|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#7544) Frankye válasza vasasgabri hozzászólására (#7542)
|
Válasz •
|
Jan 12, 2012 |
|
A rétegelt lemez elegendő, csak az alátámasztás legyen elegendő stabilitású.
A "völgy" építésére rengeteg lehetőség kínálkozik:
- Az egyik legegyszerűbb a gipsz öntvény. Előnye, hogy olcsón, és viszonylag könnyen kivitelezhető, hátránya, hogy baromi nehéz.
- Ugyancsak egyszerű a papírlapok (pl. újságpapír) ragasztása enyvvel, vagy keményre kötő más ragasztóanyaggal. Előnye, hogy viszonylag könnyen kivitelezhető, emellett könnyű, hátránya, hogy sérülékeny.
- A "legmodernebb" megoldás a polisztirol hab (hungarocell), amely könnyű, jól alakítható, de ezzel együtt még sérülékeny. Viszont bevonva, pl. vékony modellgipsz réteggel, elég tartós felület hozható létre.
A lényeg, hogy sok kreativitással szinte minden kivitelezhető. Javaslom, hogy nézz körül, itt, a HV-n, régebbi könyvekben, illetve más oldalakon is. Lehet kapni remek ötleteket, melyeket azután akár tovább is fejleszthetsz. |
(#7549) vasasgabri válasza Frankye hozzászólására (#7544)
|
Válasz •
|
Jan 13, 2012 |
|
Köszönöm a tanácsokat. Esetleg abban tudsz segíteni hogy digitálisra vagy analógra csináljam. Valahol olvastam hogy az analóg nem sokkal lesz olcsóbb mire befejezem. Az viszont tény hogy a kezdő készletek sokkal olcsóbbak. |
(#7550) Frankye válasza vasasgabri hozzászólására (#7549)
|
Válasz •
|
Jan 13, 2012 |
|
Ez olyan kérdés, mint hogy a vanília fagyi a jobb, vagy a csoki. Van, aki ezt szereti, van, aki azt. Én speciel analóg-párti vagyok, bár az elektronikában van jártasságom, mások esküsznek a digitálisra. Az tény, hogy a digitálisnak az egységei drágábbak, az analógból több minden kell, így árban kb. a végére egyformán lehet kijönni belőle, de érdemesebb talán analóggal kezdeni, mert egyszerűbb, könnyebb építeni, és áttérni is könnyebb róla digire, ha végül úgy döntesz. |
(#7552) vasasgabri válasza Frankye hozzászólására (#7550)
|
Válasz •
|
Jan 13, 2012 |
|
Ha az analógot választom és később digitálist szeretnék teljesen szétkel szedni az asztalt? Valahogy nekem is jobban tetszene az analóg mivel sokkal olcsóbbak a vonatok és az elektronikája mivel az utóbbit munkába meg tudom csináltatni.MÁV Bizber műszerészekkel dolgozom együtt de csak mint hegesztő, de amit ők nagyban csinálnak azt meg csinálják nekem kicsiben. |
(#7553) Frankye válasza vasasgabri hozzászólására (#7552)
|
Válasz •
|
Jan 13, 2012 |
|
Nem kell az asztalt szétszedni, de elég sok mindent kell átalakítani. Az analóg rendszernél a sínszálakat kell "feldarabolni", míg a diginél az egész pálya "egy darabban van".
A bizt. ber-es kollégák tudnak segíteni sokat, de egy valamit tudnod kell: A nagyvasúti bizt. ber.-ek nem véletlenül vannak ún. "jelfogótermekben". Ennek oka, hogy ott rengeteg elektromechanikus elemet használnak. Ez azt jelenti, hogy igen sok áramot vesznek fel és használnak, e miatt viszont jelentősen fűtenek is. (Alapvetően mindegy, hogy hány mm van a két sínszál között...) Persze, a nagyvasútnál nem a feszültség növelésével-csökkentésével vezérelnek, ez azért jelentős különbség, és nem is lehet egy-az-egyben átültetni az ottani technológiát a modellre, de biztosan sokat tudnak Neked segíteni benne.
Antal Miki barátom és fórumtársunk analóg asztalt épít, de sok, "digitális" vezérlést alkalmaz benne. Ettől nem lesz a "klasszikus" értelemben vett digitális a rendszer, de viszonylag olcsó eszközökkel képes egészen komoly automatizálásokat is elkészíteni. Tőle nagyon sokat tanulhatsz, főként ha érdekel az elektronika. |
(#7554) vasasgabri válasza Frankye hozzászólására (#7553)
|
Válasz •
|
Jan 13, 2012 |
|
Először össze állítom az asztalt és felrakom a síneket majd azután fogok ezekkel foglalkozni. Előre láthatólag egy két évet biztos el leszek ezekkel mivel minden épületet és terep tárgyakat kézzel szeretnék meg csinálni. Már töltögettem le ötlet képeket amiket le akarok modellezni. Azt meg lehet kérdezni, hogy általában hol szoktátok vásárolni a síneket és vonatokat? |
(#7556) SzerNoh válasza vasasgabri hozzászólására (#7554)
|
Válasz •
|
Jan 14, 2012 |
|
|
(#7558) vasasgabri válasza SzerNoh hozzászólására (#7556)
|
Válasz •
|
Jan 14, 2012 |
|
Szia!
Köszönöm majd nézelődök. Ha analógot csinálok hány trafó kell hogy 3 vonat egyszerre menjen? Van egy régi 1985-ös Piko trafóm és egy 2000-es. Ezeket feltudom használni? |
(#7574) Frankye válasza vasasgabri hozzászólására (#7558)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2012 |
|
Természetesen fel tudod őket használni.
Alapelv, hogy ahány trafó annyi vonat, de azért vannak "trükkök", amikkel lehet a trafók számát csökkenteni. |
(#7579) vasasgabri válasza Frankye hozzászólására (#7574)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2012 |
|
Köszönöm az információkat most már elkezdem az asztal építgetését és az anyagok beszerzését. Esetleg majd ha még valami eszembe jut ha nem gond akkor még zavarnálak. |
(#7580) Antal Miklós válasza vasasgabri hozzászólására (#7558)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2012 |
|
Ahhoz hogy egyszerre 3 mozonyod is közlekedhessen, szét kell bontanod a pályát legalább három áramkörre.
Tehát a pályát szakaszolnod kell, és így az egyes szakaszokat egymástól külön-külön tudod vezérelni.
DE: az átmeneteknél vigyázzni kell, és jól meg kell fontolnod, hogy a szakaszolásokat.
Az átmeneteknél vigyázzni kell, mert zárlat történhet. Ezért a szakaszolásokat általában én egy-egy jelzőnél helyezem el, így a vonat ott megáll, és majd a második trafó által biztosított fesz-el megy tovább.
Természetesen több szakaszolást is készíthetsz, és kell is csinálni, hiszen pl egy fűtőháznál 3-4 mozodny éppen szenel, míg egy körbejár. |
(#7581) Frankye válasza vasasgabri hozzászólására (#7579)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2012 |
|
Természetesen szívesen segítek, amiben tudok. Ezért vagyunk itt, hogy segítsük egymást. |
(#7583) vasasgabri válasza Antal Miklós hozzászólására (#7580)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2012 |
|
Köszönöm az információt. Váltót milyet érdemes venni tekercseset vagy szervó motorosat?
|
(#7586) Antal Miklós válasza vasasgabri hozzászólására (#7583)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2012 |
|
Ez attól függ, mennyi pénzed van. Én egyiket sem használom, én jelfogóval müködtetem a váltót és az érintkezőit felhasználom a váltó keresztezési sinének a polaritását átkapcsolni, és egy másik érintkezőt a visszajelzéshez. |
(#7588) vasasgabri válasza Antal Miklós hozzászólására (#7586)
|
Válasz •
|
Jan 17, 2012 |
|
Ez a megoldás olcsóbb mind a kettőnél? |
(#7592) Antal Miklós válasza vasasgabri hozzászólására (#7588)
|
Válasz •
|
Jan 17, 2012 |
|
Én olcsóbbnak tartom, mert 24V-os jelfogókat könnybben tudtam beszerezni, és átalakítani úgy hogy a csúcssineket üzembiztosan a kívánt (HO-nál) 2 mm mozgassa.
Nem olyan szép lassú a mozgása, mint a szervo-motoros rendszerünek, de nem is olyan drága.
Az éppen épités alatt lévő modulomon, (kétvágányú fővonal tároló állomása a hegy belsejében) mindjárt 12 db van.
Az alkalmazott postai (Crosbar) jelfogók 24V-ról meghúznak, áramfelvétel jelfogókként 90-100mA. Az is igaz, hogy egy váltóút beállításánál valamely jelfogók tartósan meg vannak húzva, így egy kb 500-600mA tartós áramfelvétellel számoltam, de nincs is olyan problémám, hogy amikor be kell állitani egy vágányutat, akkor a pillanatnyi áramfelvétel meghaladja a 2,5A-t.
Az átalakított PC-táp, amit használok nemcsak a jelfogók, hanem a vezérlő áramkörök részére is a szükséges DC feszt biztosítja. |
|
(#7595) vasasgabri hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 17, 2012 |
|
Ez nekem még kínai de majd meg barátkozom vele. Ha majd oda érek akkor kérek majd egy két tanácsot. |
(#7683) crista.neuralis válasza balatonperes hozzászólására (#820)
|
Válasz •
|
Jan 29, 2012 |
|
Hello balatonperes
A IMG_0734 es képeden van egy magasles. Nagyon tetszik. Le tudnád írni, hogy hogyan lehet ilyet elkészíteni sajátilag. Előre is köszi |
(#7698) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 30, 2012 |
|
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy N-es flexi síneket, hogy rögzítsem le szépen ? Mert szögelni a fix ívű sínekhez hasonlóan nem tudom mert nincsenek a talpfákon előre kialakított lyukak. Esetleg lehet hozzá ilyen pici fúrószárat kapni. hogy csináljak rá ? Választ előre is köszi! |
(#7700) SzerNoh válasza Blazsy hozzászólására (#7698)
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Szia
Kétoldalas ragasztó szalag? |
(#7701) Antal Miklós válasza SzerNoh hozzászólására (#7700)
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Szia, igaz, hogy én HO éa HOe méretben modellezek, de a szögelést, csavarozást mindenképpen mellőzném. A szegelés/csavarozás mindenképpen átviszi a a tapfarács rezgéseit a parafa alátéten keresztül a terepasztal alapját képező falapra rétegelt lemezre és doboz hangja lesz az elhaladó szerelvénynek.
Csak a ragasztás jöhet szóba: Pálmatex, és valami hasonló ragasztót lehet felhasználni, én is ezt használom. Az épités alatt a flex sinmezőt az elmozdulástól rögzítem gombostűvel a száradás idejére. Ezután lehet egy alapos menet tesztet végrehajtani. |
(#7705) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Köszönöm szépen a segítséget! |
(#7706) Antal Miklós válasza Blazsy hozzászólására (#7705)
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Majd el felejtettem, hogy még mielött a zúzott kő ágyazatot elkészíted, a sinekhez az elektromos csatlakozásokat, szigetelt szakaszokat, érzékelőket is el kell helyezzni, majd egy kiadós teszt, majd jöhet - ha felsővezetékes üzemet valósítasz meg - a felsővezeték oszlopainak, vezetékeinek telepítése.
Én csak az oszlopokat telepítettem, majd elkészítettem az ágyazatot és utánba felsővezetékeztem. Itt jó hasznát veszed egy kiselejtezésre itélt kocsiból készített sablonnak, hogy hol kell hogy fusson a felsővezeték.
|
(#7707) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Felsővezeték az nem lesz. Már több helyen is láttam meg itt is olvastam a parafaágyazatot... Van aki ajánlja van aki nem. Nekem tetszik a dolog esetleg nem tudna valaki valami infót mondani, hogy hol lehet parafalapot venni mert neten sehol nem találtam. |
(#7708) Frankye válasza Blazsy hozzászólására (#7707)
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Nagyobb barkácsboltokban (OBI, Praktiker, Baumax-x, Bauhaus, stb.) egészen biztosan kapsz. |
(#7710) balatonperes válasza crista.neuralis hozzászólására (#7683)
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Szia!
Én azt hiszem, hogy ez gyári termék,de nem esküszöm meg rá. Rákérdezek a kollégánál,és megírom.
(de erre várnod kell...egy keveset) |
(#7711) balatonperes válasza Blazsy hozzászólására (#7707)
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Szia!
Ne add föl olyan könnyen! pl: Itt is kaphatsz.
Meg még sok helyen.
(valamikor,19xx-ben -hogy a cég neve nem ez volt, az lehet,-de az ürömi utcában vettem, 2.osztályú, mérethibás 300*300-as lapokat. tán 3-4-5 mm vastagot. tényleg régen volt már...)
És van Dunakeszin egy tüzép, onnan meg ~900*400-as lapokat vett egy kollégám, 4 mmest,elég jó áron. |
(#7712) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 31, 2012 |
|
Köszönöm az infókat !!! ))) |
(#7714) Antal Miklós válasza Blazsy hozzászólására (#7707)
|
Válasz •
|
Feb 1, 2012 |
|
Szia parafa lapot vagy inkább tekercsben minden építési áruház, OBI, Baumax, Bauhaus, de a tapéta boltokban tekercsben 30cm szélessébnen 10m kapható.
A Te méretedben a 2mm vastag is elég. Csak a sinszál alá kell, tehát nem kell az egész alaplapot beteríteni, kivéve a pályaudvarnál. |
(#7717) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 1, 2012 |
|
Értem! Köszönöm szépen az infókat |
(#7730) vasasgabri hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 2, 2012 |
|
Sziasztok!
Megépítettem az asztalt és mivel minuszos terepet is szeretnék be vonhatom e az egész felületet hungarocellel, és erre rá tehetem a sín pályát? A legvékonyabb 10mm a legvastagabb 100mm. |
(#7731) Frankye válasza vasasgabri hozzászólására (#7730)
|
Válasz •
|
Feb 2, 2012 |
|
A hongarocellt - én - nem javaslom, mert a sínek alatt nem ad elegendő tartást. Terepnek jó, de a sínek alá keményebb alátét kellene, szerintem. |
(#7732) vasasgabri válasza Frankye hozzászólására (#7731)
|
Válasz •
|
Feb 2, 2012 |
|
Van lépés álló habszivacs amit padló szigeteléshez használnak az jó kb. 100kg elbír? Ha a 10mm hungarocellt a sínek alatt bevonom drivit hálóval és azt lekenem bitugéllel az elég kemény felületet ad és elég rugalmas is nem törik könnyen az szerintem jó lenne. |
(#7745) SzerNoh válasza vasasgabri hozzászólására (#7732)
|
Válasz •
|
Feb 4, 2012 |
|
Szia!
Próbáld ki egy kis darabon.
Saját tapasztalatból nem jó.. ha modulszerűen csinálod,
mert a sínnek kell egy merev rész "fa" amire tudod rögzíteni és nem nyeklik nyaklik a kerettel.
De ha egy sík falapra teszed a lépésállót akkor jó lehet..
Próbáld ki! |
(#7746) vasasgabri hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 4, 2012 |
|
Köszi majd meg próbálom. |
(#7788) SzerNoh hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 7, 2012 |
|
Sziasztok egy új fa...
Folytatás következik! |
|
(#7797) Frankye válasza SzerNoh hozzászólására (#7788)
|
Válasz •
|
Feb 8, 2012 |
|
Ne fenyegetőzz!
(Különben is: inkább a Rozi fűzét fejeznéd már be! ) |
(#7803) Rozi válasza Frankye hozzászólására (#7797)
|
Válasz •
|
Feb 8, 2012 |
|
Hihi!!!!Na tessék kell még több ösztönzés! Elég a Hóhér vagy kell a Király is? |
(#7806) kisKirály válasza Rozi hozzászólására (#7803)
|
Válasz •
|
Feb 8, 2012 |
|
Legalább befűtünk vele |
(#7821) SzerNoh hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 8, 2012 |
|
Egy másik fa |
|
(#7835) Frankye válasza SzerNoh hozzászólására (#7821)
|
Válasz •
|
Feb 9, 2012 |
|
Másik-másik! Ez sem az, amit Rozika készített! Irgum-brummbrumm!
(Tényleg miért nincs orrfelhúzós "vitamin"?!) |
(#7999) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 26, 2012 |
|
Sziasztok!
Végre eljött a nagy pillanat, amikor a rég dédelgetett álmom megvalósításához hozzá foghatok. Ez egy 250x125 cm méretű tt asztal. Analóg lesz a rendszere mert már 20 éve gyűjtögetem a hozzávalókat. Szeretném ha jól sikerülne és azért fordulok hozzátok hogy jó tanácsokkal lássatok el, mert ahogy olvasgatom a fórumot komoly hozzáértőket találni. Elkészült az asztal és a második szint alapja, de mielőtt felerősíteném le kell fektetnem a síneket. Alá 2mm-es parafa csíkokat vágok de nem tudom milyen széles lenne az ideális. A talpfa szélessége 22 mm.
Pálmatex-szel fogom leragasztani a parafát de a sínekhez nem tudom megfelelő-e ez a ragasztó? Vagy esetleg elektromos ragasztópisztoly jobb lenne? Egyenlőre ennyi lenne a kérdésem. |
(#8000) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 26, 2012 |
|
Szia! Nekem a Pálmatex parafán elengedett. Ugyan ez csak egy félméteres próbadarab volt, de nagyon kis erőkifejtésre elengedett. (N-es méretben próbáltam) |
(#8001) TTomi válasza Blazsy hozzászólására (#8000)
|
Válasz •
|
Feb 26, 2012 |
|
akkor inkább veszek parafa ragasztót,mehetek vissza az Ürömi utcába
Köszi hogy szóltál, sok bosszúságtól mentettél meg.
|
(#8003) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 26, 2012 |
|
Nincs mit!! |
(#8004) Blazsy válasza TTomi hozzászólására (#8001)
|
Válasz •
|
Feb 26, 2012 |
|
De szerintem próbáld meg te is mert kb egy hónappal ez előtt én is feltettem ugyan ezt a kérdést ( kicsit feljebb mész látod is) és ott ajánlották a Pálmatexet. Lehet, hogy csak én vagyok a béna... Sőt szinte biztos mivel másnak működött |
(#8005) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 26, 2012 |
|
Esetleg valakinekvéletlenül nincsenek meg a méretei a Máv-os vasúti átkelőknél levő korlátoknak amiken a gyalogosoknak kell átverekedni magukat ? Nem tudom mi a nevük pontosan. De ha valakinek már át is van számolva 1:120 ra akkor az mégjobb |
(#8010) Frankye válasza Blazsy hozzászólására (#8005)
|
Válasz •
|
Feb 27, 2012 |
|
"Labirint"-nak hívják, megpróbálom megkeresni Neked a méreteit. |
(#8015) Frankye válasza Frankye hozzászólására (#8010)
|
Válasz •
|
Feb 27, 2012 |
|
Eddig nem jártam sikerrel, de talán Abs kolléga, hátha... Addig is folytatom a keresést. |
(#8017) Blazsy hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 27, 2012 |
|
Köszönöm! Jó lenne ha meglenne mert itt a közelbe nemigen van ilyen átkelő. Sőt szinte semmilyen nincs. |
|
|
2024. Nov, 26. Kedd 17:20:40 |
|
Jelenleg 13 fő olvassa az oldalt |
|
|