|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#16346) FriTTz válasza BR95 hozzászólására (#16342)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2013 |
|
A papírt, hogy szedted le róla?
|
(#16347) BR95 válasza FriTTz hozzászólására (#16346)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2013 |
|
Némi víz, meg egy műanyaglap segítségével "véstem" le. |
(#16352) FriTTz válasza BR95 hozzászólására (#16347)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2013 |
|
Azt hittem létezik más megoldás is! |
(#16548) csege hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2013 |
|
Üdv Mindenkinek!
Én is terepasztal építésbe kezdtem (TT). Vágányfektetéssel kapcsolatban segítséget kérni! Napok óta olvasgatom a fórumot és ahogy tapasztaltam jól döntöttem, hogy parafára ragasztást választottam. Csak azt tapasztaltam, hogy így is elég hangos lett a próbaüzem. Ez normális és csak álom, hogy olyan legyen mint az egykoron szőnyegre fektetett pálya tompa hangja? |
(#16549) FriTTz válasza csege hozzászólására (#16548)
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2013 |
|
Szia, üdv itt a Mekk mesterek között!
A zajt csak tompítja a parafa, de nem szünteti meg!
Ami a parafa alatt van az is fontos, stabilnak és rezgésmentesnek kell lennie!
Itt az alépítményre gondolok (azt hiszem ), amire ragasztod a parafát!
Ne legyen túl vékony, én szerintem minimum 5 mm rétegelt falemez legyen legalább (emelkedőnél-lejtőnél, vízszintesnél- állomásnál meg minimum 7 mm), zajcsillapításnak tehetsz alá szivacsot is.
Fontos, hogy elég sok helyen alá legyen támasztva különben olyan lesz mint a hangszóró membránja és a legkisebb rezgést is felerősíti!
|
(#16557) HOTotya válasza csege hozzászólására (#16548)
|
Válasz •
|
Ápr 29, 2013 |
|
Szia!
Lehet kapni az OBI-n parketta alá hangszigetelőt 3 és 5mm-s kivitelben!! Az még jobb szigetelő és talán kezelhetőbb (zöld színű)! Ára nem sokkal olcsóbb mint a parafa!! Késsel ugyanúgy lehet vágni(sőt még jobb) a ragasztása sem gond ! Csak ajánlani tudom!!!! |
(#16564) csege válasza FriTTz hozzászólására (#16549)
|
Válasz •
|
Ápr 29, 2013 |
|
Köszi a válaszokat! Akkor valószínűleg úgy csinálom, hogy a rétegelt lemez alá ragasztok nikecelt, de lehet, hogy még teszek egy kísérletet a hangszigetelővel is. |
(#16565) FriTTz válasza csege hozzászólására (#16564)
|
Válasz •
|
Ápr 29, 2013 |
|
Szivacsot mondtam nem Nikecellt!
(ami Hungarocell amúgy is mivel hazai találmány (ha jól tudom) csak hát megvették a piacot)
Szivaccsal könnyebb dolgozni!
Ha szivacs kell legolcsóbban a Grassalkovics út 103 Pa Mü Feld Kft-ben kapható mindenféle vastagságban és anyagsűrűségben!
pamüfeld
De fontos a megfelelő alátámasztás is! |
(#16580) csege válasza FriTTz hozzászólására (#16565)
|
Válasz •
|
Ápr 30, 2013 |
|
Akkor félre értettem !
Arra gondoltam, hogy a rétegelt lemez alá ragasszak szivacsot rezgéscsillapítás gyanánt. Vagy nem? |
(#16583) FriTTz válasza csege hozzászólására (#16580)
|
Válasz •
|
Ápr 30, 2013 |
|
Nem teljesen értetted félre!
HOTotya azt mondta aljzatnak rakhatsz olyan szivacsot amit a laminált padló alá is szoktak rakni de abból a keményebbet (nagyobb anyagsűrűségűt) ami zöld és nem gurigában hanem táblában adják és kb 3 mm vastag!
Amit én mondtam az az alépítmény ami újabban rétegelt falemezből készül, de ha vékonyat (3-4-5 mm-es) használsz akkor kb minimum 10 centinként mereven alá kell támasztani, hogy ne kezdjen rezegni!
Na én azt mondtam, hogy ennek az aljára is ragaszthatsz szivacsot (ha még mindig hangosnak találod) ami minimum 2 centi vastag legyen.
De ugyanakkor fontos a domborzat anyaga ami kapcsolódik az alépítményhez mert átveheti a rezgést és hangszórómembránként működik!
Tehát vagy bélelsz szivaccsal vagy masszívra (ami nem egyenlő a nehézzel) csinálod!
Mondjuk jó lenne ha tudnánk keríteni egy dB mérő műszert! |
(#16584) zsolesz74 válasza FriTTz hozzászólására (#16583)
|
Válasz •
|
Ápr 30, 2013 |
|
Van androidra ha jól emlékszem dB mérő.
Persze nem hitelesített. |
(#16585) FriTTz válasza zsolesz74 hozzászólására (#16584)
|
Válasz •
|
Ápr 30, 2013 |
|
|
(#16590) PéTTer válasza csege hozzászólására (#16548)
|
Válasz •
|
Máj 1, 2013 |
|
Szervusz!
Azt hiszem jól látod a helyzetet, álom. Építem a TT modulokat, és jól érzékelhető a hang hatás, ahogy átér egy kocsi az ágyazat ragasztott részről a még kavicsok nélküli szakaszra. Aztán kérdés régen a szőnyegen futó szerelvény műanyag vagy fém kerékkel bírt? A műanyag ugyan rosszabbul gurul, keni a pályát, viszont csendesebb. Talán a Noch féle szivacs töltés a legcsendesebb megoldás ha nem ragasztod bele a sínt, viszont akkor oda a stabilitás és a válókhoz nincs elem, azt manuálisan kell megoldani. |
(#16601) csege válasza PéTTer hozzászólására (#16590)
|
Válasz •
|
Máj 1, 2013 |
|
Igaz ami igaz a tesztalanyok mind régi BTTB-s mozdonyok voltak, de mind fémkerekes. Ha ezek viszonylag csendesen fognak futni, akkor tökéletes lesz a dolog.
dB mérő telepítve, holnap mérek egyet.
A terep vázát karton és hungarocellből akarom megépíteni, a felszínt pedig híg gipszbe mártott gézlapokkal vagy ragasztóval átitatott újságpapírral (vagy a kettő keverékével) |
(#16602) FriTTz válasza csege hozzászólására (#16601)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2013 |
|
Régebben volt a patikában gipszes gézlap, azt csak nedvesíteni kellett, könnyebb volt vele dolgozni!
De annak már 25 éve, nem tudom, hogy van-e még ilyen.
|
(#16603) etwg válasza csege hozzászólására (#16601)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2013 |
|
Egyet ne felejtsetek, ami az alapvetö különbségeket okozza akustikus szempontból.
A sinek a szönyegen illetve a padlón egy egészen más akusztikai közegben vannak mint a terepasztalon. A podlón egy hatalmas tömeget ( a padló tömege ) kellene megmozgatni a kis vonatnak, mig a terepasztalon az aljzat "pehelykönnyü" szerkezetét. (Ugyanilyen okok miatt sokkal zajosabb a nagyvasut a hidon, mint amikor a sima terepen megy).
A terepasztal tompitását alapjában két modon lehet elérni:
1. Az aljzat tömegét növelni illetve mereviteni (a merevités a tömegek összekapcsolását jelenti )
2. A sineket akusztikusan csillapitani, azaz a sinek és az aljzat közé csillapitó anyagot rakni - ilyen a parafa, habgumi- vagy szivacs, meg egyébb lépéscsillapitok, amit a parkett alá szoktak rakni.
Az utobbi esetben azonban vigyázni kell az akusztikus "hidakra". Ilyenek pl. a szögek, csavarok amikkel a sineket rögzitjük, illetve a valodi köporral történö ágyazat. Ezek "akusztikusan" összekapcsolják a sint az aljzattal és ujra felerösitik a zajt. A legegyszerübb a szögek csavarok helyett kétoldalas szivacsos ragasztószalag használata, a kövezet "elszigetelésére" jó a kreppes ragasztoszalag. Ezt a kövezés elött a jövendö ágyazat mellé ragasztjuk majd erre kövezünk. Azaz a kövek a szalagra kerülnek, ami elszigeteli az aljzattol. Néha jó megoldás ha elöre megcsináljuk a terepet (mindenféle általában puha anyagokból - szivacstörmelék, fürészpor stb.) majd csak a legvégén a köves sinágyat ügyelve, hogy a ragaszto ne csináljon ujra akusztikus rövidzárlatot.
Ha már a sinek a fa, rétegelt lemezre kerültek akkor már nehéz a zajt csökkenteni, mert a fa mint akusztikus erösitö már megvan - esetleg alulra lehet ragasztani még több fát ( tömeget ), söt fémdarabok is segithetnek ( nagy csavaranyák, fémlapok pl 50x50x5 mm-s vaslapocskák jelentösen csökkenthetik a zajt.)
|
(#16612) sunocske válasza FriTTz hozzászólására (#16602)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2013 |
|
Van! |
(#16666) TTzozo válasza HOTotya hozzászólására (#16557)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2013 |
|
Szia!
Erre gondolsz?:
|
|
(#16668) FriTTz válasza TTzozo hozzászólására (#16666)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
Üdv, ugyan nem én vagyok ő, de ez is az, több gyártó is van! |
(#16669) FriTTz válasza sunocske hozzászólására (#16612)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
|
(#16676) HOTotya válasza TTzozo hozzászólására (#16666)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
Szia!
Igen erre! Nem csak én használtam......tehát van tapasztalata másnak is és talán jobb mint a parafa! Jobb a hang szigetelése! Létezik 3 és 5 mm-s változatban! Csak ajánlani tudom aki most kezdi az építést! Nagyon jó ragasztható vágható és a "hulladékot" is jobban fel lehet használni! Csak vigyázni kell mert nagyon sérülékeny! Nem szereti, ha erősen nyomkodják,ráfekszenek! TT-ben a 3 mm-s ajánlott az 5 mm-s H0-ban |
(#16678) sunocske válasza HOTotya hozzászólására (#16676)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
Ez kb. mekkora táblában kapható és mennyiért? |
(#16680) HOTotya válasza sunocske hozzászólására (#16678)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
|
(#16683) etwg válasza sunocske hozzászólására (#16678)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
Ma néztem, akár tiz m2 tekercsekben is kaphatok (parkettosztály) |
(#16684) FriTTz válasza etwg hozzászólására (#16683)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
Valahol láttam táblás kiszerelésben is és kisebb tételben, talán az obiban!
Vagy:
Polifoam
A IX. kerület Táblás utca 32-ben vannak nem messze a Kén utcától!
Itt van választék bőven! |
(#16686) etwg válasza FriTTz hozzászólására (#16684)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
Igy van van táblás kiszerelés is. |
(#16687) FriTTz válasza sunocske hozzászólására (#16678)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2013 |
|
De ha nagy tételt veszel akkor felezhetünk mert szerintem nekem is kell majd!
Jövőhéten megnézem a polifómot! |
(#16763) RoninTT hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
Sziasztok!
Szeretnék egy tavat a terepasztalra.
Tapasztalatotok szerint, melyik a legmegfelelőbb anyag erre a célra?
Köszönöm! |
(#16764) etwg válasza RoninTT hozzászólására (#16763)
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
Egy kicsit többet mondj. ha lehet.
Milyen tavat:
kacsausztatót, vitorlázot, tengerszemet stb. ?
Mindegyik egy kicsit másképpen néz ki, és mindegyikhez általában más technologia kell..... |
(#16766) zsolesz74 válasza RoninTT hozzászólására (#16763)
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
Budaörsön a BITEP-en van az Alvin plast.
Keresd meg Molnár urat, műanyagokról mindent tud.
Nekem is mutatott többek közt víz imitációkat. |
(#16781) RoninTT válasza etwg hozzászólására (#16764)
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
Nagyjából 30 cm átmérőjű szabálytalan alakú.
Szélén lesz pár db. fűzfa, egy két stég, vagy móló.
Fürdőzők, sátrak, szalonnasütő, padok, stb.
Ha elfér, akkor csónakok is lesznek rajta. |
(#16782) RoninTT válasza zsolesz74 hozzászólására (#16766)
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
hmmm....
Soproni vagyok, ezért nem hiszem, hogy elutazok Bp-re.
Azért köszi! |
(#16785) zsolesz74 válasza RoninTT hozzászólására (#16782)
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
Küldtem emailt webcímekkel, hátha érdekel. |
(#16786) STTaradder hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 7, 2013 |
|
A rezgés, hangcsillapítás esetén mennyit számít hogy miből van a váz? (fa,fém,műanyag)
A sín alá parafa és gumilap kombináció jó lehet? Vagy inkább parafa és a laminált padló alatti szigetelés a jobb?
Köszi |
(#16787) etwg válasza STTaradder hozzászólására (#16786)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Olvasd el mégegyszer EZT.
Ha valamit nem értesz, akkor szolj.
Ott eléggé egyöntetüen irtam, hogy a tömeg a legfontosabb s nem az anyag.
|
(#16788) etwg válasza RoninTT hozzászólására (#16781)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Gondoltam, hogy a legmacerásabbat fogod választani.
Majd holnapig eszembe jut néhány ötlet....... |
(#16790) FriTTz válasza STTaradder hozzászólására (#16786)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Én a fára szavazok hacsak nincs szinte kimeríthetetlen speciális alumíniumprofil forrásod a hozzávaló rögzítő elemekkel és megmunkáló gépekkel!
Viszont lábnak jó a fém is!
Műanyag nem annyira. |
(#16807) STTaradder válasza etwg hozzászólására (#16787)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Olvastam
Csak az nem volt számomra egyértelmű hogy az alapnak csak a fa fedlapot érted vagy a tartó lábakat is.
Így már egyértelmű hogy te az egészre érted. |
(#16810) etwg válasza STTaradder hozzászólására (#16807)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Már többször több helyen leirtuk, hogy a legnagyobb ricsajt maga "fedlap " csinálja, ezért ott ahol lehet kerülni kell. Pl. Egy lécrács sokkal csendesebb olcsóbb és gyakran egyszerübben használható. Erre lehet ráragasztani a vékony lemezeket a sineknek.
A lábak szerencsére a zajkeltésben kevésbé vesznek részt. De manapság már olcsó és szép lábakat lehet kapni barkácsboltokban ugy fémböl mint fából is. |
(#16811) STTaradder válasza FriTTz hozzászólására (#16790)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Hát a rétegelt fa lapot tartó váz az előbbiekből kiindulva acél lesz.
Zártszelvény mivolta miatt a lap alá és a szerkezet közé gumilapot teszek csillapítónak.
A sín alávalón gondolkodom még.
Van polifoamunk a boltban de sajna 5 mm-is. Utána kell járnom van-e a beszállítónknál 3 mm.
Na azt hiszem kell hazahoznom néhány anyagot amit találok egy kis tesztelésre. |
(#16813) etwg válasza STTaradder hozzászólására (#16811)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Ez a vaskonstrukcio jo lesz (annak van tömege). Én megprobálnám gumi nélkül odafogni a falemezt, igy is csökkentve annak a rezonanciáját. |
(#16814) STTaradder válasza etwg hozzászólására (#16810)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Értem tehát maga a mondjuk 1 cm-es felső lapon kívül tartólap ne legyen hanem valamilyen tartó támasztó rácsszerkezet.
Akkor ha a lábak felső összekötő részét úgy készítem el hogy az már rácsos legyen amit belécezek, és erre ültetem azt a lapot amin már a sín és a dioráma lesz, meg is kapom ezt a rács alapú tartószerkezetet. Amit a lécezés miatt süllyeszteni is tudok sínnek és a tónak.
Ha 20X20 zártszelvényből csinálom is, akkor is jó nagy tömege lesz, de hát úgyis az kell. |
(#16815) STTaradder válasza etwg hozzászólására (#16813)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Én a gumit pont csillapításnak gondoltam. De igaz a plusz anyag lehet pont elősegíti a rezgést.
Nem is lesz, csillapításnak ott lesz a sín alatti anyag.
Ezzel a fedlapot kikönnyítettem és már felsőmarógépeznem sem kell, dekopírral könnyen kivágom a szükséges részt.
Kösz |
(#16816) etwg válasza STTaradder hozzászólására (#16814)
|
Válasz •
|
Máj 8, 2013 |
|
Ha fémböl megcsinálod az alapkeretet akkor arra kereresztbe rakj fel cseréplecet kantra állitva kb 5-10 cm-es hézagokkal. Erre lehet felrakni a 6-10 mm-es rétegelt lemezt a sinek alá. Nem tudom milyen méretü lesz az asztal, de ha a rövidebbik oldala több mint 90 cm akkor hosszában is rakj be agy tartot (kisebb méreťü zárt szelvény is elég, hogy a lecek a középen s meg legyenek támasztva, ill ott ahol nem kell elég rövidebbeket is felrakni, pl. egy emelt pályarész alá). |
(#16817) etwg válasza etwg hozzászólására (#16788)
|
Válasz •
|
Máj 9, 2013 |
|
Ma valami miatt a világ legnagyobb internetszolgáltatoja "kissé összerogyott", igy majdnem hatoran át több ország is pihenön volt, igy nem igen tudtam neked válaszolni, mert össze is akartam gyüjteni néhány linket. Holnap nem leszek, de majd igyekezni fogok valamit mondani. Addig kereshetsz te is- rengeted link van |
(#16842) etwg válasza etwg hozzászólására (#16817)
|
Válasz •
|
Máj 10, 2013 |
|
Nos elindult az internet, meg én is megjöttem , igy ime néhány tipp a vizgyártásra:
Én többnyire ezt a technikát használom:
Modell viz
Modell viz 2
Ez sajnos azzal jár, hogy elég sok munkával ki kell alakitan a viz medrét. Elsösorban a szinekkel ( a viz ritkán kék, kivéve az uszómedencét, de azt most mellözném).
Ezután következik a part kiakakitása - nádas, füves, szakadt stb. part.
Utánna jön a szemét - ritkaság az olyan viz, amiben nincs semmi a roncsautotol kezdve a gumiabroncsokon át a hütöszekrényig.
Ezután jönnek a stégek, molok, hullámtörök.
Ha ez megvan és tetszik, akkor várni szoktam 2-3 hetet, s ha még mindig tetszik jön a következö lépés.
A várakozási idö alatt be lehet szerezni némi kellékeket:
Átlatszo epoxy-, vagy polyésztergyanta ( nagyon jo a virágboltokban árult " folyékony plexi" ebbe öntik az orchideákat stb)
WS modellviz ( Noch árulja a filmen is látni)
Uszo tárgyak emberek és elölények ( hal, kutya, hattyu, kacsa stb.)
A filmen láthato modon rétegenként megöntöm a vizet a mügyantábol. Mindig csak 1-2 mm réteget s megvárom a hatást, ha kell festékkel javitom majd jön az ujabb réteg. Ha a meder 10 mm-nél mélyebb, akkor a mügyanta elött egy méretre vágott plexivel lefedem a mélyebb medret. A plexit szilikonnal ragasztom a mederre. A széleket érdemes maszkolni ( ezért jobb ha szabálytalan) erre moha, nád stb. jo
A mügyanta egyes rétegeire felrakhatjuk az uszo élölényeket és tárgyakat ( csonak, hajó stb.), majd a következö réteggel fixeljük.
Ha folyovizet csinálunk az utolso réteg elött fessük fel fehér festékkel a viz habzását az akadályok körül.
Ha szép sima a felület a WS vizzel vagy ha más nincs jobb fehér faragasztoval megcsinálom a hullámokat.
Nagyon sokat lehet játszani és nagyon szép eredményeket lehet elérni - csak türelem kell hozzá.
Linkek javítva. |
(#16857) reszelozsir válasza etwg hozzászólására (#16842)
|
Válasz •
|
Máj 11, 2013 |
|
A linkek nálam valamiért nem működnek... |
(#16858) bélapappi válasza etwg hozzászólására (#16842)
|
Válasz •
|
Máj 11, 2013 |
|
...és nálam sem |
(#16859) Zsolt76 hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 11, 2013 |
|
A második "http" beírása nélkül működik, az elsőt nekem sem sikerült még behozni.
|
(#16860) reszelozsir válasza Zsolt76 hozzászólására (#16859)
|
Válasz •
|
Máj 11, 2013 |
|
|
|
|
2024. Nov, 23. Szo 21:32:46 |
|
Jelenleg 18 fő olvassa az oldalt |
|