Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Terepépítés
Terepépítés
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:

Lapozás       46/67    
(#32386) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32383) Válasz Ápr 20, 2014
Korlátot forrasztani soha sem volt egyszerü! Ehhez mindig trükkök kellettek. A gémkapocs nem egy optimális kiindulopont. ( a 100w-s páka viszont több mint elég erre)
(#32401) JZoli válasza jumo31 hozzászólására (#32383) Válasz Ápr 21, 2014
Szerintem egyszerűbb lenne valamilyen 0,6-0,8mm átmérőjű rézdrótot beszerezni, azzal sokkal könnyebb dolgod lenne!
(#32436) jumo31 válasza JZoli hozzászólására (#32401) Válasz Ápr 21, 2014
Hát igen... köszi szépen.
Sajnos elég szkeptikus vagyok ezen anyagok beszerzése terén itt a közelembe.
De kutatok tovább...
(#32448) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32436) Válasz Ápr 22, 2014
Azért ezt ne mond. Ha más nincs, akkor a helyi barkácsboltban ( villanyboltban) kapsz egy tekercs csengödrotot ( kétszinü nem licnis drot). Ez, a szigetelést lehuzva, éppen jo korlátnak, de sok minden másra is ( a terepasztal vezetékezésére). Az kb. 0,5 -0,7 mm vastag.
De ilyen kis darabokhoz hozzájutsz máshol is. A kábeltv-sektöl kapsz ingyen kis darab maradék koax kábelt, annak a belsö ere egy kemény bronzdrot ( majdnem olyan kemény mint a gémkapocs).
Ezeket mind remekül forraszthatok! ( ha megtanulod a forrasztás csinját binját).
(#32468) JZoli válasza etwg hozzászólására (#32448) Válasz Ápr 22, 2014
Valóban a koax belső ere kiváló erre a célra, mivel egyszerű forrasztani, meg elég kemény ötvözetből van!
(#32485) csíkosháTTú válasza JZoli hozzászólására (#32468) Válasz Ápr 22, 2014
Abból kétféle van, a kábel-tv célokra sokkal jobb tiszta réz vezető (ez eléggé puha), és az erre a célra - pisztolypákába hegynek - sokkal jobb rézzel futtatott acélszál. Vagyis erre a célra a gagyi kábel-tv kábel belső ere lesz a jó.
(#32487) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32485) Válasz Ápr 22, 2014
Valoban, ha olyat tud szerezni ( rézzel befuttatot acéldrot) akkor remek munkaasztalt lehet épiteni a korlátnak. Néhány erös mágnest kell egy vastagabb karton alá ragasztani, és azok szorosan egymáshoz fogják fogni a kartonra helyezett korlát forrasztando elemeit. ( sajnos az utobbi idöben mifelénk eltüntek az ilyen koaxok, ahogy hallom itt ott rezezett aluminiumdrottal probálkoznak, de a többség kemény bronzdrotbol van.)
(#32490) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32448) Válasz Ápr 22, 2014
Köszönöm szépen Mesterek a támogatást és az ötletet!
Volt pár rossz tapasztalásom, de lehet csak én voltam "korlátolt" Alternatív megoldásokra nem is gondoltam!

A forrasztás binjait pedig tovább tanulom!

Köszönöm srácok!
(#32513) csíkosháTTú válasza jumo31 hozzászólására (#32490) Válasz Ápr 23, 2014
Forrasztási alapok, mert ezt még soha, sehol senki nem írta le:
1: fémtiszta felület!
2: megfelelő forrasztóón, lehetőleg gyantával töltött, 0,56-os, vagy max. 1mm vastag.
3: megfelelő hőmérsékletű páka, nem túl hideg, nem túl forró! Legjobb egy szabályozható valami, és 300-350°C körül általában szépen fog folyni az ón.
4: először át kell melegíteni a forrasztandó felületet! De nem úgy, hogy felveszünk a páka hegyére egy adag ón, és azzal csinálunk egy cinpacnit! Az csak randa, és nem is lesz jó! Mindenképp rögzíteni kell a forrasztandó fémet, előbb elkezdeni melegíteni a páka hegyével. A vörösréz a legjobb hővezető, oda szinte azonnal, felülettől függően 1-2másodperc után oda lehet tenni az ónt, és hagyni szépen elfolyni. (Minden más anyag rosszabb hővezető, ez növelheti az időt.) Vagyis rögzítjük a fémet, pákával előbb azt kezdjük melegíteni, és kis késéssel tesszük oda páka hegyéhez az ónt, annyit, amennyit felvesz. Ha már szépen elfutott az ón, akkor elvesszük előbb az ónt, majd a pákát, és hagyjuk kihűlni. A hülést lehet siettetni bio-légkompresszorral, vagyis fújjuk a felületet. Ezt érdemes kezdőknek először nem élesben gyakorolni, elég egyszer ráérezni az ütemre és a mennyiségre, utána rutin lesz.
(#32520) SzerNoh válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32513) Válasz Ápr 23, 2014
Nincs kedved cikként is leírni?
(#32521) csíkosháTTú válasza SzerNoh hozzászólására (#32520) Válasz Ápr 23, 2014
Momentan, leider keine zeit...

Nem nagyon van időm rá, meg igazából le is kéne videózni inkább. Majd valamelyik BTTB klubtalin, ha eljutok oda egyszer még az életben, és hátha a "TÉVÉ" felveszi
(#32523) SzerNoh válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32521) Válasz Ápr 23, 2014
Értem így már!
(#32539) HOTotya válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32513) Válasz Ápr 23, 2014
Bocsánat,de egy dolog még nagyon fontos szerintem!!! A pákát le kell tisztítani!!! az erre kitalált vizes szivacson!! Sokan ezért "taknyolnak",mert nem tisztítják le és a trutyi rajta marad a hegyen és oda kozmálják a forrasztási felületre!!! Ezt hívom borsó növesztésnek......
(#32540) jumo31 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#32513) Válasz Ápr 23, 2014
Szia Csíkos!

Amatőr módon forrasztok és eddig ez elég volt számomra.
De ez egy nagyon jó leírás!
Hálás köszönet, gyakorolni fogok!
Majd bemutatom mi lett a végeredmény.
Céltárgy vasúti gyalogos átkelő!

(#32549) csíkosháTTú válasza HOTotya hozzászólására (#32539) Válasz Ápr 24, 2014
Igazad van, ez számomra triviális dolog. Nekem már zsigeri, tudat alatti mozdulatsor, hogy minden forrasztás után és előtt letörlöma páka hegyét.

Le is hagytam az irományomból, kössz, hogy kiegészítetted!
(#32711) jumo31 hozzászólása Válasz Ápr 28, 2014
Sziasztok!

Nos első nekifutás a tanácsotok szerint... Koax kábel belső ere, ez a lágyabb, 0,7 mm, finoman lehet hajlítani (de azért van tartása), nagyon gyorsan átmelegszik.
Eszközök a korábbiban írt. Méretek szabvány szerint H0-ban.
Az eredmény...

008.JPG

(#32712) jumo31 válasza jumo31 hozzászólására (#32711) Válasz Ápr 28, 2014
Szóval még gyakorlok...!
És készül a másik fele.
(#32714) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32711) Válasz Ápr 28, 2014
Még tanulj egy kicsit forrasztani, meg ilyen munkához inkább forrasztovizet kellene használn,i mint gyantás ont, illetve azt még forro állapotban spiritusszal azonnal lemosni.
(#32761) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32714) Válasz Ápr 29, 2014
Yes, my Master!
(#32772) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32761) Válasz Ápr 29, 2014
Lássuk az ujabbat!
(#32796) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32772) Válasz Ápr 30, 2014
Idézet:
„És készül a másik fele.”
Most 4 nap happy, és a fű is lenyírva, szóval meglesz.
Változtattam a korlát vezetésén, és pákát is cseréltem...
(#32797) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32796) Válasz Ápr 30, 2014
Ügyelj a görbitésekre. Nem tudom mivel csinálod, pl. fogoval, akkor egy kis kalapáccsal üss a szabad részre még mielött kiveszed a munkadarabot a fogoból, hogy a sarok élesebb legyen.
(#32836) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32797) Válasz Máj 1, 2014
Igen, fogóval, rádiós fogó ha jól tudom...
Sajnos már nem tudom így csinálni az íveket, mert már kész ez a rész. Még 3 függőleges lábat kell beforrasztani, és elvileg kész a "mű".
Jelenleg az RO-55 használom folyasztónak, egyéb segédanyag nincs, egyenlőre...

Most dilemmázok, hogy a lábakat, mint az előbbinél teljes méretben forrasszam hozzá, mint az előbbinél, vagy darabokban a vízszintes elemekhez...
Az utóbbi jobban mutatna, de kényesebb az illesztés és a forrasztása.

Na majd meglátjuk...
(#32848) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32836) Válasz Máj 2, 2014
Na akkor én még ezt csinálnám a nagy "müalkotáson". ( az én cuccaim sem néztek a kezdetbe jobban ki ebben a fázisban).

Sniccerrel levagdalni, lekaparni a felesleges cint
A rádios fogoval ( jo ha olyan van aminek nem recés a pofája) kiegyengetni amit lehet ( csak erövel összenyomni hogy a drot a fogoban kiegyenesedjen - akár több oldalrol is.
A függöleges oszlopokat most már puhább rézdrotbol egy kis satuban (megint jobb ha nem recés pofaju) odapréselni ahova kell. Ez némileg deformálja a huzalt, igy majdnem odakerül ahol lennie kell.
Utánna fém hajcsipeszt rakni a már kész forrasztásokra ( hütés)
Majd beforrasztani nagyon gyorsan és nagyon kevés onnal beforrasztani a lábakat.
(#32851) enigma válasza etwg hozzászólására (#32848) Válasz Máj 2, 2014
Nekem recés pofájú satum van, de vékony ( 0,5-ös) alulemezböl készítettem rá mindkèt pofájára maszkot. Ez nem csak arra jó hogy a recék nem látszanakmeg a puha hajlítandó anyagban, hanem arra is, hogy maga a hajlított anyag de nem deformálódik olyan könnyen az acél pofáktól. (Én azt a fogót amiről szerintem Ti beszéltek, telefonszerelő fogónak ismerem. A hosszúcsörű, oldalcsípésre is alkalmatos fogó ez ugye?)
(#32852) Lezlinilzen válasza jumo31 hozzászólására (#32836) Válasz Máj 2, 2014
Szia!

Ehhez a korláthoz mit szólsz?

pincék 041.jpg

(#32862) etwg válasza enigma hozzászólására (#32851) Válasz Máj 2, 2014
Majd holnap összeirok némi infot a fogokrol, mert nagyon és nagyon sokfajta van. Igen a telefonos fogo az a hosszucsörü és van vágorésze.
Van rövidebb meg hosszabb.
Aztán vannak az ötvösfogok, azokon nincs vágorész és rece sincs. Stb, de majd csak holnap.
(#32863) BaTTka válasza etwg hozzászólására (#32862) Válasz Máj 2, 2014
És amíg jönnek a fogók egy kis kevésbé vasút Talán nem leszek elzavarva vele együtt...végül is terepépítés van benne

0.24.jpg

0.42.jpg

0.9.jpg

(#32866) etwg válasza BaTTka hozzászólására (#32863) Válasz Máj 2, 2014
(#32872) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32848) Válasz Máj 2, 2014
Recés...

Ez a préseléses dolog jó ötletnek tűnik, viszont annyira nem lágy az anyag, de megpróbálom. Meglátjuk mi jön ki...
Köszi!
(#32873) jumo31 válasza enigma hozzászólására (#32851) Válasz Máj 2, 2014
Igen, hosszú csőrű...
A fogóm recés, de akkora nyomást nem végzek a dróton, hogy nyoma maradjon, ha meg mégis az elég minimális, hogy a festés eltakarja majd.

A satu inkább hajlamosabb nyomot hagyni... szerintem...
(#32874) jumo31 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32852) Válasz Máj 2, 2014

Igen, ez jól nézni ki. Összhatás jó, a forrasztás alig kivehető, főleg a felső résznél nem látok semmit. A szálak egyenesnek tűnnek, mintha nem is feltekert koax kábelből lenne...
Szóval profi, na...!

(köszi az újabb képeket! )
(#32875) jumo31 válasza BaTTka hozzászólására (#32863) Válasz Máj 2, 2014
Ez annyira igazinak tűnik, hogy szerintem egy trükk felvétellel simán be lehetne adni...
Láttam egy fotósorozatot makettekkel (talán itt a fórumon), amikor igazi valós környezetben/háttérben fotózták. Azaz a háttér "élő" létező város vagy természet volt, a makett pedig egy állványon megfelelő pozícióból fényképezve teljesen beleolvadt a háttérbe és nem lehetett tudni, mi a makett és mi a valóság.
Szuper jól nézett ki!
(#32880) Lezlinilzen válasza jumo31 hozzászólására (#32874) Válasz Máj 3, 2014
Viszonylag egyszerű és gyorsan lehet vele haladni.
Ha egyszer hazaérek innen a vasútról, és még a szemeim is nyitva maradnak, erről is írok egy "szösszenetet".
(#32881) Milos Grimasz válasza BaTTka hozzászólására (#32863) Válasz Máj 3, 2014
Mester ez brutális lett!!! Viszont hol vannak a pisztrángok a vízmederből?
(#32883) Lezlinilzen válasza Milos Grimasz hozzászólására (#32881) Válasz Máj 3, 2014
Meg a szunyogok!
Ááá, nem is olyan jó.
(#32890) etwg válasza etwg hozzászólására (#32862) Válasz Máj 3, 2014
A szerszámos topikba beraktam néhány képet az alap fogokrol amiket a leggyakrabban használok ( van még egy sereg más is, kevésbé finom szerszám, meg kombinált fogo, azokat most kihagytam).

Fogok
(#32896) BaTTka válasza Milos Grimasz hozzászólására (#32881) Válasz Máj 3, 2014
Megették őket a mókusok
(#32897) BaTTka válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32883) Válasz Máj 3, 2014
Most hogy mondod, össze is töröm

0.15.jpg

0.17.jpg

0.25.jpg

(#32898) Kisfa válasza BaTTka hozzászólására (#32897) Válasz Máj 3, 2014
Jééé ! Befagyott a víz, ezért nincsenek szúnyogok !

Gratula, nagyon szép !
Innen a következő lépcső, hogy 1:1-ben megcsinálod és felcsapsz molnárnak.
(#32902) Frankye válasza BaTTka hozzászólására (#32897) Válasz Máj 3, 2014
Hihetetlenül jó lett, minden elismerésem! Ez már nem amatőr, ez már profizmus!
(#32904) Lezlinilzen válasza BaTTka hozzászólására (#32897) Válasz Máj 3, 2014
Jó, elfogadom, hogy a szúnyogokat megették a madarak.
De hol vannak a madarak, amik megették a szúnyogokat?
Jóllakottan távoztak volna? Ej, ej...
( K..a jó lett, ne is add el.!!! )
(#32910) BaTTka válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32904) Válasz Máj 3, 2014
Köszönöm mindenkinek, örülök hogy tetszik!
A madarakat meg megette a Turul. És azért nincsen rajta a képen, mert előről fényképeztem és nem háTURUL
(#32911) Milos Grimasz válasza BaTTka hozzászólására (#32896) Válasz Máj 3, 2014
Azt értem hogy vérmókusok s szúnyogot esznek s tán kisebb vadakat, de biz hol vannak? Mert az két mókuskerék, mik befagytak a nagy tavaszi talaj menti fagyban, igen csak üresen leledzenek.
(#32912) Milos Grimasz válasza BaTTka hozzászólására (#32897) Válasz Máj 3, 2014
Ugyan tudom, hogy bér munka, de az ereszcsatorna kifolyásánál elbírna még egy kis gazt.
(#32916) jumo31 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#32880) Válasz Máj 3, 2014

Ahogy időd engedi... köszönet!

(#32918) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32772) Válasz Máj 3, 2014
Akkor itt a másik fele...

023.JPG

(#32919) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32918) Válasz Máj 3, 2014
Már egész jo!
(#32947) Lezlinilzen válasza jumo31 hozzászólására (#32916) Válasz Máj 4, 2014
Most van egy kis időm.

Én régi távközlési kábel ereit használom, annak idején a vasúton sok ilyet kidobáltak, nem tették rosszul.
Ezek 0,8-as vörösréz szálakból állnak. A szál egyik végét befogom satuba vagy pillanatszorítóval az asztal sarkánál leszorítom. A másik végénél kombinált fogó segítségével gyengéden megfeszítem. Ekkor kicsit nyúlik a réz és gyönyörűen kiegyenesedik a szál. Aztán szikével egy húzásra lehántolom a szigetelését, majd ismét finoman nyújtok rajta egy pár millimétert, és kész az alapanyag.
Elnagyolva méretre vágom a szálakat.
Négy hosszú szálat vágok - ezzel mindjárt egy pár teljesen egyforma korlát készül - ezeket a megefelelő távolságban elhelyezem egymással párhuzamosan az asztallapon, majd a rövidebb szálakat elkezdem ezekre merőlegesen ráforrasztani úgy, hogy mindkét végük túlérjen a szélső hosszú szálakon. ( Most rajzolnom, vagy fényképeznem kellene, de ezen a vágódeszkán nem tudok. )
A forrasztást lehet a végeken vagy középen kezdeni, lényeg, hogy egymás után kell leforrasztani a rövid szálakat, mert ha valami akadályozza a hosszú szálak forrasztás közbeni hőtágulását, akkor "elmászik" a drót, nem lesz szép a végeredmény. Ezért sem szabad a forrasztani kívánt szálakat lerögzíteni, kifeszíteni az asztalhoz, mert a hőtágulás miatt vetemedik.
Forrasztáshoz én forrasztóolajat használok, nekem bevált.
Ha minden szál le van forrasztva, egy sima felületen ( vagy a fürdőkádban ) konyhai folyékony súrolószerrel, melegvízzel és durvaszőrű ecsettel lemosom a forrasztóolaj maradékát.
Aztán vissza az asztalra, és ott szikével levágom a túlnyúló rövid szálak végét, kissé lecsiszolom, majd a két-két hosszú szál között félbevágom a művet, így megszületik egy pár korlát.
A napokban készülök a viaduktra ilyet készíteni, majd fényképezek közben.
(#32959) maTTato válasza BaTTka hozzászólására (#32897) Válasz Máj 4, 2014
A kidolgozás letaglóz...huh!!
Lapozás       46/67    
Frissek
  2024. Nov, 20. Sze
16:15:19
  Jelenleg 16 fő olvassa az oldalt
Hirdetés