Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Modellek, kiegészítők,tereptárgyak stb. festése
Modellek, kiegészítők,tereptárgyak stb. festése
Témaindító: Csukló, idő: Ápr 13, 2014
Témakörök:

Lapozás       8/12    
(#45706) etwg válasza enigma hozzászólására (#45703) Válasz Júl 25, 2015
Tartály kell ( min 5-10 literes) 15-20 atü tesztelve.
Nyomáskapcsolo. - állithato max 8 atü
Biztonsági szelep
Nyomáscsökkentö a kimenetre
(esetleg egy manométer).

Egy barátom ugy jött ki olcsobban, hogy vett egy gazdaságos kompresszort, és kicserélte a legsüritöt a hütögépre.
(#45708) enigma válasza etwg hozzászólására (#45706) Válasz Júl 25, 2015
Most, hogy mondod.....
Van a szüleim házában egy működő kompresszorom, csak azt nem lenne ildomos felhoznom a panel 4.emeletére....(2 IFA légtartály, 2 hengeres ZIL kompresszor, hangja meg a leszálló sugárhajtású gépé)
De mivel ott már nem használja senki, lehet hogy szétszedésre érett.
A nyomáskapcsoló, a lefújó szelep, és egy manométer az adott, sőt Te még kihagytál valamit, ami lényeges (legalábbis autófényezésnél lényeges volt) egy pára kicsapó szelep.
No, ha ezeket összetudom házasítani egy hűtőkompresszorral akkor jóvilág.
Onnantól már csak az egyik beépített szekrényt kell kiürítenem a festőműhelynek...
(#45709) enigma válasza enigma hozzászólására (#45708) Válasz Júl 25, 2015
Ja, meg egy hozzáillő tartály ami probléma....
(#45711) kisbakter hozzászólása Válasz Júl 25, 2015
Itt lehet kapni 3l-s tartályt.
(#45712) etwg válasza enigma hozzászólására (#45709) Válasz Júl 25, 2015
Veszel 5 literes gázpalackot....
(#45726) somitomi válasza enigma hozzászólására (#45708) Válasz Júl 25, 2015
Szerintem egy ilyen jóféle szerkezetért valaki lenne annyira hálás, amiből kijönnek az alaktrészek (+korsó sör esetleg)
(#45728) enigma válasza somitomi hozzászólására (#45726) Válasz Júl 26, 2015
Nem, mindenképpen bontásra érett a cucc. A ZIL kompót egy kicsit betegesen szólt már akkor is - vagy 10-15 éve - mikor nagyban használtuk. (vagy 40 éves a technika, na!). Azóta áll, és gondolom az sem tett neki jót. Így mihelyt odajutok szétszedem, megnézem lehet belőlük egy olyan panelben használható kompresszort összehozni.
(#45732) Fordítókorongos válasza enigma hozzászólására (#45697) Válasz Júl 26, 2015
Szia Enigma!
Köszönöm a festéktippet!
Már használtam ilyet,nálunk az Auchanban
kapható,akrilfesték,ezzel kentem a fordítóm aknáját....
Próbáltam csatlásfejek festésére is,de onnan könnyen lepattogzott,
arra a Revell sokkal jobb volt.
Straus:
Szerintem jó kis cucc,3l-es tartálya van,nyomáskapcsoló és reduktor is van hozzá,én ilyet használok.
Szerintem megér 20-at,egyedül a légtartályát cserélném le nagyobbra,hogy ritkábban kelljen bekapcsolnia a szerkezetnek.
Bírja a hosszasabb használatokat,bár olyankor fel tudott hevülni rendesen,kénytelen voltam egy hűtőventilátort rászerelni.
Hűtőkompresszor:
Még nem próbáltam,viszont sikerült egy viszonylag újat szereznem,ingyen.
Mindenképp olcsóbbra fog kijönni,mint egy gyári kompresszor(különben nincs értelme foglalkozni vele),majd
kiderül,hogy működik,mekkora nyomást tud.
Az biztos,hogy csendes!
(#45733) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#45700) Válasz Júl 26, 2015
Idézet:
„A festékszoro pisztolyok is néha bajban vannak az ilyen festékekkel, gyakran már a fuvoka táján pokhálosodik a festék.”
Jól gondolod!
Már próbáltam ezt a festéket légecsettel fújni....
szépen fújható,viszont előbb-utóbb eltömíti a dűznit!
(Nem is állítják a dobozán,hogy fújható lenne.)
(#45734) Fordítókorongos válasza kisbakter hozzászólására (#45711) Válasz Júl 26, 2015
Ez kicsi!
A semmitől azért több,de jobb volna egy min.5 vagy 10 literes,
hogy tovább lehessen használni,a kompresszor bekapcsolása nélkül.
(#45736) enigma válasza Fordítókorongos hozzászólására (#45732) Válasz Júl 26, 2015
Szia Korongos!

Ezt az akrilfestéket teljes megelégedéssel használom már egy éve papíron, fán műanyagon. Fémen még - mint már mondtam fémen csak egyszer próbáltam - gyér sikerrel.
Viszont csak most tudtam meg, hogy alapozó is van hozzá, és az eladó hölgy váltig állította, hogy próbáljam ki nyugodtan alapozóval fémen is, nem fogok csalódni benne. Akkor épp nem volt neki raktáron alapozóból, a jövő hétre ígérte, majd jól visszamegyek és veszek belőle.
Viszont némi kutakodás után találtam leírást a házi eloxálásról.
Stefan Sekowski: Galvanizáljunk otthon! c. művét ajánlják a testvér fórumon (Hobbielektronikán). A fórumozó be is szkennelte az egész könyvet. Én ezt most ide nem tolnám fel, mert bennünket csak a réz eloxálása érdekel, az pedig csak egy apró bekezdés az egész műből.
A marató sav összetétele egy egységnyi méretre a következő:
Tömény kénsav 55 ml
Tömény salétromsav 54 ml
Nátrium-klorid (kősó) 15 g
(hogy ezek a cuccok mennyire illegálisak nem tudom, remélem nem a sarki fűárusnál kell begyűjteni őket ))
Pár másodpercig kell csak áztatni. 4-6 másodpercig javasolja a szerző, mert a további áztatás már mattítja a felületet. Ez a Te esetedben nem számít, hiszen úgy is festve lesz a fém.
Ha Te meg vagy elégedve ezzel a kis Strauss kompresszorral, akkor lehet, hogy én is begyűjtök egyet.
Hol vetted, és mennyibe fájt?

réz maratás.png

(#45737) Fordítókorongos válasza enigma hozzászólására (#45736) Válasz Júl 26, 2015
Szia Enigma!
Kösz a rézmarató lé pontos összetételét.
Jó erős lehet,ha 4-6mp. is elég az anyagnak.
Mi foszforsavas lét szoktunk használni réz sárgításhoz,
~10%-os oldatokat.
Abban 0,5-1 órát kell áztatni a cuccokat.
Azóta nem festettem rezet,még nem volt alkalmam kipróbálni,majd legközelebb.
A kompresszoromat az index Börzén vettem, gezerol68 fórumtárstól
újonnan.
Ő,ha jól emlékszem Ausztriából hozta be őket.
A kompresszort minden tartozékával+ légvezetékkel,+légecsettel együtt adta 22-ért.
Nem bántam meg,tök jól használható,egyedül a 3 literes tartályát tartom kicsinek.
A leírások szerint,nem árt neki,ha melegszik,teljesen üzemszerű,
de időközben egy + hűtőventilátorral is felszereltem,hogy ne melegedjen túlzottan.
A hűtőkompresszorra csak kíváncsi vagyok,ha használható lesz,akkor
majd a pincében is lesz egy külön kisgépem...

minikompress...jpg

(#45748) Frankye válasza enigma hozzászólására (#45736) Válasz Júl 27, 2015
Nem illegálisak. A vegyszerboltokban (pl.: Azúr) beszerezhetőek.
(#45758) enigma hozzászólása Válasz Júl 27, 2015
Frankye: Köszönöm, én megijedtem a "tömény" kifejezéstől. Azt a szerző sehol sem írja hogy ipari töménységű cuccról van-e szó, vagy megfelel a mindenki által beszerezhető "háztartási" töménység is.
Korongos: Igen, úgy tudom hogy a foszfát egy sója - a nátriumfoszfát, pontosabban a trinátrium-foszfát (alias trisó) is jó lehet az eloxáláshoz.
Ma elmentem azért az alapozóért. Első körben nem nyűgözött le, de majd kiderül a további használat során.
Próbáltátok a festéket szűrni használat előtt? Autófényezésnél bevált, nem térhálósodott már a pisztolyban, ha minél finomabb - szűrtebb - anyaggal dolgoztunk.
(#45760) Fordítókorongos válasza enigma hozzászólására (#45758) Válasz Júl 27, 2015
Szia Enigma!
Légecsethez szinte az összes festéket hígítani kell!
Ezt az akrilt ráadásul nagyon durván,hogy használható legyen!
Hígítani kell és utána még szűrni is kell,nejlonharisnyával!
Használható,de azért előbb vagy utóbb képes eltömíteni a dűznit,hamarabb,mint a Revellnél vagy a Cellkolornál.
Szerintem ezek inkább hagyományos ecsethez készült festékek.
(#45895) dr.avecz hozzászólása Válasz Aug 2, 2015
Üdv.

Kis segítséget szeretnék kérni tőletek.

"Duncosüveg",befőttes üveg tetejét szeretném mintásra festeni.
Valami ilyesmit szeretnék:

http://www.otthonra.hu/Befottes_uveg_tetovel_580_ml

Tudtok abban segíteni, hogy ezt hogyan csinálják?

Olyasmit szeretnék ami a képen is van, mintha egy fotó lenne a tetején, úgy néz ki. Valami ilyet szeretnék én is elérni.

Mindig azt szeretném rárakni, ami az üvegben van.
Szép meglepetés lenne a családnak, ha ezt meg tudnám oldani.
Hogy csinálják ezt?

(#45897) enigma válasza dr.avecz hozzászólására (#45895) Válasz Aug 2, 2015
Szerintem költséghatékonyan vizes matricával tudod megoldani. Aztán, hogy az mennyire tolerálja a fedél "taperolását" nem tudom....
(#45898) enigma válasza Fordítókorongos hozzászólására (#45760) Válasz Aug 2, 2015
Szerintetek az isopropanolos lemosás jót tesz a műanyag kaszniknak festés előtt? Én azzal mostam le (zsírtalanítás céljából) majd festettem. a festés bemattolt. Ez szerintetek az alkohol, vagy a festék hibája lehet?
(#45906) hkrisz79 hozzászólása Válasz Aug 3, 2015
Üdvözlet mindenkinek!

Van tapasztalata valakinek már a VMC-től rendelt vizesmatricákkal? A múlt héten jött meg az első adag amit rendeltem, de mintha nem igazán akarna ragadni, ill. hiába lágyítózom nem megy be az egyenetlen felület redőibe....
Főleg a nagyon pici feliratokkal van bajom, kb rá se lehet nyomni rendesen a modellre mert a textilen marad...

A segítő hozzászólásokat előre is köszönöm!
Hkrisz79
(#45928) Fordítókorongos válasza enigma hozzászólására (#45898) Válasz Aug 4, 2015
Szia Enigma!
A festékek bemattulhatnak az alkoholtól,ha csak kismértékben is oldja őket az alkohol.
Lehet hogy a kaszni anyagát is megmarta valamennyire a csodaszered,utána ment rá a festékréteg és az meg matt lett....
Próbád ki más felületen a festéket,hogy azon mit mutat,ha nem jó,
akkor még mindig felvihetsz rá egy fényes lakkréteget is,hátha segít.
Sajnos az Isopropanolt nem ismerem.
Nem hinném hogy a festék hibája,ha azt fényesnek vetted,viszont,ha nem hozzávaló hígítót használtál,akkor még az is okozhatott furcsaságokat.
(#45929) enigma válasza Fordítókorongos hozzászólására (#45928) Válasz Aug 5, 2015
Éllégé el nem ítélhető módon akril spray-t használtam, amivel már előtte fémet (is) fújtam, az szép fényes lett. Tehát - elvileg - nem a spray hibája. Műanyag festésében viszont kevés tapasztalatom van ezért voltam tanácstalan.
Ezen harmadik réteg után a spray kilehelte a lelkét, és a boldog vadászmezőkre távozott.
Így nem marad más, mint irány a festék bolt egy újabb palackért.
(#46069) BaTTka válasza enigma hozzászólására (#45898) Válasz Aug 12, 2015
Én is szoktam azzal zsírtalanítani, nekem még nem okozott gondot. Igaz hogy én nem is próbálok fényeset festeni
Amúgy is egy réteg nem réteg, a következő meg majd elviszi ha nem olyan teljesen. Szerintem ha teljesen megszárad nem lehet gond.
(#46070) BaTTka hozzászólása Válasz Aug 12, 2015
Ha már erre jártam: VW T3 Wiking alapból átpacsmagolva.

1.1.jpg

1.2.jpg

1.3.jpg

(#46071) BaTTka válasza BaTTka hozzászólására (#46070) Válasz Aug 12, 2015
És még három kép

1.4.jpg

1.6.jpg

1.7.jpg

(#46091) Fordítókorongos válasza BaTTka hozzászólására (#46071) Válasz Aug 12, 2015
Szia Battka!
Baró lett a T3-masod!!!
Írnál pár gondolatot az elkészítés menetéről?
Mesteri!
(#46094) Csukló hozzászólása Válasz Aug 12, 2015
Nagy beruházást tettem Vettem egy : ilyet
(#46095) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#46094) Válasz Aug 12, 2015
Klassz!
Jó kis gépnek tűnik,de azért én egy picit sokallom az árát.
(#46096) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#45706) Válasz Aug 12, 2015
Szia etwg!
Hűtőkompresszoron agyalok,még mindig.
Az lenne a kérdésem,hogy egy 24literes légtartály már túl nagy lenne neki,vagy még belefér.
(Az sem a legjobb,ha minden bekapcsoláskor egy fél órát pumpálja.)
(#46097) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#46096) Válasz Aug 12, 2015
Szia, az attol függ, hogy mennyi levegöt ad a kompresszor. Probálj rákötni egy lufit stb. és figyeld meg mennyi idö alatt fujja fel.
Amit mi használunk azon kisebb a tartály (kb 10 l) , de elvben mindegy, mert elöbb utobb felfujja a 25literes tartályt is, és a légecset levegö igényét játszva ki tudja majd igényiteni. A müködését meg alig hallani. ( ha szilentblokkokra szereled).
(#46098) csíkosháTTú válasza Csukló hozzászólására (#46094) Válasz Aug 12, 2015
Szemeztem vele ma délután a pestlőrinci boltban (Üllői út, a Lakatos utcánál). Nem hangos a kpmpresszora? Majd írd már meg, ha kipróbáltad. Igaz, csak egyfunkciós a pisztolya, de pl. nekem meg is felene, egyszerűbb munkákhoz.
(#46099) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#46097) Válasz Aug 12, 2015
Használtok ilyet,gondoltam tudod,hogy ~mekkora szállításuk van.
Azt a 10 litereset mennyi ideig tart neki felfújni 4 Bárra?
Az se jó,ha túl sokáig tart mire beleteszi a nyomást.
Egyébként nagyon drágák a légtartályok,újban nem gondolkodom,használt pedig nem nagyon van.
Tágulási tartályra is gondoltam,de abból meg ki kellene venni a membránt,hogy legyen térfogata.
Az olcsók nem szerelhetők,le vannak hegesztve,amit meg szét tudnék szedni,karimás,az meg túl drága....
(#46102) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#46099) Válasz Aug 13, 2015
A mi tartályaink kiszuperált tüzoltokészülékek. A kompresszorok nem egyformák. Az egyik egy hütöpultbol valo az aránylag gyorsan felfujja (~10 perc), a másik, ki tudja miböl van, az lassabban.
Ha elöbb szolsz a minap dobtam ki egy 12 literes viztartályt ( membrános) mert tönkre ment a vizpumpa.
Aránylag olcson szerezhetö kemping gázpalack (5-10 l) vagy kis autos (munkagépes) tüzolto palack.
(#46104) Csukló válasza csíkosháTTú hozzászólására (#46098) Válasz Aug 13, 2015
Volt szerencsém tesztelni!

A por pisztoly része kicsit gyenge de azért használható, ugyan ezzel a részével lehet kereket és labdát fújni is...

Maga a kompresszor szerintem elviselhető hanggal dolgozik, ha a földön van, mert amikor felraktam az asztalra na az rendesen felerősítette...

Az airbus pisztoly tényleg egy pár ezres belépő modell, nagy felületek festésére szerintem elfogadható, állítható rajta a festék/levegő arány is de a szórási kép NEM, azt az elején tudtam, hogy majd kel venne egy komolyabb pisztolyt is hozzá!

Ár érték arányban szerintem nagyon korrekt azok alapján ami ma Budapesten kapható, vagy weben láttam. Tény. hogy nem termelési mennyiségre van kitalálva!
Amit vennem kel hozzá az a levegős cső mert szerintem kicsit rövid..
(#46113) BaTTka válasza Fordítókorongos hozzászólására (#46091) Válasz Aug 13, 2015
Köszönöm!
Nem nagy kunszt. Szétszedtem darabokra, majd zsírtalanítás után mindent lefújtam fekete alapozóval. Ezután fehérrel alá fújtam azokon a helyeken ahol világosabb festést szerettem volna. Ezután megkapta a kék színt. Miután megszáradt kimaszkoltam, és lefújtam a tolóajtót. Aztán lakkoztam, egy darab matricát ragasztottam az ajtóra, majd végül kapott egy matt lakkot.
Végül megfestettem az aprólékokat és összeraktam.
A festést többnyire Vallejo festékekkel készítettem, kivéve az alapozót (MIG) illetve a lámpákat (Revell Aqua Color)
(#46114) Csukló hozzászólása Válasz Aug 13, 2015
Vita indító kérdés:

Ki milyen festéket használ mire és miért?
A válaszokat hálásan köszönöm!
(#46120) etwg válasza Csukló hozzászólására (#46114) Válasz Aug 14, 2015
Ez igy tul bonyolult lesz.
A nagy modelljeinkre egy közeli festékbolt tulajdonosa ( szintén modellezö) kevert 2 komponensü festéket. Az tény és valo, hogy még egyetlen modellröl sem pattant le sehol ( 1-s méretü rézmodellek). Söt a gözmozdonyokon a meleget is meg az olajat is jól birják.
Kisebb modellekre én Revell meg Testor festékeket használok. Az utobbi idöben kevés jármüvet festettem, igy nem aktuális az info.
Mostanában terepépitéssel meg épületekkel szorakozok, azokra meg szinte bármilyen festék jo.
(#46229) Fordítókorongos válasza BaTTka hozzászólására (#46113) Válasz Aug 21, 2015
Szia Battka!
Kössz a részletes leírást!
Szerintem nagyon ütős ez a napszikkasztotta fényezés és a cserés tolóajtó!
Hogy és mivel szoktál zsírtalanítani?
Üdv.:korongos
(#46249) BaTTka válasza Fordítókorongos hozzászólására (#46229) Válasz Aug 22, 2015
Köszi!
A zsírtalanításra nagyjából három módszert szoktam alkalmazni.
Az első és egyben legritkábban alkalmazott esetében lemegyek a zsírtalanítóba és megfürdetem a maketteket a direkt erre a célra rendszeresített trutyiban.
A második módszer szerint egy ecsettel átkenem Isopropyl alkohollal, majd száradás után festhető.
A harmadik pedig a mosogatószeres vízben való lemosás.
Nagyjából ennyi

(#46251) enigma válasza BaTTka hozzászólására (#46249) Válasz Aug 22, 2015
Sziasztok!

A zsírtalanítási eljárás kiválasztása milyen szempont alapján történik Nálad?
Alapanyag? Szennyező anyag típusa?
Nálam még játszik a méret is (mármint a tisztítandó anyagé), hiszen, ha tehetem fürdetem, de nincsenek túl jó (értsd: mindenféle alakú, méretű) fürdetőkádjaim. Ha nem tudom fürdetni, akkor marad az ecsetes lemosás.
(#46258) BaTTka válasza enigma hozzászólására (#46251) Válasz Aug 23, 2015
Lustasági alapon Amúgy eddig még mindegyik megoldás megfelelt a célnak. Amelyik éppen kéznél van az a nyerő. De ha mondanom kellene valamit, akkor a langyos(esetleg meleg) mosogatószeres vízben egy rossz fogkefével sikáld le, majd öblítés és száradás után már ne nagyon fogdosd margarinos kézzel. Ezzel még így nem volt bajom.
(#46306) BaTTka hozzászólása Válasz Aug 24, 2015
Egy kis friss anyag. Nem én raktam össze, csak koszoltam...de csak módjával Jelentem ez még zsírtalanítva se lett

1.2.jpg

1.4.jpg

1.5.jpg

(#46377) Csukló hozzászólása Válasz Aug 26, 2015
Készítettem egy kis kiegészítőt a kamionhoz

2015-08-25 1...jpg

2015-08-25 1...jpg

2015-08-26 0...jpg

(#46378) Csukló válasza Csukló hozzászólására (#46377) Válasz Aug 26, 2015
És villamossal:

2015-08-26 0...jpg

2015-08-26 0...jpg

2015-08-26 0...jpg

(#46379) Csukló válasza Csukló hozzászólására (#46378) Válasz Aug 26, 2015
Így készült rovatba:

Némi Evergreen szálakból, ragasztó meg egy kevés festék:

2015-08-24 1...jpg

2015-08-24 1...jpg

2015-08-24 1...jpg

(#46538) BaTTka hozzászólása Válasz Szept 1, 2015
Készülget.

2.1.jpg

2.2.jpg

2.3.jpg

(#46542) etwg válasza BaTTka hozzászólására (#46538) Válasz Szept 2, 2015
Valami nagyon hiányzik a képröl....

( az olajtocsa a motor alol )
(#46551) BaTTka válasza etwg hozzászólására (#46542) Válasz Szept 2, 2015
Az majd kicsit később jön.
(#46553) BaTTka válasza BaTTka hozzászólására (#46551) Válasz Szept 2, 2015
De még nem most...

2.1.jpg

2.2.jpg

(#46562) Fordítókorongos válasza BaTTka hozzászólására (#46553) Válasz Szept 3, 2015
Szia BaTTka!
Komoly lett a billencs teherautód!!!
Gondolom ez a Kibri H0 Magirus Deutz.
(Szerintem jó ha leírod,hogy miből dolgozol...)
Az előzőleg feltett két tornyos templom koszolásod is nagyon
ütős lett!
Néhány gondolatot le tudnál írni a készítésekről?
Üdv.:korongos
(#46569) csíkosháTTú válasza BaTTka hozzászólására (#46553) Válasz Szept 4, 2015
Szia!
Szép. Egy észrevételem van: a szélvédőn található "gerendák" lecserélését nem tervezed?
Lapozás       8/12    
Frissek
  2024. Dec, 23. Hé
18:43:26
  Jelenleg 18 fő olvassa az oldalt
Hirdetés