|
DCC profiktól (nem csak) profiknak
|
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:
|
|
(#43012) proba válasza etwg hozzászólására (#42975)
|
Válasz •
|
Márc 7, 2015 |
|
Azért arra gondoltam a Q2 könnyedén helyettesíthető az opto tranzisztorával. Úgy látszik csak nekem volt egyértelmű. |
(#43013) etwg válasza proba hozzászólására (#43012)
|
Válasz •
|
Márc 7, 2015 |
|
Az persze egy kicsit más..... Mással is elöfordul, hogy nem egyértelmü a mondanivalo.
Én csak attol tartok. hogy a 2 also ellenállással növeled az utolso tranyo bemenö impedanciáját ami ilyen veszélyes környezetben ( mint a modellvasut) lehet, hogy gondot okozhat. Az also ellenállással nincs gond a középsöt tartom kevésbé jo ötletnek, mert az opto kimenete csak rajta keresztül zárja a Q1-t, ami mindenképpen nagyobb, mint az opto kimeneti impedanciája.(a kettö összeadodik). |
(#43015) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#42937)
|
Válasz •
|
Márc 7, 2015 |
|
Nézd meg, hogy a Digitools cuccban van-e a panelen felhúzó ellenállás. Ha nincs még azt is tedd bele a kollektor ágba! |
(#43057) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 9, 2015 |
|
Tettem az Apróba egy hirdetést, ha valakit érintene, ne kíméljen! |
(#43145) diginewl válasza etwg hozzászólására (#43013)
|
Válasz •
|
Márc 13, 2015 |
|
Kipróbáltam a tranzisztoros jelfordítást! Működik!
Bc 182, és egy 12K ellenállást használtam a fototranzisztorhoz.
A digitool-os S88-as, fehér IC-után, ahol az s88 ic-k jönnek oda kötöttem be az érzékelőt, azaz az optocsatoló tranzisztorához, mintha ez a panel "csak" egy s88 visszajelentő lenne. A tápot az s88 busz egyik kondijánál vettem le (biztosan jó legyen a polaritás)
Egy 60W-os halogén lámpa oldalról "zavarva" sem zavarta, a váltás egyértelmű volt.
Így pofonegyszerű lesz a pontos vonatmegállítás/érzékelés. A képen látható, hogy az smd LED-et már nyákra forrasztottam. Így a telepítése is egyszerű a fénykapunak, mert mindkét smd eszköz (led/Tr) egy-egy nyákon csücsül, amit egyszerű a sínre ragasztani, és vezetékezni.
A kép is jól szemlélteti, hogy milyen "magas szinten" művelem ezt az egészet Előre is elnézést az érzékenyektől, ez csak egy lehetőség, és általában is ennyire van időm, ha kísérletezgetek.
Köszönöm a segítségeket!!!
|
|
(#43148) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#43145)
|
Válasz •
|
Márc 13, 2015 |
|
Alighanem ugrott a garancia ezzel a beleforrasztással.
Inkább cserélted volna le ezt és szerzel egy jeladót.
Ezért nem szeretem ezeket a mindent egybe a panelra dolgokat.
Az enyémeket csak össze kell vezetékezni és nincs is más tennivaló. |
(#43157) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#43148)
|
Válasz •
|
Márc 13, 2015 |
|
Hehe
Azé' nézzed meg jobban ezt a panelt ))
Hiányzik erről sokminden - de működik.
Nézd, úgy vagyok ezekkel, ha egyszer működik rendesen, akkor ez sosem megy tönkre egy ilyen visszajelentő panelen, mindegy hogy digitools, vagy jvnd, vagy zsolesz-féle. |
(#43302) zsolt771117 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 17, 2015 |
|
Sziasztok
azt szeretném megkérdezni mit jelen az hogy beépített DCC dekoder egyes kezdőkészletnél van ez feltüntetve
köszönöm |
(#43306) etwg válasza zsolt771117 hozzászólására (#43302)
|
Válasz •
|
Márc 17, 2015 |
|
Valoszinü a mozdonyban van már DCC dekoder. |
(#43307) zsolt771117 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 17, 2015 |
|
Szia
Köszi de mit jelent pontosan kezdő vagyok még ilyen téren |
(#43308) etwg válasza zsolt771117 hozzászólására (#43307)
|
Válasz •
|
Márc 17, 2015 |
|
Ha van hozzá egy különleges vezérlöd akkor a mozdonyt digitálisan is lehet irábanyitani azaz egyszerre több mozdony is közlekedhet egymástol függetlenül ugyanazon a vágányon.
( jobb lenne ha ponoisan megmondod miröl is van szo akkor könnyebb lenne a dolog).. |
(#43310) etwg válasza etwg hozzászólására (#43308)
|
Válasz •
|
Márc 17, 2015 |
|
|
(#43324) zsolt771117 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Szia
Amiről szó van ez egy digitális kezdő készlet a száma Roco51223 a vasutmodel.com oldalon is fönt van |
(#43325) etwg válasza zsolt771117 hozzászólására (#43324)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Abban minden benne van, a mozdony a készletben levö távirányitoval irányithato. S ha majd lesz egy másik dekoderes mozdonyod -akkor az is. Külön kapcsolhatod a világitást stb
Olvasgass az itt a forumban ( van kezdöknek is rovat) meg az elöbbi linken. |
(#43327) csíkosháTTú válasza zsolt771117 hozzászólására (#43324)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Az egy komplett DCC kezdőszett, amiben benne van minden, ami az elinduláshoz kell.
Közvetlen link egy kis 10 oldalas olvasnivalóhoz:
itt! |
(#43345) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Tiszteletem!
Volt itt a topikon kérdés, hogy mit kell tenni a mozdony motorja és a dekóder közé, hogy nyugtázni tudja az írás/olvasást?
Úgy emlékszem ellenállás volt, de az értékére nem emlékszem.
Az egyik dekódert nem tudom kiolvasni, csak írni nano-x-el.
|
(#43349) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#43345)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Milyen dekóder?
Van kettő, pontosabban három tippem... |
(#43350) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#43345)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Idézet: „Volt itt a topikon kérdés, hogy mit kell tenni a mozdony motorja és a dekóder közé, hogy nyugtázni tudja az írás/olvasást?
Úgy emlékszem ellenállás volt, de az értékére nem emlékszem.”
Ez biztos, hogy mozdony dekóder volt, nem csak egy funkciódekóder? |
(#43356) zsolt771117 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43327)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Szia köszi a segitséged jó anyag .Szerinted érdeme ez a készletet meg venni? |
(#43360) csíkosháTTú válasza zsolt771117 hozzászólására (#43356)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Mielőtt megveszed, gondol át, hogy hová akarod majd fejleszteni? Kezdetnek nem rossz, mert minden benne van: vonat, sín, vezérlés. Ha később bővülni szeretnél, akkor egy határig jó lesz legfeljebb még egy vonat, és pár váltó egy kisebb asztalon. Ha ennél tovább gondolod a modellezést, akkor később lesznek majd költségek még vele, mert a vezérlés kevés lesz tudásban. |
(#43362) zsolt771117 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43360)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Értem hát elég nagy asztalt terveztem 5mx 2.5m és ezzel a rendszerel menyi vátót és egyéb beredezést lehet müküdtetni vagy inkább ilyen nyagy asztalnál maradjak a hagyományos kapcsolópultos vezérlesnél? |
(#43363) csíkosháTTú válasza zsolt771117 hozzászólására (#43362)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Elvileg a váltók mehetnek hagyományosan is, sokan úgy építenek asztalt, hogy csak a vonatok vezetése digitális. Mennyi vonat menne egyszerre a jövőben? Csak azért kérdezem, mert
- a ROCO kezdőszett tápegysége max. 2-t enged, esetleg 3-t, de azt csak "visítva";
- kettőnél több mozdonyt kezelni az "egérrel" nagyon macerás. |
(#43365) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43349)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
digitools.
2.x-es, nem bírom kiolvasni. Egy másik mozdonyban (fleischmann br55 H0) azt simán olvasom/írom folytóval...
Van a motoron egy-egy folytó (axiális mikroHenry-s
Lehet azt leveszem és működik?
(most nem tudom kipróbálni. Egy régi piko ho BR55-ben lesz/van) |
(#43368) zsolt771117 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43363)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
hát egyenlőre 2 db mozdonyt szeretnék de később tobbet. Mikkel hozzá hogy több mozdony menjen |
(#43375) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#43365)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Egy szoftver frissítés megoldja a problémádat. |
(#43376) zsolt771117 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43375)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Köszi |
(#43377) csíkosháTTú válasza zsolt771117 hozzászólására (#43368)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Az a baj a MultiMaus vezérlővel, hogyha mozdonyt váltasz vele, akkor nem képes megjegyezni, hogy milyen állapotban hagyta az előző mozdonyt.
Két lehetőség van:
- belevágsz ebbe, és, ha később meg van a nagyobb feladat, akkor vezérlő csere.
- eleve egy komolyabb vezérléssel kezdesz.
Kérdés: ez lenne az első modellvasút, vagy van már valami ilyesmi oadahaza?
Mi kell ahhoz, hogy több mozdony menjen a pályán, mint 2-3db?
- Egy másik tápegység a ROCO vezérléshez a gyári helyett.
- Egy második egér, vagy akár egy harmadik is. |
(#43381) zsolt771117 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Nem teljesen kezdő vagyok a digitális részen úgy hogy nagyon örülök hogy segites |
(#43383) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43375)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Ok, de olyant most nem tudok a falról leakasztani
Akkor vaktában programozok
|
(#43391) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#43383)
|
Válasz •
|
Márc 18, 2015 |
|
Vagy felküldöd Zsoltnak, frissíti és én meg visszaküldöm neked a csomaggal. Hm? |
(#43402) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#43391)
|
Válasz •
|
Márc 19, 2015 |
|
Valószínű az lesz, mert párja (egyszerre vettem kettőt) azt tudom olvasni. Majd egyeztetek veled. CV7=42 így itt az analóg terhelés szabályzás ugrott - de már dolgozom az ügyön, hogy menjen ismét a vitrinvonat.
Igaza volt annó Tamásnak, hogy: Próbáld ki őket azonnal otthon! - nem tettem. Így eltelt két év.
Basszus tegnap akkora "botrány" volt a gyerekek körében, ma meg jött valaki csak azért, hogy ezt megnézze... szóval most éjjel-nappal dolgozom, hogy ismét menjen |
(#43404) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#43402)
|
Válasz •
|
Márc 19, 2015 |
|
Újra működik a vitrinvonat
Találtam egy régi digirive 1.* 33-as verziójú dekódert, ezt beletettem a BR55-be, azóta megy! (igaz itt a füstgenerátor aux1- füstölt el azonnal, amit nem egészen értek miért, de itt még lesz egy aux2 kimenet amit használhatok, ha szeretném...)
A többi privátban intézem az illetékesekkel.
|
(#43421) somitomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43377)
|
Válasz •
|
Márc 19, 2015 |
|
Idézet: „Egy másik tápegység a ROCO vezérléshez a gyári helyett.”
Lehet, hogy tévedek, de úgy tudom, hogy az erősítőben van a túláramvédelem, ergo akkor is leold 2,5 amper fölött, ha egy egész atomreaktorblokk táplálja. |
(#43439) etwg válasza somitomi hozzászólására (#43421)
|
Válasz •
|
Márc 20, 2015 |
|
Szerintem félreértetted a hsz-t. Nem a tuláramvédelem a gond, hanem egyes tápok kritikán aluli minösége és stabilitása. Az utobbi idöben sok fajta dugasztáp került ilyen készletekbe, és nem mindegyiknek volt stabil kimenete igy akár >20 V is kerülhetett a sinekbe. |
(#43491) csíkosháTTú válasza somitomi hozzászólására (#43421)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
Szai!
Nagyjából 3A-nél kapcsol a ROCO 10764 zárlatvédelme. A feszültség stabilitásával van komoly bajban a ROCO cucca (is). Ugyanis kisprórolták belőle a nagyáramú feszszabályzót, így a DCC sínfeszültsége a terhelés függvényében ingadozik, 2-3A körül nagyjából jó H0-hoz, ez alatt viszont sok, egyetlen kisebb modellt járatva bőven 20V fölé mehet! Az meg nagyon sok! 0 és H0 modellekhez 16V az ajánlott maximum; H0m, H0e, TT-ben 14V; N-ben 12V; Z-ben 10V. |
(#43494) somitomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43491)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
Aha, tényleg, már máshol is monndtad, hogy nem túl stabil a sínfeszültség. Egyébként a DCC-jel feszültségét milyen módszerrel lehet "hitelesen" mérni? Gondolom az AC-re állított multiméter nem az
A 2,5 A-t a gyári kézikönyv írja, de persze kérdés, hogy mennyire függ egyéb dolgoktól (pl már emlegetett feszültség) |
(#43495) diginewl válasza somitomi hozzászólására (#43494)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
Bocsánat, hogy beleszólok, de ezt is már annyiszor elmondták. Nemcsak Csíkos, hanem más is.
Ha van otthon a (hűtőben/sufniban/műhelyben) egy oszcilloszkóp, akkor azzal. Ha van egy professzionális multimétered, mely négyszögjelet is tud mérni, akkor azzal.
Ha ezek közül éppen egyik sincs otthon, akkor fogsz egy diódahidat (Graezt) bemenetére (két hullám jel) kötöd a DCC-t, és ami kijön belőle (+/-) az egyenáram oldalon, azt egyenfeszültségre állított bármilyen mezei multiméterrel tudod mérni.
Ez sajnos csak közelítő értéket fog adni, kb 1-1,5V-ot hozzá kell adni akkor megkapod a dcc sínfeszt. De ez csak megközelítő érték lesz nem tudományos, pontos érték!
Ha pontos érték kell akkor nem úszod meg 100Ft-ból.
|
(#43507) csíkosháTTú válasza somitomi hozzászólására (#43494)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
diginewl hozzászólása majdnem megadta a pontos választ, de sajnos nem igazán hitelesek azok a metódusok sem. Ugyanis a a négyszögjelet is mérni képes multiméternek is úgy van beállítva ez a része, hogy nagyjából 50% a kitöltési tényező.* Sajnos ez a DCC sínjel esetében egyáltalán nem így van, ez nagyban függ attól, hogy milyen parancssor jön ki a központból.
Akkor hogyan?
Nos, házi eszközökkel a legpontosabban azt lehet megmérni, hogy az erősítőt mekkora tápfeszültséggel hajtjuk meg! Nézzük a ROCO 10764 erősítőt. Ezt legjobb egy stabilizált egyenfeszültségű tápegységről meghajtani, legyen a táp kimeneti feszültsége 18V. Innen akár számolhatunk is! A ROCO erősítő tápfeszültség bemenete egy egyenirányítóval kezd, ebben lesz a tápfesz útjában két dióda, ezeken esik 1,5V. Vagyis 18V - 1,5V = 16,5V Ez a 16,5V kerül majd a DCC sínjelet előállító végfokozatra, ami egy un. H-híd. Most tekintsünk el attól a kb. 0,1- 0,2V-tól, ami a H-hidat alkotó alkatrészeken esik. A DCC sínjel +/- 16,5V lesz, csúcstól-csúcsig mérve. A ROCO erősítőivel az a baj, hogy eredetileg a 10725-ös trafóról jártak, és nincs benne stabilizátor a végfokozathoz. Egy trafó kimeneti feszültsége pedig függ a terhelésétől! A névleges feszültségét a maximális terhelésre értik! Ha a terhelése ettől kisebb, akkor a kimeneti feszültsége is magasabb lesz. Mivel a ROCO erősítőkben a bementi egyenirányításon csak egy minimális pufferelés van, így a kimenő DCC feszültség értéke is ingadozni fog, sajnos. Ezért kell stabilizálni a 10725-ös trafóról érkező feszültséget, vagy lecserélni a trafót egy tisztességes laptop tápra.
*: Tudom, hogy ez a mondat így nem teljesen szakmai, mert kitöltési tényezője egy szokványos négyszögjelnek van, aminek a határai 0V, és a tápfeszültség, vagyis polaritása is van. Márpedig a DCC jel nem ilyen. Viszont a nem szakmabeli modellezőknek talán így érthetőbb volt a megfogalmazás. A DCC sínjelben a legritkábban fordul elő olyan bit, amikor a jel egyforma ideig van a pozitív, és a negatív tartományban. |
(#43508) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#43507)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
Steve, diginewl kolléga eljárása rendben van, ha egy graetz után sima DC voltmétert kapcsol akkor a müszer a DCC jelet - 1 diodaátmenet feszültséget fog mutatni. Azaz, ha +/- 16V (32Vpp) DCC van a sinben, akkor az egyenirányitás után sima 16V-0,6=15.4V lesz a DC müszeren - függetlenül a parancsoktol meg frekvenciától.
A hibák akkor keletkeznek, ha mezei AC müszerrel mérnek, mert azok vagy szinusz jelalakra, vagy ( tisztelet a kivételnek) csak hálozati TRMS-re vannak kalibrálva ( max 400Hz).
A külsö egyenirányitásnál azonban ez a gond nem jelentkezik, mert a jel NRZ kodolásu ( a 0 meg az 1 bit egyforma energiát visza át a pozitiv meg a negativ félperiodusban) |
(#43510) proba válasza etwg hozzászólására (#43508)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
-1.2V A graetzben két dióda van sorba.
|
(#43512) etwg válasza proba hozzászólására (#43510)
|
Válasz •
|
Márc 21, 2015 |
|
Igazad van!
Bocs!
|
(#43518) somitomi válasza diginewl hozzászólására (#43495)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2015 |
|
Az oszcilloszkópos megoldást tudtam, csak hiányzik hozzá az eszköz. Graetz-híd van itthon elég, csak nem voltam benne biztos, hogy (1) a multiméter nem azzal egyenirányít, (2) mennyire problémás, hogy ez effektív feszültséget mér (a DCC négyszögjelnél nem annyira), illetve (3) mennyire bízhatok abban, hogy tényleg 1-1,5V esik a hídon.
( Hát, ez tényleg nem hitelesítésre alkalmas mérési módszer ) |
(#43521) etwg válasza somitomi hozzászólására (#43518)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2015 |
|
DC állásban semilyen müszer nem mér effektiv értéket, igy ilyen gond nincs. (Ilyenkor a multiméterben nincs egyenirányitás meg egyébb huncutság, hogy értelmes adatot mutasson.)
A graetzen 2 dioda feszültség esik ezt könnyü kalibrálni.
Lemérsz egy sima DC áramforrást pl. egy 6 voltos akkut, majd a müszer meg az akku közé berakod a graetzt (~ polusokra megy az akku). Egyböl meglátod a különbséget.
Ha Shottky diodákból rakod össze a graetzet, akkor még kevesebb veszteséged lesz.
Ha diodákbol rakod össze, akkor érdemes gyors diodákat keresni 1N4148 stb. vagy hasonlo Shottky diodákat érdemes használni |
(#43527) csíkosháTTú válasza proba hozzászólására (#43510)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2015 |
|
1,4V lesz az esés. A sima Si átmeneteken nyitó irányban általában inkább 0,7V a feszültség esése, mint 0,6. De ezen nem veszünk össze... |
(#43540) diginewl válasza somitomi hozzászólására (#43518)
|
Válasz •
|
Márc 22, 2015 |
|
Nem értelek
Most mi kell? Írd le pontosan, akkor tudnak segíteni!
Idézet: „Egyébként a DCC-jel feszültségét milyen módszerrel lehet "hitelesen" mérni?”
Miért van ott a macskaköröm?
hiteles kell azaz PONTOS x,xx V-ra, vagy "hiteles" azaz megközelítőleg pontos mérés? Ha neked nem mindegy, hogy 16,2V vagy 16,8V van a sínben akkor neked nem jó a "hiteles", neked akkor PONTOS kell.
A diódahidas méréssel, mint írtam TÁJÉKOZTATÓ (olvasatomban "hiteles") eredményt kapsz (+/- 1V tévedéssel), de szinte semmibe sem kerül, szemben a többi költséges, de teljesen egzakt méréssel.
Csendben jegyzem meg, nagyon sokminden befolyásolja a sínen megjelenő dcc feszültséget. Ha van egy 2*2diódás foglaltságérzékelő a rendszerben, vagy egy hosszú (vékony) betápvezeték, vagy egy nem megfelelő síncsatlakozás az is levesz a dcc feszültségből, így inkább a sínen célszerű mérni, és nem visszaszámolgatni.
Azaz, ha egy mód van rá érdemes a sínen, és terhelve is mérni. Meglepő ingadozások jöhetnek ki, egy gyenge táp, vagy nem megfelelő vezetékezés, kontakthiba esetén is.
Saját tapasztalatból tudom (mindkettőt). Kimértem őket ezzel a "hiteles" módszeremmel 3-4 V is ugrált... |
(#43543) etwg válasza diginewl hozzászólására (#43540)
|
Válasz •
|
Márc 23, 2015 |
|
A hiteles méréshez évente illene, nem olcson, hitelesiteni a müszert (vannak erre berendezett hitelesitö laboratoriumok, akik az ISO stb. szerint hitelesitik a mérömüszereket).
Ha majd a kolléga elöáll egy ilyen jegyzökönyvvel, akkor a müszere a te eljárásod alapján abszolut hitelesen fogja mérni a DCC jelet. Anélkül meg csak ugy, mint bárki más, méri a feszültséget a gombakkutol kezdve a 400V -s hálozatig.
(Ettöl nagyobb feszültséget amatörnek meg már amugy sem szabad mérnie). |
(#44132) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2015 |
|
Egy kis eszmefuttatás S88 kábelezés/lábkiosztás terén, mert ez annyira változatos, mint a széljárás. Aki nem figyel oda, pillanatok alatt tönkreteheti valamelyik egységét, ha csak simán összeköti őket.
A net-en minden fenn van, meg a leírásokban is, de el kell olvasni!
Tehát aki arra adná a fejét, hogy nem egy gyártótól vesz meg mindent, az figyeljen oda, mit hova köt s88 terén (is). No meg a s88 tápfeszültsége is fontos, hogy tudjuk mekkora (5V-12V-ig - ez ellenőrizhető DC műszerrel egyszerűen)
Első talán legjobb összefoglaló itt olvasható.
Kicsit nehéz a színek értelmezése elsőre, mert az Eia/Tia A szerint vannak jelölve, az átlagember meg UTP kábelekben legtöbbször az Eia/Tia B szerint találkozik velük. (Lásd képek lenn)
Remélem nem csinálok vele moderátori törlést, de nevesítenék néhány Hazai gyártót, akik mind s88-as visszajelentőt készítenek, a paneljaik mind kiválóak, de... mindegyik más-más bekötést használ (éljen )
Mindegyik működik együtt, sorba fűzve. Van belőle legalább 1-1 darabom, és egyben, egy központra fűzve is használtam őket, 5v-on üzemelnek.
JVND - az ő általa gyártott NanoX-s88 központ, és a visszajelentő modulja is s88-N típusú, RJ45-ben nézve így fest:
1;+5v
2;data
3;gnd
4;clk
5;gnd
6;load
7;reset
8;x
(A trainmodules S88-as modulja bekötése alapján s88-N típusú, de a leírásban csak simán S88-nak nevezik. A lábkiosztás alapján viszont egyértelmű lesz az s88-n, hasonlóan JVND-féle lábkiosztáshoz (ez kakukktojás, mert ilyenem nincs))
Zsolesz (Gaspar DCC) S88 visszajelentője opendcc.de kiosztást használ:
1;gnd
2;clk
3;gnd
4;load
5;gnd
6;reset
7;+5v
8;data
Fürdős Tamás (Digitools) s88-s rendszere bolondbiztos felhasználóbarát, hogy ne lehessen az in és az out-ot felcserélni (talán az iek.de-re hasonlít leginkább:
IN: out:
1;data 1; data
2;gnd 2;gnd
3;CLK 3;CLK
4;load 4;load
5;reset 5;reset
6;+5v 6;+5v
7;x
8;x
A többi gyártó rendszerét nem ismerem. A fentieket próbáltam csak, megfelelő kábelekkel szépen felfűzhetők egymás után, és - ami a legfontosabb - működnek is.
Viszont ennyi írásból is látszik mekkora különbségek vannak a lábkiosztás terén.
|
|
(#44141) somitomi válasza diginewl hozzászólására (#43540)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2015 |
|
Én igazából csak a "megközelítően pontos" megoldásra voltam kíváncsi, hogy szükség esetén amolyan ellenörző jelleggel mérhessek. Ezért is van macskakörömben a hiteles, mert nem ISO/DIN/mittudomén szabvány alapján jóváhagyott mérés kell, csak annyi, hogy amit 16 voltnak mérek, az valójában ne 22 V legyen. |
(#44142) etwg válasza somitomi hozzászólására (#44141)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2015 |
|
Ez a DCC jelnél külsö egyenirányitoval és DC-re állitott müszerrel nem fordulhat elö.
AC állást el kell felejteni - az nem erre valo. |
|
|
2024. Nov, 20. Sze 12:38:43 |
|
Jelenleg 14 fő olvassa az oldalt |
|
|