Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       203/436    
(#30030) benYo91 hozzászólása Válasz Feb 18, 2014
A lézervágáshoz még annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy... 4, vagy 6mm-es rétegelt lemezre gondoltam, semmi vastagabbra (de szóljatok ha kevés).
És igazából azért gondoltam a lézerre, mert:
1. a közelben van egy 130x230-as asztal,
2. üzleti kapcsolatban vagyunk a tulajjal, így van egy szerintem elég barátinak mondható 1ft/1cm-es vágási áram,
3. könnyűszerkezetes asztal lévén, a két elem összekapcsolása sokkel egyszerűbb lenne, ha a furatokat előre kivágatom, így tulajdonképpen csak "legozni" kell, meg csavarozni.
4. a szükséges elemeket össze tudom rendezni a lapméretre a leggazdaságosabb módon, valamint a hidakat is lézervágással oldanám meg, erről már rajzoltam eleget

Aztán persze minden problémát megoldana, ha megszületne a céges elhatározás vele kapcsolatban
(#30031) Sandrusz válasza FriTTz hozzászólására (#30029) Válasz Feb 18, 2014
Hát igen - elég speciális a helyzet. Azt a néhány alap dolgot leírtam amit már kezdetektől szeretnék látni rajta: híd, két külön körre bontható pálya, átszelés, automatikus szakaszolással.
Az asztal már részben meg van: nem röhögni - egy nagy méretű "vendégváró asztal, aminek a lapja 780x1800mm-es és csuklósan felnyitható. Az asztal lapját felnyitva szabaddá válik a 150mm mély 900x1700mm-es "doboz", aminek az előlapja is lehajtható. Ebből adódik hogy felfelé csak korlátozott a mozgásterem és az esetleges alagútbeli katasztrófa is nehezen lenne hozzáférhető.
Holnap csinálok pár képet (úgy talán érthetőbb lesz), ma már nem akarok zörögni mert a nejem már alszik.
Mint írtam, nem vagyok igazi vasút őrült (a kifejezés jó értelmét vegyétek), tehát nem lesz sok szerelvényem. Nem akarom túlbonyolítani vagy túlzsúfolni. Az alagút azért elgondolkodtató mert azzal is felszabadul valamennyi tér, ahol lehet építkezni - persze az adott magasság limiten belül.
(#30032) zsolesz74 válasza maTTato hozzászólására (#30000) Válasz Feb 18, 2014
Igen létezik, pl a Bosch is gyártja és csak a bénák verik magukat pofán!
(#30033) zsolesz74 válasza benYo91 hozzászólására (#30030) Válasz Feb 18, 2014
Nekem 6-os az asztal lapja és tökéletesen megfelel. Az alépítményben van a titok!

Ja, ha protekciós vagy a lézervágónál akkor tiéd a pálya! És még szemetelni sem kell otthon!
(#30034) benYo91 válasza zsolesz74 hozzászólására (#30033) Válasz Feb 18, 2014
ezért gondoltam én is a lézerre..
nem szemetel, gyors, és pontos.
a 90°az 90, és nem 91, minden passzol mindenhez... stb.

Az alépítményes titkodat viszont szívesen meghallgatnám/elolvasnám
(#30035) zsolesz74 válasza benYo91 hozzászólására (#30034) Válasz Feb 18, 2014
Semmi extra, csak egy jól megtervezett rácsos szerkezet, átlós keresztmerevítőkkel.
Én 8mm-es rétegelt lemezből csináltam, 10cm szélesek az elemek és nagyon könnyű, viszont semmit nem torzul. És egymagam tudom mozgatni a 3,5nm-es asztalt, úgy hogy nincs kerék alatta.

Valamennyi látszik a képeim között is.
(#30036) Lezlinilzen válasza zsolesz74 hozzászólására (#30035) Válasz Feb 18, 2014
A padló alatti motorokhoz hogyan férsz hozzá?
(#30037) maTTato válasza zsolesz74 hozzászólására (#30032) Válasz Feb 18, 2014
Hát nem tudom... Ahogy láttam erőből kellett tartania és még előtolás sem volt. Rendszeresen használom hagyományos lapokkal, de még így is sokszor megugrik pedig nem is vagyok annyira béna.
Röviden a személyes véleményem: Roppant körültekintően kell vele bánni, fokozottan balesetveszélyes.
(#30038) zsolesz74 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#30036) Válasz Feb 19, 2014
Alulról nyitott az asztal, és hozzáférhető.
(#30039) zsolesz74 válasza maTTato hozzászólására (#30037) Válasz Feb 19, 2014
Kivágtam az asztal összes elemét, szóval...!
Az igaz, hogy rá kell támaszkodni, de nem annyira vészes, mint az elsőre tűnik. Meg finomabb is a fogazása.
(#30040) Gashpy válasza Sandrusz hozzászólására (#30031) Válasz Feb 19, 2014
Megpróbáltam összeütni, amit korábban írtam... No meg egy kicsit még kombináltam rajta...
A két egymástól függetleníthető kör megvan, de kiszedtem a keresztet. Ha várakoztató automatát akarsz, akkor az alagútban lévő váltónál lehet betenni egy ilyet. az egyik vonat az alagútban, a másik a híd előtt lenne megállítható.

Az 5 mm-eseket kiszedtem, de került bele 330 mm-es sugarú ív is, mert ezzel jobban kijött...
A kritikus meredekség az állomásról bal oldalon a hídra fel... 4 %-os...

untitled9a.scarm

untitled9aBE...jpg

Untitled9aBE...jpg

(#30042) Lezlinilzen válasza zsolesz74 hozzászólására (#30038) Válasz Feb 19, 2014
Úgy értem, a bordák közé hogyan szereled be a motorokat, hogy egyikük se érjen bele egyik bordázatba se, és még a kezed is odaférjen, amikor felrögzíted őket?
(#30043) sunocske válasza Lezlinilzen hozzászólására (#30042) Válasz Feb 19, 2014
Biztos nőgyógyász volt előző életében

Na jó, ez űbergonosz volt
(#30045) Sandrusz válasza Sandrusz hozzászólására (#30031) Válasz Feb 19, 2014
Bocs, az asztallap méretét rosszul írtam: 980x1800mm!
(#30046) Sandrusz válasza Gashpy hozzászólására (#30040) Válasz Feb 19, 2014
Na - ez a változat már tetszik. Egy baj van: mint írtam, a hosszú alagút nem praktikus számomra mert csak elölről és esetleg néhány kivágott nyíláson keresztül alulról férnék hozzá ahhoz a szakaszhoz. Viszont talán megoldható hogy csak a két hátsó sarokban legyenek alagutak, a kettő között meg szabad legyen a pálya.
(#30047) etwg válasza benYo91 hozzászólására (#30030) Válasz Feb 19, 2014
Hát ez az, ha meg tudod tervezni ( ha egyáltalán megéri a tervezésre forditani az idöt egy ilyen prototipusnál) az asztal valamennyi elemét, akkor valoban ideális odavinni a mühelybe a CAD rajzot és kivágatni.
A baj az, hogy ez hatalmas munka ( a tervezés) és eddig nem láttam semilyen eszközt ( szoftware stb) ami segitene a fa elemek ilyen tervezésében. Amit általában az asztalosok használnak, azok butor tervezésre használhatoak, szerintem nagyon alkalmatlan számunkra ( már probáltam). A baj az, hogy terepasztal rajza egy sikban van, igy az onnan vett méretek nem fognak stimmelni a fa hordozora, szoval ezzel extra kell szorakozni.
Esetleg standard idomokat vágathatsz pl. Adott sugaru negyed/fél ivek stb, amiket majd méretre vágsz az asztal adott helyén, de itt is vigyázni kell, mert ha nem sikban van ( többnyire ez a helyzet) az ilyen iv csavarodni fog, ami nem okvetlenül jo.
(#30049) maTTato válasza etwg hozzászólására (#30047) Válasz Feb 19, 2014
Néhány éve az egyik klubtalin (2009.06.) Holgery nick nevű (Polgári neve sajnos nem jut eszembe. Bocsánat)! modellező társunk előadást tartott az asztalának építéséről. Bordákból a terep kialakítását úgy oldotta meg, hogy az elképzelt terepet 1:1-ben levetítette sablonra, majd azt vágta ki. Az eredmény önmagáért beszél.
Több kép:ITT!
(#30050) etwg válasza maTTato hozzászólására (#30049) Válasz Feb 19, 2014
Ha valakinek ilyen képességei vannak, hogy elöre meg tudja rajzolni a terep körvonalait ilyen részletességgel annak persze könnyebb. Többségünk azonban nem igen rendelkezik ilyen képességgel ( legalábbis eddig nem igen láttam ilyen vagy hasonlo részletes rajzokat, a nagyvilágban is csak egy két tucat ilyen rajzmüvész van), igy mi általában a helyben méretre szabjuk a terepet....
(#30051) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása Válasz Feb 19, 2014
Kedves benYo91

Néhány asztal faszerkezete megfordult a kezeim közt a szakmámból kifolyólag, és azt kelletett tapasztalnom, hogy a tervező programmal megálmodott asztalok vágányzata nem mnden esetben ott "köt ki", ahol az a rajzon szerepel!
Lehet hogy nem sok az eltérés, de ennek ellenére nagyot lehet szívni, főleg ekkora méretű asztalnál!
Nekem(ünk) a legtöbb esetben a vágányzat kirakása segített, az adott részen!
Remélem segíthettem egy picit ezzel a pár sorommal az asztalod sikeres, nagy szívásoktól mentes megalkotásához!

Üdv: Feri

(#30052) benYo91 válasza etwg hozzászólására (#30050) Válasz Feb 19, 2014
Tizenegy-két éves korom óta ülök a corel előtt, autódidakta módon megtanultam használni, most pedig többek között ezzel a programmal is dolgozok.

Ez a bordás ötlet nagyon tetszik, jó ötlet, hiszen a magassági adatokat tudom, scak fel kell rácsoznom az asztalt, és a rácsnál mért magasságot alapul véve megvannak a könnyűszerkezet tartóelemei.

Köszönöm a linket, hasznos volt!

Az emelkedésből adódó hosszirányú rövidülést már beleszámítottam a rendszerbe, éppen ezért lézervázni mindenképp az adott sínszakaszra akarok, tehát nem az egész asztalt 1 darabból.

A nagy állomások pedig teljesen sík felületen lennének, így ha valami csúszás is van útközben, azt kis mütyűr fadarabokkal tudnám pótolni.
(#30055) etwg válasza benYo91 hozzászólására (#30052) Válasz Feb 19, 2014
Nemcsak te ülsz a corel meg az autocad, stb elött. az elsö CaD progim nekem is a corel volt ( talán a 4-s) , majd sokáig a 8-ssal rajzoltam, amig nem lett ujabb HW ( Win7) ahhoz meg kellett venni a legujabb corelt, amit még nem szerettem meg. Emellett 1992 ota a számomra nagyon bevált Autoscketch-l rajzolok, egyszerü, áttekinthetö és eddig minden tudott , amit akartam .
Szoval nem ebben látom a gondot, hanem amit a kolléga is emlegetett, rengeteg buktato van, és rengeteg idö kell ahhoz, hogy egy rajzot lézer ( vagy esetemben CNC ) alá lehessen vinni. Nem biztos, hogy megéri. Persze a keretet kereszttartokat stb. mind meg lehet igy csinálni söt ajánlatos, ha több részböl van az asztal, mert akkor stimmelnek a találkozo felületek is.
(#30057) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása Válasz Feb 19, 2014
Szolgálati!

Kedves térköz kolléga, elküldte a képet a számomra?
Mert nem érkezett még semmi öntől!

Üdv: Feri
(#30058) FriTTz válasza etwg hozzászólására (#30055) Válasz Feb 19, 2014
Én meg mindent tervezőprogram nélkül csináltam!
Szerintem ha géppel csinálunk mindent elvész az alkotás öröme és a kézügyesség nulla lesz!
Első asztalomat mikor építettem nem volt még számítógép, egy csavarhúzóm és egy rókafark fűrészem volt, csontenyvvel ragasztottam, stb!
(#30059) etwg válasza FriTTz hozzászólására (#30058) Válasz Feb 19, 2014
Én is most épitem az elsö asztalt, ami géppel rajzoltam meg ( de csak a pályatervet, hogy tudjam mennyi és milyen sin kell). A keretet mühelyben vágatom méretre a többit otthon.
(#30060) hoTTo hozzászólása Válasz Feb 19, 2014
Modulos TTársak! Hol sikerült piros vezetéket venni a modul energia ellátásához? Eddig 4 helyen néztem, ha kellene 100 méter, akkor megrendelnék, de pár méterrel nem tudnak kiszolgálni. Nekem 2*120cm kell, szóval 3 métert vennék. SegíTTsetek.
(#30061) Lezlinilzen válasza hoTTo hozzászólására (#30060) Válasz Feb 19, 2014
Erre én is kíváncsi lennék, mert olyan árakon vannak a nyeszlett, szutyok minőségű sodrott szálas vezetékek, mint ha aranyból lennének. Arról nem is beszélve, hogy elég kicsinyes a színválaszték is ennyi pénzért.
(#30063) sunocske válasza hoTTo hozzászólására (#30060) Válasz Feb 19, 2014
Nyilván nem a legolcsóbb megoldás, de OBI, Praktiker stb. nem megfelelő? Egyébként a múltkor pont ezen bölcselkedtünk, hogy igazából a színek megjelölésének nincs jelentősége, hiszen a végeken a banándugó/-hüvely úgyis megmondja, ki van kivel
(#30065) hoTTo válasza sunocske hozzászólására (#30063) Válasz Feb 19, 2014
Mondjuk ilyen mega barkácsban még nem néztem. Na majd hazafelé. Lezli a silány kábelen nem azt értette, amit ezeken a helyeken lehet kapni?
A banánok megvannak, abból sikerült a színkombinációt beszerezni.
A kábelszín a szabvány része, tehát muszáj pirosat venni.
(#30066) zsolesz74 válasza sunocske hozzászólására (#30043) Válasz Feb 19, 2014
Nem csak az előzőben, hanem most is! Több tucat nő páciensem sohasem panaszkodott a kézügyességem miatt!
(#30067) etwg válasza Lezlinilzen hozzászólására (#30061) Válasz Feb 19, 2014
A conradnal van , és nem is rossz áron

Fekete

Majdnem piros

Ettöl olcsobb ( majdnem a fele) külföldön is ritkaság, inkább elektronikus turkálokban fordul elö, pl.

Itt
(#30068) zsolesz74 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#30042) Válasz Feb 19, 2014
Az alaptest van bordázva, és a váltók az második és harmadik szinten vannak, amik ugye ki vannak emelve.
Ott nem okoz problémát.

Lehet, hogy inkább lefotózom, mert így nehéz ügy.
Ráadásul 1x1m-es táblákból áll az egész asztal.
(#30069) zsolesz74 válasza sunocske hozzászólására (#30063) Válasz Feb 19, 2014
Keressétek meg a Madzag Bt.-t a VIII.ker. Bíró utca elején. Nagyon jók az árak és egy nagyon korrekt tulajjal találkozhattok.

Ja, és töredékáron az OBI és CONRAD nevű rablótanyákhoz képest!
(#30070) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Feb 19, 2014
Lőtávolban a technika? BTTB klubtagoknak kedvezménnyel, ráadásul.
Conrad
(#30071) sunocske válasza etwg hozzászólására (#30067) Válasz Feb 19, 2014
Egy pillanat, megkerülő vezetéknek a BTTB szabványunk 2,5 négyzetmillimétert ír elő!
(#30072) csTT válasza hoTTo hozzászólására (#30060) Válasz Feb 19, 2014
A tűzjelző kábelek egyik ere általában piros. Mondjuk azoknak is horror áruk van, de nekem van annyi felesleg, hogy szívesen adok belőle pár métert.
Már ha elegendő a 1,5mm2-es keresztmetszet, mert ennél nagyobb nem nagyon van...
(#30073) sunocske válasza csTT hozzászólására (#30072) Válasz Feb 19, 2014
Először én is másfelessel csináltam, mert az volt otthon dögivel. Majd a német modulostársak ráncolták a homlokukat. Szóval kaptam az egyik sporTTárstól* 2,5-est, és azzal már nem volt baj

* Tényleg, Gashpy, neked még lógok sörrel
(#30074) hoTTo válasza sunocske hozzászólására (#30073) Válasz Feb 19, 2014
Igen, a 2,5 mm2 is fontos szempont
(#30075) DinoTT válasza hoTTo hozzászólására (#30060) Válasz Feb 19, 2014
Zsh kft.
ott biztos van 2,5-es piros
(#30076) Gashpy válasza hoTTo hozzászólására (#30060) Válasz Feb 19, 2014
Ottó!

Az autómban több méter van kék és piros is (talán fekete is), vastagabb az átmenőhöz, vékonyabb a bekötéshez.
Holnap úgyis felétek kanyarodnék, mert elrendeznivalónk van...

u.i: A vezeték színe szerintem nincs rögzítve a szabványunkban
(#30077) Gashpy hozzászólása Válasz Feb 19, 2014
Kedves Modulos és Modul után érdeklődő Sporttársak!

A találkozónk kiértékelésére, a továbbiak és az egyebek megbeszélésére szeretnélek ezúton meghívni Titeket!

Helyszíne: Beklaar megfelelő helysége (thx Dénes) a Láng Művház mellett 50 m-re
Ideje: 2014. február 22. (szombat) 10:30.

Remélem, mindenki tud jönni...

Gashpy
(#30078) sunocske válasza Gashpy hozzászólására (#30077) Válasz Feb 19, 2014
Nekem nem jó!
(#30079) sunocske válasza sunocske hozzászólására (#30078) Válasz Feb 19, 2014
Lehet, hogy mégis jó, bár ez nagyban függ attól is, hogy mennyire múlik el a takonykórom.
(#30080) Sandrusz válasza Sandrusz hozzászólására (#30031) Válasz Feb 19, 2014
Itt van néhány kép az asztalról:

IMGP0849.jpg

IMGP0852.jpg

IMGP0853.jpg

(#30081) maTTato válasza hoTTo hozzászólására (#30060) Válasz Feb 19, 2014
Mondj egy keresztmetszetet, a többit meglátjuk...
(#30082) hoTTo válasza DinoTT hozzászólására (#30075) Válasz Feb 19, 2014
Köszi a segítséget, a hzs Kft-ben valóban kapható, már vettem is.
(#30083) maTTato válasza maTTato hozzászólására (#30081) Válasz Feb 19, 2014
Aha, szóval 2,5 mm2. Nos ha még nem vettél tudok adni.
(#30084) hoTTo válasza Gashpy hozzászólására (#30076) Válasz Feb 19, 2014
Idézet:
„  A vezeték színe szerintem nincs rögzítve a szabványunkban ”

Öcsééém, tényleg.
(#30085) maTTato válasza hoTTo hozzászólására (#30082) Válasz Feb 19, 2014
Hogy mindenről lemaradok...
A szakmámból kifolyólag sok színt használok. (Erősáramú berendezés szerelő) Van piros, sárga, kék, zöld, narancs, szürke, lila, barna. Valamint ezen színek másabb árnyalatban. Pl. világoskék-sötétkék. Ezek jellemzően 0,5,0,75 és 1 mm2-ből állnak. Ha valakinek szüksége van néhány méterre. keressen meg. 1 mm2 fölött többnyire a három alapszín van.
(#30086) maTTato válasza maTTato hozzászólására (#30085) Válasz Feb 19, 2014
Olyan jó, hogy kedvenc aukciós oldalunk átbuherálásán felbuzdulva úgy látszik az Inda is kedvet kapott a felhasználók életének megkeserítésére.
Eddig a feltöltésben kijelöltem a feltölteni kívánt képeket, majd megadtam melyik albumba tegye és kész is volt. Jelenleg egyszerre maximum 6! képet enged feltölteni, nem tudok mappát választani. Bezúzza az alapmappába, ahonnan át kell mozgatnom a végleges helyére. Ami eddig tíz perc volt, most fél óra lett. Köszi Inda
De hogy jó hírt is megosszak!
Íme a februári (immáron új helyen a Nyugatiban tartott) tali képei:KATT
(#30087) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Feb 19, 2014
Egy kicsit megszakítanám a modulos/vezetékes témát, bocsika...

Elkészült, hamarosan kapható is lesz a képen látható kis apróság, ami Tillig vezérlőkocsikhoz passzol.
FD2013T funkció dekóder, természetesen DCC-ben.
Gyakorlatilag az eddigi FD2013, csak NEM651, 6 tűs csatlakozóval, a világításon felül még két tartalék funkcióval. Külső puffer elko is forrasztható rá.

FD2013T_1.jpg

Lapozás       203/436    
Frissek
  2024. Nov, 26. Kedd
22:39:11
  Jelenleg 9 fő olvassa az oldalt
Hirdetés