|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#8721) Taurus1047 válasza Taurus1047 hozzászólására (#8720)
|
Válasz •
|
Aug 7, 2012 |
|
|
(#8722) Antal Miklós válasza Taurus1047 hozzászólására (#8720)
|
Válasz •
|
Aug 7, 2012 |
|
Szia, sajnos csak most olvastam a kérdésedet.
Nem szükséges alkohol, (izopropil sem):
A szórópalack vizéhez, ami kb 3-5 dl tegyél kb 5-8 csepp folyékony mosogatószert.
Az alkoholt majd sőr/bor/pálinka formában fogyaszd el.
A tapétaragasztót pedig 50ml fecskendővel a legjobb kijuttatni.
Még egy előny: ha esetleg módosítani akarsz, vizezd be újra a kiszáradt zuzalékoz majd formázd újra, majd ismételten tapétaragasztó.
|
(#8730) Taurus1047 hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 9, 2012 |
|
Sziasztok!
Eszembe jutott még egy számomra fontos kérdés. Statikus fűszórásnál mekkora a legnagyobb munkaterület? Vagyis a beszúrt negatív pontól milyen sugarú munkaterületen biztos a hatás?
|
(#8731) SzerNoh válasza Taurus1047 hozzászólására (#8730)
|
Válasz •
|
Aug 10, 2012 |
|
Szia!
Én 30-40 cm sugarú körökben szoktam dolgozni 1 szöggel.
üdv
SN |
(#8732) Taurus1047 válasza SzerNoh hozzászólására (#8731)
|
Válasz •
|
Aug 10, 2012 |
|
Köszönöm az infót. |
(#8735) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 11, 2012 |
|
Sziasztok!
Még a nagy melegek előtt elkészült a kőbánya területe.
Aztán leállt a munka egy kis időre. Pár kép a kőbányáról.
|
|
(#8736) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 11, 2012 |
|
Újra neki fogtam a munkának egy hete. A mellékvonali pálya, egy galériás alagúton keresztül bukkan a felszínre. Már volt egy próbálkozásom, de az nagyon nem jól sikerült. Egy kis trotilt tettem alá és újra építettem. Még várom hogy száradjon a festés aztán már csak kontúrozás, meg a fűszórás marad hátra.
|
|
(#8737) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 11, 2012 |
|
Sajnos, a körfűtőház utolsó darabjának a hátsó harmadát be kellett süllyesztenem a sziklafal alá, hely hiány miatt. Tudom, nem a legszebb és szerintem nincs is ilyen a világban sehol sem, de nem akartam lemondani a fordítókorongról. |
|
(#8738) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 11, 2012 |
|
A mellékvonali fűtőház mellett felépült egy raktár, az oda vezető út és a rakodótér.
A sok munka végére befutott a sör szállítmány is. |
|
(#8740) Taurus1047 válasza TTomi hozzászólására (#8737)
|
Válasz •
|
Aug 12, 2012 |
|
Szia TTomi.
Nekem nagyon tetszik a sziklafalba vájt fűtőház koncepciód.
Lehet a valóságban nincs ilyen, de el tudnám képzelni ezt a verziót a való életben egy svájci hegyivasútnál példának okáért.
Gratulálok hozzá. |
(#8742) TTomi válasza Frankye hozzászólására (#8739)
|
Válasz •
|
Aug 12, 2012 |
|
Köszönöm. Ezek szerint van különbség a régi és az új alagút között, ami részben a te érdemed is mert nem csak dicsérő véleményt írsz ami építő értékkel bír! |
(#8743) TTomi válasza Taurus1047 hozzászólására (#8740)
|
Válasz •
|
Aug 12, 2012 |
|
Szia Taurus1047!
Neked is köszönöm a hozzászólást. |
(#8744) cs.csaby válasza TTomi hozzászólására (#8738)
|
Válasz •
|
Aug 12, 2012 |
|
Marha jól néz ki a készülő asztalod! Csak így tovább!
Mekkora az alapterülete?
Üdv: Csabi |
(#8746) TTomi válasza cs.csaby hozzászólására (#8744)
|
Válasz •
|
Aug 12, 2012 |
|
Köszi!
Az asztal mérete 250x125 cm. Eredetileg 160 cm széles lett volna. Az a fránya helyszűke miatt lett kisebb, ezért a vontatási telep is kisebb lesz pár sínnel. |
(#8747) cs.csaby válasza TTomi hozzászólására (#8746)
|
Válasz •
|
Aug 13, 2012 |
|
Én is küzdök a helyhiánnyal :/ Ezért is vonzódok a H0-e hez |
(#8750) Frankye válasza TTomi hozzászólására (#8742)
|
Válasz •
|
Aug 13, 2012 |
|
A különbséget zongorázni lehet a régi és az új között! Elismerésem a munkáidért, szívből gratulálok. (A dicsérő szavakat köszönöm, de érdemtelenül kaptam, én csak a partvonalról kiabálok be néha... ) |
(#8790) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 3, 2012 |
|
Sziasztok!
Lassan kinőnek a fák a domboldalakon. |
|
(#8791) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 3, 2012 |
|
Elkészültek a piknikezőhelyhez vezető út menti korlátok. |
|
(#8792) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 3, 2012 |
|
... és végül a mellékvonali állomás iparvágányt elválasztó kerítés és a raktár körüli kerítés készült el. |
|
(#8795) Frankye válasza TTomi hozzászólására (#8792)
|
Válasz •
|
Szept 6, 2012 |
|
Egyben az összesre:
Nagyon tuti lett a fásítás, a terep, a kerítések, miegymás, szóval szívből gratulálok hozzá! |
(#8798) TTomi válasza Frankye hozzászólására (#8795)
|
Válasz •
|
Szept 7, 2012 |
|
Köszönöm. |
(#8799) SzervízMacska válasza TTomi hozzászólására (#8798)
|
Válasz •
|
Szept 7, 2012 |
|
Csak ismételni tudnám az előttem szóló szavait, ezért egyszerűen csak gratulálok a gyönyörű munkáidhoz és a kitartásodhoz! |
(#8800) TTomi válasza SzervízMacska hozzászólására (#8799)
|
Válasz •
|
Szept 7, 2012 |
|
Köszönöm, egy 30 éves álom kezd valóra válni. |
(#8801) SzervízMacska válasza TTomi hozzászólására (#8800)
|
Válasz •
|
Szept 8, 2012 |
|
Meg tudlak érteni. |
(#8803) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 9, 2012 |
|
Szia!
Ejnye, rossz szokás a lustaság.
Én a sínrögzítést is ragasztóval oldottam meg, mert itt olvastam hogy a szög és a csavar átvezeti a motorzajt az asztallapra. Igaz, nehezen bontható, de ki akar egy elkészült asztalt bontani és újra építeni. Szóval, PATTEX FIX-et használtam a sínragasztásához. Az ágyazat rögzítéséhez pedig, PATTEX FA ragasztó 1:7 vizes és 3 csepp mosogatószer keverékét használtam, amit egy fecskendő segítségével hordtam fel. Nekem ez bevált.
Egyébkén rengeteg videót találni a neten a témáról.
Jó munkát!
ui: Most látom hogy nem nyomtam meg a válaszgombot, nohab 74 a 8802-es kérdésére adtam a választ. |
(#8804) nohab 74 válasza TTomi hozzászólására (#8803)
|
Válasz •
|
Szept 10, 2012 |
|
|
(#8805) cs.csaby válasza nohab 74 hozzászólására (#8804)
|
Válasz •
|
Szept 11, 2012 |
|
Flexibilis síneknél problémás lehet a szép ív kialakítása ragasztással, én ideiglenesen leszögeltem, de nem koppra, hogy kilógjon a feje a szögnek a sínkorona fölé, hogy később könnyen ki lehessen húzni. Ezen felül megpakoltam az egész "szedvicset" könyvekkel és úgy hagytam kiszáradni
Amúgy én is a pattex ragasztót használtam a művelethez, sikerrel |
(#8821) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 15, 2012 |
|
Ma megépült egy kis szenelő a mellékvonali fűtőháznál.
Világítás is elkészült hozzá. ( Nem egy egyszerű dolog, a 2 mm-es smd led forrasztása 0,3 vezetékkel. ) |
|
(#8823) TTomi válasza nohab 74 hozzászólására (#8822)
|
Válasz •
|
Szept 16, 2012 |
|
Köszönöm. |
(#8826) Frankye válasza TTomi hozzászólására (#8821)
|
Válasz •
|
Szept 18, 2012 |
|
Aztamindenit! Nem semmi szép munka! Gratulálok szívből hozzá. ("Szakmabeliként" absolute megértem az SMD LED forrasztással kapcsolatos "kínod", így azért külön elismerésem.)
Nem kötözködésként, hisz' lehet, a fényképező gép csal, de nekem egy kicsit valószerűtlen az erős fény. Talán érdemesebb lenne picit lejjebb venni a táplálás áramát, hogy ne legyen ennyire "napfény-generátor" hatása, de mondom, lehet, a kép csalóka. |
(#8828) TTomi válasza Frankye hozzászólására (#8826)
|
Válasz •
|
Szept 18, 2012 |
|
Köszönöm!
Elég sokat csal a fényképezőgép , de valóban erős még a fény. Az eredeti oszlopokra van ráépítve a LED mert nem tudtam besüllyeszteni a kis méret miatt, ezért még körbe kell festenem a LED oldalát. Szerintem az is sokat fog használni. |
(#8829) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 18, 2012 |
|
A kis fűtőház világítása is elkészült. |
|
(#8831) Frankye válasza TTomi hozzászólására (#8829)
|
Válasz •
|
Szept 19, 2012 |
|
Ezek is szépek, nem kicsit, de itt is azt a bizonyos "reflektor-hatást" látom. Igazából jó lenne tudni, hogy a valóságban mekkora fénnyel világítanak, de a képek alapján itt is kicsit erősnek látszik a fényük. (Sajnos a valóságban a vasúton ilyen "fényár" nincsen...) |
(#8894) nohab 74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 1, 2012 |
|
Sziasztok! Hétvégén dolgoztam egy kicsit. |
|
(#8997) sunocske válasza TTomi hozzászólására (#8803)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Az az 1:7 keverék nem híg egy kicsit? Én 1:1-be toltam, egy nap alatt betonkemény lett. Máshol olvastam olyat, hogy nincs értelme ennél jobban felhígítani, csak a száradási idő növekszik vele. Mondjuk az tény, hogy több vizet hozzáadva, kevesebb ragasztó fogy méterenként |
(#8998) masTTertape válasza TTomi hozzászólására (#8829)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Szia,
Én ezt hasonlóan oldottam meg, de nem ekkora fényerejű LED-ekkel és csak a két állás ajtaja fölött. De ez a hátsó sarkos kivilágítás jó ötlet, engedelmeddel másolom. |
|
(#9031) TTomi válasza sunocske hozzászólására (#8997)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Szia!
Az arányt én is olvastam valahol, próbaragasztás is csináltam.
Általában az "késő" esti órákban foglalkozom az építéssel és reggelre megszáradt, betonkeményre. Kitűnően terült, a ragasztó, a mennyisége meg nem egy nagy dolog. Szóval, nagyon jók voltak a tapasztalatok és ezért írtam a kérdezőnek. |
(#9033) TTomi válasza masTTertape hozzászólására (#8998)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Szia!
Igen, a fényerőn még kell módosítanom és még színezve is lesz. Esetleg ha megkérdezhetném, te milyen típusú ledet használsz? Örülök hogy tetszik az ötlet, csak nyugodtan. |
(#9041) masTTertape válasza TTomi hozzászólására (#9033)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Szia,
Ezt még valamikor 2007-ben csináltam és akkor még nem láttam át annyira az smd led helyzetet. Az volt a célom, hogy bele tudjam építeni az eredeti lámpatestbe a ledet. Akkoriban sárga, kb. 1,5x2 mm-es smd-t találtam. Részleteket a honlapomon láthatsz: LINK |
(#9043) sunocske válasza TTomi hozzászólására (#9031)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Persze, azért kérdeztem, mert a gyakorlatban nem próbáltam hígabb keverékkel.
Én meg olyan száraz levegőjű helyiségben ragasztottam, hogy 10 cm-enként tudtam csak haladni: hiába spricceltem le jó bőven a 80 centis modulomat mosogatószeres vízzel, egy arasznyi rész után már nem akart terülni, mert elpárolgott az "áztatóanyag" |
(#9084) TTomi válasza sunocske hozzászólására (#9043)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Szerintem, legközelebb a hígított ragasztóba tedd a mosogatószert. Nekem, a hígabb keverék miatt nem is kellett "spriccelni". |
(#9087) TTomi válasza masTTertape hozzászólására (#9041)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Na, ezért világít nekem ennyire! (Nem látom át az smd led helyzetet)
Hamarosan lesznek új képek és azon már orvosolva lesz a hiba. |
(#9110) sunocske válasza TTomi hozzászólására (#9084)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Tettem mosogatószert abba is, de ez sem gátolta meg a cseppeket abban, hogy összeugorjanak. A sztorihoz hozzátartozik, hogy TT-hez használok N-es Noch kőzúzalékot, mert az szemcseméretre jobban közelít a valós arányokhoz. Azaz szemek kis tömege is fokozhatja talán a „csomósodást”, a spriccelés meg inkább árasztás, ami a vízmennyiséget illeti... |
(#9116) masTTertape válasza TTomi hozzászólására (#9087)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Ezek magas kandella értékű ledek. Ilyen szituhoz elég a kisebb érték. Ha jól tudom, akkor lomex és más cégek online katalógusaiban fel vannak tüntetve a fényerőre vonatkozó adatok.
Ha meg már megvan, akkor átlátszó sárga festékkel némileg orvosolható a túl erős fény. Mozdonyban hidegfehér ledet festettem le sárgával és meggyőző lett a színe. Lehet kapni, ha jól tudom, conrad izzófestéket (ez ráadásul hőálló is), illetve van a tamiya-nak olyan átlátszó festéke, amivel makettautók indexét, féklámpáit festjük. Na ezek közül a sárga jó erre a célra. |
(#9118) Mk48 2024 válasza sunocske hozzászólására (#9110)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Itt egy jó is videó a témában, de lehet érdemes végignézni a teljes sorozetot:
http://www.hobbivasut.hu/cikkek/diorama_epites_1x1_-_iii_resz.html |
(#9119) balatonperes válasza Mk48 2024 hozzászólására (#9118)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
|
|
|
2024. Nov, 26. Kedd 23:12:30 |
|
Jelenleg 1 fő olvassa az oldalt |
|