Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Terepasztal vezérlés és elektronika
Terepasztal vezérlés és elektronika
Témaindító: nzozz, idő: Júl 14, 2010
Témakörök:

Lapozás       41/74    
(#50445) proba válasza etwg hozzászólására (#50435) Válasz Márc 23, 2016
Ezzel a transzformátorral az is gond lehet, eléggé magas frekvencián dolgozik. Így a ledekhez lehet a sima diódák nem biztos hogy jók lesznek. Esetleg dióda nélkül a ledeket párossával párhuzamosan kötve, de ellentétes polaritásssal, így csak a soros ellenállás kell hozzá. Így teljesen vegyesen használhatod az izzókkal. Amit még nem tudok, ha nem szépen párhuzamosan vezetékeled, mennyi zavart termel ,mint antenna.
(#50449) etwg válasza proba hozzászólására (#50445) Válasz Márc 23, 2016
Tul magas frekire nem vihetik, mert ugy kb 100W a leadott teljesitmény. Az tul nagy zür lenne az éterben sok drot mint antenna eleget zavarna.. ( persze a ...sco gazdaságos megoldások nem igen törödnek ilyesmivel, a hatoság meg lapul).
16 éve ilyen okok miatt az összes elektronikus trafot kicseréltem a hazunk világitásában rendes mezei nehéz trafokra. Csak ezután lehetett a házban radiot hallgatni. A maiak már sokkal jobbak, de az ikeás LED lámpák továbbra is használhatatlanok.
(#50457) DZolTTán válasza DZolTTán hozzászólására (#50428) Válasz Márc 24, 2016
Igen, KADEE-hez készült. A fotón lévő 0.4mm-es drótból van, így utólag nekem is kicsit vastagnak tűnt, szóval már kerítettem 0.3-ast, a következő próbálkozáshoz. Közben találtam 0.5mm-es textilbakelitet, az lesz az oldala.
(#50465) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#50457) Válasz Márc 24, 2016
A spulnit talán egyszerübb vékony kartonbol késziteni. Könnyebb a munka és höállo a karton. A csövet a közepén vékony csöböl ( kiszuperált golyostoll stb) lehet csinálni, söt ha szerzel varrogép spulnikat csak azok oldalára kell ragasztani a karton lapokat, igy nagyon merev konstrukciot kapsz.
A kartonhoz kapni speciális körvágo kést ( Olfa, stb.), amivel akár a konyhaasztalon is dolgozhatsz.
(#50466) csíkosháTTú válasza Nemeth80 hozzászólására (#50433) Válasz Márc 24, 2016
ÉN nem használnám, nem nekünk való.
(#50579) DZolTTán válasza DZolTTán hozzászólására (#50428) Válasz Ápr 1, 2016
Még egy kérdés, elektromágnessel kapcsolatban. Picit zavar, hogy az oldalsó vas lemezek rozsdásodnak. Pedig száraz, fűtött helyen volt végig. Érdemes ez ellen valamit csinálni, vagy ez csak felületi barnulás marad, és nem fog "csámcsogni" rajta évek múlva?

Mágnes.jpg

(#50581) etwg válasza DZolTTán hozzászólására (#50579) Válasz Ápr 1, 2016
Drotkefével pucold meg majd valamilyen jobb lakkal fujd le. Esetleg olajozhatod is. Amugy semmi gondot nem okoz, ha csámcsogás nem zavar....
(#50675) maya711 hozzászólása Válasz Ápr 8, 2016
Ha ***

A hirdetésre van saját rovat, ez a fórum. Légy szíves, ide ne tegyél hirdetést!
(#50867) etwg hozzászólása Válasz Ápr 24, 2016
Egy primitiv ( s majdnem ingyenes) villogo áramkör:

A minap az egyik piacon láttam elektromos teamécseseket - tucatja kb 300Ft. Gondoltam, hogy az ilyesmi nemcsak a teához lesz jo, és olcsobb mint a beépitett 3035-s gombelem (12 darab volt benne). ( Sokan ki is dobálnak ilyeneket, ha kimerül az elem).

Nos a mécsesek tulajdonost cseréltek, otthon kikerültek a vadonatuj gombelemek, ezekben már sajnos a kapcsolo igen primitiv modon lett megoldva - ezért kuka lett. De a LED-ket forrasztás nélkül ki lehetett szedni ( igy természetesen ROHS kompatibilis az egész cucc).

Kiötlöttem egy primitiv kapcsolást 12V DC-re (a pluszt a vdd -re kell kötni).
Hogy némileg stabilizáljam a mécses LED-n a feszültséget (3-4V-ra müködik mert van benne egy villogo proci), párhuzamosan kötöttem 2 másik LED-t (egy piros meg egy fehér, de lehet 2 sárga is, stb), és egy kb 800-1000 Ohmos ellenálláson kapja meg a tápot.
Az áramkör nagyon érdekesen müködik, söt sok mindent lehet rajta variálni is.
Igy ahogy van a piros LED ( egy 30 éves kövület, alig világit) a fehér viszont igen jol villog. A mécses LED bl meg elhalványul majd felerösödik. Ha kihagyom a piros LED-t a LEDbl szerényebben villog a fehér meg periodikusan ( mintha belül valami feltöltödne) ki-be kapcsol. Bátran lehet vele kisérletezni csak a polaritást nem szabad elhibázni mert a LEDbl belsö villogoja meghal, és sima sárga LED-é változik.
Lehet kazánfényt, tábortüzfényt, de akár hegesztést is szimulálni ( kék LED a fehér helyett), vagy TV-t, ha megnöveljük az elötét ellenállást ( a villogás intenzitása csökken).

Jo kisérletezést!

(Bocs a Moricka rajzért a tablet csak ezt tud).

image.jpeg

(#50871) diginewl válasza etwg hozzászólására (#50867) Válasz Ápr 24, 2016
Üdv!
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy kb 3-4 hónapig fog működni. Utána szépen átvált folyamatos fényűre
A vitrinvonatban ugyanígy oldottam meg a kápolna világítást. Az elején szépen imitálta a villódzó gyertyafényt - aztán úgy 4 hónap után megjelentek a villanyszerelők, és a kápolnában nátrium sárga lámpára cserélték a gyertyákat.
(#50872) etwg válasza diginewl hozzászólására (#50871) Válasz Ápr 24, 2016
Nem tudom, nekem az egyik már nagyon régen müködik (>1 éve) és semmi gond nincs vele. Nem tudom miért kéne tönkre mennie? A kb 3V- megfogja a 2 párhuzamos LED.

image.jpeg

(#50873) diginewl válasza etwg hozzászólására (#50872) Válasz Ápr 24, 2016
Pontosan ilyen leddel világít a kápolna.
Itt még villódzik

Itt már nem...
(#50875) etwg válasza diginewl hozzászólására (#50873) Válasz Ápr 24, 2016
Hogyan kötötted be?
(#50888) zsolesz74 hozzászólása Válasz Ápr 25, 2016
Idézet:
„Lehet kazánfényt, tábortüzfényt, de akár hegesztést is szimulálni ( kék LED a fehér helyett), vagy TV-t,”

Ahha, mesélj még kérlek!
(#50889) etwg hozzászólása Válasz Ápr 25, 2016
Mi lenne, ha kötözködés helyett összedobnád a 4 alkatrészt?
Talán ilyen mélyre még süllyedhetsz, hogy kiprobálj valamit tölem..., ha már egy bocsánatkérésre nem futotta..

(#50890) diginewl válasza etwg hozzászólására (#50875) Válasz Ápr 25, 2016
Ha jól emlékszem, sorba kötöttem őket, és kaptak eléjük egy 1k-s ellenállást.
Tehát 1k ellenállás, egy sárga led, egy ilyen villódzós led, mind sorba. Aztán egyszer csak nem villódzott már. Az a baj, hogy eléggé fixen építettem be, így nehéz lesz kiszedni. Gondoltam az ellenállás csökkentésére, de az is benne van a házban
(#50891) etwg válasza diginewl hozzászólására (#50890) Válasz Ápr 25, 2016
Itt a hiba amit elkövettél. A LED-ben egy 3 V-s proci villogtat, igy azt nem lehet sorbakötött ellenállással "kezelni".
Mindenképpen párhuzamosan kell kötni valamit, ami korlátozza a feszültséget 3-4V-ra ( egy fehér vagy kék LED, vagy 1 fehér meg egy piros, vagy 2 sárga vagy egy 3,3V-s zéner dioda). Ha csak egy ellenállás kötsz sorba, amikor a villogo LED éppen sötét akkor megnövekszik rajta a feszültség akár 12V-ra is (ha ennyivel táplálod) ami megöli a procit, a LED elvben tuléli mert a meghajto proci megy tönkre.
Ezért elengedhetetlen a párhuzamosan kötött 1-2 alkatrész, akkor örökéletü lesz a villogo LED, és kapsz 1- 2 másikat is amik villogni fognak - ellenkezö ütemben.
(#50892) diginewl válasza etwg hozzászólására (#50891) Válasz Ápr 25, 2016
Ahha!
Ok, köszönöm!
Na, ha nekilátok hegyet bontani akkor már tudom mit kell tenni. Van még ilyen lámpásom egy jópár, így akkor be tudom őket munkába állítani. Ameddig ment szépen működött, azaz adta a feelinget
(#50893) etwg válasza diginewl hozzászólására (#50892) Válasz Ápr 25, 2016
A legegyszerübb, megmérni, mielött bekötöd a villogo LED-t az 1 vagy 2 LED-n nem lehet több mint 4 V és világitaniuk kell. Ha ezt lemérted akkor párhuzamosan kösd hozzájuk a villogo LED-t és meglátod a csodát. Az ellenállás növelésével változtathatod a fényhatást ( lefele 560 Ohm alá ne igen menj).
(#50954) etwg hozzászólása Válasz Máj 3, 2016
Ma csináltam egy kis videot a teloval a villogásrol.
A gyár még nincs teljesen kész ( még vagy 5 m drotot kelľ behuzni és ezt azt még megigazitani). A terep elég bonyolult, igy elég sok fejfájás lett.

Egy sárga és egy kék LED adja a villogást ( a sárga a mécsesböl van a kék meg egy sima LED (-kék a mühelyben a hegesztést imitálja, csak átszürödik a fény.). Ebben az esetben az elektronika 5V-rol megy igy az elötét ellenállás 150 Ohm.

Villogo
(#50958) Frankye válasza etwg hozzászólására (#50954) Válasz Máj 4, 2016
Sajnos a céges gép a mov file-t nem nyitja meg nekem.
(#50960) etwg válasza Frankye hozzászólására (#50958) Válasz Máj 4, 2016
Nézzétek meg majd máshol is, ha nem megy akkor átkonvertálom.
(#50977) Frankye válasza etwg hozzászólására (#50960) Válasz Máj 6, 2016
Sikerült megnézni. Nem rossz!
(#50978) etwg válasza Frankye hozzászólására (#50977) Válasz Máj 6, 2016
Kösz, nem voltam biztos, benne, hogy a dropboxrol is menni fog.

(#50984) Frankye válasza etwg hozzászólására (#50978) Válasz Máj 6, 2016
Végül is sikerült, igen.
(#51664) etwg hozzászólása Válasz Jún 19, 2016
Az egyik blogon firtatják a szakaszfoglalás megoldását.
A többé-kevésbé szabványositott megoldás a kerekek áthidalása egy bizonyos ellenállással (3-20 kOhm).
A kerekek igy söntölik a kiszigetelt szakaszt, igy itt egy árammérö áramkör eldönti, hogy folyik-e áram a szakaszban vagy nem, igy az foglalt vagy nem.
Ez a rendszer van több nagyvasuton is, és jo 100 éve bevált. A modellvasuton is természetes a rendszer, hiszen a vontatojármüvek és a világitással ellátott vagonok minden átalakitás nélkül megoldják a feladatot, igy csak a teherkocsik kerekeire kell ellenállást szerelni. A rendszer müködik DC és DCC- rendszerben is. Nyilvánvalo és elkerülhetetlen, hogy a pályát szakaszokra kell osztani (mint a nagyvasutnál) és ezekben egyenként figyelni a foglaltságot. A szakaszokat át kell hidalni egy a figyelö áramot biztosito 10-20 kOhmos ellenállással. A rendszer aránylag megbizhato, és ha minden kocsi preparálva van, akkor szinte hibátlanul müködik. A piacon megjelentek az ellenállással ellátott kerekek is. A fö elönye - ami a nagyvasutnál nem igen fordul elö - hogy "az égböl a sinre hullott kocsit" is azonnal látja, igy a szétkapcsolodott vagonok sem okoznak gondot.
A nagyvasut másik - ujabban egyre inkább terjedö - megoldása a tengelyszámlálós rendszer. A fö elönye, ha egyáltalán elönynek lehet nevezni, hogy nem kell hozzá kiszigetelni a sineket és nem kell változtatni a jármüveket. Ezt viszont aránylag bonyolult elektronika helyettesiti, ami számolja hány tengely lépett be a szakaszba és hány lépett ki. Annak ellenére, hogy egy primitiv matematikai müveletröl van szo, rengeteg rejtett hátránya van. A modellvasut zavarokkal teli környezetében nem olyan egyszerü egy megbizhato számlálót épiteni. Minden zavar rendszerzavarhoz vezet. A másik nagy hátránya, ami a nagyvasuton nem fordul elö, hogy a szakaszra felrakott kocsikat nem látja. Ez a modellvasuton komoly problémákhoz vezet, hiszen egy-egy siklás, stb. után az egész rendszert nullázni kell (ha egyáltalán lehet), mert nem fog az érintett szakaszokban stimmelni a számlálo.
A harmadik eljárás, hogy fénykapukkal figyelik a szakaszok állapotát. Ennél sem kell a jármüveken és a vágányzaton semmit változtatni. Ma már céljainkra tökéletes és olcso lézer és LED fényforrások kaphatok, sajnos a telepités föleg ivekben messze nem egyszerü. Apro tükrök tucatjai kellenek ahhoz, hogy a szakaszokon levö jármü megszakitsa a fényt. A rendszer eléggé zavarvédett és megfelel a modellvasuti üzemnek. Kaphatóak infravörös, stb. "lathatatlan" fényü fényforrások is, igy a láthato pályán is "láthatatlanul" telepithetö. A lézerrel (elég a leggyengébb is) kicsit vigyázni kell, mert jobb a szemünket védeni az erös fénytöl. Föleg a láthatatlan fényü lézerek tudnak veszélyesek lenni... Nagyon jol használhato a rendszer a fedett, egyenes vágányokbol állo pályaudvarokon. Itt akÁr egyetlen fényforrás trükkökkel sok vágányt is le tud fedni, igy minden vágányhoz csak egy-egy figyelö fotodioda kell.

DSC00897.JPG

(#51846) trager.andras válasza etwg hozzászólására (#51664) Válasz Jún 30, 2016
A kerekek perparálására egy általam ellesett módszer:
Autós boltokban kapható fűtőszáljavító fémes spray. Eredetileg az autók szélvédőjén levő ablakfűtési csíkok javítására találták ki, de a műanyag kerekek lefújására is teljesen megfelel. Ja, de középen egy keskeny szigszalag darabbal le kell takarni, hogy ne érjen össze a két fél. Ezután már csak rá kell forrasztani a tengelyre az smd ellenállást, és kész is, a vagonhoz hozzá sem kell nyúlni.
(#51848) csíkosháTTú válasza trager.andras hozzászólására (#51846) Válasz Jún 30, 2016
Nálunk ezt ellenállás lakknak hívják. A Trix és az Uhlenbrock árul ilyesmit.
(#51866) etwg hozzászólása Válasz Júl 1, 2016
Olvasgatom a legujabb külföldi vasutmodellezö ujságokat és nicsak tele vannak elektronikával.
Elektronikai szaklapok egymás után mentek csödbe - ma az ember örül, ha 2-3 fajta van a legjobb trafik polcain, addig a vasutmodellezési ujságokbol egész polcok telnek meg. A baj ott van, hogy az elektronikus cikkek minösége csak halvány másolata az elektronikai lapok minöségének és a legtöbb esetben kibög a cikkekböl, hogy a szerzöjének még az Ohm törvénye is a felfoghatatlan természeti csodák egyike, de ez felhatalmazza az illetöt, hogy mindenféle bonyolult elektronikárol értekezzen, söt tanácsokat adjon a töle még inkább elmaradott olvasok számára.... ( a többiek ugyanis inkább sirnak a cikken és inkább többé kézbe sem veszik a "csillogo vasutmodellezési szaklapot".
Egy bármilyen modellépitési cikk a vasutmodellezö ujságokban lassan ritkább mint a fehér hollo, de elb@...tt elektronikai cikkek sora lassan végtelen. Már több föszerkesztövel beszélgettem, de rájuk is olyan nyomás nehezedik mint a kinai kommunista pártra, hogy "haladni kell a korral", mindenáron "modernek" kell lenni, igy az egyik szerkesztö szerint elönybe kell részesiteni az elektronikát egy modellépitési cikkel szemben!!!! ( vasutmodellezési ujságban).
Azt meg már csak halkan mondja, hogy sajnos a szerkesztöségben senki nem ért az elektronikához, igy csak a szerzökön mulik, hogy jo vagy nem jo a cikk, megoldás. Ezt meg sajnos ismerjük, hogy az önkritika nem éppen elfogadott adottság a mai társadalomban.
Sajnos ide jutottunk...
(#51870) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#51866) Válasz Júl 1, 2016
Utoljára a MIBA-ban olvastam elektronikai cikket, amiben volt értelem. A Lenz ABC fékezést taglalták, na az író értett a dologhoz.*

(Az egyik lap azért nem kért tesztpéldányt a paneljeimből, mert nem tudja kipróbálni, nincs digitális vezérlésük. De azért írnak a digitálisról, gyakorlati tapasztalatok nélkül.)

*: Most nézem, 2005/4 szám... Na ez se' ma került nyomdába...
(#51871) csíkosháTTú hozzászólása Válasz Júl 1, 2016
Kis olvasni való.

DCC delej.pdf

(#51872) róbertke válasza csíkosháTTú hozzászólására (#51871) Válasz Júl 1, 2016
Nadon jóóóóóó !!!!
(#52159) Fz1 hozzászólása Válasz Júl 23, 2016
Sziasztok!
Nemrég regisztráltam,olvasgattam az oldalakat,nagyon klassz!
Nagyon régen volt TT terepasztalom,de szétszedtem,persze analóg volt még.Azt szeretném kérdezni,mivel érdekel a digitális vezérlés,hogy hol találok olyan leirást,inkább videót,ami elmagyarázza,hogy pl 2 vonat hogyan közlekedik,a váltók állitódnak stb.Miböl áll össze egy ilyen rendszer,mi kell venni hozzá.Tudom,összetett a kérdés,köszönöm,ha segitetek.
Az elektronikában otthon vagyok,épitettem már rádiót erösitöt stb.
Köszönöm!
(#52163) csíkosháTTú válasza Fz1 hozzászólására (#52159) Válasz Júl 23, 2016
Olvasni való kezdetnek.

Aztán majd beszélgetünk, ha maradt kérdés.
(#52165) Fz1 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#52163) Válasz Júl 23, 2016
Köszönöm!
Nagyon klasszul leirtad!Megtaláltam a kapcsolási rajzokat is,hogyan kell csatlakoztatni a cuccokat.
Kellett ez nekem,visszatér a gyermekkori fertö
(#52177) kisbakter hozzászólása Válasz Júl 24, 2016
Szép napot!

Azt szeretném kérdezni, hogy van e valakinek tapasztalata a
Daisy II. digitális kézkivezérlőről.
Érdekelne hogy mennyire felhasználóbarát a kezelése.
(#52741) etwg hozzászólása Válasz Aug 23, 2016
Egy érdekes jelenséggel futottam össze. A kedvenc kinai elektronikai áruházam egy ellenállhatatlan LED csomagot kinált 500 darab 5 különbözö szinü LED mintegy 10 LED (itteni) áráért. Nosza rendeltem is egy zacsival, elfogy az a terepasztalon. Alig 2 hét alatt meg is érkezett a csomag a rengeteg 3 mm-s LED-el. Amikor kiprobáltam öket ért az elsö meglepetés. A LED-k elképesztö fényereje. 5 V-s tápnál 1k2-s elötét ellenállással is jobban világitanak mint bármelyik eddig használt LED.
Ma már ott tartok, hogy egy hasonlo fényeröhöz a korábbi LED-k ( beleértve az eddig csucsot jelentö fehér meg kék 13000 cd-s LED-t is) 3-400 Ohmos elötét ellenállást kapnak (5V-nál), az uj kinai LED-khez 3k3-s ellenállást kell rakni!
Lenyügözö!
(A kinai LED-khez semmi specifikáciom sincs).
(#52767) imi972 válasza etwg hozzászólására (#52741) Válasz Aug 24, 2016
Idézet:
„kedvenc kínai elektronikai áruház”

Ha nem titok, megadnád a linkjét?
(#52769) etwg válasza imi972 hozzászólására (#52767) Válasz Aug 24, 2016
Banggood.com
(#52779) imi972 válasza etwg hozzászólására (#52769) Válasz Aug 24, 2016
Köszönöm!
(#53550) bencio100 hozzászólása Válasz Okt 13, 2016
Sziasztok!
Hogyan tudnám megcsinálni a váltó visszajelzését analógban és olyan váltóval aminek nincs végálláskapcsolója?
(#53553) etwg válasza bencio100 hozzászólására (#53550) Válasz Okt 13, 2016
Azt gyakorlatilag sehogyan, mert abban nincs semilyen olyan állapot, amit vissza lehetne jelezni. Annyi erö meg nincs benne, hogy a válton kivül még valami mást (kapcsolot,mágnest stb) mozgasson.
Esetleg a válto mozgatokarához ragaszthatsz egy kis darab papirt, ami egy optovillában megszakitaná a fényt az egyik állásban. Vagy az optovilla helyett egy reflexios optokaput használsz, akkor meg egy kis alufoliával tükrözheted rá a fényt.
Mkndezt azonban neked kell kikisérletezned.
(#53554) bencio100 válasza etwg hozzászólására (#53553) Válasz Okt 13, 2016
Én valamilyen relére gondoltam, de nem tudom, hogy milyen kéne hozzá. Amit a zzemokinál lehet kapni az jó lenne hozzá?
(#53555) etwg válasza bencio100 hozzászólására (#53554) Válasz Okt 13, 2016
Mi hajtaná a relét? (Mert ha lenne ilyen jel akkor elég volna egy LED is.)
Ha meg egy extra bistabil relét vennél, akkor mi szinkronizálná ezt össze a váltoval?
Neked a válto nyelveitöl kell elvonatkoztatnod az állást, miután semmi más jeled sincs.
Akkor már olcsobb egy MTB vagy Conrad motort venni vagy esetleg a börzén egy kéttekercses de végálláskapcsolos váltomeghajtot keresni. Sok ilyen cucc van a rég BTTB Roco stb váltokhoz külön lehetett meghajtot venni. Mindegyikben van végálláskapcsolo.
(#53559) proba válasza etwg hozzászólására (#53555) Válasz Okt 13, 2016
Szerintem a csúcssínek és a hozzájuk tartozó tősín közé kötött egy egy led (inkább kettő a polaritás fordítások lehetősége miatt) betölthetné a visszajelentés szerepét. Bár ha a sínben nincs feszültség, akkor a visszajelentés is sötét...
(#53560) proba válasza bencio100 hozzászólására (#53554) Válasz Okt 13, 2016
Amit szét tudsz szedni, és az érintőit a váltóval mozgatni, bármelyik jó . Mondjuk ha bistabil relében gondolkodunk, és abban amely egy tekercses és polaritás fordításra vált ( esetleg kéttekercses ha a váltó úgy kívánja) , az simán a váltóval párhuzamosan kötni.A szinkront az elektromos összekötés megadja.
(#53561) etwg válasza proba hozzászólására (#53559) Válasz Okt 13, 2016
Ahhoz még állandó áram is kell (legalább a LED-nek)
(#53599) jvnd válasza bencio100 hozzászólására (#53550) Válasz Okt 15, 2016
Próbáld ki ezt, ha megfelelő Neked. Az ellenállás lehet nagyobb is.

2016-10-15_1...jpg

(#53601) etwg válasza jvnd hozzászólására (#53599) Válasz Okt 16, 2016
Sajnos a leirás szerint az övében nincs végállás kapcsolo, ezért ez nem müködhet. ( régi Pilz meg hasonlo állito mechanizmusok).
(#53764) etwg hozzászólása Válasz Okt 27, 2016
Az MTB kihozta az MP5 váltóállitot több beépitett kapcsoloval és valamivel kisebb méretekben és akár srég mozgato rugoval.
Lapozás       41/74    
Frissek
  2024. Dec, 23. Hé
20:51:28
  Jelenleg 8 fő olvassa az oldalt
Hirdetés