|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#9024) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9022)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Nincs mit. Személyesen már jóval nehezebb őket megtalálni. |
(#9025) csíkosháTTú válasza jvnd hozzászólására (#9023)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Stimmel!
És még egy dolgora hívnám fel az ABC fékezést ROCO TT modellekkel használók figyelmét! A ROCO TT-s modellekben a világítás bekötése az NEM651 aljzatra kicsit "érdekesen" van megoldva. Tök mindegy milyen dekoderrel - Lenz, Tran, Kühn - bekapcsolt világítás esetén a dekoder nem fogja érzékelni az ABC szakaszt! Ennek az az oka, hogy az egyik oldalon a világítás közös pólus a bal, a másikon a jobb sín. Sajnos ABC alkalmazás esetén bele kell nyúlni a ROCO mozdonyokba elektromos szinten, nem elég csak betenni a dekodert |
(#9026) TTomasz válasza reszelozsir hozzászólására (#9015)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Szia!
Hány mm-es parafát használtál és hol és mennyiért vetted?
A földszint hány mm-es rétegelt lemez?
Az emelkedés elején amikor a fölszintről indultál egyszerűen oda engedted az emelekedésért felelős falemezt? az átmenetet már lepróbáltad ?
Tomi |
(#9027) TTomasz válasza reszelozsir hozzászólására (#9015)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
esetleg egy olyan képet amin nics ott a piros forrasztópáka , meg a papír
ha ide beraksz megköszönöm |
(#9028) TTomasz hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
hogy ne vesszen el info
A Szergej izzós világítása kívánni valót hagyott maga után. Ha jól emlékszem Harcisün is így volt ezzel.
Én Jóska segítségét kértem így nem kellett az alvázba faragni , az smd led tulajdonképpen elvész a helyén.
A fényvezető műanyag is törött volt, de masTTertape szerzet nekem vadi újat: ezúton is köszönet érte!
A Roco Ludmilla is hasonló cipőben járt , de ott zárfény is van.
JVND iTT szívesen kommentál ,ha van kérdés!
Nekem Kánaán az eredmény mert az új Tillig/Roco SMD led világítású mozdonyaim közül már nem lógnak ki.
Hupsz csak 3db kép mehet egyszerre |
|
(#9029) TTomasz hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
és belülről a Szergej és kívülről a Ludmilla |
|
(#9034) poiuyt hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Sziasztok! Én is iTT vagyok, köszönöm mindenkinek, aki elküldte eme fórum elérhetőségét és a szíves invitálást!
Továbbra is figyelek és tanulok! |
(#9035) róbertke válasza masTTertape hozzászólására (#9024)
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Most már csak arra kéne valahogy rávenni a Mestert, hogy a Facebookra is regisztráljon valahogyan |
(#9036) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
|
(#9037) terkoz hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 2, 2012 |
|
Hát ez szörnyű!
Egy pillanatra kiteszem a lábam az országból és máris eltűntök.
Köszi az infót csíkos! Köszi a helyet süni!
Szerbusztok jóbarátok!
A modulon a vágány nálam négy darabból van. 5cm-35cm-35cm-5cm. Az egyes szakaszok egymástól elszigeteltek és külön vezetékkel vannak az alul lévó sorkapocsba kötve. Ez a kialakítás nagyfokú rugalmasságot biztosít a modulon lévő vágánymező táplálására. Lehet összekötni alul és egy átmenő nyíltvonal lesz. Lehet a jelzőárokba jelzőt szúrni, alul a szakaszt külön táplálni a jelző függvényében, és ezt megtehetem az ellenkező irányból is. lehet fékező szakaszt alkalmazni. végül a két végén az 5cm a fizikai sérülés esetén praktikus.
Adeszkának még csak ideiglenes lába van de viszem csüt-re.
Egy kép a csomagolás egy lehetséges módjáról.
Remélem a TEMOFESZT-en, a Vasúttörténeti Parkban rendezett kiállításon, a hétvégén sokatokkal találkozhatok!
üdvgyuri |
|
(#9039) masTTertape válasza róbertke hozzászólására (#9035)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Ha még a FB-ra is rászoktatja magát, akkor egyáltalán nem lesz ideje a szervizzel foglalkozni. És akkor Csíkos kocka lesz: |
(#9040) masTTertape válasza terkoz hozzászólására (#9037)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Hát Gyuri bátyám! Sok jó ember új helyen is elfér. Üdv Neked iTT is! |
(#9042) raaberbahner válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9014)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Még sajnos sehogy, de már nagyon érik, hogy tényleg világítsanak.
Lehet hogy majd lesz rá idõm, ha a gyerek elmegy táborba (kb. 8 év múlva) vagy amikor nyugdíjba megyek (ennek idejét meg hadd ne találgassam... ) |
(#9044) róbertke válasza masTTertape hozzászólására (#9039)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Nem fogja ... |
(#9045) Uplink hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Vasarnap delelott jon/megy valaki a kiallitasra? |
(#9046) sunocske válasza Uplink hozzászólására (#9045)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Ha a Temofesztre gondolsz, akkor én pl. biztosan, terkoz Gyermekvasútjánál fogok segédkezni |
(#9047) help-ez válasza terkoz hozzászólására (#9037)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Ismét modul.
Már a modulozás elején rendeltünk Gashpy val modulvégre való nyáklapból martatott "talpfát". Persze mikor a modult csináltam akkor nem találtam--így a csavaros megoldást alkalmaztam...Viszont a napokban előkerültek,és rögtön fel is használtam.
Íme 2 kép(igaz ne m modulról,de az elv ua.). |
|
(#9048) sunocske válasza terkoz hozzászólására (#9037)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Hm... Azt hiszem, egy szépséges pillanatban újraépítem a vezetékezését a modulomnak, az első képen láthatók eléggé meggyőztek arról, hogy a "lengőkábel" ma már ódivatú (és amatőr)
A "védőcső" az valami speckó barkácsanyag, vagy közönséges szívószál (továbbgondolva: olcsóbb-e a szívószál)? |
(#9049) help-ez válasza TTomasz hozzászólására (#9026)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Tomi találtam 1 képet az Én spirálomról is-igaz csak egyszer megy körbe.nagyon biztonságos,még soha nem akadt szét a szerelvény az átmeneteknél.Az emelkedést Win track kal számoltam ki.
|
|
(#9050) TTomasz válasza help-ez hozzászólására (#9049)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
köszi szépen!
Igazából az izgat, milyen az átmenet a vízszintes(földszint) és az emelkedés kezdetekor.
a Wintrack emelkedés számításával szerintem sem lehet gond
(Tetszik ITT lenni, mert a munkaheyemen is látom a képeket . )
Tervezem hogy teszek majd fel képet 3D metszetben a spirál részről , de nem vagyok egy ITis és ha otthon leülök a gép elé, az asszony rögtön talál 10 féle házimunkát amit azzonnal meg kell csinálni |
(#9051) TTomasz válasza Uplink hozzászólására (#9045)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Gyere szombat du. , akkor többen is ott leszünk |
(#9052) masTTertape válasza TTomasz hozzászólására (#9050)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
"az asszony rögtön talál 10 féle házimunkát amit azzonnal meg kell csinálni"
Ez csak nevelés kérdése... |
(#9053) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#9052)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
De még mennyire az! Engem már megnevelt, ha egy napot elcsúsztatom a mosogatást, bevállalom a szőnyeg porszívózását is |
(#9054) tt73 válasza help-ez hozzászólására (#9047)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Van arra valamilyen ajánlás, hogy a sínszálakhoz mekkora átmérőjű réz vezetékkel csatlakozunk? A fotó alapján elég "vastagnak" tűnik (jó, tudom, hogy ez nem műszaki kifejezés). Forrasztás Weller-jellegű pákával, vagy pillanatpákával történik? (nekem van egy amolyan 30-35 éves, KGST viszonylatú darabom)
Szakaszoláshoz mivel célszerű átvágni a sínszálat? Mondjuk ha már be van fűzve. |
(#9056) hoTTo válasza TTomasz hozzászólására (#9050)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Tetszik ITT lenni, mert a munkaheyemen is látom a képeket .
Ismerek ott pár rendszergazdát, szóljak az érdekedben?
vasuTTmodell team is szombatra tervezi a TEMOFESZT látogatást - ha érdekel valakit... |
(#9057) sunocske válasza tt73 hozzászólására (#9054)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Igazából a BTTB modulszabványban csak a megkerülő vezetéket rögzítettük. Én speciel telefonkábelből bontott vezetékeket forrasztottam a sín talpához "alulról".
Az, hogy milyen szerszámokat használsz, meg igazából azon múlik, hogy mi van otthon. Nekem pl. egy conrados "játék" forrasztóállomásom van (az 5000 forintos kategória, egyébként meg rájöttem hogy pénzkidobás volt, mert egy rakás sz...r). |
(#9058) TTomasz válasza hoTTo hozzászólására (#9056)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Inkább ne! Nem értenek a vasútmodellezéshez!
|
(#9059) masTTertape válasza hoTTo hozzászólására (#9056)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
És majd úgy lehet tőletek vásárolni, mint perecet a cirkuszban? |
(#9061) Uplink válasza TTomasz hozzászólására (#9051)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Mennek en szombaton csak csaladi szulinap lesz...
|
(#9062) hoTTo válasza masTTertape hozzászólására (#9059)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Nem járok cirkuszba.
Csak látogatóba megyünk, terepasztalokat nézelődni + fotózgatni, befűtött Trumant csodálni. Ilyenek. |
(#9063) Uplink válasza tt73 hozzászólására (#9054)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Vezetekezes: Ha van otthon LAN kabeled, ami tomor, akkor az teljesen megfelel a sinbetaphoz. Elmeletileg ugy max egy mozdony es nemi vogon lehet lehet fent a szakaszon.
Forrasztani azzal forrassz, amivel jobban megy, de a talpfa eleg hamar megolvad...
Szakaszolashoz vagy valami vekony pengeju fureszt vagy vmi Dremel(szeru) vagot lehet hasznalni, ezekhez van olyan korong, ami 1 mm vastagsagu.. |
(#9064) tt73 válasza hoTTo hozzászólására (#9056)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Akkor nem kísérlünk meg egy rögtönzött topic találkozót? Mi mondjuk 10 órára megyünk és nagyjából délig leszünk. |
(#9065) tt73 válasza sunocske hozzászólására (#9057)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Valami hasonló keresztmetszetű kábeleket használok én is, jelenleg maradék UTP (CAT6) kábelből származó érpárok bontásával.
Az alulról történő ráforrasztás jól hangzik, különösen a jól látható részeken (pl. állomási szakaszolás), de akkor ahhoz jól kell előre tervezni, vagyis ha már a vágányanyag beépült, akkor nem igazán bontható / javítható. |
(#9066) sunocske válasza tt73 hozzászólására (#9065)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Ez így van, de egy 80 centis, nyílegyenes modulnál én az elkövetkező 30 évben nem tervezek síncserét
Egyébként úgy csináltam, hogy először összeraktam a vágányt a sínekből és az egyenes talpfarácsból (+1 kis meglepiből, ami szerintem nagyon jól néz ki; remélem, hogy a klubtalin meg fogom tudni mutatni) összeraktam, majd az egyik illesztésnél széthúztam a rácsot. Ezután ráforrasztottam egy jó hosszú vezetékdarabot a sín talpára, majd ütközésig összenyomtam a talpfákat. Az így kapott táplálható vágányt ráhelyeztem a véglegesnek szánt helyére, majd bejelöltem az alépítményen a vezetékek helyét. Ahova esett a vezeték (nem egymással szemben, és teljesen véletlenszerűen választottam a helyet - ennek is megvan az oka), ott fúrtam neki lyukat. A lyukon a vezetéket áthúztam, a parafát bekentem ragasztóval, majd rögzítettem rajta a vágányt. Ezt követően a sínvégeket méretre szabtam (amit aztán jól el is szabtam, így a modul egyik végén van egy pár centis toldás - nem elegáns, de nem akartam elölről kezdeni az egészet).
Természetesen az első önálló építés egyenes hozománya az önálló (ön)szívatás, a szerzett tapasztalatokat levonva a második modul kicsit jobban átgondolt munka lesz. |
(#9070) help-ez válasza tt73 hozzászólására (#9054)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Idézet a Bttb modulszabványból:
"Az egyik modult a másikkal összeköt vezetékek, valamint a vontatási áramot az egész modulon átviv
megkerül-vezetékek keresztmetszete legalább 2,5 mm2 legyen. A vontatási áramot a megkerül-
vezetékeken kell átvezetni és nem a síneken."
Tehát jól mondták,csak a megkerülő vezeték keresztmetszete van meghatározva.És az is igaz,hogy néhány speciális esetet kivéve (pl.állomási modulok, fejpályaudvar/ok,2 vágányú modulok,stb)egyszerre csak 1 mozdony áramfelvételével kell számolni.+kocsivilágítások,zárfények.
A tartozékoknak külön kell biztosítani az áramot.
L.
|
(#9071) róbertke válasza róbertke hozzászólására (#9044)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
....viszont a szép képecskéidet ide is felrakhatnád (vagy akkor oda nem), hogy színesedjen ez a fórum oldal is ))) |
(#9072) reszelozsir válasza TTomasz hozzászólására (#9026)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
A Praktikerben vettem 2mm vastagságút, de már csak 5m-es tekercsben árulják ha jól emlékszem, így elég sok fog maradni, amit majd közkinccsé teszek. a webshopjukon azt hiszem ott van az ára. De az is lehet, hogy más multinál, de árban nincs nagy eltérés köztük. 6mm-es rétegeltlemezt használtam. A földszinti "indulásoknál az alaplemezbe vágtam bele és emeltem meg a végén azt a csíkot. egyenlőre még csak manuálisan próbáltam 3 kocsival és a kengyeles kapcsolóval, de nem volt semmi gond. A következő napokban tervezem a mellékvonal bekötését, hogy egy kicsit játszhassak is már. A fővonalon a híd építéséig vágányzár lesz buszos pótlással Készítek majd képet. és felteszem. |
(#9073) reszelozsir válasza TTomasz hozzászólására (#9027)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Akkor a képek. Igazából ahol gáz lehet, az az alátámasztásoknál van, amikor illeszted a két alapot. Nem árt reszelgetni egy kicsit, hogy egyenletes legyen az emelkedés. |
|
(#9074) terkoz válasza help-ez hozzászólására (#9047)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Szia!
Jól néz ki! Mivel és hogyan van rögzítve?
Tetszik a vágánytengellyel szögben álló elemhatár!
A Gyermekvasút modulon (szegmens asztalon) csak ilyenek vannak.
üdvgyuri
u.i.: utánpótlásnevelés |
|
(#9075) GABA TT hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Sziasztok!
Gábor 70 vagyok.
Köszönöm a meghívást CsíkosháTTú! |
(#9076) terkoz válasza help-ez hozzászólására (#9070)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Szia!
Attól tartok a 4 mm-es banándugóba nem fér be a 2,5 mm2-es vezeték. Nálam 1,5 mm2-es van beépítve.
A hosszú táplálási szakaszok veszteség nélküli táplálása miatt van ez az előírás.
A több pontos betáplálással segíthetünk a dilemmán?
üdvgyuri
|
(#9077) balatonperes válasza hoTTo hozzászólására (#9056)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
(akkor legyetek kedvesek 'odaköszönni hozzánk is'.......) |
(#9078) BR01TT hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Egy kis próba, hogy is lehet képet feltenni. |
|
(#9079) BR01TT hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Az első kép alatti felírás csalóka.
A kép akkor készült amikor kerti vasutaztunk (is), és abban a képcsoportban szerepelt. Át kéne nevezni őket. |
(#9080) reszelozsir válasza BR01TT hozzászólására (#9078)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Szia! A harmadik kép hátterében lévő viaduktot Te készítetted? Ha igen, volt hozzá valami segédlet, vagy teljesen házilag? |
(#9082) balatonperes válasza reszelozsir hozzászólására (#9072)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
|
(#9088) balatonperes válasza balatonperes hozzászólására (#9082)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
|
(#9092) BR01TT válasza reszelozsir hozzászólására (#9080)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Nem. Az a barátom készülő asztalán van és a teljesen saját kezű munkája.
Van itt egy teljesebb kép róla. |
|
(#9094) tt73 válasza BR01TT hozzászólására (#9092)
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|
Igényes munka, látszik hogy nem egy óra alatt dobta fel az asztalra! |
(#9098) terkoz hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 3, 2012 |
|