Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Modellek, kiegészítők,tereptárgyak stb. festése
Modellek, kiegészítők,tereptárgyak stb. festése
Témaindító: Csukló, idő: Ápr 13, 2014
Témakörök:

Lapozás       7/12    
(#34748) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Jún 20, 2014
Sziasztok!

Na így már működött a dolog!
A huzal már nem dobta le a festéket.
A fényes,sima felületű anyagra rosszul tapadt ,
ezért finom papírral kicsit meg kellett érdesíteni őket,
hogy meg tudjon kapaszkodni rajtuk a festék.
Simán kibírták a hajlítgatást, helyrepattintást.
így már jók lesznek,ez a jó festési technika,most már csak a színűket találom nagyon rikítónak.
Van egy sötétebb, narancsosabb sárgám is, majd azzal fogom megtörni kicsit ezt a rikítást.
Tudom nem valami nagy szám,lefestettem a kapaszkodókat,de szerintem sokat dob a Szergej megjelenésén,amúgy is már régóta szúrták a szemem a fényes kapaszkodói.
Mit szóltok hozzá:

WP_20140620_...jpg

WP_20140620_...jpg

(#34762) zsolesz74 válasza Fordítókorongos hozzászólására (#34748) Válasz Jún 21, 2014
Nagyon szuper lett!

Úgyhogy készülj és gyakorolj, mert a végén még hozzád viszem a flottát átfestésre és koszolásra!
(#34770) Fordítókorongos válasza zsolesz74 hozzászólására (#34762) Válasz Jún 21, 2014
Szia Zsolesz!

Jól mondod,ahhoz még sokat kell gyakorolnom.
Viszont most tettem vissza a helyére a 230-asom kapaszkodóit,ez volt a 3. kapaszkodófestésem,szerintem ez sikerült a legjobban.
Most fényes fehérrel alapoztam,ahogy Lezlinilzen javasolta,igaza volt,jobban terült a festék, így vékonyabban és egyenletesebben sikerült lefestenem.
Egy réteg alapozás,két réteg színre.
Ilyen lett:

230 Kapaszko...jpg

230 Kapaszko...jpg

230 Kapaszko...jpg

(#36254) diginewl hozzászólása Válasz Aug 3, 2014
Egy viszonylag amatőr kérdéssel jönnék elő:
egyszerű ház antikolás?

Ezek a kész (Auhagen/Faller stb) műanyag házak olyan túl szépek. Van valami egyszerű trükk amivel tudnám őket öregbíteni? Nem profi, hanem egyszerű megoldásra gondolok.
Csináltam egy ilyent, de nem igazán tetszik (sötétbarna akril száraz ecsettel)

Valami homogénebb, enyhén lefelé sötétedő valami kellene, ami a valóságban is van.... és egyszerű (légecset, és egyéb extrafortélyok kizárva - mert ilyenem nincs)

P7130177_.jpg

(#36257) etwg válasza diginewl hozzászólására (#36254) Válasz Aug 4, 2014
Szerezzél fekete tintát ( ma már nem annyira egyszerü) vagy tust ( az még könnyebben kaphato). Ezekböl cseppents egy-egyet vizbe ( tinta) vagy spitituszba ( tus) és egy ecsettel mosd le felülröl a modellt. Minden mosás után hagyd megszáradni és ismételd ha kell. A végén nagyon finom szürke puderrel , krétaporral mattitsd azokat a részeket ahol még kell. Puder és krétapor helyett használhatsz grafitot is ( ceruzahegyer smirglin megreszeled) vagy a müvészboltokban árult szénceruza porát is. A lényeg, higy egyszerre mindig keveset szabad felvinni és csak utánna ismételni az eljárást.
(#36271) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#36254) Válasz Aug 4, 2014
Közönséges vízfesték (igen, az, amit alsó tagozatban a tanító nénik is kérnek), szárazecsetelve, a'la kisebbik csíkosok által:

első fázis.jpg

második fázi...jpg

patina előtt.jpg

(#36308) diginewl válasza etwg hozzászólására (#36257) Válasz Aug 5, 2014
Ilyen lett. - köszönöm a segítségeket!

Mellé tettem egy festetlen épületet - legyen mihez hasonlítani.
Tus + szárazecset kombináció.

P8050225_.jpg

(#41455) rumcajsz válasza Fordítókorongos hozzászólására (#32050) Válasz Jan 17, 2015
Szia!

Próbáld meg az olaj alapú helyett az akril festékeket. Nem fogsz megfulladni a szagától ráadásul sokkal szebb felületet ad. Pár gyártó: Vallejo, tamiya, gunze.

A vallejonak kimondottan vasutas színei is vannak: Daxmagic

A koszoláshoz pedig hasnálhatóak a vallejo, ammo termékei.
(#42318) Csukló hozzászólása Válasz Feb 10, 2015
Még kell kicsit dolgozni de alakul

2015-02-07 2...jpg

2015-02-07 2...jpg

P1600778.jpg

(#44364) diginewl hozzászólása Válasz Máj 1, 2015
Ismerkedtem a légecsettel.

Nekem nagyon tetszik, főleg, hogy a bot kezemmel ilyent tudtam csinálni. Nyilván egy profi másképp dolgozik, de nekem mint - nem minőségi modellezőnek - ez bőven a plafon.

P5010502.JPG

P5010504.JPG

P5010507.JPG

(#44541) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Máj 10, 2015
Sziasztok!
Réz hajtásokat,kiegészítőket szeretnék lefújni.
A kérdésem az volna,hogy festés előtt milyen előkészítést,alapozó festéket próbáljak ki??
(#44565) Fordítókorongos válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44541) Válasz Máj 11, 2015
Senkinek sincs ötlete rá,vagy esetleg gyakorlata rézfestésben??
Akkor majd kipróbálok egy ilyet:

revell-alapo...jpg

(#44585) somitomi válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44565) Válasz Máj 12, 2015
Erő János honlapján van egy írás a festésről/festékekről, ami témába vág, mert rézmodelleket épít. De persze ilyenkor nem találja az ember...
(#44587) somitomi válasza somitomi hozzászólására (#44585) Válasz Máj 12, 2015
(#44593) Fordítókorongos válasza somitomi hozzászólására (#44587) Válasz Máj 12, 2015
Köszönöm Somitomi !
Jó részletes olvasmány, "alapozás" az egyik téma benne!
Azt írja,hogy a fémeket,különösen a rezet és az alpakkát mindenképpen ajánlott alapozni!!
Pár félét megemlít:
Gunze :"Mr.Metal Primer - (sajnos színtelen,így nem láthatjuk a felhordott vastagságot,könnyen túl vastag réteget vihetünk fel belőle...)

Weinert - (akril alapozó,nem színtelen,jobban tapad,de azt mondja,hogy "csodát ettől se várjunk")

Nekem most bármelyik jó lesz,mert nincsenek eltüntethető apró részletek a hajtásokon amit fújni fogok...

(#44594) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44593) Válasz Máj 12, 2015
Ha nem fontosak a részletek, akkor a barkác- és autosboltokban kaphato szürke vagy fekete alapozo spray egészen jo.
Van valamivel drágább horgany is spray flakonban (zink), az utobbi honapokban többször használtam, igen jol tapad minden fémhez. A réteg vastagabb ( ezért nem jo a finom felületekre) - az eredmény meg mintha frissen lett volna horganyozva a felület. Még az éles sarkakon is nagyon jol megmarad.
(#44631) Lezlinilzen hozzászólása Válasz Máj 14, 2015
"Magyarosítottam."

DSCN0680.JPG

(#44632) Lezlinilzen válasza Lezlinilzen hozzászólására (#44631) Válasz Máj 14, 2015
Főtisztítás-próbálkozás.

DSCN0683.JPG

(#44637) somitomi válasza Lezlinilzen hozzászólására (#44632) Válasz Máj 14, 2015
Szerintem jól néz ki. Szabad érdeklődni, hogy készült?
(#44641) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#44594) Válasz Máj 14, 2015
Etwg:
Kösz a tippet!
Majdnem igazad lett!
Egy szórópalackos Revellt sikerült vennem.
Állítólag mindenre jó (fémekre is).
Lezlinilzen:
Komolyan néz ki a kocsid!
Első osztályú!
(#44664) Csukló hozzászólása Válasz Máj 16, 2015
Szépen lassan alakul:

2015-05-15 1...jpg

2015-05-15 2...jpg

2015-05-15 2...jpg

(#44665) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Máj 17, 2015
Sziasztok!
Kipróbáltam a dezodoros Revell alapozót (sajnos airbrush változatot nem tudtam szerezni).
Nagyon csúnya,rücskös,tele pacákkal felületet fúj,baromi vastagon...
Végül kifújtam belőle egy edénybe,felhígítottam,szűrtem és légecsettel fújtam le a cuccaimat.
Úgy már elfogadható lett a minőség,de azért nem vagyok elszállva tőle,
szerintem nagyon nem éri meg az árát.
Egyetlen jó tulajdonsága,hogy nagyon gyorsan szárad,~negyed óra elteltével már fújhattam volna színre,de inkább feltettem száradni egy napra őket.

alapozó.jpg

szárítás1.jpg

szárítás2.jpg

(#44666) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44665) Válasz Máj 17, 2015
Ezekszerint az olcso autospray sokkal jobb. (Én Revellt még nem probáltam).
(#44718) crista.neuralis hozzászólása Válasz Máj 20, 2015
Segítséget szeretnék kérni, hogy a magyar alakjelzők hátulja milyen színű festést kapott a nagyvasúton?
(#44719) etwg válasza crista.neuralis hozzászólására (#44718) Válasz Máj 20, 2015
Szürkét.
(#44720) crista.neuralis válasza etwg hozzászólására (#44719) Válasz Máj 20, 2015
Nagyon köszönöm a gyors választ
(#44739) Csukló válasza Csukló hozzászólására (#44664) Válasz Máj 21, 2015
Kipróbáltam a HUMRO spré festéket!

Nekem nagyon bejött igaz kicsit borsos az ára de nagyon megérte!

2015-05-19 1...jpg

2015-05-19 1...jpg

(#44740) Csukló válasza Csukló hozzászólására (#44739) Válasz Máj 21, 2015

2015-05-19 1...jpg

2015-05-19 1...jpg

(#44743) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#44740) Válasz Máj 21, 2015
Szia Csukló!
Frankó lett!
Tedd már rá légyszíves a szállítmányt is,szívesen megnézném együtt.
(#44760) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44743) Válasz Máj 23, 2015
Majd kap egy villamost
(#44761) reszelozsir válasza Csukló hozzászólására (#44760) Válasz Máj 23, 2015
A Csordás már villamost is szállít?
(#44762) somitomi válasza reszelozsir hozzászólására (#44761) Válasz Máj 23, 2015
Szerintem azt szállítanak, aminek a szállítását kifizetik
(#44768) Csukló válasza reszelozsir hozzászólására (#44761) Válasz Máj 23, 2015
Mi szerettük volna, ha elhozza Miskolcról a villamosunkat de nincs hozzá felszerelésük

Nem a csordás volt az ihletadó hanem egy másik külföldi cég!
(#44769) SzerNoh válasza Csukló hozzászólására (#44740) Válasz Máj 24, 2015
Szép lett!

(#44785) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44743) Válasz Máj 25, 2015
Azt hiszem jó lett

20150525_174...jpg

(#44814) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#44785) Válasz Máj 27, 2015
Szia Csukló!
Klassz lett,de a végén azért van egy kis túllógás!

Én is festegettem kicsit a hajtásomat!
Alapoztam,feketével fújtam,itt-ott kitakartam,aztán rámentem szürkével...
A kitakarás nem lett a legtutibb,mert van egy kis átfújás rajta,de szerintem az már nem fog látszani beépítve...
(Mentségemre szolgál,hogy volt ~5 tizedes szintkülönbség a két felület között.)
Ilyen lett:

hajtás eleme...jpg

kerékvédő.jpg

kitakarva.jpg

(#44830) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44814) Válasz Máj 27, 2015
Mihez lesz ő hajtás?
Milyen gyártó?
(#44837) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#44830) Válasz Máj 27, 2015
Hát,ez neked még ismerős is lehet:
a WUMM Bengálijához készült, Mashima 1020-as motorral.
A sok szerelgetéstől nagyon megkopott rajta a festék,
kicsit rá kellett javítani...
(#44844) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44837) Válasz Máj 28, 2015
Igen ismerős volt.......
Csak reménykedtem...

Mekkora a tengelytávja?
(#44864) Fordítókorongos válasza Csukló hozzászólására (#44844) Válasz Máj 28, 2015
~43mm!
Nem vagyok elégedett a festésével!
Összerakás közben itt ott letoltam róla a festéket....
ecsettel kellett kijavítanom.
Érdekes,hogy a konzervdobozra - amibe kifújtam az alapozót -
kőszikla-keményen rákötött,a rézre meg nem fogott rendesen.
Az is fura,hogy még a Wumm-nak sem sikerült jól lefestenie a rezet,könnyedén leperegett róla.

Jobb lett,mint volt,de azért nem lett az igazi(szerencsére a látható rész szürkéje nem sérült meg szerelés közben):

Bengáli1.jpg

Bengáli2.jpg

(#44868) Csukló válasza Fordítókorongos hozzászólására (#44864) Válasz Máj 29, 2015
(#45282) H0timarati válasza Lezlinilzen hozzászólására (#44632) Válasz Jún 29, 2015
Kedves Lezlinilzen!
Engem is érdekelne,hogy hogyan sikerült éghez vinni az antikolást a személyvagonon?Válaszodat előre is köszönöm!
(#45354) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Júl 5, 2015
Sziasztok!
Festegettem kicsit a nagy melegben...
A gömbölyű pofájú Bardotkámon kellett csinosítani a pályakotrókat!
Nagyításban nem egy nagy minőség,tépettek a szélek,
viszont felszerelve elég jól mutat rajta.
Szerintem feldobja a modellt,ráadásul "közelebb viszi" az eredetijéhez.
Schuller szalagot használtam takarásnak,ilyen lett:

1 Kotró simá...jpg

2 Kotró fest...jpg

3 Közelről.jpg

(#45355) etwg válasza Fordítókorongos hozzászólására (#45354) Válasz Júl 5, 2015
Jol mutat a mozdonyon.
(#45360) somitomi válasza Fordítókorongos hozzászólására (#45354) Válasz Júl 6, 2015
Jó lett bizony.
(#45363) Fordítókorongos válasza etwg hozzászólására (#45355) Válasz Júl 6, 2015
Egyetértünk!
Szerintem az ilyen apróbb kiegészítések is sokat számíthatnak a mozdonyok megjelenésén.
Kap majd még festett csatlásfejeket, csavarkapcsokat és eredetiével megegyező formájú ütközőtányérokat.
A "telikotrós" végét jobban bírja a szemem,de azt sajnos újra kellett
festeni az éjszakai rovarok miatt!
Este 9-10 után már nem szabad festeni ilyenkor,mert a lámpafényre nagyon rajzanak a cuccok.....
Próbáltam a kis baromarcút csipesszel kiszedni a friss festésből,de sajnos szétszórta a kiegészítőit.
Majd csinálok egy elszívós festődobozt,valami olyasmit,mint amilyen Csuklónak is van,hátha azzal majd biztonságosabb lesz a téma!
Nehogy kiszáradjatok ebben a nagy hősében!
korongos
(#45694) Fordítókorongos hozzászólása Válasz Júl 24, 2015
Sziasztok!
Használaton kívüli,selejtezett,lejárt szavatosságú tűzoltó készüléket
keresek!
Szerintem egy 6 kilós már elég nagy lenne légtartálynak,
olyan ~4-5 litereset szeretnék.
Néhány évvel ezelőtt legalább 5 db. lejártat kidobtunk,mikor kisebb helyre kellett költöznünk,sajnos akkor még nem tudtam,hogy most jól jönne...
Egy kiszuperált hűtő kompresszort szeretnék légecsethez használni.
Nem sürgős a dolog,úgy is találok bőven elfoglaltságot ezen kívül is.
Jó Festéseket!
(#45697) enigma válasza Fordítókorongos hozzászólására (#45694) Válasz Júl 25, 2015
Szia Korongos!

Mint már múltkor is futottunk egy kört ezen a réz (és más színes-, és könnyűfém) felületén oxidréteg akadályozza a festék biztos kötését. Míg ez rajta van addig nagyon kétséges a stabil kötés.
Különféle megoldások léteznek - már-már akár házilagosan is - az eloxálásra, amikről a gugli segítségével tájékozódhatsz.
Addig viszont had ajánljak egy festéket, amihez elég olcsón lehet hozzájutni (50 ml - ideális kiszerelés - cca. 5-600 forint), ez a Pentart gyártó acrylic paint-je.
A legfontosabb, hogy van saját (igen kajak) alapozója, eddig műanyagon fán, papíron remekül bevált nekem, és most akarom én is fémen kipróbálni.
Előnyei továbbá, hogy egy komponensű akril festék, eléggé jó tapadóképességgel, de - mivel, hogy tempera az alapja - így bármilyen temperával keverhető.
Airbrush-sal remekül fújható hiszen víz az oldószere, bármilyen hígra kitudod keverni.
Rendkívül sok színárnyalatban kapható, bármelyik komolyabbnak számító papírboltban, művészellátó, kézműves boltban be tudtam itthon Fehérváron szerezni.
A végére egy kérdés Hozzád a tapasztaltabbhoz:
Erről a hűtőkompresszoros légsűrítőről már hallottam. Ólcsóbban össze lehet hozni egy olyat amivel a mi igényeinket ki lehet elégíteni, mint amik akár a neten, akár a nagyobb barkácsáruházakban kaphatóak?

akril festék.jpg

(#45700) etwg válasza enigma hozzászólására (#45697) Válasz Júl 25, 2015
Egy kicsit vitatkoznák e festék témájában, mert a viz alapu festékek sajnos messze nem olyan jok mint az oldoszeres testvéreik ( tisztelet a kivételnek). Különösen fémeken mutatkozik ez meg, a viz felületi feszültsége ugyanis komoly zavaro tényezö. Papirra, nyers fára stb jok, mert ott az anyag beszivja a vizet, de müanyag meg a fém nem. Ezt néha ugy kerülik ki, hogy szeszt vagy egyébb folyasztoszert kevernek a festékbe - nem ismerem ezt a márkát. A festékszoro pisztolyok is néha bajban vannak az ilyen festékekkel, gyakran már a fuvoka táján pokhálosodik a festék.
A hütögép kompresszorhoz annyit, hogy olcsobb aligha lesz a legolcsobb kommersz gépektöl ( föleg nem ha minden elemét venned kell). De gyakran lehet ilyen kompresszort nagyon olcson, majdnem ingyen szerezni ( lyukas hütögépböl). De az armatura meg a munka nem lesz ingyen. Egy elönye van, ha müködik, joval csendesebb mint a bolti gépek többsége - habár ma már kapni hasonlo alapon müködö jo kis kompresszorokat.

(#45703) enigma válasza etwg hozzászólására (#45700) Válasz Júl 25, 2015
Persze, mint mondtam, fémen csak egyszer próbáltam - nagyon kevés sikerrel, de alapozó nélkül, csak simán a zománcot kentem a sínszálra. Mire feltettem volna a talpfarácsra addigra egy része - ahol többet fogdostam - lekopott. Tehát a vizet prédikál-bort iszik verzióba esve - semmi alapozás, előkészítés nélkül kentem fel a festéket a nikkeles acélra.
De mint mondtam ez csak teszt volt. A következőnél már több időt szánok rá.
Rossz hűtő van a családban (több is), ahonnan - talán - ki tudnék műteni egy jó kompresszort, a fémes (forrasztós, csőhajlítós) munkát azt meg tudom oldani magam, csak a többhez kell segítség.
Ha azt nézem hogy ez az én szememben egészen bizonytalan Strauss márkájú hobbi kompresszort 20-ért árulják akkor annyiból csak ki jön egy, nem?
Lapozás       7/12    
Frissek
  2024. Nov, 23. Szo
13:22:10
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés