Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       167/436    
(#26534) HOTotya válasza csíkosháTTú hozzászólására (#26532) Válasz Dec 11, 2013
Volt szerencsém látni Csíkosnál egy "Z" méretű Bzmotba beépítve egy hangos dekódert világítással együtt! Abba már nem is tudom melyik Tran hangos dekódert lett beépítve....
(#26537) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#26532) Válasz Dec 11, 2013
Mondom, hogy félelmetes...
(#26547) wolfchild hozzászólása Válasz Dec 12, 2013
Sziasztok!

Elkezdtem egy cikksorozatot a PC-s vezérlésről, első részét, itt olvashatjátok, bővebben: Link
(#26548) masTTertape hozzászólása Válasz Dec 12, 2013
Sziasztok,
Egy gondolatébresztő.
Ma felmerült az egyik használtmodell kereskedőnél, hogy vajon milyen módon lehetne ellenőrizni az eladásra bevitt modellek eredetét. Ugyanis ő, mint kereskedő nem tudhatja, hogy az árut éppen beadó eladó a saját portékájával, vagy éppen nem becsületes úton szerzettel érkezik.
A vasútmodellek túlnyomó többségén nincs egyedi azonosító, a tulajdonosaik általában nem katalogizálják a gyűjteményt, így probléma esetén nem beazonosítható egyik sem.
Mi lenne a megoldás? Szerintetek hol kellene elindulni, hogy egyszer majd a távoli jövőben ezek az értékes holmik is ugyanúgy regisztrálhatók legyenek, mint egy műszaki cikk?
(#26549) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#26548) Válasz Dec 12, 2013
Szia Gábor!

Szerinted ez valós probléma? Úgy értem, hogy olyan mértékben lopják a modelleket, hogy ezzel tényleg foglalkozni kell?!

Egyébként a kérdés roppant egyszerű, mivel nincs rajtuk egyedi azonosításra alkalmas jelölés (ahogy pl. a Barbie babán sincs), a vásárló boltos azon kívül, hogy adásvételi szerződést köt és a szerződés mellékleteként lefénymásolja a személyi iratokat, valamit mellékel 1-2 nagy felbontású képet a modellről túl sok mindent nem tehet.

Ez viszont elég ahhoz, hogy mondjuk ha a rendőrség megkérdi, hogy XY járt-e nála, akkor meg tudja mondani, hogy igen/nem, meg azt is, hogy mit vett tőle. Ha esetleg eladáskor számlát is ad, akkor nagyjából azt is meg tudja mondani, hogy kik vásároltak tőle ilyesmit.

Ennél többet nem hiszem, hogy tehetne az ügy érdekében, ez is inkább a saját hátsó védelme, mintsem valós "védelem".

Vásárláskor, vagy utólag bármit is rátenni valahogy megjelölni azért nincs értelme, mert nem fogja tudni bebizonyítani, hogy mikor és milyen körülmények között került rá, valamit csökkentheti a portéka értékét.
(#26550) róbertke válasza wolfchild hozzászólására (#26549) Válasz Dec 12, 2013
De még mennyire, hogy valós probléma!
Ősszel egy egész modellklub kollekcióját megfújták, és még azon felül mást is. Betöréses lopásról nem hallottál? Szerencsés vagy ....
(#26552) wolfchild válasza róbertke hozzászólására (#26550) Válasz Dec 12, 2013
Nem, nem hallottam az esetről, mi történt?!
(#26554) zsolesz74 válasza róbertke hozzászólására (#26550) Válasz Dec 12, 2013
Kicsit bővebben erről tudnál írni, mert sehol nem hallottam róla.
Eddig itt sem!
(#26555) sunocske válasza róbertke hozzászólására (#26550) Válasz Dec 12, 2013
Csak halkan kérdem: nem kellett volna, hogy nagyobb nyilvánosságot kapjon az ügy? Mert pl. én sem hallottam erről. Viszont nem tudom elképzelni, hogy milyen azonosító az, ami gyárilag és megmásíthatatlanul egyedivé tehet* egy modellt anélkül, hogy az ára ne legyen hirtelen a többszöröse az eredetinek (ha ez bekövetkezne, valószínűleg akkor adnám fel ezt a hobbit, így sem tudok rá annyit költeni, amennyit szeretnék...).

* és akkor még a gyári modellek otthoni átalakításáról-átfestéséről és azok rendszerszintű kezeléséről nem is ejtettünk szót.
(#26556) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#26549) Válasz Dec 12, 2013
10 milliós német, japán luxus autók védelmi rendszerrel és egyedi azonosítókkal tűnnek el 2-3 óra alatt valamelyik budapesti autószerelő "szakműhelyben"...

Arról nem is beszélve, hogy a bontott mozdonyok alkatrészenként milyen jól el tudnak menni!
(#26559) wolfchild hozzászólása Válasz Dec 12, 2013
Jut eszembe.

Egy átlagos minőségű BR-107 -est felraktam az apróba, bővebben: Link

Vehető, vagy cserélhető.
(#26560) sunocske válasza zsolesz74 hozzászólására (#26556) Válasz Dec 12, 2013
Ebbe meg már bele se akartam menni :p
(#26561) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#26549) Válasz Dec 12, 2013
Szerintem, ha azt vesszük alapul, hogy egy minőségi, gyűjtői modell (elnézést, nem a régi 107-esek kategóriájáról szólok) képvisel akkora értéket, mint egy gyári számmal és egyéb azonosítókkal ellátott DSLR gép, vagy laptop, vagy karóra, vagy telefon (direkt azokat írtam, amik vezetik a lopáslistát), akkor valós problémáról beszélünk.
És bizony mindkét oldal szempontjait figyelembe véve. Tehát egyik oldal a gyűjtő, a másik oldal a kereskedő.
A gondolat abból indult, hogy Földes Jani mesélte a Játékudvarban (ő az egyetlen, aki kp-ért vásárol használt portékát), hogy egyszer egy "ügyfél" fiatal ember, örökségként hordta be apránként a modelleket, amiről minden esetben vételi jegy készült. Majd pár hónappal később nyomozók és a gyűjtemény tulajdonosa várta Jánost a boltban, mondván, hogy ő orgazdaként értékesíti az egykori gyűjteményt és a tulaj rámutatva a vitrinben álló modellek közül (persze mindig a legjobbra) azokat több nagy ládába csomagoltatva elvitte. János bukta a pénzt és kiderült, hogy a tulaj fia drogra vitte be a modellt, sőt már ott, az eladáskor állt mellette egy illető, aki azon nyomban át is vette a pénzt. Ugyan készült vételi jegy, de a konkrét modell nem beazonosítható, így többszörös kár érte Jánost.
Tehát ez egy konkrét helyzet, amit nem lehetett kezelni a maga módján.
Az alapkérdés azt veti fel, hogy létrehozható-e egy olyan info rendszer, hogy ha pl. valahol, valakinél történik egy lopás (üzletben, börzén, kiállításon, stb), akkor az hitelt érdemlően körbe tudjon járni a modellező körökben és viszonylag hamar el lehessen fojtani a lopott áru terjedését.

Ne a sokmilliós autókkal hasonlítsátok ezt a kérdést, mert az egy iparág, viszont a modell lopás inkább alkalmi gaztett. És ebből kifolyólag egy besurranó, vagy zsebeskedő bitang adott esetben egy liter bor áráért szabadul meg egy általa nem ismert, jóval többet érő modelltől a másodpiacon.
(#26562) Lezlinilzen válasza masTTertape hozzászólására (#26561) Válasz Dec 12, 2013
Egy kiállításon a helyi egyesület NOHAB-ját fújták meg, csak a klubtagok leleményességének és a szerencséjüknek köszönhető, hogy a mozdony kissé levetkőztetve, de visszakerült az egyesülethez.
Én magam is gondolkodtam a felhozott probléma megoldásán. Én úgy oldom meg, hogy a járművekre egyedi jelölést használok olyan helyen, ami nem szembetűnő, de könnyen hozzáférhető helyen van. Minden járműre ugyanazt, így ha eltűnne pár jármű - bár nem tudom, mennyire bizonyíték értékű - a nálam maradt járműveken be tudom mutatni, hogy milyen azonosítást használok. Elég kevés a valószínűsége, hogy másvalaki is pontosan olyan jelölést használ pont olyan helyen, mint én. Talán ezt még a rendőrség is elismerné.
(#26564) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#26561) Válasz Dec 12, 2013
Így már értem a problémát.

Kérdésedre a válasz, persze össze lehet hozni egy ilyen rendszert, de ugye kérdés, hogy ez a rendszer kinek bizonyít ,mit na meg persze milyen módon.

Mert hiába jelented be az eltűnt értéket bárhol (és itt most szándékosan nem modellekről beszélek), ha a célszemély aki megvenné nem tud arról, hogy van egy hely ahol ennek utána nézhet akkor ugye egy lyukas garast sem ér az egész.

Konkrét példánál maradva kíváncsi lennék, hogy azok közül aki az elmúlt 5 évben használt Apple terméket vettek, vajon hányan nézték meg a www.beszeljukmac.com-on az ellopott készülékek listáját. (Pedig azonosítható is, gyári szám is, arról nem is beszélve hogy egyszerű elírás miatt is volt már ott gond.)

Ha pl. valaki ismerősön keresztül, mondjuk a példa kedvéért rajtad keresztül a fülembe jutna, egy jó DSLR gép híre, ami a használt piaci ár alsó szegmensében van, nekem biztos nem jutna eszembe megkérdezni, hogy figyelj már Gábor, ugye nem meleg a pite. Nyilván más a helyzet ha a használt piaci ár alsó szegmensének mondjuk a fele vagy negyed az ár.

Szerintem erre nincs jó megoldás. Ahogy írtad, itt is az szívott aki ártatlan volt a történetben, azt is el tudom képzelni, hogy bár pénzt azt bukott rajta rendesen, de örül, hogy ennyivel megúszta, és nem lett komolyabb retorzió a vége. De az esetéből kiindulva akár az összes Vatera és Börze topikos hirdetés gyanús lehetne, mert a szla és társai azért ritka vendég. (és az sem biztosíték)
(#26565) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#26561) Válasz Dec 12, 2013
Illetve egy ötlet eszembe jutott, de nálam tapasztaltabb festő mesterek véleményét kérném.

Mi lenne ha meg lennének "tag"-elve a modellek.

Aki nincs képben ezzel, a "tag" az egy jelzést jelent, egy egyszerűsített logo-t, vagy emblémát, vagy bármit ami csak egyvalakire jellemző.

Ezt a "tag"-et csak UV színben látható festékkel egyszerűen ráfújni a modellre több helyre. Normál fénynél van olyan ami egyáltalán nem látszik, de UV-fényben ordít az embléma.

Kocsik esetében bevált....

uv-light.jpg

(#26566) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#26561) Válasz Dec 12, 2013
Idézet:
„Ne a sokmilliós autókkal hasonlítsátok ezt a kérdést, mert az egy iparág, viszont a modell lopás inkább alkalmi gaztett. ”

Ha ez egy égető kérdés, akkor csak idő kérdése és iparág fog épülni rá!
Ekkor viszont a gyártóknak kell elkezdeni sorozat számozni a modelleket. Szerintem!
(#26567) FriTTz hozzászólása Válasz Dec 12, 2013
A tolvajlós témához két dolog:

1, Ha van kereslet akkor fog is eltűnni modell akár van rajta rejtett jelölés akár nincs!
Mert ha van egy lelkes ám nem túl tehetős gyűjtő akinek esetleg van egy bevállalósabb (tolvaj hajlamú) ismerőse akkor szól neki, hogy jó lenne az itthoni (nem mutogatott) vitrinembe vagy az asztalra egy 601-es ami valószínű kint lesz a következő kiállításon!
Ebben az esetben hiába a jelölés vagy bármi (a műholdas rendszer még nem fér bele ugye) mert sosem fog előkerülni a modell vagy pedig csak hagyatékként jó esetben!
Továbbá ha valaki nem tud erről a nyilvántartási rendszerről akkor hiába minden mert ugyanúgy el lehet neki adni bármit a lopott ezért fontos lenne ezt mindenhol reklámozni!

Csak megjegyzem én is örülnék egynek, de nem bármi áron , de itt elég sokan vásárolnak közülünk innen-onnan és nekem eddig pl meg sem fordult a fejemben, hogy esetleg lopott az árú mert én bíztam az eladóban és megrendelést sem adtam le eltulajdonításra!
Tehát bár Gábornak adok igazat és az ötlet jó és mindenképpen tovább kéne vinni, de eddig csak a mi becsületességünk állít gátat az orgazdaságnak itt és ez lehet, hogy kevés lesz mert más is gyűjt!
A félre értések elkerülése véget ez nem jelenti azt, hogy más aki nem itt van az bűnöző lenne!

2, Jelölésnek egy matrica jutott eszembe amit valami elektronikai eszközön láttam (nem kaparható le sérülésmentesen) és a kaszni belső oldalára lehetne ragasztani illetve a mozdony aljára mint a Piko cikkszám például!
Vagy kód lenne rajta vagy csak sorszám ami vezetve lenne valahol, esetleg minden modellhez járna valami papír vagy plasztik kártya amit nem lenne könnyű másolni vagy hamisítani és rajta lenne a matrica párja!
Úgy gondolom ez nem túl költséges eljárás.

Egy dolgot lehet tenni jelenleg, nagyon kell vigyázni arra ami a miénk!
(nekem 2 robogómat lopták el és hiába van rajta alvázszám mert egy darab papírra bárki írhat adásvételit magának és már legális is, ezért akarnak rá rendszámot rakni a hatóságok, sokan meg ezért nem akarják, hogy legyen rajta!)
(#26568) Lezlinilzen válasza wolfchild hozzászólására (#26565) Válasz Dec 12, 2013
Nem hinném, hogy túl kellene lihegni a dolgot. Sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani, például egy gazdájára vonatkozóan egyedi azonosítószámmal, amit kinyomtatok, beleragasztok, belekarcolok olyan helyre, amit én tudok, szükség esetén könnyen hozzáférhető és látható, és nehezen eltüntethető.
Vannak ebben az országban ennél jóval nagyobb gondok is, mint hogy modellezők ellopott "játékaival" foglalkozzon a rendőrség. Magunknak kell ezt megoldanunk.

Egy kis szösszenet adaléknak : voltam már munkaügyi bíróságon, bele akartak húzni egy elég nagy anyagi kárral járó baleset kártérítésébe. Az ügyvédem igazából nem csinált semmit, én magam jártam utána bizonyítékoknak. Amikor odavittem neki az egyértelmű bizonyítékot, (ha másra nem is, de hamis tanúzásra bizonyíték volt), kiröhögött. Azt mondta, hogy értsem már meg, ez itt semmire nem való, itt az a lényeg, hogy ha ellenem hárman hazudnak, akkor nekik van igazuk. Csak a saját nagy pofám és a bíró nem kicsiny igazságvágya és embersége mentett meg a több százezres kártérítéstől. Bizonyíték ide vagy oda...
(#26569) FriTTz válasza Lezlinilzen hozzászólására (#26568) Válasz Dec 12, 2013
Bár ez nem ide tartozik, de engem egyszer elgázolt egy autó, ketten ültek benne és hiába én voltam az ártatlan mert ők ketten mást hazudtak!
(#26570) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#26566) Válasz Dec 12, 2013
+1, ebben igazad van.
(#26571) masTTertape válasza wolfchild hozzászólására (#26564) Válasz Dec 12, 2013
A dslr példa, vagy akár egy nem ellenőrzött pc esetében az új tulaj akkor fog szembesülni a meleg pitével, ha jóhiszeműen elmegy egy hivatalos szervizbe, ahol mondjuk gombátlanítják az objektívet, vagy rendbehozzák a zárszerkezetet, vagy apple-nél bármit, amit te jobban tudsz. (tudom, azok nem romlanak el )

Egyébként valóban nincs jó megoldás.
Igazán a dolog etikája piszkálja a csőrömet.
(#26572) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#26566) Válasz Dec 12, 2013
Ezzel egyetértek. Mármint a sorozatszámmal.
Csak megint az a kérdés, hogy a német, vagy távolabbi gyártó meg fogja -e azt érteni, hogy azért kell besorszámozni a modellt, mert itt a vadkeleten lopósak a népek.
(#26574) masTTertape válasza FriTTz hozzászólására (#26567) Válasz Dec 12, 2013
Szerintem ez kicsit fantazmagória, hogy lenne megbízásos lopás a modellek terén.
Alapvetően az ad-hoc jellegű akciók a jellemzők. Ott viszont igazán nem lehet védeni a portékát.
Akinek nagyértékű modellje van, az vagy nem veri nagy dobra, vagy nem mutogatja, vagy olyan helyen tartja, ahova csak akkor érné meg bemenni, ha vinnék a több ládányi cuccot.

Igazán, maga a probléma akadémikus, pozitív elmozdulás (ebben is) csak a társadalom gyökeres megváltozása árán érhető el.
Majd belevésem a járókeretembe, ha ez bekövetkezik...
(netán optimista lennék?)
(#26578) wolfchild válasza masTTertape hozzászólására (#26571) Válasz Dec 12, 2013
Idézet:
„tudom, azok nem romlanak el”

Dehogynem, hiszen akkor nem lenne Apple szerviz. Tudnék mesélni dolgokat, de ez nem az a fórum
(#26581) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#26572) Válasz Dec 12, 2013
Nem fogja belátni csak egy esetben, ha őket is fosztogatni fogják mondjuk "utazóügynökök"!
Amíg nem érzik a saját bőrükön a problémát! Addig olyan ez, mint a vörös csillag nyugaton. Nem értik miért egyenlő egy-két népnek a swastikával...
(#26583) hoTTo válasza FriTTz hozzászólására (#26569) Válasz Dec 12, 2013
Idézet:
„engem egyszer elgázolt egy autó”

Aha. Már mindent értek.
(#26586) enamessias válasza wolfchild hozzászólására (#26547) Válasz Dec 12, 2013
Várjuk a folytatást
(#26587) FriTTz hozzászólása Válasz Dec 13, 2013
Egy kérdés, a Conradnál vásárolt számlán mi szerepel ha igénybe veszem a kedvezményt?

Ugyanis vettem 16 db állítóművet és fizettem 28656 Ft mert bemutattam a klubtagságit előre viszont a mennyiségi kedvezményt nem vették figyelembe mert akkor még olcsóbb lett volna!

Lásd:
16x1990 Ft=31840 FT

31840-10%=28656 Ft (ennyit fizettem)

Mennyiségivel kedvezménnyel:

16x1790 Ft=28640 Ft

A kedvezmények most nem vonhatóak össze?
Vagy mennyiségi vagy klubkedvezmény?

A számlán csak annyi szerepel, hogy "bkk kedvezmény" , de sem összeg sem százalék nincs feltüntetve.
(#26588) hamel válasza FriTTz hozzászólására (#26587) Válasz Dec 13, 2013
Valami olyan, hogy BTTB klub kedvezmény. Ha szólsz előre a pénztárnál. Telefonos rendelés leadásakor is kell mondani a klub kedvezményt, mert különben nem kerül elszámolásra, ha fizetsz érte, pld a boltban
(#26591) hoTTo válasza FriTTz hozzászólására (#26587) Válasz Dec 13, 2013
Számlámon ez van: "BTT Barát kedvezmény" de nincs kifejtve a mértéke vagy az összege. Egyből a kedvezményes árat írták rá egységárként.
(#26593) csíkosháTTú válasza FriTTz hozzászólására (#26587) Válasz Dec 13, 2013
16Ft a különbség... Anyám! Farkasrétre temessetek!!!!
(#26594) enigma válasza masTTertape hozzászólására (#26574) Válasz Dec 13, 2013
Valószínűleg engem nem fog ez a probléma érinteni, hogy 100 ezer forint értékü gépeket lopjanak el tőlem , ezért én csak elméleti szinten szólok bele ebbe az eszmecserébe. Kutyatulajdonosként tavaly átesett ebünk a kutyák kötelező oltásakor egy chip beültetésen. Gondolom nem kell részletezni, hogy ez egy rizsszemnyi nagyságú, és egy-két ezer forintba kerülő kis eszköz, ami tartalmazza a kutya nevét, a tulajdonos nevét címét stb. Ezt a megfelelő leolvasó eszközzel bárhol bárki le tudja olvasni. Ez a nagyságú kis chip szerintem mind az árába, mind belterébe beleférne bármilyen nagyértékü gépbe. Persze (ehhez sem) értek igazán ezt döntsétek el Ti, hogy használható-e ez az ötlet vagy sem.
(#26595) masTTertape válasza zsolesz74 hozzászólására (#26581) Válasz Dec 13, 2013
Ott, ahol se kordon, se plexi nincs a kiállított asztalok körül, ott valóban el fognak ezen csodálkozni.
Szerintem a bőröndkereskedők kora lejárt.
(#26596) wolfchild válasza enamessias hozzászólására (#26586) Válasz Dec 13, 2013
Hamarosan...
(#26597) masTTertape válasza enigma hozzászólására (#26594) Válasz Dec 13, 2013
Ez egy jó ötlet szerintem.
(#26598) masTTertape válasza FriTTz hozzászólására (#26587) Válasz Dec 13, 2013
Talán fent van a klub honlapján is, de a belépőlevélben mindenki olvashatta, hogy a kedvezmények sehol nem vonhatók össze. Ha valahol választható, akkor nyilván az erősebb a jó.
Akár modellboltok is akciózhatnak 3-5-10%-ot és ha ebből még a klubos 3-5-10% is lejön, akkor lassan már a bolt fizet nekünk, hogy ott vásárolunk.
Ez a világ még arrébb van...
(#26599) enigma válasza enigma hozzászólására (#26594) Válasz Dec 13, 2013
Nem akarom túl lihegni ezt a dolgot de ezeket az infókat, képeket találtam a fent említett dolgokról. A leolvasó cca. 60000 ft-ért már lehet kapni, ami nem biztos, hogy felesleges pénz kidobás lett volna például abban az ominózus esetben amit Mastertape említett.

Chip olvasó.jpg

chip.jpg

(#26600) hoTTo válasza enigma hozzászólására (#26599) Válasz Dec 13, 2013
Csak egy modellből könnyebb eltávolítani egy ilyen chipet (ha a tolvaj tudja, hogy van benne) mint egy kutyából. A chip magában nem ér még semmit, kell mögé az internetes adatbázis is, amiben át kell vezetni a tulajdonos váltásokat.
(#26601) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#26587) Válasz Dec 13, 2013
Kérdés, hogy miért nem 1690Ft volt darabja, mert a honlapon 10db-tól ez az összeg szerepel????

Megjegyzem ez is még 700Ft-tal több, mint a szervok, amik a váltóállításhoz kellenek.
(#26603) enigma válasza hoTTo hozzászólására (#26600) Válasz Dec 13, 2013
Távol álljon tőlem, hogy megváltsam a ezt a világot, csak egy ötlet volt. Viszont szerintem be lehet építeni úgy is ezt a chipet, hogy csak komoly rongálással lehessen eltávolítani, (ezt döntsék el a hozzáérők) tehát ne érje meg az ilyen véglénynek (bocs a kifejezésért) hozzányúlni.
Tudom, mint ahogy már fentebb is elhangzott, ennél komolyabb értékű dolgok eltulajdonításának sem tudnak gátat vetni, de azt hiszem, hogy ebben az ügyekben (sem) számíthatunk a hatóságok tevékeny részvételére segítségére. Tehát csak a saját, kis közösségünk tudja ezt ha nem is megoldani, de az ilyen jogtalan eltulajdonításokat gátolni.
(#26604) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#26601) Válasz Dec 13, 2013
Azt azért ne felejtsd el, hogy, amíg Te vagy én "fillérekből" összedobunk egy szervóvezérlő áramkört, addig a többségnek ezt meg kell venni. Ugyanis önmagában a szervót hiába is kötöd rá a 16V-ra, meg egy kapcsolópultra! Így már azért nem olyan nagy a különbség.

(Mondjuk, ismerve a Conrad állítómű kivitelezését, és egy forintot nem adnék érte, de ez egy más tészta. Az sem mentség, hogy az "olcsó" Fulgurex sem jobb, sőt...)
(#26605) hoTTo válasza enigma hozzászólására (#26603) Válasz Dec 13, 2013
Abszolute igazad van, nem leszólni akartam a dolgot, csak ez jutott eszembe a témához, hogyha továbbgondoljuk az ügyet akkor mire kell figyelni. Legjobb talán az lenne, ha már a gyárban beépülne egy ilyen chip a NYÁK lapra - de erről már volt szó korábban.
A hatóságokra valóban nem számíthatunk, ilyen ügyben, sajnos ez saját tapasztalat.
Előttem lebeg a kép, ahogy egy bolhapiacon pásztázik egy önkéntes a chipolvasóval, az meg visít veszettül, hogy problémás a csecsebecse...
(#26606) enigma válasza hoTTo hozzászólására (#26605) Válasz Dec 13, 2013
Hát igen azt nehéz elképzelni. Azt viszont már könnyebb hogy mit kapna a kopasz háromajtós szekrény nagyságú eladótól utána!
Én inkább a modellboltosok kezében tudnám elképzelni ezt az olvasót, legalább ott lenne egy szűrőpont ahol ezeknek ahogy írtad "problémás modellek"-nek a terjedését meg gátolni lehetne. Igaz az is, hogy ez nagyon vékony spektrum, hiszen a használt gépek döntő hányada vagy a bolhapiacokon, vagy a licitálós oldalakon cserél gazdát, ahol megint igen problémás a leolvasóval az üzlet létre jötte előtt még ellenőrizni a jogos tulajdonost.
Az pedig mint ahogy elhangzott már fentebb is a gyártók (még a hazai - kisszériás - gyártók sem, nemhogy a messzebb levők) nem biztos hogy evidenciába veszik ezen igényeket, nem beszélve róla, hogy ha meg is tennék, ez is gondolom árfelhajtó tényező lenne.
(#26608) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#26601) Válasz Dec 13, 2013
Állítómű
Majdnem eltaláltad az összeget, de már mindegy mert tisztázódott a félreértés!
A kedvezmények nem vonhatóak össze vagyis vagy a darab szerinti (10.05%) kedvezmény vagy klubtagsági szerinti (10%)!
Itt ragadom meg az alkalmat, hogy reagáljak tisztelt Csíkos mesterre, hogy nem a 16 Ft miatt volt a probléma hanem azért mert azt hittem, hogy a darab szerinti kedvezményre még rájön a klub kedvezmény is!
Lehet, hogy ez az állítómű nem szép belülről, de én csak ezt engedhetem meg magamnak és a vonatforgalmat figyelembe véve (sajnos) ezek örök darabok lesznek nálam szerintem!
(#26619) zsolesz74 válasza enigma hozzászólására (#26606) Válasz Dec 13, 2013
Gondolkodjunk másképpen is egy kicsit.
A világ legnagyobb licitálós oldalán az ebay-en olyan simán lehet túladni ezeken a készleteken, hogy ihaj! Tehát ezt a problémát nem oldottuk meg.
Itthon lehet, de 2013-ban a világ elérhető bárkinek.

Másik dolog! Hozol a németektől árut eladni az itthoni piactéren. Abban nincs védelem, tehát megint nincs megoldva ez a dolog.

Az egyedileg, akár UV fénnyel felkent azonosítók nem hitelesek, maximum "megnyugtatják" a károsultat, hogy az az övé volt valamikor.

A Játékudvaros orgazdás történethez megjegyzésül.
Van jóhiszeműség! A vásárló a boltosnak, ráadásul bizonyíthatóan eladta, aki ellentételezésül pénzt adott neki.
Az meg, hogy utána apuci jön a rendőrökkel...maximum elhajtani lehet nagy ívben őket! Ebben az esetben a tolvaj a saját gyereke, tehát a kártérítés jár a boltosnak. Ehhez azonban ügyvédet kell fogadnia, ha a panaszos apuka nem áll helyt a fiacskája disznóságáért!
Én minimum a gatyájából is kiperelném, ha meghurcolna és igazam van, és megkárosít emiatt!

Amennyiben nem tisztázható az ügylet, úgy viszont bukott pénz!

Sőt ebből a példából is az látszik, hogy a tolvaj a házban nőtt fel!
(#26620) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#26608) Válasz Dec 13, 2013
Bocsánat, azt hittem, hogy a végálláskapcsolósat vetted!
Idézet:
„Lehet, hogy ez az állítómű nem szép belülről, de én csak ezt engedhetem meg magamnak ”
Én a szépségre nem igen adok, ha egyébként rejtett a darab és atombiztosan működik életem végéig.
Az már más tészta, ha eladásra készítek valamit!
(#26621) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#26604) Válasz Dec 13, 2013
Idézet:
„Azt azért ne felejtsd el, hogy, amíg Te vagy én "fillérekből" összedobunk egy szervóvezérlő áramkört, addig a többségnek ezt meg kell venni. ”

Mondjuk ebben teljesen igazad van, de azért mi sem születtünk forrasztópákával a kezünkben!
Rengeteg dolgot tanultam a vasútmodellezés kapcsán.
Terepépítés és dekoráció, tervezés, elektronika, digitális technika, karbantartás, programozás és nem is tudom még mi mindent!
Tőled, Totyától, Wolfchildtól, Eugéntől és sorolhatnám...

És ezek itt és máshol is elérhető információk!
Bárcsak már kereshető lenne a hobbivasut.hu is!
(#26634) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#26621) Válasz Dec 13, 2013
Atya-gatya!

Tőlem mit tanultál???!!! Hiszen én is csak most tanulom a dolgokat
(#26635) wolfchild hozzászólása Válasz Dec 13, 2013
Sziasztok!

Elkezdtem játszani a gondolattal, hogy ha már a mozdony hangos, akkor az állomás miért ne lehetne az.

Készítettem egy demó-t, mely weben elérhető. Lényege, hogy pár opcióból össze lehet klikkelni egy variálható hangosbemondót.

Itt találjátok, bővebben: Link

Megkérnék minden ráérőt, hogy legyen kedves kipróbálni, minden véleményt, hozzászólást, javaslatot szívesen veszek.

A végső cél, egy weben keresztül elérhető az eredetinek megfelelő komplexitású valami lesz (lenne), mely kívülről paraméterezhető, így akár vezérlőszoftverrel is használható. (Pl. Rocrail). Innentől fogva meg csak egy egyszerű HW-t kell hozzá építeni ami a kiválasztott hangot a megfelelő állomás alá rejtett aktív hangszórószettbe tolja.

Köszönöm, ha valaki szán rá pár percet.
Lapozás       167/436    
Frissek
  2024. Nov, 25. Hé
8:00:22
  Jelenleg 6 fő olvassa az oldalt
Hirdetés