|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#32386) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32383)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2014 |
|
Korlátot forrasztani soha sem volt egyszerü! Ehhez mindig trükkök kellettek. A gémkapocs nem egy optimális kiindulopont. ( a 100w-s páka viszont több mint elég erre)
|
(#32401) JZoli válasza jumo31 hozzászólására (#32383)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2014 |
|
Szerintem egyszerűbb lenne valamilyen 0,6-0,8mm átmérőjű rézdrótot beszerezni, azzal sokkal könnyebb dolgod lenne! |
(#32436) jumo31 válasza JZoli hozzászólására (#32401)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2014 |
|
Hát igen... köszi szépen.
Sajnos elég szkeptikus vagyok ezen anyagok beszerzése terén itt a közelembe.
De kutatok tovább...
|
(#32448) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32436)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2014 |
|
Azért ezt ne mond. Ha más nincs, akkor a helyi barkácsboltban ( villanyboltban) kapsz egy tekercs csengödrotot ( kétszinü nem licnis drot). Ez, a szigetelést lehuzva, éppen jo korlátnak, de sok minden másra is ( a terepasztal vezetékezésére). Az kb. 0,5 -0,7 mm vastag.
De ilyen kis darabokhoz hozzájutsz máshol is. A kábeltv-sektöl kapsz ingyen kis darab maradék koax kábelt, annak a belsö ere egy kemény bronzdrot ( majdnem olyan kemény mint a gémkapocs).
Ezeket mind remekül forraszthatok! ( ha megtanulod a forrasztás csinját binját). |
(#32468) JZoli válasza etwg hozzászólására (#32448)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2014 |
|
Valóban a koax belső ere kiváló erre a célra, mivel egyszerű forrasztani, meg elég kemény ötvözetből van! |
(#32485) csíkosháTTú válasza JZoli hozzászólására (#32468)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2014 |
|
Abból kétféle van, a kábel-tv célokra sokkal jobb tiszta réz vezető (ez eléggé puha), és az erre a célra - pisztolypákába hegynek - sokkal jobb rézzel futtatott acélszál. Vagyis erre a célra a gagyi kábel-tv kábel belső ere lesz a jó. |
(#32487) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32485)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2014 |
|
Valoban, ha olyat tud szerezni ( rézzel befuttatot acéldrot) akkor remek munkaasztalt lehet épiteni a korlátnak. Néhány erös mágnest kell egy vastagabb karton alá ragasztani, és azok szorosan egymáshoz fogják fogni a kartonra helyezett korlát forrasztando elemeit. ( sajnos az utobbi idöben mifelénk eltüntek az ilyen koaxok, ahogy hallom itt ott rezezett aluminiumdrottal probálkoznak, de a többség kemény bronzdrotbol van.) |
(#32490) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32448)
|
Válasz •
|
Ápr 22, 2014 |
|
Köszönöm szépen Mesterek a támogatást és az ötletet!
Volt pár rossz tapasztalásom, de lehet csak én voltam "korlátolt" Alternatív megoldásokra nem is gondoltam!
A forrasztás binjait pedig tovább tanulom!
Köszönöm srácok!
|
(#32513) csíkosháTTú válasza jumo31 hozzászólására (#32490)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2014 |
|
Forrasztási alapok, mert ezt még soha, sehol senki nem írta le:
1: fémtiszta felület!
2: megfelelő forrasztóón, lehetőleg gyantával töltött, 0,56-os, vagy max. 1mm vastag.
3: megfelelő hőmérsékletű páka, nem túl hideg, nem túl forró! Legjobb egy szabályozható valami, és 300-350°C körül általában szépen fog folyni az ón.
4: először át kell melegíteni a forrasztandó felületet! De nem úgy, hogy felveszünk a páka hegyére egy adag ón, és azzal csinálunk egy cinpacnit! Az csak randa, és nem is lesz jó! Mindenképp rögzíteni kell a forrasztandó fémet, előbb elkezdeni melegíteni a páka hegyével. A vörösréz a legjobb hővezető, oda szinte azonnal, felülettől függően 1-2másodperc után oda lehet tenni az ónt, és hagyni szépen elfolyni. (Minden más anyag rosszabb hővezető, ez növelheti az időt.) Vagyis rögzítjük a fémet, pákával előbb azt kezdjük melegíteni, és kis késéssel tesszük oda páka hegyéhez az ónt, annyit, amennyit felvesz. Ha már szépen elfutott az ón, akkor elvesszük előbb az ónt, majd a pákát, és hagyjuk kihűlni. A hülést lehet siettetni bio-légkompresszorral , vagyis fújjuk a felületet. Ezt érdemes kezdőknek először nem élesben gyakorolni, elég egyszer ráérezni az ütemre és a mennyiségre, utána rutin lesz. |
(#32520) SzerNoh válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32513)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2014 |
|
Nincs kedved cikként is leírni? |
(#32521) csíkosháTTú válasza SzerNoh hozzászólására (#32520)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2014 |
|
Momentan, leider keine zeit...
Nem nagyon van időm rá, meg igazából le is kéne videózni inkább. Majd valamelyik BTTB klubtalin, ha eljutok oda egyszer még az életben, és hátha a "TÉVÉ" felveszi |
(#32523) SzerNoh válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32521)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2014 |
|
Értem így már! |
(#32539) HOTotya válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32513)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2014 |
|
|
(#32540) jumo31 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32513)
|
Válasz •
|
Ápr 23, 2014 |
|
Szia Csíkos!
Amatőr módon forrasztok és eddig ez elég volt számomra.
De ez egy nagyon jó leírás!
Hálás köszönet, gyakorolni fogok!
Majd bemutatom mi lett a végeredmény.
Céltárgy vasúti gyalogos átkelő!
|
(#32549) csíkosháTTú válasza HOTotya hozzászólására (#32539)
|
Válasz •
|
Ápr 24, 2014 |
|
Igazad van, ez számomra triviális dolog. Nekem már zsigeri, tudat alatti mozdulatsor, hogy minden forrasztás után és előtt letörlöma páka hegyét.
Le is hagytam az irományomból, kössz, hogy kiegészítetted! |
(#32711) jumo31 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2014 |
|
Sziasztok!
Nos első nekifutás a tanácsotok szerint... Koax kábel belső ere, ez a lágyabb, 0,7 mm, finoman lehet hajlítani (de azért van tartása), nagyon gyorsan átmelegszik.
Eszközök a korábbiban írt. Méretek szabvány szerint H0-ban.
Az eredmény...
|
|
(#32712) jumo31 válasza jumo31 hozzászólására (#32711)
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2014 |
|
Szóval még gyakorlok...!
És készül a másik fele. |
(#32714) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32711)
|
Válasz •
|
Ápr 28, 2014 |
|
Még tanulj egy kicsit forrasztani, meg ilyen munkához inkább forrasztovizet kellene használn,i mint gyantás ont, illetve azt még forro állapotban spiritusszal azonnal lemosni. |
(#32761) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32714)
|
Válasz •
|
Ápr 29, 2014 |
|
Yes, my Master!
|
(#32772) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32761)
|
Válasz •
|
Ápr 29, 2014 |
|
Lássuk az ujabbat! |
(#32796) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32772)
|
Válasz •
|
Ápr 30, 2014 |
|
Idézet: „És készül a másik fele.”
Most 4 nap happy, és a fű is lenyírva, szóval meglesz.
Változtattam a korlát vezetésén, és pákát is cseréltem...
|
(#32797) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32796)
|
Válasz •
|
Ápr 30, 2014 |
|
Ügyelj a görbitésekre. Nem tudom mivel csinálod, pl. fogoval, akkor egy kis kalapáccsal üss a szabad részre még mielött kiveszed a munkadarabot a fogoból, hogy a sarok élesebb legyen. |
(#32836) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32797)
|
Válasz •
|
Máj 1, 2014 |
|
Igen, fogóval, rádiós fogó ha jól tudom...
Sajnos már nem tudom így csinálni az íveket, mert már kész ez a rész. Még 3 függőleges lábat kell beforrasztani, és elvileg kész a "mű".
Jelenleg az RO-55 használom folyasztónak, egyéb segédanyag nincs, egyenlőre...
Most dilemmázok, hogy a lábakat, mint az előbbinél teljes méretben forrasszam hozzá, mint az előbbinél, vagy darabokban a vízszintes elemekhez...
Az utóbbi jobban mutatna, de kényesebb az illesztés és a forrasztása.
Na majd meglátjuk...
|
(#32848) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32836)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Na akkor én még ezt csinálnám a nagy "müalkotáson". ( az én cuccaim sem néztek a kezdetbe jobban ki ebben a fázisban).
Sniccerrel levagdalni, lekaparni a felesleges cint
A rádios fogoval ( jo ha olyan van aminek nem recés a pofája) kiegyengetni amit lehet ( csak erövel összenyomni hogy a drot a fogoban kiegyenesedjen - akár több oldalrol is.
A függöleges oszlopokat most már puhább rézdrotbol egy kis satuban (megint jobb ha nem recés pofaju) odapréselni ahova kell. Ez némileg deformálja a huzalt, igy majdnem odakerül ahol lennie kell.
Utánna fém hajcsipeszt rakni a már kész forrasztásokra ( hütés)
Majd beforrasztani nagyon gyorsan és nagyon kevés onnal beforrasztani a lábakat. |
(#32851) enigma válasza etwg hozzászólására (#32848)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Nekem recés pofájú satum van, de vékony ( 0,5-ös) alulemezböl készítettem rá mindkèt pofájára maszkot. Ez nem csak arra jó hogy a recék nem látszanakmeg a puha hajlítandó anyagban, hanem arra is, hogy maga a hajlított anyag de nem deformálódik olyan könnyen az acél pofáktól. (Én azt a fogót amiről szerintem Ti beszéltek, telefonszerelő fogónak ismerem. A hosszúcsörű, oldalcsípésre is alkalmatos fogó ez ugye?)
|
(#32852) Lezlinilzen válasza jumo31 hozzászólására (#32836)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Szia!
Ehhez a korláthoz mit szólsz? |
|
(#32862) etwg válasza enigma hozzászólására (#32851)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Majd holnap összeirok némi infot a fogokrol, mert nagyon és nagyon sokfajta van. Igen a telefonos fogo az a hosszucsörü és van vágorésze.
Van rövidebb meg hosszabb.
Aztán vannak az ötvösfogok, azokon nincs vágorész és rece sincs. Stb, de majd csak holnap. |
(#32863) BaTTka válasza etwg hozzászólására (#32862)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
És amíg jönnek a fogók egy kis kevésbé vasút Talán nem leszek elzavarva vele együtt...végül is terepépítés van benne |
|
(#32866) etwg válasza BaTTka hozzászólására (#32863)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
|
(#32872) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32848)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Recés...
Ez a préseléses dolog jó ötletnek tűnik, viszont annyira nem lágy az anyag, de megpróbálom. Meglátjuk mi jön ki...
Köszi! |
(#32873) jumo31 válasza enigma hozzászólására (#32851)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Igen, hosszú csőrű...
A fogóm recés, de akkora nyomást nem végzek a dróton, hogy nyoma maradjon, ha meg mégis az elég minimális, hogy a festés eltakarja majd.
A satu inkább hajlamosabb nyomot hagyni... szerintem...
|
(#32874) jumo31 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32852)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Igen, ez jól nézni ki. Összhatás jó, a forrasztás alig kivehető, főleg a felső résznél nem látok semmit. A szálak egyenesnek tűnnek, mintha nem is feltekert koax kábelből lenne...
Szóval profi, na...!
(köszi az újabb képeket! ) |
(#32875) jumo31 válasza BaTTka hozzászólására (#32863)
|
Válasz •
|
Máj 2, 2014 |
|
Ez annyira igazinak tűnik, hogy szerintem egy trükk felvétellel simán be lehetne adni...
Láttam egy fotósorozatot makettekkel (talán itt a fórumon), amikor igazi valós környezetben/háttérben fotózták. Azaz a háttér "élő" létező város vagy természet volt, a makett pedig egy állványon megfelelő pozícióból fényképezve teljesen beleolvadt a háttérbe és nem lehetett tudni, mi a makett és mi a valóság.
Szuper jól nézett ki!
|
(#32880) Lezlinilzen válasza jumo31 hozzászólására (#32874)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Viszonylag egyszerű és gyorsan lehet vele haladni.
Ha egyszer hazaérek innen a vasútról, és még a szemeim is nyitva maradnak, erről is írok egy "szösszenetet". |
(#32881) Milos Grimasz válasza BaTTka hozzászólására (#32863)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Mester ez brutális lett!!! Viszont hol vannak a pisztrángok a vízmederből? |
(#32883) Lezlinilzen válasza Milos Grimasz hozzászólására (#32881)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Meg a szunyogok!
Ááá, nem is olyan jó. |
(#32890) etwg válasza etwg hozzászólására (#32862)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
A szerszámos topikba beraktam néhány képet az alap fogokrol amiket a leggyakrabban használok ( van még egy sereg más is, kevésbé finom szerszám, meg kombinált fogo, azokat most kihagytam).
Fogok |
(#32896) BaTTka válasza Milos Grimasz hozzászólására (#32881)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Megették őket a mókusok |
(#32897) BaTTka válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32883)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Most hogy mondod, össze is töröm |
|
(#32898) Kisfa válasza BaTTka hozzászólására (#32897)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Jééé ! Befagyott a víz, ezért nincsenek szúnyogok !
Gratula, nagyon szép !
Innen a következő lépcső, hogy 1:1-ben megcsinálod és felcsapsz molnárnak. |
(#32904) Lezlinilzen válasza BaTTka hozzászólására (#32897)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Jó, elfogadom, hogy a szúnyogokat megették a madarak.
De hol vannak a madarak, amik megették a szúnyogokat?
Jóllakottan távoztak volna? Ej, ej...
( K..a jó lett, ne is add el.!!! ) |
(#32910) BaTTka válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32904)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Köszönöm mindenkinek, örülök hogy tetszik!
A madarakat meg megette a Turul. És azért nincsen rajta a képen, mert előről fényképeztem és nem háTURUL |
(#32911) Milos Grimasz válasza BaTTka hozzászólására (#32896)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Azt értem hogy vérmókusok s szúnyogot esznek s tán kisebb vadakat, de biz hol vannak? Mert az két mókuskerék, mik befagytak a nagy tavaszi talaj menti fagyban, igen csak üresen leledzenek. |
(#32912) Milos Grimasz válasza BaTTka hozzászólására (#32897)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Ugyan tudom, hogy bér munka, de az ereszcsatorna kifolyásánál elbírna még egy kis gazt. |
(#32918) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32772)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Akkor itt a másik fele...
|
|
(#32919) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32918)
|
Válasz •
|
Máj 3, 2014 |
|
Már egész jo!
|
(#32947) Lezlinilzen válasza jumo31 hozzászólására (#32916)
|
Válasz •
|
Máj 4, 2014 |
|
Most van egy kis időm.
Én régi távközlési kábel ereit használom, annak idején a vasúton sok ilyet kidobáltak, nem tették rosszul.
Ezek 0,8-as vörösréz szálakból állnak. A szál egyik végét befogom satuba vagy pillanatszorítóval az asztal sarkánál leszorítom. A másik végénél kombinált fogó segítségével gyengéden megfeszítem. Ekkor kicsit nyúlik a réz és gyönyörűen kiegyenesedik a szál. Aztán szikével egy húzásra lehántolom a szigetelését, majd ismét finoman nyújtok rajta egy pár millimétert, és kész az alapanyag.
Elnagyolva méretre vágom a szálakat.
Négy hosszú szálat vágok - ezzel mindjárt egy pár teljesen egyforma korlát készül - ezeket a megefelelő távolságban elhelyezem egymással párhuzamosan az asztallapon, majd a rövidebb szálakat elkezdem ezekre merőlegesen ráforrasztani úgy, hogy mindkét végük túlérjen a szélső hosszú szálakon. ( Most rajzolnom, vagy fényképeznem kellene, de ezen a vágódeszkán nem tudok. )
A forrasztást lehet a végeken vagy középen kezdeni, lényeg, hogy egymás után kell leforrasztani a rövid szálakat, mert ha valami akadályozza a hosszú szálak forrasztás közbeni hőtágulását, akkor "elmászik" a drót, nem lesz szép a végeredmény. Ezért sem szabad a forrasztani kívánt szálakat lerögzíteni, kifeszíteni az asztalhoz, mert a hőtágulás miatt vetemedik.
Forrasztáshoz én forrasztóolajat használok, nekem bevált.
Ha minden szál le van forrasztva, egy sima felületen ( vagy a fürdőkádban ) konyhai folyékony súrolószerrel, melegvízzel és durvaszőrű ecsettel lemosom a forrasztóolaj maradékát.
Aztán vissza az asztalra, és ott szikével levágom a túlnyúló rövid szálak végét, kissé lecsiszolom, majd a két-két hosszú szál között félbevágom a művet, így megszületik egy pár korlát.
A napokban készülök a viaduktra ilyet készíteni, majd fényképezek közben.
|
|
|
2024. Nov, 20. Sze 16:22:45 |
|
Jelenleg 19 fő olvassa az oldalt |
|
|