|
Terepasztal vezérlés és elektronika
|
Témaindító: nzozz, idő: Júl 14, 2010
Témakörök:
|
|
(#30159) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 20, 2014 |
|
ÉS ha nem akarsz NYÁK-ot gyártani, akkor van megoldás! |
|
(#30160) Fordítókorongos válasza zsolesz74 hozzászólására (#30158)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2014 |
|
Akkor nekem nem a legegyszerűbb van!
Egy 555-ös,2db 1Megás poti,egy 10uF-os kondi és 4db.ellenállás van még rajta.
Tranzisztorok nincsenek.
Elég jól működik. |
(#30162) Fordítókorongos válasza zsolesz74 hozzászólására (#30159)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2014 |
|
Tök vagány!
Én még csináltam "paraszt"nyákot magamnak. |
(#30163) zsolesz74 válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30160)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2014 |
|
Igen, az 555-ös az a következő változata, aztán meg lehet csinálni egy darab 7400-ás IC-vel is.
Ezzel már lehet piros fehér verziót működtetni és tárolni és kapcsolni is.
|
(#30164) zsolesz74 válasza Fordítókorongos hozzászólására (#30162)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2014 |
|
Én is gyerekkoromban így kezdtem, mert nem volt NYÁK-om, úgyhogy forrasztottam. Most már inkább próbapanel vagy vasalásos NYÁK. |
(#30171) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#30159)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Ez majdnem olyan mint az az elsö hibrid IC-k .
Azok ettöl csak annyiban különböztek, hogy az alkatrészeket átduggatták egy vékony pertinax vagy hasonlo lemezkén, majd az egészet beöntötték valamilyen masszába ( epoxi, viasz stb.)
|
(#30186) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Ime az OctopusIII szervo vezérlö, 8 szervora, egyedi karakterisztikával analog vagy DCC üzemmodra, illetve széleskörü egyébb lehetöségekkel:
OctopusIII |
(#30193) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#30186)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Nagyon szuper lett, gratulálok. Szimpatikus, hogy egy gombnyomásra átállítható.
Egy picit nehézkesnek tűnik a programozás, hogy külön programozó kell hozzá, de a célnak megfelel!
|
(#30195) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#30193)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Csak egyszer kell programozni, s pár pillanat alatt rajön az ember hogyan kell. De ennyi egyedi funkciot nem igen lehet másképp kezelni. Sebességet, irányt, manuális mozgási tartományt, valamint az altatást - amikor a szervo elérte a kivánt állást lekapcsolodik a tápról - igy nem kell akkora táp sem ( a szervok fogyasztása kb. 150mA állo állapotban is, ezt csökkenti az altatás). |
(#30198) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#30195)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
tatombak (nem tudom, mindig elfelejtem az iTTeni nick-jét ), aki a házvilágításokat is gyártja, készített ilyesmit. Igaz, nem tud 8 szervót vezérelni, csak egyet, de nem kell hozzá programozó egység, és kb hasonlóan "bonyolult" beállítani... |
(#30202) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#30198)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Ehhez sem kell programozo, ha ugy akarod/tudod használni ahogy kijön a gyárból. A programozoval csak felülirhatod a standard beállitásokat (pl. jelek polaritását, vagy váltok állását, sebességét, erejét stb.). Szoval csak az extra funkciokra kell és csak egyszer a programozo. Ha csak egy ilyen modul van akkor nyilván nem igen éri meg, de ha több van akkor már extra luxus funkciokat is kapsz. |
(#30203) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#30198)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Az egy szervós vezérlőt terveztem meg és programoztam le a legkisebb 12F sorozatú PIC-be, 3 potméterről lehet leolvastatni a paramétereket. Akkor az tanulmánynak indult, azóta keresett termékem.
Viszont mikor etwg megkeresett, hogy ő is szeretne valami ilyet, de végül ezt a 8-ast választotta, kértem tegyen fel videót a működésről, mert akkor elkezdem megtervezni a rendszert és megcsinálom én is a 4-es és 8-as vezérlőt.
És egy jó ötletet sosem árt tovább fejleszteni. |
(#30204) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#30203)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Nekem a fö gondom, hogy elég sok váltom lesz , igy egyenként vezérelni a szervokat nem éppen optimális. ( egyes vezérlöim nekem is vannak). Ezért kerestem és találtam ezt a meghajtot. Miután a szervok egyre olcsobbak összesitve olcsobb igy az egész, mint bármelyik motoros váltomeghajto (8-sával számolva). |
(#30207) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#30204)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2014 |
|
Idézet: „Miután a szervok egyre olcsobbak összesitve olcsobb igy az egész, mint bármelyik motoros váltomeghajto”
Ebben neked igazad van, én is ezért tettem le a voksom a szervó mellett én is.
Viszont a jogos igényed arra világított rá, hogy ilyen megoldásokra igenis szükség van. Úgyhogy dolgozom rajta! És köszi még egyszer! |
(#30267) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#30207)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
|
(#30268) promise válasza etwg hozzászólására (#30267)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
Te is az AustroModell-től vásároltad a vezérlőt? |
(#30269) etwg válasza promise hozzászólására (#30268)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
Igen, mert jo áraik vannak meg jol ismerem a céget, nem elöször vettem tölük ezt azt. |
(#30296) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#30269)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
Néztem az AustroModell honlapját, de az Octopust nem találtam. Nincs fent rajta, vagy ügyetlen voltam?
Illetve van jó pár "USB-s" servo vezérlő, a 6-ostól a 24-esig, ezek hogy működnek? PC-ről vezérelhető? |
(#30298) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#30296)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
|
(#30299) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#30296)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
Az USB-s meghajtokat PC-vel tudod konfigurálni.
Az egyes meghajtokhoz tudsz profilokat elmenteni, és egész üzemmenete programozni ( mikor melyik szervo mit csináljon).
Itt van egy leirás németül.
Profi programmer |
(#30312) promise válasza etwg hozzászólására (#30269)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
Köszönöm az információt!
Nem rendelsz esetleg mostanában tőlük? |
(#30313) etwg válasza promise hozzászólására (#30312)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
De majd fogok, még vagy 3 kell |
(#30319) promise válasza etwg hozzászólására (#30313)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2014 |
|
Beszállnék a rendelésbe,ha lehetséges.A részleteket majd egyeztetjük. |
(#30339) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#30299)
|
Válasz •
|
Feb 24, 2014 |
|
Ezt a részét értem, hogy PC-ről felprogramozza az ember. Csak az a kérdés, hogy utána a gyakorlatban mivel kezeled a váltókat? Mert a panelen a táp és szervó csatlakozókon kívül csak egy soros portot látok. |
(#30342) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#30339)
|
Válasz •
|
Feb 24, 2014 |
|
Itt megtalálsz mindent angolul:
Polulu |
(#30352) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#30342)
|
Válasz •
|
Feb 24, 2014 |
|
Köszi, jó kis bolt, vagy fél órát csorgattam a nyálam a kinálatukat böngészve |
(#31470) diginewl válasza piltdownman hozzászólására (#26544)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Üdvözlet!
Látom itt ezt az opto kaput.
Kérdésem az lenne, hogy ezeket a fotódia+fototranzisztor párosokat hogyan tudom a legegyszerűbben egy relére rákötni, hogy azt "meghúzza"? (azaz jeladónak használni)
Ilyen készüléket találtam: Bővebben: Link
Itt a dióda egyértelmű: egy ellenállás és polaritáshelyes bekötés. De... a tranzisztor oldalára milyen kapcsolás kell, hogy meghúzzon egy kisáramú relét? pl: Bővebben: Link
Továbbá az is érdekelne, ha nem sért érdekeket, hogy ezt a fototranzisztor két lábat egy "4diódás" foglaltságérzékelőbe bele lehet-e valahogy kötni? Vannak ezek a "spanyol - paco" rendszerű foglaltságérzékelő+s88-as visszajelentő panelok. Itt a fototranzisztor két lábát valamilyen kapcsolással rá lehet kötni erre a panelra - mintha fogyasztást érzékelne a panel?
|
(#31492) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#31470)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
A PACO S88 panel megoldásában csak annyit kell csinálni, hogy a bemenetet GND-re húzni az optoval.
Azt hiszem a nagyobb gondot az tudja okozni, hogy rosszul viselik a környezeti zavaró fényeket a fotodióda, tranzisztor alapú eszközök. Ilyenkor jól jöhet egy zavarszűrő megoldás. Kb olyan mint a TV távirányítóknál használt megoldások. |
(#31495) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#31492)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Igen ez teljesen világos
Az optoval a földre húzni... Még a földön csak tudnám húzni az optót
De öööö, az első részt kihagytad a válaszból: a relét.
Szóval egy szót sem értek - sajnos.
Valószínűsítem, hogy a kérdésemből láttad, nem vagyok egy elektronikában mélyen alámerülni tudó ember, így egy picit bővebb segítséget kérnék, persze, ha nem jogdíjas, vagy egyéb. |
(#31496) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#31495)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
OK! Bocsánat.
Először is mit szeretnél a relével vezérelni? |
(#31497) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#31496)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Természetesen modell vasutat, mi mást (analóg egyenáramot kapcsolna)
Az előzményben linkelt fotodióda+fototranzisztor a sín mellett lenne, és ha elhalad egy pl: mozdony, akkor meghúz egy egyszerű relét.
Ennyi. A fototranzisztort biztosan nem lehet simán rákötni a tekercs és a táp közé - ennyi nekem is lejön. Kell egy/két ellenállás esetleg egy tranzisztor. Erre lenne jó egy kis ábra.
A paco féle foglaltságérzékelő ennek a digit változata lenne. Akkor a foglaltságérzékelő felé adná a jelet a fototranzisztor, hogy van itt valami.
Ha tudsz ötletet, segíts.
Azért a topiktárs piltdownman, nevére írtam a választ, mert ő ehhez hasonlót már használt. |
(#31499) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#31497)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Azért kérdezem, hogy mit, mert sokszor a relé az első ami eszébe jut egy laikusnak, amikor kapcsolásról van szó.
De sokszor egy teljesítmény tranzisztor is megoldás lehet, és működik is amit szeretne az ember.
Én ezt megépítettem az apámnak.
Ami neked kell, annyi, hogy a BPW41N helyére kell a fototranzisztor, a LED helyére meg a relé, a lábai közé pedig egy 1N4148-as dióda kell záróirányba kapcsolva, hogy megkímélje a rendszert a kikapcsoló relé gerjesztett feszültségétől.
Nézz körül a hobbielektronika.hu oldalain is, keresővel lehet találni relés kapcsolásokat. |
(#31500) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#31499)
|
Válasz •
|
Márc 28, 2014 |
|
Köszönöm. Ez jónak tűnik. 3v-ra van tervezve. A vasút meg 12V.
Én találtam egy ilyent Bővebben: Link, ez jóval egyszerűbb (kevesebb összetevő). Jó lenne ez is?
Itt akkor kapcsol/húz meg a relé meg amikor fény van, azaz visszaverődik a mozdonyról a fény.
Egyébként ezek a reflexiós rendszerek mennyire működnek jól? Mennyi reményt fűzzek hozzá?
|
(#31513) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#31500)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Idézet: „Köszönöm. Ez jónak tűnik. 3v-ra van tervezve. A vasút meg 12V.”
Én is köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem.
A feszültség ebben az esetben mindegy. A tranzisztor bírja, az előtéten kellhet növelni esetleg 4k környékére.
Idézet: „Egyébként ezek a reflexiós rendszerek mennyire működnek jól? Mennyi reményt fűzzek hozzá?”
Működnek is, meg nem is. A külső fény be tudja zavarni, mint írtam...
Építsd meg, nem sok alkatrész kell hozzá. De a relé lábai közé a diódát el ne felejtsd.
Ötletadónak! |
(#31516) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Sziasztok!
Hozzájutottam egy Ledes Forgalomterelő elektronika építőkészlethez.
8 db. Ledet kezel,és többféle program közül lehet választani.
Beállítható rajta többféle villogás,többféle futófény,oda-vissza futófény (hasonló,mint amilyen KITT-nek az orrán volt),
keresztezve futó fénysor,stb.
A villogás sebességét a nyáklapon elhelyezett potméterrel lehet beállítani.
Jó kis elektronika!
Nekem majd egy forgalomtereléshez fog kelleni.
Videó a működésről: Forgalomterelő elektronika
A végére megjegyezném,hogy én csak összeraktam,és kipróbáltam.
A tervezést,programozást,nyáklap maratást,alkatrészek összeállítást Zsolesz modellezőtársunk tette elérhetővé számomra,ez az ő munkája,köszönet érte
Erről beszéltem,nézzétek:
Jó modellezést!:korongos
|
|
(#31519) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#31513)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Üdv!
Jól elbeszélgetünk itt Köszönöm, hogy foglalkozol egyáltalán a műsorommal
Nem figyelemfelhívásból írtam a 3/12V-ot. Mivel erősen laikus vagyok e téren, ezen fennakadtam.
Külső erős fény nem nagyon fogja zavarni, ezért reménykedem, hogy működni fog. Régebben csináltam már fotoellenállással optokaput komparátoros 555ic-vel (képzelheted az én szintemen, hogy nézett ki), de működött Viszonylag sok összetevőből állt.
Erről a kapcsolásról mi a véleményed? Működhet? (egyszerűbb, mint amit te ajánlottál, és ebben is van védődióda, ellenállás, meg tranzisztor).
Köszönve eddigi Türelmedet (és a többiekét is!) |
|
(#31520) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#31519)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Szia,
működhet a kapcsolás. Az optokapu ebben az esetben leválasztó szerepet tölt be, tehát akkor vezet, ha világít.
Ha visszaverődéses elven működik, akkor úgy fog kapcsolni, ahogy szeretnéd.
Ha viszont látja egymást az adó és a vevő, akkor viszont megszakítással működik. Ebben az esetben a kapcsoló jelet "invertálni" kell.
Ez annyit jelent, hogy akkor az optokapunak nem a 12V-ot kell a BD bázisára kapcsolni, hanem a földet(GND, vagy 0 vagy negatív ki hogy hívja)
Azért írom le neked ezeket, hogy ne csak építs "ész nélkül", hanem értsd is meg. Később egy hibakeresés vagy egy másik kapcsolásnál már tudod mire kell figyelned.
Türelmem van, remélem neked is!
szerk.:közben megnéztem a belinkelt optót és ahhoz jó! Ha 12V-ot adsz a LED-nek akkor annak is kell egy 1k-s előtét ellenállás.
|
(#31524) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#31520)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Igen!
Köszönöm a segítséget!
Ez egy reflexiós rendszer lenne, azaz akkor kell a relé kattintás, ha "fényt" lát az érzékelő.
Köszönöm ismételten! |
(#31525) etwg válasza diginewl hozzászólására (#31524)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
A reflexios rendszernél vigyázz mert az sokkal jobban függ a reflektálo felület minöségétöl és a távolságtol. Ha ezeket nem tudod kézben tartani megbizhatatlan lesz a kapcsolás. ( a villás optokapu - szakitásra reagáló-pl. 2 nagyságrenddel megbizhatobb). |
(#31547) slogan válasza etwg hozzászólására (#30342)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Szia !
Ügyes szerkezet
Miket adnak hozzá ?
Kedvet kaptam én is fejleszteni
Bár most épp dolgozom valami újdonságon - természetesen egy PWM vezérlőt még be kell fejezni - de utána csinálok egy ilyet én is....Már eszembe is jutott némi extra
Üdv |
(#31550) etwg válasza slogan hozzászólására (#31547)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Nem tudom mi mindent kapsz hozzá, egyelöre mással vagyok elfoglalva, igy nekem nincs ilyenem. |
(#31554) slogan válasza etwg hozzászólására (#31550)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2014 |
|
Arra gondoltam ,amit vettél. |
(#31556) etwg válasza slogan hozzászólására (#31554)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2014 |
|
Abbol van már 5, most éppen a hobbiszobában csinálom a padlot, hogy már végre nekiállhassunk a terepasztalnak.
Ahhoz azt kapsz, amit megrendelsz - alapból semmit. Én is csak egy programozot vettem a többit megoldom magam. |
(#31935) fszt hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 11, 2014 |
|
Üdv!
Kedves fórumozók a segítségeteket szeretném kérni: szeretnék otthonra egy (a lehetőségekhez képest valósághűen működő) Dominó 55 biztosítóberendezést építeni három vágányos állomáshoz. Igazából nekem maga a biztosítóberendezés modellezése a lényeg, nem a modellvasutazás, az csak a külső téri szerelvények miatt épült meg. Nos a baj az, hogy bár temérdek ötletem van és egy jó könyvem "Dominó 55 rendszerű állomási biztosítóberendezések" címmel, mégsem tudom hogyan álljak neki, milyen jelfogókkal dolgozzak, mert őszintén bevallva eddig nem sokat foglalkoztam az elektrotechnikával. Volt olyan ötletem is, hogy csak a kezelő készüléket építem meg, mely kapcsolatban állt volna egy számítógépes szimulációval, amely gyakorlatilag a függőségeket, a vonatok szimulálását, zavarok bevitelét megvalósította volna, de programozni még annyira sem tudok.
A kezelő készülékhez beszereztem pár mezőegység-fedőlemezt "burkolatként" (tudom, hogy teljes mezőegységekhez hozzájutni lehetetlen). Kicsit foghíjas a készlet, ha minden kötél szakad, akkor megrajzolom számítógéppel a "kockákat", bár a hatás úgy nem az igazi...
Bármilyen ötletet, segítő kezet hálásan köszönök előre is.
Üdvözlettel:
egy megszállott fszt. gyakornok |
(#31938) etwg válasza fszt hozzászólására (#31935)
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2014 |
|
Igy nehéz lesz.
Alkalomadtán kéredszkedj be valamelyik (kis) állomás biztber helységébe, hogy meglásd mennyi relé van ott a háttérben, s kimondottan nem azért, hogy valamivel megtöltsék az állványokat, és néhány embernek biztos övöt garantáljanak a relék rendszeres karbantartásával.
Neked a modellvasuton a látszatot kell(-ene) modellezni. Ez a külsö szemlélö számára kimerül a kezelöpanel látványával. Ehhez meg neked kellene eldöntened mire tudsz vállalkozni, ha sem az elektrotechnikában, sem a programozásban nem vagy otthon.
Lehet, hogy akkor elég lenne, ha naplot vezetnéd hitelesen....
A viccet félretéve döntsd el mit akarsz. A legegyszerübb, ha a HE-n megkéred valamelyik CNC-s szakit, hogy a rajzaid alapján ( feltételezve, hogy rajzolni tudsz) marja ki a mezölapokat. Ezeket kirakva az asztalra már egy nagy lépést tettél a Domino látszat felé. Ha még azt is eldöntöd, hogy milyen nyomogombok meg lámpák lesznek az egyes mezökön - már majdnem célban is vagy - utánna már "csak" drotozni kell. |
(#31939) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2014 |
|
Egy szép modul terepasztal sajnos elég sok kirivo hibával, amitöl az mv. nagyon rosszul lenne, ha valoságban is igy lenne.
Jelzök!!!!! |
(#31942) FriTTz válasza etwg hozzászólására (#31938)
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2014 |
|
Vagy kinyomtatni zöld öntapadósra! |
(#31947) reszelozsir válasza FriTTz hozzászólására (#31942)
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2014 |
|
Egy ismerősöm simán csak papírra nyomtatta, kivágta a visszajelentő fények helyét és laminálta a papírt. |
(#31949) etwg válasza reszelozsir hozzászólására (#31947)
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2014 |
|
Egy esetben én is papirra nymtattam majd az plexire ragasztottam. Erre jött felülröl egy átlátszo védöfolia. A plexi alsofelöletén meg fekete szigetelöszalaggal fedtem le a világito ablakok kerületét. Majdnem jo vol csak kevés helyen világitott át a szomszédos mezöbe. Sajnos az ilye panelekbe a lyukak furása a kapcsoloknak, gomboknak stb. nem ki kihivás, igy jobb technologiát kellett keresni..... |
(#31961) JZoli válasza fszt hozzászólására (#31935)
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2014 |
|
Ahogy a hozzászólásodból ki veszem, Neked nem a vonatozás a lényeg, sőt az talán nem is kell. Leginkább egy állomási dominóasztal működését szeretnéd leutánozni, és kezelni mint egy forgalmi szolgálattevő. A vonatokat meg csak látszólag kellene utánozni. Ebben két gond is van az első valósághű kezelőgombokat, "kockákat" ebben a mennyiségben szinte lehetetlen beszerezni! A másik, hogy egy sima 3 vágányos állomáson sok lehetősége nincs a kezelőnek a lehetséges vonatmenet-kombinációkkal, mert lássuk be, négy váltó és max nyolc jelzőn sok kezelni való nincs. Tehát a komoly befektetés árán, csak egy egyszerű "kicsi" berendezésed lesz! |
|
|
2024. Dec, 26. Csü 2:13:28 |
|
Jelenleg 1 fő olvassa az oldalt |
|
|