|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#31238) masTTertape válasza HOTotya hozzászólására (#31227)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Köszönjük! Ez volt a cél. |
(#31240) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#31237)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
A microscale is kereskedelemben kaphato, de az ettöl nagyságrenddel vékonyabbnak néz ki ( legalábbis igy a filmröl itélve).
Hogyan lehet ezzel a matricával feliratot késziteni?
Ennek biztosan látszik a széle. Természetesen az egész vagonoldalra jo, mert ott a szél eldolgozhato, de ha csak pl. egy MÁV logot akarsz felvinni, azt hogyan csináljátok?
(Miután már nagyon régen rábukkantam a microscalera, mást azota nem is kerestem, igy nem ismerem a más gyártmányok minöségét, jellemzöit.) |
(#31241) masTTertape válasza etwg hozzászólására (#31240)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Szerintem Attila kimerítő választ tud majd adni, ha bekapcsolódik a témába. Én csak a piros gombokat nyomogattam a két kamerán. És van itthon egy ív ilyen matricám, amire még nem nyomtam semmit. Úgyhogy én is tanuló fázisban vagyok még. |
(#31242) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#31241)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Itt egy microscale video:
Decal |
(#31244) benYo91 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Jó dolog lehet ez a vizes matrica, engem is régóta érdekelne, hogy hogyan lehet megoldani az ilyen feliratozásokat, logózásokat.
Széles formátumú nyomtatással foglalkozunk, többek közt öntapadós vinylre is nyomunk, de hiába brutális a gép nyomtatási minősége, ilyen grafikákhoz nem lenne elég, és ahogy említettétek, látszódna a fólia széle. A vizes matricánál szerintem ugyan ez lehet az eredmény (mondom ezt minden tapasztalat nélkül), hogy ha fólia, akkor annak széle van. A tamponnyomás meg költségesebb, kis darabszámnál, főleg, ha valami extrábbat szeretnénk.
Év elején viszont voltunk egy Roland bemutatón pesten, amikor debütált az új VSi sorozatuk, és ott mutatták be a Roland LEF-20 at.
Na ezen csillant fel a szemem... A gép maga nem olcsó dolog (~7m) de nem is kell megvenni, mert egyre többet helyeznek üzembe, sőt a kistestvérét, a LEF-12 őt már régóta használják.
Ami az előnye: Ez egy UV-nyomtató, amivel direktbe lehet nyomtatni tulajdonképpen bármire. A nyomtatási minősége hihetetlen, ja és... tud fehéret és lakkot is nyomtatni a CMYK-n kívül.
Ha jók az információim, Győrben használják is vasútmodell nyomtatásra. Hogy ne csak a habokba beszéljek, itt egy videó, ami a nyomtatót mutatja be: Link |
(#31245) BaTTka válasza benYo91 hozzászólására (#31244)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Én minden vasútmodellezőnek javasolnám, hogy egyszer az életben menjen el egy makettversenyre. Az olyan mint a vasútmodell kiállítás, csak nem kell annyit fizetni belépőjegyre. Na ott meg lehet nézni hogyan kell festeni, matricázni, meg még sok mást is. Általában mindig van bemutató többféle témában, tehát nem csak a végeredményt lehet megtekinteni. |
(#31246) róbertke válasza BaTTka hozzászólására (#31245)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Tavaly a Gödöllői Vasútmodell Kiállítást együtt lehetett volna tartani a szintén Gödöllői Pelikán Klub Makettversenyével (egy - két hét volt az eltérés) , ugyanis közöttük is vannak vasútmodellezők és vasutasok is .....
A videót a szerkesztők utólagos engedelmével elküldtem nekik ...... a facebookon keresztül ... |
(#31249) etwg válasza benYo91 hozzászólására (#31244)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Nyilván, hogy ez a megoldás, ha majd elterjed, csak nehogy ez is az Alps sorsára jusson.
Persze ha jo vizesmatrica alapot tudsz szerezni (museum quality), akkor a szélek szépen eltünnek.
|
(#31251) wolfchild hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Sziasztok!
Újravágtam a IV. B.TT.B Klub modultalálkozós videót, illetve, hogy ne legyen unalmas némileg hosszabb is lett, akit érdekel, a Youtube-on megtalálja:
Bővebben: Link
Megtekintése HD felbontásban ajánlott. |
(#31253) TT Putz válasza masTTertape hozzászólására (#31241)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Szolgálati közlemény!
Holnap mindenre megy a válasz, most megyek színházba...
üdv
TT Putz |
(#31263) maTTato hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Kedves BaráTTaim!
Sikeresen feltöltődtek a klubnap képei. A fotók megtekinthetők: ITT! |
(#31272) benYo91 válasza etwg hozzászólására (#31249)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
Igazából ezt az UV nyomtatós dolgot csak olyan B-verzióként gondoltam megemlíteni, hogy lehet így is
Igyekszem utánajárni a mikéntnek, és ha valamelyikőtöket érdekelné a dolog, megkérdezem a forgalmazótól, hogy hol vannak üzemben ilyen gépek |
(#31274) etwg válasza benYo91 hozzászólására (#31272)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2014 |
|
A baj ezzel az lesz, hogy nagyon drágán fogják mérni.
A gép ára egy középkategoriáju autonak felel meg, és ezt meg kell termelnie ( nem tudom mibe kerül a festék). Igy kismillio tollat, kulcstartot vagy golflabdát kell feliratozni, és senki nem fog szorakozni egy modell feliratozásával. Legfeljebb akkor érné meg ha 20-100 egyforma modellt kellene feliratozni, de ez is drágább lesz, mint egy kulcstarto, hiszen minden modellt 2x kell befogni.
Még talán megérne ezzel matricát nyomtatni, mert tudja a fehér szint. Az lenne a legolcsobb. |
(#31292) csíkosháTTú válasza benYo91 hozzászólására (#31244)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Az OFF Märklin Győrben évek óta így készíti a Z modelleket. Mellesleg magyar fejlesztés eredetileg. |
(#31293) terkoz válasza TT Putz hozzászólására (#31253)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Szia Attila!
Amit a bemutatón láttam, számomra meggyőző, de van itt egy vélemény.:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=129644856&t=9169239
üdvgyuri |
(#31296) etwg válasza terkoz hozzászólására (#31293)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Ezért firtattam én is, hogy milyen matricák ezek, mert hasonlo kitételeim vannak, mint a kollégának.
A hajdani husvéti (játék stb.) matricák voltak ilyen durvák (amit a tojásra ragasztottak a háziasszonyok). A jo matricát bizony megfogni is majdnem tilos, mert annyira vékony. |
(#31298) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Ha jól értelmezem ezeket a képeket akkor a megállóban a megálló szerelvényt az utasperonhoz közel viszik, míg az áthaladó vonatok egyenesen de nagyobb biztonsági távolságra haladnak el a peron mellett. De lehet, hogy tévedek, és ez csak a szerelvények útközbeni mérlegelésére szolgáló digitális mérleg ..... |
(#31300) etwg válasza róbertke hozzászólására (#31298)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Igen, mifelénk Europában 3 sinesre épitik át a hasonlo állomásokat, ahol a gyors (meg nem állo) vonatok a középsö vágányon száguldanak tovább, mig a megállo vonatok a peron mellett. |
(#31301) TT Putz válasza terkoz hozzászólására (#31293)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Szia Gyuri!
Válaszoltam Neki a topicban!
üdv
TT Putz |
(#31313) benYo91 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#31292)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Lehet, hogy egyre gondolunk, én a magyar roland szervizessel, Pekár Zsolttal beszéltem erről, Ő említette, hogy sokat jár győrbe, mert az egyik nyomtatóval vasútmodelleket nyomtatnak direktbe, és sokszor a fényes alu visszaveri az UV fényt a fejre, és ettől beszárad...
A nyomtatási költsége szinte elhanyagolható, amikor próbálták ránkbeszélni a gépet, akkor azt az infót kaptuk, hogy egy iPhone tok nyomtatással együtt (amikor fehérrel elő kell nyomni) mindenestől 400 Ft, ebből kb a fele a tok.. Aztán a hasznot mindenki maga dönti el..
Nekünk anyagáron, a legolcsóbb fóliára ~5-600Ft-ra jön ki a nyomtatás anyagáron.
Mindenesetre nem akarok senkit sem meggyőzni erről a módszerről. Én személy szerint úgy gondolom, hogy megér egy próbát, ha egyszer eljutok odáig, hogy lesznek dekorálható szerelvényeim, biztosan így fognak készülni. |
(#31314) etwg válasza benYo91 hozzászólására (#31313)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Sajnos már megégettem a körmöm ilyen könnyelmü kijelentések után ( egy sereg nyomtatot selejteztem az olcso tinta, festék stb. miatt.. A legutolso rugás egy lézernyomtato volt, ahol két festékes kazetta után a sütöhenger is cserélendö, kb. 5x annyiba került volna mint a festék)
S mit ad Isten a saját káromon kellett megtanulni azt, ami semilyen prospektusban vagy tesztben sem volt benne.
Ezért vagyok némileg szkeptikus amikor egy auto értékü berendezésbe valaki azt állitja, hogy fillérekért lehet festéket ( stb.) kapni. Aztán késöbb megtudod, hogy rendszeresen fejet stb. ( most ez egy példa, semmi összefüggés nincs az adott nyomtatoval), kell cserélni, ami nem 400 Ft.
Tényleg érdemes lesz keresni egy ilyen helyet, ahol ilyen nyomtato van és megrendelni egy A4-s lapot. Akkor fogjuk majd pontosan látni, hogy valoban mibe is kerül. ( nyomtatás akármi másra amugy is joval drágább kesz a beállitások miatt.
A tárgyat pontosan kell rögziteni, ami nem mindig egyszerü dolog (a minap egy tamponozo gépet kellett beállitani). Ötödszörre sikerült! |
(#31315) benYo91 válasza etwg hozzászólására (#31314)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Én sem filléres festékekről beszélek, az ebbe a gépbe kerülő Roland ECO UV festékkazetta (220ml) br. 28990.
Viszont pont ezért kipróbáltam valamit, egy közel személyvagonnyi méretű nyomat a maximum telítettségen, elérve az adott médiaprofil total inklimitét ~1,7ml festéket fogyasztott, ez legyen durván 250Ft bruttó. (És hangsúlyozom, ez olyan maximum telítettség, amit soha nem fog nyomtatni az ember fia.) Ha hozzászámolom a kalibrációt, meg hogy haszna legyen az illetőnek, akkor sem beszélhetünk 1500-1700Ft-nál többről. (Hiszen nem kell számolnunk médiával, mert az maga a mozdony, vagy éppen a kocsi.)
Lehet, hogy nem olcsó dolog, viszont, nem kell játszani a felhelyezésekkel, nem kell vegyszerekkel érintkezni, beszívni a gőzöket, nem kell lakkozni, és a gépből kivéve a festék már száraz, kopásálló, tehát egyből használható.
Nálunk, Mosonmagyaróváron tudomásom szerint rajtunk kívül két cég is tervezi egy-egy ilyen gép beszerzését, az egyik cég hajnyírókat gyárt, és a logójuk tamponnyomását akarja leváltani ezzel, a másik egy nyomda, kik kifejezetten az UV-lakk és a fehér szín miatt vennék meg. Komolyan igyekszek jobban informálódni a gépről, mert szerintem itt vannak kételyek, amiket el lehetne oszlatni. |
(#31316) DinoTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Fillérrekből teljes értékű kocsi:
Csupasz felépítmény még a sebnitzi turkálóból van.
Kapott peho kinematikát, Evergreen padlólemezt. Egy kis festék, rozsda és kosz por.
|
|
(#31322) etwg válasza benYo91 hozzászólására (#31315)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Ezt egy oldalnyi nyomatra számoltad? |
(#31323) csíkosháTTú válasza benYo91 hozzászólására (#31315)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
MielőTT nagyon beleélnéd magad, azért azon érdemes elgondolkodni, hogy Märklin csak Z méretben használja ezt a technológiát.
Tartok tőle, hogy nagyobb felület elkészítésekor nagy tételben még mindig olcsóbb a tampon. |
|
(#31334) DinoTT válasza masTTertape hozzászólására (#31317)
|
Válasz •
|
Márc 24, 2014 |
|
Ez még 2 hete készült csak most került a kezembe fotózásra. Egyébként nagy itt a nyugalom. |
(#31357) masTTertape válasza DinoTT hozzászólására (#31334)
|
Válasz •
|
Márc 25, 2014 |
|
Az utolsó szabad percek...
De szerencsések vagytok, ha nyugi van. Csak így tovább! |
(#31358) benYo91 válasza etwg hozzászólására (#31322)
|
Válasz •
|
Márc 25, 2014 |
|
Ezt egy oldalra számoltam, de...
Most indítok egy nyomtatást éppen, ez egy 508-as peugeotra megy majd, az egész autó be lesz csomagolva. 130cm széles tekercset nyomtat a gép, 16méter hosszan. (20,3m2) a festékigénye pedig 43,52ml. Ekkora mennyiségre azért jó néhány mozdony, személyvagon, hűtőkocsi, vagy bármi más ráférne..
De ma telefonálok, és ha okosabb leszek, mindenképp megosztom Veletek. |
(#31382) Frankye válasza benYo91 hozzászólására (#31358)
|
Válasz •
|
Márc 25, 2014 |
|
No, erre én is igen kíváncsi leszek! |
(#31403) benYo91 válasza Frankye hozzászólására (#31382)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2014 |
|
No, Urak!
Amit sikerült megtudnom, az a következő:
A Lurdy- házban lesz beüzemelve egy ilyen UV-nyomtató, az egyik hazai forgalmazónál. A gép jelenleg hollandiából tart Magyarországra, és valamikor a jövő hónap közepétől üzemel majd a nagyérdeműnek.
Április 20-30-ig nyílt napot is tartanak a Lurdy- házban (Vinyl Grafik).
A mocskos anyagiak a következők:
géptípusonként lesz egy beállási költsége, ami független a grafikától. Tehát ha van ugyan olyan mozdonyból 20dc, különböző grafikával, a beállási díj értelem szerűen egyszeri költség.
Nos, a beállás: 2000Ft (várhatóan), a nyomtatás pedig 5-7Ft/cm2
Az 5 ft az a sima CMYK, a 7 pedig ha fehérrel alá kell nyomni, vagy lakkozni kell. Természetesen ezek még csak előzetes kalkulációk, a külföldi tapasztalatokra alapozva. Ha megérkezik a gép, be lesz árazva sokkal pontosabban. Amint kapok én is árlistát a gépről, megosztom majd Veletek! |
(#31404) csíkosháTTú válasza benYo91 hozzászólására (#31403)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2014 |
|
Nem rossz!
Milyen formátumokat tud fogadni, arról lehet tudni? |
(#31405) benYo91 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#31404)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2014 |
|
igazából szerintem mindegy nekik, hiszen lehet vele nyomni raszteresen is, és vektoros fájlból is nyomtat..
Nekem ilyen kis mütyüröknél (igaz, nem vasútmodelleknél) a bevett gyakorlat az, hogy beszkennelem, 300dpi-ben. Akkor a szkennelés miatt tartja a méretét, és a felbontása is elegendő lesz. Aztán vagy photoshopban, vagy corelben/illustratorban szerkesztek rá, és ennyi...
De ha többet fogok tudni, jelentkezek. A nyílt napjaikkal kapcsolatban, vagy az anyagleadást illetően.
Ja, és még annyit hozzáfűznék a dologhoz, hogy a nyomat nyomtatás után egyből száraz, és karcálló, tehát nem kell várni se száradásra, se semmi másra.
És ugyan abból a rip szoftverből nyomtat, amiből én is, ez a jpegtől, a tiff-en keresztül bármit megeszik, a pdf-en keresztül az eps-ig... |
(#31409) Frankye válasza benYo91 hozzászólására (#31405)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2014 |
|
Nagyon ígéretes! Az különösen tetszik, hogy lesz nyílt nap a Lurdy házban, mert a közelben dolgozom.
Mindenképpen ki fogok menni, megnézni, érdekel a dolog.
Köszönjük a nép nevében az utánjárást, és ha lesz még valami információd, és megosztod velünk, azt külön is köszönjük! |
(#31415) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 26, 2014 |
|
|
(#31442) wolfchild hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 27, 2014 |
|
Sziasztok!
Ha valakit érdekel, van egy eladó ilyenem: Bővebben: Eladó airbrush szett
Ha valakinek kell, akkor a postát megúszhatja azzal, a érte jön, vagy a klubtalálkozón átveszi. (Minden egyéb infó a linkben) |
(#31449) rwirtz hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 27, 2014 |
|
Sziasztok!
Föltettem az Apróba Noch Terraform terepépítőt és egy digitális modult.
Robi |
(#31450) maTTato hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 27, 2014 |
|
Sziasztok!
Ha ezt valahogy sikerül összeraknom, lehet belőle akár HÉV I. osztály is....
|
|
(#31454) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Sziasztok,
Ilyet még nem csináltam, írtam egy összeépítési útmutatót. Igaz, hogy egy újságcikk ihlette, de ez bővebb terjedelmű: NOCH Lasercut acélhíd TT-ben |
(#31455) hoTTo válasza masTTertape hozzászólására (#31454)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Nagyon jó kis cikk lett! A fotóid pazarok! (Hihetetlen, hogy ott készülnek nálad a "műhelyben", az a hosszú lámpád nagyon szuper, szép természetes fénye van)
Gratula! |
(#31460) SzT3 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Sziasztok!
Mivel meghívást kaptam igy gondoltam illik egy rövid bemutatkozással kezdeni!
Gyerek koromba nagyon sokat "vasutaztam" TT-vel akkor még elérhetőek voltak az árak..
Azóta áttértem a repülőmodellezésre.. de most unoka öcséim újra elővették a régi készletet ( helyesebben a maradványait) és újra felébredt bennem az építeni akarás!
Szeretnék egy kisebb terepasztalt össze hozni teljes elektronikával vezérléssel.. azzal a részével nem is lesz gond.. inkább leső körbe a vágányzat építése ami gond lesz a rutin hiánya miatt.. de most jön a topik átolvasása és remélem sokkal okosabb leszek! |
(#31464) Lezlinilzen válasza SzT3 hozzászólására (#31460)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Szia!
Nem lesz egyszerű. Mármint az elolvasás.
Ferencváros vágányhálózatán könnyebb eligazodni, mint itt megtalálni, amit keresel.
Bocsánat a közönségtől, ha egy kicsit "szúrós" lettem volna.
Üdvözlettel : Balogh Laci |
(#31465) sunocske válasza Lezlinilzen hozzászólására (#31464)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Viszont mindent mást is megtalál, Gizikétől a gőzekéig |
(#31467) Gashpy válasza SzT3 hozzászólására (#31460)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Szia!
Üdv a kórteremben!
Jó olvasást (ez nem rossz gondolat...) bár biztosan vannak benne "jókais" ömlengések is. Ettől függetlenül, ha úgy érzed, kérdezz.
Üdv:
Gashpy |
(#31472) masTTertape válasza hoTTo hozzászólására (#31455)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Köszönöm!
Azért látszik a képeken, hogy időközben besárgultak, mert amikor elkezdtem az összerakást, még ömlött be a napfény, de mire végeztem, már este lett. És közben nem állítottam fehéret, no meg utólag sem volt kedvem a ps-ban molyolni. |
(#31474) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Egy kedves klubtársunk segítségével mától új szerveren ketyeg a bttb.hu oldal. (köszönjük Dénes! )
A tartalom változatlan, reményteljest egy másik klubtársunk segítéségével hamar ez is megújul és izgalmasabb lesz. (köszönjük Andris! )
Ha bárki ráklikkel, akkor érdemes többször frissíteni, hogy a böngésző már az új címre találjon, ne pedig a tárolttal zavarja meg az érdeklődőt. |
(#31477) enigma hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Szeretném - elsősorban az Öreg Motorosok - segítségét kérni. Ma a képen látott dolgok landoltak nálam. Én nagyon csekély tapasztalattal rendelkezem, még nem láttam ilyen "hózentrógert". Próbáltam a neten utána keresni, de a számomra elérhető Zeuke-s (a váltóállítóművekből gondolom, hogy abból az érából való) katalógusokban nem találtam a nyomát. A kérdésem a következő: akkor ez lehet, hogy valami házilagosan készített eszköz, vagy mégis valamikor az NDK-ban készülhetett a '60-as években?
A Transitus szerelvény is gondolkodóba ejtett. Eddig csak fehér alapon szürke, vagy kék ablaksorost láttam. A festése - amennyire én meg tudom itélni - gyári. Tehát itt is ugyanaz a kérdés: maszek, vagy gyári?
|
|
(#31479) csíkosháTTú válasza enigma hozzászólására (#31477)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
A motorvonat gyári, a "hózentróger" az házi bütykölés. |
(#31480) kombi válasza enigma hozzászólására (#31477)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Szia!
Szerintem 1:1
A hózentróger az maszek melónak tűnik, a Transitus viszont gyárilag is volt ilyen festésű.
Nekem a piros alapon fehér csíkos mellett van fehér kasznim piros ablaksorral is |
|
|
2024. Nov, 26. Kedd 10:30:43 |
|
Jelenleg 14 fő olvassa az oldalt |
|
|