|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#47385) csíkosháTTú válasza angyal.marci hozzászólására (#47384)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
Abban azért róbertkének igaza van ám, hogy tanulni, meg olvasni kell. Nem feltétlen ezt a 350 lapnyi hozzászólást, mert, ha rá is bukkan az őt aktuálisan érintő problémára, és a megoldására, az csak az az egy. Szerencsére anno még W. Ulbricht idejében (Juszt se' írom le ki volt, tessék utána nézni, aki nem tudja!) Berlinben okos, hozzáértő emberkék megalkották a "Helyes vágányon a TT vasúttal" című kis füzetet, és Kádár idejében volt olyan, aki tisztességesen le is fordította magyarra.* Abban, kis terjedelme ellenére nagyon-nagyon sok minden ott van, amit egy éppen kezdő modellezőnek tudnia érdemes, ha analógban indul el. (Egy része azért a digire is érvényes ám!)
Meg be lehet néha szerezni az antikváriumokban Gerhard Trost könyvét, máig senki nem írt ilyen szintű összefoglalást a modellvasútról. Ezt lehet aktualizálni, mondjuk a sínredszerek tekintetében, ha az ember alaposan átböngészi az újabb sínek katalógusait, és már neki is tud indulni egy egyszerűbb pálya felépítésének. Egy analóg vezérlés példája meg benne van a TT-s füzetben, egy kapcsolósín, relé, váltómotor bekötése, a kapcsolópult bekötése, a pálya áramellátása még ma is ugyanaz!
Vagyis, nem biztos, hogy a " hova kössem be a trafót, hogy menjen a vonat" szintű kérdésekkel rögtön ide kell szaladgálni!
Ad1: benne van a kezdőszett használati utasításában, ha nincs hozzá magyar nyelvű (mert miért is lenne?), akkor le is van rajzolva, az meg minden nyelven ugyanaz, nem?
Ad2: az emlegeteTT irodalomban meg töviről hegyire le van írva.
Most nem azt akarom mondani, hogy egy kezdő ide be ne tegye a billentyűzetét, távolról sem! A fiaimat is arra tanítom már, hogy tessék utána nézni előbb, és, ha nem tiszta a dolog, akkor segítek. Az a korszak már náluk is elmúlt, hogy "apa majd úgyis elmagyarázza". Csak addig, amíg én általában a könyvespolc felé fordulok, ha mag akarok tudni valamit, addig a srácaim veszik az aktuálisan kezükben lévő kütyüt, és megkeresik a neten. De az, hogy az információ, a "tananyag" papír alapú hordozón van, vagy képernyőn jelenik meg, az hidd el, mindegy. Az elolvasásától az isten sem ment meg, ha valóban meg akarod tanulni.
(*: Nem nosztalgiázni szeretnék, hogy mi volt itt még 20-40 évvel ezelőtt, és az volt a kánaán, egy fenét. Csak azóta nem született ilyesmi szakirodalom. A hiányos, és tévedéssekkel tarkított bőség zavarát éljük, az érdemi anyag sokszor elsikkad ebben a tengerben. Az említett irodalmon kívül még a Linzbauer Tamás féle könyv talán partiban van ezekkel, de pl. a Cser Kiadó németből átvett könyvei kb. az egykori Kacsa Magazin nevű szerencsére rövid életű bulvárlap szintjén mozognak. Gondolom ezt tudták megszerezni olcsón, sajnos a németeknél sem minden fenékig tejfel, ott is születnek színvonal alatti munkák.) |
(#47386) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47385)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
....arrol nem is beszélve, hogy ott van az orrunk elött a világ legnagyobb informácios forrása ( google és Co), amiben csak keresni kell, pl. a LED-k alapvetö tulajdonságait. Ennyi minimum elvárhato mindenkitöl. ( magyar nyelven is minden pontosan le van irva a testvér forumon - HE). Ezeket kellene megtanulni használni.... A könyves korszakban egész polcnyi ( nem olcso) szakirodalom kellett, ezen ismeretek megszerzésére - ma meg minden ingyen van, sokan mégsem használják. |
(#47387) sikumegalifter hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
Én most nem kérdezni jöttem
Megjártuk ma a Temofesztet és szerintem nagyon jó volt összességében az egész. Kimondottan tetszett a Viessmann stand ahol zacsiban is lehetett jó dolgokat venni jó áron. Nem mondom hogy tt-ben sok választék volt,de azért találtam magamnak valamit. Így hát nem jöttünk haza üres kézzel
Utána még kimentünk a Ferencvárosi állomásra kis tanulmányi út gyanánt sok szép tehervonatot nézni
Képek is vannak,de nem szeretném offolni az oldalt nagyvasúti képekkel.
Íme a mai beszerzés sajnos csak ennyi mert nem jutottunk el a boltba |
|
(#47388) etwg válasza sikumegalifter hozzászólására (#47387)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
|
(#47389) angyal.marci válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47385)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
Na látom, sikerült félreértést csinálni.
A kezdőnek igen, tanulnia kell, nem (csak) olvasni. De azért ne küldjük a dzsindzsásba, csak mert egy kérdést feltesz (amit már másik 623 kezdő feltett)! Kis túlzással az összes ilyen témát ki kéne írni cikkekbe, akkor megoldható lenne ez a probléma. Addig meg tűrjünk és ne szólalkozzunk össze! |
(#47390) etwg válasza angyal.marci hozzászólására (#47389)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
Az a baj, hogy egyesek nem a kezdöket akarják a parajosba küldeni.. |
(#47391) masTTertape hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
|
(#47393) maTTato válasza masTTertape hozzászólására (#47391)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
Jó kis anyag! Két észrevétel: A Nagy páros ismét együtt van! Viszont megdöbbentően kevés a látogató. |
(#47394) saetta válasza masTTertape hozzászólására (#47391)
|
Válasz •
|
Okt 10, 2015 |
|
7:04-hez kétszer is visszatekertem...
|
(#47395) HarciSün hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Lehoczki Gábor gurítódombja a Temofeszt-en:
Video |
(#47398) Frankye moderátori
válasza eldo hozzászólására (#47351)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Légy szíves a továbbiakban egy kérdést csak egy helyen feltenni, mégpedig abban a témában, amelybe leginkább illeszkedik!
Köszönöm. |
(#47399) SzebiTT válasza HarciSün hozzászólására (#47395)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Ez nekem nagyon tetszik ez a Lehoczki Gábor gurítódomb terepasztal. |
(#47400) etwg válasza HarciSün hozzászólására (#47395)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Egész jo! ( csak visszafelé nem szoktak szerelvénnyel a guritodombra menni.... ) |
(#47403) angyal.marci válasza HarciSün hozzászólására (#47395)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Jó! Nekem tavaly azt mondta, hogy a gurítóra azért nem tesz értékes mozdonyt, mert néhányszor már a vendégek leverték az épp oTT szolgálatot teljesítő gépet. Ennek szellemében egy kiszuperált német tolatós gurigatoTT. De most Csörgővel...
Sikumegalifter: a képeket rakd fel a Mit láttam ma? -ba, annak a topicñak a témája pont a nagyvasút. |
(#47404) eldo válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47379)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Szia!
Köszönöm a terjedelmes válaszod!
Nem akartam én itt kirobbantani semmit a kérdésemmel... Utána olvastam a dolgoknak meg kerestem infót. Vova által ajánlott oldalt ismerem át is olvastam. Köszönöm etwg válaszát is!
Igaz az is, hogy ha már feltettek egy kérdést keresse vissza az ember, de 325 oldalt azért annyi időm nincs.....
Elnézést a többiektől, hogy alapvető kérdést tettem fel, de köszönöm, hogy válaszoltatok rá egyáltalán!
Köszi még egyszer a szájbarágós leírást, hogy volt türelmed leírni!!! |
(#47405) etwg válasza eldo hozzászólására (#47404)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
A baj ott volt, hogy megtaláltad a rajzot (#47355), és ujra kezdted boncolgoltatni kérdést, holott ott, ahol megtaláltad a rajzot valoszinü ki lett vesézve/tárgyalva (akkor), tehát nem kellett volna 365 oldalt olvasnod ( én egy szoval sem irtam), hanem csak azt a néhányat, ami a rajz körül elöfordult. Ráadásul kiprobálni pár pillanat, beirni ugyanazokat a kérdéseket meg pár perc neked, a többieknek akár fél ora, akik veszik a fáradtságot és ujra leirják ugyanazt, amit már sokszor leirtak.
Ezt kellene tisztelni és figyelembe venni!!!
Már kiprobáltad? Müködik? Arrol lenne értelmesebb beszélgetni. |
(#47406) etwg válasza eldo hozzászólására (#47404)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
bocs kétszer ment |
(#47408) jáTékTigris hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Sziasztok!
Ma jártam kinn Temofeszten, és több más mellett ezt a modellt szereztem be. Nagyanyám járt utoljára ilyennel, de lehet náluk találni bmx és Csepel férfi vázat is, ami szerintem egy magyar asztalhoz mindeképpen kell a valósághűséghez. |
|
(#47409) angyal.marci válasza jáTékTigris hozzászólására (#47408)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Hiányzik a sok küllő A viccet félretéve, szép darab, de én újrafesteném, lehetőleg pontosan.
Más: Képgalériát tesz valaki fel a temóról? Sajnos nem tudtam kimenni |
(#47410) maTTato válasza angyal.marci hozzászólására (#47409)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Ha lesz időm, dobok fel néhányat a galériámba.
Addig is itt van egy bácsi, aki szerint róla nem lehet jó képet készíteni. |
|
(#47411) jáTékTigris válasza angyal.marci hozzászólására (#47409)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Ami a hozzászólásom alatt van, az nagyjából 1:1, nekem ezen a festési hibák nem tűnnek fel, igaz én kontaktlencsét hordok
Más: vasutmodelltv péntek óta minden nap tett fel tudósítást |
(#47412) help-ez válasza angyal.marci hozzászólására (#47409)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Ha képeket nem is készítettem,mert néhány asztaltól eltekintve már volt kiállítva sok-sok helyen majd mindegyik,inkább az 1-2 éves viszonylatban elkövetett fejlesztéseket lenne érdemes összenézni,mert a fejlődést azt lehet látni minden asztalon !!
Valaki írta,hogy nem sok TT-s cucc van az eladóknál,nos Én találtam pár dolgot,amit máskor nem engedhettem volna meg magamnak.
Pl.aViessmann standon egy-egy egykarú és kétkarú jelző,egy fényjelző,3 féle lámpa (igaz bausatz minden),és 2 féle színű kábelért fizettem 6600 Ft ot.
Azt hiszem ez elég tisztességes ár.
További apróságok kerültek a kezeim közé a Mikro modell és a Posch modell standján(itt a figyelmes nézelődő olyan TT-s dolgokat is kiszúrhatott,ami még nincs fenn az web oldalukon.
L. |
(#47413) hobbyTT válasza jáTékTigris hozzászólására (#47408)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Ha már kerékpárnál tartunk, láttam kerékpárt elöl hátul világítással mind a három méretben. N ben alig látom, de világít! Valószínűleg mikroszkópalatt készül és másodállásban sebész lehet aki készíti.
Nagyon szép asztalokat és modelleket láttunk nyitástól zárásig. Végre láttam a hatvani összes modult egyben. ModeliTT vasút kooperációs gyöngyszemek pedig ismételten lenyűgöztek.
|
(#47414) sikumegalifter válasza help-ez hozzászólására (#47412)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Én épp arra gondoltam hogy akár a Mikromodell akár a Posch modell de inkább utobbi miért nem nyomják ki tt-ben is a termékeket? Vagy énvagyok lemaradva valamiről? |
(#47415) angyal.marci válasza sikumegalifter hozzászólására (#47414)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Mikromodell nyomtat TT-ben.
Várom a képeket!
ModelliTT milyen finoman fogja azt a lámpást! |
(#47416) angyal.marci válasza angyal.marci hozzászólására (#47415)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Azt még hozzáfűzném, hogy PisTTa és JáTékTigris mondták, hogy sokmindenről nem maradtam le. Kint volt Bencs Zoli, GabaTT, ModelliTT, meg a hatvaniak. Volt még a turkáló, meg egy csomó OFF dolog. Igaz ez, vagy volt oTT még valami "érdekes"*?
*minden érdekes természetesen, de iTT ez a minket érintő dolgokról szól. |
(#47417) jáTékTigris válasza angyal.marci hozzászólására (#47416)
|
Válasz •
|
Okt 11, 2015 |
|
Igen, mondjuk a Viessmann standján sok érdekesség volt, ott is ragadtunk egy negyed órára, ráadásul a kínálatra se lehetett panasz. Volt ahol könyökig túrkáltam az áruk között, hoztam is onnan pár dolgot, amit máshol nem láttam, főleg ilyen jó áron, de így is kimaradt még vagy három tárolójuk, de hát ennyit bírt a gyerek türelme...
Biztos, hogy van fejlődés a terepasztalokon, de bevallom és ezt nem látom, nem hiszem, hogy szakmailag ezen a színvonalon lennék. Amit tapasztaltam, hogy idén csak 3 olyan terepépítési ötletet láttam, amin valóban elgondolkodtam, hogy a majd egyszer a sajátomon is megvalósíthatnám, mert látványos, mert látszik rajta a munka, de nem érezni rajta az izzadságszagot. A fűtőházi terepasztal és Enyedi úr kiállítása volt az, ahol hosszabban elidőztük ebben a teremben az említett kereskedőn túl, pedig volt sok kiállító. |
|
(#47418) saetta válasza help-ez hozzászólására (#47412)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Hát Laci, a leveled és a hozzászólásod óta tépem a hajamat. (Most éjjel 1:22 van. És persze nincsen már hajam...)
Sikerült éjjel hazaérnem külföldről- ma felérnem 4-re Pestre, kimennem a Temofesztre.
Végre nem pakoltam-vonatoztam-gyerekekre figyeltem, csak nézegettem, beszélgettem, járkáltam 1 - 1,5 órát. Elmentem a Viessmann előtt is, de sokan is voltak, meg pár emberrel beszélni szerettem volna még, nem álltam meg. Ámultam, hogy milyen nagy és tovább csordogáltam.
Erre otthon ez az info vár, hogy töredék áron voltak jelzők, egyéb apróságok. Ha kiderülne, hogy a felsővezeték-rendszer is diszkonton volt, akkor feladom a modulozást. Megspóroltam volna magamnak Győr állomás költségének a felét.
BZ
U.i.: Szombaton Ried-ben jártam, arról majd én teszek fel rövid beszámolót... |
(#47419) angyal.marci válasza saetta hozzászólására (#47418)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Idézet: „Ha kiderülne, hogy a felsővezeték-rendszer is diszkonton volt, akkor feladom a modulozást. Megspóroltam volna magamnak Győr állomás költségének a felét.”
Én többek között az ára miatt nem tervezek gyári f.vez. rendszert. GabaTT elmondta, hogy ő hogy csinálja a drótot, majd azt fogom én követni. 0,6-os rézdrót kell, forrasztósablon és a forrasztópáka-ón. |
(#47420) help-ez válasza saetta hozzászólására (#47418)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Zoli,nem tépd a hajad !!! de azért tudd,hogy az egész felsővezeték szortimentjük kint volt,igaz érdekes módon a standjukkal szemben a földön volt 3 kosárban.Gondoltam veszek is pár db H0 oszlopot térvilágításnak,de aztán továbbléptem,hátha lesz még máshol is érdekes dolog..Csak konkrétan 1 dolog ami a kezemben volt a Viessmann 4262 es szett tartóoszlopok vezetéktartóval 3 vágány fölé 8600 Ft helyett 3000 Ft ért.Ennek még a többinél is puritánabb volt a csomagolása mert egyetlen matrica volt csak rajta (akció 3000 Ft) oszt kész...Csak szemre vagy a többi oszloppal összehasonlítva lehetett megsaccolni a méretarányt.
Mindenesetre a Viessmann standján a hölgynek minden elismerésem ,mert bírta a rohamot,a megfelelő volt a szakmai felkészültsége,kézzel írta a számlákat(bár ez mindenhol jellemző volt)és még vasárnap du.is kedves és udvarias volt !!!
L. |
(#47421) maTTato válasza help-ez hozzászólására (#47420)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
A Veissmann standdal teljesen egyet értek. Csak elismeréssel szólhatok róluk. Nem csak a mosolygós kedves hölgy érdemel dicséretet, hanem a kint lévő teljes csapat. Az egyikük elmondta tizenöt évükbe került, mire a német tulaj kegyeskedett megengedni, legalább a kiállításon némely terméket a hazai pénztárcákhoz igazítva kínáljanak. Nem is beszélve róla, hogy a márkanév alatt kínált cuccok, gyakorlatilag mind hazai szellemi és gyakorlati termékek. Volt olyan leárazott holmi is, ami Németországból jött vissza, mert "sérült" (pl. sarka horpadt) volt a csomagolása. A puritán zacsis csomagolás egyáltalán nem zavart, A csili-vilit nem kellett megfizetni, meg amúgy is kidobom.
Ha valaki lemaradt ne aggódjon, Gödöllőn ott lesznek!
Most csak egy sorompót vettem. A 66E-s árhoz képest ez nem is rossz. |
|
(#47422) saetta válasza angyal.marci hozzászólására (#47419)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Utóbbin én is régóta gondolkozom... |
(#47423) sikumegalifter válasza maTTato hozzászólására (#47421)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
A sorompó nagyon jó árban is meg amúgy is
Gyorsan vettem is két szettet
Szóval Gödöllőn is lesznek hmmm ott a helyem mikor is lesz? |
(#47424) sikumegalifter válasza sikumegalifter hozzászólására (#47423)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Oké megvan |
|
(#47425) HarciSün hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Én is feltöltöttem pár fotót a kiállításról:
Temofeszt 2015
TT-s vonalon a kiállított asztalok számával meg voltam elégedve, viszont én nem vettem semmit... Szerintem kevés eladó kínált TT méretű dolgot (vagy én nem vettem észre)
MaTTato: erról a sorompóról szívesen megnéznék egy videót vagy bővebb leírást! |
(#47426) maTTato válasza HarciSün hozzászólására (#47425)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
A működéséről annyit mondtak, hogy szilikonnal fékezik és így egyenletes lassú mozgást kapunk. |
(#47427) rwirtz válasza help-ez hozzászólására (#47420)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Zoli, nem volt kint az egész sortiment (legalábbis szombat reggel már nem volt). TT-ben 3 féle univerzális vezetéket lehetett kapni (ezek jóval olcsóbbak voltak, mint a bolti ár) valamint amiket help-ez leír. A tartó karok jó árban voltak, valamint a standard oszlopok, de ami nekem kellett volna (drótok, 105mm-es oszlop stb) azok nem voltak. Talán majd Gödöllőn. De pl. 4277-es 500 Ft volt a bolti 3700 helyett. |
(#47428) csíkosháTTú válasza HarciSün hozzászólására (#47425)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Süni!
Az a standard Viessmann hajtómű. Gyakorlatilag ezt használják az összes elektromechanikus szerkentyűhöz, így az alakjelzőkhöz is. Kényes a beépítésre, ha egy picit is feszül valamerre, akkor hajlamos a kontakthibára. Vagyis kellő helyet kell neki hagyni. Elég sok hely kell neki lefelé. Azs OFF Z asztalkán is csak a hegyi állomás bejárati jelzőjének volt jó, mert 6cm kell neki legalább. |
(#47429) HarciSün válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47428)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Jó, hogy mondod Csíkos, akkor nem is ácsingózom ilyesmire mert nálam az ágy alaTTi vasúton 5cm van csak lefelé (onnan már a parketta-beton-garázs) |
(#47430) csíkosháTTú válasza eldo hozzászólására (#47404)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Szívesen! |
(#47432) rwirtz hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy szerintetek a mostanában megjelent Tillig poranyagszállító vagonok: Transcereales szett és Enviloc festésűek léteznek-e? Én nem találtam róluk képet, gyanítom, hogy ezek is fantázia festések, hogy még egy (két) bőrt lehúzzanak a formáról.
De ha esetleg van valakinek képe ezekről, akkor azt megnézném.
Robi |
(#47434) sikumegalifter válasza rwirtz hozzászólására (#47432)
|
Válasz •
|
Okt 12, 2015 |
|
Szia! Erre gondolsz? |
|
(#47439) rwirtz válasza sikumegalifter hozzászólására (#47434)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Hello, ez sem színében, sem felirátában nem ugyanaz. Ezt nyilván én is megtaláltam...R |
(#47441) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Alkatrészt rendelek épp a ROCO-tól, fellépek az oldallkra, és mit látok?
2015/16: reflektorfényben a TT V100.
Nocsak! ROCO-ék beszállnak a TT-s V100 bizniszbe? Felköthetik a fehérneműt! A Tillig egyik legjobb modelljével kell küzdeniük... |
(#47442) sikumegalifter válasza rwirtz hozzászólására (#47439)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Akkor passz |
(#47443) sunocske válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47441)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Érdekes, Jörg barátunk annyira nem szereti. Ízlések és pofonok |
(#47444) csíkosháTTú válasza sunocske hozzászólására (#47443)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Egyetlen hibája van: az NEM651-es DCC "előkészítés". Ma már ez nem gond, next18 van benne.
(Ki az a Jörg?) |
(#47445) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47441)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Erröl irtam a #47183-s hsz-ben. Meglátjuk milyen lesz.... |
(#47446) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#47445)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Néha pár dolgot azért nem értek...
Ugye van a Tillig, elég gyorsan áttervezte, pontosabban egy teljesen új modellt konstruált a hajdani BTTB V100 helyett. Nem is rosszat, a legújabb verziója már next18 DCC előkészítést kapott, elég sokat is tud. Ráadásul - szerintem - egy jól sikerült kis mozdony, évek óta gyártásban, és lehúztak már róla elég sok festési variánst, az újabb, már BR11x verziók formai eltérését is megoldották.
Van ugye a ROCO, aki azért nem túl régi motoros a TT szakmában. Eddig jobbára olyan mozdonyokat hoztak ki, amiket a Tillig nem, vagy a Szergej esetében egy olyan régebbi MaTTra konstrukcióval keltek versenyre, ami a Tillignél már kifutott. Gőzösből a BR18 Rekolok-ot hozták, a BR80 tolatót, meg a BR44-t. Villanygépük nincs, dízelből a Ludmillákkal arathattak, szabad volt a terep, meg a Szergejekkel is. Most erre hamar kihozták a BR38 (porosz P8) mozdonyokat, amivel a Tillig késlekedett, de nem baj, mert a "régi motoros" mozdonya szebb, és megkockáztatom, hogy műszakilag is jobb belül a szerkocsi hajtása. (Lásd még a 2'2't34 szerkocsit, ami a ROCO BR44, és a Tillig BR03, BR03.2 mögött van. A Tillig minden tengelyt hajt, a ROCO a két szélsőt.) Most egy olyan helyre igyekeznek, ahol a terepet már elég rendesen lefoglalta a Tillig, évek óta. De ők tudják..
(Anno betegre röhögtem magam, amikor OFF-ban három gyártó is előrukkolt szinte egyszerre a MÁV 480 001 pályaszámú TRAXX-szal...)
Még valami: a V100, az nem egy olyan modell, ahol "táncteremnyi" hely van a dekódernek. A ROCO, a leírása szerint PLUX16-os aljzattal szereli a modellt. Ha valaki megnézi a PLUX szabványt, akkor láthatja, hogy a PLUX16-os dekóderek azért eléggé nagyok. Többek között ilyen aljazt van a ROCO BR52.80 mozdony szerkocsijában is... csakhogy az H0! Kíváncsi leszek... |
(#47447) rwirtz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#47446)
|
Válasz •
|
Okt 13, 2015 |
|
Igazad van! Ez nekem sem világos, mi alapján választják néha a gyártók a mozdonyokat. A Roco pl. kijöhetett volna egy normális Nohabbal inkább, mint a Szergej esetében tette is pár éve. |
|
|
2025. Jan, 22. Sze 5:17:08 |
|
Jelenleg 4 fő olvassa az oldalt |
|
|