Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       10/64    
(#25273) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#25233) Válasz Nov 7, 2013
No, akkor fussunk neki még egyszer. Azt hittem ismered ezt a visszajelző kapcsolást. (ld. melléklet).
Ha a LED-eket behellyetesíted az optocsatoló LED-jeivel, akkor az S88-as megfelelő helyén kapod a jelzést. Ide nem kellenek a visszajelző kapcsok sem. Ha jössz a találkozóra keress meg, bővebben kifejtem Neked, miért jó ez így.
Amúgy van egy olyan hátránya, hogy ha DCC eszközdekóderrel kapcsolgatod váltóidat, akkor nem fog működni, mivel az eszközdekóder csak egy impulzust ad ki a mágnestekercsre. (Nem akarjuk leégetni.) Ott más megoldást kell alkalmazni.

visszajelzes.jpg

(#25275) etwg válasza jvnd hozzászólására (#25273) Válasz Nov 7, 2013
Elektronikus kapcsolasnál is müködik ( impulzus esetén is) csak ott rendszerint meg kell forditani a polaritásokat, azaz jobb oldalra kerül a + , a LEDeket is forditva kell bekötni, a nyomogombok helyett meg a kapcsolo tranzisztorork fognak dolgozni, immár a minuszhoz viszonyitva ( open collector).
(#25292) wolfchild válasza jvnd hozzászólására (#25273) Válasz Nov 8, 2013
Köszönöm, megyek, és majd beszélünk, mert érdekel a dolog. Köszi az eddigieket is.
(#25293) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#25275) Válasz Nov 8, 2013
Köszönöm neked is, ehhez esetleg van szemléltetőeszköz? (kép, link, akármi)
(#25294) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#25293) Válasz Nov 8, 2013
Kb igy néz ki. A két tranyo lehet akár a már emlegetett ULN egy-egy tranzisztora.

Valto.png

(#25304) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25247) Válasz Nov 8, 2013
István!
TRAN-ék gyártanak PLUX aljzatos dekódert a legújabb szériából?
(#25305) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#25304) Válasz Nov 8, 2013
Melyik legújabból?

DCX51-P12: PLUX12 DCC dekoder, kétféle szoftverrel van. Tillig BR189-hez, vagy normál modellekhez.

SL51-P16: PLUX16 kombi dekoder (hangos)

SL51-P22: PLUX22 kombi dekoder (hangos)
(#25324) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25305) Válasz Nov 9, 2013
A DCX76 jelöléssel ellátott dekódernél láttam, hogy új széria.
Mi a különbség a két PLUX12-es között?
(#25325) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#25324) Válasz Nov 9, 2013
A szoftver. Ugyanis a Tillig BR189 szériában van egy elektromos alaplap, amiben a funkciót be kell kapcsolni, hogy az adott fényt ki tudjuk kapcsolni...

Vagyis a Tran DCX51-P12/Tillig, az helyreállítja ezt, vagyis be kell kapcsolni pl. az F1-et, hogy a világítás menjen. (Sima dekóderrel, akkor alszik ki az F1, ha bekapcsolod a funkciót.)

A DCX76 sorozatnak nincs PLUX verziója, de értelmetlen is lenne. Egy PLUX mozdonyban van annyi hely, hogy elféjen benne egy nagyobb dekóder is. (Kivéve a PIKO Talent2 motorvonatát, abban PLUX16 aljzat van, de a hangos PLUX16 dekóder beszerelése esélytelen, és a sima PLUX16-is naggyon-nagyonn necces.)
(#25328) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25325) Válasz Nov 9, 2013
Tehát ez azt jelenti, hogy a TRAN DCX sorozatban a számozás az inkább a méretre utal, mint fejlesztési ütemre?
(#25332) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#25328) Válasz Nov 9, 2013
Így van!
5x: H0, általában 1-1,5A max motoráram
7X: mikro dekóderekek
8x: nagyvasak, vagyis 0, Spur1, LGB, stb.
(#25333) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25332) Válasz Nov 9, 2013
Kezembe került a PIKO legújabb TT mozdony szériája.
A csatlakozó felületük PLUX16-os mindegyiknek.
Viszont felmerül a kérdés mi a veszteség egy PLUX12-es dekóder esetén. Illetve a hiányzó lábakon lévő SUSI mennyire hasznos dolog?
(#25341) wolfchild válasza etwg hozzászólására (#25294) Válasz Nov 9, 2013
Köszönöm, mentettem.
(#25342) etwg válasza wolfchild hozzászólására (#25341) Válasz Nov 9, 2013
Azért vigyázz mert ezek a régi váltok ( még a PECO motor is) több ampert is lenyelnek amit nem biztos hogy átél egy ULN tranyo. Inkább egy külön tranzisztorral probálkozz. (FET)
(#25344) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#25342) Válasz Nov 9, 2013
Egészen pontosan 500mA-t tud egy kapu leadni!
(#25455) wolfchild hozzászólása Válasz Nov 13, 2013
Sziasztok!

Újabb ravasz kérdéssel készültem, Zsolttal már folytattam némi eszmecserét, de hátha látott már valaki hasonlót.

Megcsináltam a Paco-féle 2 váltós dekódert. Ezt itt: Bővebben: Link

Elvileg jó, elvileg a PIC is jól lett megsütve, de mégis van valami defekt:

Két fajta HEX fájl van hozzá, az egyik a COIL (ami akkor kellene, ha váltó vezérlésre használja az ember), a másik meg a SEMAF (ha jelzőt vezérelnél róla.)

Ha a COIL van beégetve, akkor semmit nem csinál, én legalábbis MultiMaus-al nem bírtam rávenni semmire, hiába nyomkodtam a programozó gombot, semmi. (A baj az, hogy ebben az esetben azt sem látom, hogy a gomb lenyomása változtat-e valamin, mert ugye csak a 4-es eszközdekóderen van a programmód visszajelző LED, ezen a szérián nincs)

A SEMAF programmal viszont más a helyzet, Ha ez van beleégetve, és 4 LED a kimeneteken, akkor alapból világít mind a 4, amit megnyomom a Prog gombot, elkezdenek villogni, majd újabb gomb nyomás akkor világítanak. Újabb katt és villog, innentől 4 kattig villog, majd az 5. katt után megint világít. És innentől a kör ismételhető, de minden esetben mind a négy led vagy villog vagy világít. Szintén nem tudtam vele mit kezdeni a MultiMasus-al.

Ha esetleg valaki használt ilyet, vagy tudja hogy hogyan kellene működnie, legyen olyan kedves, hogy megosztja velem, mert ha így megy tovább, akkor az egy viszonylag nagy dekóderből, sok pici apró darab lesz.

U.i.: Ha valaki esetleg tudja, hogy melyik lábra kellene egy LED-et beaplikálni, hogy lásam, hogy PROG állásban van-e a cucc vagy sem, az is nagy segítség.

Köszöntem.

U.i.: Holnap el tudom vinni magammal a Klubnapra, ha valaki meg akarja lesni, csak akkor kérem jelezze, melyik HEX-et süssem bele, mert most épp a COIL van benne.
(#25456) dccvillanyos válasza wolfchild hozzászólására (#25455) Válasz Nov 13, 2013
Üdv.
Gyorsan megnéztem a COIL asm-jét, ott úgy tűnik, hogy a nyomógombot nyomva tartva, adsz a kívánt címre egy váltó állító parancsot, akkor azt a címet el is menti, és egyből kapcsol is egyet. A SEMAF már bonyolultabb, vannak CV regiszterei is.
(#25458) wolfchild válasza dccvillanyos hozzászólására (#25456) Válasz Nov 13, 2013
Köszönöm a tippet, de erre nem igazán akar reagálni, legalábbis egyenlőre.
(#25476) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#25455) Válasz Nov 13, 2013
Mielőtt kidobod küldd el postán és kipróbálom itthon az én vezérlőmmel is.
(#25479) jvnd válasza wolfchild hozzászólására (#25455) Válasz Nov 13, 2013
Mind a kettő rendben működik, hosszabb ideje használom már (sőt az unisemaf 648-at is, 8 LED-re).
Írjál be 1-est a CV1-re a szemafornál, és akkor a "váltó-gomb" 5-6 címre fog reagálni. (ha jól emlékszem alapból kétfényű aspektusok vannak beprogramozva, ekkor két piros-zöld jelzőt vezérelhetsz.)
A Coil-nál úgy van, ahogy dccvillanyos írta.
A "százforintos tippem" (ha bejön jössz valami sörrel), mert már többször volt róla szó a fórumban, hogy nem LENZ üzemmódú a vezérlőd, hanem Roco. Ott egy négyes eltolás van. (másik topikban néhány hete voltak eszmefuttatások erről a témáról.) Szóval kövesd tippem, és akkor menni fog.
(#25484) zsolesz74 válasza wolfchild hozzászólására (#25455) Válasz Nov 13, 2013
Amit nem mertem leírni, mert tudom, hogy allergiás vagy rá az a Multimaus, hogy esetleg az űz tréfát veled.
De mire visszajöttem ide látom Jóska is feldobta. Eddig bogarásztam a forráskódot, és nincs benne semmi különleges, ezért sem értem miért nem megy neked.
Sajnálom.
(#25494) wolfchild válasza zsolesz74 hozzászólására (#25484) Válasz Nov 14, 2013
Sziasztok!

Közben van némi fejlemény, így a tesztelés elmarad.
Ezt a fajta programozót vettem: Bővebben: Link

Feltettem a driver-ét, meg a szoftvert amivel hajlandó írni, és bár a SW szerint megsüti, ha nem a saját programjával olvasom vissza akkor azt mondja, hogy nincs is beleírva semmi. (pl. WinPic800), úgyhogy most elsőként ennek járok utána.
(#25495) diginewl válasza jvnd hozzászólására (#25479) Válasz Nov 14, 2013
Üdv!
Igen volt! Én dobtam fel a labdát, de mint kiderült a váltóvezérlés nagyon "sokrétű" lehet DCC-ben...
Eddig amit sikerült elkülönítenem, az a
Roco/Lenz közötti cím+4 érték eltolódás.
De, CsíkosMester írta, hogy van olyan vezérlő (és akkor dekóder is) ami pedig egy váltócímen tud 4 váltót kezelni, ami a bit/byte összefüggés alapján teljesen logikusnak tűnik.
Kérdés mindig az, hogy ez a sok variáció hogyan fut össze a gyakorlatban, mert onnantól cifra a dolog )
(#25496) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#25495) Válasz Nov 14, 2013
Szia!
Nincs benne semmi cifra!
Az NMRA (= Lenz, és az összes ilyen, Paco Minimaus, Tran, stb.) egy váltócímhez négy eszközt tud rendelni, mert van rajta négy nyomógomb, kb úgy, mint a Tran HR3-ason is alul: W1, W2, W3, W4. Ehhez igazodik a dekóderek címzése is természetesen.
Lasd itt:

Na ehhez képest a ROCO MultiMaus-nak váltó üzemben van egy egyenes, meg egy kitérő nyomógombja, ami egyetlen címhez tartozik. Slussz. Ehhez írták a saját váltódekódereik címzési rendszerét is, lásd a GeoLine váltódekódert. (A műhely CSM230RG nem, az a Lenz redszert követi!) Ezért van az, hogy a címek eltolódnak, ha Lenz rendszerű dekódereket ROCO MultiMaus-szal, vagy a rádiós ProMaus-szal címzünk. Ebben az esetben csak minden 4. cím lesz használható: 1, 4, 9, 13, 17, stb.
Bővebben itt:

Kicsit nehezíti a dolgot, hogy a z21 esetében már ésszel gondolkodtak a fejlesztők! Gondoltak rá, hogy nem feltétlenül csak a ROCO GoeLine sínrendszere van a földön. Így a z21 vezérlő applikációban a váltók címzési módja beállítható a szabványosra (Lenz), vagy a ROCO szisztémája szerintire is.
(#25737) enamessias hozzászólása Válasz Nov 22, 2013
Sziasztok!

Egy (újra)kezdö vagyok. Egy nagyobb, összetett asztalt álmodtam meg magamnak. Ennek épitését már el is kezdtem. Jelenleg egy MultiMaus-szal rendelkezem, ez elég a pálya szakaszok tesztelésére. Késöbb az ESU ECoS 2-t néztem ki magamnak. Ha meg elkészült a teljes asztal, szeretnék PC-t is bevonni. Kérésem az, hogy az ESU mennyire alkalmas mondjuk TrainController programhoz, vannak e gyakorlati buktatok? Jol gondolom, hogy amig a PC irányitja a fö vonalat, vagy ingajáratot, addig én rendezhetek vagonokat az ESU-val?
(#25739) csíkosháTTú válasza enamessias hozzászólására (#25737) Válasz Nov 22, 2013
Az ESU ECOS egy jó vezérlő, de a távlati céljaidhoz feleslegesen sokat tud. Nem beszéllek le róla, de ennyi pénzért azért van másik alternatíva is úgy, hogy ahhoz még elfér az ESU árából egy-két hangos mozdony is.
(#25741) enamessias válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25739) Válasz Nov 22, 2013
Lebeszélhetsz róla, halgatok a nálam jobban hozzáértökre!
Tehát ha jol értem, szerinted hadjam ezt a köztes lépést és egyből a PC-s vezérlésre feküdjek rá? Mik azok az alternativák?
(#25749) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25737) Válasz Nov 22, 2013
Szia,

pontosan ezt a rendszert használom. ECOS2-vel vezérelt asztal, a TC-t néztem ki és teszteltem már a vezérlővel.
Ha az ESU-t és TC-t választottad nem fogsz csalódni!

Ha a távlati célod ez a rendszer, minden más addig kidobott pénz. Ha olcsóbb megoldást szeretnél arra is van lehetőség, esetleg még támogatást is találsz. Viszont akkor nem árt belemerülnöd a DCC és S88-as elektronikák világába.

Üdv:
Zsolt
(#25751) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25737) Válasz Nov 22, 2013
Idézet:
„Jol gondolom, hogy amig a PC irányitja a fö vonalat, vagy ingajáratot, addig én rendezhetek vagonokat az ESU-val?”

És amennyivel többet még tud az ECOS! Önálló ingavonati vezérlése van. Sőt egy RJ-45-ösön keresztül az otthoni hálózatodra kötheted. A TC külön illesztés nélkül együttműködik vele.
A foglaltságjelző S88-ról érkező jeleket a PC-nek átadja ha kell, de saját maga is kezelni tudja.

Ha komolyan érdekel a dolog még a beszerzésében is segítek.
(#25758) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25751) Válasz Nov 22, 2013
Komolyan érdekel a dolog, de még nem döntöttem el melyik uton induljak el. Még filozok rajta. Napok ota bújom a netet, teszteket, forumokat olvasgatok, videokat nézegetek, tanulok. Számba veszem a lehetöségeket.
PC ugyebár "mindent tud" és "végtelenig" lehet böviteni. Minden esetre rengeteg olyan feladatot meg tud valositani amit gyári vezérlökkel nem. A bővithetősége is nagyságrendekkel nagyobb. De én szeretnék azért fizikai gombokat is a manuális vezérléshez. Szerintem jobb egy nagy tekerögombot forgatni, mint egérrel bajlodni, vagy telefon kijelzöjét tapicskolni, ha egy rendező pályaudvaron tolatgatok.
Ha csak ECOS-t használok akkor vannak feladatok amiket nem tud megoldani. Tudása, memoriája korlátozott. Kijelzöjére nem férne rá a (leendő) teljes pályám képe.
Ebböl adodoan kombinálnám mindkettöt, igy akármit megtudok oldani majd amit kitalálok, persze lehet mindezt nem a legolcsobban...
Neked mihez lett kevés (milyen feladathoz) az ECOS, hogy PC-t is bevonnál?
(#25766) csíkosháTTú válasza enamessias hozzászólására (#25758) Válasz Nov 22, 2013
Egy PC képernyője sokkal több, és egy PC feladatköre is sokkal sokrétűbb lehet, mint egy ESU ECOS. Szerintem egy PC-s vezérlés mellé feleslegesen sokat tud.
Ha az a távlati cél, hogy a PC vigye a nagyobb forgalmat, és egy kézi vezérlővel Te majd tolatgatsz, meg mész fel/le a hegyre/hegyről, akkor ehhez nem kell az ECOS sokszáz Eurós árért. Erre a célra felbővíthető a ROCO MultiMaus is, de ehhez első lépés egy tápegység, ami plusz 6.500Ft, ha nincs odahaza egy kallódó laptop töltőd, ami max. 18-19V/3A-t tud.

Egyébként egy olyan DCC központ, amiben van beépített PC interface, és tudja fogani az s88 viasszajelentő modulokat is, az kompletten 42.000Ft a műhelyben.

A zsolesz74 által emlegetett automata ingavonati vezérlést azt meg lehet csinálni amúgy 300Euro-ért egy Tran ZF5/HR3 központtal is (használati utasítása a honlapomon a letöltés menüben), de egy bármilyen vezérlővel, PC nélkül is, ha az adott vonatba Lenz Silver vagy Gold dekódert szerelsz, és a Lenz ABC fékezést használod.

Szóval, el kell jutni arra a szintre elsőnek, hogy az adott helyen mekkora pályát/forgalmat tudunk megcsinálni, milyen vezérlésre gondolunk, majd utána ehhez meg kell nézni, hogy mennyi pénzt "szórunk el" erre a célra. Optimális megoldás van, de nem feltétlen egy vagyon.
(#25774) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25758) Válasz Nov 22, 2013
Idézet:
„Ha csak ECOS-t használok akkor vannak feladatok amiket nem tud megoldani. Tudása, memoriája korlátozott. Kijelzöjére nem férne rá a (leendő) teljes pályám képe.”

Hát ez azért nem pont így van. Amit az ECOS nem tud, azt már csak a PC tudja. A többi vezérlő talán a Viessmann Commander még alatta marad tudásban.

DE!

Azt kérdezted miért kell majd a TC?

Mert ha van több térközöd és nagy állomásod, akkor miközben a tolatásra figyelsz nem fog menni más. De addig sok mindent megold az ECOS egymagában. A Multimausnak jó a tekergetője. Én se vennék telefonbillentyűzetet az irányításhoz.

De döntsön a pénztárcád! Viszont számold bele azt mennyibe fog kerülni az egész buli.
És a legtöbb cuccot számolhatod úgy, hogy eladni csak fillérekért fogod tudni, tehát nem jön belőle vissza a következő kezdőrészlete sem!
(#25775) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25766) Válasz Nov 22, 2013
Idézet:
„300Euro-ért”
És akkor még 150 Ójró és megvan az ECOS2.

Egyébként ha valaki olcsóbban akarja kihozni akkor a lehetőségek tárháza áll rendelkezésre.

Viszont a nyitó felpattintás az ECOS2 és TC volt, ergo én feltételeztem a közel 500 Euro-s beugrót!
(#25778) enamessias válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25766) Válasz Nov 22, 2013
Értem, nehéz ugy tanácsot adni, hogy nem tudni miröl is van szó. Egy kis háttér informácioval tudok szolgálni:
H0 méretarányrol beszélünk. 1350mm*2780mm asztalom (vázam) van jelenleg 2db. Gondolkodok egy harmadik asztalon, de egyenlöre maradjunk kettőnél. Szeretem a bonyolult, mások által már tulzsufoltnak nevezett vasuthálozatot. Három szintes elrendezésben gondolkodok minimum. Az eddigi alfa terveimben szerepelt, cirka 100m sin, 30+ kitérő a fővonalakon, amit kiegészit 10+ kitérő az árnyék pályaudvaron. Minimum 6 vonat közlekedése egy időben. Ha rászánom magam egy harmadik asztalra is, (kapok engedélyt a területre) akkor ezek a számok még nőhetnek is!
Ilyen méretek mellet (csak a vágányok több mint 1000, majdnem 2000 euro) már nem tünik olyan soknak egy 600 euros vezérlő beszerzése. Persze én sem sz*rom a pénzt, ezért járom elöbb körbe a témát és probálok spórolni ahol lehet, különben a világ pénze sem lenne elég rá.
Ezen adatok alapján, elég lehet egy (akármilyen) gyári vezérlő, vagy már ugyis PC kell?
(#25781) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25774) Válasz Nov 22, 2013
...közben irt zsolesz74 is.....
Tetszik ez a két irányu hozzá állásotok

Idézet:
„És a legtöbb cuccot számolhatod úgy, hogy eladni csak fillérekért fogod tudni”

Tinédzser koromban adtam el a TT-s asztalomat (fillérekért), amit kiskoromtol kezdve gyüjtöttem és épitettem, mert ételre és csekkekre kellet a pénz. Akkor megfogadtam hogy egyszer még ujra kezdem ezt a hobbit, ha megtehetem. Most dupla olyan idösen alkamam nyilt rá! Ezután csak bizom benne, hogy nem leszek megint ugy megszorulva, hogy el kelljen adnom. Tehát nem tervezem eladni, magam szorakoztatására és a majdani gyerekemnek szánom.
(#25787) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25781) Válasz Nov 22, 2013
Igen ezzel az eladással most szembesülök, először baromi nehéz volt lenyelni a gombócot!

Ha mindenképpen PC a végcél, szóba jöhet akár a LENZ rendszere, vagy István által említett és forgalmazott TRAN cucc.

Azt mondom, hogy az ECOS2 egy jó vezérlő. Van benne annyi tudás, hogy ha nem kapcsolsz PC-t az asztalodra akkor is kezelni tud majd mindent.

Váltóutat tud kezelni, ha kell. Meg nem tudom most mondani, de pl kiegészítőknél 16 elemet kezel laponként, és ebből van 15 db. De asztalt is több lapon tudsz felrajzolni, tehát a te asztalod is bőven belefér.

Elképesztő mennyiségű út vezet a végső célig itt is! Ez szerencsére azt jelenti van miből választani.

Azért írtam az eladásos dolgot, mert ha a rendszer amibe most beruházol, nem lesz elég a legnagyobb asztalnál, akkor le kell bontani majdan.

A LENZ rendszerét pl Martrain azért favorizálja, mert annyira alapelemekből áll, hogy pl lépésenként bővíthető. De ugye ennek megint csak meg van az ára.

De itt is csak a leleményességeden múlik pl a beszerzés.

A minap vettem egy Tillig plux12 silver+ dekódert itthon 8650Ft-ért, míg pl a németektől ugyanezt csak LENZ kiadásban 7300Ft-ból kijön. Egy terméket venni nem éri meg, de ha kb 300Euro-ért vásárolsz, már rentábilis.

Én az ECOS2-t és egy Loksound mini V4-et nem vettem annyiért, mint itthon az ECOS2 magában.

Ha ekkora értékű rendelésre készülsz, mint írod, nagyon alaposan nézz szét, mert rengeteg plusz dolgot vehetsz még meg!
(#25791) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25787) Válasz Nov 22, 2013
Alapos probálok lenni, szo szerint napok ota bujom a netet. Ezt a beruházást nem egyszerre idözitem, hanem folytonosan, ahogy az asztallal haladok, mindig meg veszem, amit kell hozzá. Minden honapban tudok annyit beruházni, hogy egy újabb honapig bütyköljek megint vele a szabadidömben. Kezdö mennyiségek is megvannak, már csak a végleges pálya tervet kéne eldöntenem. Karácsonrig tervezem megvásárolni a 2 asztalhoz kellő sin mennyiséget és néhány kiegészitö elemet (dekoderek, szervomotorok, stb.). Ha minden jol megy, akkor tavasszal/nyár elején már 2 asztlon szaladhat 4 szerelvény amik tesztelnék a vágányzatot.
(#25793) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25791) Válasz Nov 22, 2013
Milyen szervot és vezérlőt néztél ki?
(#25798) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25793) Válasz Nov 22, 2013
2 napja jött meg az elsö adag, Digirails-tol. Egy dekoder és hozzá a négy szervo motor egy csomagban. Még nem volt alkalmam foglalkozni vele, csak kicsomagoltam.
(#25801) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25798) Válasz Nov 23, 2013
Őket még nem ismertem.
Mondjuk a DCC szervo vezérlőt, 4 fényű szemafor vezérlőt és az S88-as rendszert magam terveztem és építettem.
Így motorokkal is megállt 12eFt-ből és nem mikromotorokat tettem be, hanem a Futaba S3003-as klónt. Hibátlan és mindent megmozgat!
(#25807) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25801) Válasz Nov 23, 2013
Ez egy Holland gyártó, nekem közel vannak. 50 euro volt a dekoder és a 4 motor, az nem annyival több, hogy én otthon nyákot marassak és PIC-et programozzak.
Ma reggel ki is probáltam és mindennemü programozás nélkül rögtön lehetett használni a multimaussal. Vltoimhoz tökéletes lesz.
(#25832) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25807) Válasz Nov 23, 2013
Tehát, ha jól értem a neked közel megjegyzést, az valahol Nyugat-Európa? Tehát nem Mo-on élsz...

Megtaláltam őket a neten, ott láttam, hogy 45 Euro ez a csomag most akciósan.

Ha akkora asztalod lesz, mint amit írtál, ezekből az "apróságokból" jön majd össze egy komplett szerelvény ára.
(#25833) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25832) Válasz Nov 23, 2013
Jól érted. Hollandiában lakom.
45+posta, ugy kb 50.
Én máshogy látom a kérdést. 3 eurot sporolok ha dolgozok érte pár napig. Igy szerintem nem éri meg a ráforditott idöt, egyszerübb készen venni.
(#25834) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25833) Válasz Nov 23, 2013
Ha több dolgot rendelsz, és nem ismered még nézd meg a modellbahnshop-lippe oldalt. Mert hogy azzal kezdted, hogy ESU és TC...jó áraik vannak, és nem csak ezeknek a gyártóknak a termékeiből.
(#25840) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#25834) Válasz Nov 23, 2013
Tényleg jó árak! Köszönöm a linket! Még nem ismertem. Következő adagot már innen rendelem majd.
(#25845) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#25840) Válasz Nov 23, 2013
Nagyon szívesen.
Van egy 3%-os visszatérő vevőknek szóló pontgyűjtő rendszer, amit a következő vásárlásnál tudsz kiváltani.
A DHL egyébként 9,5-ért szállít ki, de ha jól emlékszem Hollandia hamarosan belekerül egy kedvezőbb, vagy ingyenes szállítási területbe.
Viszont most 320Euro után már megvan a szállítási díj bónuszban így a következő szállítás gyakorlatilag ingyenes.
(#25855) etwg válasza enamessias hozzászólására (#25840) Válasz Nov 23, 2013
Az AustroModell-nél ezek az árak a mindennaposak - kiállitásokon stb. még engedményt is kapsz.
(#25889) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#25496) Válasz Nov 24, 2013
Sziasztok!

Ezt az 1, 4, 9..stb címeltolódást nem igazán értem.

Mert az tény, hogy 2 gomb van (egyenes és kitérő állás), illetve az is tény, hogy alapértelmezetten, az eszközdekóderek esetében az 5-ös és 6-os portot találja meg. (Ez ugye megfelel a kettes dekódercím. 1-es és 2-es portjának, tehát ebben az esetben a 4-es eltolódás igaz.)

Viszont semmi nem gátol meg minket abban, hogy ezt áthelyezzük 1 és 2re.

Megépítettem 2db 2-es dekódert, és gond nélkül lehet úgy beállítani, hogy 1-4ig kapcsolgassa váltókat, a következő mondjuk 4-es váltódekóder meg nyugodtan mehet 5-8ig. Nem lesz foghíj és maradéktalanul ki tudjuk használni a rendszer adta 1024 váltócímet.

A különbség az lehet a vezérlők között, hogy míg egy "komolyabb" rendszeren kiválasztasz 1 váltócímet, és 4 db funkciógombbal azok egymás utáni megnyomásával tudsz állítani 4 értéket oda vissza, addig a Multimaus esetében nem a dekódercímet kell bepötyögni és az ahhoz tartozó értéket beállítani, hanem a portot és egy port értékét tudod oda vissza kapcsolni. A portok számozása pedig sorfolytonos, vagyis 1-4 (első dekódercím 1-4 portja), 5-8 (második dekódercím 1-4 portja), stb.

Azt nem kétlem, hogy a Roco kimondottan a Geoline-hoz készült 1-es dekódere léptetéssel működik, mert olyat még nem teszteltem, de ha az így is van azért a dekóder a felelős nem a központ.

A Multimaus gond nélkül sorba tudja szervezni a dekódereket, melyek alkalmasak erre (Digitools, Trainmodules, Paco de gondolom tökéletesen megy bármely NMRA kompatibilis dekóderrel is)

Így a Multimaus is gond nélkül hozzá tud rendelni egy címhez 4 eszközt. Ki nem hiszi járjon utána, vagy látogasson el hozzám, szívesen megmutatom
(#25997) JZoli válasza etwg hozzászólására (#25855) Válasz Nov 27, 2013
Jó ez a cím, elég elfogadható áraik vannak. Az a kis szervomotor, ami a linken most bejön, pont érdekelne is. Megpróbáltam regisztrálni náluk, de az országnál elakadtam, nem találok Magyarországot, de még hungary-t sem.Ti próbáltátok? Rendelt már valaki tőlük?
(#25998) etwg válasza JZoli hozzászólására (#25997) Válasz Nov 27, 2013
Én már többször vettem tölük mindenféle kiállitáson. Nagyon rendes cégnek néz ki. Irjél be valamilyen más országot, s meglátod, hogy megy-e.

Lapozás       10/64    
Frissek
  2024. Nov, 23. Szo
22:30:25
  Jelenleg 5 fő olvassa az oldalt
Hirdetés