|
Kezdő modellező
|
Témaindító: HitMen476, idő: Nov 22, 2012
Témakörök:
|
|
(#41193) mikober válasza etwg hozzászólására (#41104)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Mivel múltkor írtad hogy az általam kinézett relé nem igazán megfelelő (AZ850P2-24), akkor szeretnék javaslatokat kérni, ami szintén hasonló rendszerű mint a fenti.
Jelenleg 4 fényjelzőt kell vezérelnem, és erre a feladatra keresem. Viszont most a gugli kiadott egy másik elektronikai boltot is Fehérváron. Itt sokkal több az alkatrész mint az eddigi helyen. Tehát van választék. De elegendő ha azt megírod, hogy AC vagy DC relét keressek inkább. Az FZ1 trafón van 16V így bármelyik változat jó lehet.
Köszönöm a választ. |
(#41195) csíkosháTTú válasza mikober hozzászólására (#41193)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
A 41052. számú kis szösszenetet elolvastad? (Kicsit lejjebb görgeted az oldalt, és ott lesz...) |
(#41205) etwg válasza mikober hozzászólására (#41193)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Elektronikai boltban aligha találsz relét ami AC-re megy. Ilyesmit szinte kizárolag a modellvasutasok használnak (na meg a villanyszerelök 230V-ra, de ezzel inkább ne kisérletezz).
Neked massziv 12V-s egyenáramu relé kell.
Bistabilból nem igen találsz ilyesmit az elektronikai boltokban, csak olyat amit már találtál.
A többi mind olyan, hogy csak akkor huz meg, ha egyenáramot kapcsolsz rá, ha az megszünik a relé leesik.
(de ez is inkább alapismeret).
Azok számodra a jo relék, amibe belelátsz, azaz látod a tekercset, a mozgo armaturát meg a kontaktusokat, és 12 V-24 V-ra megy. |
(#41206) csíkosháTTú válasza mikober hozzászólására (#41193)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
|
(#41207) mikober válasza csíkosháTTú hozzászólására (#41206)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Kedves István!
Természetesen elolvastam az akkori választ és az érthető is volt. Csak etwg kolléga említette hogy neki vannak reléi, és arra voltam kíváncsi hogy azok milyenek. De így már teljesen világos hogy mit keressek.
Az általad jelzett eszközökkel egy bajom van, hogy nincs csináld magad opcióban. Szeretném a teljes pályát magam készíteni. Nem csak a csóróság miatt, hanem számomra ez élvezetesebb. Persze így belefutok abba hogy olyan alapvető kérdéseket teszek fel amit nem illene ha már elektronikázik valaki. Tudom ez az én bajom, de a segítségeket eddig megkaptam az itteni kollégáktól. Amit még 1x köszönök. |
(#41208) csíkosháTTú válasza mikober hozzászólására (#41207)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Annak semmi akadálya, hogy magad készíted el a szükséges dolgokat! Sőt!
Mielőtt elkezdesz újabb reléket vásárolni "ezerrel", gondold át még egyszer, amit írtam, azzal az egy szem diódával, és a kéttekercses bistabil relével. Ugyanis azzal a leírásal elkészíthetsz egy CSM115-nek megfelelő relét magadnak. |
(#41211) etwg válasza mikober hozzászólására (#41207)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2015 |
|
Igy néz ki olyan relé, amiböl kaphatsz tölem néhányat kizárolag tanulási célokra. rele
Ebben látsz mindent és megtanulhatod mi és hogyan müködik.
|
(#41417) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 16, 2015 |
|
Sziasztok!
Tegnap a tervezőprogram (Scram) hibájára lettem figyelmes. Korábban 10cm-es szinkülömbséget terveztem az asztalra. A megadott emelkedő pályaszakaszon a program 3%-os emelkedést számolt.
A 10cm-t keveseltem, próbáltam a 15cm-re való növelést ekkror már 3,5%-ot hozott. Ekkor hirtelen felindulsból kiszámoltam a vágányhossz és magasság alapán az emelkedést. Eredmény: 3 helyett 2,4% 3,5 helyett 2,8% emelkedés jött ki. Lehet ilyen hiba a programban? Egyébként a 15cm elég lehet kétszintes asztalnál "belmagasságnak"?
Más. MDF, HDF lapból készített már valaki terepsztal keretet? Érdemes?
üdv:ati |
(#41418) csíkosháTTú válasza gigantati hozzászólására (#41417)
|
Válasz •
|
Jan 16, 2015 |
|
Idézet: „MDF, HDF lapból készített már valaki terepsztal keretet? Érdemes?”
Nehéz. |
(#41795) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 25, 2015 |
|
Sikerült a váltót a szervóval összeépíteni. Köszönet a segítségért Harcisün
A tápot egy régi mobiltelefon töltő adta, némi átalakítás után. Azt hiszem megvan a végleges megoldás!! Ár-érték arányban verhetetlen.
Üdv:ati
|
|
(#42095) gigantati válasza csíkosháTTú hozzászólására (#41418)
|
Válasz •
|
Feb 3, 2015 |
|
Nehéz. Ez mit jelet?
Anyag megmunkálására gondolsz, vagy szerkezeti súlyra.
Ma voltam megnézni az anyagot 18-as vastagságban nekem meggyőzőnek tünt. Még laminálással is fele árban van mint a rétegelt anyag.
(#42096) etwg válasza gigantati hozzászólására (#42095)
|
Válasz •
|
Feb 3, 2015 |
|
A sulyra, meg egyébb macerára. Nagy felületekre jo, de a kicsik már törnek mint a porcelán. A csavar is csak kereszben tart bennük ( ugy ahogy) a kantban alig. |
(#42123) Milos Grimasz válasza gigantati hozzászólására (#42095)
|
Válasz •
|
Feb 4, 2015 |
|
Elnézést, ha ellent mondok az előttem szólónak.
Lehet, de anyag szélességben ne menj 12 cm alá. És lamellóval csapoztasd össze. az masszívabb. Ha mindenképp csavarozod, fúrj neki elő. És az asztal lapja is legyen MDF ami rögzítve van a kerethez (úgy már áll mint Katiban a gyerek, amúgy meg igen csak hibogós és könnyen eltörik), de ha a zajszigetelést is meg akarod oldani, akkor ne lamináltat vegyél. Keresztmerevítőket is tetess bele legalább 40 cm-ként.
Különben tényleg nehéz lesz, de ha nem viszed sehova nem kell aggódni, hogy sérvet kap az asztal láb.
Küldj egy méretet és megírom az anyagkiírást ami alapján leszabathatod. |
(#42124) gigantati válasza Milos Grimasz hozzászólására (#42123)
|
Válasz •
|
Feb 4, 2015 |
|
Szia!
Itt a legfrisebb asztalterv.
Összesen 4 db-ból fog állni az asztal (a későbbi szállíthatóság miatt). Jelenleg három db látszik. A 4-dik (sarokelem) majd a másik három beszerelését követően a tényleges méretek alapján lesz beszabva.
A lapok 15cm magasak és 18mm vastagok. A lábak 50x50x1000mm fenyőoszlop.
üdv:ati
|
|
(#42137) Milos Grimasz válasza gigantati hozzászólására (#42124)
|
Válasz •
|
Feb 4, 2015 |
|
Szerintem nagyon jól megtervezted. Ez megbírja magát MDF-ből. A lábakat állíthatóra készíted, és kivehetőre?
Mondjuk így úgy látom felesleges anyagkiírást készítenem. |
(#42145) etwg válasza gigantati hozzászólására (#42124)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Ha csak a függöleges oldalakra gondoltál, amikor a butorlapot kérdezted, az még elmegy, én ehhez OSB lapokat használtam, de a sarkak összeszerelésére nagyon kell ügyelni, föleg ha mozgathato az asztal. A klasszikus összeszerelés ( butoriparban használt technologia) sajnos nem jo, az nem bir el semilyen megterhelést (mozgatást - kitörnek a csapok meg a düblik).
Ha jol látom neked a sarkak többségében van vastagabb faléc amihez mindkét oldalrol odacsavarhatod a lapot. Ahol még nincs rakj oda is. Elég pl a 30x30 fenyöléc. A sarkokat ragaszthatod is.
A másik ami fontos lehet, az ilyen keret csak akkor lesz valoban merev, ha a vizszintes fedölap, (vagy az also oldalon) megfelölen mereviti a konstrukciot (- butoroknál pl a szekrény hátlapja teszi ezt.)
Az asztal tetejére viszont nem jo a butorlap. Tul vastag ( még a 12 mm-s is) és nehéz. Igy oda mindenképpen rétegelt lemezt használj, vagy ha lesz elég kereszttámasz (kb 30x30 cm-s raszterben) akkor esetleg az olcsobb HDF lemez is jo (5-6mm vastag). A HDF az préselt papirvatta szerü anyag - barkácsboltban aránylag olcso. Az is nehezebb mint a rétegelt lemez, de vékony, igy még kibirhato. Nem kell az egészet lefedni, csak ott ahol majd lesz vágány vagy egyébb dolog amihez kell a vizszintes felület.( faluk, város, ut stb.). Ha hegyes a vidék emelkedökkel, akkor nagyon utban szokott lenni a vizszintes fedölap.
A rétegelt lemezböl is több fajta van. Nekünk többnyire elég az olcsobb, puhább jegenye stb. alapu 4-8 mm vastag rétegelt lemez. |
(#42157) gigantati válasza etwg hozzászólására (#42145)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Igen a függőleges lapokat terveztem MDF lapból. Az állítható lábakat mindenképpen a sarkokban fogom elhelyezni, de a többi illesztésnél is lesz hasonló merevítő. A lábak és merevítők rözgítését első körben kapupánt csavarokkal gondoltam.
Természetesen a vízszintes fedőrétg vékonyabb lesz és csak a sinek, pályaudvar alatt lesz.
@Milos
A lábakat állíthatóra készítem (alul besülyesztve egy menetes szár két anyaával az állíthatóság miatt).
Az 1m magasság az asztal 0 szintjének elegendő, egy két szintes kialakításnál?
(#42158) Milos Grimasz válasza gigantati hozzászólására (#42157)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Szerintem ez attól függ, hogy milyen szögből szeretnéd nézni az asztalt. Ki kell próbálni, azután legyártani a lábakat. |
(#42160) pinyo39 válasza etwg hozzászólására (#42145)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Sziasztok.
Én most kezdek egy asztalt, a keretet alu zártszelvényekből lett hegesztve és utána porszórva, ez bitang merev lett, majd rétegelt lemez lesz rátéve.
Üdv: Zsolt. |
(#42161) gigantati válasza pinyo39 hozzászólására (#42160)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Erre én is gondoltam, de a későbbi bonthatóság miatt a fánál maradtam.
Tudnál egy-két képet küldeni az asztalról?
(#42163) enigma válasza gigantati hozzászólására (#42157)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Szia!
A kapupánt csavar - ha az MDF lapban akarod rögzíttetni, - akkor nem biztos, hogy jó megoldás. A kapupánt csavar igazából tömör fában tud rögzülni, a lágyabb, porózusabb anyagokban nem. Lehet, hogy egyszer, vagy kétszer sikerül meghúznod, vagy kioldanod, de ha egyszer átfordul a négyszögletes lapolás a fej alatt akkor vége.
A talpállításnál mekkora szintkülönbség kiegyenlítésekre számítasz? Mert ha csak a talaj egyenetlenségét akarod kiküszöbölni vele (max 10-20 mm-t) akkor létezik az u.n. talpállító csavar nevezetű megoldás, ami sokkal korrektebb a menetes száras megoldásnál. Könnyen, gyorsan (elvileg szinte szerszám nélkül) állítható.
Van az anya része, és van hozzá a puha műanyagba öntött fejű csavar is
|
|
(#42164) enigma válasza pinyo39 hozzászólására (#42160)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Szia!
Már én is gondolkodtam fémszerkezetű asztalban - bár én acél zártszelvényből csinálom. Viszont tartok tőle, hogy a fémszerkezet előnyei mellett (sokkal merevebb, stabilabb még kisebb anyagkeresztmetszet mellett is mint a fa szerkezetű asztal, sokkal könnyebb a súlya, ja és én speciel könnyebben hozzájutok, és könnyebben dolgozok vele mint fával) mindez mellett egy dologgal számolni kell. A zártszelvény anyaga miatt is, és hogy csőként még inkább, a belekerülő zajokat valószínűleg fel fogja erősíteni. Tehát a hangszigetelésre itt még fokozatosabban kell figyelni. |
(#42169) etwg válasza gigantati hozzászólására (#42157)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Az egy méter tul magas. 80 cm sokkal kényelmesebb és még alá lehet férni.
Meg oda is lehet ülni, amire sokszor nagy szükség van... |
(#42171) Luciferike válasza enigma hozzászólására (#42164)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Az én asztalom kerete az alumínium profilból készült de ne gondold, hogy sokkal könnyebb. Van súlya neki rendesen, így majd a munka lapokon kell a felesleg eltávolításával könnyítenem rajta picit. |
(#42174) enigma válasza Luciferike hozzászólására (#42171)
|
Válasz •
|
Feb 5, 2015 |
|
Én tudom milyen nehéz az alumínium. Napi 8 órámat töltöm velük. De hidd el a fából készültnek sokkal nagyobb a súlya. |
(#42402) Tfeco hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 13, 2015 |
|
Szép napot..érdeklödnék mozdonyokba 2 dekodert szoktak beépiteni...? itt most arra gondolok hogy van 1 gyári mozdony benne mondjuk valamely tipusu dekoder..de ha hangositani szeretném kell külön hangdekoder bele ? |
(#42403) zsolesz74 válasza Tfeco hozzászólására (#42402)
|
Válasz •
|
Feb 13, 2015 |
|
Érdemes spórolni és előre eldönteni hangos vagy nem hangos lesz a mozdony.
Ha nem hangos dekódert teszel bele, később mégis szeretnél hangosat, akkor:
a, kicseréled,
b, SUSI-t tud a dekóder, akkor kiegészítő hangdekóder kell hozzá.
Én az előre tervezés híve vagyok.
A többit te döntöd el! |
(#42476) Evigabi hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 16, 2015 |
|
Sziasztok ! En egy elsö terepasztal keszitö lennek es olyan problemam lenne hogy nem talalok sehol olyan segitseget ami legalapvetobb kerdesekre ad valaszt elektronika es valtok sinek bekotesevel kapcsolatban.
Azt szeretnem tudni letezik-e valamilyen segitseg Ezekkel kapcsolatban ,digitalis vezerlest 5-6 valtot es fenyeket szeretnek hasznalni csak egyenlore,roco sineim es roco z21 kozpontom van.
Aki barmilyen segitseget leirast tud annak Nagyon szepen koszonom
Egy kezdo |
(#42479) help-ez válasza Evigabi hozzászólására (#42476)
|
Válasz •
|
Feb 16, 2015 |
|
Szia !
Teljesen jó helyen jársz!
A kérdéseid tedd fel szép sorrendben.Megfogsz lepődni,hogy adott,konkrét problémára milyen sok megoldás létezik,úgy kivitelezés,és ár-arány viszonylatban.
L/H |
(#42481) zsolesz74 válasza Evigabi hozzászólására (#42476)
|
Válasz •
|
Feb 16, 2015 |
|
Szia,
több fórumban tárgyalgatjuk a neked szükséges infókat, de itt a kezdő topik azt hiszem lehet amolyan "vegyes vágott".
Kérdezz!
üdv
Zs. |
(#42482) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 16, 2015 |
|
Tegnap elkészült az asztal első eleme. A lábakat 1-mesre hagytam, így jeleneg a "0" szint 102cm-en van. Kapott facsavart rendesen, így eléggé staibil. Teherpróba kb 50kg-mal sikeres.
Hamarosan következik a második!
|
(#42484) gigantati válasza Evigabi hozzászólására (#42476)
|
Válasz •
|
Feb 16, 2015 |
|
Szia!
Kb fél évvel ezelőtt én is hasonló cipőben jártam. Ebben a topicban kezdtem evolúciós fejlődésem. Javaslom menj vissza néhány oldat és sok hasznos dolgot megtudhatsz.
A tanultabb társaktól nagyon sok jó ötletet fogsz kapni, de tapasztalatból tudom, hogy a saját magad által kell kitapasztalni. Erről édesanyám egyik mondása jut eszembe, mikor egy problémával megkeresem és Ő kb háromféle megoldást javasol, majd azt mondja, "egyébként fiam pedig azt csinálsz amit akatsz"
Összegezve kédrezz bátran itt segítenek, még én is ha tudok
(#42494) Evigabi válasza gigantati hozzászólására (#42484)
|
Válasz •
|
Feb 16, 2015 |
|
Szia ! Koszi az infot sok minidenre mar valaszt is kaptam amire meg nem is gondoltam nagyon hasznosak voltak a linkek is.Nagyon ertheto leirasok vannak meg egy laikusnak is.
Koszi Evi |
(#42874) gigantati válasza gigantati hozzászólására (#42482)
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Itt a folytatás!
Az előző asztalnál magasnak tünt a 100cm alapszint, így ugyanazon lábmagasságnál az asztallapot süllyesztettem le 15 cm-rel. Így a 0 szint 85cm, míg a fő szint 100cm lesz.
A kiálló lábak távtartók lesznek a felső szinthez.
A teherpróba is megvolt 78kg próbasúllyal.
üdv: ati |
|
(#42877) enamessias válasza gigantati hozzászólására (#42874)
|
Válasz •
|
Márc 2, 2015 |
|
Szerintem akkor ideális az asztal magassága, ha még kényelmesen tudsz alatta négykézlább közlekedni, mert majd sokat kell. Ilyenkor háton fekve, még kézzel felérni az alját (kábelezés) és még egy gurulós irodai székkel mellé lehet ülni úgy, hogy a lábad be megy az asztal alá, mikor a terepet készíted.
Ez kb az a méret.
Ha az asztal lába fogja össze a szinteket, attól még eltávolithatóak lesznek a lábak? Esetleges szállítást nagyban megkönnyítené. |
(#43180) Luciferike hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 14, 2015 |
|
Szeretném megkérdezni, hogy milyen távolságonként érdemes megtáplálni a síneket (TT méret)? |
(#43781) SzGergely hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Kedves Modellezők!
A segítségeteket szeretném kérni. Van nekem egy régi-régi TT-s villanyvasutam a hozzá tartozó "U" profilú sínekkel. Kisfiammal sokat játszunk vele, és húsvétra rendeltem neki hozzá fénysorompót relével a zzemoki honlapról.
Szeretném ha úgy működne, hogy automatikusan vált, amikor a szerelvény közlekedik, de ehhez kapcsolósínre lenne szükségem, azt viszont nem lehet kapni ehhez a fajta sínrendszerhez.
Hogyan tudnék házilag működőképes kapcsolósínt készíteni (a reed csöves megoldás kivételével).
Kérlek Benneteket, küldjetek leírást, és ha lehet rajzot is róla.
Előre is köszönöm. |
(#43783) reszelozsir válasza SzGergely hozzászólására (#43781)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Szervusz!
Ha sehol sem kapsz sinérintkezőt ( Bővebben: Link), akkor készíthetsz szigetelt sínt. Vagy az egy, esetleg a három talpfás vágányt illeszted be szigetelt kötéssel, vagy a viszonyoknak megfelelően egy hosszabb darabban alakítod ki ezt a kb 1cm-es kiszigetelt részt. Nálam a kéttengelyes motorkocsik üzemében nem okoz /okozott problémát ez a megoldás sem az U, sem az I profilos vágányzatnál, és szépen vezérli a jelző relét. |
(#43784) masTTertape válasza SzGergely hozzászólására (#43781)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Kedves Gergely,
Keress meg, mert bőséggel van ilyen sínérintkező a régi sínanyagaim között!
Üdv: MTTP
Bővebben: Link
|
(#43786) SzGergely válasza masTTertape hozzászólására (#43784)
|
Válasz •
|
Márc 31, 2015 |
|
Köszönöm. Megnéztem a honlapot, és küldtem e-mailt. |
(#43879) HarciSün válasza Luciferike hozzászólására (#43180)
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2015 |
|
Ha új tillig modellgleis akkor méterenként is bőven elég, ha régi u profil akkor kb mindenhol ahol csak lehet... |
(#44028) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 13, 2015 |
|
Lassan, de biztosan épül az asztal.
A képen az alsó szint pályája. Jelenleg csak egy bútorhátlap az ideiglenes alap. Azért keztem így összeállítani a pályát, hogy a végleges nyomvonalat még a fixálások előtt láthassam (így egyben nem is gondoltam volna milyen eltérések jelentkeztek). Az összeállított nyomvonal alá fogom következő lépésként a végleges alépítményt kivágni.
üdv:ati
|
|
(#44079) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2015 |
|
Sziasztok!
Milyen ötlet, ha a sinek alá kerülő faanyagot lelakkozom? Ezzel meg tudom védeni a terepépítés során rákerülő víztől. Kérdés, hogy a szóróanyakok illetve a sín (ha ragasztom) megtapadnak-e rendesen a lakkozott felületen?
(#44081) csíkosháTTú válasza gigantati hozzászólására (#44079)
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2015 |
|
Minek?
Nem beáztatni kell a fát, meg semmit sem, csak nedvesíteni.
|
(#44088) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#44081)
|
Válasz •
|
Ápr 15, 2015 |
|
|
(#44169) vz79 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2015 |
|
Szép estét szeretnék egy kérdést feltenni van egy roco line váltóm és nem tudom miért nem kap áramot a mozdony ha keresztűl megy rajta már meprobáltam mindent de semmi,túd valaki segiteni? |
(#44175) vasútőrült válasza gigantati hozzászólására (#44079)
|
Válasz •
|
Ápr 21, 2015 |
|
Szia! Ne lakkozd hanem fessd le. Mi vízalapú barna festéket használunk a modulokhoz. Erre jó a ragasztó. |
(#44645) gigantati hozzászólása
|
Válasz •
|
Máj 15, 2015 |
|
Sziasztok!
Tudtok segíteni, hogy a Piko sínszeg milyen méretű? Barkácsboltban szeretném megvenni. Biztos olcsóbb mint a modellboltban.
Illetve milyen sűrűn érdemes rögzíteni a síneket? 1-2-3 szeg/sínszál?
(#44646) etwg válasza gigantati hozzászólására (#44645)
|
Válasz •
|
Máj 15, 2015 |
|
A barkácsboltban kapni 0,8x10 mm szögeket ( kisfejüt keress). Az jo. Ha megforditod a sineket a talpfákban meg vannak jelölve a lyukak. Ettöl több nem kell. Persze máshova is furhatsz.
|
(#46631) szakács hozzászólása
|
Válasz •
|
Szept 6, 2015 |
|
Szevasztok!
Egy hét évet porosodott asztalba lehelek újra lelket. Meg volt a takarítás, portalanítás, etc. A sinek Piko A és Roco hobby line. A gondom, hogy a mozdonyok akadozva mennek. A sinen van néhol oxid szerű is és ismeretlen kosz is. Mivel vakarjam le? Finom smirgli, vagy valami sinradír? Ha radír, akkor melyik gyártóé a jó? Előre is köszönöm! |
|
|
2024. Nov, 20. Sze 17:37:59 |
|
Jelenleg 16 fő olvassa az oldalt |
|
|