Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       283/437    
(#42520) G.F. Rákoskeresztúr hozzászólása Válasz Feb 17, 2015
Ma délután ahogy jöttem haza felé, pont lemaradtam a hatvani személyről, szóval volt egy szűk fél órám nézelődni a Keletibe.
Egy igen feltűnő dolgot vettem észre, a Miskolci honosítású kocsikon a kocsiosztályt jelző szám az ablakok közötti keretből átkerült az ajtó üvegének a felső részébe. Marha furán, és egyben kicsit esetlenül néz ki, mivel a régi helye üresen virít. Ott egy marha nagy fehér keret, amiben nincs a dohányzást tiltó sziluetten kívül semmi.
(#42521) TTKacsa válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#42520) Válasz Feb 17, 2015
Erre én is felfigyeltem már, de a Nyugatiban. A honosítást nem néztem...de eléggé szembetűnő ez a változás. Először azt hittem, hogy a kocsifelújítások miatt, de a régebbi (ablak fölött nincs fehér csík) kocsikon is láttam. Hogy mi értelme azt nem tudom.
(#42522) angyal.marci válasza TTKacsa hozzászólására (#42521) Válasz Feb 17, 2015
Bonyolítás
(#42523) maTTato hozzászólása Válasz Feb 17, 2015
Kis figyelmet kérek!
Kérem tartsuk be a sorrendet!
Kicsit előbb volt mint a klubtali KATT!
(#42524) angyal.marci válasza maTTato hozzászólására (#42523) Válasz Feb 17, 2015
Szépek a bobók Feri művei, ugye?

Aki rézből épít modelleket, s ez a valaki nem a Jakó Atti, az hol szerzi be a rezet? Nameg hogy lehet a rézlemezt pontosan, szépen és faék eegyszerűen vágni?
(#42525) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#42524) Válasz Feb 18, 2015
Idézet:
„ Nameg hogy lehet a rézlemezt pontosan, szépen és faék eegyszerűen vágni?”

Sokféleképpen. Bizonyos vastagságig egy jó fémolloval ( ékszerész kellék) és reszelökkel.
Nagyon sokáig én lombfürésszel (ékszerész), (tü-) reszelökkel dolgoztam, ezzel akár 3-4 mm vastag lemez is megmunkálhato.
0,5 mm-s vastagságig ma már inkább a kémiai rézmaratás a menö.
Ha komoly céljaid vannak, akkor a gépi megmunkálás is szoba kerül. Mintegy 2-3 gözmozdony áráért kapni kis precizios marogépet. 3-4 mozdony áráért akár CNC marot is vehetsz. Ezekkel a gépekkel már tized mm-nyi pontossággal lehet a lemezt szabdalni ( ha az ember elsajátitja a munkafogásokat).
(#42526) M298 válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#42520) Válasz Feb 18, 2015
BaráTTaim! Valószínűleg deklasszált kocsit láttatok. Állítólag nincs szükség sok első osztályú ülőhelyre, ezért szinte minden marad a régiben, csak az 1-es számok bizonyos helyeken 2-re vannak cserélve, a sárga csík achátszürkével leragasztva. Amit láttatok kocsikat azokon a módosítás a rendelkezésnek megfelelően történt. Számomra roppant jó ez a dolog, mert a régi BTTB-s 9 ablakos kocsiból rögtön tudok másodosztályút készíteni és még valóságos is. Akit érdekel 03.12-én elmagyarázom a variációkat a különböző sorozatú járművek esetében.
(#42527) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#42525) Válasz Feb 18, 2015
CNC marógép van itthon a háznál, trapézcsapágyas, sajnos; lombfűrészem is van, az ollót honnan lehet beszerezni? Mit jelent a kémiai maratás?
Na és honnan szerzel be 0,3 valamint 0,1 vastagságú lemezt?
(#42528) reszelozsir válasza sikumegalifter hozzászólására (#42514) Válasz Feb 18, 2015
Ha türelmes vagy, veszel pár összerakós készletet Tőle, összerakod, és valamelyik mesterrel megfesteted, feliratoztatod.
(#42529) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#42527) Válasz Feb 18, 2015
Ha van CNC gép, akkor elvben megvan mindened a lemez megmunkáláshoz. Nem igen értem, hogy mi a gond. Az ilyen finom kis munkákhoz a trapézcsapágy nem hátrány ( nekem is ilyen van).
Ilyen finom szerszámok beszerzésenem egyszerü, csak türelem kell hozzá. Van néhány külföldi bolt, ahol ilyesmivel kereskednek. Keress ékszerészek, orások és fogtechnikusok ellátására specializálodott boltokat ( természetesen van több külföldi modellbolt, ahol ilyen anyagok meg szeszámok kaphatok pl. Micro Mark - hazairól nem tudok).
Lemezeket a Bronzkernél stb. keress, ha lemezt nem is mindig, tanácsot biztos tudnak adni. A Conrad is árul ilyesmit. Jo minöségü anyag forrása mindenütt gond.
A kémiai marás az hasonlo technologia mint a NYÁK készités. Megrajzolod az alkatrészt, ráviszed a lemezre, majd vaskloridban (stb) kimarod a vonalak mentén. ( a vonalak átlatszok a takart rész megmarad).
(#42530) help-ez válasza angyal.marci hozzászólására (#42524) Válasz Feb 18, 2015
Szia !
Nos Én csak tanulom a rézmaratás fogásait , de tán tudok segíteni.
Ajánlom Rézgaras és Fakocka oldalát ahol magát az eljárást,a felhasznált anyagokat,és rajz elkészítéséhez is kapsz válaszokat.Van még a makettinfó ahol ha visszaolvasol,akkor mindenre megkapod a választ.
Továbbá a Google és a YouTube "rézmaratás"szóra ezernyi találatot kapsz.
A kisebb rézlemez darabok vágásához sima egyenes körömvágó olló ( jó minőségű ) 0,3 mm-ig megfelelő.
Rézlemez, mint ahogy írták már a Bronzker-ben 0,2 mm-től 20 cm széles csíkban cm-re lehet venni.( Én 30x20 as darabokat szoktam venni.)
Nem megsértve a többi mestert,de ha lehetőséged van rá III.12.-én a klubnapon Attila biztosan segítségedre lesz.

L.
(#42531) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#42524) Válasz Feb 18, 2015
Idézet:
„ ...hol szerzi be a rezet?”

Például itt!
(#42533) jakoa válasza csíkosháTTú hozzászólására (#42531) Válasz Feb 18, 2015
Az információ pontos, azonban Jakó Atti is itt szerzi be.
Eddig 2 pont a Bronzkernek.

A vágáshoz pedig valóban az olló a legjobb.
Egyenes vágáshoz még annyit lehet hozzátenni, hogy előtte érdemes karctűvel végighúzni az egyenes vonalakat, mert ez szépen vezei az ollót is.
(#42536) angyal.marci válasza help-ez hozzászólására (#42530) Válasz Feb 18, 2015
Köszi a segítségeket! SPOILER: GabaTT tanácsára és jóváhagyásával nekikezdek a Gyík gyártásának. Rézből és Attila módszereivel, Tillig vagy Piko alapra. Persze lehet, hogy két év múlva lesz kész az első festetlen kasztni, ez mind szabadidő kérdése. Addig is szintén GabaTT tanácsára papírból készítek próbakasztni(ka)t. Kép természetesen lesz
(#42538) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#42536) Válasz Feb 18, 2015
Az egy komoly dolog lesz. Annyi ablakot egyformára csinálni inkább csak CNC-vel vagy maratással lehet. Ez tántoritott el mindig is a motorvonatoktol ( de azért 3-4-t én is csináltam...)

(#42539) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#42529) Válasz Feb 18, 2015
A golyóscsapágy pontosabb munkára képes. Szívesen kezdtem volna Mazsolával, de GabaTT leszavazott, mert a mérete ellenére nagy falat. Én hiszek neki. A gyík meg kellően szögletes a kezdéshez.
(#42540) róbertke válasza kombi hozzászólására (#42192) Válasz Feb 18, 2015
Szevasz "Vén Bakter"! Ma itt járt nálunk az a fránya ÖBB kék-sárga kombi wagon. Pontosan a 3181 495 6042-3 számu. TALBOT készítette 1991-ben 452 sorszámon. Eredetileg 495 5002-5 volt a pályaszáma, mármint ez van beütve a főkeretbe. (ezt most hogyan futott anno' - DR/DB/ÖBB - sajnos nem tudtam megállapítani)2012.03.19.-én volt az utolsó fővizsgája, akkor 6 évet kapott. Ezidőtájt három adatcsoport lett a kocsin átfestve sárgával, egyik ilyen az "ÖKOMBI" felirat. A kék kocsirészen a pályaszám korrekción kívűl semmit nem pingáltak. Persze a pályaszámnál a "3381" helyett most "3381" szerepel + az ellenörző szám változott.
(#42541) reszelozsir válasza angyal.marci hozzászólására (#42539) Válasz Feb 18, 2015
Vannak azért benne olyan ívek és dőlések (tető, homlokfal, ezek csatlakozása), hogy le fogsz izzadni Sok kevésbé szép próbálkozást láttam már belőle főleg nagyobb méretben, de remélem Neked menni fog. Sok sikert, várom a beszámolókat!
(#42542) jakoa válasza angyal.marci hozzászólására (#42539) Válasz Feb 18, 2015
Idézet:
„A gyík meg kellően szögletes a kezdéshez.”

Hát azért óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Én a gigantnak is azért kezdtem neki, mert kellően szögletesnek tartottam. Azután kiderült, hogy lehet, hogy szögletes, de derékszög az sehol sincs...
A gyíknál azért a fölke fölötti íves felületeket kialakítani és illeszteni egymáshoz - szerintem - nem a legegyszerűbb.
Azután meg ott van még a negatív dőlésszögű ablak.
Ezzel persze nem lebeszélni szerettelek volna.
(#42543) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#42539) Válasz Feb 18, 2015
Tudom, a kollégának olyan van, de majdnem 3x nagyobb mint az enyém. Eddig nem vettünk észre semilyen különbséget a pontosságban ( mind a kettön én dolgozgatok). S ha nem iparszerüen használod, akkor valoszinüleg sokáig ilyen is marad. Ráadásul a trapézmenetes tengelyeket majdnem fillérekböl bármikor cserélni is lehet. Eddig csak az én gépemen ment tönkre a maro motor ( igaz, hioy nem volt valami csucs sohasem - egy nyitott Kress volt, de a port tönkre tette a kommutátort). Most rendeltem egy uj Kress-t.
A másik gépen van 2 fej is - egy nehéz nagyfrekveciás motor meg egy uj Kress. Tegnap éppen azzal martam, jonak néz ki, ezért rendeltem én is.
(#42544) angyal.marci válasza jakoa hozzászólására (#42542) Válasz Feb 18, 2015
A gyíkban azért van derékszög de a fülke fölötti , minden szempontból domború területet lehet egyáltalán rézből, forrasztással készíteni? Veszek egy sík rézlemezt, belevágok, kivágok a bevágás mentén egy erősen nyújtot mackósajt alakú darabot, majd az eredeti két vágását összeforrasztom, és a csúcsról lecsiszolom a felesleget?
(#42545) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#42544) Válasz Feb 18, 2015
Ilyen tetöket jobb valamilyen más anyagbol késziteni. Én balsafát, hársfát, plexit esetleg vastag sztirollapot szoktam erre használni. Azt megfelelö alakra lehet reszelni csiszolni stb. az alja viszont egyenes marad, igy könnyebb az oldalfalakhoz illeszteni. Ráadásul általában könnyebbek mint a réz igy a modell sulypontha is lefelé megy, ami nagyon elönyös.

(#42546) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#42545) Válasz Feb 18, 2015
Veszel egy hársfakockát, és azt faragod ki??
(#42547) Gashpy válasza angyal.marci hozzászólására (#42546) Válasz Feb 18, 2015
3D nyomtatás->műgyanta/rézmaratás kombináció?

A svájciak sem várnak a nagyszériás Re6/6-ra...

Bár biztosan kicsit másak a lehetőségeik
(#42548) angyal.marci válasza Gashpy hozzászólására (#42547) Válasz Feb 18, 2015
Na hát ebben csak a 3D nyomtatás, műgyanta, és rézmaratás hibádzik
(#42549) enigma válasza angyal.marci hozzászólására (#42546) Válasz Feb 18, 2015
Még mindig egyszerűbb, mint egy lemezkúpból. Ha egy kör alakú lemezből vágsz ki egy körcikket, és a vágott felületet össze forrasztod akkor egy kúpot kapsz. Ebből gömbfelületet reszelni esélytelen (tizedes lemez vastagságról beszélünk!) Maximum a lemezkúpot felmelegítve egy gömbfelületetre (pl nagyobb csapágygolyó) bezömíted. Viszont már ez is nagy rutint kíván
(#42550) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#42546) Válasz Feb 18, 2015
Pontosan, nem is kockát, hanem egy vastag ágat és magam vágtam a deszkákat.
(#42556) sikumegalifter válasza saetta hozzászólására (#42519) Válasz Feb 18, 2015
mit is akar valójában "birtokolni" az ember

Mindent ami kapható a boltban és persze Magyar vonatkozású és persze tehervagon

Na persze nálam is van egy ésszerűségi határ van olyan mávos vagon ami pl. nem tetszik és van olyan is amit nagyon várok mondjuk a gabonásokat. Persze egy asztalon 4-5 szerelvénynél többet nem is lehet futtatni legalábbis ha nem nagy az asztal. Persze kellenek kocsik még ide oda tárolókra,de nem és nélküli mennyiségben.

Tervbe van véve persze egy külföldi tehervonat is. Beszéltük a párommal ha kicsit jobb idő lesz felmegyünk egy hétköznap a Ferencvárosira nézelődni milyen szerelvények jönnek mennek Azért onnan is el lehet indulni milyen szerelvények legyenek
(#42557) GABA TT válasza angyal.marci hozzászólására (#42536) Válasz Feb 18, 2015
Szia Marci!
Valami félre értettél, én csak annyit írtam, hogy lehet parírból, műanyagokból és fémből is szép modelt építeni. Én papírral kezdtem mert nem volt más lehetőségem. Jó hogy kipróbáltam azt is épületeket a mai napig papírból készítek. Mindegyik anyagnak meg vannak a nehézségei, a lehetőségekhez képest kell választani, ha nincs szerszámozotságod akkor papír. Amennyiben van akkor a nemesebb anyagokat érdemesebb használni. Én próba kasznikkal nem vacakolnék élesbe érdemesebb elkezdeni, a fontos hogy az építés örömét meg leld benne. A jó modellező sosem elégedett a munkájával. Bár amikor valami elkészül azt gondoljuk hogy ennél tökéletesebbet nem lehet alkotni. Eltelik egy két hét és már nem is olyan szép, így át minősülnek próba kaszninak, mert készítünk belőle másikat ami még szebb lesz.
Nagyon fontos amennyiben közzé teszel fotókat, kapsz rá dícséretet nagyon jól fog esni, mindíg ad egy lendületet, de van ennek egy savanyú oldala is a bírálat ez vioszont a minőséget viszi majd előrrébb!

Örülök, hogy neki kezdesz!

Ez a templom az óra szerkezetek kivételével papírból készült vagy 2kg papír van benne.

DSCF2327.JPG

(#42558) angyal.marci válasza GABA TT hozzászólására (#42557) Válasz Feb 18, 2015
Igazad van, én azt értettem, hogy egy papírkasztni nem árt az elején. Azért maradt meg bennem ennyire a réz, mert én a szerszámozottság miatt ebből tudnék legegyszerűbben akármit is építeni. Nyilván itt mozdonyokra gondoltam. Biztos lesz ezer meg ezer kérdésem, csak nektek meg türelmetek legyen..
(#42559) saetta válasza maTTato hozzászólására (#42523) Válasz Feb 18, 2015
Háhá.... Kiderült miért és mikor ment tönkre a váltókörzet visszajelzése

SAetta
(#42560) sikumegalifter hozzászólása Válasz Feb 18, 2015
Ha már papír akkor kérdezném egy ilyen épület mennyire állja meg a helyét egy asztalon,esetleg valaki próbálta már ezt a terméket? Papírbakter néven készíti őket az illető neked csak össze kell ragasztani

MAV_nagyhars...jpg

(#42561) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#42540) Válasz Feb 19, 2015
Utolsó mondat így helyes: Persze a pályaszámnál a "3381" helyett most "3181" szerepel + az ellenőrző szám változott.
(#42562) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#42560) Válasz Feb 19, 2015
Ha ez ugyanaz az épület (illetve annak a része), amit egy szomszédos országban H0-ban meg TT-ben lézereznek, akkor teljesen megfelel bármelyik terepasztalra.

(Amugy az eredeti a Trencsén Alvárosban állt.)

image.jpg

(#42569) sikumegalifter válasza etwg hozzászólására (#42562) Válasz Feb 19, 2015
Szerintem az vagy nagyon hasonló
Bár ez amit feltettél kicsit jobb talán mert nem papír
(#42570) sikumegalifter hozzászólása Válasz Feb 19, 2015
A napokban a Dunai vasműben voltam pakolni és ott láttam ilyen vagonokat. Ilyen ugye a mi méretarányunkban nem készült?

03.jpg

(#42571) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#42569) Válasz Feb 19, 2015
Papir meg fa.
(#42573) sunocske válasza sikumegalifter hozzászólására (#42570) Válasz Feb 19, 2015
Nem bizony.
(#42576) sikumegalifter válasza etwg hozzászólására (#42571) Válasz Feb 20, 2015
Értem,de jól néz ki Kelleni fog egy Magyar állomás pedig és ez megtenné
(#42577) sikumegalifter válasza sunocske hozzászólására (#42573) Válasz Feb 20, 2015
Nagy hiba
Tudom off és bocsánat mindenkitől de Albert féle van H0-ban és olyan szép
Kár hogy nekünk nincs
(#42578) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#42576) Válasz Feb 20, 2015
Magyarnak teljesen magyar, mégha Csehországban gyártják, akkor is!
(#42579) sikumegalifter válasza etwg hozzászólására (#42578) Válasz Feb 20, 2015
Esetleg tudod honnan lehetne beszerezni?
(#42580) sikumegalifter hozzászólása Válasz Feb 20, 2015
Múltkor taglaltuk itt az asztal alatti állítóműveket és most ugrott be hogy a Peconak egész baráti áron van.Bár nézem a képet,de nem jövök rá hogy kell ezt felszerelni. Vagy ennek még van burkolata vagy fel kel kalapálni
(#42581) TTfan válasza sikumegalifter hozzászólására (#42577) Válasz Feb 20, 2015
Így van, hiba. Sok szép modellt gyártanak H0-ban, TT méretben is jó lenne, ha megjelennének ugyanezek. Tudom, bilibe lóg a kezem, nem fogyna csak 2-3 darab ebben a méretben.

A H0dáj igényű modellekből nem ismert, mennyit visznek a panelbeli 1,5x1m-es terepasztalokra, de valószínűleg sokkal többet.
(#42582) angyal.marci hozzászólása Válasz Feb 20, 2015
Nálam van a hiba, vagy máshol? Nem tölt be a Modellvasút Center honlapja ((http://www.modellvasut-center.hu/))
Ezt írja ki:
Idézet:
„ Resource Limit Is Reached

The website is temporarily unable to service your request as it exceeded resource limit. Please try again later.”
És ezt már egy hete is kiírta
(#42583) sikumegalifter válasza TTfan hozzászólására (#42581) Válasz Feb 20, 2015
Nekem több kellene mint 2-3 darab Még annyit adnék is érte mint a nagyért.
Na de beérem azzal ami van De hátha egyszer valaki rászánja magát és megcsinálja mondjuk Mikromodell vagy poschmodell. Nem lehet az olyan nagy dolog. Mondom én nagy modellező
(#42584) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#42579) Válasz Feb 20, 2015
Bármelyik szlovák vagy cseh modellboltban leveszik a polcrol. Interneten is megrendelhetö.
Pl. iTT
(#42585) etwg hozzászólása Válasz Feb 20, 2015
Egy kérdés: ki tudna vagy hol lehetne szerezni tükröt, de nem akármilyent, hanem aminek a tükrözö felülete a felületen van ( nem az üveg mögött)?
Csak kis darabok kellenének ( akár hulladék is) ( a legnagyobb talán 20x20 cm).
(#42586) DZolTTán válasza etwg hozzászólására (#42585) Válasz Feb 20, 2015
Esetleg 0.5mm-es rozsdamentes lemez, amit tükrös felülettel adnak, lefóliázva, hogy ne karcolódjon szállítás, megmunkálás alatt?
(#42587) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#42586) Válasz Feb 20, 2015
Az sajnos nem elég sima. Már probáltam.
Valamikor jobb fotoboltokban volt fémtükör ( vettem is 2-t csak azok fél centivel kisebbek, mint ami kellene...).
Azota meg már nincs fotosbolt.....
Lapozás       283/437    
Frissek
  2025. Jan, 20. Hé
21:56:13
  Jelenleg 11 fő olvassa az oldalt
Hirdetés