|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#13933) csíkosháTTú válasza kaTTonai hozzászólására (#13929)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Jajj... Most tagadjalak ki?
Tessék szert tenni egy rendes modellező pákára ebben a szakmában! |
(#13935) Frankye válasza kaTTonai hozzászólására (#13929)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Újonnan a huzalos típusból már nem igen lehet kapni. Bolhapiacokon néha-néha feltűnik egy-egy, de azt vagy irtó hamar elviszik, vagy rettentő drágán adják. Sajnos, a manapság kaphatóak nem igazán jók, túl vastag (széles) a "drótja". |
(#13937) maTTato válasza csíkosháTTú hozzászólására (#13928)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Bánk 2009 augusztusában így nézett ki...
|
|
(#13938) maTTato válasza kaTTonai hozzászólására (#13922)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Szia!
Keress magánban és megbeszéljük! |
(#13941) csíkosháTTú válasza maTTato hozzászólására (#13937)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Ha lesz némi időm, és megyek le kiszabadítani a nyaralónkat a télből, akkor majd fotózom az aktuális állapotot. |
(#13947) kaTTonai válasza csíkosháTTú hozzászólására (#13933)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Nagy Jó Uram!
Kérek engedélyt meghunyászkodni...
Amíg lesz rá keret esetleg a tartalék tartalék céges pákádat küld el nekem légyszíves!!
Üdv:Miki |
(#13948) Lezlinilzen hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Ha már így belejöttetek a bányászatba... Van rá ötletetek, hogy az ajtónak kinéző nyílások helyén mi lehetett? ( Lépcső nem volt a falon, az benn van az épületben. ) |
|
(#13949) Lezlinilzen válasza Lezlinilzen hozzászólására (#13948)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Ez egy transzformátorház Zalahalápon, az egykori bazaltrakodó helyén.
Miklós, gyanítom, te jártál ott! A hadsereg is használta az állomást. |
(#13950) kaTTonai válasza Lezlinilzen hozzászólására (#13948)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Szia!
Nagy méretű lépcsőházi ablakok.
Volt egyébként itt még kötélpályás csillés szállítás is!!
Meg Ajka-Csingerben is,Istenem de sokat jártam arra gyerekkoromban...
A Királyi Véderő főleg a laktanyák előtt rakodott ott volt lehetőség harckocsikat,teherautókat feljáratni vagonokra.
Üdv:Miki
|
(#13951) kaTTonai válasza Frankye hozzászólására (#13935)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Éppen ez a bajom...Nekem is!
Nemrég vittek el az orrom elől egyet a Macerán...
Ezért kérdeztem a kedves ápolTTársaktól nem-é tud segíTTeni valaki.Bp.-en csak nagyobb kínálat van... |
(#13952) Lezlinilzen válasza kaTTonai hozzászólására (#13950)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
És a picik? |
|
(#13953) Váltógyártó válasza sunocske hozzászólására (#13930)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Ha szerzel gördülőállományt, a vágányzatot meg tudom oldani! |
(#13955) csíkosháTTú válasza Váltógyártó hozzászólására (#13953)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Én vállalom a gördülő állományt, de csak akkor, ha angol, nevezetesen "Hangist Pod" rendszerű kerekeket használhatok.
|
(#13957) kaTTonai válasza Lezlinilzen hozzászólására (#13952)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Szia Lezli!
Vas vagy fakeretes (fehér) sima szerintem bukóablakok...
A belinkelt pákát ajánlod?Tartalékhegyet lehet kapni hozzá?
Vezetékek forrasztására alkalmas,könnyen felmelegszik?
(#13958) Váltógyártó válasza csíkosháTTú hozzászólására (#13955)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Megmondom őszintén, nem értem a poént, de biztos jó! |
(#13959) csíkosháTTú válasza Váltógyártó hozzászólására (#13958)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
|
(#13960) Váltógyártó válasza csíkosháTTú hozzászólására (#13959)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Köszönöm az infót! Láttam a filmet többször, de ez nem ugrott be! |
(#13961) kaTTonai válasza csíkosháTTú hozzászólására (#13959)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Ha tudtam volna,hogy Szolnokon laksz...
Törökszentmiklóson voltam 3 napig...Túrkevére vittem a Böllértalálkozóra sátrakat...Majd megölt az unalom...
|
(#13964) Váltógyártó válasza kaTTonai hozzászólására (#13961)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
BakkeR, ha így látok egy NOHAB-ot, sírni tudnék! |
(#13965) kaTTonai válasza Váltógyártó hozzászólására (#13964)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Hááát vegyes érzelmek kavarogtak bennem is.Ha a munkáért kapott pénzt a fenntartásukra és a felújításukra fordítják,akkor részemről elfogadható...Bár jobban kéne rájuk vigyázni...
|
(#13966) masTTertape válasza kaTTonai hozzászólására (#13947)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Nna azt kérheted tőle...
Szerintem a sok fohászkodás helyett kanyarodj be a legközelebbi eurós boltba és biztos találsz valamilyen olcsó, "budget" kategóriás pákát kb. másfél ezer ft-ért.
Ha bárkit is megkörnyékezel itt a nagy faluban, a beszerzés, a postázás, meg az összes járulékos dolog miatt jóval drágább lesz a végeredmény.
Amúgy egy obiban is akad olcsó páka, de szerintem a tesco is tart ilyesmit. Azt nem mondd, hogy ilyen bót nincs a közelben! |
(#13967) kaTTonai válasza masTTertape hozzászólására (#13966)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Szia!
Persze van,csak amint azt lentebb írta más kolléga is,nem tudom,hogy a vastag páka is jó lesz-e?
Nem volt még ilyenem...
(#13969) kaTTonai válasza masTTertape hozzászólására (#13966)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Nekem a cseh volt...azzal szépen lehetett forrasztani...
Ezek nagyon vastagnak tűnnek...
Jelenleg csak vezeték forrasztásra kellene arra tán jó lesz...
(#13972) etwg válasza Frankye hozzászólására (#13935)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Csehországban meg Szlovákiában azért még lehet kapni eredetit, ami a modellvasutazáshoz a legoptimálisabb eszköz.
Az asztal alatt a fejed fölött sötétben forrasztani. Ráadásul azokhoz a mai napig "1,5-es villanydrót" is elég forrasztocsucsnak.....
|
(#13974) kaTTonai válasza etwg hozzászólására (#13972)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Szia!
Sajnos nem járok arra...
Kendnek nincsen valami ismerőse aki esetleg Bp.-ig eljuttatná?
(#13975) kaTTonai válasza etwg hozzászólására (#13972)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Mi a típusa a cseh jószágnak?Rákeresnék... |
(#13976) masTTertape válasza kaTTonai hozzászólására (#13967)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Hát amit mondjuk Baumaxban, vagy Obiban árulnak, azok 20W-osak és lehet bele ott helyben kisebb, vagy nagyobb hegyet venni.
Ne a pisztolyos gyorspákára gondolj, hanem ezek már ilyen ceruza- vagy ferdehegyűek. Hosszú évekig használtam, csak amikor egy templomi hangosítást szereltem és 10 m magasan kellet forrasztani, akkor vettem egy gázos pákát, aminek nincs zsinórja.
Azóta a finom műhelymunkákhoz meg egy komplett állomást használok. Ha nagyon nem találsz, akkor esetleg előások neked valahonnan. |
(#13977) etwg válasza kaTTonai hozzászólására (#13975)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
Ez a nagyobbik:
125W
Ez meg a kisebbik:
100W
Ez meg a legkisebbik:
75W
Elég sok helyen kaphatók, és kb 20-30 Euroba vannak.
Az eredeti cseh termékek nevei E betüvel kezdödnek, és 2 csavar fogja a drotot (nem valami ütödött satuszerüség, ami ha bekorrodál akkor oda a kontaktusnak, és napokig kell pucolgatni.
A75W-s is elég (az a legkönnyebb). Én egyböl kicseréltem az izzöt 1 fehér meg egy kék LEDre (nagy fényerejü) azota azzol sincs gond. Egyébb elektronikai forrasztásra nem használom, de a terepasztalon utcahosszal ver mindent. |
(#13982) etwg válasza kaTTonai hozzászólására (#13974)
|
Válasz •
|
Feb 12, 2013 |
|
He el tudod juttani a pénzt meg a postaköltséget pl. ide, ezek szivesen elküldik bárhová:
ELSIKOR |
(#13984) UWH hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Szép napot mindenkinek!
Csak egy szösszenet a 01.30.-i buher motorkocsi témához. Tegnap találkoztam a készítővel és elmondta, hogy már kapott üzenetet a német vevőtől, hogy kéne még, és nem egy darab, hanem több. Természetesen nem 300 euroért, hanem az eredeti áráért, ami kevesebb mint a harmada. Decemberben a Rozsnyai u.-i börzén is lehetett látni 4 féle festéssel, kb 70 euros áron.
üdv:
Laci |
(#13985) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#13972)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
"Csehországban meg Szlovákiában azért még lehet kapni eredetit, ami a modellvasutazáshoz a legoptimálisabb eszköz."
Ha arra gondolsz, hogy az asztal alatt a vezetékeket forasztgatni, akkor stimmel!
De egy modellen belül ilyennel doglgozni, csak annak szabad, akkor álmában, csukott szemmel is tud forrasztani! Úgyis nyüstöl a webmesterem, hogy a weblapom szervíz rovata szegényes, jó lenne feldobni egy "ilyen volt - ilyen lett" fotósorozattal. Majd fotózok, is meg túrok képeket, hogy miket lehet elkövetni egy ilyen pákával a modellekben található nyomtatott áramkörökön... |
(#13986) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#13985)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Miki barátunk az asztalon dolgozik.
Nem feladatom védeni a trafos cuccot, de néha elmosolygok azon milyen tévhitek keringenek a világban, pedig talán az egyik legjobb szerkezetröl van szó.
Szegény apám még otthon épitette egy korabeli cikk alapján az elsö ilyen "cinezöt".
A formája is egyedi volt, áztatott kenyérböl formázta ki a trafó külsö alakját, amit száradás után sokszor lakkoztunk. Ez volt az elsö, valamikor az 60-as évek elején. Azota is mindig van legalább egy ilyen készüékem, az utobbi idöben a készenléti kofferben...
Amugy én több ilyen pákával nagyon komoly berendezéseket is felépitettem, pedig a WELLER már meg sereg más forraszto is vagy 35 éve ott van a mühelyemben).
Ezen egyszerüen ha csengödrotot (0,7mm) fogsz be a vastag helyett és máris nagyon finom dolgokat is tudsz forrasztani. Amikor megjelentek az elsö 100 lábúk és a Weller kihozta azokat a drága szörnyüségeket, amikkel egyszerre lehetett 64 lábat felmelegiteni ( a lényeg itt az egyszeren van ) akkor csak röhögtem, mert a trafo forrasztodrotját olyanra hajlitottuk amilyenre éppen kellett, és pillanatok alatt kiolvasztottuk a egyszerre a lábakat. Szoval nagyon sok mindent lehet ezzel a pofonegyszerü készülékkel csinálni és messze nem olyan rossz, mint a hire.
Ez nem fog megégetni, ha ráfekszel az asztal alatt, erröl nem cseppen a cin a szemedbe, ehhez elég egy villanyzsinort cimbálni, nem kell kettöt (mind a többihez) és nem kell várni mig megmelegszik meg kihül, nem kell keresni, hogy hova tedd a munka közben, és olyan helyeken is lehet dolgozni, ahol semmi mással nem igen (a drot végét olyanra tudod hajlitgatni amilyenre kell, ezt sem tudja semmilyen más forrasztovas... )
Ha valaki nem tudja használni, az még nem jelenti semmit, söt megmondom öszintén a Wellerrel már sokkal több müszerzsinort olvasztottam el, mint a trafossal, mert az ugye hideg, ha valahova leteszed. ). Ugyanaz az uriember valoszinü, hogy egy Wellerel éppenugy szétolvasztott volna mindent, vagy talán meg is tette, de utánna már nem tudta eldönteni, hogy mi is volt a javitott szerkezet, és nem hozzád küldte javitásra....
Egyet nem lehet vele: sokáig forrasztgatni, meg zongorázni. A csukló nagyon elfárad. |
(#13987) Lezlinilzen válasza etwg hozzászólására (#13986)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Csatlakozom.
Tatombak jelzőinek smd-ledjeit is azzal forrasztottam a helyére. Nem taknyoltam, forrasztottam. Nagyon szépen lehet vele dolgozni. Megdöglött trafók 1,5-es vezetékét használom hegynek. A végét összenyomom fogóval, reszelővel meg tűhegyesre reszelem. Bármit lehet vele. |
(#13988) BR95 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#13987)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Valamikor zsenge gyermekként a walkman-em Jack aljzatát szerettem volna visszaforrasztani a nyáklapra. A forrasztás sikerült, csak az összes SMD alkatrészt magára rántotta a pákahegy még 3cm távolságról is...
Persze a lejátszó ment a kukába, úgyis akkortájt kezdtek terjedni a Discman-ek. |
(#13994) etwg válasza BR95 hozzászólására (#13988)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Remélem nem a sütöben probáltad mindezt, ugy 250 fokon |
(#13996) etwg válasza BR95 hozzászólására (#13995)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
S hol henteregtek azok az SMD alkatrészek, hogy igy össze tudta öket szedni?
|
(#13997) hoTTo válasza etwg hozzászólására (#13986)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
És ha a villanydrót már szétolvadt, és nincs a kezed ügyében cseredarab, akkor fogóval összetekerni, és újra van pákahegy! Régi szép idők középiskolában... |
(#14002) reszelozsir válasza Lezlinilzen hozzászólására (#13987)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Én néhánytíz-méter használaton kívüli telefonvezetéket mentettem meg erre a célra a nagy optikaikábel húzós időszakban
(Olyan jelzők nálam is pihennek már pár éve, amiket össze kellene raknom, de ezzel a forrasztóval eddig nem mertem nekikezdeni. Nagyító mennyire szükséges a művelethez?) |
(#14003) Lezlinilzen válasza reszelozsir hozzászólására (#14002)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Nem kell nagyító hozzá, csak egy jó fényű asztali lámpa, meg biztos kéz. Előtte igyál meg egy fél decit, hogy ne remegjen a kezed.
Volt egy ismerősöm, Kossuth cigarettát szívott szipkával.
Ha józan volt, nem tudta beletenni a cigit a szipkába, mindig kirojtosodott a vége, mire elszívhatta volna. De ha megivott két fröccsöt, sebészkedni tudott volna a kezeivel. |
(#14004) TTomi válasza Lezlinilzen hozzászólására (#13952)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Szia!
Sajnos én sem találtam eredeti képeket.
A DSCF4269-es képnél tuti hogy vasajtó volt, mert felette ott van egy I gerenda, amire csörlőt raktak ha valamit beakartak emelni.
A DSCF4240-as képnél pedig szellőzőket tudnék elképzelni, esetleg dróthálóval védett ablakot. Pár kép más trafóházakról. |
|
(#14005) BR95 válasza etwg hozzászólására (#13996)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Hát (tal nem kezdünk mondatot) a nyáklapon! |
(#14006) etwg válasza reszelozsir hozzászólására (#14002)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
Idézet: „ Nagyító mennyire szükséges a művelethez?)”
Az attól függ mikor látott téged szemorvos utoljára.... |
(#14012) RoninTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 13, 2013 |
|
IsTTván !
A múltkor beszélgettünk erről.
Mekkora hűtőbordát ajánlasz rátenni?
Örök
|
|
(#14026) csíkosháTTú válasza RoninTT hozzászólására (#14012)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2013 |
|
Milyen tokban van ez a stab IC?
Minél nagyobbat, annál jobb.
Ha TO-220, akkor ehhez még vannak kész hűtőbordák az elektronikai boltokban (pl. Lomex), ebből lehet válogatni.
Ha a régi, TO-3, akkor nehezebb a helyzet, mert ilyen kész hűtőborda tudtommal már nincs, így ehhez odahaza kell fabrikálni valamit.
A CSM200 stabilizátorban én ezt úgy oldottam meg, hogy a NYÁK lap van úgy kialakítva, hogy a beültetett TO3-as stab IC úgy "ül" a NYÁK-on, hogy alatta a felület, és gyakorlatilag az ehhez alakított réz felület a teljes NYÁK-on a hűtőborda. Mondjuk ehhez az is kell, hogy az IC, amit én használok az 10A-es, így egy ROCO erősítő max 3A árama sem feszíti a végső határáig, meg 1,5mm vastag NYÁK lemezre van készítve, amin eléggé vastag a réz fólia is. |
(#14028) terkoz válasza hoTTo hozzászólására (#13997)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2013 |
|
A profizmus nélkülözhetettlen eszköze:
|
|
(#14029) kaTTonai válasza terkoz hozzászólására (#14028)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2013 |
|
Hogyé' adja Kend?
(#14032) etwg válasza terkoz hozzászólására (#14028)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2013 |
|
Én is láttam már ilyen szörnyüséget, de a cseh készüléknek csupán az orosz árnyéka..
|
(#14033) terkoz válasza kaTTonai hozzászólására (#14029)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2013 |
|
Szívesen adnám, de akkor mivel olgozom én?
Sok ezer forrasztási pont készült vele a különböző terepasztalokon, pl GyV modul.
Nyákon, különösen smd alkatrészek esetén nem használható, de egy csatlakozót, vagy egy analóg gépben a motort, világítást gond nélkül lehet vele forrasztani. Kíválló a síntáp beforrasztásához is, mert gyors és nem ég szét a talpfa.
Az orosz technika verhetettlen. Ezt annak a tapasztalatnak birtokában is állítom, aminek nyomai a képen is láthatóak, a ragasztási helyeken. Számtalanszor leesett, olykor darabokban szedtem össze, de ezidáig sikerült mindíg összepofozni.
Már csak nosztalgiából sem adnám oda.
|
|
|
2024. Nov, 24. Vas 0:25:35 |
|
Jelenleg 2 fő olvassa az oldalt |
|
|