Részemről készen van "Cortina".
Engedjetek meg nekem pár gondolatot a Noch kész alapjairól, és a koffereiről.
A Noch szlogenje: "
Nincs hely? Nincs idő? Van megoldás!" alapvetően jó ötlet. A megvalósítása viszont több kérdést vet fel.
1: A kész alapok - fertig Gelände - merevsége, stabilitása az nulla. Az a vékony műanyag lap, amiből ki van préselve, vagy mélyhúzva az mindennek nevezhető, csak biztos pályaalapnak nem. Ezen az sem segít, ha csinálunk neki egy léc keretet. Egy tenyérnyi helyen is képes belapulni. Egy vicc az egész.
2: Van egy jó ötlet, egy pályavezetéshez, de ezt aztán nyakonöntik mindenféle butasággal. Nézzük ezt a "Cortina-t": A belső pálya egy ovális gyakorlatilag. Képzeljétek el, hogy ezt az oválist középen megfogjuk, összenyomjuk kutacsont formára, és ennek a kutyacsontnak a két végét behajlítjuk egymás fölé. Így relatíve kis területen kapunk egy irgatmatlanul hosszú vonalat. Ez eddig jó! Csak aztán teszünk mellé egy külső oválist egy második vonatnak, és ezzel lehetetlenné tesszük egy tisztességes állomás kialakítását. Az nem állomás, hogy leteszünk egymás nyakára négy váltót az állomásépület elé. Itt is érvényes lenne az elv: a kevesebb több.
3: A Noch azt hirdeti magáról, hogy a környezet kiépítésének a szakértője. Hát, vannak kérdőjeleim! Nem is egy!
- A vasúti töltés falai mióta derékszögűek a pálya síkjához képest?
- Ezen a függőleges falon mióta nő a fű? Pláne vizszintben, merőlegesen a töltésfalra?
- Az hogyan lehet a valóságban, hogy egy alagútkapu felett, mellett úgy vezet a vasút, hogy az alagútkapu legmagasabb pontja magasabb, mint a pálya síkja?
- Hogy lehet egy olyan házban élni, ahonnan/ahová nem vezet semmilyen út, ösvény, járda? Egyáltalán, hogyan épült fel ott?
Én ezt valahogy nem így képzelem! Nem vagyok én egy Paksinuti, vagy Kisfaludy Zsolt, nagyon messze vagyok tőlük terepépítésben. De ez azért engem nagyon zavar!
Itt van a Noch hivatalos oldalán a termék.
Szerintem, tekintve a végső költségeket, ezt a 385Euro-t értelmesebben is el lehet költeni, mint egy hevenyészetten lefestett, és össze-vissza leflokkolt egyébként csupasz műanyag lapra. Ennyi pénzért nem fér bele egy szakértő cégnek, hogy a fentebb leírt kérdéseimre figyeljen? Kimondottan modellvasúti cég, nem olvastak soha semmit az eltelt évtizedek alatt?
Ez nem modellvasút, ez játékvasút. Komolytalan... De legalább drága.