Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » DCC profiktól (nem csak) profiknak
DCC profiktól (nem csak) profiknak
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:

Lapozás       16/64    
(#31936) enamessias hozzászólása Válasz Ápr 12, 2014
Ma, két ESU LokPilot micro V4.0 füstölt el pár percen belül. Szó szerint, most zárlatosak, lecsapják a központot. Egy 8 tűs és egy 6-os. Mindkettő tökéletesen működött egy órával azelőtt. Vettem egy Fleischmann kis gőzöst, gyárilag szerelt dekóderrel. Ma került kipróbálásra. Első parancsra reagál, utánam ár semmire, csak stoppal állítható meg. Van egy ilyen Tran dekóderem is. Egy döglött Digitools, meg egy Lokpilot V4.0 DCC, amit írni-olvasni lehet, de mást nem csinál.
Most én vagyok ilyen szerencsétlen, vagy egy forintot se érnek ezek a dekóderek?
(#31937) etwg válasza enamessias hozzászólására (#31936) Válasz Ápr 12, 2014
Ne kapkodj! Annál komolyabb szerkentyüket fogdozol minthogy ugy bánj velük mint a joember a bicskával.
Szép sorrendben probáld leirni mid van, mikor, mi történt, mert az elektronika nem szokta ugy bedobni a törülközöt ahogy te ecseteled.
Az sem megoldás, amikor elfüstölsz egy kütyüt, akkor azonnal kibrobálsz egy másikat is, hátha azt is sikerül...... (kivéve azt az esetet, amikor kimondottan ez a célod, de akkor szolj, mert tudunk sok száz, sokkal látványosabb megoldást is. )
(#31956) enamessias hozzászólása Válasz Ápr 12, 2014
Nem kapkodok, ez a termés hónapok munkája, csak tegnapra sok jutott belőle. Megpróbálom leírni, de hosszú lesz.
A héten jött meg a Rivarossi HR2378 Pályaudvari akkumulátoros rendezőmozdonya és hozzá egy 6 tűs ESU dekóder. Amit tegnap összeraktam tesztpályát, azon próbáltam ki. Semmi bonyolult, Ecos2 közvetlenül rákötve a pályára. Első pár centin kontakt hibával küszködött, de amint megtett 5cm-t, bejáródott és vígan tett 4-5 kört, oda-vissza. Lendületből átjutott a kitérőkön is., ezután levettem és másik mozdony került fel a pályára. Végigpróbáltam jópár mozdonyt, majd leültem a gép elé megnézni mik a hírek a nagyvilágban, addig az ICE rótta a köröket. Azzal még sose volt bajom, gyári dekóderrel van szerelve, most 5-10 percenként megállt a vonat és másodpercenként villogtatta felváltva a mozdony fényeit. Egy STOP és GO javított rajta és újra körözött. Elmentem kajálni, addig semmi nem volt a pályán. Jóllakottan újra akartam látni a csöpp mozdonyt akcióba. Felhelyezés után mikor sebesség parancsot adtam neki, ugrott egy centit és megállt. Először azt hittem kontaktos, megpöcköltem, erre megint ugrott egy centit és megállt. Ekkor lekaptam a kasztnit és szemrevételezés után már csupaszon került vissza a sínre. Ekkor feltűnt, hogy a LEDek mindkét irányba egyszerre (?) világítanak, tehát áramot mégis kell kapjon. Egy pillanattal később elkezdett halványulni a fénye, majd enyhe füstszag kíséretében még azelőtt lekapcsolt a központ, hogy rácsaptam volna a STOP-ra. Ezután hibakeresés következett, de nem találtam semmit. A történtek után, hiába raktam vissza a pályára, zárlatot okozott. Végig néztem a központ beállításait is, de semmi hibát nem találtam, feszültség is jó volt. Próbáltam szoftveresen re-startolni a központot, de belefagyott a boot-ba. Áramtalanítás után újraindult rendesen. Feszültséget újra ellenőriztem, még mindig jó.
Hát, jó, akkor jöjjön egy olyan mozdony amivel még sose volt bajom, mindig jól ment. Egy órával azelőtt is tökéletesen járta a köröket. Felrakom a pályára, központon kiválasztom a listából, majd rányomok a GO-ra. Azonnal lekapcsol a központ. Ezt nem hiszem el! Újra hibakeresés, sehol semmi. Ha bekacsolom, egyből letilt zárlat miatt. Mondom, biztos a pálya zárlatos. De ha levettem a mozdonyt, akkor jó volt. Hogy végleg kizárjam a pályát, a kábeleket egy réz/bronz érintkezővel a kerekekhez érintve ugyancsak zárlat. Tehát a mozdony/dekóder a ludas. Szétszedve a modellt annak is füst szaga volt.
Ezek után kipróbáltam még két másik mozdonyt, azok mennek rendesen.

Fleischmann gőzös, a héten érkezett beépített gyári dekóderrel. Egyszerű a történet. Kivettem a dobozból, felraktam a sínre. Gyárilag 3-as címen elérhető. Legelső parancsot, amit neki címzek, azt teljesíti és úgy is marad. Tehát elindul és nem áll meg, egészen addig, amíg nem áramtalanítom. Egy STOP és GO páros után, megint az első parancsra reagál és utána más semmire.

Karácsonykor vettem egy ROCO M62-t használtan. Volt is benne egy dekóder, előző tulaj azzal használta gond nélkül. Januárban tudtam kipróbálni. Elsőnek a hosszú címet átírtam rövidre. Tett egy kört a pályán és utána nem reagált semmire, meg se lehetett állítani. Dekóder reszet, majd újra beállítva, egy kör után nem reagál, nem áll meg. Csak az áramtalanítás után javul meg egy kör erejéig. Ok. biztos már szar volt a dekóder. Vettem bele újat. Két kört ment a pályán majd megállt. Azóta írni-olvasni lehet a dekódert, de semmi mást nem csinál. Nem mozdul, nem világit.
Másik mozdonyból kivéve egy harmadik/negyedik dekóderrel megy szépen.

Volt egy Tran dekóderem is, az is első nap mondta be az unalmasat. Azt kicserélve máig jó a mozdony.
(#31988) diginewl válasza enamessias hozzászólására (#31956) Válasz Ápr 12, 2014
Nem akarok beleszólni - mert választ nem tudok adni - de a leírásból az derül ki, hogy EDDIG semmi baj nem volt. Most elkezdett sok gond lenni hirtelen, nagyon sokféle dekóderrel.
Jól olvasom?
Kérdésem: van-e másik központod?
Én valahogy megpróbálnám a központot kizárni a hibás dolgok közül, de valahogy ordít, hogy ott lesz a baj.
Annyira sokféle dekóder szállt el, hogy az nem tudható be egy gyártási hibának, pechsorozatnak.
Lehet ennek a high-tech központnak valahogy ellenőrizni a működését? (nem-e ad le valami tüskét, vagy bármit a sínbe, amit nem kellene?) Lehet, hogy erre érzékenyek egyes dekóderek, és füstölnek.

(#31989) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#31988) Válasz Ápr 12, 2014
Akkor csak az övé döglött meg, mert az enyém több mint egy éve működik és tökéletes jelalakot ad le a sínre!
Ezt oszcilloszkóppal néztem meg ma.

Én azon sem lepődnék meg, ha a sínre a maximum feszültség menne ki, mert a tápegysége fokozatmentesen állítható. Az meg már ok lehet a tömeggyilkosságra!
(#31992) etwg válasza diginewl hozzászólására (#31988) Válasz Ápr 13, 2014
Nekem is hasonlo érzéseim vannak, föleg abbol kifolyolag, hogy minden dekodér füsttel távozott az elök sorábol. A füst egyöntetüen a tulterhelés jele (amihez, nem kevés, áram is kell). A tüskék kivégeznek, azaz ott nincs füst legfeljebb egy kis villanás, de az sem mindig).
Ezért vetettem fel a kapkodás kérdését, mert a füst elött melegedés szokott lenni, az elött meg áramnövekedés. Az lehet mechanikus ( motor, áttétel, rossz pálya) eredetü, de lehet a központ hibája is, tul sok energiát ad ki, nem szabályoz vissza, nem reagál a tulterhelésre, de lehet egyedi beállitási hiba is - rossz teljeseitmény/sebesség kompenzácio. Ha ez pl. negativ belsö ellenállásba megy át, akkor pl. egy szorulo motorra ahelyett, hogy elinditaná a tuláramvédelmet még extra áramot juttat, amit aztán a dekodér diszkofüsttel jelez.....
(#31998) enamessias válasza diginewl hozzászólására (#31988) Válasz Ápr 13, 2014
Tavaly még MM volt egy kezdő készletből, Januárban jött az ESU. Akkor is szálltak el dekóderek, csak még nem volt ennyi mozdonyom. Akkoriban ment tönkre a Tran és Digitools is, de a MM-re és a szar tápjára lett fogva.
Amikor elkezdtem használni az ESU-t, akkor is kb 2 dekoder lett használhatatlan. Most meg még 4, de csak 2 füstölt, mindkettő ESU LokPilot MINI volt. Csak ez a kettő zárlatos, a többi "csak" nem működik megfelelően.
Oszcilloszkópom nincs, ezer forintos multiméterem van, amivel 1-2 tized eltéréssel ugyanazt mérem mint a központ.
(#31999) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#31989) Válasz Ápr 13, 2014
Cseréljem ki egy laptoptápra?
(#32000) enamessias válasza etwg hozzászólására (#31992) Válasz Ápr 13, 2014
Melegedés: Mi még a normális?
Próbáltam nyitott kasztnival futtatni őket és 1-2 kör után kézrátétellel vizsgálni a hőmérsékletet. De nagyon különbözőek voltak típusonként. Volt ami csak langyos volt, másik felmelegedett jobban, vagy éppen nem tudtam rajta tartani a kezem. De ez a forró dekóder még mai is működik...
(#32001) HOTotya válasza enamessias hozzászólására (#32000) Válasz Ápr 13, 2014
Melegedni (kicsit)szabad egy dekódernek,de forrónak lenni tilos!!
Hány volton járatod a rendszert??? Milyen a voltmérőd,mert lehet,hogy az is csalhat!!!16-18V között max!!! Az alkatrészek "szórása" végett lehet,hogy van amelyik kibírja illetve elfüstöl!!!
(#32004) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32000) Válasz Ápr 13, 2014
Hát ezaz, sajnos hasonloan mint az orvos, csak abbol tudunk következtetni, amit elmond a paciens. ( mennyivel különb egy állatorvos, azok paciensei legalább nem beszélnek ezt azt... ).
Az is fontos, hogy mi melegszik, ha processzor, akkor baj van, ha a tranzisztorok, akkor az 40-50 fokig elfigadhato, legfeljebb lyukat olvasztanak a kaszniban, de az már mindenképpen ok az aggodalomra, ha a tranzisztorok melegednek. Ilyenkor mindenképpen mérni kellene, ami viszont nem egyszerü dolog ( ha nincs ilyesmi beépitve a központba mint pl. a Tranba).
Az elsö kiégett dekodért el kéne vinned valakihez, aki ért hozzá, hogy állapitsa meg mi ment tönkre. Ebböl következtetni lehet az okra.
(#32007) enamessias válasza HOTotya hozzászólására (#32001) Válasz Ápr 13, 2014
17.0V a központ szerint, 16.9V Multiméterrel mérve. Olcsó gagyi sima voltmérő. Nincs más műszerem. De csak nem téved mindkettő?
(#32008) enamessias válasza etwg hozzászólására (#32004) Válasz Ápr 13, 2014
Olyan picik a dekóderek, plusz a szigetelés rajtuk van, hogy nem tudom eldönteni mitől melegszik, az egész meleg. Illetve nem mindegyik melegszik. Borítékba befér az összes dekóder, haza tudom postázni. Csíkos Mestert kérdezzem meg, hogy foglalkozna e velük?
(#32009) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32008) Válasz Ápr 13, 2014
Azt majd beszéld meg vele, hogy hajlando-e halott dekoderekkel foglalkozni.
A feszültség stimmel ilyen jeleknél a müszerek nem tévednek ( még a gagyik sem), de egyre hihetetlenebb a történet. Épp most jöttünk az egyik baráti klubbol ott is hasonlo központ van mint nálad, és vagy 30 mozdony volt üzemben, minden gond nélkül. Elmondásuk szerint eddig nem füstölt el 2-3 dekodéren kivül semmi ( náluk is elöfordul minden, csak ha ök digitalizálnak akkor a Zimo dekodéreket veszik, egyes modellek már az 5. X-t tapossák.)
(#32012) enamessias válasza etwg hozzászólására (#32009) Válasz Ápr 13, 2014
Vagy én nem veszek észre valami triviális dolgot, vagy csak ennyire szerencsétlen vagyok, hogy kikapom a hibásakat. Mert ki lett cserélve már minden: központ, kábelek, pálya, mozdonyok, dekóderek. Két mozdonyt kivéve minden új. Oszcillátor hiányában további ötleteim nincsenek.
Esetleg láttam egy olyan megoldást, hogy PC hang bemenetére lehet kötni a DCC jelet. Azzal megvizsgálható például a jelalak? Vagy csak a parancsokat tudja értelmezni a program? Érdemes ebbe az irányba elmozdulni?
(#32014) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32012) Válasz Ápr 13, 2014
Oszcillátor biztosan nem kell, legfeljebb oszcilloszkop, de azt se firtasd nagyon. Annak a használatához sok éves gyakorlat kell ( márha nem elégszel meg a vonalak nézegetésével).
Ugyanez van a hangos analizissel, azt is csak szoftware guruk tudják használni.
A te esetedben sokkal inkább valamilyen triviális gond lesz, amit nem veszel ( vettél még) észre.
Az ilyen eseteket fejben kell komolyan elemezgetni, mielött egy ujabb dekodért teszel sinre. Pontosan tudni kell, mikor mit tettél, hol történt az eset stb. Ez persze nem egyszerü feladat, de ez az egyetlen ut, kideriteni hogy valoban mi történt.
A minap beszélgettem egy fejlesztövel, aki 14 év után bukkant az általa irt SW hibájára. A berendezéseiböl sok 10 ezer darab müködik szerte a világban, de csak néhány esetben jött reklamácio.
Szoval jobb, ha esetleg videozod, amikor meneszted a vonataidat, és visszanézed mi is történt, ha füstjelek jöttek.
Persze lehet, hogy peched volt azzal a 2 darabbal, ami viszont extra figyelmeztetés, hogy ezuttal jobban oda kell figyelni minden gombnyomásra stb. És ezt meg kell tudnod ismételni!
(#32017) enamessias válasza etwg hozzászólására (#32014) Válasz Ápr 13, 2014
Oszcilloszkóp természetesen, csak elírás volt. Tanultam a használatát, volt is nekem otthon anno, bár már régen volt.

Új tünet jelentkezett! Most sikerült tetten érni feszültség ingadozást a sínjelen! Nem folyton csinálja, ezért nem vehettem észre. Sokszor leellenőriztem, mindig jó volt. De most felrögzítettem a voltmérőt a sínszálakra és figyeltem a feszültség változást, ahogy egy mozdony rótta a köröket. 10 percig semmi különös nem volt, terhelésre max 0.3 Voltal lett kevesebb, majd elkezdett ingadozni! Megállítottam és levettem a mozdonyt a sínről. Terhelés nélkül, azaz semmi nincs a síneken, csak az üres pálya, így is ingadozik! A központ továbbra is stabil 17.0 Voltot mutat!!!
Kihúztam a tápkábelt a központból, majd vissza. Újraindulás után megint stabil a feszültség. Megint mehetett a vonat körbe-körbe. 20 percig nem jelentkezett semmi hiba.

Másik dolog, hogy rámértem a külön, a központ nélkül a tápjára! Az normális dolog, hogy a 15-21V egyenfeszültség mellet mérek még 32-48.8V váltófeszültséget?

20140413_145...jpg

20140413_145...jpg

(#32018) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32017) Válasz Ápr 13, 2014
Ez milyen trafo? Köss rá némi terhelést mert ugy könnyen falos értéket kapsz. ( elég egy kis izzo, vagy 5-10 kOhmos ellenállás.) ha igy is marad a 40 V akkor baj van.

>32V már komoly baj. Ennyit nem bir ki egyetlen alkatrész sem. Nézd meg még egyszer, mert lehet, hogy rosstat mérsz. 24V-nál nem szabad többet mérned sehol.
Váltofeszültséget igy ne mérj, mert az ilyen müszerek többnyire hálozati áramra vannak, kalibrálva és effektiv értéket igyekeznek mutatni, csak éppenséggel azt nem tudják mérni, igy belsö büvészmutatványokkal érik el, hogy 230V~ mérésére (amit a müszer vagy kb. 310V-nak vagy kb. 170V-nak lát) 230V-t mutasson.
DCC-t a legbiztonságosabban egyenáramu müszerrel lehet mérni, ha elé kötsz egy diodát meg párhuzamosan a bemenettel egy kb. 1uF-s kondit. Ez 100%-ban a DCC feszültséget mutatja amit a müszer nem számol át.
Nem irod hol és mennyit ingadozott a DCC jel.
(#32019) enamessias válasza etwg hozzászólására (#32018) Válasz Ápr 13, 2014
Az ESU-nak külső tápja van, a képen ez látható. Van rajta egy potméter, amivel állítható a kimenő feszültsége 15V-21V-ig. Ha a Táp 18.3V-ra van állítva, akkor a központból 16.9V megy ki a sínekre. Kondi és dióda nélkül (váltóáramon mérve), mert az nincs itthon.
Találtam itthon 4db 1k ellenállást, ezeket sorba kötve, hiába terheltem le a tápot, változatlanul tudok mérni váltó 40.1V-ot rajta a 18.3V egyenfeszültség mellet! Ezt a központ kapja.

Az ingadozás a sínjelen volt észlelhető és leolvashatatlan a mértéke. Nullától 17 Voltig volt minden, másodpercenkét teljesen más értéket irt ki a műszerem.

20140413_141...jpg

(#32020) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32019) Válasz Ápr 13, 2014
Ha van rajta egy poti a kimeneti feszültségre, akkor már a kimenet nem lehet AC, azaz rosszul mérted, vagy tényleg begerjedt a trafo ( amigy DC van az adatlapon is) és igy keletkezett a váltoáram. Ha terhelés alatt is megmard akkor kuka.
(#32021) enamessias válasza etwg hozzászólására (#32020) Válasz Ápr 13, 2014
Hát pont ez az! Már rég volt, hogy iskolában tanultam elektronikát, ráadásul pont hiányoztam azon az órán mikor a kapcsolóüzemű tápokat tanították, de szerintem se kéne ott legyen ekkora mérhető AC feszültség. Már azért mértem rá mert minden más stimmelt.
Gondolom ez meg tudja zavarni a központot is és ha ez kijut a sínekre akkor meg is van a magyarázat a dekóderek hullására.
Amúgy meg nem kuka, még garanciális, csak vissza kéne küldenem Németbe. Vagy jó ide egy 17V-os laptop töltő? Mert akkor nem postáztatom vissza az egész központot mert szar a tápja.....
(#32026) HOTotya válasza enamessias hozzászólására (#32019) Válasz Ápr 13, 2014
Lehet,hogy a potija szart be....és azért csinálja az egész hülyülést!! Dobd ki és vegyél egy Trant... Tudom ez reklám,de Csíkos évek óta használja és nem sok romlott el neki!! Nekem is az van !! Igaz nem egy szépség ,DE strapabíró megbízható és a modellezésnél ez is számít!!!
(#32028) enamessias válasza HOTotya hozzászólására (#32026) Válasz Ápr 13, 2014
...csak szóljak, hogy mikor dobom, mert elkapod?
Ugyancsak nem a központ a szar, ha minden igaz, hanem a tápegysége. Kár ezért egy egész rendszert le degradálni. Hozzáteszem annó a Tran és ESU közt vaciláltam, de mivel kütyübuzi vagyok ,így lett ESU belőle.
MM-nél is elég a gyári tápot lecserélni és máris használható lesz, tudtommal.
Ha a poti lenne ludas, akkor nem csak a DC-nek kellene ugrálnia? Mert a táp konstans adja ezeket az értékeket. Már keresek egy laptoptöltőt helyette. Volt egy univerzális 5A-os egy óriás notimhoz, csak azt villámcsapás érte. Egy ilyen kellene, azon kapcsolóval lehet feszültséget váltani és adnak mindenféle dugót hozzá.
(#32031) HOTotya válasza enamessias hozzászólására (#32028) Válasz Ápr 13, 2014
Kinyitom az ablakot....küld fénypostával...
(#32052) JZoli válasza enamessias hozzászólására (#32028) Válasz Ápr 14, 2014
A helyetekben először keresnék egy jobb mérőműszert, vagy oszcilloszkópot (kölcsönbe, ha nincs), mert az a 40 Volt körüli érték nem is olyan biztos. Mivel van olyan multiméter amit a négyszög jelek nagyon meg tudnak keverni, ha ez amivel mértél ugyanilyen akkor előfordulhat, hogy a műszer hibájából mér ennyit. Természetesen a tápegység még ettől lehet rossz, gondolok itt a sok tönkrement dekóderre, vagy a feszültségingadozásra.
(#32053) csíkosháTTú válasza enamessias hozzászólására (#32019) Válasz Ápr 14, 2014
Nna szóval!
Ha nem gond, akkor postázhatod a dekódereket, a Tran DCX52D/S dekódered garos, azt cserélem újra.

Első kérdés: az ESU-hoz adott tápegység az - diplomatiukusan szólva - nem egy minőségi és árkategória az ECoS központtal. Ennél jobbat tudok prezentálni 6.500Ft-ért*. Egyébként ez is, meg az is, ami Neked van, egy kapcsolóüzemű DC táp, vagyis egyenáramnak kell belőle kijönnie. Semmi mást nem mérhetsz a kimenetén! Ha mégis, akkor hibás a tápegység. megjegyzem, a tiszetességes ilyen tápegységek két dolog ellen védettek kell legyenek:
- kimeneti rövidzárlat és túlterhelés,
- kimeneten feszültség megfutás, vagyis a leírtnál nagyobb kimenő feszültség.

A leírásod alapján ezen a téren komoly kihívásokkal küzd az egység. Első körben levél az ESU-nak, jönnek Neked egy másik táppal, garanciában. Remélem a központ kibírta ezt a megpróbáltatást...
De ezt könnyen ellenőrizheted, ha van odahaza egy laptop töltőd, ami legalább 14V-os - max 19V -kimenettel rendelkezik. Ha ezzel kezded használni, akkor a központból kimenő sínfesznek kb. annyival kell alacsonyabbnek lennie, mint az edereti gyári táppal, vagy kb. 0,5V-tal. Vagyis, ha 14V-os a laptop tápod, akkor 13.5V lesz a sínfesz. Az árammal most ne törödjünk, legfeljebb kevesebb mozdony mehet egyszerre, de ez csak teszt, egy rendes laptop táp amúgyis legalább 2,5A-es, addig lehet majd terhelni a sínt.

Dekóderek: két dolog miatt szoktak füstülni általában ( az esetek 95%-ban):
- valamelyik kimenet, vagy a kék vezeték közvetlen sínjelet kap,
- túl magas bementi feszültség a sínről.
Az első ellen nincs védelem, és sajnos a második ellen sem nagyon. A kimenetek rövidzárlata ellen van védelem, pl. ha azt látod, hogy egy Lenz dekóderes mozdony csak áll a pályán, és felváltva villogtatja a lámpáit elől/hátul, akkor a dekóder motor kimenetén zárlat van, vagyis a modell motorja zárlatos. Vagy leégett, vagy túlolajozás miatt az olajos szénkefepor úgy elkoszolta, hogy attól zárlatos. Sajnos akkor is elszáll a dekóder, ha a 6 lábú, NEM651-es aljzattal ellátott modellek esetében pl. a világítás izzója zárlatos, ugyanis ennél a szabványnál a közös pólus nem a kék, hanem a bal sínszál.

*: ha gondolod, akkor 9.500Ft-ért tudok olyan tápegységet adni neked, amit a Miniversum is használ: ez egy 5A-es, 18V-os ipari tápegység. Egy kicsit profibb, mint ezek a műanyag dobozos laptop tápok, amit az ESU is ad.

Várom a postát!
(#32060) enamessias válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32053) Válasz Ápr 14, 2014
Tegnap rendeltem egy laptop tápot állítható feszültséggel, sokféle csatlakozóval, pár nap és itt lesz. Azzal tesztelem majd a központot. Ha nem lesz teljesen hibátlan, akkor a tápjával együtt az is megy majd vissza garanciába, mellé még 3 ESU dekóder is amit kinyírt.... De ezt még megvárom.
A táp érdekel, nyáron majd megyek haza és akkor majd személyesen megbeszéljük. A dekóder csere is ráér addig.
Idézet:
„Lenz dekóderes mozdony csak áll a pályán, és felváltva villogtatja a lámpáit elől/hátul, akkor a dekóder motor kimenetén zárlat van, vagyis a modell motorja zárlatos. Vagy leégett, vagy túlolajozás miatt az olajos szénkefepor úgy elkoszolta, hogy attól zárlatos”
Ez egy Roco gyári ICE 2 szerelvény, köszi a tippet, szétkapom és megpróbálom kitakarítani.
(#32068) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32053) Válasz Ápr 14, 2014
Csíkos!

Nekem akkor miért nem szarakodik? Ugyanez a rendszer. Hidd el, hogy ez nem a ROCO gagyi művek tápja!
Stabil kimenő fesz. és terhelésre is stabilan tartja!

Lécci!
(#32069) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#32068) Válasz Ápr 14, 2014
Attila leírása alapján az a darab hibás.
Amúgy ennyi pénzért, amennyibe az ESU ECoS kerül, szerintem belefért volna egy rendesebb táp, mégha drágább is lenne nagytételben mondjuk 5€-val... Az ilyen szintű tápokat én 6.500Ft-ért tudom adni, a Miniversum tápjait meg 9.500-ért. Mennyi is egy ECoS? Úgy 180-200.000Ft? Kb úgy aránylik a két összeg, mintha az Audi A3 Sedan-t Komoran gumikkal hoznák forgalomba...
Úgy látszik, hogy a DCC achilles sarka pár gyártó "jóvoltából" a tápegység kérdése... Szerintem egyáltalán nem véletlen, hogy az egyik gyártó a központjához egy jókora Wiess gyártmányú, echte "Made in Germany" trafót ad, a mai napig. A komplett szett 300Euro a műhelyben.
(#32075) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32069) Válasz Ápr 14, 2014
Itt azonban egész más lesz a balhé. Akármilyen ocska is a táp, 40 V kizárt, hogy átmenjen a központon, illetve azt is valoszinü, hogy kinyirná. Igy kétlem, hogy az a mérés valos értéket mutat, vagy az okozná a dekodérék hirtelen halálát.
(Amugy az viszont egyáltalán nem ritkaság, hogy a méregdrága készülékekböl, szerkezetekböl hiányzik 30 cm kábel, vagy egy dióda (mert azokra már nem tellett).
(#32082) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#32068) Válasz Ápr 14, 2014
Amiért mondjuk nekem az egyik joy-t csámpásan forrasztották be és emiatt picit akad a burkolatba. Vannak, lehetnek gyártási hibák.
De nemsokára megjön a töltő és majd okosabbak leszünk.
(#32095) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32069) Válasz Ápr 14, 2014
Az ECOS2 köszönhetően a magyar üzletpolitikának 200.000.- Forint. Én 450 Euroért vettem.

Ettől függetlenül nem tartom kizártnak, hogy hibás a táp egyes gyártóknál. Viszont azért az ESU-t és a ROCO-t egy szinten emlegetni, hát én nem tenném.
(#32104) roozsa hozzászólása Válasz Ápr 15, 2014
Kérnék egy kis segítséget. Vettem egy Digitools PC illesztőt és építenék hozzá S88 visszajelző modult. A mellékletben csatolt kapcs.rajzon szereplő modul megoldás lehet?

s88_sch.gif

(#32105) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#32095) Válasz Ápr 15, 2014
Nem emlegettem egy lapon a ROCO kütyüt az ESU ECoS-szal... nem egy kategória a kettő. Sajnos a ROCO által szállított összes tápegység vacak, a Z21-ét kivéve. (Csak a Z21-nek meg a start szettes, fehér változatából pár hardveres, és egy csomó szoftveres dolog hibádzik a feketéhez képest...)

Az a táp valószínű hibás, ami Attilának jutott...

etwg!
Azt én is kétlem, hogy 40V-t lehetne mérni bárhol is, de az ingadozás nem tesz jót semminek. Különösen a dekódereknek, és sajnos ebből a szempontból az ESU micro nem egy harcedzett valami, rendkívül érzékeny szerkezet, 15V-os DCC sínfesz felett hajlamos elfüstölni. Több év szervíztapasztalat azt mutatja, hogy a mikró dekderek között ez bumfordi kis jószág (a legnagyobb mind közt), nem igazán egy strapabíró valami.

Csak halkan jegyzem meg:
A komolyabb gyártók nem kapcsolóüzemű tápegységet adnak a vezérlőkhöz, hanem egy jókora trafót, és a stabil tápfeszültséget a központ maga csinálja meg magának: Lenz, Tran, például. A műhelyben árulgatott nanoX-s88is azért kap tápegységet trafó helyett, mert egy 3A-es trafó ára nagyon magas... (Egyébként a központ maga belül egy nagyáramú feszültségstabilizátorral kezd, eleve trafóhoz lett tervezve.)
(#32109) diginewl válasza enamessias hozzászólására (#32060) Válasz Ápr 15, 2014
Üdv!
Ledöbbenek ezen a "histórián"!
Azért, mert mindig csak a roco-t szidták a tápja miatt. Olyan DCC jön ki belőle, amit a betáp oldalon kap. Ez a drága központ is a tápra bízza magát? Ez hihetetlen. Jó lenne ezt valahol jelölnie a gyártónak, hiszen, ha elromlik a tápegység akkor nyírhat mindent maga után.

Nekem ezért tetszik a picike nano-x s88- központom, mert be tudom állítani rajta a max kimenő dcc feszültséget. Előtte meg ingadozzon a táp, ha akar, több nem mehet a sínre, maximum kevesebb. (Mintha ezt írta volna CsíkosMester is)

Mindenképpen írd meg, mi lett az új táppal a tapasztalat, ha megérkezett. Mi tanulunk belőle, az esu meg remélhetőleg gariban kicserél, majdnem mindent.
(#32116) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32105) Válasz Ápr 15, 2014
Egy kapcs táp nem ingadozhat ( a konstrukcio miatt). Az ellentétben egy mezei trafoval nem csinál valamilyen feszültséget, amit aztán egy kisebbre kell stabilizálni. A kapcstáp alapbol azt adja, amire tervezték és ugy kapcsolgatja a primér kört, hogy a kimenet stabil legyen. Olyannal sem futottam még össze, hogy változott volna feszültség, alapszokása, hogy meghalnak - nincs kimenet. ( több 10 ezer termékünk van ilyen táppal üzemben.)
Ezek az olcso müszerek viszont bármit képesek mutatni, ha nem sikerül eltalálni a jo méréshatárt - és nyilván egyenáramra ( 20V) váltoáramu modban az isten tudja mit mutatnak, ezért kétlem a mérés helyességét.
S kizárt, hogy az ESU tudjon valamit kezdeni az állitolag 40v AC-val, azonkivül, hogy füsttel jelezné az elmenetelt.
Az 100%, hogy nem az állitolagos 40 V ártott a dekodéreknek.
(#32122) zsolesz74 válasza roozsa hozzászólására (#32104) Válasz Ápr 15, 2014
Igen, nekem is ez a gyűjtőáramkör van az asztalom alatt!

Ha kell NYÁK, vagy építőkészlet nekem van kompletten.
(#32126) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#32116) Válasz Ápr 15, 2014
Idézet:
„Egy kapcs táp nem ingadozhat ( a konstrukcio miatt). ”

Elvileg. Gyakorlatilag...
(#32127) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#32109) Válasz Ápr 15, 2014
A ROCO tápjai vacakok, ez tény. Az ESU-hoz adott tápoknál ez az első eset, hogy annak a hibájára gyanakszunk. Még az olcsó Navigator (vagy, jobban ismertebb úgy, hogy Bachmann Dymanis?) tápjai is azért elég stabilak.
(#32132) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32126) Válasz Ápr 15, 2014
Hát olyannal még nem találkoztam ( de attol még lehet, föleg azon átkapcsolhato tápok esetében), pedig volt egy idö amikor naponta voltak bajok a tápokkal, de egyetlenegy sem a feszültségét változtatta, hanem dögledezett, nem indult el, vagy kikapcsolt. Volt szerencsém áttanulmányozni egy sereg konstrukciot ( kerestük a jot) és szinte valamennyi igy müködött, a kimenetröl vezérelte a nagyfesz. részt. Sokban még stabilizátor sincs, szerintem nem is kell, csak tulfesz védelem. ( Irom ezt sok ezer táp szinte napi tapasztalata alapján).
(#32134) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#32132) Válasz Ápr 15, 2014
Pedig van ilyen, sajnos. Túl jó tápokat láttál eddig...

Van olyan, 3A-esnek árult cuccos, aminek a kimenő feszültsége terheletlenül, 15V-ra állítva 15,5V (ez nem baj), 1A-rel terhelve meg 13,8. Pedig az van ráírva, hogy "regulated"... Csak nem mindegy, hogy hogyan.

Nekem az bajom az általam ismert két, elvileg csúcskategóriás DCC vezérlővel (ECoS, és Viessmann Commander), hogy a sok csiri-biri mellett elegánsan elhanyagolták a tápegység kérdését, és a sínjelet előállító eszközeik is csak jókora hűtőbordán viselnek el tartósan több Amper rajtuk átfolyó áramot. Ehhez képest egyiken sincs semmilyen érdemi hűtőfelület...

Többieknek.
Tessék megnézni a Lenz LZ10x központokat, az egész fémdoboz egy hűtőborda, ahogy a Tran ZF5-is. Az Uhlenbrock Intellibox-okon is ott a hátlapon a hűtés, és a nanoX-s88 on is, ha becsületesen van összerakva.
Ettől még az általam kifogásolt cuccok működhetnek jól is, csak az igazán profik felépítése nem ilyen. Nagyon nem. A szép berendezés tele van kapcsolókkal, tekertyűkkel, LED-del, meg LCD-vel, az okos berendezésen meg egy sincs...
(#32137) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32134) Válasz Ápr 15, 2014
Semmi baja az ESU tápoknak. Majd meglátjátok!

A LENZ azért fémdobozos, mert minimál design, árban sem hasonlítható össze.

A hűtőborda. Én nem bontottam meg a tápegységét az ECOS2-esemnek, de más eszközökét igen és 5A alatt nincsenek látványos nagy batár bordák.

Az ECOS2-ben van egy hőmérséklet kijelzés, egész nap megy az eszköz, és 41°C.
Számítógépen az alaplapi és proci hőmérők hasonló értéken mennek, szóval nincs szélsőséges eset.

Várom enamessias válaszát, reakcióját mi volt a baj a rendszerével.

Viszont 18V-on járatott rendszerről beszélünk az ő esetében.

Én 14,5V-on használom, ahogy kell!
(#32138) zsolesz74 hozzászólása Válasz Ápr 15, 2014
SZOLGÁLATI!

Megjelent az ECOS1 és ECOS2 teljes szoftver frissítése 4.0 verzióra.
Jelenleg RC1 változatban letölthető az ESU oldaláról, és van benne magyar nyelv.

Első tesztek szerint tudja, amit az update oldalon írnak róla!

(#32140) enamessias válasza zsolesz74 hozzászólására (#32138) Válasz Ápr 15, 2014
Idézet:
„van benne magyar nyelv”

Ez most komoly? Azért nem foglalkoztam vele, mert azt hittem csak Német! Amúgy is csak Angolra számítottam. Kellemes meglepetés!

Telepítési útmutatót és figyelmeztetéseket mindenki figyelmesen olvassa el! A 4.0.0 új fájlrendszert használ, ezért telepítéskor újra lesz particionálva a szerkezet. Emiatt nem lehet ezután soha visszarakni a régi fw-eket!
(#32143) enamessias hozzászólása Válasz Ápr 15, 2014
Mai nap se múlik el események nélkül. Amit rendeltem laptoptöltőt raktár készletről a Conrádtól, az mégsincs nekik készleten, várni kell 2-3 napot...
Sebaj, ma eszembe jutott, hogy vannak nekem régi 12V-os tápjaim. Kiderült, hogy etwg-nek lett igaza és a mérőműszerem mutat valótlant, mivel nem hiszem, hogy a házban lévő összes táp hibás volna. Mindegyiknél mutat váltóáramot is.
Így hát, akkor ott vagyunk ahol kezdtük. Mivel a multiméteremnek nem lehet hinni (kell vegyek valami normálisat, mit ajánlotok?) ezért a feszültség ingadozás se biztos, hogy volt, lehet csak a műszer hülyült meg. A központ, ugye, nem is mutatott változást.
Zsolesz74 már tegnap felvetette nálam a kérdést, hogy miért 18V-on megy? (Hozzáteszem a sínre 17V jutott ebből.) Mert a legtöbb leírásban 16-18V szerepelt, mint ajánlott feszültség. ESU honlapján nincs információ, de Digitools mozdonydekódere 20V-ig működik. Más egyébb funkció meg szervó, stb. dekóderek is 20-22V-ig. Vagy ezek szerint mégse?
(#32144) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32143) Válasz Ápr 15, 2014
Én forditva állnák a kérdéshez. Kideriteném melyik a legkisebb fesz. amin még megy a mozdonyok többsége. Ezt a feszt növelném egy volttal, és ez az optimális beállitás. Ha kiderülne, hogy valami mégsem megy, akkor még 1Volttal mennék feljebb. Igy biztos mindig a biztonságos oldalon vagy.
(#32145) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#32140) Válasz Ápr 15, 2014
A Flexmodell csinálta a magyarítást. Még decemberben beszámoltak róla, hogy készen vannak.

Csak az ESU béta teszterei voltak lassúak a szoftvertesztekkel!
(#32146) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32134) Válasz Ápr 15, 2014
Egyébként, hogy mi a jó és mi nem jó?!

Kevesen tudják, de pl a hamburgi Wunderland rendszerében 2200 Littfinski Daten Technik eszköz működik.

Mi hátast dobunk egy LENZ névtől, (és kb. az itt jelenlévők 80%-a most vadul google-zik, hogy mi az a LDT,) a németek meg a legnagyobb terepasztalukon nem LENZ-et használnak csak és kizárólag.
(#32147) enamessias válasza etwg hozzászólására (#32144) Válasz Ápr 15, 2014
Ezentúl így lesz. De ha hivatalosan bírniuk kéne ezt a feszültséget, akkor miért szálltak el?

Ma azzal kezdtem, hogy visszavettem minimumra a gyári trafóját, így a központ szerint 14V, mérve 13.3V jut a sínekre. Két vonatot futtattam az elmúlt pár órában. Semmi rendellenesség nem volt. Feszültségeket, folyton figyeltem. Mindkét modell kasztni nélkül ment, hogy azonnal tudjam ellenőrizni a hőmérsékleteket. Roco gyári dekódere kézmeleg lett, a LokPilot V4 viszont kifejezetten forró hozzá képest. Kézben még meg tudtam tartani, de ha a számhoz érinteném, megégetné azt.
Újra próbáltam a Fleischmann gőzöst beépített gyári dekóderrel. Világítást nem kapcsol, elindul, de nem lehet megállítani csak stoppal (ezt tudtuk eddig is) és pár másodperc alatt felforrósodik. Nem is kínoztam tovább
Az ICE 2 a szénkefe tisztítása után helyrejött.
Kipróbáltam még egy DigiDrive 2.1 dekódert, 10 perc után az is olyan meleg lesz, hogy nehéz a két ujjam közt szorítva megtartani.
(#32149) etwg válasza enamessias hozzászólására (#32147) Válasz Ápr 16, 2014
Ezekkel az adatokkal vigyázni kell.
A gyár, miután a vevök 99%-a laikus, kénytelen egyszerü kifelyezéseket alkalmazni. A valoságban azonban itt sokkal komolyabb összefüggések vannak. A dekodérek teljesitménye itt a mérvado, mégpedig nem a felvett, hanem az eldisszipált teljesitmény, ami a felvett és a leadott teljesitmény különbsége. De ezt igy lehetetlen megadni és ebböl keletkeznek a bajok. A leadott teljesitményhez hozzátartozik minden fogyaszto! A teljesitmény különbség meg a fesz és az áramok függvénye. Ezt sajnos a gyár nem igen tudhatja és a méretek miatt nem tudja nagyon tuldimenzionálni az áramköröket. Igy dekodered elvben kibirja a 22 V-t, de csak mondjuk 1VA-t tud eltüzelni. Egy motor teljesitmény igénye legyen 4W 12V-n . Ha a dekodér 22V-t kapcsolgat akkor elvben a motor teljesitménye 3W-t nö, azaz kb 7W. A motort nem fogod természetesen igy járatni, hanem maradsz az eredeti maximumnál, de a motoráram megmarad, azaz a 3 W-nak a dekodéren kellene elvesznie. Ez meg 3x annyi mint amit a dekodér tud ( és ehhez jönnek a világitások stb.) Azaz elég!
Ha leveszed a feszt 14V-re az elfütött teljesitmény 0,6VA lesz, azaz böven az 1VA-n belül.
( persze a fenti összefüggések joval bonyolultabbak mert ehhez jön az idö függvénye, amit a számitásban nem vettem figyelembe, ezért használtam W -t és VA-t mert az idöfaktor is beleszol - a be- és kikapcsolás hányadosa a PWM-nél). Szoval ilyen vagy hasonlo eszmefuttatással nem jöhet a gyár és emiatt pontatlanok az adatok.
Lapozás       16/64    
Frissek
  2024. Nov, 24. Vas
13:27:47
  Jelenleg 14 fő olvassa az oldalt
Hirdetés