek neki is. Mindezt úgy, hogy megmutatok neki egy működő ("maszek alapokon felépülő") rendszert, a hozzávaló eszközöket technológiákat és válaszolok kérdéseire. Általában 1-2 óra elég az alapok elsajátításához és a fejben lévő katyvasz rendszerezéséhez.
Remélem hasznosak voltak ezek a találkozók, de ezekről az érintettek nyilatkozzanak. (Mielőtt még vád érne, hogy gazdasági szándékkal csinálom, több ember volt akivel jót vonatoztunk és utána elköszöntünk egymástól, tartva a kapcsolatot, ha bármilyen kérdése felmerülne.) Mások felbuzdulva a látottaktól, használják is az eszközöket, tudomásom szerint sikerrel. Amikor időm engedi szívesen segítek mindenkinek, persze ez megélhetésem rovására nem mehet.
Dekóder kérdés: felteszed, hogy milyen dekóder vegyél. Véleményem szerint: az alap a Lenz, itt sok minőségi kifogást nem találhatsz (bár már voltam levelezésben egy dekóder kapcsán, amit egy nem dokumentált CV-vel volt beállítható). Ezután minőségileg hasonló gyártókat már felsoroltad, gyakorlatilag bármelyik választható. Méretben, ma a DCX76z a legkisebb, ezt azért meg kell jegyezni.
TT-ben inkább a 6 tűs dekódereket használd, mert a 8 pólusú csatlakozósak már általában nem férnek be a mozdonyokba. (A legtöbbön a "+" -kék- kivezetés is megtalálható). másfelől az újabb modellekbe a PLUX 12-t szokták alkalmazni.
Ha nem vagy nagy "FAN" akkor tökmindegy, hogy van-e magyar nyelvű leírás, mert nem fogod kipróbálni az összes CV állítgatását. Ha meg igen, a mögötte lévő tartalom miatt úgyis olvasnod kell az irodalmat a különböző CV-k jelentéséről.
Bár még vannak gondolataim, ennyi egyelőre elég, ha bármilyen kérdésed felmerül, nyugodtan keress. A világ a DCC-ben utazik és szerintem azért annyira már leegyszerűsödött, hogy mindenki tudja használni, mégha műkedvelő szinten is.
(#24734) terkoz hozzászólása Válasz Okt 25, 2013
Az ember úgy kezdi, hogy szájtátva áll és csak néz kifele a fejéből roppant értelmes képet vágva.
Aztán leül a gép elé és elkezd mindenféle valós vagy kitalált címszavakra keresgéléssel órákat, napokat eltölteni. Aztán elmegy egy kiállításra és addig sündörög, amíg talál valakit, aki elmagyarázza mit is lát.
Na itt szokott eljönni az a "na ezt én nem fogom soha megérteni" pillanat.
Ez után ha még mindig piszkálja a csőrét vesz egy könyvet.
Kezd a köd felszállni.
Na itt kell erősnek lenni, mert egy lépés és jön a szakadék. Nincs megállás a lejtőn! A gyanútlan ember, a kiállításon megismert barátja segítségével bejut egy ilyen találkozóra és elfelejt hazamenni, úgy belemerül a dologba. ( ugye mondtam, hogy jön a szakadék!)
Aztán elkezd modulokat építgetni és mindenféle emberekkel összedugja, amije van hogy egy jót játszanak.
Na innentől elveszett ember, mert nincs megállás. Nemzetközivé hízik a játék és a halandó messzi tájakat, csodás járműveket láthat.
A dolog pikantériája, hogy az otthoni, "csak az enyém és csak én játszom rajta" terepasztal sokkal szegényesebb és sokkal többe kerül, mint a közös asztal, közös játékra összerakott pálya, személyenkénti költsége.
A közös játék a nagyobb élményen túl, egy csomó ember ismeretségét is jelenti, akik között mindig van valaki, aki ért a vasúthoz a villanyossághoz, vagy a terepépítéshez, stb és egymást segítik.
Szóval csak bátran!

m_IMG_8356.jpg

(#24735) wolfchild válasza jvnd hozzászólására (#24732) Válasz Okt 25, 2013
Igazából az oldal és a valóság között úgy 6-9 hónap átfedés van, (kivéve az aktualitásokat), így ha tanácstalanságot fedezel fel benne, akkor az nagy valószínűséggel ennyi idővel ezelőtti állapotot tükrözi. Ezek a gondolatok egyébként nem úgy születnek, hogy mélyen elgondolkodom és egy délután megszülöm, hanem több heti jegyzeteket próbálok összegyúrni egy olvasható anyaggá, feltéve és ha lehet megválaszolva az abban felmerülő kérdéseimet. Nyilván ha olyan kérdésem lesz, ahogy volt eddig is, fel fogom tenni Neked, Istvánnak, Gábornak.

De úgy gondolom, talán ettől olyan stílusú az oldalam amilyen (ez van akinek bejön, van akinek nem, de ez meg egy ilyen dolog), mert bemutatni igyekszem a dolgokat, nem feltétlenül megmagyarázni mindent. Nem törekszem sem a tökéletességre sem a teljességre.

Ezen a mondatodon azért elgondolkoztam:

Idézet:
„Ha nem vagy nagy "FAN" akkor tökmindegy, hogy van-e magyar nyelvű leírás.”

Szerintem baromira nem mindegy. Én ha valamilyen témakörben nem vagy otthon, de szeretnék belefogni, az első, hogy megpróbálom az anyanyelvemen megkeresni a termék(ek) ismertetőjét. Ha nem megy, megyek az angol oldalakra és onnan.

De ahogy én nem tudok németül pont úgy sokan nem tudnak angolul, vagy épp egy más nyelven sem.

Azt csak halkan merem megemlíteni, hogy a magyar nyelvű használati utasítások (amiket sok helyen hiányoltam) az meg ugye nem opció, hanem törvényi előírás (lenne).

De ezt csak tényleg halkan, mert nem elmarasztani akarok senkit, csak a helyzetet vázoltam.
(#24736) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#24735) Válasz Okt 25, 2013
Magyarázat mondatomra: számítástechnikával foglalkozom és, hogy elismerjék tudásomat elég kemény vizsgákat kell tenni (folyamatosan, de úgy 3 évente mindenképp). Ezek a vizsgák általában angol nyelven zajlanak és mélyen belekérdeznek az adott területbe, van amikor még egy vesszőnek is jelentősége van, hogy a válaszok közül a helyes választ jelöld be.
Régebben volt egy felindulás, hogy magyarosítsuk ezeket a vizsgákat, így talán több szakember lesz aki le tudja tenni. Na elmeltem egy ilyen "magyar" nyelvű vizsgára, és azt vettem észre, hogy vissza kellett fordítanom angolra az 'így-úgy" lefordított szavakat, hogy tudjam, hogy egyátalán mit is akarnak kérdezni. Azóta ez az elképzelés ha jól tudom megbukott mert csak angol vizsgákkal találkoztam itthon. (Valószínű, hogy német, francia nyelvek vannak még.)
Ebből csak azt akartam kihozni, hogy a szakkifejezések lefordításával nem leszel előrébb a CV értékek beállításánál. A "töltelékszavakat" ezek után meg már teljesen felesleges fordítani. Nézz meg egy dekóder leírást nem sok, nem szakmai szó van benne.
Ezért van az a véleményem, hogy ezeket a leírásokat nem érdemes fordítgatni, de ez csak saját vélemény.
(#24737) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#24735) Válasz Okt 25, 2013
Én csak egyet látok, de azt nagyon.

Régen a TT katalógusokban volt egy mondat, afféle jelmondat, vagy szlogen, nevezzük, ahogy akarjuk:

"Politechnikai hobby"

Na ebben benne van minden, mechanikától az asztalos munkán át az elektronikáig minden. Aztán, valahol a '80-es évek közepe felé elkezdett sikk lenni az, hogy " én nem értek ezekhez a technikához, meg műszaki dolgokhoz". Sajnos ennek a hatása még ma is tart! Sok embernél sikk, egyfajta felsőbbrendűség, hogy nem tud kicserélni egy villanykörtét sem...

Tetszik, nem tetszik, ahogy az élet minden területére, ide is egyre jobban beleszól az elektronika. Itt most korántsem a digitálisra gondolok! Régebben az analóg trafó volt a divat, és távoli, ködös dologként hallottunk valami "pévéem" vagy mifenét... Tessék csak felütni az aktuális Tillig katalógust! Van abban trafó? Nincs! Az aktuális analóg menetszabályzók közül még a start szettekhez adott tekertyű is elektronikus! Ez van... Alapvető elektromos, és elektronikai ismeretek hiányában a mai modellvasút túlmisztifikált, ködös, katyvasz lesz. Tök mindegy, hogy analóg, vagy digitális!
Tanulni kell, ez egy politechnikai hobby! Én sem úgy születtem, hogy felsírás helyett Ohm törvényét ismertettem a szülőszobán...

Információk vannak, csak össze kell szedegetni. Én is írok ilyesmiket, martisz barátom is, vika is, még iTT a Hobbivasúton is van ilyen (igaz, van benne egy-két tárgyi tévedés, de nem veszélyesek). Sokszor itt a fórumon mondjuk el sokadszorra, hogy mi, hogyan működik. Térköz kolléga tett fel egy képet egy könyvről. Ez egy német szerző művének magyarítása, sajnos nem a legsikerültebb. Igaz, a német alapmű sem az! Megkockáztatom, hogy az itteni fórumos infók alapján sokkal többet, és pontosabbat lehet megtudni, mint ebből.
(#24738) FriTTz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#24737) Válasz Okt 25, 2013
Mester úr kérem az, hogy valaki nem tud (vagy akar) kicserélni egy körtét (elektromosat) az sznobizmus!
Ugyanis az emberek nem hajlandóak dolgozni kétkezi munkát (pláne a managerek) mert lenézik a dolgozó népet és nem akarnak közéjük tartozni!
De abban igaza van, hogy az emberek félnek ettől mert sok benne a(z alapvető) tudást igénylő feladat!
Az emberek meg kezdenek elhülyülni, nem csinálnak otthon semmit, inkább megveszik a boltban, végül is ez a fogyasztói társadalom lényege!
Nekem ismerőseim mindig csodálkoznak, hogy mit építgetek otthon a szabadidőmben, a terepasztal csak egy dolog itt van még mellé a lakás is, stb, nekik ez hihetetlen, hogy miket csinálok, nekem természetes és nekem meg az hihetetlen, hogy ők erre nem képesek!
Jó mondjuk én még azt nem értem, hogy raknak össze egy szűk nyakú üvegben egy hajómakettet!
(#24739) csíkosháTTú válasza FriTTz hozzászólására (#24738) Válasz Okt 25, 2013
Egy dologról beszélünk
(#24740) terkoz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#24737) Válasz Okt 25, 2013
Kedves Mester!
Az alapvető kérdésekben egyetértünk.
Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a fórum 24739. hozzászolásánál járok.
Ebből az irdatlan hozzászólás tömegből kimazsolázni a digitális vezérlés hasznos információit, enyhén szólva is heroikus munka. Nem csoda ha a gyerek leül és a számítógépen játszik inkább.
Ez a könyv, ha nem is a legjobb, de tematikus rendben egy, a szerző által kiválasztott úton végigvezeti az olvasót és betekintést nyújt a megismerni szándékozott világba. Természetesen az idő az elektronika világában még a csillagászatinál is gyorsabban pereg. A közölt infókat fel lehet frissíteni, ki lehet egészíteni, az alapokat tovább lehet fejleszteni. Nem tisztem és nem is érdekem védeni a szerzőt, de ő vette a fáradtságot és létrehozott egy hiánypótló írást. Továbbá az olvasás intézményét szeretném népszerűsíteni.
Kisdobos becs szavamra, hogy ha hazai szerző tollából megjelenik hasonló értékű mű, az elsők között fogom megvenni és népszerűsíteni.
Lásd a dioráma és terepépítés témakörben megjelent könyveket.
Hát, Kedves Mesterek! Fogjatok össze, vagy külön külön tegyétek közzé gondolataitok fogyasztható egységbe foglalva. Az anyanyelvünkön íródott mű talán fogyaszthatóbb, ha mégoly sok szakkifelyezés is van benne. Bizton állítom a digi technika rohamos térnyerése mellett keresett lesz a könyv.
(#24741) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#24737) Válasz Okt 25, 2013
Idézet:
„Térköz kolléga tett fel egy képet egy könyvről. Ez egy német szerző művének magyarítása, sajnos nem a legsikerültebb. Igaz, a német alapmű sem az! Megkockáztatom, hogy az itteni fórumos infók alapján sokkal többet, és pontosabbat lehet megtudni, mint ebből.”

Pont a minap emlegettem ezt a sorozatot, és hogy ewtg-t idézzem ez volt a mézesmadzag a magyaroknak!

Csak éppen minimális ismeretekkel már használhatatlan... és régi is, haladunk-haladunk!
(#24742) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#24738) Válasz Okt 25, 2013
Idézet:
„De abban igaza van, hogy az emberek félnek ettől mert sok benne a(z alapvető) tudást igénylő feladat!”

Tanulni meg ma luxus! Nézd meg a TV-ben a példaképeket!
(#24743) zsolesz74 válasza terkoz hozzászólására (#24740) Válasz Okt 25, 2013
Idézet:
„Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy a fórum 24739. hozzászolásánál járok.
Ebből az irdatlan hozzászólás tömegből kimazsolázni a digitális vezérlés hasznos információit, enyhén szólva is heroikus munka.
Ebben igazad van, hogy már hatalmas a tudásanyag, de hónapok óta kérem Topit, hogy oldja meg a kereshetőséget.
A testvéroldalon, a Hobbielektronikán ez megoldott és kereshető.
(#24744) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#24742) Válasz Okt 25, 2013
Dehogy nézem!
Ha tudnád mennyi emberrel találkozom nap mint nap aki azt nézi!
Még az is sok nekem!
(#24746) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#24744) Válasz Okt 25, 2013
Piszok mázlista! Akkor téged képben tartanak, kérés nélkül is!
(#24747) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#24735) Válasz Okt 25, 2013
Nem nagyon kivánok beszállni a beszélgetésetekbe, de ez a mondat mindig összeráncolja a homlokomat:
Idézet:
„.... az meg ugye nem opció, hanem törvényi előírás (lenne).”

Ha belgondolsz mi mindent jelent ez, akkor rájössz ezzel csupán az elmaradást növeled i- föleg ilyen dolgoknál, ahol már a gyárto sem képes naprakész informáciot produkálni - láttál már Windows, MAC stb. kézikönyvet? Azaz nagyon gyakran örülhetünk, ha valamilyen nyelven van valami leirás.
Már a politikusnak is meg kellene érteniük, hogy ilyen törvények sehova sem vezetnek. Ilyen szövegekhez még forditot (tolmácsot) sem találni, hiszen neki kellene a szöveg felét magyarul kitalálni.
Szoval nem a törvénnyel kellene hadonászni, hanem szépen leülni és kibetüzni azt a néhány sornyi idegen szöveget ( valamennyit a google is segit ) meg mi is itt vagyunk...... ha megakadsz.
(#24749) FriTTz hozzászólása Válasz Okt 25, 2013
Ezt találtam!
Rájöttök-e mi a lényeg?
És egy kis Ikarus 66 !
(#24750) BR95 válasza FriTTz hozzászólására (#24749) Válasz Okt 25, 2013
Ismerős a kép. Mintha már találkoztam volna ezzel a homályos képpel itt a fórumon is...
(#24752) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#24747) Válasz Okt 25, 2013
Szia!

Elmesélek két történetet:

1.
Meglátogattam egy kereskedést, hogy az oldalukon szereplő "olcsó" dekódert vásároljak. (Szándékosan nem márkát írok).
Bementem illendően köszöntem, illendően köszöntöttek, majd előadtam jövetelem okát. Megemlítettem, hogy eddig Tran dekóderhez volt szerencsém, illetve hogy valamivel olcsóbb kategóriát is kipróbálnék.

Tud adni XXX dekódert 9500-ért. Megemlítem, hogy igazából a Tran-nál olcsóbbat szeretnék venni, és itt jött el a pillanat mikor lef*stam a bokám a válasz hallatán. (István, ha hiszed ha nem, szó szerint ez volt a válasz.) - Miért?! A Csíkos 9.800-ért adja a Tranokat.

Megemlítettem, hogy ez lehet, de én 8.000 pénzért vettem tőle. Rögtön lett olcsóbb dekóder 7.500 Ft. (Paraméter, méret, csatlakozó fajtája, vagy kivezetések száma az nuku, csak az ár.)

Finoman céloztam, hogy én igazából az 5.500 Ft.-os darabot venném meg. (Mert az üzlet oldalán fent volt, hogy azonnal raktárról meg a gyártó és a típus, de semmi több, de nyilván utánanéztem, hogy jó-e nekem.)

Válasz: Az nincs, most nincs, majd 1 hét de lehet hogy 3, de azért nézzek be hetente. Az hogy, elkérjen egy mail-t, hogy esetleg értesítsen, hogy megjött, vagy egy telefon vagy sms, semmi. Érdeklődjek én, hátha lesz.

Nah az ilyen p*cs*kkel van tele a hócipőm. (Mielőtt kérdeznéd, nem csak "egy" alkalmazott volt hanem ahogy kivettem vagy a főnök, vagy a tulaj, az alkalmazott ott állt mellette és ezt végighallgatta.)

Itt jött el a pillanat, hogy köszöntem és kimentem.

2.
És akkor egy pozitív példa:

Ottóékat pedig kiemelném, írtam nekik mailban, hogy kellene pár apróság, megírták mennyi az annyi, SŐT és itt tényleg respekt, még Ottó szólt, hogy ha megmondom a klubkártya számom, akkor kedvezményt is megkapom. (Az más kérdés, hogy ilyenem nem volt, így nem éltem vele, de akkor is, kereskedő, és mégis Ő javasolja ezt, na ez az ami EU-s) Lényeg, beszéltük, hogy TEMO-n átveszem, de nem találtam a standot, így nem jött létre a bolt. Írtam mailt, hogy kell, csak nem találtam őket, írták miért, írták utaljak, utaltam, és majd át tudom venni a köv. klubtalálkozón. Én erre mondom, hogy korrekt.

Remélem érzitek a két történet között a különbséget. Eddig akihez innen fordultam segítségér, az segített amiben tudott (Ezt most is megköszönöm).

De attól még a tüske ott maradt benne az 1. megemlített történet miatt. Talán ezért is lett olyan az a dekóderes cikk amilyen.
(#24753) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#24752) Válasz Okt 26, 2013
Hajjaj. Az első sztorihoz.

Megrögzötten kerestem Kühn N45-öst Európában. Találtam elfogadható áron itthon. (kintről sem lett volna olcsóbb, akkor meg minek)
Írok a weblapról emailt. Azt írja, hogy egy ezressel olcsóbb mindenkinél és házhoz is szállítják ingyen.
Ok! Kérek 3 db-ot.
Másnap semmi válasz, aztán két-három nap múlva sem. Egyszer csak jön, de még milyen.
Nincs, és nem is lesz, mert a Kühn egy szemét cég és nem akar szállítani, menjek a VMC-be, mert nekik van! Vazzz!

2013, Magyarország, modellvasút kereskedés...

(Egyszer egy másik legolcsóbb ajánlatra rendelt mozdonyom meg több mint 1 hónap után kínkeservesen jött meg, szóval ők is mehetnek krumplit szedni!)
(#24756) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#24752) Válasz Okt 26, 2013
Nem egészen függ össze az általam irotakkal, de ez nemcsak hazai jelenség.

Tegnap este beültem a fiammal egy bécsi kávéházba. A pincérnö felvette a rendelést, aztán eltünt - de nagyon - fél óra mulva, amikor firtatni kezdtem a pultnál a helyzetet megtudtam, hogy a hölgy már régen elment.
(#24758) lakasi hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
etwg 24747 sz. hozzászólására:

Nekem meg az ilyen stílusú szöveg ráncolja össze a homlokomat. Méltatlan hozzád!

Idézet:
„Szoval nem a törvénnyel kellene hadonászni, hanem szépen leülni és kibetüzni azt a néhány sornyi idegen szöveget ( valamennyit a google is segit ) meg mi is itt vagyunk...... ha megakadsz.”

A hozzászólásod tartalmával sem értek egyet.
A termék árában ugyanis benne van a használati utasítás ára is, ha az eredeti nyelvet fordítani kell, akkor a fordítási költség. A szakfordítói nyelvtudás pedig nem idegen nálunk sem. Tudom, az nem olcsó, de annak az ára eloszlik a forgalomba hozott termékek között.
Ne legyünk tehát kishitüek, a magyar ugyan nem világnyelv, de semmivel sem vagyunk alávalóak a nagy nemzeteknél. A kérdés kulcsa az importőrnél van, meg kell egyeznie a gyártóval, ha ő szeretné a termékét a magyar piacra teríteni, akkor egyezzenek meg, milyen arányban viselik a szakfordítás árát. Ráadásul ez mindkettejük érdeke, mert többet is el tudnak adni, ha a vásárló könnyen eligazodik.
A megoldást nekünk vásárlóknak és a magyar fogyasztó védelemnek kell kikényszeríteni. Én mindig reklamálok, ha olyan termékkel találkozom, amihez nincs magyar nyelvű felhasználói utasítás, kézikönyv, és erre bíztatok mindenkit. Egy törvény annyit ér, amennyit betartanak/betartatnak belőle - ez utóbbi rajtunk is múlik!
(#24761) róbertke hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
(#24762) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#24761) Válasz Okt 26, 2013
(#24763) FriTTz hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
Egy dologban nem értek egyet, az előttem szólókkal, hogy úgy gondoljátok ez"Magyarország" pedig nem ez az csak vannak benne ilyen emberek is!
Nem az országgal van baj hanem azokkal akik ezt teszik benne.
Például amit csak lehet én is a vasúTTól veszem meg és még az sem zavar ha várni kell rá mert épp nincs!
Sok "boltos" (más területen is) már belátta, hogy a vevőnek csak úgy tud eladni valamit ha nem rásózni akarja hanem szívügyének tekinti, hogy a vevő elégedett legyen!
(#24764) FriTTz válasza róbertke hozzászólására (#24762) Válasz Okt 26, 2013
Csak kárba vész a bor!
(#24768) etwg válasza lakasi hozzászólására (#24758) Válasz Okt 26, 2013
Nézd, gondoltam, hogy ilyen reakcio is lesz.
Ezt oltották évek során a vérünkbe, teljesen figyelmen kivül hagyva a mai ( egyre inkább) piaci igényeket.
Ezt el lehetett várni egy hajdani TV-re, söt egy régi autora is, amik olyan állapotban maradtak, ahogy megvetted. Egy modern készülékre sajnos ez nem érvényes, hiszen sokba automatikusan megy az upgrade ( pl. a most divatos digitális beltéribe - azaz amikor bekapcsolod gyakran az az elsö dolga, hogy átprogramozza magát az éppen aktuális állapotba). Ezt, hogyan irja le neked a gyárto, aki a készüléket 6-12 honappal azelött látta utoljára? ( bármilyen nyelven?)

Néhány sorral lejjebb arrol van szo, hogy egy X ártol olcsobb cuccot keres mindenki ( az X az általános forgalmi ár - gyakran az E-bay stb. véve alapul). Miböl gondolod, hogy akkor egy drága forditást ki lehet gazdálkodni?
Más.
Mit gondolsz egy-egy tipusu DCC dekodérböl ( mert ugye arrol beszélünk) hány darabot lehet eladni magyarul?
Direkt kiváncsi vagyok egy számra!
(A forditás árát megmondom hasbol : oldalanként kb. 10 dekodér ára).

A kikényszeritésre meg ennyit.
A gyárto nem fog mellékelni semilyen leirást, semilyen nyelven - akkor mit akarsz majd leforditani? Lásd a Windows, MACet meg a kismillio okos telefont. Semelyikhez nincs leirás, ha kiváncsi vagy, akkor van egy honlap ahol találsz némi informáciot, pedig azok millios darabszámba kerülnek forgalomba!

Ezek a dolgok manapság feltételezik a vevök alapvetö elöinformáltságát, az eladok által hozzáadott értéket - pl. ott vásárolsz, ahol ilyent támogatást kaphatsz ( pl. Csikos) vagy olyanra bizod a beszerelést, neked felhasználonak nem kell más tenned, csak tekerni meg nyomkodni a gombokat.
Tölünk nyugatabbra a nagyobb boltok esti tanfolyamokat szerveznek ( a beugro kb 2 dekodér ára esténként, jobb boltok megelégednek azzal, ha az okitás elött ott hagysz a pulton kb ennyi pénzt modellért vagy dekodérért.

Szoval a tudás nincs ingyen sehol sem - van önsegités, mint itt - vagy ez pénzbe kerül. Ezt el kell fogadni!
Teljesen mindegy, hogy ez az árban lesz benne és kapsz egy ( általában) rossz magyar leirást ( és sajnos ez elöre van igy programozva, mert a hivatalos müfordito aligha lesz hajlando megismerni az egész modellvasutas témakört 2-3 oldal vacak szövegért, igy a tisztességes el sem vállalja a másik meg összecsapja mint a gugli, csak nem ingyen).
Ezek a realitások - mondja ezt valaki, akinek szinte a napi munkája volt az eredeti informáciok interpretálása sok nyelven. ( régebben még mindenféle fogyasztovédelemmel is hadakoztam - már nem, mert a termékeink átkerültek egy másik kategoriába, ahova már nem kényszer a forditás.)
(#24769) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#24768) Válasz Okt 26, 2013
Szia!

Laksai-val értek egyet, ez a dolog jár, vagyis az árban benne van. Értem, hogy nincs ingyen, de ha a terméket megvettem, akkor ezt is kifizettem. Ha nincs benne ennek ellenére, akkor azt hogy is hívják?!

Ha ezt mondjuk ellenőriznék, akkor a kereskedő komoly gondban lenne, mert ez pont olyan, mintha nem adna bizonylatot a vásárlásról. Tehát ez kötelesség, nem elvi, technikai, morális vagy műveltségi kérdés.

Pont ezért nem értem igazán, hogy miért is szeretnéd ezt megmagyarázni, hogy nem kell a kötelező "Használati utasítás". Kell is, meg kötelező is. Az, hogy ezt nem mellékelik a kereskedő hibája.

Pozitív példa: Digitools, Trainmodules
(itt akár vásárlás nélkül is megnézheted, böngészheted.)

Viszont a példád amit már 2x is említettél rossz. A Mac-ekhez adnak leírást, méghozzá magyar nyelven, egy rövidet papír alapon ami felhívja a figyelmed, hogy hol találod a gépen a teljes magyar nyelvű ismertetőt, melyet előre feltettek az oprendszerrel. 3 Magyarországon vásárolt Mac-em van, én kaptam mindegyikhez.
(#24770) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#24769) Válasz Okt 26, 2013
Hátulrol: amiröl most irok az egy uj Ipad, nem Magyarorszagon vettem egy sor leirás sincs hozzá - semilyen nyelven. ( van benne egy Help meg egy wizzard a beinditáshoz - ennyi)
A Xperia kézikönyvet adott csak éppen a nincs benne semmi értelmes info, pedig van vagy 140 oldal. Még az ikonok jelentését is az internetröl kellett letölteni.

Mindegy.
Korábban mintha azt irtad volna (vagy valaki más), hogy ugyannyiért kerested a dekodért, mint amibe az külföldön kerül. Hol van akkor a forditás ára?
Sokan mást sem tesznek csak panaszkodnak, hogy otthon minden drágább, nem gondolják, hogy az ilyen extra igények is pénzbe kerülnek?

Szemérmesen átfutottál azon az alaptényezön is, hogy ezek a kütyük kivétel nélkül mikroprocival müködtetett szerkezetek, amibe a gyárto a gyártás pillanatában érvényes firmwaret irják be ( sok helyen ezt a bolt teszi az eladás pillanatában - kiveszi elötted az eredeti csomagbol a dekodért, ráköti a PC-re és átprogramozza).
Ki és mikor irja ilyen esetben az eredeti leirást? Ki és mikor forditsa ezt le?

A modellgyártok már megtanulták a leckét - kapsz a mozdonyhoz egy szövegnélküli rajzot meg alkatrészlistát - kész. Azt már rendszerint a kéményböl kell kiolvasni, hogy hogyan lehet egy-egy modellt szétszedni.( pedig azzal kezdödik a tánc. )
Részemröl ennyi, megirtam néhány gépkönyvet magyarul, valoszinüleg néhányan használjátok is, de gyakorlatilag ez egy végtelen munka lenne - hiszen azota már vagy 10 feljavitott FW került a gépbe, természetesen sok uj funkcioval, amik korábban sehol sem voltak. Azaz szinte szinkronban a fejlesztövel kellene irni és forditani a leirást, ami sajnos nincs sehol sem megfizetve - ezért a gyárto sem nagyon törödik vele.
( még talán annyit - egy kis gyártonál egy nyomtatott dokumentum elkésztése általában 3-6 honap, egy jol sikeredett FW update 1-2 honap - és ez az alapgond - nagyoknál még rosszabb a helyzet).

(#24771) wolfchild hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
Ezt értem, de azt még mindig nem, hogy egy előírásnak aminek meg kell felelni (ami nem szabadon választott), miért harcolsz pont az ellenkezőéjét. Miért akarod bebizonyítani, hogy ez így ahogy van, jó, és hogy így kell lennie?!

Félre ne értsd, nem én találtam ki az előírást, én csak szóvá tettem, hogy ezek hiányában túl nagy a köd.

Te meg be akarod bizonyítani, hogy ez a normális helyzet, hogy a kereskedő(k) helyesen járnak el, ha erre tojnak.

Ez miért van?
(#24772) zsolesz74 hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
Frittz: az hogy honnan vásárolsz ízlés kérdése. Én a VMC-ből...

ewtg: én írtam, hogy külföldről is vásárolok, de én nem foglalkozom a hiányzó magyar leírással. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy kell, mert előírás!

Az viszont, hogy egy kereskedés fordíttasson nonszensz, még akkor is ha fél áron szerzi be pl. a dekódert vagy bármi mást.
Már csak azért is, mert tuti, hogy a többi mind lenyúlná ingyen!
(#24774) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#24771) Válasz Okt 26, 2013
Miután pontosan ismerem az elöirást azt is mondhatom, hogy van benne néhány kiskapu - igy egyszerüen nem az a helyzet ami a közhitben el van vetve. Föleg nem ilyen dekodér kérdésben.

Nem harcolok én semmi ellen, csak feleslegesnek tartok sok minden sületlen szabályt, amit mindenki ugy értelmez ahogy akar, és vita témává teszi.
Bizonygatni sem akarok semmit, csak néhányatokat szerettem volna megovni a délibáb kergetéstöl, nem sikerült - akkor további jo szorakozást!

Utovégre nem kell semmit megvenni az ételen italon kivül. Ne vedd meg, ha nincs a cucchoz leirás!
(#24775) FriTTz hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
Van valakinek 1 darab felesleges bttb-s tartályvagon végje?
Pontosabban a tartály végét lezáró edényfenék!
(#24776) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#24771) Válasz Okt 26, 2013
Sziasztok. A probléma ebben az esetben (pl dekóder, vagy más technikai cucc), hogy ha meg akar a törvénynek felelni a kereskedő, akkor ad egy darab "fecnit", ahogy etwg is írta és letudta a dolgot. Leírás kipipálva. Ha már van néhány magyar szó benne, mint pl az, hogy termékleírás, akkor bele sem köthetsz, hogy nem magyar nyelvű. Más kérdés, hogy mire mész vele a termék -jelen esetben a dekóder és a DCC- ismerete nélkül.
Tapasztalataim szerint, aki érti, az úgyis megérti, aki meg nem, az magyarázat nélkül a szavakat csak egymás után tudja elolvasni, de hogy mit jelent az ami le van írva, fogalma sem lesz róla. A szakszavakat meg jobb ha nem fordítják le. (láttam néhány angol szó magyaros verzióját. A nevetséges elég enyhe kifejezés rájuk, főleg ha a témához egyáltalán nem értő fordította.)
Szóval lehet rugózni a magyar nyelvű leíráson, de szerintem mindenki jobban jár, ha veszi a fáradtságot és a gyártó nyelvén olvassa a szakirodalmat, ami legtöbbször angol. (a kínaiak is angolul adják a leírást)
Mindazonáltal a törvényeket be kell tartani, más kérdés mi van a mögöttes tartalommal.
(#24777) masTTertape válasza FriTTz hozzászólására (#24775) Válasz Okt 26, 2013
van.
(#24778) Csupaszem60 hozzászólása Válasz Okt 26, 2013
Gödöllőn jártam ma, ezeket a képeket sikerült készíteni. Főleg TT-s és növényzet témában.

Gödöllői kiállítás képei
(#24779) lakasi válasza etwg hozzászólására (#24774) Válasz Okt 26, 2013
Én sem vagyok idealista, sem naiv, ismerem a realitásokat. Az, hogy a helyzet ilyen, abban a teljes vertikum - termelő-kereskedői lánc - fogyasztó - hibás, de messze nem egyenlő mértékben. A baj ott van, hogy a te megközelítésedben ez a helyzet megváltoztathatatlan, úgy kell elfogadni, ahogy van. Én pedig, sok vásárlóval együtt nem vagyok hajlandó ezt elfogadni. "Egy dolognak akkor van vége, ha a papírmunkát is elvégeztük" - közkeletű mondás itt is érvényes. Ahogy hibás terméket sem lehet piacra dobni, úgy hibátlan terméket sem, megfelelő leírás nélkül. Ez különösen igaz manapság a bonyolult elektronikai termékekre. Az ember napokig-hetekig botladozhat vele, mire rájön a működésre - ha éppen a kellő információ hiányában nem teszi tönkre - lásd dekóderek.
Próbálna meg az amerikai, vagy a brit piacra bevinni bármilyen terméket valaki kínai, vagy akárcsak német, vagy francia nyelven - nem sok jövője lenne.
Hogy pozitív példát is említsek a mi területünkön: Többször vásároltam az ebay-en Harry Barth-tól különféle átépítő, vagy világítási szetteket. Példás, ahogyan lépésről-lépésre leírja a műveletet ábrákkal, szükséges szerszámokkal, stb. Pedig azok nem bonyolult dolgok és ő aztán nem nagy tételben forgalmaz. De tudja, hogy így kell a vevőt kezelni és akkor az visszatér hozzá és a termékéhez.
(#24780) wolfchild válasza lakasi hozzászólására (#24779) Válasz Okt 26, 2013
Harry Barth +1 Én is vettem már tőle cuccot
(#24781) FriTTz válasza masTTertape hozzászólására (#24777) Válasz Okt 26, 2013
Köszi, cserébe adok egy 6 voltos izzót amit Ottó adott a héten az egyik bttb-s Nohabomba!
Mentségére szóljon, hogy nem tudtuk mekkora!
Ma megtudtam!
Esetleg van 12 voltos izzód is bttb-s Nohabba?
(#24782) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#24780) Válasz Okt 26, 2013
Mennyiért lehet beszerezni Harry Barth-tól az átépítőkészletét?
Lapozás       153/436    
Frissek
  2024. Nov, 26. Kedd
5:46:07
  Jelenleg 5 fő olvassa az oldalt
Hirdetés