|
DCC profiktól (nem csak) profiknak
|
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:
|
|
(#28282) enamessias válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28257)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2014 |
|
Idézet: „és megtakarítunk párszor 10, vagy akár 100Ft-t”
Dobálóztok ezekkel a hasraütött számokkal. Beszéljünk konkrétumokról! Amit megálmodtam, ahhoz asztalonként kb 64 szakaszt kell figyelni. Építeni, kisérletezgetni ezzel, magam is tudnék, de nem akarok, ezért csak készen kapható eszközök jöhetnek szóba.
A Graetz hidas megoldás nekem (ezt találtam legolcsóbban) 60.000.- asztalonként! Ha a te megoldásodat veszem, akkor 88.000.-! Két asztalnál annyit spórolok, ami egy (had idézzelek téged) "egy hangos mozdony ára"!
Megértem amit mondotok, hogy van jobb megoldás, tapasztaltam is a hátrányát az olcsó húsnak, de nem "500Ft" a különbség.
Építeni, kisérletezgetni ezzel magam is tudnék, de nem akarok, ezért csak készen kapható eszközök jöhetnek szóba. |
(#28285) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#28274)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2014 |
|
Idézet: „A baj, hogy személyesnek veszed kritikát, holott, te csak más munkáját másolod, vagy veszed. ”
Isten ments, hogy személyesnek vegyem! Ezt nagyon komolyan mondom!!!
...én egyébként csak után építem a fellelhető kapcsolásokat.
Idézet: „Ennyit ehhez a témához és elnézést, de a hasonlo csapdákat ezentul is kommentálni fogom. Mert szerintem ennek értelme van és sokak talán tanulnak az ilyen beszélgetésekböl.”
Erről ugyanezt gondolom, szóval örülök neki! |
(#28286) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28276)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2014 |
|
Idézet: „Mert a google egy rakás sz... nem írom ki, mert nem illik. ”
Azért ez így egy kicsit erős, annak függvényében amit tud. Ne haragudj, de ez kicsit komolytalan kijelentés.
Nekem a SPAM-ek jönnek enélkül is, mert folyamatosan cseszegetik a mail szerverem kintről. Napi 3-4 IP cím kerül örök tiltásra...szóval semmi köze a google-nak ehhez.
Nem vagyok tévedhetetlen, ezt azért nem olvashattad tőlem...tehát tévedhetek, kijavítotok és tudomásul veszem! És legközelebb már tudni fogom.
Az általam belinkelt kapcs.rajz egy rendszer egy eleme, amit a foglaltság érzékelésére talált ki az ötletgazda. Ennek vannak más elven működő megoldásai is, mint a Reed relé, HALL szenzor, tranzisztoros változat. (ilyen amit te is linkeltél)
És végül van az S88, ami összefogja egy kommunikációs rendszerben.
Nem ismerem a történetét...de tudom, hogy Märklin volt a gazda...lehet, hogy szar...lehetséges, hogy a LENZ készíti a legjobb dolgokat ezt elfogadom.
Gondolom te is occupancy detect-et akarták írni az occupation detect helyett?!
|
(#28287) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28282)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2014 |
|
Nekem sem mindegy mennyibe kerül, ezért sem vettem meg ezeket az alkatrészeket, hanem után építem inkább.
Néha egy szarabb megoldásba futok bele, és aztán áttervezem, vagy keresek egy másikat...
Iszonyatos áron mennek a boltban a DCC cuccok, miközben egy kis gyakorlattal súlyos tízezreket lehet megspórolni!
Nekem egy komplett szerelvényem lett belőle. |
(#28289) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28287)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2014 |
|
Megtudnám építeni magam is, de:
-nincs megfelelő műszer és gép parkom hozzá
-ha lenne, helyem nem volna nekik
-kellékeket, alkatrészeket több helyről kellene beszereznem, ez több utána járás (vidéken lakom) vagy plusz postaköltségek.
-rengeteg idő, mint tudjuk, idő pénz.
-lehet elsőre nem is sikerül, selejtet gyártok, máris többe kerül mint megvenni készen.
-ha elsőre nem sikerűl, kisérletezni kell, plusz idő, idő meg ugye pénz....
Ezen tények fényében inkább megveszem készen. Gyorsabb, kényelmesebb, esetenként lehet mégis olcsobb.
Ha olyan felszerelt kis műhelyem volna mint pl. HOTotya-nak van, lehet mindent magamnak csinálnék. De így nem. |
(#28290) etwg válasza enamessias hozzászólására (#28289)
|
Válasz •
|
Jan 15, 2014 |
|
Nyilván ez teljesen más szempont és ez mindenkinek a maga döntése, hogy épit vagy vesz. Ebben a topikban többen vagyunk némi elektronikai háttérrel igy nyilvánvalo ezen tapasztalatok alapján beszélünk, és probáljuk megvilágitani a dolgok mikéntjét. Azt hiszem egyikünk sem szorja gondolkodás nélkül a pénzt, söt éppen ezért talán még jobban megnézzük a modern elektronikai termékek valos értékét, azaz, hogy mit is kapunk a pénzünként.
Döntenie ezentul is mindenkinek magának kell. Az elektronika ma éppenugy a vasutmodellezés része mint az asztalos munka, az egyszerü elektrotechnika vagy fémmegmunkálás söt az esztétika - azaz a müvészet is. Egy vasutmodellezö nem igen válogathat eme szakmák között, mégha mindent meg is veszel készen ( sokak szerint a legnagyobb pazarlás ), akkor sem bujhatsz el ezen témák legalább felületes ismerete elöl.
Sok kiállitáson megcsodáljuk egyik másik terapasztalt, milyen jo kinézésü, elmész egy modultalira és rendszerint mindjárt megakad a szemed valamelyik szebb modulon. Mit jelent ez? Hogy az adott modellezönek jobb érzéke van a szépre. A másik terepasztal meg nagyon jol müködik, ott a tulajdonos jobban kiismerte magát a müszaki kérdésekben stb.
Szoval a hobbink talán a világ legkomplexebb hobbija, és ezt egy kicsit tisztelni kell, nemcsak akkor, amikor gyári modellek feliratain keressük a pontot az i-n vagy amikor felemeljük a hangunkat, mert hiányzik az ablaktörlö vagy valamelyik amugy is láthatatlan részlet ( ehhez hozzásegit a korunk is). Ilyen csucsmodellekhez nem illik a rongyos, primitiv elektronika vagy megoldás mégha a jo valamivel drágább is. Az is tény, hogy ilyen részletektöl csak azok tudnak csámcsogni, akik értenek is valamit a dolgokhoz, vagy elég tapasztalatot szereztek, a többiek meg talán az elsö pillantásra nem is fogják érteni miröl beszélünk. Sajnos ez manapság máshol is elöfordul. Az együgyü reklám ( ideértve a guglit is, mert ott sem véletlenül kerülnek az elsö helyekre ilyen dolgok) meg mindenkiböl bamba konzumenst ( vevöt ) akar kinevelni, aki azt veszi amit tegnap látott a TV-ben vagy az ujśgban vagy gugli elsö 5 sorában. Ez is mindenkinek a maga döntése, hajnalban sorba-e áll a legujjabb lapostévéért vagy az önjáro porszivoért. |
(#28291) enamessias válasza etwg hozzászólására (#28290)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Kár ragozni! Maximálisan egyetértek veled, csak kiegészítettem a törnénetet az anyagi oldalával is, hogy kerek legyen a történet! |
(#28292) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Amióta a google-re lehet advert optimalizálást készíteni, azóta sokat romlott a minősége....sajnos ez tény!
Viszont ugye rutinosan pont ezért nem az első öt találatból főzünk, mert az a konzum!
|
(#28293) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28289)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Totya műhelye!
Az olyan mint a kincses sziget!
Én is sokat lógok nála, és a társasága sem rossz! |
(#28304) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28276)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
István,
jól emlékszem, hogy van TRAN DCX dekódered NEM651 foglalattal és plusz drótokkal a funkcióknak? |
(#28306) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#28304)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Lyól! |
(#28309) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Tiszteletem!
Olvasgatom itt a foglaltságérzékelő rendszerekről az írásokat...
Jajjj. Tényleg ennyire ennyire megbízhatatlan ez a 4 diódás foglaltságérzékelő?
Szinte mindenki ilyent árul (trainmodules/digitools/paco oldalán is ilyenek vannak.) Enamessias hozzászóló is ilyent vett.
Tudom, hogy tömegtermelésbe sosem a tökéletes, hanem az elfogadható kerül. Ez van. De attól még talán mégsem ennyire rossz a helyzet nem? Mitől rossz? Nem jelez kis áramfelvételnél? A 2V veszteség az egy dolog....
Enamessias-hoz egy kérdés. Tudod, hogy egy s88-as busz mennyi érzékelőt bír el maximum?
Talán itt megmondják, de nem végtelen a foglaltságérzékelők száma, az biztos!!!! Egy érzékelő 2/4/8/16 szakaszt tud fogadni, de az érzékelők össz. száma véges. |
(#28312) etwg válasza diginewl hozzászólására (#28309)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Idézet: „De attól még talán mégsem ennyire rossz a helyzet nem? Mitől rossz? Nem jelez kis áramfelvételnél? A 2V veszteség az egy dolog....”
Pontosan ez a baja, senki nem tudja pontosan mit is jelez.
Ez az áramkör optimális (valoszinü onnan is származik) egy fix fogyasztó áramfelvételének az ellenörzésére (pl. szinte ugyanez van az autokban, amik az egyes izzok szakadását figyelik és nem S88, hanem CAN busba küldik az informáciot).
A vasutmodell azonban nem egy fix fogyasztó, hanem hol van, hol nincs fogyasztás (amit igyekeztek azzal az eminens 22 ohmos ellenállóval meg a kondival kompenzálni, ami sajnos édeskevés, és ráadásul szimmetrikus).
A kis áramokra (vagon) meg ugy reagál, ahogy az optokopler képes (nem garantált jellemzö, azaz darabonként változhat).
Attol rossz, hogy aki ezt tervezte fogalma sem volt a vasutmodell müködéséröl. (vagy nagyon leegyszerüsitette a kérdést.)
Az egésznek abszolut semmi köze az S88-as buszhoz, az nem más, mint egy lekérdezö rendszer, amelyik egyenként lekérdezi az elemeket, amik rá vannak akasztva, és csak 2 állapotot ismer (kapcsol vagy nem).
A többit ( a lekérdezés gyakoriságát) elvileg a szoftwareben kellene kezelni, de kétlem, hogy aki ilyen bemenetet tervez, annak eszébe jut-e egyáltálán a lekérdezés gyakorisága.
Már annyiszor leirtuk, de ugy látszik nem világos még sok DCC gurunak sem, hogy mit kell tennie egy foglaltságérzékelönek:
Leirom még egyszer, hátha valaki olvassa:
1. Érzékelni kell bizonyos áramokat (pontosan be kell határolni milyen tartományban pl. (2 mA- 2 A). A felsö határ nem lényeges, csak a dioda tipusára vonatkozik.
2. Azonnal reagálnia kell az áramra (azaz azonnal foglaltat kell jeleznie, mégha csak nagyon rövid ideig is jön létre az áramkör (billegö vagonkerekek). Ezért kell asszimetrikusnak lennie.
3. Ha fennáll a foglaltság állapot, annak nem szabad 2 másodpercnél korábban szabadot jeleznie, amig az utolso billegökerekes vagon is elhagyja a szakaszt. Azaz önkéntesen tartani kell az állapototot a foglaltság megszünése után legalább 2 mp-ig.
4. A modellvasuti pálya nem stabil, nedvességre változhatnak a viszonyok ( a kövezet felszivja a párát), igy könnyen lehet, hogy a 2 mA-es also határérték beáll minden esös napon, azaz ennek a jellemzönek állithatónak kell lennie, hogy ne jelezzen foglaltat az üres pálya. Föleg a DCC hangfrekvenciás jelei képesek elkoszálni a kövek között néha még a szomszéd vágányba is.
5. Ha állitható, akkor viszont azonnal jeleznie kell az áramkörnek, hogy a beállitás sikeres vagy sem. (Ezért kell oda a késleltetés nélküli LED meg a müterhelés, amivel pontosan be lehet állitani, hogy mikor foglalt s mikor nem a pálya.)
6. lehetöleg ne vátoztassa jelentösen a tápellátást (a lehetö legkevesebb feszültség essen a foglaltságjelzön)
Szóval ezekután döntse el mindenki, hogy melyik pontnak felel meg az az egyszerü áramkör.
Egyes dolgokat (nem mindet) persze elvileg lehetne a SW-ben is kezelni, de arról sajnos fogalmunk sincs.
|
(#28313) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#28312)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
6.0!
(Most van a műkorcsolya EB Pesten)
Annyiban könnyebb a helyzetünk, hogy a legkisebb DCC fogyasztó az a mozdonydekóder, ha nem csinál éppen semmit. Kb. 10mA-t akkor is felvesznek átlagban. Ezt az értéket már eléggé zavarmentesen lehet kezelni.
Több olyan kapcsolást raktam össze már, amiben a CSM120F foglaltságjelző macerálja a CSM210 váltóvezérlőt, hogy a hurokban a vonat automatikusan kapcsolja maga előtt át a váltót. Kipróbáltam probléma mentesen működik, TT pályán is, még régi Zeuke Y kocsikkal is rendesen kapcsol, ami a saját DCC világításommal van szerelve. Pedig annak minimális az áramfelvétele. Ha csak tapogatom a pályát, akkor a kezemre viszont nem vált át a váltó! |
(#28315) diginewl válasza etwg hozzászólására (#28312)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Hogy szakmámból idézzek:
Úgy vagyunk vele, mint az aszpirinnel
Ha ma törzskönyveznék, nem lenne belőle gyógyszer.
Rossz, de valaki annó így kezdte, ezért megmaradt.
A sorba köthetőség számáról kérdezhetek?
Mennyi s88-as visszajelentőt lehet egy buszra tenni? (128 darabot, vagy összesen 128 foglaltsági pontot?) |
(#28320) etwg válasza diginewl hozzászólására (#28315)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Nem tudom pontosan, de szerintem cimekkel dolgozik, azaz valahol le van irva hány cimet tud kezelni - egy egy jelzö egy cim.
De lehet, hogy ez a cimmennyiség valamennyi eszközre vonatkozik (ki- és bementre). |
(#28321) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28313)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
A DCC fogyaszto egy dolog, de a foglaltságjelzönek elvben jeleznie kell a szakaszra betolt egyetlen kocsit is vagy annak egyetlen billegö tengelyét.
Általában ott kezdödnek a bajok. |
(#28326) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#28321)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Jelzi!
A Zeuke ősi Y kocsija ebből a szempontból (billegés), eléggé jó tesztalany.
Ha össze kell raknom még egyet, majd kipróbálom egy kéttengelyes régi teherkocsival is, amiből csinálok egy 5-10mA-es fogyasztót.
Még valami: ezeknek az áramköröknek mindig kell valamennyi áram, hogy működésbe lépjenek. Egy régi, műanyag kerekes kocsi, vagy olyan kocsi, amiben nincs semmilyen fogyasztó (világítás, zárfény, stb.) értelem szerűen nem fognak kapcsolni. Ezért kell minden pályán lévő kocsiban valamilyen áramfogyasztást generálni: belső világítás, ellenállás a kerekek között. |
(#28330) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28306)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
És van is készleten nálad? |
(#28331) etwg válasza diginewl hozzászólására (#28315)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
A vicc inkább az lenne, ha valaki most nekiállna az aszpirint kifejleszteni, és többhonapos megszakadt fejlesztés után mindössze odajutna, mint az elödei 100 éve. És emiatt menne mindenhova kis vállveregetésért, hogy neki is sikerült.
Amugy nálam a mai napig bevált gyogyszer. |
(#28332) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#28330)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
One! |
(#28335) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Tíz napot kellet várjak, de ma végre postára adták! Holnap érkezik az ESU ECOS 2! Megvan mit csinálok a hétvégén |
(#28338) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28335)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Kitől lett végül? |
(#28341) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28338)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Lippe. Még talán Te linkelted.... Annál olcsobb nemhiszem hogy van, ha volna akkor meg az árgaranciájuk miadt megvehetném tőlük is annyiért Jó kis bolt az, nem ez az első rendelésem tőlük. Most azért kellet várni mert nem volt nekik raktáron, de tartották a határidőt!
Jah! Ráadásul most még akciósan ingyen is van a szállítás Hollandiába!!! |
(#28346) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28341)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2014 |
|
Hát ezért írtam neked őket anno, mert még a szállítás is ingyenes. Így tényleg nagyon jó a buli.
Ezek szerint már visszamentél?! |
(#28348) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28346)
|
Válasz •
|
Jan 17, 2014 |
|
Persze. Évente kétszer, összesen 6 hetet vagyok csak otthon. |
(#28349) enamessias válasza diginewl hozzászólására (#28315)
|
Válasz •
|
Jan 17, 2014 |
|
Összesen 32 eszközt lehet felfűzni. Eszközönként 8 vagy 16 csatorna lehet. Igy tehát 32x16 a max.
|
(#28375) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 17, 2014 |
|
Megjött az ECOS 2!
Három észrevételem van rögtön az ezközzel való ismerkedésem elején.
1. Jobb oldali joystik nem pont a készülékház kivágása alá kerűlt, ezért fel és le irányba mozgatni csak ugy lehet, ha elöbb egy picit jobbra húzom!
2. Csak a menükben való böngészés közben is képes 50C fokra melegedni
3. Beraktam a gyárilag hozzá csomagolt akksikat, de mégis az alábbi kép fogad!
Ezek normális jelenségek? Vagy ennyi pénzért ne várjak többet? |
|
(#28379) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28375)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2014 |
|
Tedd töltőre, az aksi nekem sem volt feltöltve. Bár drót nélkül úgysem használható, mert ugye az kell a sín meghajtáshoz. Nem is értem miért van benne, mert ha megszűnik a tápellátás akkor azonnal leáll.
A joystick nekem nem akadozik...
melegszik, gondolom az erősítő.
Nézz rá a szoftver verzióra, jelenleg a 3.7 a legfrissebb és február végére meglesz a 4.0 egy teljesen újra gondolt és gyorsabb verzió.
Az esu.eu oldalon regisztrálj be, és a fórumon tudsz kommunikálni a többi felhasználóval és a support-tal. |
(#28381) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28379)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2014 |
|
Azért kellenek, mert ha áramszünet van akkor azok biztosítják az áramot amíg a menti a jelzők, váltók, vágányutak, vonatok állapotát. Elméletileg kéne tudnia tölteni is, de megprobálom célhardverrel is.
Regeltem, amint meglett a sorozatszám, de még nem aktiválták az acc-om. Gondolom elöbb leelenörzik manuálisan a sorozatszámot?!? Addig nem elérhető a forum meg a support se. |
(#28394) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28381)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2014 |
|
Jaja, az egy pár napot igénybevesz!
Én csak arra emlékszem, hogy amikor megvettem elkezdtem nyúzni és egyszer csak feltöltődött. |
(#28397) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28394)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2014 |
|
Ma jött vissza a munkából a multiméterem, igy ma kiderült, hogy döglött volt az egyik akksi! Kicseréltem azt, és máris jó lett. |
(#28427) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28397)
|
Válasz •
|
Jan 18, 2014 |
|
Basszus, nem mondod!
Akkor lehet, hogy nekem is rá kellene mérnem? Én még annyira nem nyúztam meg, hogy kiderüljön a hiánya.
Viszont ma bekábeleztem az asztalt és az összes foglaltságjelző bekötve...holnap megkapják a dekóderek és a tápelosztók a DCC jelet és a 12V-ot és indul az üzem...lassan egy éve építem a cuccot, ideje volt már!
De így jár aki mindent maga épít, tervez és kivitelez! |
(#28453) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28427)
|
Válasz •
|
Jan 19, 2014 |
|
Idézet: „épít, tervez és kivitelez”
Akkor itt a baj! Ha előbb tervezel, majd építesz és kivitelezel, az hatékonyabb! Irónia OFF.
Akksikra visszatérve! Ha a bal felső sarokban nincs ott az elem ikon akkor minden jó. Ha egy is rossz, vagy kiveszed őket, akkor megjelenik az ikon. |
(#28480) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28453)
|
Válasz •
|
Jan 19, 2014 |
|
Fél üveg finom rozé után még az is csoda volt, hogy írni tudtam...
Ma beüzemeltem az asztalt, vonat körbe ment...viszont egy kiadós sín pucolás még vár rá! Mert hogy nagyon szaggatott volt a menet. Az ágyazat ragasztás és a terepépítés megtette a hatását.
Holnap megnézem a visszajelző rendszer működését is. |
(#28604) mzoli77 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 22, 2014 |
|
Sziasztok!
Van egy problémám a dekóder címzésével kapcsolatban. A karos jelzőket a Mot_Valto-8 (amit még 2008-ben címeztem) megnéztem, a jelzők jók, jók a kábelek, stb.
Ide másolom a megfelelő részt a www.Digitools.hu/kezelési leírások/DigiSwitch_8/Kezelési leírásokból:
...
harmadik gondolat: A cím a MultiMauson akár 1024 is lehet, nem függ a 1,2-kimenetcsoportól?
negyedik gondolat: megnyomom a kitérőt kezelő gombot, aztán beütőm pl. 20 as számot és akkor mit csinálok: megnyomom az OK-t? Vagy esetleg megnyomom a másik kitérőt kezelő gombot, megnyomom a 24-et, ebből következik, hogy mindenképpen meg kell nyomnom az OK-t, mert külön nem enged tovább lépni. Egyébként számlatan módszert megpróbáltam, egy se jött be.
ötödik gondolat: A Mot_Valto-8 -nál emlékszem, hogy a váltó egyet váltót. A jelzőnek is kell egyet pirosba/zöldbe lépniük? Hát, nem lépnek.
Égő, de így van. Ezért megpróbáltam sokadjára és sikerült is.:
A MultiMaus (balgáknak való) használata:
- bekapcsolom a dekodert
- Átváltok "mozdony/kitérő" módba
- beírok egy tetszőleges értéket (k1-k4), majd OK
- megnyomom a jobbra gombot
- beírok egy tetszőleges értéket -term. a k1-k4 nem lehet- (k5-k8), majd OK
- megnyomom a balra gombot
- kikapcsolom a dekodert
A normál működési állapotban, csak egy jelző működik, a másik karos jelző áll(?). Vlsz. meg kell néznem, hogy minden rendben van-e amíg leér a dekoderig.
Aztán egyik karos jelző se ment.
A leírná nekem valaki multimauson, hogy hogy van a DigiSwitch-8-on a programozás?
Üdv:
Zoli |
|
(#28611) Fordítókorongos válasza mzoli77 hozzászólására (#28604)
|
Válasz •
|
Jan 22, 2014 |
|
Szia!
Szerintem tök egyszerű!
Azt kell csinálni pontosan,ami le van írva!
Semmiféle OK gombot nem kell nyomni!
Kár,hogy nincs Multimaus-om,mert akkor most kipróbálnám.
Én így csinálnám(ahogy le is van írva):
- tápot,váltókat bekötni a dekóderbe
- multimaus bekapcs
- dekóderen rövid prog. gomb
- egéren kitérő állást választani, beírni a címet:20 (így akkor 20-23-as címen fog menni az egyes csoport)
- megnyomni az egéren a jobb váltóállító gombot(egyenes)
- egérbe beírni a 2-es csoport címét(ha sorban következik akkor:24)
- megnyomni a bal váltóállító gombot(kitérő)
- végül a dekóderen megnyomni újra a prog. gombot(a led elalszik)
Ezzel már be is fejeződött a címzés!
Címek 20-28-ig, 8db. állítóműhöz megvannak.
Remélem érthető volt. |
(#28632) mzoli77 válasza Fordítókorongos hozzászólására (#28611)
|
Válasz •
|
Jan 23, 2014 |
|
Úgy volt is volt, nem alkalmaztam az ok/* (világítás), a másik jelző (port K1 (20)) menni akart, de leállt*, esetleg sok síkosítót kentem azt aljára, hogy szebben működjön, nem tudom.
A karos jelző ment egy darabig, aztán leállt, én nem ment.
Esetleg megpróbálom, hogy amelyik ment, csak azt kötni az egyes portra (eddig 21 volt).
*a gödöllői kiállításon, a veissmannnál direkt kipróbáltam, ott jó volt. |
(#28758) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 25, 2014 |
|
Egy költői kérdés:
Ha a LokPilot mikro V4 megkapta a RailCom Plus-t, akkor
a LokPilot V4 miért csak a sima RailCom-ot? A kicsibe több fér? |
(#28765) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28758)
|
Válasz •
|
Jan 25, 2014 |
|
Miért ne, nem a méret a lényeg, ha tudásról van szó...és ez az elektronikában fokozottan igaz!
Valószínűleg a fejlesztések ütemében a micro a frissebb.
Esetleg kérdezd meg ESU-ékat, hogy frissítéssel képessé tehető a V4-es is a Railcom+ -ra.
Ez egyébként már nem szabad licensz, ha jól értettem, tehát ez az ESU és LENZ saját fejlesztése. |
(#28804) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#28765)
|
Válasz •
|
Jan 25, 2014 |
|
Van egy V4 mikro dekóderem! Mivel megtetszett a RailCom, gondolkoztam, hogy akkor majd ilyen tudásúakat fogok venni. Esetleg a meglévőket is lecserélni. H0-ba nem kell a a mikro, elég a sima V4 is, van elég hely, gondoltam ugyanazt (vagy még többet) tud! Csak egész véletlen tünt fel a különbség a gyártói honlapot vizsgálva.
Ha mégis képes lenne rá a sima V4, akkor azt szerintem feltüntetnék. vagy nem?
Ennek fényében vegyek V4 mikro-t drágábban?
Ráadásként megnéztem a LENZ dekódereket is. "RailCom-able"-t irnak, azt, hogy a Plus-t tudja-e, azt már nem jelenti ki egyértelműen! |
(#28820) SindokTTor válasza mzoli77 hozzászólására (#28632)
|
Válasz •
|
Jan 26, 2014 |
|
Szia mzoli 77!
Ha még nem oldódott meg a problémád keress mailen!
Én is így jártam,megoldódott. Üdv LJ |
(#28829) enamessias válasza enamessias hozzászólására (#28804)
|
Válasz •
|
Jan 26, 2014 |
|
No! Irtam nekik. Tudja a sima V4 is a DCC RailComPlus®-t. A manualban frissítették az infót, a honlapukon elmaradt. |
(#28834) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#28829)
|
Válasz •
|
Jan 26, 2014 |
|
Ez nagyon jó hír! Akkor csak a sajtó anyag van lemaradásban. |
(#28888) wolfchild hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 27, 2014 |
|
Sziasztok!
Folytatom a sorozatot a digitális vezérléssel kapcsolatban, ezúttal egy olyan megoldást mutatok be, aminek segítségével azok is ki tudják próbálni a digitális üzem előnyeit, akik nem rendelkeznek semmilyen eszközzel ami a digitális üzemhez szükséges.
Bővebben: Link
|
(#28896) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#28834)
|
Válasz •
|
Jan 27, 2014 |
|
OFF, félig...
Szolgálati Közlemény!
Mennyi DCX76D/N (NEM651) dekodert tegyek félre Kendenek? |
(#28899) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 27, 2014 |
|
Ha ilyet látok, még mindig elkeseredek...
Nem, kérem szépen, ezt nem egy lelkes amatőr végezte el a régi Gützold modellen, nem! Ezt elvileg egy "profi" csinálta... |
|
(#28900) wolfchild válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28899)
|
Válasz •
|
Jan 27, 2014 |
|
Nem értem hol a hiba?! Még a szigszalag színe is korrekt politikailag! |
(#28903) csíkosháTTú válasza wolfchild hozzászólására (#28900)
|
Válasz •
|
Jan 27, 2014 |
|
Pl.: kép jobb széle, izzó bekötése...
De, ami nem látszik a képen: az összes forrasztást szét lehetett szedni kézzel, és nem nagy erőfeszítéssel, pedig elég nagy ónpacák voltak a drótcsomón, a "politikailag korrekt színű" szigszalag alatt.
De van nálam egy sokkal ugyanilyenebb M41-es. Abban egy házilag készült DCC dekóder van, ami SMD ugyan, de textilbakelit NYÁK-lemezen... Nem fotóztam le, annyira horror... |
(#28908) STTaradder válasza csíkosháTTú hozzászólására (#28899)
|
Válasz •
|
Jan 27, 2014 |
|
Enyém sem szebb, igaz nekem ez az első ilyen bekötésem. |
|
|
|
2024. Nov, 24. Vas 6:49:25 |
|
Jelenleg 9 fő olvassa az oldalt |