Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       163/436    
(#26028) etwg válasza Firkaas hozzászólására (#26026) Válasz Nov 28, 2013
Amit látunk az egy 5 polusu DIN csatlakozo, meg egy trafo.
Amennyiben a trafo egy NF trafo akkor valoszinüleg hangjelek továbbitására/illesztésére szolt, amennyiben nem akkor valamilyen elválaszto trafo.
(#26032) masTTertape válasza Firkaas hozzászólására (#26026) Válasz Nov 28, 2013
Bekötését tekintve hangfrekis szimmetrizálásra szolgálna, de nem látszik, hogy mi van a trafó primer és szekunder ágán.
Akárhogy is nézem, nem derül ki, hogy hol a primer és hol a szekunder oldal.
Régebben használták a DIN csatlakozót vasútmodell-elektronikához is (ma is előfordul), de szerintem kóborkutya ellen hatékonyabb, mint bármely más területen.
(#26033) hoTTo válasza masTTertape hozzászólására (#26032) Válasz Nov 28, 2013
5 pólusú DIN csatlakozót használnak XpressNet-nél ma is. Legalábbis a LENZ (tudomásom szerint)
(#26034) etwg válasza hoTTo hozzászólására (#26033) Válasz Nov 28, 2013
De ahhoz nem kell trafo
(#26036) Firkaas hozzászólása Válasz Nov 28, 2013
köszönöm az infót mindenkinek.Sajnos nincs semmi felirat se rajta ,köszönhető a sárga szigetelő szallagnak amivel betekerték.Hasznosítható lenne valamire a modellezésben ? pl: kiegészitők,világitás,sorompó,váltók müködteteéséhez ? vagy csak simán kuka esetleg a tekercsről a rézdrót kötözésre ok.
(#26037) etwg válasza Firkaas hozzászólására (#26036) Válasz Nov 28, 2013
Azt le kellene mérni, de gondolom, ahhoz nem vagy felszerelve. Igy egyszerübb a kuka (a csatit azért lehet használni...
(#26038) Firkaas hozzászólása Válasz Nov 28, 2013
megbontottam és így nézki

DSCF5973.JPG

DSCF5975.JPG

(#26039) Firkaas válasza etwg hozzászólására (#26037) Válasz Nov 28, 2013
mond el mit kéne mérni a meloba a tmk-sokkal meg tudom méretni ott van minden müszer
(#26040) hoTTo válasza etwg hozzászólására (#26034) Válasz Nov 28, 2013
Az igaz. A DIN csati felől közelítettem a dolgot, masTTertape írására válaszoltam, arra, hogy "régebben használták...".
(#26041) sunocske válasza Firkaas hozzászólására (#26038) Válasz Nov 28, 2013
Az a sárga szigszalag szerintem a gyári szigetelés volt

Legalábbis láttam már egy nagy csomó hasonló tekercset, ami (hogy-hogy nem) sárga szigszalaggal volt körbetekerve
(#26042) masTTertape válasza Firkaas hozzászólására (#26036) Válasz Nov 28, 2013
Szerintem felesleges ezen agyalni. Ahogy nézem, csak két vezeték jön le róla, tehát nem transzformál, csupán ebben az esetben fojtóként, vagy zavarszűrőként működhet.
Pár ezer ft-ért kapható bárhol olyan tápegység, ami a mai világítási és kiegészítő funkciók működéséhez jó, ráadásul érintésvédelmileg is rendben van. Váltófeszültséghez meg azért csak akad valami FZ1-es trafó valahol...
(#26043) Frankye válasza Firkaas hozzászólására (#26036) Válasz Nov 28, 2013
Ha nem akarsz transzformátort tekercselni belátható időn belül, akkor kuka, jobb esetben MÉH telep.
(#26044) Firkaas hozzászólása Válasz Nov 28, 2013
Ismét okosabb lettem
Akkor feláldozom a rakományrögzítés oltárán egy darabig elég lesz.
Köszi
(#26045) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#26042) Válasz Nov 28, 2013
Most jutott eszembe mire kellhetett ez.
Valamikor volt egy LUX CONSTANT nevü cucc sok évtizeddel a digitális kor elött, és ezzel világitották ki a vontató áramtól függetlenül a kocsikat (hangfrekvenciás jellel). Ezt a jelet, nem volt illdomos a trafoba bevezetni, ezért ott egy ilyen fojtotekerccsel szürték ki. Azaz ez a cucc volt a FZ1 meg a sinek között. A LUX-Constant meg direkt a sinekbe pumpálta a delejt.
(#26046) wolfchild válasza Firkaas hozzászólására (#26038) Válasz Nov 28, 2013
Esetleg egy tipp, a tekercsen lévő vékony lakkozott rézdrótot, jelzőlámpák, kocsi vagy mozdonyvilágítások kialakításánál használhatod, ha ezek a dolgok nem érdekelnek, add oda a valakinek, vagy ajánld fel ingyen elvihető portékaként, hátha valakinek kell a fórumról.
(#26054) Firkaas válasza masTTertape hozzászólására (#26042) Válasz Nov 28, 2013
Az Fz 1 es helyett egy mehano F372 est szeretnék venni.Ez sokkal kisebb és pont elférne az asztalka sarkán is,míg az Fz 1 et külön csipelhetném és nem férne el a kijelölt helyre se.
(#26055) Firkaas válasza wolfchild hozzászólására (#26046) Válasz Nov 28, 2013
van pár gőzösöm amibe motort kell cserélni oda pont jó lesz, ha nem találom meg az előző tekercset.
(#26056) wolfchild hozzászólása Válasz Nov 28, 2013
Sziasztok!

Pár hónapja ígértem egy kis eszmefuttatást a multiMAUS témakörben, végre sikerült vele elkészülnöm, akit érdekel, itt elolvashatja.

Az írásomat nem vitaindítónak szánom, mert tudom, hogy ez itt kényes kérdés, a cikkben szerintem bőven kitértem a hibáira és a lehetőségeire is.

Ettől függetlenül természetesen kritikát, kiegészítést, hibajavítást elfogadok.
(#26057) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#26045) Válasz Nov 28, 2013
Jópofa dolog lehetett.
(#26058) masTTertape válasza Firkaas hozzászólására (#26054) Válasz Nov 28, 2013
Persze, attól függ, hogy mit szeretnél kihozni az asztalodból. Az FZ1 örök darab, 1,2 A-es terhelhetőséggel. Egy Mehano és társai jó esetben 4-500 mA-nél megköszönik a közreműködést.
És ha tele vagy motorcserére érett modellekkel, akkor bizony 4 mozdony már meg fogja fektetni a szlovén versenyzőt.
(#26059) Firkaas válasza masTTertape hozzászólására (#26058) Válasz Nov 28, 2013
az igaz ,hogy Fz 1 örök darab csak számít a méret is.Amugy 2 szerelvénynél többet nem igazán tudok futtatni ,mert nincs több egyenlőre.A motor csere pedig 3 donorból lesz talán 1 használható,mert az alvázak el vannak repedve pár helyen-H0 Br 98 as-kiesnek a kerekek. Másnem roncstelepre vagy állomás mellé jók lesznek.
(#26060) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#26056) Válasz Nov 28, 2013
Szia!
Tárgyilagos leírás, vitatkozni nem lehet vele, teljesen jól szűrted le a sok-sok fórumos pro/kontra véleményekből a lényeget.

Sajnos van még egy negatívuma a ROCO rendszerének, ha boosterrel használod! Nevezetesen az, hogy nehéz közös nevezőre hozni a 10764 erősítőt, és a hozzá kötött boostert, ha a sínfeszültséget nézzük. Ugyanis ehhez egyforma tápegységek kellenek, ami nem a ROCO 10725 trafója, de nem is a másik tápok egyike! Ugyanis a fő erősítő által ellátott pályaszakasz, meg a booster által ellátott szakasz sínfeszültségét egy szintre kéne hozni! Különben a szakaszhatáron átjáró mozdonyon egyenlítődik ki a két erősítő közötti feszültségkülönbség, ami nem egészen egészséges állapot. Még akkor is igaz lehet ez, ha becsületesen két egyforma laptop töltőről járatjuk a két erősítőt, mert az eddigi szervíztapasztalataim szerint a ROCO egy cikkszámon kétféle elektronikát adhat! Az egyikben sima diódák vannak a táp bemeneten, ami cca. 2V-tal kevesebb sínfeszt ad, mint a táp értéke, vagyis 18V-ról járatva a rendszert 16V lesz a DCC sínfesz. Van azonban olyan erősítő, amiben ezek a diódák Schottky diódák, amiken csak 0,7V feszültség esik, így ez utóbbit 18V-ról járatva 17,3V lesz a sínfesz! Ez sajna csak mérve derül ki, ránézésre nem!

A Paco féle nanoX-s88-ról: többen használják úgy a ROCO multiMaus-t, hogy nem a ROCO 10764 erősítőbe dugják, hanem egy külön megvásárolt nanoX-s88 a központ, és csak a ROCO10764-et nyugdíjazták. Csodák csodája, ezzel a központtal, ami 25.000Ft, már olvasni is tud a piros kézi vezérlő, a központ tartalmazza a PC interface-t és az s88 visszajelentők fogadására is alkalmas, így a ROCOmotiont, vagy az Xpressnet/PC konvertert is meg lehet ezzel spórolni. Ráadásul a nanoX-s88 belső feszültség stabilizátorral is rendelkezik, így a ROCO legnagyobb hibáját - a durván ingadozó DCC sínfeszültséget - is kilövi. Ezzel a plusszal már egészen emberes lesz a multiMaus. A Paco "gagyi" kézivezérlője viszont meg tudja jegyezni, hogy hol hagyta az előző mozdonyt, így nem is olyan gagyi...
(#26063) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#26057) Válasz Nov 28, 2013
Hát abban a korban ez valoban csucstechnika volt. A nagy nyugati konkurencia akkoriban még a szelén egyenirányiton sem jutitt tul ( ha már DC vasutat gyártott), olyasmi meg, mint tranzisztor meg hasonlo fogalom a modellvasutban a Lucifer csapásának számitott. Kivéve a már akkor is izgága kisszériásokat. Ugy látszik már a PIKOnak akkor is volt egy Dr.René F. Wilfere, aki ahol csak tud, borsot tör mások orra alá.
Ebben a Lux Constantban mindjárt egy marék félvezetö meg más alkatrész volt és ráadásul müködött is - amig birták a tranzisztorok a szusszal. Kb 10W hangfrekvenciát tudott ami egy kisebb házi terepasztalt képes volt ellátni állando kocsi világitással. Ez 10-15 akkori kocsit jelentett. A világitás függetlenül ki be lehett kapcsolni.
(#26064) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#26063) Válasz Nov 28, 2013
Hát 10W-tal már egy szobát be lehet hangosítani élvezhető zenei teljesítménnyel. Komoly dolgok voltak a "hőskorban"...
(#26065) masTTertape hozzászólása Válasz Nov 28, 2013
Modulszolgálati.
Ma leadtam az idén (ehh) összegyűlt modulos igényeket.
Ha netán valakinek most jönne meg a kedve, még holnap reggelig szólhat, aztán majd csak jövőre lesz újabb lehetőség.
G.
(#26066) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#26064) Válasz Nov 28, 2013
A hanggal könnyebb mint fénnyel....
(#26072) HarciSün válasza Firkaas hozzászólására (#26054) Válasz Nov 29, 2013
FZ1 és mehano menetvezérlő helyett erősen ajánlom a PWM vezérlőt! Építhetsz magad is vagy használhatod Csíkos mester által gyártottat is. Az egyik legnagyobb előnye (persze a sokkal jobb vezérelhetőség mellett), hogy a tekerőt és a gombokat befúrhatod fixen a pultodba, az elektronikát meg elrejtheted ahova fér...

Szolgálati közlemény!
Tegnap érkezett egy csomagom benne gyönyörű villanyoszlopokkal. Csak azt nem tudom, hogy kitől jött (tehát a nevet és a nick-et nem tudom összeegyeztetni) - így nem tudok elszámolni vele. Kérem a küldő keressen meg, hogy rendezhessük az anyagiakat!
(#26073) wolfchild válasza HarciSün hozzászólására (#26072) Válasz Nov 29, 2013
- Én vagyok Brian!
- Nem igaz, én vagyok Brian!
- Dehogy, én vagyok Brian és a feleségem is!
(#26074) bcs szgab válasza HarciSün hozzászólására (#26072) Válasz Nov 29, 2013
Az enyém is tegnap érkezett meg, H0Totya-topiktárs a feladó, ezúton is köszönöm neki még egyszer
(#26075) HarciSün válasza wolfchild hozzászólására (#26073) Válasz Nov 29, 2013
Igen, ez valóban kicsit "találtam egy ötezrest a parkolóban kié?" jellegű, de gondoltam azért hamar meglesz itt az "elkövető"
(#26079) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Nov 29, 2013
MéreTTársaim!

Jövő év első negyedének végén érkezik a boltokba a Kühn V15, 4 féle festési verzióban, DR Ep. 3., DR Ep. 4., DB AG Ep. 5., ITL Ep. 6. UVP, vagyis kisker ára 80Euro lesz (na jó, 79,97).

(Forrás: a gyártó hírlevele, az imént kaptam.)
(#26081) wolfchild hozzászólása Válasz Nov 29, 2013
Sziasztok!

Ha még nincs program decemberben, bővebben: Link
(#26082) HOTotya válasza HarciSün hozzászólására (#26072) Válasz Nov 29, 2013
Ejnye ejnye....nem tudod,hogy kértél tőlem oszlopokat?..... Nem kell kifizetni,mert ez amolyan promóciós dolog és Ti ketten kértetek először,így titeket illet meg ez a "jog" használjátok fel!!!!!!!
(#26083) HarciSün válasza HOTotya hozzászólására (#26082) Válasz Nov 29, 2013
De, arra emlékszem, hogy kértem - csak mivel nem jött válasz az árról gondoltam a feledésbe merült kérésem. Ezért is ért nagyon meglepetten a tegnapi kis csomagocska.

Promócióóós? Hűűű! Nagyon szépen köszönöm az ajándékot!!!

Ha nagy leszek ígérem meghálálom valahogy!
(#26084) wolfchild hozzászólása Válasz Nov 29, 2013
Feltettem egy aprót ide, ha valakit érdekel: Bővebben: Link
(#26095) TTfan hozzászólása Válasz Nov 30, 2013
Eladó 2db-os Loco MÁV Faccpp szett itt.
(#26115) wolfchild hozzászólása Válasz Nov 30, 2013
Sziasztok!
Hozzáértő kollégák véleményét szeretném kérni, mert némi ellentmondásba ütköztem.
Adva van két eszközöm idehaza:
- CSM200 feszültség stabilizátor
- Roco 10764 központ
Ezt a Roco 10850 táp hajtja meg, ami 18V DC !!! , 36VA.
Szétszedtem a CSM200-at, és a 10764-es központot is, hogy megpróbáljak rájönni, a mi az amitől a az erősítő elé kötött feszültségstabilizátor nélkül ingadozhat az erősítő kimeneti feszültsége.
Mikor a két dobozt kinyitottam végképp elcsodálkoztam, ugyanis tápiránytól haladva szinte a két berendezés azonos, legalábbis ahogy én látom.
Mindkettő bemenetén, ott a 3A-es egyenirányító diódákból összeállított Graetz-híd, utána szintén azonos 2200uF-os szűrő, majd mindkét sort egy-egy feszültségszabályzó zárja, a Roco erősítőjében ez 12V DC-t tol ki magából.
Nekem ez úgy tűnik, mintha a CSM200 szimplán megduplázná az egyenirányítás és a szűrést, annyi különbséggel, hogy a LED-eken eső feszültséggel lehet a kimenetet állítani.
Viszont mivel ugyanez van az erősítő belsejében is, a LED-es történetet leszámítva, valaki magyarázza el kérem, hogy ez akkor miért is jó ha előtte van, mert nem értem.
A hókusz-pókusz és az "urban legend" nem igazán érdekel, meg, hogy ez köztudott, elektrotechnikailag érdekelne, illetve, hogy hol milyen szintű ingadozást kellene mérnem a rendszeren, az elé kötött stabilizátor nélkül.
Ha valaki el tudja magyarázni, hogy értsem azt megköszönöm, mert esküszöm akkor kérdőjel van a fejem felett, hogy csuda. Mielőtt bárki félreértené nem állítom, hogy felesleges akármelyik is, csak nekem úgy tűnik, hogy az a szerencsétlen trafó az elején 3x van egyenirányítva, és kétszer pedig szűrve és stabilizálva.

DSC02869.JPG

show_image.jpg

(#26116) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#26115) Válasz Nov 30, 2013
Pofon egyszerű a válasz rá!
A ROCO 10764-ben látható 7812-es stabilizátor az csak azt a feszültséget szabályozza, ami az eszköz működéséhez (belső logika, MultiMaus tápfesz) kell. A sínjelet előállító H-híd tápja viszont nem innen jön, hanem a puffer elkóról, a beépített 7812 elől, és nem mögüle! Mivel a ROCO10764 belső puffere nem igazán alkalmas 3A pufferelésésre, így a H-hídra jutó tápfesz, vagyis a DCC sínfeszültség a terhelés függvényében fog változni, nem beszélve arról, hogy a graetz híd az ugye nem szűrt egyenfeszt ad, hanem egy 100Hz-es lüktető egyenfeszt. Innen adódik a ROCO rendszerek instabilitása.
A komolyabb erősítők, többek között a nanoX-s88 is, tartalmaz egy nagyáramú, nagy teljesítményű feszültség stabilizátort, ami lehetővé teszi a sínfeszültség beállítását a kívánt értékre, továbbá a terheléstől függetlenül, a zárlatvédelem működésbe lépéséig szinten tartja a kimeneti H-híd feszültségét, vagyis a DCC sínjel értékét.
CSM200: ez semmit nem tesz, csak pótolja azt, amit a ROCO nem tett bele a 10764-be. Vagyis, ez az eszköz nem más, mint egy nagyteljesítményű feszültség stabilizátor. A beépített To-3 tokos IC megfelelő hűtéssel 10A-ig használható, de a CSM200-ban nyilván nem, mert 3A-re van kitalálva. 10A-hez már jókora hűtőbordára kéne szerelni.
(#26117) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#26116) Válasz Nov 30, 2013
ÁHÁ, Mester!
A történet igazából onnan indult, hogy szeretnék 2db 10764-et meghajtani, de mindenhol azt láttam, hogy ezt két külön trafó szükséges. Ezért kezdtem el kutakodni, hogy mi-mit csinál, mert szerettem volna ha minden közös tápról megy, de akkor ez így ebben a formában nem megoldható, ha jól értettem csak külön tápról érdemes őket használni.
Köszönöm, a segítséget.
(#26118) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#26117) Válasz Nov 30, 2013
Idézet:
„A történet igazából onnan indult, hogy szeretnék 2db 10764-et meghajtani,...”

Látom kezded kinőni a ROCO MultiMaus-t.
(#26119) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#26118) Válasz Nov 30, 2013
Neeeeeem, csak szeretek kísérletezgetni, és most van rá lehetőség (Egyébként kevés kütyüt szerettem meg ennyire, anno a C64 volt az első, második sok-sok évvel később a saját építésű Covox (ha ez mond valakinek valamit), utána hosszű szünet és az Iphone 3GS, most meg a multiMaus.)
(#26129) M298 hozzászólása Válasz Nov 30, 2013
December 5-én a Verseny utcai oktatóteremben évértékelő, új esztendő tervező, karácsonyi vasútmodell igényt megfogalmazó tali 16.30-tól.
(#26132) róbertke hozzászólása Válasz Dec 1, 2013
Egy kis nézgelődés: TT Modellbahn Fotogalerie
(#26136) maTTato hozzászólása Válasz Dec 1, 2013
Sziasztok!
Végre!!
Letelt az időkorlát és feltölthettem a maradék képeket Gödöllőről.A fotókon Lezlinilzen és Paksinuti asztalai láthatók. Ha valaki még nem látta volna őket, most megteheti. Új képek P1250673-tól.
Katt!
Valamint közzé teszem a novemberi talin készült néhány fotómat. Megtekinthető:Itt!
(#26141) maTTato hozzászólása Válasz Dec 1, 2013
Bocsi!
Így élvezhetőbb...
Katt!
(#26153) terkoz hozzászólása Válasz Dec 1, 2013
Kedves Modellezőtársak!
Kissé késve reagálok egy több oldallal korábbi eszmecserére. Bocsánet, hogy ismét előveszem a gumicsontot, de úgy érzem nincs minden fogalom a helyén. Tehát,
A modulozás:
terepasztal elemek, egymással variálható sorrendben és pozícióban összeállítható rendszere. slussz.
Itt lehet felsorolni érveket és ellenérveket, lábmagasságokat meg ülve kezelést de, ahogy mondani szoktuk: kinek a pap......
Temofeszt:
A fenti rendszer megjelenése egy nyilvános kiállításon, ahol a szervezők és résztevők közti megállapodás szempontjai szerint épül fel a rendszer. A pappal kapcsolatos észerevételem ide is vonatkozik, hozzáfűzve azt az apró momentumot, hogy a Temofesztre nem csak gyerekek és alacsony felnőttek járnak, hanem számosan a FREMO szerű játék érdeklődői is, továbbá fotósok, akik hálásak, ha nem térden csúszva kell egy képet készíteniük, vagy madártávlatból megörökíteni egy, egyébként közel békaperspektívából megszokott látványt.
FREMO:
Egy nemzetközi közösségek által elfogadott szabvány szerint lefolytatott játék, elsősorban azon felnőttek számára, akik a vasúti üzem valósághű megjelenítését tűzték ki célul.
Igen, ez nem közönségbarát móka, ez az ott résztvevő és a költségeket felvállaló emberek játéka.
Lehet itt fanyalogni, de a tapasztalatom szerint, folyamatosan nő az érdeklődés és a csatlakozás a rendszerhez. Valószínű ezek az emberek tudnak valami titkot, vagy csak szeretnének egy jót játszani egy jó társaságban.
De itt álljunk meg egy szóra. Itt nem a dilikörön az Fz1 tekergetéséről szól a nóta. A részvétel feltétele azon ismeretek birtoklása, ami a játék lebonyolításához szükséges. Tehát egy tanulási szakasszal kezdődik a játék, amit sokan elfelejtenek és nem is szívesen vállalnak.
Szóval azon modellezőtársak, akik még nem próbálták, vagy nem is akarják, kérem, hogy vegyenek részt egy ilyen találkozón, alkalmasint kóstoljanak bele az ott folyó játékba és aztán lehet újfent megfogalmazni a véleményeket.
üdvgyuri
(#26157) TTomi válasza róbertke hozzászólására (#26132) Válasz Dec 1, 2013
Jó kis oldal. Hogyan lehet lapozni?
(#26158) amaTTor_56 válasza TTomi hozzászólására (#26157) Válasz Dec 1, 2013
Helló!
A jobb felső sarokban a következő kép száma, arra kattints.
(#26160) TTomi válasza amaTTor_56 hozzászólására (#26158) Válasz Dec 1, 2013
Köszi!
(#26173) wolfchild válasza terkoz hozzászólására (#26153) Válasz Dec 1, 2013
Azt hiszem ősszel csatlakozom a csapathoz, ha minden igaz ezzel az állomással.

Addig is, ha van valakinek érthető nyelven (magyar, angol) "tananyag" akkor beleolvasnék.

Köszönöm.

pecel.jpg

Lapozás       163/436    
Frissek
  2024. Nov, 25. Hé
9:56:42
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés