|
Modellek, kiegészítők,tereptárgyak stb. festése
|
Témaindító: Csukló, idő: Ápr 13, 2014
Témakörök:
|
|
(#31993) Csukló hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Fordítókorongos-os nak és nekem merült fel az az ötletünk, hogy megy nyissuk ezt a topikot ahol mindenki le írhatja a tapasztalatait és kérdéseit a festéssekkel kapcsolatban.
Lehet az:
-jármű festés. átfestés
-épületek festés, átfestése
-terepasztalon lévő festési munkálatok
-kiegészítő cuccok színezése,
-útburkolati jelek, út felületek festése
-és minden egyéb ami ide illik!
Az alap ötletet ez a cikk adta: Bővebben: Link |
(#32006) Csukló hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Egy haszon tapasztalat:
REVEL maszkoló szalagot NE vegyetek!
Nekem simán feltépte az alatta lévő réteget, peidg volt ideje megkötni bőven... |
(#32022) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Sziasztok!
Sokáig húztam halasztottam a festés témakörét,de már nem tudtam tovább jó szemmel nézni saját készítésű festetlen váltóimat.
Az már egy olyan dolog,amit nem lehet csak simán ecsettel pacsmagolni,rákenni,elkenni,(mint ahogy a kerítést is szoktam festeni),hanem azt bizony már rendesen,érintett felületeken lehelet vékonyan kell tudni lefesteni,azért,hogy a működést ne befolyásolja a festés minősége.
Itt került képbe a légecset,mint célszerszám.
Elsőre egy olcsóbbat próbáltam ki 0,3-as dűznivel,gondoltam kezdésre biztos jó lesz.
Korábban már megbeszéltük a Váltógyártósban,hogy ez alkalmas szerszám lehet erre a célra.
Első észrevétel:
Valahogy sehogy nem akar kézre állni,kényelmetlen tartani,nem olyan,mint egy golyóstollal írni.Pedig azt hittem...mindegy...majd megszokom.
Festékek:
Az erre készült festékek baromi drágák,és nagyon kevés van bennük,ezért azokat kapásból kihagytam(biztos jók).
Selyemfényű matt zománcfestéket szereztem,barnát és feketét.(Váltógyártó 4:3 arányban ajánlotta.)
Ezekből próbáltam kikeverni a megfelelő sötétbarna színt.
4:3 arányban túl világosnak hatott,ezért fele-felével próbáltam.
Elsőre 1:1-es hígítással teszteltem , és kb. tej sűrűségű matériát kaptam.
Beleöntöttem és elkezdtem próbálgatni,játszottam a nyomással és a tűszelep nyitogatásával is.
Vékony vonal-vastag vonal,kis nyomás-nagyobb nyomás,egy percen belül vége is volt a játéknak.
Eltömődött a dűzni(fúvóka)!
Jól van mondom... Tisztítás,hígító fújkálás,festék hígítás,újra teszt.(még kétszer,mire eltaláltam azt a sűrűséget ami már nem tömíti el túl hamar)
A hígított festéket elsőre póló anyaggal szűrtem,utána már egy zoknival ami bevált,már nem tömítette el a fúvókát.
Kicsit még mindig világosnak tartom ezt az 1:1-es keverési arányt,de gyakorolni jó lesz.
Lefestettem vele egy talpfasort,és a dilikörös (próba)
0.gyakorló,tapasztalatgyűjtő terepasztalom látható oldalait.
Ne virítson annyira a tetőléc és a púrhab látványa.
Még van egy-két gondolat későbbre...
Nézzétek:
|
|
(#32024) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Jó a téma!
Már gondolatban spórolok a kompresszorra és légecsetre. Még nem tartok ott, de nemsokára kelleni fog nekem is. Rajzolni mindig is jól tudtam ,de festeni nem. Most majd meg kell tanuljam ezt is. Addig jöhetnek a tippek és trükkök! |
(#32025) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32022)
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Mi a klubban a REVEL 84-es festékét használjuk, mert szerintünk az az ideális szín, igaz mi egy nagyon vékony ecsettel festegetünk és nem légecsettel.
Idézet: „A hígított festéket elsőre póló anyaggal szűrtem,utána már egy zoknival ami bevált,már nem tömítette el a fúvókát.”
Hát a hagyományok szerint egy női harisnya a legjobb szűrő, és ha azon átmegy akkor már jó! |
(#32043) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#32025)
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Jó modellfesték a Revell,használom időnként,de csak apró kütyük kifestésére,pl.a mozdonyok légtömlőihez,vagy esetleg javításokhoz is szuper.
Azokhoz a munkákhoz sokáig elég lehet a 14ml-es kiszerelés.
A másik,hogy az ára is elég húzós.
Biztos fel lehet hígítani kétszeres mennyiségűre,de légecsetnél elég sok megy mellé,és túl kevés lenne nekem.
Nem tudom,hogy van-e nagyobb kiszerelésben olcsóbban,de majdnem annyiért egyszerűbb festékből vehetek 0,25l-est,ami a duplájára hígítható.
Csukló:
A Duplicolor milyen áron és kiszerelésben kapható?
Szűrés:
Harisnyám nem volt,-majd ki fogom próbálni-, a tea filterre is gondoltam,de az sem volt itthon. |
(#32044) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32043)
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Idézet: „A Duplicolor milyen áron és kiszerelésben kapható?”
OBI ban olyan 1700 körúl van de a színre kevert Újpesten 2000 alatt szokott lenni és egy nagyobb spré a cucc (nem tudom, hogy mekkora!) |
(#32045) Csukló hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
|
(#32050) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2014 |
|
Csukló belinkelt modellfestéses videója bemutatott néhány mesterfogást,módszert.
Én még nem vagyok azon a szinten,hogy modelleket próbáljak meg átfesteni,de nagyon is érdekel a dolog.
-Az csak egy apróság,hogy jóval kevesebb a Mávos, Gyseves modell,mint mondjuk a DR-es,vagy ÖBB-s,vagy bármi más.
Azt viszont már nagyon is bosszantónak tartom,hogy a legtöbb esetben éppen a Magyar vonatkozású modellekért kérnek itthon másfélszeres,vagy dupla árat,még akkor is,ha jóval egyszerűbb festésűek valamelyik külföldi testvérüknél.
Ezt a jelenséget biztos megmagyarázzák a kisebb darabszámokkal,és különben is örüljünk,hogy egyáltalán van valami. Na mindegy....
Folytatom első légecsetes tapasztalataimat.
A festéket én egy kicsi "Erős Pistás" üvegben kevertem,hígítottam.Abban jól össze lehetett rázni,keverni.
Fecskendővel mértem ki,és az ecsetbe is azzal adagoltam.
Kényelmesen használható,olcsó cucc,patikában lehet kapni.
Szívás:
Gumikesztyűt,pormaszkot nem használtam,pedig kellett volna...
A kezem csupa festék lett,szemem,torkom csípett a levegőben terjengő festékpermettől.
Később már nyitott erkélyajtónál csináltam a lépcsőházban,
szobai ventilátorral húztam ki a levegőt,minden ajtót zárva tartottam,de mégis mindenhová jutott egy kis hígító szag.
Úgyhogy az elszívást rendesen oldjátok meg,mert az otthoniakat általában jobban fogja zavarni a hígító szag,mint titeket.
Legközelebb már a pincében fújok,ha tehetem.
Jó modellfestést!
korongos |
(#32065) baker6600 válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32050)
|
Válasz •
|
Ápr 14, 2014 |
|
Vízbázisú festék kell, az nem büdös |
(#32070) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32050)
|
Válasz •
|
Ápr 14, 2014 |
|
Az én tapasztalatom az, jó dolog a fecskendő használata de egy egy csepp is elviheti az árnyalatot...
Hát a hígító szag sajnos ilyen de a pincétől nagyon óva intelek, mert a szag onnan még úgy sem szellőzik ki és a házban az felfelé megy!
Ki kell találni valami nagyon jó szellőzést!
Nekem azt sikerült elkövetni, hogy most van egy apró helységem és annak van nagy ablaka, de a festő fülkében van egy régebbi erős porszívó ami elszívja közvetlenül a modell mellől a felesleget, a csőbe tettem 2-3 réteg filcet ami megfogja a festék anyagot így a porszívót nem annyira rongálja!
Persze ebbe csak akkor éri meg belefogni ha az ember rendszeresen tervezi a modellek festését!
Maszk:
Mint a fotó is bizonyítja a sima pormaszk vagy orvosi maszk semmit nem ér!
(Mert mint látszik zöld festékkel dolgoztam)
Lehet kapni 3. kategóriás maszkokat 3-5000 körül ami megvéd ettől a jelenségtől, bár ami igazán jó az a tűzoltók maszkja mert az az egész arcot védi.... |
|
(#32077) Csukló válasza HOTotya hozzászólására (#32074)
|
Válasz •
|
Ápr 14, 2014 |
|
Hát gondolkodtam a vegyvédelmi szkafanderen! |
(#32078) Csukló válasza Csukló hozzászólására (#32077)
|
Válasz •
|
Ápr 14, 2014 |
|
Ui:
Itt nem tilos a használata így aki ide téved ezzel számoljon |
(#32088) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#32070)
|
Válasz •
|
Ápr 14, 2014 |
|
Szia Shrek!
Még jó hogy használtál maszkot!
Jó sokat festhettél...
Akkor egy külön festő helységet kell majd kialakítani,és ott valami szuper maszkot kéne használni,mondjuk egy ilyet:
: |
|
(#32089) enigma válasza Csukló hozzászólására (#32044)
|
Válasz •
|
Ápr 14, 2014 |
|
A standard kiszerelés spray-ben 4 dl. Néha grátiszt szoktak adni hozzá és felturbozzák 6 dl-re. |
(#32133) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2014 |
|
Szia Csukló!
Műanyag felületeken,nem kívánt furatok,hornyok eltüntetésére,kitöltésére milyen glettelő anyagot tudnál ajánlani? |
(#32135) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32133)
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2014 |
|
Van a REVEL tapasza amit most tesztelek és az OBI ban is kapható rendes mestertapasz, eddig az utóbbi be vál! |
(#32136) zsolesz74 válasza Csukló hozzászólására (#32070)
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2014 |
|
|
(#32141) Csukló válasza zsolesz74 hozzászólására (#32136)
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2014 |
|
Nem, mert én vagyok maga Shrek |
(#32148) zsolesz74 válasza Csukló hozzászólására (#32141)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
De a legjobban és legszebben "festő"! |
(#32193) Csukló válasza zsolesz74 hozzászólására (#32148)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Biztos van aki nálam jobban dolgozik! |
(#32200) jumo31 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Üdv Mindenkinek!
Az új topic tényleg jó téma, gratula Csukló és Fordítókorongos!!
Köszi! |
(#32201) jumo31 válasza Csukló hozzászólására (#32193)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Az ogrék mindig is szerények voltak! |
(#32204) KJLTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Sziasztok
Segítsetek
Sárga IKARUS buszokat szeretnék festeni, valamint MÁV felső vezeték tartó oszlopokat.
Milyen típusú (gyártású), és RAL számú festéket szerezzek be
Üdv mindenkinek
János (KJLTT)
|
(#32209) Csukló válasza KJLTT hozzászólására (#32204)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Jövőhéten megmondom a Volán sárga RAL számát! |
(#32213) HOTotya válasza jumo31 hozzászólására (#32201)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
|
(#32217) jumo31 válasza HOTotya hozzászólására (#32213)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Esetleg a füléből való materiából gyertyát? Az nem jó?
Bakker, Csukló egy oltári fazon, én nagyon kedvelem! |
(#32223) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Sziasztok!
Folytatom a légecsetes tapasztalatokat.
Csukló már említette,hogy a festék indítását soha ne a munkadarabra fújjuk,hanem mellé,mert csúnya pacákat köphet.
Igaz!
Csak az a baj vele,hogy nehéz megszokni a dolgot.
Nagyon is könnyen előfordul,hogy automatikusan a darabra célozva köpjük az első löketet,és akkor jön,hogy: na b.....!
Szóval szokni kell!
A másik, amiről nem is tudtam,hogy a légecset tartályának alsó traktusát(kb.1/4 alatti rész)sem célszerű használni,mert akkor nem pacát,hanem a festékben lévő szemetet köpheti intenzívebben a felületre.
Gondolom ez a jelenség csak gagyi festékek használatakor jelentkezik.
Sajnos a harisnyát még mindig nem sikerült kipróbálnom szűrésre,na majd azzal már biztos jobb lesz.
Jó Festékszórást! |
(#32228) Fordítókorongos válasza KJLTT hozzászólására (#32204)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Szia!
Csukló adta meg a választ néhány éve:
RAL |
(#32229) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32228)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Nahát erre a bejegyzésre nem is emlékeztem
Azt azért hozzá tenném, hogy sokan azt állítják, hogy a modelleknek mattnak kell lennie, mert úgy valósabb a dolog, nos én ezzel vitáznék mert szerintem lehet csillogó is és selyemfényű is!
|
|
(#32246) Lezlinilzen hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Szép estét az Uraknak!
Én is megosztanék néhány tapasztalatot festéssel kapcsolatosan.
Elsősorban azt szeretném tisztázni, hogy a jól sikerült festés alapja a megfelelő hangulat. "Muszájból" ez sem megy igazán jól.
Tapasztalatok a festékekkel kapcsolatban:
Én Revell festékeket használok, no nem azért, mert ez a legjobb, hanem mert a közelben ezt tudom beszerezni elég széles választékban.
Hígításához két módot alkalmazok :
- mozdonyok, kocsik, terepkiegészítő autók festéséhez Revell hígítót
- járművek antikolásakor, tereptárgyak, illetve kevésbé kényes kiegészítők ( raklapok, deszkák, épületek ) festésekor és az eszközök elmosásához kizárólag Celldömölkön készített lakkbenzint használok.
Ezt azért emeltem ki, mert néhány éve Supralux lakkbenzint használtam, aztán egyszer csak megváltozott a szaga és a "viselkedése", a vízdaruk festése közben apró göböcskékké állt össze a festék, mint ha homok lett volna benne. Aztán miután a sárga Wartburg tetejét kezdte oldani, kiderült, hogy alkoholt ( is ) tartalmaz... Kerestem más gyártótól, azok is tartalmaznak. Egyedül a Celli (még) nem alkoholos.
Járművek antikolásánál is lakkbenzint használok, mert lassúbb a száradási ideje, olajosabban terül, és nem olyan agresszív, mint a Revell hígító.
A Revell hígító agresszívebb, még a több éves festék illetve lakkréteget is oldja! Viszont jobban tapad a festék, ha ezzel hígítom, ezért járművek friss festésénél ezt használom.
Tapasztalatok a mozdonyok átfestésével kapcsolatban:
TILLIG Nohab és ROCO M62-esek átfestését készítettem el.
Mindkét gyártó különös figyelmet szentelt annak, hogy olyan lakkréteggel vonja be a mozdonyait, amelyek nem tűrnek el magukon semmilyen más festékréteget, és még a fékolajnak is ellenállnak.
Nem a legbarátságosabb módszer, de hatásosnak bizonyult : folyékony súrolószerbe mártott vizes fogkefével átmostam a kasznikat, ezután már megtapadt a festék rajtuk.
Alapozót soha nem használtam, a gyári festékréteg meglepően vastag a mozdonyokon, azok lemaratása nélkül ha még alapoznék is, eltűnnének az apró élek.
A fékolajnak nem vagyok híve. Hasznos, olykor elkerülhetetlen, de régebbi tapasztalataim azt mutatják, hogy a fékolajban való áztatás a műanyag idő előtti elöregedéséhez, repedezéshez, ridegséghez vezet. 40 ezres mozdonyoknál nem szívesen alkalmazom.
Amiket használok átfestéshez:
Revell 7 fekete, 04 fehér, ezekből keverem a szürke színeket.
31, 34, esetleg SM330, ezekből a piros színeket.
SM310 sárga és a 04 fehér keverékéből a sárga árnyalatokat.
Antikoláshoz MATT8 8 fekete, MATT 37, MATT 84, olajos, gépzsíros foltokhoz MATT 46.
Tereptárgyak festése:
A tereptárgyak között rengeteg anyag van a fától fémen át a műgyantáig minden. Fát, papírt általában ecsettel, műanyagot, fémet festékszóróval festek.
A festékek kavalkádját az adott tárgy helye határozza meg. Lehet két ugyanolyan bakterház a terepasztalon, mégsem lehet őket egyformán festeni, ha egyikük a tűző napon áll a préri közepén, a másik pedig egy erdősávban vizes talajon.
Egyik kedvenc témám az elhagyatott, kidobott gépek, alkatrészek, járművek modellezése.
Ezek egyik alapszíne a rozsda. Ennek is sokféle árnyalata van, ami a kidobott alkatrész anyagától, "nyughelyétől" és attól függ, hogy mióta áll a szabad ég alatt.
Revell MATT37, 84 és 85, illetve MATT8 - as festékeket használok lakkbenzinnel hígítva.
És a "desszert" a végére:
A kidobott "bányaló". MATT 84-el lefújtam elsőre minden alkatrészt, majd száradást követően sárgára a dekniket.
teljes száradás után a sárga festéket drótkefével kezdtem nyomkodni, ezáltal karcolások, lepattogzások keletkeztek a festéken. Ezután hígított rozsdaszínnel átmostam a felületet, így a karcolásokba beleült a rozsda. Ezt követte egy kis száraz ecsetelés, illetve a fogaskerekekre és a deknikbe egy kis gépzsír lerakódás felvitele.
Átmosáskor a rozsda több árnyalatát használom.
Igyekeztem mindent leírni, ami eszembe jutott. Talán majd egyszer lesz rá időm, és képekkel illusztrált kis szösszenetek formájában leírok minden lényegesebb momentumot a terepasztal építéséről, és felteszem ide is és a Facebook oldalamra illetve a honlapomra.
Üdvözlettel : Balogh Laci
|
|
(#32248) DZolTTán válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32246)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Amint utolérem magam a megkezdett projektekkel, hozzá fogok én is a festegetéshez, amihez ez a nagyszerű leírás is remek kiindulópont és iránymutató lesz! Köszönjük szépen! |
(#32250) jumo31 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Sziasztok!
Én kezdő festegetőként az akrillal próbálkozom...
Ecsettel használom tereptárgyakra, de szórópisztolyban alkalmazza e valaki ezt a típusú festéket, és mi a tapasztalat? Például hígítás vagy pisztoly tisztítás...
Járművek festését tervezem katonai diorámához...
|
(#32251) jumo31 válasza Csukló hozzászólására (#32229)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Szia Csukló!
A Dupli-Color a műanyagot nem "kezdi ki"?? Illetve milyen anyagra használod? Sajnos nem sok tapasztalatom van ezzel a palackos festékszóróval.
|
(#32258) Fordítókorongos hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Sziasztok!
KJLTT :
Volánbusz sárga: RAL 1023 -ahogy Csukló írta
Felsővezeték tartó oszlopok: RAL 6017 ,vagy RAL 6018
esetleg RAL 6025 színárnyalatú Zöld lehet.
Lezlinilzen:
Köszönjük a részletes tapasztalatleírást.
Már egy kicsit bele is néztem a Terepasztalos honlapodba:
csodaszép asztal,profi munka,szuper képek.
Kíváncsian várjuk majd a képekkel illusztrált Idézet: „ szösszeneteket” is.
Jó modellfestést! |
(#32266) masTTertape válasza jumo31 hozzászólására (#32251)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Sziasztok!
Itt csatlakoznék be, mert elhangzott a DupliColor.
Nemrég kezdtem használni, mert egyik tanult modellezőmesterem javasolta még anno. Annak ellenére, hogy a modelljein többször visszaköszönt a narancsbőr, de úgy álltam neki, hogy ez nálam biztos nem fog jelentkezni. Nem is lett olyan, viszont ami nem tetszik a festékben, hogy borzasztó sokáig szárad. Holott azt írják rá, hogy gyorsan száradó. Nem. Legalább egy nap kell a porszáraz állapothoz. Nem tetszik, hogy szinte mindegyik fényes és hiába a gondos előkészület, buborékos lesz és sokszor nem fed rendesen, az éleken csúnyán megfolyik, összegyűlik.
Persze jó az ár/érték arány, de engem annyira nem győzött meg.
Palackos festékek közül nálam egyértelműen a Humbrol a nyerő, csak sajnos kicsi a színválaszték. |
(#32295) Csukló válasza jumo31 hozzászólására (#32251)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Hali!
Hát én évek óta ezzel festek és ilyen bajom még NEM volt!
Festettem már Brekina IK556-ost, MODELTEC IK260-ast, Herpa kamionokat, műgyanta Fogast és még kitudja, hogy mit.......
Persze egy jó alapozó néha igen is KELL! |
(#32296) Csukló válasza masTTertape hozzászólására (#32266)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Hát én neked is azt javaslom, hogy használj alapozót! |
(#32297) Csukló hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Nem régiben kezdtem tesztelni a Bővebben: Link maszkoló szalagot..
Eddigi tapasztalatok:
Faller festéket nem tépi fel, nem ázik át ha spriclizek és pl homokot/kavicsot szórok és ragasztok.
A szalag széle szép határozott! |
(#32305) jumo31 válasza masTTertape hozzászólására (#32266)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Szia masTTertape!
Köszi szépen az infót és a tapasztalatot!
Hát ez bizony akkor pár kísérletezgetésbe bele fog kerülni, nem megyek rá egyből a járműre. Majd valami anyagot, formát bányászok, mert barkács cuccom nemigen van, amin lehetne próbálkozni.
A Humbrol-t megnézem nálunk kapható e valamelyik boltban, mert még nem találkoztam vele. Veszek.
A gépjármű parkomat egy ideje már gyűjtőm, nem örülnék, ha a festéssel "hazavágnám" őket!
üdv
|
(#32306) jumo31 válasza Csukló hozzászólására (#32295)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Szia Csukló!
Oké, értem, de akkor mi a "titkod" ?
Milyen alapozót ajánlasz?
üdv
|
(#32309) masTTertape válasza Csukló hozzászólására (#32296)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Használok fehér és szürke alapozót. Ez utóbbi nálam a Humbrol Primer-je, ami tökéletes.
Mégis, a DupliColor csak meggyűlik az éleken, csak nem fed rendesen...
A mellékelt képeken egy TT méretű Lada Niva látható, amit egy borzasztóan rossz minőségű építőkészletből raktam össze. Itt az alapszín DupliColor, de kb. az ötödik fújásra lett ilyen elfogadható.
A tükrök és az ablaktörlők már nem a festéken múltak. |
|
(#32310) masTTertape válasza jumo31 hozzászólására (#32305)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Szia,
Igazán nincs mit. Én is csak nemrég kezdtem bele a festegetésbe, de úgy vagyok vele, hogy csak minőségi anyaggal szabad dolgozni.
A palackos fújás hosszútávon nem jó üzlet, de amíg nem oldható meg a légecset, addig mindenképp célratörő.
Nálam a rangsor az általános festékválasztékban: Humbrol, Tamiya és aztán jöhetnek a DuliColor kategóriájú anyagok.
Rossz, bontott modellalkatrészeken lehet próbálkozni, aztán jöhet a mély víz. |
(#32312) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#32297)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Sziasztok!
Én a Praktikerben vettem meg első maszkoló szalagomat.
A vele takart élek mentén kb. 1-2 tizedes beugrások maradtak!
Gondolom,azért vannak,mert 3-4 perc várakozás után húztam le a szalagot (azt hittem lehúzás előtt belefér egy gyors légecset takarítás).
Akkor azonnal festés után le kell húzni? |
|
(#32313) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32312)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
2 dolog.
1. a szalagot üveglapra ragasztva vág méretre és csak innen ragaszd a modellre.
2. Most gyorsan fuj rá ugyanolyan szint mint amit letakarsz ( nagyon vékonyan igy gyorsan megszárad. Ez eltömiti a széleket. Erre pár pillanat mulva fujhatod a felsö szint. |
(#32314) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#32313)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Köszönöm a segítséget,ez rendben is van,érthető,de én inkább arra vagyok kíváncsi,hogy mitől lett ilyen.
Nem akarom kijavítani,nem számít,csak próbaképpen fújtam össze egy PVC lapokból tákolt dobozt.
Túl hamar,vagy már túl későn húztam le a szalagot?
Mert lehúzás előtt szép volt.
Azt jól gondolom,hogy a szalag gyári széleit az érintett részeken egyenesre kell vágni,nyersen nem festhető le? |
(#32319) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32314)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2014 |
|
Az olcsobb szalagokon a ragaszto nincs olyan egyenletesen felvive, hogy számunkra (!) szép szélet adjon ( egy ajtofestönek ilyen szörösség nem számit).
A modelleken sokkal vékonyabb szalag kell ( pl. Tixo stb). Amin sokkal egyenletesebb ragasztofelületüek, vékonyabbak igy jobban odafekszenek a csillogos felületre. És természetesen nagyon éles zsilettpengével kell a széleket egyenesre vágni ( lásd 1. Pont).
Scothnak, stb van olyan szalagja amin nincs ragaszto, csak a sztatikusuan szivodnak a felületre ( biztosan találkoztál hasonloval a konyhafoliák között). Ez a ragasztomentes szalag elvben bármihez odasimul és nagyon könnyü eltávolitani ( nem szedi fel a festéket, hiszen nincs semilyen ragaszto). Sok etikett is ilyen kivitelben van - nyomtalanul lehuzhato.
Ennek ellenére a korábbi 2. Pont ad 100%-s biztonságot, mert az eltömi a legaprobb egyenetlenséget.
Itt egy haramadik is.
3. Csak nagyon vékony festékréteget szabad használni ( és itt merül fel a festék minösége), mert kb. 10-30x vékonyabbnak kell a rétegnek lennie mint a maszkolo szalag vastagsága, különben a szélen egy "lépcsöt" kapsz, aminek a vertikális széle már "kezeletlen", azaz szakad. A jo festék nagyon finom pigmensü, és a legvékonyabb réteg is 100%-n takar.
A jo festék az, ahol még nagyito alatt sem látsz lépcsöket a csikok szélein!
|
(#32320) Csukló válasza jumo31 hozzászólására (#32306)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2014 |
|
Majd ha be megyek a klubba akkor lefotózom, mert fejből nekem sem megy |
(#32321) Csukló válasza masTTertape hozzászólására (#32309)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2014 |
|
Igen, a DUPLI az olyan amit sok rétegben kell felvinni ahoz, hogy takarjon.
Én is szívesen festenék Airbrass pisztolyal, de nincs egyben egy normál készletre 40-50e HUF om
Igaz, hogy kb ennyit már ráköltöttem a DUPLI rengeteg szín árnyalatára, de az nem egybeni kiadás! |
|
|
2024. Nov, 22. Pé 11:13:55 |
|
Jelenleg 13 fő olvassa az oldalt |
|
|