|
Kezdő modellező
|
Témaindító: HitMen476, idő: Nov 22, 2012
Témakörök:
|
|
(#52837) tumikas válasza HOTotya hozzászólására (#52836)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
Nagyon jól hangzik ez a kiállításokon a gyerek tátott szájjál követeli hogy vegyenek neki is dolog. Csak ebből mindig az sül ki hogy meghallják hogy mennyibe kerül és maximum egy pofont kap nem kisvasutat. |
(#52838) HOTotya válasza tumikas hozzászólására (#52837)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
|
(#52839) etwg válasza tumikas hozzászólására (#52834)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
A szomszéd füve is mindig zöldebb, meg ott a gyom sem nö..... |
(#52840) róbertke válasza tumikas hozzászólására (#52837)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
Mai napig megvan az első saját fizetésemből vett Piko BR86-os mozdonyom. 1983 -at írunk, fizetésem 1100 HUF, a modell ára 420 HUF volt. (Blokk és az összes fizu papírom megvan!!) Tehát a fizum 1/3 részéért vettem a mozdonyt. Mai fizu/modell ár úgy Vatera ár szerint 1/17 -re jönne ki. Miről beszélünk?? |
(#52841) proba válasza HOTotya hozzászólására (#52838)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
Ehhez olyan szülő is kell aki nem a TV-n/számítógépen nő fel.
Üjságként inkább a profiljába a jobban illeszkedő dolgot kellene csinálni, pl amit írnak is, mindenféle terepelemeket nyomtatott kivágható ragasztható formában terjeszteni. ( sokkal különb dolgokat tudnának előállítani mint amire a legtöbb otthoni nyomtató képes) Magát a pályát meg megvetetni valami kezdő készletként. Így a gyors siker is megvan, és viszonylag szép dolgokat lehetne előállítani. Ha véletlenül megszűnik az újság/rovat , a modellezőket a hiányérzeten kívül anyagi kár nem éri. A legtöbb újság erőlteti a mindenféle mellékelt tárgyat de mint a többség, én sem nagyon láttam még közöttük értékes dolgot.Ha meg erre nem képesek akkor miért erőltetik. |
(#52842) etwg válasza proba hozzászólására (#52841)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
Azért felettébb érdekes, hogy a média meg a közgondolkodás szerint boldog boldogtalan a monitorok elött ül és reggeltöl estig koptatja a klaviaturát meg tömi az internetszolgátatok zsebét, de az ember még véletlenül sem lát ilyen pc bajnokoktol egy rajzot, amit ki lehetne nyomtatni és vágni papirbol. Ma már olyan jo nyomtatok vannak amiken nemcsak dokumentumokat lehet hamisitani, de egész biztosan ki lehet nyomtatni vastag fotopapirra bármelyik épületet és pillanatok alatt állhatna a terepasztalon - feliratokkal, virágokkal stb. Föleg a mi méretünkben ez simán elmegy még egy profi terepasztalon is ha nagyon kell. S csakis a modellezö ügyességén mulik milyen tökéletesre épiti a házat. A tipikus MAV épületek meg szinte ideálisak ilyen modellekhez. |
(#52843) tumikas válasza róbertke hozzászólására (#52840)
|
Válasz •
|
Aug 28, 2016 |
|
Kezdőket NE biztassuk a hazai olcsó használtmodellek megvásárlására. Abból lesz igen hamar a teljes kiábrándulás. |
(#52846) diginewl válasza róbertke hozzászólására (#52840)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Egyet tisztázzunk:
Idézet: „ modell ára 420 HUF volt. (Blokk..”
Ez új volt? Vagy használt? (valószínű új)
Nem mindegy.
A vaterán ha jól emlékszem használtakat (is) lehet venni. Szerintem nagy különbség! |
(#52847) etwg válasza diginewl hozzászólására (#52846)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Olvassatok figyelmesen. A fizetése 1/3-ért vette az uj modellt számlával - ami akkor rengeteg pénz volt. ( ha jol emlékszem egy busz jegy 10 Ft alatt volt. Nekem abban a korban volt némi vitám egy BKV ellenörrel mert a 2,50Ft-s jegyet mutattam fel, ami egy kicsit öreg volt - néhány éves. Igaz sehol sem volt ráirva, hogy meddig érvényes).
Akkoriban alig volt használt piaca a modelleknek, igy vagy ujat lehetett venni, vagy használtat lehet többnyire (majdnem) ingyen kapni ( jo barátoktol). |
(#52848) diginewl válasza etwg hozzászólására (#52847)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Én figyelmesen olvasok!
Naponta az arcomba kapom, hogy ilyen drága hobbi - förtelem! Aztán valahogy lenyugtatom, hogy fel ne törje a vitrint, mert ott benn csak használt dolgok vannak a tizedéért.
Ezért nem szerencsés az újat régivel/használttal hasonlítani - rossz példa Róbertkétől -, mert az arány ma is áll.
Új: fizetésem jelentős része mai is (pl: FL br86-os példának okáért, hogy ugyanazt nézzük). ((Lehet rossz helyen dolgozok...)) |
(#52849) róbertke válasza diginewl hozzászólására (#52846)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Csak újat lehetett akkoriban mifelénk a Játékboltban kapni. Használt piacon akkor még sehol semmi modell nem volt. Az a Piko BR86 -os akkor jelent meg a Triálnál, vadi újként. Kaptam is miatta hideget-meleget rendesen otthon.... Lentebb írtam, az akkori fizetésem 1/3 -át tette ki az ára. A két Piko alapkészleten kívül (BR80 + 2 személykocsi; E69 villany + 2 teherkocsi) szettet csak katalógusban lehetett látni, vagy a szerencsésebbje eljutott érte az NDK -ba..... |
(#52850) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#52817)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
OK!
Csináljunk egy kezdő terepasztalt (abba most ne menjünk bele, hogy a kisebbik fiam is kiszúrta, hogy mennyire rosszul néznek ki a vonatok és egyebek rajta), DE!
Sírva könyörgöm! Ívbe (360mm-esbe) bettenni két Auhagen egyenes peront, úgy, hogy a közlekedő modell ne akadjon bele, ezért "méterekre" a síntől???!!!!
Atya úr isten, ezek láttak már egyáltalán vasutat 1km-nél közelebbről???
Az, hogy üzeltileg ez milyen modell (tisztessége, vagy lehúzós), az most mindegy! Nem kell röghtön mesterszinten kezedni, az igaz, de ennéál az is élethűbb, ha a karácsonyfa alatt a szőnyegen szaladgál körbe-körbe az ICE. A NOCH Fertiggelande sorozata meg egynesen a vasútmodellezés csúcsa ehhez az izéhez képest.
Én azért haragszom, de nagyon, mert tök hülyének is nézik a modellezéssel kacérkodó Kezdőt, és csúnyán le is becsülik.
|
(#52852) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#52842)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Idézet: „Ma már olyan jo nyomtatok vannak amiken nemcsak dokumentumokat lehet hamisitani, de egész biztosan ki lehet nyomtatni vastag fotopapirra bármelyik épületet és pillanatok alatt állhatna a terepasztalon - feliratokkal, virágokkal stb. ”
Ékes bizonyítés erre:
Klikk ide!
Ez akkor is áll, ha odahaza nincs ilyen nyomatatónk, hanem egy sarki kis "digitális nyomdát" kérünk meg, hogy nyomtassák ki. |
(#52853) Sky967 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52850)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Mivel ma már szinte minden megkapható és meg is veszik a gyereknek még ha alig játszik is vele. Az élelmiszer áruházak matricás gyűjtögetői amik népszerűek a gyerekek körében - újabb és újabb ötleteket adnak. Kezdve a Star Wars-os Diagostino sorozattal, most a tank. Miért pont a vasút modelleket hagynák ki? Egyébként fővárosi bolton kívül van egy kisebb Tatabányán ahol pl. TT-ben elég szegényes a kínálat, habár kérésre beszerzik amit szeretne az ember. Székesfehérváron nagyon minimális a kínálat. Inkább H0-s cuccok vannak. Mivel eléggé gyérek a lehetőségek a hozzá nem értő egy ilyen alkalomra hamar választ, ha a gyermeke ezzel nyúzza a TV-ben látott reklám hatására. A felelősség, erkölcsi morál-t kár vitatni. Ritka mint a fehér holló. Talán, ha lenne egy olyan oldal ami videókon keresztül mindent bemutatna alaposan és persze a helytelen, rossz dolgokat is elmagyarázná akkor a kezdő modellezők köre is növekedne. Mert sokszor hiába olvasom a szakirodalmat, mivel nem ebben nőttem fel nem világos. Ha meg kérdezek kapom a kioktatást, stb... Valahogy azért csak megépítem az asztalom. Mennyire örülnék pl. Battka féle videóknak ahol részletesen elmagyarázná a fogásokat. Milyen típusú fát, milyen technikával tudok létrehozni, stb... Sziklák, folyók, épületek készítésénél milyen technikák, anyagokat érdemes használni stb... |
(#52854) diginewl válasza róbertke hozzászólására (#52849)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Idézet: „Csak újat lehetett akkoriban mifelénk”
akkor most ne ajánld a vaterát
Az új most is piszok drága....de lehet én dolgozom rossz helyen.
Mondom, napi szinten vagyok lecseszve, hogy ezt a drága hobbit itt mutogatom, mint egy cirkuszi mutatványt.
Az a legnagyobb "baj" hogy az itt fórumozók mind "fertőződtek" a vasútmodellel.
És nem az üzletet látják benne.
Annó, egy jó nevű terepasztalépítőnek az volt az első kérdése a vitrinvonatommal kapcsolatban: Ugye fizetős? NEEEEM? Csak úgy nyomogatják? Hát te nem vagy normális....
Ez az újság pont arra elegendő, hogy felkeltse az érdeklődést, ha a "hangya" elindul, akkor úgysem ezzel fog tovább építkezni.
Nem az újság mellett teszem le a voksot, de valami, ami elindít errefelé az egy lehetőség. Amíg valaki valamiről SEMMIT sem tud, ahhoz képest ez több. |
(#52855) HarciSün hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Persze meg fogom bánni, hogy hozzá szólok mégis megteszem...
Én is megnéztem az újság weboldalát, hogy vajh mit adnak mennyiééé - a mozdonyt vezérlővel 35ezerért lehet megredelni... 8-12 hét szállítási határidővel... És a weboldalon egyszer M32-nek írják utána M62-nek... Innentől magamban csak vigyorogtam: "ügyes... nagyon ügyes..." üzletnek jó, modellezéstől nyilván távol áll, figyelemfelkeltésnek vagy "reklámnak" a vasútmodellezés iránt lehet, hogy jó lesz - mármint a H0-ás méretaránynak mert ez is az. (ezt spec TT-sként sajnálom)
Sokszor elgondolkodom rajta, hogy az egyébként sokat szidott Fuggerth ha TT-ben kezd el anno ügyködni mennyivel előrébb lenne a hazai TT-s modellezés. Mert nem volt tökéletes de relatíve megfizethető áron lehetett magyar kezdőkészletet vásárolni. Vették is. A mai napig rengeteg van belőle..
Persze Prágában valahogy jobban szervezett a dolog, mert az ottani börzén szemem-szám tátva maradt, hogy TT-ben is kapható az összes nemzeti vasútra jellemző kocsi és kiegészítő...
Belépőszintű, megfizethető készletek kellenének (amin lehet, hogy nincs minden csavar a helyén) - mert addig az egységsugarú szülő persze, hogy frászt kap ha meglátja az árat... (egy mozdony áráért egyszerűbb tabletet adnak, egy kezdőkészlet árából meg már laptopot vesznek inkább)
A vasútbarát modellező/gyűjtő/szerető meg kihaló állatfaj lesz majd, vagy egyfajta úri luxus hobby mint a vitorlázás vagy a vadászat... |
(#52859) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#52855)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Teljesen igazat adok neked. Tegnap még egyszer belekukkattottam a honlapjukba. Nagyon is ismerös volt ( az átverésröl). Sajnos sok évre emlékszek már vissza és egy tucatjával láttam kisértetiesen hasonlo probálkozást.
Ahogy Csikos is leirta, ha még az ujság fedölapjára sem tudnak más képet kirakni mint egy kiboritott karton vasutmodelles tartozékot, akkor ilyen emberektöl mit várhat el egy kezdö?
Érdemes megnézni bármilyen vasutmodelles ujságot - akár a hazaiakat is, mindegyik inspirálo képekkel igyekszik megnyerni az olvasot, s nem egy szemétdombbal amin vasuti modellek is vannak.
Szerintem fejezzük is be a tárgyalását ennek a siralmas akcionak. Aki akrja vegye meg és esetleg számoljon be majd arrol mit tanult a lapbol.
A többi kezdönek meg ott az immár jo harminc éves, de még mindig nagyon idöszerü a "Helyes vágányon a TT vasuttal" cimü kiadvány, ami ráadásul ingyenes.
|
(#52863) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#52859)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Idézet: „A többi kezdönek meg ott az immár jo harminc éves, de még mindig nagyon idöszerü a "Helyes vágányon a TT vasuttal" cimü kiadvány, ami ráadásul ingyenes.”
Ide kell kattintani, hogy olvashassuk! |
(#52864) csíkosháTTú válasza HOTotya hozzászólására (#52836)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Idézet: „...lásd Csíkos fiai...”
Kössz, dagad a mellem a büszkeségtől!
De ők rossz példa erre, mert a "szárnyaim alatt"' cseperednek. Ma már mindkettőre rá tudok bízni bizonyos munkákat, pontosan képesek úgy végezni, mintha én tenném. (Azért ez nem rendszeres még.)
Sőt, van egy terv, ami még ötletelés szintjén van ugyan, de termék lesz belőle, ha minden úgy alakul, és isten is velünk lesz.
Viszont van a műhelynek nem is egy ügyfele, aki a gyerekivel együtt építgeti a terepasztalát, ahogy a lehetőségei bírják. Sajnos őket gyalázza a nevezett "kiadvány", és bocsánat, de kikérem magamnak, hogy az Ügyfeleimet hülyének nézzék ilyen senkiházik!
Nem az a legnagyobb baj, hogy hol M32-nek, hol M62-nek nevezik a ROCO RZD festésű "Szergejét". Még nem is az, hogy amerikai gabonás kocsit kötnek utána. Engem sokkal jobban zavar az igénytelenségük, hogy szűk ívbe teszenk egy egyenes peront, tetőstül, mint egy olyan ember, aki sose' látott vasutat. OK, legyen lehúzós, de ne írja már le, hogy ez így élethű, meg egyedi... |
(#52865) tumikas válasza etwg hozzászólására (#52859)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Az Eaglemoss valószínűleg nem egy balkáni országban fogja az embereket lehúzni piti öszegekkel. Azért nem kell mindenkit egyből lecsalózni.
Véleményem szerint ha teljes egészében olyan Szergejt kapunk mint a ruszki fórumon volt akkor majd lehet elkezdeni végre elfelejtenni a régi-Gützold gépeket. |
(#52866) etwg válasza tumikas hozzászólására (#52865)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Engem még ázsiai vagy balkáni cégek nem vertek át.....de londoniak´ zürichiek meg newyorkiak sajnos igen...
|
(#52867) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#52865)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Szállítási határidő 8-12 hét.
Momentán a ROCO-nál nincs is ilyen Szergej, ami van, az ez:
Aktuális ROCO Szergej
Ez 209Euro lesz, ha kijön. Számoljuk már ki az aktuális árfolyamon! Csak a mihez tartás végett: a Modelleisenbahn München GmbH-nál (ez a cég birtokolja a ROCO-t és a Fleischmann-t, a számla tőlük jön mindenkinek) nem hiszem, hogy bárkinek is 50% kedvezménye lenne a gyári nettó árból...
Hogy ezt honnan találtam ki? Vevőkódom van náluk, a műhely közvetlenül a gyártótól kapja az alkatrészeket. |
(#52868) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52867)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Mester!
Nem Roco Szergej az a Szergej, vagyis de csak picit máshogy, ahogy a képen látható.
A kaszni az a Roco másolata, csak a homlokfalon a szélvédők nagyságában vannak eltérések. Illetve a szerelvények egy része rá van öntve.
Viszont a bele az érdekesebb:
A súly, illetve a világitás az nagyban hasonlít a Roco féle eredetire
A motor az a Piko féle kinai
A forgóvázak viszont utolsó szériás Mehano gépekre emlékeztetőek. |
(#52869) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#52868)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Nem mindegy?
Az átverés, az átverés, nincs mit szépíteni rajta. |
(#52870) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52869)
|
Válasz •
|
Aug 29, 2016 |
|
Továbbra sem értem pontosan hol van az átverés a dologban. Legalábbis a mozdony tekintetében. |
(#52871) róbertke válasza tumikas hozzászólására (#52870)
|
Válasz •
|
Aug 30, 2016 |
|
Most akkor hallgatsz egy kicsit az öregekre, tapasztaltabbakra, vagy bedőlsz az általunk sem ismert valakinek?? Mi már megégettük magunkat többször, erre próbálunk figyelmeztetni. inkább vegyél fel banki kölcsönt és vedd meg még aznap az áhított modellt vagy készletet, mint hogy hónapokig fizetsz előre egy totál bizonytalan kimenetelű valamire. |
(#52872) róbertke válasza tumikas hozzászólására (#52870)
|
Válasz •
|
Aug 30, 2016 |
|
|
(#52873) etwg válasza róbertke hozzászólására (#52872)
|
Válasz •
|
Aug 30, 2016 |
|
És még TV reklámra is van pénzük.....
|
(#52875) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#52870)
|
Válasz •
|
Aug 30, 2016 |
|
Ott, hogy egy ilyen modell, ha ROCO, akkor 200Euro alatt nincs, csak használtan legfeljebb. Ha pedig valóban a Mehano, akkor meg, ismerve a cége termékeit, nem nagyon ér többet 70-80Euro-nál. Csak viszonytíás képpen a ROCO most jött ki egy holland dízellel, aminek a műszaki tartalma összehasonlíthatatlanul több, mint ennek a gagyinak, és 84Euro az UVP, vagyis az ajánlott fogyasztói ára.
Nekem több kérdésem nincs... |
(#52880) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52875)
|
Válasz •
|
Aug 30, 2016 |
|
70-80 Euró a magyar áfa meg minden más költség után pont 32 környékén állna meg, így szerintem pont árban van. Viszont az is biztos hogy az a Holland gép annyi pénzért tényleg nagyon pöpec. Ha jól tévedek ugye 2200-as sorozatú egy vezetőállásos gép? Mert ha igen akkor az amellet hogy szépen ki van dolgozva még strapabíró is. Anno nem véletlen volt az is egy stabil kezdőkészletes gép.
Róbertke:
Én úgy vagyok vele hogy próba cseresznye. Ha tényleg olyan rossz lesz maximum élek az elállási jogommal. Ha meg nem akkor legalább lesz egy olcsó alapom Mávosításhoz. |
(#52884) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52875)
|
Válasz •
|
Aug 31, 2016 |
|
Na még egy hozzászólásom van e témában.
Az index Vasútmodellezés fúrumán "vasutikuruc" nick megvette az első számot, és le is írta a véleményét, korrekten, képekkel illusztrálva. Alatta pár hozzászólással már a Jófogáson hírdetik a "lap" kocsiját 2.000Ft-ért.
Na szóval, ha valakinek mond még valamit a '80-as években kapható, még jugó Mehano, akkor kb. arra készüljön fel, hogy azt kapja. Valamire távolról hasonlító kocsi, műanyag kerekekkel...
Ha valaki nekifog, hogy ez alapján épít magának terepasztalt, akkor a végén kiad cca. 200.000Ft-ot, és 35.000Ft-ért még a "mozdonyt". No Comment, ennyi pénzből ennél szebbet, és jobbat is ki lehet hozni. De, ha valakinek ez kell, 2016-ban, "arany áron" (ez a szemét), akkor tessék!
Csak könyörgöm, erre azt ne írja senki, hogy a kezdőknek ez pont jó!!! Igen, pont jó elriasztani, kiábrándítani, a vasútmodellezéstől messzire elűzni őket.
(Az, hogy mérges vagyok, az nem kifejezés...) |
(#52885) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52884)
|
Válasz •
|
Aug 31, 2016 |
|
Ne foglalkozz már vele. Ezek direkt balekekre mennek, azoknak meg tökéletes, modellezö ugy sem lesz belölük.
Egy ilyen forum meg nem lehet a balekek átnevelö tábora.... |
(#52886) Lazsi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52884)
|
Válasz •
|
Aug 31, 2016 |
|
Sziasztok!
Én is láttam a hirdetést a TV-ben, azután lelkesen nézegettem ezt a fórumot, hogy ír-e valaki hozzáértő véleményt, de senki sem írt... 2 nap múlva (nehogy elfogyjon) megvettem. Csak ezután jelent meg itt az első beírás róla... De igazából nem bánom, hogy így történt!
- Komolyabb tapasztalat nélkül is arra a véleményre jutottam, hogy gagyi az egész (na jó, talán a sínt leszámítva ) és nem éri meg előfizetni rá.
- Ha nem veszem meg, bennem marad a tüske, hogy csak mások véleménye alapján mondtam le róla.
- 500 Ft-ot megért nekem ez a tapasztalat (2000-ért már rosszul esett volna a dolog).
Maga az újság 16 oldal, de alig van benne hasznos információ (még kezdőként is). Az M62-M32 lehet simán nyomdai elírás, bár az igényesebb lapok ezért szokták a kiadványokat ellenőrizni megjelenés előtt.
Amin a legjobban kiakadtam, az a hordozólapon lévő beharangozó szövegben van: "különféle orosz és külföldi mozdonyokról szóló ismertetők". (Túl öreg vagyok ehhez...)
A mellékelt vagonon semmilyen felirat sincs és szerintem túl könnyű. A kidolgozottsága olyan amilyen, azt nem kifogásolom, mert az "árának megfelelő" és nem nagyon van viszonyítási alapom. A valósághűséget nem tudom megítélni, ahhoz kevés a tapasztalatom.
Végülis 500Ft-ért kaptam egy sínt és egy olyan vagont, amit nem fogok sajnálni arra, hogy kezdő modellezőként próbálgassak rajta különböző technikákat... (Vagy csinálok belőle diorámát , mivel TT-ben tervezem majd a modellezést.)
De több részt nem fogok megvenni... |
(#52891) promise hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 31, 2016 |
|
Itt lehet némi támpontot kapni a teljes sorozatra. |
(#52893) somitomi válasza Lazsi hozzászólására (#52886)
|
Válasz •
|
Szept 1, 2016 |
|
Én is gondolkodtam, hogy ötszázért festést próbálgatni még meg is éri |
(#52894) etwg válasza somitomi hozzászólására (#52893)
|
Válasz •
|
Szept 1, 2016 |
|
Igy van az 500.- gyakorolni, festegetni, átalagitgatni stb biztosan megéri.
|
(#52912) gyuszaba hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Sziasztok nem tudom volt-e már valahol de én is el szeretném kezdeni a vasútmodell építést ehhez kérnék segítséget. milyet érdemes építeni stb. Bocs ha már volt. |
(#52914) csíkosháTTú válasza gyuszaba hozzászólására (#52912)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Üdv közöttünk!
Néhány alap dolgot el kell dönteni, mielőtt belevágsz.
1: Mennyi hely van, ahol lehet "garázdálkodni"?
2: Mit szeretnél építeni? Kisebb vasútüzem, de részletesebb terep? Terep nem annyira életbevágó, de nagy forgalom? Inkább hosszú vonatmenet, de kisebb állomás, vagy fordítva?
Ha ez megvan, akkor léphetünk tovább!
csíkos |
(#52916) gyuszaba válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52914)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Szia mivel panelba lakom olyan nagyon nagy hely nincs kb olyan 150*200-ra gondoltam. nem tudom ennyi helyen mit lehet kihozni,milyen méretarányban érdemes gondolkozni? Hosszabb vonatmenetre gondoltam egyszerre talán több vonat egyidejű futtatására. |
(#52917) csíkosháTTú válasza gyuszaba hozzászólására (#52916)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Szia!
Ekkora helyen ehhez max. a TT méret jöhet szóba.
Kezdetnek nézz körül
itt!
Itt találsz pályaterveket is (Gleisplane), de egy egészen jó magyar nyelvű kis füzetet is ((Helyes vágányon a TT vasúttal). Az ne zavarjon egyelőre, hogy ezek régi kiadványok (nem mind!), alapvető ismeretek megszerzéséhez, kiindulási alapnak tökéletesek. Aztán, ha meg van a döntés, hogy merre, akkor "modernizáljuk" a mai állapotokhoz. Sok változás az alapokban nincs.
Kisebb méretben is lehet gondolkodni, N-ben, vagy Z-ben. Utóbbiakhoz azért komoly elhatározás kell, mert a kis méretek miatt fokozott gondosságot igényel (a TT is, meg a H0 is!). Van egy olyan fórumunk, amiben nagyjából végig lehet követni egy Z-s terepasztalka építését, onnan is lehet ötleteket szedegetni:
Z-s topic.
Egy kolléga pedig rendkívül ravasz módon oldoTTa meg a helyszűke kérdését:
ágy alatt.
Jó böngészést, lesz mit olvasni, nézni.
Egyébként, van már valami odahaza, vagy még csak a kedvet sikerült "beszerezni"? |
(#52918) gyuszaba válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52917)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Még csak a kedvet sikerült beszerezni. Akkor a H0 mérethez min mekkora hely kéne? |
(#52919) diginewl válasza gyuszaba hozzászólására (#52918)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Hehe
Idézet: „Akkor a H0 mérethez min mekkora hely kéne?”
Több száz négyzetméter.
A 150*200 jó a H0-hoz is, de erős megkötésekkel. Ott a legkisebb ívsugár kb 36cm, de úgy 42cm-nél már nem annyira illúzióromboló. Egy pofás kis mellékvonal (emelkedővel/alagúttal) kihozható ott is.
Arra figyelj (inkább), hogy a végén kiférjen az ajtón az egész! (ez is fontos szempont.)
Van egy nagyon jó ingyenes tervező progi: scarm. Azzal lehet kinézetet, és méretet is is tervezni.
Azaz először:
Üdvözöljük a táborban!!!!
Papír/ceruza - tervek. tervek/tervek/tervek
Pontosabb tervek/elképzelések.
Dilikör ügyes megépítése, visszaszedhetőn (gyakorlásnak)
Utána jöhet bármi!
Newl |
(#52920) gyuszaba válasza diginewl hozzászólására (#52919)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Köszi megfogadok minden tanácsot, nézelődök,olvasgatok Akkor marad a TT. |
(#52921) csíkosháTTú válasza gyuszaba hozzászólására (#52918)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
H0-ban is léteznek ilyen kis méretre tervek, de azok csak kis kompakt asztalkák, azokon a hosszabb vonatmenet csak akkor kivitelezhető, ha egy kis vicinális kanyarog 40-nel. Hoszabb vonatok, hosszú menetekkel sajnos nem. Gondolj bele, egy mérethelyes , modern gyorsvonati kocsi H0-ban 30cm hosszú. Egy mai MÁV
IC ezekből (pl. 3db CAF, vagy GOSA kocsi plusz egy V43) több, mint egy méter. legalább ekkior aperon mellé kellene beállnia, és akkor még a váltók igényelte hosszról nem is beszéltünk. Mindez 2m-en kicsit merésznek tűnik számomra.
Azért írtam, hogy orientálódjunk a kisebb méretű modellek felé, mert a hosszú vonatmenetekhez ezen a helyen azok jobban megflelnek. |
(#52922) gyuszaba válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52921)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Köszi a segítséget akkor TT marad |
(#52923) csíkosháTTú válasza gyuszaba hozzászólására (#52922)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Nno, akkor innen kezdve olvasgatás, aztán majd témaválasztás, és segítünk számolni (értsd: beosztani a pénzt).
A sajtóhibákért bocsánatot kérek, még szoknom kell az új szemüvegemet... |
(#52924) gyuszaba válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52923)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
Szia nézegetem az oldalt amit elküldtél sok hasznos dolog van benne sok pályaterv is van. Ezzel kapcsolatban olyan kérdésem lenne,hogy például egy adott pályatervben amik vannak sínek,mint például 114mm-es olyat nem találtam meg a többit se. |
|
(#52925) csíkosháTTú válasza gyuszaba hozzászólására (#52924)
|
Válasz •
|
Szept 5, 2016 |
|
|
(#53025) gyuszaba hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 9, 2016 |
|
Sziasztok milyen márkájú modelleket érdemes venni TT méretben? |
(#53028) Fz1 válasza gyuszaba hozzászólására (#53025)
|
Válasz •
|
Szept 9, 2016 |
|
Szia!
Szerintem bármilyet csak legyen jó állapotú,meg amelyik tetszik neked Lényeg a fanatizmus |
|
|
2024. Nov, 25. Hé 6:20:27 |
|
Jelenleg 11 fő olvassa az oldalt |
|
|