Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Jármű építés, átalakítás és hasonlók....
Jármű építés, átalakítás és hasonlók....
Témaindító: Csukló, idő: Aug 5, 2010
Témakörök:

Lapozás       7/65    
(#6865) HomA válasza Antal Miklós hozzászólására (#6864) Válasz Okt 25, 2011
Ha ez neked pozitív megerősítésnek számít, én rád bíznám a gépemet Ha egy kis vízkövet is kapok.
Én nem szeretnék vele próbálkozni, festékanyagom sincs hozzá és nem is tudom, milyet kéne vennem.
Amúgy a bal víztartály tetején van két nagy ragasztófolt, a festés is részben lejött. A műanyagnak alig üt el a színe a festéktől.
Esetleg beszélhetünk róla?
(#6866) Frankye válasza Antal Miklós hozzászólására (#6815) Válasz Okt 26, 2011
Megerősítés? Íme:
Nagyon szép lett, szívből gratulálok!
(#6868) Antal Miklós válasza HomA hozzászólására (#6865) Válasz Okt 26, 2011
Szia HomA, Nagyon köszönöm a véleményedet, és annak is nagyon örülök, hogy oda mered adni, még a "koszolás", patina idejére is.
Beszéljünk róla, dobj egy email, de előbb egy felülnézeti képet is küldjél légyszíves.
Köszönettel
(#6869) preFix hozzászólása Válasz Okt 26, 2011
Sziasztok!

Új vagyok itt. Régóta tervezgetem terepasztal, de főképp kis mozdonymodellek építését, modellezését. Ez azért nem olyan, mint egy modellrepülő, ahol jócskán vannak rajzok, leírások, és fából megépíted.
Igazából afelől sincs ötletem, hogy milyen anyagból kellene. Olvastam itt, hogy bizonyos sztirolból is lehet, de más oldalakon pl. rézből, vagy olcsóbb alumíniumból készült modelleket is fellelni. Mit ajánlotok?

Nem feltétlen nagyon pici modellekben gondolkodtam, de azért mégis szabványosat, pl. a nagyobb kerti vasút modellekhez hasonlót, valami LGB néven futnak ezek. Kézügyesség, alapeszközök, és a hozzáállás megvan. Ha nagyon tervrajzok nincsenek is, majd én képekről és adatokból megtervezném papíron.

Milyen anyagból ajánljátok? Hogyan kellene hozzáfognom? köszi
(#6870) Antal Miklós válasza preFix hozzászólására (#6869) Válasz Okt 26, 2011
Szia, és köszöntelek itt.
Én a sárgaréz lemez felhasználását ajánlanám: Igaz, hogy a beszerzése drága, de tudod forrasztani, könnyen furható, forgácsolható. Persze azért kerékabroncsot nem csinálnék belőle. Az aluminium csak ragasztható, de könnyű is.
Fontos a méretarány megválasztása, majd ez már adja, hogy műanyag, vagy fém-et használsz. ragasztóból a kétkomponensű és a pillanat ragasztót minden nap használjuk.
Ez egy ötlet. Irj és segítünk. Hurrá, még egy embert a mozdony füstje megcsapott.
(#6871) preFix válasza Antal Miklós hozzászólására (#6870) Válasz Okt 26, 2011
Szia, köszönöm a kedves fogadtatást
Sárgaréz, ez jó ötlet! 20x40 -> 2300Ft . Végül is, annyira nem vészes. Elég nagy lemez, hogy próbálkozzak vele... A vasútra az acél a jellemző, tehát fémből biztosan jobb összképet ad, mint pl. műanyagból.

Milyen méretarányban, ez nagyon jó kérdés. A népszerű H0-ra gondoltam. Utánaszámoltam és nem olyan kicsi, talán lehet vele dolgozni. Ha villamosítanám később, lehet még annyi helyem benne.
(#6872) Frankye válasza preFix hozzászólására (#6871) Válasz Okt 27, 2011
Először is én is köszöntelek köreinkben, a "vasútmodell-mániások" között!
Néhány apróság:
- Elsőnek a méretarányt kell kifundálnod. Ez rögtön meghatározza, miből építed.
- Második lépés, eldöntened, mire akarod használni: Működő modellt szeretnél, vagy "csak" dísznek szánod? Ha dísznek, akkor a belső kialakítása quasi elhanyagolható, fontosabb a külső megjelenés kidolgozottsága. Ha viszont működő modellt akarsz, akkor el kell még döntened azt is, hogy analóg, vagy digitális vezérlést szeretnél.
Mivel említetted az első hozzászólásodban a kerti vasutat is, így feltételezem, hogy nem dísznek szánod. Ezesetben el lehet gondolkozni azon is, hogy egy, már meglévő alvázra (akár rossz, törött, kopott, stb.) építeni új "felépítményt", kezdésnek jó ujjgyakorlat lehet. Ezekhez viszonylag olcsóbban hozzá lehet jutni. Ilyenkor nem kell a motor, hajtásrendszer, stb. kialakításával foglalkoznod, épp elég gondot fog okozni a burkolat minél élethűbb kialakítása.
A sztirol lemez több jó tulajdonsággal is rendelkezik, úm. könnyen hajlítható, ragasztható, vágható. Nem utolsó sorban elektromosan szigetel, és végül lényegesen olcsóbb, mint a réz, vagy az alumínium. Utóbbiak kétségtelen előnye a tartósság, kevésbé sérülékenyek.
Jó "agyalást", és ha bármiben segíthetünk, kérdezz-szólj bátran! A végső döntés úgyis a Tiéd.
(#6873) preFix válasza Frankye hozzászólására (#6872) Válasz Okt 27, 2011
Hát igen, még sok mindent át kell gondolnom.
A méretarány végül a H0 lenne. Elterjedt, és éppen ezért könnyebb hozzá alkatrészeket beszerezni. Ha pedig már lenne néhány saját modellem, biztosan szeretném idővel működővé tenni, és terepasztalt készíteni nekik, már csak azért is mert az elektronika, mikrovezérlők közel állnak hozzám. Egyelőre itt tartok gondolatban
(#7020) Antal Miklós válasza HomA hozzászólására (#6863) Válasz Nov 21, 2011
Szia HomA. Kicsit utánanéztem, és gyüjtöttem egy két fotót, hogy hogyan is nézzhet ki a mozdonyod amikor már "koszos", és nem ünneplő tiszta.
Ez sikerült! még csak félkész, de ezt sikerült kihozzni, eddig a mozdonyodból.
De még nincs kész. Jelentkezem.

P1120249.JPG

P1120252.JPG

P1120254.JPG

(#7021) HomA válasza Antal Miklós hozzászólására (#7020) Válasz Nov 21, 2011
Nekem nagyon bejön
(#7027) Frankye válasza HomA hozzászólására (#7021) Válasz Nov 22, 2011
Tényleg szépen alakul!
(#7030) Antal Miklós válasza HomA hozzászólására (#7021) Válasz Nov 23, 2011
Kedves HomA, itt tartok éppen, és gondoltam megosztom az élményt. Még elmegyek mozdonyvezetőt keresni (modell), de ha van még ötleted, azt még szívesen megvalósítom.

P1120265.JPG

P1120266.JPG

P1120267.JPG

(#7031) Frankye válasza Antal Miklós hozzászólására (#7030) Válasz Nov 23, 2011
Ejha! Szépen alakul!
(#7035) HomA válasza Antal Miklós hozzászólására (#7030) Válasz Nov 23, 2011
Hűha! Szavam nincs! Olyan lett, mintha mai kor terméke lenne, simán letagadhat 30 évet a gyártástechnológiából! Gratula!!!
(#7038) Antal Miklós válasza HomA hozzászólására (#7035) Válasz Nov 24, 2011
Szia. Majd el felejtettem, a vezérállás tetején az idő vasfoga, és a rozsda is dolgozott.

P1120269.JPG

P1120270.JPG

(#7044) Frankye válasza Antal Miklós hozzászólására (#7038) Válasz Nov 25, 2011
Hűha! Valaki nagyon precíz!
(#7049) HomA válasza Antal Miklós hozzászólására (#7038) Válasz Nov 26, 2011

Csak vigyázz, nehogy az egész készletem nálad landoljon
(#7166) t_dave hozzászólása Válasz Dec 7, 2011
Üdv Mindenki !
Nemrégiben építettem puszta fantáziából egy teherkocsit fogvájóból, kartonból, és kerékpárküllőkből, stb ami még volt itthon, ami végül annyira megtetszett hogy rögtön csináltam egy ikertesóját is. Jelenleg még eléggé "pucér" , hiányoznak róla a feliratok. Nem tudna valaki valami ötletet hogyan lehetne olyan apró betűs feliratokat felvinni? Lehet esetleg ilyen matricákat készen venni ?Vagy valami hasonló mint a revell es makett matricák amit vízzel, áztatással, lehet felvinni. Leginkább német vonatkozású DB /DR érdekelne!
Előre is köszi !
További képek...

100_3225.JPG

(#7174) Frankye válasza t_dave hozzászólására (#7166) Válasz Dec 7, 2011
Tök jó lett! A fordítókorongod is nagyon tetszik!
Ami a feliratokat illeti: Valahol láttam ilyeneket, megpróbálom holnap megkeresni, de készülj fel (és főleg a pénztárcádat készítsd fel rá!), hogy nem olcsók.
(#7379) illesoszkar válasza Antal Miklós hozzászólására (#6870) Válasz Jan 5, 2012
bocsi véletlen beleolvastam ahozzászolásodhoz de l972 óta létezik solderal alu forrasztó cin féleség tökéletes és lehet forrasztani vele csak a bádogos munkához olcsóbb a ragasztó.oszkár
(#7639) SzerNoh hozzászólása Válasz Jan 25, 2012
Sziasztok!

Elkezdtem egy Merci projektet!
Íme 3 kép...

Véleményeket várok!
üdv
SN

2011.6.23. 0...jpg

DSCF3385.JPG

DSCF3736.JPG

(#7645) Frankye válasza SzerNoh hozzászólására (#7639) Válasz Jan 25, 2012
Az első képen lévőt, ha Neked már nem kell, áthozhatod hozzám. (Egye kukac, a "benzinköltségét" fizetem idáig.)
A "kicsi" maradhat Nálad, bár szemezek vele, mert szép jószág!
(#7647) SzerNoh válasza Frankye hozzászólására (#7645) Válasz Jan 25, 2012
Az igazi Soltvadkerten dolgozik...

2010 Soltvad...jpg

2010 Soltvad...jpg

P1010008.JPG

(#7648) Frankye válasza SzerNoh hozzászólására (#7647) Válasz Jan 25, 2012
Mondom, hogy rossz helyen! Tápiószecső. Itt kellene dolgoznia. Nálam.
(De ne OFF-oljuk szét a topicot, mert kikapunk.)
(#8253) vasasgabri hozzászólása Válasz Márc 19, 2012
Sziasztok!
Van egy H0 sncf 70000 dízelmozdonyom amit átszeretnék építeni. Van esetleg olyan magyar vonat aminek rá megy a kasztnia erre ( egy kis átalakítás nem számítana)?
(#8279) vasasgabri hozzászólása Válasz Márc 29, 2012
Sziasztok!
Van valahol olyan üzlet ahol régebbi vonat alkatrészeket lehet venni? Esetleg nincs valakinek H0 PIKO 50500 Gőzmozdony alváz, csak a műanyag keret kellene kerekek és fogaskerekek nélkül.
(#8280) HomA válasza vasasgabri hozzászólására (#8279) Válasz Márc 29, 2012
Szia!
Nála nagy valószínűséggel találsz régebbi gépekhez alkatrészt. Ami neki sincs, azt segít beszerezni.
Ebben a fórumban is rá tudsz kérdezni, biztos van valakinek elfekvőben, elég gyakori darab.
De talán itt is jelentkezik még valaki.
(#8282) vasasgabri válasza HomA hozzászólására (#8280) Válasz Márc 29, 2012
Köszönöm válaszod!
(#8337) vasasgabri hozzászólása Válasz Ápr 9, 2012
Sziasztok!
A Bzmot MÁV motorkocsi (HO) csak rézmodellben kapható? Nincs olcsóbb kivitelezés?
(#8354) nohab 74 hozzászólása Válasz Ápr 11, 2012
A HO 3500FT/DB de ha párban viszed akkor 6000Ft együtt./Azárban banne vannak a kerékmaszkok is/

A TT csak most hétvégén 2700Ft/db ,máskor 3000Ft/db.meghajtot

pótkocsi

Ha TT-ben akkor öszerakható kit:
kérdez rá
Elérhetőségem karpathiamodel@azet.sk

THM_00099809...jpg

THM_00099809...jpg

THM_00099809...jpg

(#8366) nohab 74 hozzászólása Válasz Ápr 16, 2012
Sziasztok!
Volna egy BR-42-es amit át szeretnék alakítani MÁV 501 -é.
Pályaszámot kéne nekem csinálni Rézből vagy valami másból.Segítséget előre is köszönöm.
(#8369) Taurus1047 hozzászólása Válasz Ápr 17, 2012
Sziasztok mindenkinek!
Kis segítséget szeretnék kérni. Múlkor votam fent Hármas határ hegyen és láttam a nosztalgia gőzöst megint. Mikor beleszagoltam a füstjébe, jött az ötlet hogy én is építsek egy saját kis gőzöst. De sehol sem tudok felkutatni értelmezhető rajzot sem kereszt metszetről sem az alkatrészekről sem a működésről. Nagyjából azért van elképzelésem hogy mi miként működik de azért ez nem úgy megy hogy építek egyet, mert a nagy nyomású gőz nem játék. Ha valaki tud olyan oldalt ahol leírják mit hogyan kell, azt nagyon megköszönném. Hiába a google a jóbarát, nem találtam érdemleges dolgot ami segithetne. Olyasmi is jó lenne hogy milyen anyagból készítsem a kazánt, a bojler részt, stb..... Nem élethalál mert még az eszterga gépem sincs meg :S
Köszönöm előre is a fáradozásokat. Üdv mindenkinek.
(#8373) Frankye válasza Taurus1047 hozzászólására (#8369) Válasz Ápr 18, 2012
A leírásban nem tudok segíteni, de a kazán részt általában acél lemezből szokták készíteni. Célszerűnek látnám, ha rozsdamentes lemezt használnál, de az csak védőgázas hegesztővel hegeszthető, szóval nem árt, ha abban is jártas vagy.
(#8375) Blazsy hozzászólása Válasz Ápr 18, 2012
Sziasztok! Valaki nem tudna linkelni egy két SZÉPEN koszolt gőzösről képet.... amiket én találtam nem voltak éppen szépek és esetleg ajánlani valakit aki elvállal koszolást és jól is megy neki ?
(#8377) Taurus1047 válasza Frankye hozzászólására (#8373) Válasz Ápr 19, 2012
Köszönöm a választ, ezzel is beljebb vagyok Örök hála
(#8514) SzerNoh hozzászólása Válasz Jún 6, 2012
Sziasztok !

Elkészült az "Emlék Mercedesem"

üdv
SN

2011.6.23. 0...jpg

DSCF3385.JPG

DSCF4298.JPG

(#8515) Frankye válasza SzerNoh hozzászólására (#8514) Válasz Jún 7, 2012
Tőled mi mást is várhattunk?
Egyébként szép lett!
(#8522) Blazsy hozzászólása Válasz Jún 7, 2012
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tolópadról terve ? Bármilyen méretről szóló infót szívesen fogadok. Előre is köszi
(#8554) PikoDCC hozzászólása Válasz Jún 13, 2012
Figyeljetek Piko A tipusú síneket mivel tudok elvágni? Mert nekem van egy kicsi készletem, direkt a modellezéshez vettem még annó, és abban vagy egy bordó színű kör, és talán azzal vagy csípőfogóval.
(#8558) Csukló válasza PikoDCC hozzászólására (#8554) Válasz Jún 14, 2012
Szia

Jó az eredeti elképzelésed a kisgéphez mellékelt bordó koronggal!
Csak vegyél fel egy védő szemüveget mert ha nem jól tartod a korongot akkor eltörhet és akkor repül mindenfelé!!!

A csípőfogót felejtsd el mert ugyan el vágja csak a felület lesz használhatatlan az az nem lehet papucsot ráhúzni....
(#8562) PikoDCC válasza Csukló hozzászólására (#8558) Válasz Jún 14, 2012
Azt észre vettem hogy nagyon törékeny mert még régebben amikor nézegettem már a kezemben eltört mert bénáztam Melesleg van egy egész szemet befedő, archoz simuló műanyag szemüvegem, amit minden vágáshoz és fű nyíráshoz használok.
(#8563) Frankye válasza PikoDCC hozzászólására (#8562) Válasz Jún 14, 2012
Az alapkoncepció jó, de ne a bordó körrel vágd, hanem van hozzá olyan kis korong, mint a flexé, csak pici! Vagy használhatsz még lombfűrészt (egyesek szerint "lom"fűrészt), az is jó a célra, és kevésbé veszélyes, ráadásul kisebb a vágási "hulladék" (azaz nem fogyasztja a sínt).
(#8567) Csukló válasza PikoDCC hozzászólására (#8562) Válasz Jún 14, 2012
De ha van időd és kedved Kedden a szakkörben meg tudom mutatni!
(#8574) PikoDCC válasza Frankye hozzászólására (#8563) Válasz Jún 15, 2012
Na nekem 2féle korong van. Egy kicsi barnás bordó meg egy nagyobb szürke sak ilyenem van.

2012-06-15 1...jpg

(#8575) PikoDCC válasza Csukló hozzászólására (#8567) Válasz Jún 15, 2012
Köszi de sajna nem pesti vagyok de azert koszi. Amúgy Pesten lenne vagy hol?
(#8576) PikoDCC hozzászólása Válasz Jún 15, 2012
Ja és lehet forrasztani sinek aljához? Mert amikor ráforrasztom egy teszt sínre egy vezetéket akkor ott marad de ha nagyon rángatom akkor le esik és a helyén valami olaj színű anyag marad.
U.i: bocsi Frankye hogy 3 részben írtam.
(#8578) lidi válasza PikoDCC hozzászólására (#8576) Válasz Jún 15, 2012
Pucold meg, esetleg reszeld meg kicsit a sínt, és jó meleg pákával csináld. Látni fogod ha jó, mert akkor szépen terül a forrasztóón.
(#8580) Csukló válasza PikoDCC hozzászólására (#8575) Válasz Jún 15, 2012
Igen Pesten a Ferencváros Villamos kocsiszínben
(#8581) Csukló válasza PikoDCC hozzászólására (#8574) Válasz Jún 15, 2012
A kis barnás a jó!
(#8582) Csukló válasza lidi hozzászólására (#8578) Válasz Jún 15, 2012
Mi (tapétavágó késsel) snivccerel meg szoktuk karcolni a sín oldalát és az is hasnál neki.
Lapozás       7/65    
Frissek
  2024. Nov, 23. Szo
11:55:28
  Jelenleg 15 fő olvassa az oldalt
Hirdetés