Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » TT klubtopic
TT klubtopic
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:

Lapozás       305/437    
(#45256) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#45255) Válasz Jún 26, 2015
Majd kisebb kondit kell venni, és akkor fénysorompóba mehet. Bár én ezt nem értem. 4,5 V-n kb 10mp-t kell váltani a villanásra. 3V-n pedig kb 4-et...
(#45257) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#45256) Válasz Jún 26, 2015
Ezekben az áramkörökben sajnos a frekvencia a tápfesz. nem lineáris függvénye. Az egész átkapcsolás azon alapszik, hogy milyen gyorsan sül ki a kondi, az meg attól függ hány volt feszültség van rajta.
(#45258) angyal.marci válasza etwg hozzászólására (#45257) Válasz Jún 26, 2015
Tudom, ezért kell majd kisebb elkó hogy fénysorompó lehessen belőle.
(#45259) maTTato hozzászólása Válasz Jún 26, 2015
Kedves Barátaim!
Segítséget szeretnék kérni. Járt nálunk egy ismerősöm és három éves igen értelmes kisfia. Beleszeretett a modellekbe, mikor meglátta őket. Nagyon szeretett volna kapni egyet közülük. A feleségem megígérte, hogy majd küldünk neki egyet. Arra gondoltam ha így alakult, hát fertőzzük egy kicsit. Ki tudja...
Egy startos valamit gondoltam összeállítani dilikörön két-három kocsival. Nekem sajnos semmi ilyen cuccom nincs. Ha tudnátok ebben segíteni, nagyon hálás lennék. Ami azért fontos: Játékra kell, de azért ne legyen lomizott és az ára is elfogadható legyen. Előre is köszönöm és bocsi az OFF-ért
(#45262) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Jún 27, 2015
Uraim!
Előre láthatólag a jövő hét végéig biztosan zárva lesz a műhely. E-mail-re igyekszem válaszolni. Ha nem veszem fel a telefont, vagy nem hívok vissza valakit, az kérem ne haragudjon.
csíkos
(#45265) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#45262) Válasz Jún 28, 2015
Kellemes nyaralást kívánok neked Mester és a családodnak!
(#45266) róbertke válasza maTTato hozzászólására (#45259) Válasz Jún 28, 2015
Játékudvar?? Tel: 06-1-215-6864 /Bolti/
(#45289) hoTTo válasza róbertke hozzászólására (#45266) Válasz Jún 30, 2015
Vasárnap reggel óta mindenki a Játékudvarban van?
(#45290) HarciSün válasza hoTTo hozzászólására (#45289) Válasz Jún 30, 2015
Nem, én az ágy alaTT szerelem a vasutat
(#45291) TTKacsa válasza hoTTo hozzászólására (#45289) Válasz Jún 30, 2015
én fűtőházat gyártok
(#45292) HarciSün hozzászólása Válasz Jún 30, 2015
És közben bújom a netet és próbálok minél több képet és videót találni olajtárolókról, töltő és lefejtő telepekről, hogy milyen berendezéseket és épületeket kellene még csinálnom.
(valószínűleg beszerzek még egy kőolajtároló tartályt, van már töltő/lefejtő állványom, de még hiányoznak a köztük lévő csövek)

Csővezetéket épített már valaki? Egyenlőre a merev virágkötöző drót lefestve tűnik a legegyszerűbbnek - de ha van valakinek ötlete szóljon!
Sőt, TT méretű létrákat lehet venni valahol?
(#45293) sunocske válasza hoTTo hozzászólására (#45289) Válasz Jún 30, 2015
Én meg éjszakánként tovább rongálom a Nyugatit
(#45294) hagzi hozzászólása Válasz Jún 30, 2015
Sziasztok!
Roco szergej Ep VI. mávos átfestésére, remot esetén átalakítására (nem szegecsszámlálós) kit ajánlotok, aki tapasztalattal és jó referenciával rendelkezik és belátható időn belül, reális áron dolgozik?
Előre is köszönöm.
(#45295) masTTertape válasza hagzi hozzászólására (#45294) Válasz Jún 30, 2015
Két Istent tudok megnevezni:
Enyedi Lacit és Hubert Ferit.
(#45296) reszelozsir válasza sunocske hozzászólására (#45293) Válasz Jún 30, 2015
Láttam a kétéltű Res kocsit

Oti, kertet pucolok és még töltődök a Keleti után, bár ebben nem sokat segít a másutt eluralkodott agymenés, de nem hagyom magam.
(#45297) sunocske válasza reszelozsir hozzászólására (#45296) Válasz Jún 30, 2015
Kuss, mi így parkoljuk le!
(#45298) G.F. Rákoskeresztúr válasza sunocske hozzászólására (#45297) Válasz Jún 30, 2015
Áhá, akkor Te voltál!
(#45301) reszelozsir válasza sunocske hozzászólására (#45297) Válasz Jún 30, 2015
Jól van, bocs kígyó, amiért cikiztelek, hogy nincs lábad. Ugye nincs harag? Kezet rá!
(#45304) TTKacsa válasza sunocske hozzászólására (#45297) Válasz Júl 1, 2015
OFF!

Kedves Sünöcske!

Délután megkereshetlek e-mailben? Szakmai kérdések tisztázása miatt.
Előre is köszi!

Kacsa

ON!
(#45305) sunocske válasza TTKacsa hozzászólására (#45304) Válasz Júl 1, 2015
Bármikor megkereshetsz e-mailben, 1-2 napon belül válaszolok is rá
(#45306) sunocske válasza G.F. Rákoskeresztúr hozzászólására (#45298) Válasz Júl 1, 2015
Természetesen csak vicceltem, nem sok közünk volt az eseményhez azt leszámítva, hogy tőlünk kb. 6 méterre történt. Volt hangja rendesen!
(#45311) G.F. Rákoskeresztúr válasza sunocske hozzászólására (#45306) Válasz Júl 1, 2015
Természetesen én is csak vicceltem!
Viszont egyszer szemtanúja voltam egy "bakugrásnak", na az szólt egy szépet! Tán ha jól emlékszem, még itt történt Keresztúron, az EVM kihúzóján. Tartálykocsikat löktek ki.
(#45314) róbertke hozzászólása Válasz Júl 2, 2015
Megjelent: BoBo Kft Búvár
(#45315) bacsko hozzászólása Válasz Júl 2, 2015
Sziasztok!

Esetleg nincs valakinek eladó 1db BTTB balos íves váltó (AKA kitérő)? Inkább nem mondom el, hogy hogyan sikerült rálépnem a lecsavarozott váltóra oldalról, sikeresen elgörbítve a csúcssíneket, lényeg, hogy szükségem lenne egy újra. Motor nem kell rá, BP-en belül mobilis vagyok.

Köszönöm!
(#45316) TTihi hozzászólása Válasz Júl 2, 2015
sziasztok

hát valakit érdekel:

eladó modell
(#45317) masTTertape válasza bacsko hozzászólására (#45315) Válasz Júl 2, 2015
Szia,
Épp most találtam egyet itt a pakolás közben.
Ma este még itt vagyok Pesten. Holnaptól már a vidéki birtokon.
Keress meg, megoldjuk!
G.
(#45326) jáTékTigris hozzászólása Válasz Júl 2, 2015
Sziasztok!

A múzeumok éjszakáján a Keletiben futólag láttam, hogy az egyik rendezőpályaudvari modulon a kisiklást, ha jól vettem ki, úgy oldottátok meg, hogy a TT-s sínek közé N-es flexibilis sín lett behúzva. Sajnos, mivel gyermekemet a nagyobb vonatok jobban érdekelték fotót nem tudtam készíteni róla, azonban ellesném a technikáját, a hidakon, illetve a tervezett villamos vágányokon gondoltam használni. (Az N-es szál talpfája nem annyival keskenyebb, hogy egyszerűen beférjen a TT talpfái közé, ezért vagy a TT-s műanyagot kellene faragnom a sínszál alatt, vagy az N-es talpfát 12mm szélesre. Az első megoldáson, azaz a TT sin faragásán gondolkodom, de nem biztos, hogy ez üzembiztosan működik is ... )

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#45327) Váltógyártó válasza jáTékTigris hozzászólására (#45326) Válasz Júl 2, 2015
Vegyél egy méteres sínszálat 350 forintért, vágd méretre, hajlítsd meg szükség szerint, és pillanatragasztóval ragaszd be a megfelelő helyre. Sokkal egyszerűbb, mint az N flexivel bajlódni.
(#45329) sunocske válasza jáTékTigris hozzászólására (#45326) Válasz Júl 3, 2015
Erfurti barátaink rendezőjén láthattad, de az valójában TT-TTm fonódott vágány. A zella-mehlisi modultalálkozón ki is használtuk ezt az adottságát
(#45339) sunocske hozzászólása Válasz Júl 3, 2015
Egy érdekes ötlet a Tillig betonaljakon található kapcsolószerek festésére. Nekem mondjuk a végeredmény annyira nem tetszik (az alátétlemez szürke maradt), de hátha valakit lázba hoz

Bővebben: Link
(#45340) róbertke válasza sunocske hozzászólására (#45339) Válasz Júl 3, 2015
Váltógyártó talán tud készíteni neked egy olyan sablont, aminek a segítségével először lefested az alátétlemezt, majd később ennek a hengeres megoldásnak a segítségével lefested az aljmezőt....
(#45341) csíkosháTTú válasza sunocske hozzászólására (#45339) Válasz Júl 3, 2015
Az ötlet nem rossz, de bennem van egy kérdés:
A sínszál behúzása után is sértetlen marad a festék mindenhol?
(#45342) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#45341) Válasz Júl 4, 2015
Borítékolható a válasz ....
(#45347) angyal.marci válasza róbertke hozzászólására (#45342) Válasz Júl 4, 2015
Épp ezért szokás úgy csinálni, hogy a behúzott sínszállal együtt fested a kapcsolószereket.
(#45359) hoTTo hozzászólása Válasz Júl 6, 2015
Sziasztok,
Keresek Zeuke kezdőkészleti Szergejt, gyerkőcök részére, játékra.
Ajánlatokat az e-mailemre várom.
Köszi,
Ottó
(#45364) hobbyTT hozzászólása Válasz Júl 6, 2015
Elnézést a nem témábavágó hozzászólásért!
Jövő héten megyünk Lentibe nyaralni, tud-e valaki segíteni, mit érdemes megnézni közös hobbinkból. Gondolom a kisvasút üzemel, azon kívül van-e modellbolt vagy látványosság. Köszönettel várom válasz az email címemre.
hobbyTT
(#45366) piltdownman válasza csíkosháTTú hozzászólására (#45146) Válasz Júl 6, 2015
A váltóáramúnál mi célt szolgál a Graetz-cel sorba kötött kondenzátor???

Itt egy villogásmentes kocsi világítás, szándékosan nincsenek áramelosztó ellenállások.
A beépített ledek szórása 55mV, ez nem látszik a fényerőben.
(Két, 106mV-al eltérő nyitó fesz.-es lednél kimértem egy 5mA-es áram eloszlását: 3.5 ill 1.5mA, ez látszik is a fényerőben.
Ezeknek a fehér smd ledeknek a szórása messze rosszabb, mint az egy” batch”-ből származó Panasonic piros ledek 15mV (!) szórása).

kocsi világí...jpg

kocsi világí...jpg

(#45367) etwg válasza hobbyTT hozzászólására (#45364) Válasz Júl 7, 2015
Modellboltrol nem tudok, de Lentiben érdemes megnézni a muzeumot (a kisvasut állomáson kell keresni valakit aki beenged).
Mindenképpen érdemes elmenni Csömödérre a kis- meg a nagyvasut találkozásához. Van mit nézni.
Jo nyaralást.

(#45368) etwg hozzászólása Válasz Júl 7, 2015
Egz kis film a Bielsko-Biala-i találkozoról:

Film
(#45369) hoTTo válasza etwg hozzászólására (#45368) Válasz Júl 7, 2015
Benne vagyok a tévében!
(#45370) etwg válasza hoTTo hozzászólására (#45369) Válasz Júl 7, 2015
(#45371) JZoli válasza piltdownman hozzászólására (#45366) Válasz Júl 7, 2015
Váltóáram esetén a graetz-el sorba kötött kondenzátor általában áramcsökkentő szerepe miatt szokás beépíteni, mert így az áramcsökkentés során nem lép fel melegedés (disszipáció) mint ha egy sima ellenállást tennének oda.
A LED-eket meg szerencsésebb ilyen esetben sorba kötni, így egyforma áram folyik mindkettőn. Ha esetleg nincs lehetőség a soros kapcsolásra, mert alacsony a tápfeszültség akkor meg két külön áramcsökkentő előtét-ellenállással kellene megoldani, mert így egyszerűbb az egyforma áram beállítása.
(#45372) angyal.marci válasza JZoli hozzászólására (#45371) Válasz Júl 7, 2015
A váltóáram ugye leggyakrabban szinuszosan váltakozik. A grafikon is mutatja. Ha egyenirányítjuk, akkor lüktető egyenfeszültséget kapunk. Grafikonja hasonlít az x-> |sinx| függvényre. Azaz az x tengely alatti hullámokat feltükrözzük az x ttengely fölé. Látható hogy hullámzik. A kondi a hullámok csúcsai közt jelent hidat, és csökkenti a feszültség lüktetését.
(#45374) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#45372) Válasz Júl 7, 2015
Idézet:
„Váltóáram esetén a graetz-el sorba kötött kondenzátor...”

(Kiemelés tőlem.)

Sorba kötött elko-ról van szó, nem a Graetz kimenetére párhuzamosan kötött pufferről...
(#45376) angyal.marci válasza csíkosháTTú hozzászólására (#45374) Válasz Júl 7, 2015
Jó, hozom a formám
(#45377) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#45366) Válasz Júl 7, 2015
ETTől a kapcsolástól feláll a szőr a hátamon. Bonyolizáljuk a dolgot, mint egykori tanárom a matematikát...

Ez most analógra, vagy DCC-re készülne?
Egyébként mindegy, fehér LED-ek esetében 5V sínfeszültség alatt esélytelen villogásmentesre készíteni ilyesmiket...

Fehér LED-ek szórása:
Mivel a Fehér LED-ekben nem egy eszköz van, mint a kék kivételével az összes többiben, így a nyitófeszültségük szórása is eleve magasabb lesz, lévén két dióda fényének keverékéből állítja elő a fehér fényt. Két eszköz = magasabb nyitófeszültség, és nagyobb gyártási szórás.

Jól megépített áramszedés esetében egyébként a Goldcap-ra semmi szükség. Az OFF Z méretű m-wagen-be készült fehér fényű világítás pnalemen 100mikro a puffer, a Donnerbüchsen kocsiéban 220mikro. Nem villog, pedig ezek fele akkorák, mint az iTTeni modellek.

Kicsit számoltam a rajz alapján. Ugye van a graetz előtt egy 330R ellenállás, a híd mögött megy egy ZPD5,1V-os Zener. Induljunk ki egy TT-ben még éppen emészthető DCC sínfeszből, az 16V. Ezzel az előtét ellenállással kb. 33mA fog folyni a Zeneren. Nem vagyok képben a ZPD teljesítményével kapcsolatban de szerintem ez egy kicsit sok lesz neki. Mögötte egy LED-en kb. 11mA fog átmenni, de ugye párhuzamosan van kapcsolva ezekből 5db, így ez kiszámíthatatlan pontosan. OK, világítani fog ugyan, csak ez így nagyon nem korrekt. Legalábbis nekem nem így tanították 30 éve.
(#45378) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#45376) Válasz Júl 7, 2015
Semmi baj, elsőre én sem gondoltam volna, hogy a kolléga rákérdez a pufferre. Aztán elolvastam mégegyszer a kérdést...
(#45379) angyal.marci hozzászólása Válasz Júl 7, 2015
Üdv!
BTTB kéttengelyes rövid teherkocsi alvázára fel lehet normálisan rakni a Piko Kurz.kinematikáját? Azt, ami gyárilag van a Taurusban. Nem baj, ha kókány módszer, csak működjön.
M
(#45380) DinoTT válasza angyal.marci hozzászólására (#45379) Válasz Júl 7, 2015
Szia!

Miért akarod rágányolni a Piko-t, ha be lehet építeni normálisan a PEHO-t is?
(#45381) angyal.marci válasza DinoTT hozzászólására (#45380) Válasz Júl 7, 2015
Mert Piko van itthon, a Peho jelenleg elérhetetlen magasságokban van

((Tetszik ez a rágányolni ))
Lapozás       305/437    
Frissek
  2025. Jan, 18. Szo
19:15:53
  Jelenleg 23 fő olvassa az oldalt
Hirdetés