Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       249/436    
(#38295) Gonda László hozzászólása Válasz Okt 13, 2014
(#38296) help-ez válasza masTTertape hozzászólására (#38291) Válasz Okt 13, 2014
Még valami eszembe jutott a Tran dekóderrel kapcsolatban.
Ez csak annyiból tartózik a dekóderre,hogy ha elveszíti a beállításokat,akkor az összes CV az előre gyári előre megírt értékre ugrik.
Nos.
Az Én Pikó mozdonyom erősen a "játékmozdony" kategóriába
esik,legalábbis a belső dolgokat illetően,mert kívülről az elfogadható kategóriába tartózik.De a motor az BRRR.Kínai ipar remeke 3 v. 5 pólusú bühler motor áramfelvétele,fordulatszáma,vagy valami hasonló(nem vagyok szakember,csak látom,hogy valami baj van..)egy bizonyos tartományban rángat.Csúnya rossz nagyon bántja az összképet,ha a mozdony mögött 15-20 vagon bakugrásokat produkál.
Az átlag felhasználó nem is veszi észre a problémát,mert hamar túlgyorsul a mozdony,ill áttekeri a vezérlőt az adott álláson.Ha mégis,akkor először nekiugrik a sín tisztításának,
majd a mozdonyon nézi át a contaktokat,cserélgeti a dekódert stb.A végén megkeres egy szakembert,az tájékoztatja ,hogy ez bizony motor probléma.Viszont van jó hír is !! a CV akármennyi állítgatásával a problémát szinte a 0 ra lehet redukálni.Otthon neki is áll az emberke,és ahogy Gábor is mondta"szinte laboratóriumi körülmények közt ,némi üdítő mellett elkezd kísérletezni a beállítással.Kb. 1 óra múlva hátradől és elégedetten tekergeti a lokmaus-t.
Itt ér vissza a sztori a Tran hoz. Ha elfelejt,akkor mindent elfelejt.........
Lehet,hogy közben a motort is generálozták abban a hatalmas országban,és a későbbi szériáknál pl.a Ludmilláknál már ez nem fordul elő.
És még annyi ez játékmozdony,az ára is tízenezer forint,és Én az úgymond "átlag felhasználó"tól eltérően,lökésszerűen nagy igénybevételnek van kitéve használom.

Laci/help ez
(#38297) etwg válasza masTTertape hozzászólására (#38285) Válasz Okt 13, 2014
Nem igazán foglakozom a TRAN dekodérekkel, de itt valahol valaki valamit vagy félreért vagy alapbol rosszul használ ( ami még rosszabb lehet, hogy megszokta a rossz használatot és azt tekinti jonak - sajnos ilyen is van). Ugyanazokat a chipeket programozzuk profi célokra mint a TRAN és egyik sem veszti el az eeprom tartalmát. Azt csak megfelelö kodokkal lehetséges, igy az sem kizárt, hogy ezek a kodok a központbol jönnek, és más dekodér nem érti vagy nem használja ( igy ott nincs hiba) a TRAN meg erre reagál. ( gyakran elöfordult más eredetü mikropociknál). Ez nem a DCC hibája, s nem is okvetlenül a dekodéré, csak egyes rendszerek nem ugyanugy kezelik ugyanazt a dolgot, és ott a balhé.
Ezért üdvözöltelek a minap a jövöben, mert sajnos ilyenek a szabványok. Semmi ok itt versenytfutni, hogy melyik jobb, mert mindegyikre lenne legalább annyi ellenpélda is.

(#38299) róbertke válasza etwg hozzászólására (#38297) Válasz Okt 14, 2014
Az elhangzott hozzászólásokból nekem is ez jött le, hogy mi van a vezérlővel ha annak van egy általad leírt funkciója, amit eddig senki nem vett észre?
(#38300) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#38288) Válasz Okt 14, 2014
Idézet:
„Koppintani tényleg csak jól érdemes! ”

Ezt Tran úr nevében kikérem magamnak! Pár évvel ez előtt pont az ESU vásárolt egy PLUX-os dekódert a CT-Elektroniktól. Ez a szakmában teljesen publikus információ.

(Innen kezdve nem neked szól a mondókám!)

Tran dekódereseknek van egy kísérletem, aminek elvégzése semmibe sem kerül, nyugodtan el lehet végezni.
Indítsák el tetszőleges menetirányban a modellt, és kapcsolják fel a világítást is. Menet közben szedjék le a modellt a sínről, számoljanak háromig és tegyék vissza a sínre. Meglepődnék, ha úgy kezdene a dekóder, hogy álló helyzetről gyorsítana vissza. Van olyan dekóder, ami ezt teszi, és ilyen a Tran is, ha 30másodpercnél hosszabb az áram- és parancsszünet.

help-ez!
Rohangálhatsz Gáborhoz, ő is ért hozzá, csak mondjuk én egy kicsit közelebb vagyok Hozzád, és picit régebben foglalkozom Tran dekóderrekkel (is). Ráadásul én szereltem be a gépedbe, tehát szentségelés helyeTT talán érdemes lenne átsétálni hozzám, ha gond van.
(#38301) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38291) Válasz Okt 14, 2014
OK!
A Tran központnál a hosszú címet úgy kell beállítani (nekem ez van idehaza, de ki fogom próbálni mindjárt a miniMaus-szal is), hogy "mozdonycím direkt" módban, a programozó vágányon meg kell adni a kívánt mozdonycímet, mindegy, hogy 1-127, vagy 128-tól a végtelenségig. Két mozdonnyal teszem ezt meg!

OFF Fuggerth V43, benne SL51-4D/S hangdekóder, szoftver verzió 130. A mozdonycím: 1346. A központ a következő értékeket állítja ilyenkor be (zárójelben a gyári):
CV1=3 ( ez volt az eredeti cím)
CV17=197 (0)
CV18=66 (0)
CV29=34 (2)

Kühn BR211, benne DCX76zD/F, szoftver verzió 124. Mozdonycím: 1044. A beállított értékek a következők:
CV1=41 (erre kérte a megrendelő, ez volt beállítva)
CV17=196 (0)
CV18=20 (0)
CV29=34 (2)

Ezeket az értékeket kézzel, egyenként is be lehet vinni természetesen, de a Tran központnak van egy ilyen kényelmi szolgáltatása, hogy ezeket számtani feladatokat elvégzi helyettünk. Éljen a lusta szervízes!

Most félreteszem őket, és este kiolvasom újra, ha van időd sétálj át ellenőrizni.

Fővágány prorgamozás, vagyis PoM mód: ez egy jó dolog, de veszélyes. Ezért a legtöbb gyártó ebben a módban a CV1-t nem is engedi programozni! Sem a Lenz, sem a Zimo, sem a Tran központal PoM módban nem tudsz mozdonycímet írni. De gyanítom az ESU-val sem.

Ja, még valami! Ha "No loc" hibaüzenet van, akkor két dolog lehetséges:
- nem érintkezik a modell rendesen, ezért nem látja a központ;
- valamiért a központ nem érzékeli rendesen a dekóder válaszjelét.
A Trannál ezt az ACK értéket be lehet állítani, de a gyári beállításban ilyen hiba eddig nem fordult elő, csak akkor, ha koszos volt a modell. Mindjárt megnézem, hogy melyik ez a CV, mert fejből nem tudom... Na meg van, tényelg nem programoztam még, ez a CV111.

Kipróbáltam a nanoX-s88/miniMaus vezérlővel is, ugyanez az eredmény, és átírtam próbából 9597-es mozdonycímre egy Zimo MX695-ös hangdekódert is. Semmi gond. Koraeste meglátjuk.
(#38302) masTTertape hozzászólása Válasz Okt 14, 2014
Uraim!
Kezd a téma átfordulni a sértett (szakmai)önérzet és a félreértések szócsatájává, miközben maga az alapkérdés elsikkad a sok mellébeszélés között.

Laci: az említett probléma nem Tran specifikus, hanem egyértelműen Piko sajátosság. Mármint az, hogy egy 10 ezer ft-os mozdonyban, amit 2006-óta több százezer példányban adtak el, ergo a tényleges ára valahol az egy pakli cigi körül mozog, egy olyan motor dolgozik, amiből nincs két egyforma egy szériában. Nem Bühler motor, mert akkor az jó lenne. Egy Bühler drágább, mint maga a mozdony! Ez egy sima, Mabuchi-klón (volt már szó róla itt nagyon sokszor), ami bőven jó a slot-car játékokba, de ide már kevésbé, pláne ha digitális az üzem. Nekem három, ilyen motorral szerelt mozdonyom van digizve, ha jól emlékszem Viessmann alap dekóderrel. A Taurusok ugyanígy rángatnak, míg a 151-es (Gigant alap) hosszas beállítás után megy normálisan. Tehát ezt a kérdéskört nem szabad összemosni a Tran jelenségekkel. Ez a motor sok pepecselést kíván, amihez egy fokkal jobban kell ismerni a motorvezérlés logikáját, mint a sima Vmax beállítást. Megjegyzem, a Tran itt lóg ki a sorból a korábban említett , két paraméter elérésével, ami sok gyártónál a CV54-55-ön állítható, náluk pedig a CV51-52-őn. De ha ezt tudjuk, akkor már be tudjuk lőni a modellt a helyes működésre.

Eugen: téged is nagyon szívesen látunk egy ilyen modul összejövetelen, hogy testközelből, ne pedig több száz km távolságból éld meg a problémákat. Korábban is írtam, hogy mivel sokféle ország, még több modulozója volt jelen, igencsak vegyes értelmi színvonallal, így könnyen megesett, hogy valaki a fősínen resetelt egy modellt, vagy olyan szinten nyomkodta össze-vissza a Fredjét, hogy eldobták egymást az összerendelt eszközök.

Messze nem ilyen bonyolult a helyzet, ahogy itt többen is megközelítitek. Viszont egy elektronikai termék megbízhatóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sokkal inkább elviseli a szélsőséges behatásokat, mint ha csak a laborban próbálnánk.

Csíkos Mesterem: nem Laci "rohangált", hanem mivel én voltam nála, elhoztam tőle a két mozdonyát, hogy az UB IB itthoni set-up-ján lepróbáljam és megpróbáljak rájönni a problémára. Kíváncsi voltam rá ugyanis. Azok után, hogy a gimnáziumi, majd a MÉ-i játékok során is IB vezérelte, mégis "elhagyta" a korábbi beállításokat. Bár te vagy ennek a márkának az itthoni, felkent képviselője, szerintem abban a helyzetben a CT központoddal sem tudtad volna azt megoldani, hogy a dekóder alapból tudja a hosszú címzést. Ez, ahogy korábban is jeleztem, gyári programozási kérdés, amit a szűz dekódereknél alapértelmezetté kellene tenni. Ha a termékjellemzőkben az van írva, hogy alkalmas a hosszú címzésre, akkor ne csak három paraméter átírása után tegye ezt, hanem valóban legyen plug and play, ahogy ezt a retardált amerikaiaknál megteszik mások.

Nem tudom, hogy hogyan írjam le teljesen közérthetően, hogy nem csak a Tran-okkal van baj, hanem alapjában minden dekódernek megvannak maga hibái. Amik csak rá jellemzőek, de meg kell tanulnunk együtt élni ezekkel a hiányosságokkal.
Nem az viszi előre a szakmát, hogy évekig rugózunk egy, azaz egy db. feltárt problémán, amit aztán mindig elő lehet kapni dzsoli dzsókerként. Minden fejlődik, minden változik. Az igények is és a felhasználó hozzáállása is. A jó fejlesztő viszont jelen van ezeknél a stációknál és jegyzetel, alkalmasint belenyúl a folyamatokba.
De azt is aláírom, hogy a műhelyben nincs arra lehetőség, hogy egy időben, egy konstrukción le lehessen tesztelni több vezérlést, több felhasználói környezetet.
Alapjaiban le kell szögezni, hogy az otthoni, terepasztalozásos, egy méteres próbapályás felhasználás teljesen más üzem, mint egy kiállítási, vagy modul asztal kőkemény üzeme. Ezt a két területet markánsan el kell különíteni egymástól és úgy kezelni őket. Szerintem ez a jó barátság és a gyártó (produktum) hosszú életének a titka.

Róbertke: Te is bejöhettél volna tekerni egy keveset, illetve abszolút közelről megszemlélni a helyzetet...
(#38303) help-ez válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38300) Válasz Okt 14, 2014
István !
Én maximálisan tiszteletben tartom a tudásod.Még azt mondom,hogy a Tran dekóderekkel is megvagyok elégedve.Próbáltam leírni a problémákat amiket tapasztaltunk,nem szakember szemszögéből,hogy másnak is érthető legyen a gond.
Természetesen ha valami hasfájásom van átsétálok hozzád.

Olvastam a gondod és megértem,hogy nem tudtál eljönni a Temofesztre,de azt ne várd el tőlem,főleg,hogy nincs autóm , hogy A Temofesztről elszaladjak a XVIII.kerületbe,hogy beállítsd a CV ket,és utána vissza a Fesztre,amikor Gábor ott áll mellettem 2 m re.
Gábornál azért volt a mozdony,mert egy sokkal kisebb rendezvényen(múzeumok éjszakája) sem volt nagyon ideje senkinek megfejteni a dolgot,és logikusan ha Uhlenbrock van ,volt, lesz beállítva a játékba akkor azzal kell összehangolni a dekódert,nem pedig más nem 100%osan azonos központtal.
Eléggé kidomborítottam,hogy nem vagyok szakember"csak végfelhasználó"nem tudom és nem is kell tudnom mi van a dekóderben "csak használni szeretném".

Vándorffy Józsi végig ott volt és látta , hogy pici probléma van.
Egyébként mint írtam is Én erősen Tran dekóder párti vagyok . Az itthoni központommal tökéletesen hiba nélkül működik.
A másik mozdonyom Silver dekóderrel van szerelve, ez eddig minden központtal hiba nélkül kommunikált
Egyébként mint írtam is Én erősen Tran dekóder párti vagyok.

Laci
(#38304) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38302) Válasz Okt 14, 2014
Idézet:
„...hogy a dekóder alapból tudja a hosszú címzést.”

Most írtam le, tudja. Már a koraiak is tudták. A nanox-en nincs ilyen direkt lehetőség, ott kézzel kell megadni az összes szükséges CV beállítást ehhez. De átírtam egy ZIMO-t is mindkettővel, megy.
Direkt hosszú cím esetében ugye a CV17, 18 és 29 értékeket is át kell írni, ezt ilyenkor a központ helyettünk kiszámolja és megteszi. Gondolom az Uhlenbrock is. Csak valamiért nem látja az a példány, ami Nálad van rendesen a Tran dekódert. Hogy miért, azt innen nem tudom...
(#38305) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38301) Válasz Okt 14, 2014
Nekem sokáig tartott megérteni az UB IB logikáját, de aztán rájöttem, hogy végtelenül egyszerű. Lévén, hogy a tök hülye amerikai felhasználóknak szánt szabvány európai nagykövetei.
A kétsoros kijelzőjének köszönhetően nagyon egyszerű üzenetekkel szolgálja ki a kényelmi funkciók használatát is. DCC Programming -> Long Address Programming és kész. Mindez csakis programozó kimeneten.
Mozdony felrak a sínre, a fenti elérés beállít, majd beír a négyjegyű szám. Két kis pixel körözget, majd kiírja, hogy Ok!, ha a dekóder elfogadta a hosszú címet. Amelyik nem fogadta el és No Loc-ot írt ki, az eddig mind Tran volt.
Ebben az esetben kilép a CV bit programozási felületre és kézzel beír az általad kilistázott értékeket.
Ahogy írtam, ez abban a felhasználói környezetben nem megengedhető, amikor sorba állnak a delikvensek, hogy programozzuk fel a mozdonyt és a Fredjeiket. A fenti eset összesen 17 mp, a lenti közel 3 perc.
És nem a felejtésekről, meg a fantom reszetelésekről beszélek. Az már a nagy és vegyes összetételű pálya és csapat ügyetlenkedéséből fakad.

Mindemellett megfigyeltem, hogy a hosszú címzés beírása mellett megmarad a dekóder eredeti, korábban beállított, alacsony címe is, az összes paraméterrel.
(#38306) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38304) Válasz Okt 14, 2014
Idézet:
„Csak valamiért nem látja az a példány, ami Nálad van rendesen a Tran dekódert.”

Nem csak ezzel a központtal fordult elő. Írtam, hogy az elmúlt egy évben több IB is volt már a rendszer alatt.
Más dekódereket hiba nélkül felismer több hónapnyi pihenés után.

Idézet:
„Most írtam le, tudja”

De hát mégsem sajnos.
Az előbb említett direkt eléréssel nem látja. Külön át kell írni a CV 17, 18, 29-eket, aztán igen.

Ezeket az ellentmondásokat kellene tisztába tenni.

De most mennem kell dolgozni...
(#38307) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38305) Válasz Okt 14, 2014
Ugyanez a Tran is: "menü > DCC > mozdonycím" és mehet is. És megy is. Jelenleg csak Tran, Zimo, és saját funkció dekóderekkel tudtam kipróbálni, és megy.

Nincs nálam Uhlenbrock cucc jelenleg. Próbáld meg a Tran-nál a CV11-t átírni 255-ről mindjuk 180-ra. Látatlanban több tippem nincs.
(#38308) Lezlinilzen hozzászólása Válasz Okt 14, 2014
Az analóg modellezést próbáltátok már?
(#38309) Frankye válasza Lezlinilzen hozzászólására (#38308) Válasz Okt 14, 2014
Ez jó volt!
(#38310) masTTertape válasza Lezlinilzen hozzászólására (#38308) Válasz Okt 14, 2014
Igen és nagyon sokat tanultunk belőle. De szeretjük a kihívásokat.
(#38311) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38307) Válasz Okt 14, 2014
Mester.
Elbeszélünk egymás mellett.
Így munka közben, nyakamon az adással, nem írnám le még egyszer, amit korábban kiveséztem.
Most hirtelen nem értem a CV11-et ebben a kérdésben, de majd egyszer ráhangolódok erre is.

Röviden még egyszer: ha a Tran dekódereken nem "nyitod meg" CV29 ötödik bitjével a négy digites programozhatóságot, akkor bármilyen menü is legyen előtted, nem éred el a hosszú címzést.
Az NMRA S-9.2.2 szabványtáblájában a CV17-18 "megnyitása" opcionálisként van jelölve, viszont az egységesített specifikációk alatt javasolt a gyártónak ezt valóban fogadóképessé tennie, hogy a későbbiekben ne okozzon fennakadást a felhasználónál. Elvégre is nem mindenki programozgat CV táblázat alapján.

Tehát én erről próbálok már több litániát is megfogalmazni, hogy ebben az egy paraméterezettségben (sem) egységes a Tran a többiekkel.
Uff.

De egyébként tényleg! Hozz át egy teljesen szűz Tran dekódert és nézzük meg, hogy mi történik az első hosszú címes programozásnál!
(#38312) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38311) Válasz Okt 14, 2014
Elírtam, CV111. Egy 1-sel kevesebbet gépeltem.

Na várjunk csak!
A DCC-ben az alap mozdonycím tartomány az 1-127. Ha ennél magasabb címet szeretnénk beírni, akkor a dekóder alap konfiguráciőjában (CV29) ezt engedélyezni kell, és ebben az esetben a CV17 és a CV18 határozza meg a mozdonycímet, ami 128-10240 tartományba eshet. De alapban ez egyik dekóderben sincs beírva: Tran CV29=2, Lenz, ESU CV29=6, Zimo CV29=14. Ergo ezt hosszú címzést használva vagy nekünk, vagy a központnak magától át kell írnia direkt üzemben.

A Tran a direkt hosszú címzést úgy csinálja, hogy sorban küldi a programozási adatokat a dekódernek, vagyis "megnyitja" a CV29-ben a hosszúcímet, és beírja a többit. Az Uhlenbrock nem tudom mit csinál, de elvileg ugyanezt kéne tennie. Átmennék én, de a család autója jelenleg le van kötve Szolnokon, nem szívesen hozom el. A tömegközlekedés meg két külvárosi kerület között momentán rosszabb, mint 30 évvel ezelőtt...
(#38313) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38312) Válasz Okt 14, 2014
Tran dekódert frissen kicsomagolva babrálni kell ezekkel a CV-kkel.
Egy Lenz-et frissen berakva a mozdonyba - nem.

Ezért mondom, hogy rakjunk pontot a dolog végére azzal, hogy lezavarunk egy összehasonlító tesztet, azonos igény alapján, de eltérő gyártóktól. Az egyik mindenképp legyen Tran...
(#38314) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38313) Válasz Okt 14, 2014
OK!

De azt tedd hozzá, hogy Uhlenbrock központtal. De nem értem a dolgot, mert én idehaza bármit beírok hosszú címre direkt módban, semmi gond. Azut csak utólag kiolvasva látom, hogy pl. az 1044 cím beírásokor a CV29-t is átrja a központ a dekóderben, akármilyenben.

Csináljuk meg a tesztet, mert kíváncsi vagyok, hogy mi okozza a gondot. Csak én jelenleg akadályoztatva vagyok a mozgásban eléggé...
(#38315) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38301) Válasz Okt 14, 2014
Felejt, nem felejt?

Jönnek a Kühn BR211-ért, így ellenőriztem a modellt. Nos, sínre téve a korábban beállított 1044-es címen indult el. Most visszaírom az eredeti 41-esre, ne kelljen a tuljnak kutakodnia, hogy hol fog megindulni a gép.
(#38316) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38314) Válasz Okt 14, 2014
Most tényleg elszakadva a márkanévtől. Mondjuk a reklám a figyelmedbe ajánl egy tuti terepjárót. Megtetszik, bemész a szalonba. Az értékesítő eléd gurul az ipari műgyanta padlón, mindent kinyit, bekapcsol, felteker, gyönyörködj benne. Elmagyarázza, hogy ez azért jó termék, mert a spájzban is elfér, nem kell hozzá nagy garázs. Aztán kicsivel később közli, hogy bár ez terepjáró, azért ne nagyon járdázzunk vele, meg 5 centinél nagyobb kövekre eszünkbe ne jusson ráhajtani vele, meg azért a sima sztrádán is csak 80-nal hajtsuk...
Erre közlöd az eladóval, hogy de hiszen te egy terepjárót vennél, miért ne használhatnád extrém terepen.
Erre ő: mert azt a gyártó még nem próbálta ki...

Ok, a hasonlat sok helyen sántít, de azért látható a párhuzam.
Pont az Uhlenbrock az, aki a Digitrax mellett az egyik alappillére a modulozásnak. Ergo a magas címzésű digitális vezérlésnek. Akkor kérdem én, miért kitétel, hogy "tedd hozzá, hogy Uhlenbrock központtal"? Ismétlem magam: más dekóder nem így reagált a központra, mint a Tran. Pontosabban azok reagáltak rá...

De valóban, azt a használati környezetet, amit a találkozón megélt a központ, bármikor lehet reprodukálni. Kiválasztunk három mozdonyt, belerakunk három vadi új dekódert, köztük egy Tran-t és feltesszük a programozó sínre, ugyanazzal a procedúrával.
Nekem tök mindegy, hogy mikor, én sem tudok bármikor ugrándozni, mert három műsort vágok egyszerre és be kell hoznom a Temofesztre elhasznált egy hetemet.
De valamikor és akkor megnyugodhatnak a kedélyek.
(#38317) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38316) Válasz Okt 14, 2014
Idézet:
„Akkor kérdem én, miért kitétel, hogy "tedd hozzá, hogy Uhlenbrock központtal"?”

Mert én idehaza a műhelyben gond nélkül beírom direktben a hosszúcímet, CV hókusz-pókuszok nélkül. Mivel nincs Uhlenbrock a műhelyben, így innen nem tudom mi lehet az oka a jelenségnek. El hiszem, hogy valamiért ez nem megy az adott központtal,
és valószínű, hogy rá is fogunk jönni mi a baj, de én innen a sötétben tapogatok, mert nem tudom reprodukálni a hibát. Valamit az Uhlenbrock nem úgy ad ki, amit a dekóderek várnak, így ott lehet a baj. A műhely központja simán ír direktben hosszúcímet bármibe...
(#38320) csttom hozzászólása Válasz Okt 14, 2014
Sziasztok!
Olvasva Gábor és István eszmecseréjét, kiegészíteném a magam kisérletével.
Itthon LENZ Set100-at használok, megpróbáltam evvel a hosszú címzést. Lenz és Tran dekodernél egyaránt sikerrel jártam. Semmi bűvészkedés, csak beírtam az 1234 mozdonycímet, a központ átírta a szükséges CV-ket (17,18, 29). Ez után a mozdony tökéletesen működött az új címről.
Felmerült bennem, lehet hogy a művelet nem csak dekoder, hanem központfüggő is.

Üdv
Tamás
(#38321) DinoTT hozzászólása Válasz Okt 14, 2014
Sziasztok!

Tran dekóder vs. UB IB kérdéshez fűzném hozzá pontosításként.

Az IB is pont ugyanezt teszi: beírja mindhárom CV-be a szükséges értékeket és itt van a hiba valahol: minden más dekóder megeszi a központ által küldött parancssort a Tran-ok (többféle több mozdonyban is) viszont a Gábor által írtakat produkálja.

Holnap kipróbálom a Digitrax Superchief DCS-100-zal is.

Csíkos Mester: ha tudod valahogy finoman közölni kéne a gyártóval, hogy nagyon szép dolog a szabványok szigorúan betartása, de meg kéne találni az arany középutat (mint ahogy gond -volt nem tudom megoldódott-e) a Tran által használt lábak hossza és keresztmetszete is mind PIKO mind MTB mozdonyokban is).

Itthon biztos kevesebben vannak a modulos vásárlók mint az otthoni terepasztalosok, de máshol az ilyen kellemetlenségek lehet hogy vevők számottevő elvesztését jelentheti.

Üdv:

Dénes
(#38322) etwg válasza DinoTT hozzászólására (#38321) Válasz Okt 14, 2014
Egyet nem igen értek, ha több központtal, még márkaidegennel is, müködik a Tran dekodér, akkor miért a Trant kellene a gondotokkal zaklatni ,miért nem szoltok az UB-nek, hogy ilyen gond van vele.
Hasonloan egy más igen drága, mégis a csillagokba dicsért központ, rendre meghülyit egy tucatnyi dekodért, ha közéjük kerül egy MM.
Akkor most piszkáljunk 12 dekodér gyártot vagy csak egy tévedhetetlen , misem etalonnak tartott gyárat, hogy tegye már végre rendbe a központját... vagy ne igérjen olyasmit, amit nem tud megcsinálni...
(#38323) DinoTT válasza etwg hozzászólására (#38322) Válasz Okt 14, 2014
Gábor már megírta, hogy persze lehet a bal sávban haladni és dühöngeni a sok lüke miatt aki szembe jön, de lehet hogy nem ott kéne menni?

Tehát ha minden dekóderrel megy az UB IB I-el akkor akár jó a kimenti jele akár nem mégis meg lehet úgy konstruálni egy dekódert hogy ezzel IS és minden mással IS menjen.

Persze még mindig ott a felhasználó szabad választása ha modulozni akar és ott IB van általában (nálunk már van szerencsére ez is az is) akkor olyan dekódert fog venni ami biztosan megy mert játszani szeret pár napon át és nem szívni.
(#38324) piltdownman hozzászólása Válasz Okt 14, 2014
A felejtős dekóderrel kapcsolatban kérdeznék. Milyen uC van a panelen, gyártó,tipus, szériaszám? Egy vagy több darabnál fordul(t) elő a felejtés? Kösz.

Idézet:
„... egyik sem veszti el az eeprom tartalmát. Azt csak megfelelö kodokkal lehetséges.. ””
PIC esetén kiütöm az eepromot érintés nélkül is.

(#38327) zsolesz74 válasza masTTertape hozzászólására (#38292) Válasz Okt 15, 2014
Gábor,

távol álljon, hogy személyeskedésbe keveredjek egy műszaki probléma miatt! Vagy kettő miatt!

A helyzet az, hogy pontosan azt gondolom, hogy minden felmerülő hiba, azonnali orvoslásra szorul. Ti elszenvedőiként felvetitek a gondotokat. Én is és mások is elmondjuk. És lássuk be, külön szerencse, hogy van némi esély a problémákat eljuttatni közvetlenül a gyártóhoz.

Ki fogom próbálni, amit István feladott teszt feladatot.
Az eredményt pedig szintén megosztom.

Alapvetően én is azt szeretem, ha egy eszköz kiválasztásához annak jó és rossz oldala egyformán megjelenik a végső döntést elősegítve.
És ezért ugrok, ha egyik gyártó több éves eszközeinek esetleges hibájának összehasonlítása kerül elő, egy másik gyártó legutolsó modelljével.
(#38331) etwg válasza DinoTT hozzászólására (#38323) Válasz Okt 15, 2014
Nem tudok és nem is akarok ténylegesen hozzászolni a dologhoz - lásd a
#38297 hsz.-t.
Azt viszont nagyon övön alulinak tartom, hogy van itt egy (egyetlen) dekodér gyárto képviselöje, aki "lesüllyed" a nyilvánosság szintjére és egyáltalán szóba áll a nagyérdemüvel, söt vitázik. ( egyetlenegy más cég képviselöjével sem találkoztam eddig idegen forumokon sem). Sokan meg ezt lábtörlönek nézik, mig a többi beavatott termékhez még a legkisebb kritikát sem lehet hallani. ( vagy netán már beszélt valaki erröl a bajról az UB-vel stb?).

Épp a minap dicsértem meg nyilvánosan egy igen neves más SW gyártot, aki nemcsak, hogy válaszolt ( soha eddig nem tette meg, pedig már sok éve használom), és alig 24 ora alatt orvosolta a legujabb verziojába ( garanciában levö) belekerült komoly hibát. És az esetemben nem "játékrol" szol a nota, hanem több 100 euros profi termékröl. Igaz, hogy az orvoslás kimerült a hiányzo részek potlásában és nem kellett beleturkálni a programba - arra a bajra már sok éve várjuk a megoldást, de még az azota kiadott 6. upgrade sem volt elég és válasz sincs, hogy miért

Ezzel én itt én abbahagyom, mert a téma elöször is nem tartozik a TT rovatba, másrészt a tények is valoszinüleg nem igen felelnek meg a valoságnak, igy csak gumicsont az egész. Igazat adok leznilennek (#38301)...... Aki meg a kihivásokat szereti, a mai világban oldja meg maga a problémáit, vagy várjon a messiásra....
(#38332) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#38324) Válasz Okt 15, 2014
A Tranban AVR-k vannak, nálunk ugynanezt a tipuscsaládot használjuk egészen más célokra, még soha ilyen nem fordult elö (eeprom tartalom vesztés). Pontosan itt lehet a különbség, de ezt nem egy ilyen forumon kellene taglani, hanem egy laborban, ahol esély is van a probléma orvoslására, de ahhoz mind a két fél szükségeltetik, mert könnyü az egyoldali orvoslás, csak sajnos nem célbavezetö.
(#38335) DinoTT válasza etwg hozzászólására (#38331) Válasz Okt 15, 2014
Részemről is lezárnám a témát. Ha CsíkosMesternek szüksége van adatokra tesztekre szívesen segítünk.

Etwg: nem tudom miből jutottál arra hogy bárki lábtörlőnek nézte volna Csíkost a Tran dekóderek hazai képviselőjét. Szerintem mindannyian tiszteljük, becsüljük azért is hívtuk jöjjön, nézze meg saját szemével. Sajnos a sors nem tette lehetővé. Ettől függetlenül a problémát megosztottuk vele, két okból tudjon róla mert nem a háta mögött beszéljük a termékéről másrészt hátha tud rá megoldást vagy javítást eszközölni a gyártónál.

A többi gyártónál sajnos nincs ilyen lehetőségünk, max emailt írhatunk. De most utoljára leírom én is: a többi használt dekódernél ILYEN probléma nem volt (más lehet, de azokkal könyebb együtt élni).

ETWG: ha jól emlékszem Te is jársz már modul találkozókra. Ott milyen központot használtak? Futtattál Tran deküderes mozdonyt a pályán? Ha nem, kérdezd meg légy szíves kinti ismerőseid van-e hasonló tapasztalat, hátha okulunk belőle. Segítséged előre köszönöm.

Dénes
(#38336) csíkosháTTú válasza DinoTT hozzászólására (#38335) Válasz Okt 15, 2014
Kössz!
Nekem most egyetlen dologra lenne szükségem, hogy kipróbáljam, egy Uhlenbrock IB központra. A gyártó tud a gondról, de sajnos jelenleg Bécs-Újhelyen sincs a gyárban ilyen központ, csak egy Lenz és egy régi Zimo. Egyiknél sincs gond. Innen kezdve egyelőre passzolom a kérdést, kénytelen-kelletlen. Sajnos a nanoX-s88 nem tud ilyen trükköt, csak a Tran ZF5/HR3, jelenleg ezek vannak a műhelyben. De Tamás barátom azóta kipróbálta Albertirsán ios egy Lenz-zel, azzal is megy. A vonaton volt időm gondolkodni a kérdésen (elfelejtettem feltölteni a laptopom akkuját), van egy sejtésem, de ezt is ki kéne próbálni egy Uhlenbrock-kal.
(#38337) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#38324) Válasz Okt 15, 2014
etwg barátom már elárulta, Atmega AVR. Az, hogy elfelejti a dekóder a beírt adatok, olyan még nem fordult elő. Olyan igen, hogy átíródott egy-egy CV, de ennek mindig meg is találtuk az okát, ami nem a dekóderben volt.
(#38338) masTTertape hozzászólása Válasz Okt 15, 2014
Srácok!
Egyik kedves olvtárs jegyezte meg egy privát levélben, hogy mi aztán itt rendesen elbeszélünk egymás mellett. Nagyon sajnálom, hogy e sok, világot is látott úr nem képes a lényeget kibogozni a szépen, magyarul leírt hozzászólásokból. Jó magyar szokás szerint (határon belülről és azon túlról is!!!) csak a rosszat emelitek ki belőle, míg elsikkad az alapgondolat.
"Mindenki oldja meg maga a problémáját..." hmm. Nem igazán korszerű és európai vélemény egy olyan fórumon, ahol éppen azért fordulunk egymáshoz, hogy tanuljunk a negatív és a pozitív tapasztalatokból egyaránt.
Mint ahogy elég suta azzal ironizálni, hogy az analógban jobb. Persze, ott jobb, bizonyos szempontokból. De nem mondom ma senkinek, hogy másszon vissza a fára, mert akkor kevesebb vadállat kapja el...

A kompetens és kevésbé kompetens hozzászólások zuhatagában most oda jutottatok, hogy az egész a Tran ellen szól, meg Csíkos Mester ellen. Bullshit! Holott pont az történt, amit Dénes a lehető legdiplomatikusabb formában megfogalmazott: feltártuk a problémát, megoldást keresve.
Az ilyen diskurzusok és annak kimenetele viszont arra késztet, hogy a jövőben valóban hagyjuk az ilyen témákat és inkább maradjunk a "hány röccenés után indul meg a mozdony az FZ1-es trafónál..." alapproblémánál.

Részemről is lezártam iTT. A lényegi megoldásokat majd szűk körben áttekintjük az érintettekkel.

Rendkívül halkan jegyzem meg, hogy a nürnbergi seregszemle többek között arra is jó, hogy a nagy nevű gyártók fejlesztőmérnökeivel személyesen találkozva lehet beszélni a felmerülő problémákról. Amelyik cég nem jut be a vásárra, ők - merő véletlenségből - a nürnbergi közlekedési múzeumban várják a gyártó iránt lojálisokat...
(#38339) csíkosháTTú válasza DinoTT hozzászólására (#38321) Válasz Okt 15, 2014
Idézet:
„... ha tudod valahogy finoman közölni kéne a gyártóval, hogy nagyon szép dolog a szabványok szigorúan betartása, de meg kéne találni az arany középutat (mint ahogy gond -volt nem tudom megoldódott-e) a Tran által használt lábak hossza és keresztmetszete is mind PIKO mind MTB mozdonyokban is).”

Már megtettem. Sajnos a következő baj van: az NEM658 szabvány eltérő lábhosszakat ad meg a PLUX8 és PLUX12, valamint a PLUX16 és PLUX22 dekóderekhez. Lefordítva magyarra: a két kisebb dekóderhez rövidebb lábhossz tartozik, mint a két nagyobbhoz. Sajnos abban az esetben borul a PLUX átjárhatósága, ha a modellgyártók a panel túloldalára szerelik a PLUX aljzatot, az alappanelen átmenő furattal, lásd PIKO Talent2, például. (Ezzel a modellel amúgy más baj is van a szabvány betartásának terén.) Ugyanis a PLUX12-es dekóderek lába nem lesz elég hosszú. Sajnos a gyár nem tehet mást, mint azt, hogy betartja a szabványt. "Megkerülő megoldás", hogy én úgy kapom majd a PLUX12 dekódereket, hogy a tüskesort én fogom beültetni, és 2mm-rel nagyobb lábat hagyok majd a PIKO modellekhez, meg az olyanokhoz, ahol a csati a "másik oldalon" van. (Érdekes, az OFF ROCO új Taurusokban a rövidlábú DCX51-P12 gond nélkül muzsikál a PKUX22 aljzatban, de nincs ilyen gond a szintén ROCO PLUX16-os TT-s BR38-kkal sem.) Arra nem gondoltak a szabvány megalkotásánál, hogy lesznek majd kis ravaszak, aki a panel túloldalára szerelik a csatlakozót. Lásd az NEM658 szabvány leírását, és a műszaki rajzokat.
(#38340) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38338) Válasz Okt 15, 2014
Idézet:
„...a nürnbergi seregszemle többek között arra is jó, hogy a nagy nevű gyártók fejlesztőmérnökeivel személyesen találkozva lehet beszélni a felmerülő problémákról. Amelyik cég nem jut be a vásárra, ők - merő véletlenségből - a nürnbergi közlekedési múzeumban várják a gyártó iránt lojálisokat...”

Nekem sokkal többet ér, hogy rendszeresen járok ki Bécs-Újhelyre, és immár Bécsbe is. No nem egy vásárra, hanem a gyártókhoz...
(#38341) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38337) Válasz Okt 15, 2014
Erre írtam már tegnap is, hogy nem a felejtés a legfőbb és megoldandó probléma. Egyértelmű, hogy egy nagy és vegyes rendszerben, ahol nyomkodják a Fredet, meg a programozó központokat bumszli ujjakkal, könnyen átíródhat bármilyen CV.
Ebben a kérdéskörben ezen már kár tovább rugózni.

Az UB IB központot bármikor elviheted, de ha sikerül Dénessel is egyeztetni, akkor a korábban említett tesztet is összehozhatnánk több központtal.
(#38342) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38339) Válasz Okt 15, 2014
Ebbe a körbe ismeretbővítés célzattal beírhatod az MTB modelleket is.
(#38343) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38338) Válasz Okt 15, 2014
OFF
Sejtem ki az az olvtárs, és szerintem ő egyetlen hozzászólásra gondolt.
ON

Természetesen én is azon vagyok, hogy ennek a végére járjunk, de még nem értem el egyetlen Uhlenbrock központot sem (vagy Fleischmann Twin Centrert, egy hülyeség), ami idejönne kölcsönbe egy órára.
(#38344) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38342) Válasz Okt 15, 2014
Jelenleg a Tran kínálatában két PLUX12 dekóder van a sima DCX51-P12, és a hangos SL76-P12. Plux12-es modellek esetében nincs is gond ezekkel. (Érdekes, a Sebnitz-ben gyártott PLUX12-es mozdonyokkal az égvilágon semmi baj sincs, és Bergheim-i PLUX-os gépekkel sem. Biztos ők nem tudnak rajzot olvasni... )
(#38345) DinoTT válasza masTTertape hozzászólására (#38341) Válasz Okt 15, 2014
Ma kipróbálom a Digitrax központtal, utána beszámolok az eredményről és ha kell beadom a központot a Csíkosműhelybe tesztelésre is.
(#38346) csíkosháTTú válasza DinoTT hozzászólására (#38345) Válasz Okt 15, 2014
Gyere, iTT vagyok este 6-ig biztosan. EgyüTT megnézzük, ha van fél óra plusszod valahol.
(#38347) masTTertape válasza csíkosháTTú hozzászólására (#38344) Válasz Okt 15, 2014
Akkor érthetőbben írom: a cseh MTB is alsó beültetésű panelt használ (már jeleztem korábban), mint a Piko, azaz pontosan ugyanaz a probléma mindkettő gyártónál. Erre ékes bizonyíték, hogy a mozdonyba frissen berakott Lenz nem érintkezik biztosan. Ráadásul az alappanel hasas a motor miatt.
Az MTB esetében amúgy nem csodálkozom az egyes megoldások faramuciságán...
(#38348) csíkosháTTú válasza masTTertape hozzászólására (#38347) Válasz Okt 15, 2014
Das ist MTB private sache...
(#38349) rwirtz válasza masTTertape hozzászólására (#38347) Válasz Okt 15, 2014
Erről jut eszembe: MTB Búvárt nem sikerült szétszednünk dekóder beépítés végett. Van valami tapasztalotok erről, hogy hogyan szedhető szét? Valami trükk?
R
(#38350) masTTertape válasza rwirtz hozzászólására (#38349) Válasz Okt 15, 2014
Semmi extra, ugyanúgy, mint a többit. Csak kicsit jobban szorul.
A trükk: tegyél le az asztalra egy pár mm vastag neoprén, vagy hablapot.
E fölött próbálkozz! Két oldalról nyúlj be a két középső ujjad körmével a kasztni alá, majd dupla kézzel koppints le háromszor határozottan a szivacslapra. Kb. ennyi akció után lejön az alváz.
(#38351) sunocske válasza masTTertape hozzászólására (#38350) Válasz Okt 15, 2014
Finommechanika
(#38354) etwg válasza DinoTT hozzászólására (#38335) Válasz Okt 15, 2014
Olvass vissza, hogy már nem elöször fordult elö.
Nem kivánok ebbe a vitába igy beleszállni, untig elég bajom van más dekoderekkel. Engem nem érint a dolog, mert TT-ben nem használok digitális mozdonyt, a nagy méretekre meg nincs nagy választék csak gond, de ezzel nem fogom itt untatni a nagyérdemüt. És eddig soha egyetlen gyárto sem válaszolt a klubtársaknak, igy nem maradt más hátra mint helyben megoldani a kérdést - ha sikerül.
(#38358) maTTato hozzászólása Válasz Okt 15, 2014
Végre volt egy kis időm...
Feltöltöttem az elmúlt klub tali fotóit, megspékelve egy kis Temofeszt előzetessel.
A képet megtekinthetők: ITT!
(#38361) Lezlinilzen válasza masTTertape hozzászólására (#38338) Válasz Okt 16, 2014
Erre most tudtam volna írni egy hosszabb szösszenetet, de inkább magamban tartom, úgysem javítana a helyzeten.
Inkább visszamászom a fára.
Lapozás       249/436    
Frissek
  2024. Nov, 26. Kedd
10:44:18
  Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt
Hirdetés