|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#41046) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 4, 2015 |
|
Egy kis sziklakészítés, a fű alól előbukkanó típus (Semmi hungarocell. Ez csak a fűlapra van rádolgozva, aztán karcolva)
Még szárad, azért csillan, de talán látszik a lényeg.
|
|
(#41047) diginewl válasza baker6600 hozzászólására (#41045)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
Majd én, Ő most pihenjen
(nekem is elmondta már ugyanitt)
Alkoholban feloldasz néhány csepp tintát (5ml/2 csepp). Ezzel beecseteled a fát épületet, sziklát, stb. A lényeg, hogy a tus a repedésekben dúsul fel, és ott fog erősebben látszani. Így jóval kikontrasztosítja a repedés mélységét erejét. Erősebben öregbít.
|
(#41048) etwg válasza baker6600 hozzászólására (#41045)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
A fát pácolni szoktuk, föleg ha szép strukturája van. A modellben is pácolhatsz ( barkácsboltokban kapni 2 fajta pácot - un vizeset meg szeszeset). A vizeset néha por alakban is árulják amit otthon kell elkésziteni. A pác nem más, mint nagyon finom pigmens azaz megfesti a fa ereit igy azokat kiemeli.
A modellezésben mahagoni, palisander meg hasonlo barna ill sötét pacokat használok - ha lehet szeszeset mert azt késöbb nem oldja a faragaszto. Ha csak vizes van abba is cseppentek egy kis szeszt, hogy felodja viz felületi feszültségét igy gyorsabban és mélyebben hat be a fába.
Amit viszont nem kapsz az a pác ami öregitett fát csinál. Valamikor elöre megvágtam a modellleceket majd kiraktam néhány honapra a napra esöre, gyönyörü szürke szint kaptam. Persze a honapok nagyon zavartak igy elkezdtem kisérletezni. Elöször az ecsetek mosogato levével kentem be a fát - nyilván mindig egy kicsit más szinü lett, de jo volt. Aztán kerestem igen finom pigmensü anyagokat, amiket tintában meg tusokban leltem ( meg cipökrémben, de az egy kicsit körülményes, igy most hagyom).
Nos veszek kb 1 dcl spirituszt és belecseppentek néhány csepp fekete tintát vagy tust ( ezek közül nem mindegyik szereti a szeszt, azt csak vizzel lehet higitani).a kék is jo, mert az is szépen kihozza az erezetet, és kis mennyiségben inkább szürkének hat mint kéknek.
Kapok egy piszkos levet. Ecsettel bekenem a fát - még ragasztás elött, mert a ragaszto alá nem szivodik be - és hagyom kapilárisan beszivodni az anyagba. Az elején sötétebb, de hamar kiszürkül és igen élethü viharvett felületet ad. Ha nem elég a hatás korlátlanul ismételhetö. Ha még izgalmasabb strukturát akarsz durvább smirglivel vagy kisebb drotkefével huzogasd át hosszában a fát két festés között, igy akár olyan strukturát is kaphatsz mint egy 50 éves félig rohadt talpfa a nagyvasuton.
Nézegesd a képeim Ferkel lines valamennyi épület igy kezelt fábol készült ( vagy papirból, de azokat most kihagyhatod).
|
(#41049) etwg válasza diginewl hozzászólására (#41047)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
|
(#41050) baker6600 válasza etwg hozzászólására (#41048)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
Köszi a kimerítő leírást, kipróbálom. Remélem a kezelt fán is szépen sikerül majd. |
(#41051) etwg válasza baker6600 hozzászólására (#41050)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
Attol függ mivel mázoltad eddig. Ha a festék lezárta a fa porusait, akkor az alábbi eljárás nem fog müködni. Ilyenkor csak a mosogatolé segit ( ecsetek tisztito folyadéka szerves oldiszervben - aceton, benzin, terpintin stb.). |
(#41056) baker6600 válasza etwg hozzászólására (#41051)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
Lazúrral kentem le, ha sehogy se megy, csiszolópapír segít |
(#41058) etwg válasza baker6600 hozzászólására (#41056)
|
Válasz •
|
Jan 5, 2015 |
|
Attol függ milyen volt az a lazur. Xylodecor stb. beszivodnak a fába ( gyakorlatilag egy pác + tartosito kémia keveréke, nem hiszem, hogy a smirgli segit, az leviszi a felületet, de a porusokban ott marad. Probáld ki.
Esetleg szárazecseteléssel is probálkozhatsz. |
(#41177) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#41046)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2015 |
|
A sziklák felvirágozódtak....
Amit lehetett kihoztam az éjszakai világításból.
Jelenleg így néz ki a vitrinvonat.
Ez a virágfesték...jó ki lett találva. Köszönjük VMC!
|
|
(#41181) SzerNoh válasza diginewl hozzászólására (#41177)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Nekem tetszik!
|
(#41189) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#41177)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Ez a virágfesték tényleg nagyon dekoratív, sokat dobott a diorámán. Szívből gratulálok! |
(#41190) diginewl válasza Frankye hozzászólására (#41189)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Köszönöm, és köszönöm!
No, de Uraim!
Ne túlozzunk! Ez nem dioráma, ez egy kedvcsináló a vasútmodellhez, meg nézegetni való.
Ehhez a virágfestékhez egy tanulság, jó tanács:
Nem szabad egyszerre sokat befesteni előre. Maximum egy két virágcsokor, aztán szórás!!! Olyan gyorsan szárad a faragasztó ezeken a vékony fűszálakon, hogy mire 7-8 virágot befest az ember előre, az eleje megszárad, és nem ragad rá a virág(por). A porszívó nem szívja le a frissen szórt festéket sem a virágról, így viszonylag gyorsan lehet haladni. A sín előtti részt 4 féle színnel kb 2 óra alatt leszórtam.
Most következnek a fák bokrok.
|
(#41225) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#41190)
|
Válasz •
|
Jan 9, 2015 |
|
Idézet: „Ez nem dioráma, ez egy kedvcsináló a vasútmodellhez, meg nézegetni való.”
Vagyis dioráma. |
(#41259) reszelozsir hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 11, 2015 |
|
Készülget egy PFT telep. Az épületet hamarosan "átadják", utána már csak be kell lakni a területet. |
|
(#41268) JZoli válasza reszelozsir hozzászólására (#41259)
|
Válasz •
|
Jan 12, 2015 |
|
Nagyon jó lett! Az a kis rakodó, vagy garázs szerű épület is hozzá tartozik? Csak a hasonló szín miatt kérdezem. TVG is lesz hozzá? |
(#41295) reszelozsir válasza JZoli hozzászólására (#41268)
|
Válasz •
|
Jan 12, 2015 |
|
Köszi! A másik a TÜZÉP épülete. Bővebben: Link
A TVG távlati terv, előbb a kerékátmérőre és a megfelelő hajtásra kell megoldást találnom. |
(#41313) JZoli válasza reszelozsir hozzászólására (#41295)
|
Válasz •
|
Jan 13, 2015 |
|
Nekem is az egyik álmom egy TVG, de elég ritka, és drága "jószág". Láttam valahol egy UDJ-t az is tetszett, de a korszak miatt nem mutatna jól nálam. Talán van valaki, aki csinál TGV-t? |
(#41372) reszelozsir válasza JZoli hozzászólására (#41313)
|
Válasz •
|
Jan 14, 2015 |
|
Szerintem elég egyszerű formája van az "újabb", szögleteseknek. Én ebben gondolkozom: Bővebben: Link |
(#41468) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 17, 2015 |
|
Elkészült a vitrinvonat "sorozat" befejező videója...
Mindenkinek jó szórakozást/időtöltést kívánok hozzá
Vitrinvonat 3.0
Több fa/bokor majd később. |
(#41472) etwg válasza diginewl hozzászólására (#41468)
|
Válasz •
|
Jan 17, 2015 |
|
|
(#41476) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#41468)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2015 |
|
Szuper! |
(#41478) diginewl válasza Frankye hozzászólására (#41476)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2015 |
|
Köszönöm Nektek!
Köszönöm a hozzáadott sok-sok segítséget, melyből itt is kaptam bőven!!!
Talán sokat "dobott" rajta, hogy a Youtube szerkesztőjével összevágtam az anyagot, és zene is került mellé.
A gyerekeknek a "szellemvonat" tetszik a legjobban 4:35-nél
|
(#41641) bessenyei istván válasza Antal Miklós hozzászólására (#1109)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Szervusztok.
Nagyon kezdő vagyok.
Kérnék valakit, aki tudna segíteni,hogy a 2010. 07. 27-ikei
/1109-es hozzá szólásnál Antal József hozzászólása, statikus fűszórás/, csak félig sikerült a kapcsolási rajz. Kérném, egészben küldjétek el az amail címemre bessenyei61@freemail.hu, vagy ide a topikok közé.
Előre is köszönöm, én most vagyok olyan fázisban, hogy össze szedem a dolgokat a terepépítéshez, vettem egy elektromos légy csapot,át akarom alakítani, az épületeket készítem el,van már egy pár darab, elég jól sikerültek, majd a fákat stb. Tehát a legelején. |
(#41647) reszelozsir válasza bessenyei istván hozzászólására (#41641)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Köszöntünk nálunk!
A megoldás itt van az oldalon: Bővebben: Link
A szűrő méretét igazítsd a saját igényeidhez (az enyém kb 5cm átmérőjű, hogy könnyebben elférjek vele).
Sok sikert! |
(#41650) bessenyei istván hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Nagyon köszönöm az üdvözlést.
Olvastam az általad megjelölt linket, de....... mint írják elég kicsi a teljesítménye a légycsapónak. ezért gondoltam, hogy egy kicsit fel tuningolóm, de kellene a kapcsolási rajz.úgy gondoltam, hogy talán valakinek meg van, és el küldi, jobban boldogulhatnék. Így is segítenének, mert én az elektromossághoz kuka vagyok.
Köszönöm a reagálást. |
(#41652) maTTato válasza bessenyei istván hozzászólására (#41650)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Szia!
Nézd meg EZT !
Nem tűnik bonyolúltnak. |
(#41653) bessenyei istván hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Köszönöm a segítséget, korrektek vagytok. |
(#41654) hamel válasza bessenyei istván hozzászólására (#41653)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
A mattato által javasolt kapcsolás jól használható, többet csináltam , nagyobb feszültséget ad, biztosabb eredménnyel szórható a fű DE csak olyannak javaslom az építését, akinek van gyakorlata elektronikai építésben. A kimenetén 3000-5000 Volt feszültség jön ki, a jól szigetelt dobozba építés és az alkatrészek feszültségtűrése fontos !
|
(#41657) bessenyei istván hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Köszönöm, ebben nem lesz hiba. |
(#41659) diginewl válasza hamel hozzászólására (#41654)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
AZannnnnyát!
Hova kel ekkora feszültség fűszóráshoz????
4-5000V.... belegondolni is rossz....
Amit én csináltam az csak 750-800V körül van, de az is állít szépen. |
(#41666) bessenyei istván hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Szervusz diginewl.
Sokallod?....
Te is tudnál nekem segíteni, ha lenne valami dokumentációd,szívesen venném. Mint említettem kezdő vagyok, meghallgatok bárkit, ami hozzám a legközelebb áll úgyis azt fogom használni. Nekem az a legfontosabb, hogy olcsó és könnyen kivitelezhető legyen. Elvileg a már megvásárolt légyölőt szerettem volna egy kicsit fel turbózni.
Előre is köszönöm.
|
(#41667) etwg válasza bessenyei istván hozzászólására (#41666)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
A légyölö, ha jol megy 700-3000V-t ad, az többnyire elég is, föleg ha laikus vagy elektronikához. |
(#41670) bessenyei istván hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Ha azt mondjátok hogy bőven elég a feszültség én el hiszem.
A laikussághoz annyi, hogy van segítség aki össze rakja nekem, Még egyszer, segítséget kérek-kértem csak. |
(#41671) diginewl válasza bessenyei istván hozzászólására (#41666)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2015 |
|
Nézd, saját tapasztalat, hogy a sima, condadból vett légycsapó, azt itt linkelt hobbivasút videón átesett átalakítást követően, tökéletesen működött.
Szerintem felesleges olyan iszonyatos nagy feszültséget létrehoznod, mert az is négyzetesen csökken a távolsággal, de ha téged megcsap, az sokkal jobban fog fájni, mint a sima conrados... |
(#41673) bessenyei istván hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 23, 2015 |
|
Ok. értem köszönöm |
(#41677) BaTTka válasza diginewl hozzászólására (#41671)
|
Válasz •
|
Jan 23, 2015 |
|
Normál használatra szerintem is elég a légycsapós fűszóró. Viszont a 12 mm-es fűvel már (legalább is az enyém) nem birkózik meg. Extrém esetektől eltekintve arra mondjuk nem is nagyon van szükség.
Azt persze hozzá kell tennem, hogy nálam nem előírás hogy a fű csak és kizárólag függőleges irányban nőhet
|
|
(#41753) baker6600 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 24, 2015 |
|
Csináltam egy albumot a dioráma építéséről.
dioráma |
|
(#41757) etwg válasza baker6600 hozzászólására (#41753)
|
Válasz •
|
Jan 24, 2015 |
|
Jol néz ki!
Azok a kis fekete kövek miböl valok?
Tetszik a festési technologiád!
|
(#41763) baker6600 válasza etwg hozzászólására (#41757)
|
Válasz •
|
Jan 24, 2015 |
|
A házunk előtt az utca ezzel van borítva. Tisztítás, válogatás után lett belőle patakmeder. |
(#41764) etwg válasza baker6600 hozzászólására (#41763)
|
Válasz •
|
Jan 24, 2015 |
|
|
(#42552) reszelozsir hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 18, 2015 |
|
Elkészült egy őrház a váltókhoz. A mintaépület jelenleg Gödöllőn van, megtömve jelfogóállványokkal. |
|
(#42553) Luciferike hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 18, 2015 |
|
Jól néz ki csak a Grafiti hiányzik róla |
(#42554) reszelozsir válasza Luciferike hozzászólására (#42553)
|
Válasz •
|
Feb 18, 2015 |
|
Hetvenes-nyolcvanas évek és állandó szolgálat van |
(#42555) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 18, 2015 |
|
|
(#42563) V43-1182 válasza reszelozsir hozzászólására (#42552)
|
Válasz •
|
Feb 19, 2015 |
|
Nagyon jó!
Miből készítetted? Papír, műanyag?
Ha javasolhatok, fel lehetne még dobni a környezetet a megfutamodás elleni biztosítás végett a páros féksarukkal+tartóállvány. Néhány hordozható jelző (tábla) elhelyezésével, a szolgálati hely mellett.
Talán egy kis csapás létrehozásával a másik váltóhoz (merthogy a bakter sűrűn átjár a másik váltót is állítani).
Tényleg nagyon jó!
A háttérben ahol az IFA áll mi lesz? Valami betonplacc?
Azt hogyan csinálod? Gipsz? |
(#42565) reszelozsir válasza V43-1182 hozzászólására (#42563)
|
Válasz •
|
Feb 19, 2015 |
|
Köszi!
Még egy csomó apróság kell majd, egyenlőre a nagyobb dolgokkal foglalkozom, hogy végre eltűnjenek a látható parafa foltok. Eddig simán kartonból készítettem azt a pár házat ami kellett, a hosszabb részeken gyufaszállal merevítettem (ma már inkább CD tokot használnék). Ennek az apróságnak az oldalfalai a CD tok átlátszó részéből (az alap és a tető a feketéből) készült. Ezután kartonra lerajzoltam kiterítve az épületet, kivágtam az ablakok helyét és "becsomagoltam". A bakter mögötti ajtó utólag lett felragasztva, mert az eredetin is kilóg a fal síkjából.
Nagyon masszív lett. Még egy kémény kell rá.
A háttérben a PFT épülete van (szintén egy csomó apróság kell még hozzá), a beton gipszből van. Képek róla a #41259 hsz-ban, az oldal alján. |
(#42566) reszelozsir válasza etwg hozzászólására (#42555)
|
Válasz •
|
Feb 19, 2015 |
|
Mindig lenyűgöz az az aprólékosság, ahogy a modelljeidet/makettjeidet készíted. Kíváncsian várom a folytatást |
(#42575) etwg válasza reszelozsir hozzászólására (#42566)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2015 |
|
Kösz, ujabb werkfotok kerültek fel a topikba. Még van sok javitani való. |
(#42889) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Sziasztok!
SzerNoh cikke alapján megpróbáltam fákat készíteni.
Az első (kocsi mögött) kicsit nagyra sikerült. A másik szerintem egész arányos. Mi a véleményetek?
Üdv:ati
Ui. Bocsi, de akárhogy forgatom mindíg fejjel lefele illeszti be a képeket. |
|
(#42892) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Még egy ráadás. |
|
|