|
DCC profiktól (nem csak) profiknak
|
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:
|
|
(#55193) Frankye moderátori
hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 30, 2017 |
|
Kollégák!
A felesleges, ide nem tartozó, és egyébként a témába nem tartozó hozzászólásokat kiszedtem. Kérem, hogy a felesleges vitát mellőzzük, különösen pedig a személyeskedést!
Köszönöm. |
(#55224) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#55117)
|
Válasz •
|
Feb 2, 2017 |
|
Idézet: „Néha talán tul messzire kalandozol, amikor a "Kefeveszteség,kollektorveszteség mágneses
lépésveszteség stb.”-ről értekezel,...”
Ezeket tőled idéztem. Pont azt állítom, hogy nem ezeket, hanem az indulásnál a nyugalmi
súrlódást kell legyőzni.
Idézet: „Egy tipukus motor mondjuk 10000ford/perc, ha 3 polusu, akkor pontosan 500x szakitja meg
másodpercenként az áramot (kommutátor).”
Ez elvi hibás megállapítás, 100000/60=166,666666-szor. A tekercselésen keletkező ohmikus
hővesztesség mellett a frekvencia függő vasvesztességek (az örvényáramú a frekvencia
négyzetével, a hiszterézisből eredő a frekvenciával arányosan) emelik a motor
hőmérsékletét, de mivel ezek a forgó rész tömegével is arányosak, a kb. 3g-os BR56 motor
rotorja esetén elhanyagolhatóak.
A BR56-os ablakán benyúlva mérve a motor külső burkolatán a hőmérsékletet, miután a
mozdony 20 percig járt 13cm/sec sebességgel:
DC (6V/120mA) : 35 C fok
PWM (9V/120mA 8ms 50%-os kitöltés) : 47 C fok
(A PWM nem 12V-os, hanem csak 9V-os impulzus, mert a kefe fesz. miatt így adódott
azonos átlagáram és azonos sebesség.)
A DC-n csak 0,36W-os ohmos vesztesség PWM esetén kétszeresére nőtt és 12 C fokos
hőmérsékletnövekedést okozott.
A 8 us 50%-os PWM (125kHz!) esetén, mivel a motor tekercselésének induktivitása
gyakorlatilag csak az egyenáramot engedi át, azaz olyan, mintha a DC-ről járna, ennek
megfelelően a motor csak 37 C fokra melegedett, a 2C fok különbség a vasvesztességek
miatt volt. |
|
(#55225) piltdownman hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 2, 2017 |
|
Összefoglalás a DCC és az asztali vezérlő PWM-jéről.
Alacsony frekvenciás PWM esetén a lassú járás a „bökdösés”következtében automatikusan
megvalósul, nagy frekvencián sw-rel gondoskodni kell az indításról.
Az utóbbi a PWM „zenélés” miatt kellemesebb, mint az alacsony frekvenciás.
Az alacsony frekvenciás PWM jobban igénybe veszi a motor csapágyazását, annak
ellenére, hogy egy vasmagos motor mechanika időállandója min. egy nagyságrenddel
nagyobb, mint az elektromos. (Pl. a korábban említett Philips motor esetén 34ms
versus 1ms.)
A DCC működése frekvencia moduláción alapul, kb. 20kHz –es és 10kHz-es frekvenciás
csomagok vannak a sínen. Egy 20kHz-es PWM, mint zajforrás kb. olyan, mint a DCC jel.
A különböző mozdonyok „behangolása” a DCC esetén, mivel a dekóder a mozdonyon van
könnyen megvalósítható. Asztali vezérlő esetén minden mozdonyhoz külön kapcsoló
tartozna, amit nehézkes lenne kezelni, ezért a BEMF-re történő szabályozásnak nincs
értelme, a homo ludensnek kell vigyáznia arra, hogy ne repüljön le az asztalról a mozdony.
Az asztali vezérlőn az irányváltás egy két morzés kapcsolóval/relével megoldható, a
dekóderen hely hiányában híd kapcsolás van. Ez lehetővé teszi a háromszintű PWM
megvalósítását, ami még inkább kíméli a motort.
A legjobb a „bökdösős”egyenfeszültségű szabályozó, aminél adott sebesség felett eltűnik
DC-re ültetett pulzus. Ilyen dekódert H0-hoz könnyű csinálni.
|
(#55230) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#55225)
|
Válasz •
|
Feb 2, 2017 |
|
Az utolso mondat nem stummel.
Ilyen dekodert nem olyan könnyü csinálni, mert nincs hova tenni a meleget, amit termelne. Ne feledjük DC vezérlésben, mégha az a legmodernebb kapcsolos megoldás is (step down) akkor is hö keletkezik, amit a helyhiány miatt nem lehet a mozdonybol elvezetni.
Pulti vezérlésnél ez az egyik legjobb megoldás. |
(#55232) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#55173)
|
Válasz •
|
Feb 2, 2017 |
|
Folytatva magam, és részemről lezárnám a DIY szervó, és szemaforvezérlő témát. Erre jutottam:
8 lábú PIC-re (12f629) DIY szinten tökéletes a PACO oldalán levő saját szervó vezérlő hex, de tökéltesesebb, és okosabb a két "kollaboráns" szintén onnan leszedhető Fucik (4 szervó), és a Hansen féle (2 szervő két relé) változat. Feltöltjük, az eredeti kalibrációs értéket visszaírjuk, és működnek, minden hókuzs-pókusz nélkül.
A szemafor vezérlők közül az első működik - valamennyire - dcc semafv_2. De ez nem stabil! Kb egy óra üzem után eléggé süket lesz a dekóder a központra.
Így úgy döntöttem beruházok egy 18 lábú PIC 16f648A-ba, és egy hegyikristályba. Itt nem kell odafigyelnem a oszcillátorra, mert az kívül van. Ebből feltöltöttem a PACO oladlán levő két UniSemaf_16F648A(pushbutton) hex-et, mindegyikkel elsőre szépen mennek, és programozhatók is.
Mivel ez így kb 300Ft-al növeli a költségeket, szerintem ez is belefér a DIY kategóriába.
Úgy is mondhatnám, hogy minden vágyam teljesült a DIY dekóderek területén.
Ismételten köszönöm mindenki Segítségét! Hallgatnom kellett volna mindjárt JVND szavára! Ő már az elején mondta, hogy szemaforvezérlőhöz a soklábút használjam azzal nem lesz baj, ne a 8 lábúval vacakoljak...
|
(#55241) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#55225)
|
Válasz •
|
Feb 2, 2017 |
|
Idézet: „Ilyen dekódert H0-hoz könnyű csinálni. ”
Legfeljebb LGB-hez. De értelmetlen.
|
(#55291) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#55230)
|
Válasz •
|
Feb 10, 2017 |
|
Idézet: „..mert nincs hova tenni a meleget, amit termelne...”
Idézet: „„Ilyen dekódert H0-hoz könnyű csinálni. ”
Legfeljebb LGB-hez. De értelmetlen.”
Farigcsálok egy step-down-t. 350kHz körül ketyeg, 12V-ból 5V előállításánál 90%-os a hatásfoka. A mérete 15mmx20mm alatt lesz, ebből a tekercs 3x3 mm-t vesz el. H0-ba miért nem férne el?
Lemértem a Kühne mozdonyba a motor feletti tér hőmérsékletét. 15cm/sec sebességen DC-n
9V/150mA mellett 38C fokos, 17,5V/190mA 50% -os PWM-nél 49C fokos.
Érdekes módon 100Hz-s PWM-nél nem zenél, 1kHz-n jól hallható, 10kHz–en már nem.
Végül: az alacsony frekvenciás PWM, mivel nagyobb csúcsáramot enged át a motoron, nagyobb
szikrát is okoz, mintha DC-ről vagy nagyfrekv.-ás PWM-ről járna. A szervos topikban leírok egy hibát.
A gyári dekóderek 20 perc használat után mennyire melegek?
Mabuchi motor adatlapokat hol találok?
Kösz. előre is. |
(#55292) proba válasza piltdownman hozzászólására (#55291)
|
Válasz •
|
Feb 10, 2017 |
|
Sajna amit kisérletezel, a Kínaiak 150 ft-ért adják. Kár vele szenvedni. |
(#55293) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#55291)
|
Válasz •
|
Feb 10, 2017 |
|
Gondold el mégegyszer hova is lehetne tenni a step-down konvertert? A dekoder elé vagy mögé......
A Mabuchi motoroknak van egész jo elérhetösége - a google pillanatok alatt kidob egy sereget. Egy baj van, hogy a Mabuchinak csak 2 motorja van ami ugy ahogy jo modellvasutba. Ezért nem igen terjedt el. Szinte azonos palettája van a Johnsonnak meg az Igarashinak ( mkntha egymást másolnák). |
(#55294) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#55291)
|
Válasz •
|
Feb 10, 2017 |
|
Na jó, akkor kezdjük az elején.
Tartsunk be egy ökölszabályt, ha nem baj! 12V-ra méretezett motort ne járassunk 17,5V-os PWM-mel, tök mindegy, hogy milyen frekvencián, mert inkább előbb, mint utóbb leég. (Naponta foglalkozom modellvasúttal kb. 10-12h-t, hidd el, elég gyakorlati tapasztalat jött össze több, mint 10 év alaTT...)
A gond, a következő, ami mindig előfordul, és nem véletlen, hogy a tisztességes gyártók ma már korlátozzák a DCC sínfeszültséget.
A DCC dekóderek motorra adott PWM jele egy PID szabályzókör eredménye, ami erősen függ a modell pillanatnyi helyzetétől. Ebbe a szabályzókörbe hol avatakozzunk be?
- Ha a dekóder mögött, akkor "felboríthatjuk" vele a dekódert, és nem biztos, hogy a CV-k programozásával sikerül helyre billenteni, ahhoz olyan dekoder kell, aminek ezen paraméterei eléggé széles határok között beállíthatóak (Tams, Tran, Zimo).
- Legfeljebb a dekoder elé lehetne tenni, hogy a mozdonyba jutó feszültséget redukáljuk. Csakhogy ez mennyi, az attól függ, hogy milyen pályán fut a modell, van-e foglaltságjelző a sínszakaszokban, van-e benne aktív ABC modul? (Van olyan ABC modul, ami a lassúmenethez minden második DCC impulzust teszi aszimmetrikussá..) És amúgyis, a modellvasúti üzem tele van kontakthibákkal állandóan, csak ez jobb esetben nem látszik.
Nem egyszerűbb egy megfelelően méretezett, tisztességes DCC központot használni?
Végezetül: helykérdés H0-ban. Egy "Zucker Susi" gőzösben, vagy egy KöfIII-ban nem nagyon van hely nagy dekódernek, előbbibe a Tran DCX76 is csak visítva fér bele. De nincs táncterem a ROCO DB V200 mozdonyában sem, pedig az egy "ménkű nagy" dízel, vagy a régebbi E18-ban sem... |
(#55296) diginewl hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 10, 2017 |
|
Kérdezni szeretnék.
Néztem a PACO oldalán a simple maus, és minimaus vezérlőket.
Ezzel kapcsolatban kérdezem:
-a honlapon fenn levő HEX-ek jók-e, próbálta-e már valaki használni?
-a simple maus kijelzőjéhez jó-e ez a termék?
Kijelző
-a minimaus gombjaihoz pedig megfelelő-e egy kiszuperált számítógép billentyűzet numerikus része, vagy "hálóba" kötött nyomógombsor?
Köszönettel: Jenő |
(#55311) piltdownman válasza proba hozzászólására (#55292)
|
Válasz •
|
Feb 11, 2017 |
|
Idézet: „Sajna amit kisérletezel, a Kínaiak 150 ft-ért adják. Kár vele szenvedni.”
Ilyenre gondoltál?
Bővebben: DC DC converter
Én olyan step-down-t szeretnék, ami a bemenő 15V-ból egy analóg jellel állíthatóan 2-14V
közötti DC-t ad, továbbá vezérelhetően kb. 10ms-ként 2ms-re felhúzható a kimenet a bemenő
szintre (ez lenne a „bökdösés”, ami megszűnik,ha kimeneti DC nagyobb mint 5V), valamint
rövidzár védett.
Az LM2596-ADJ feltétlen stabilitásra van kialakítva, a hurokszűrő nincs kivezetve, de a panelen
lévő 47uH/220uF kimenet tag sem nem teszi lehetővé a 2ms-os pulzus létrehozását, ezeket
kisebbre kéne cserélni. Az IC tud 3A-t és hő védelemmel is rendelkezik, de a külső smd „catch”
dióda rövidzár eseten kb. 30 sec múlva felrobban.
Elég vicces kis asztali vezérlő lehet csinálni, egy pot. méter alá majdnem befér.
|
(#55312) piltdownman válasza etwg hozzászólására (#55293)
|
Válasz •
|
Feb 11, 2017 |
|
Idézet: „hova is lehetne tenni a step-down konvertert? A dekoder elé vagy mögé......”
Más koncepciójú dekóder lenne. A kontroller értelmezné a DCC jelet, de a híd csak irányt
váltana, egyébként a „TATE01” –ra hasonlítana.
Hihetetlen, de korábban nem találtam a honlapot, csak a Mabuchi család történetét és a napi
200,000 db. gyártásáról olvastam.
Olyan paramétereket keresnék, mint a motor ellenállása, induktivitása, mechanikai
időállandója. Típust tudsz mondani, amit beépítenek TT-be? Kösz. az infot.
|
(#55313) piltdownman válasza csíkosháTTú hozzászólására (#55294)
|
Válasz •
|
Feb 11, 2017 |
|
A 17.5V-ról azért járattam, hogy a kitöltés 50%-os legyen és pregnánsan mutassa,mennyivel
nagyobb az alacsony frekvenciás PWM hőterhelése a DC-n járatáshoz képest.
DC-n ugyanolyan sebességnél a Kuehn 1.71W-ot, a BR56 csak 0.72W-ot fogyaszt.
Ennyire számít a súlykülönbség ( 186g vs. 149g) vagy alulméretezett a Kuehn motorja?
Idézet: „De nincs táncterem a ROCO DB V200 mozdonyában.”
Azt hittem, nagyobb hely van bennük.
Talán átsiklottál a kérdésemen: melegszenek a dekóderek?
Senki nem gyárt DCC limitert? Kösz.
|
(#55315) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#55312)
|
Válasz •
|
Feb 11, 2017 |
|
Itt van valamennyi Mabuchimotor tipus.
TT-be csak az egyetlen SH motor jo.
Sajnos olyan paramétereket amit keresel aligha találsz.
A Mashima motorok sokkal jobban illeszkednek a TT-be, csak nem olyan könnyü azokat beszrezni.
Nemrégen jelent meg a Mitsumi modellmotorokkal.
Vettem 5 darabot, de még nem épitettem be.
|
|
(#55319) csíkosháTTú válasza piltdownman hozzászólására (#55313)
|
Válasz •
|
Feb 11, 2017 |
|
Igen, melegednek, de ez egy természetes jelenség, és nem ölt kezelhetetlen méreteket, ha nem kínozzuk a motorokat 18-20V körüli sínfeszültségről előállított PWM jellel. Z méretű NoHAB-ot is lehet hangosítani, és nincs gond.
Arnold Hübsch gyárt egy ilyet, DSR néven, de ezt is a központ és a sín közé kell kapcsolni, nem a modellekbe kell szerelni. És ez is vsak akkor működik jól, ha a DCC központ kimenet egyébként stabil, és nem sétál a terhelés függvényében le-fel. |
(#55339) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#55318)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2017 |
|
Megosztod velünk is? |
(#55341) proba válasza piltdownman hozzászólására (#55311)
|
Válasz •
|
Feb 14, 2017 |
|
Ja kérem mindent nem tudhat. |
(#55374) diginewl válasza Frankye hozzászólására (#55339)
|
Válasz •
|
Feb 18, 2017 |
|
Frankye!
Meg.
Köszönet ismételten JVND kollegának, akinek valahol iszonyatosan nagy türelme van, ezekkel az outsider emberekkel.
Jelezte, hogy működnek a PACO-n levő, idevágó hex-ek, nyugodtan próbáljam őket ki. Így majdan nekiállok megcsinálni.
(zárójelben jegyezte meg, hogy a unisemaf hex is megy - azért próbálkozzak)
Igaza van!!!
A pic 12F629-es szépen működik az unisemaf HEX-el. Az oscal, vagy oscillátor izét kell beállítani, és szépen megy.
Valamint működik a coil.hex, és a dcc semafv_2 hex is.
Nyilván kinek milyen pic írója van, olyan okos.
A PAco oldalán van egy faq. Ott írták, hogy van egy ultima position oscal érték.
Ez az
Eddig ezt már olvastam, de hiába írtam át, Nem volt hajlandó ez kimenni a PIC-be. A pic íróban is még be kellett állítanom, hogy ezt az értéket használja, ne a pic-ről kimentett értéket írja ide be.
Ezek után "életre keltek" ezek az egyszerű áramkörök.
Mivel ULN-t nem használtam, így egy picit másképp kell programozni az aspecteket, mint ahogy a leírásban szerepel, de ez megoldható, és minden számomra fontos jelzéskép kihozható.
Erre jutottam!
Megint, megint köszönet a segítségért, és a türelemért!!!
|
(#55392) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#55374)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2017 |
|
Köszönjük, a dolgozó nép nevében. |
(#55394) v43.1223 hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 20, 2017 |
|
Kedves Kollegák,
Tanácsot kérnék. A ROCO 10738 AC-s 8 pólusú mozdonydekóderét használhatom-e DC rendszerben? Vagy át lehet-e alakítani DC-re? Minden más jellemzője (bemeneti feszkó tartomány, dugóban vezeték kiosztás, NMRA szabványos) miatt elvileg jó lenne, de...az a fránya feszültségnem...az nem stimmel.
Mit gondoltok?
Köszönettel: Ferenc |
(#55396) etwg válasza v43.1223 hozzászólására (#55394)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2017 |
|
Nem ismerem, de egy kicsit gyanus az AC dekoder. A DCC-ben is AC ( azaz váltoáram van a sinekben) itt inkább azt fogja jelenteni, hogy Motorola protokoll szerint müködik, az meg legkevésbé sem kompatibilis a DCC rendszerrel. Söt egyes infok szerint az analog pályán is csupán a váltoáramu Märklin rendszert ismeri fel, a sima egyenáramut (FZ1) nem.
Szoval inkább add el. |
(#55397) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#55396)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2017 |
|
Próbáld ki, legfeljebb nem reagál a parancsokra. Megtaláltam a fényképét, de ebből nem derül ki, hogy ki gyártotta nekik. |
(#55399) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#55397)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2017 |
|
Nem az enyém ( V43-s topiktársé), de közben utánnanéztem a speckonak, nagyon korai dekoder lehet, mert alig tud valamit és azt is kizárolag a Motorola protokol szerint. Ennyit erröl.
Kiprobálni ki lehet, de szerintem felesleges, mert menni nem fog. |
(#55402) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#55399)
|
Válasz •
|
Feb 21, 2017 |
|
Mellényúltam a válaszgombnál...
Akkor ez egy nagyon korai Lenz lehet, csinált a ROCO-nak ilyesmit... |
(#55404) diginewl válasza Frankye hozzászólására (#55392)
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Nos, Frankye! Még egy adalék:
Feltúrtam itthon a cuccaimat, és találtam egy smd uln2803-at. (rémlett valahonnan, hogy egy váltódekóderhez kaptam egyet pluszban még úgy 5 éve Fürdős Tamástól)
Tehát megépítettem a rendes kapcsolási rajzot, a PIC után bekerült az ULN tranzisztormező is.
Így minden a leírásoknak megfelelően működik!!!
Minden aspect úgy programozható, ahogy a leírásokban szerepel.
A PIC 12F629 HEX-ek mind működnek, ami a PACO oldalán van! (saját magam teszteltem így mindet)
A szervóvezérlőknél (PACO saját, Fucik, Haaken) a PIC saját kalibrációs értéke kell (03f8 utolsó értéke).
A váltóállító/szemaforos HEX-eknél (coil, dcc2semafv_2, unisemaf) az utolsó értékre (03f8 3480-at kell beprogramozni)
Tehát igaza van a Honlapnak:
"Doesn't work...
The circuits work and normally several people have tried before publish on the website."
Projekt vége!
|
(#55405) etwg válasza diginewl hozzászólására (#55404)
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Érdekes olvasgatni ezeket a dolgokat. Sajnos nem igen értek a PIC-hez pedig 30 éve ezekkel kezdtem a programozási munkáimat, majd több évtizedes szünet után az AVR-re esett a választásom. Soha nem irtam idegen HEX kodot a procikba, de ha jol emlékszem az utolso kod a checksum szokott lenni, azaz egy ellenörzö szám (03f8 stb) , ami csak azt hivatott kifejezni, hogy a kod hibátlanul be lett irva a prociba ( valamikor az epromba is). Ezek változtatása nem igen volt ajánlva sohasem s rendszerint a szerkezet nem is müködik, ha nem stimmel a kod. Jo lenne megtudni, hogy ebben az esetben mit is jelent, ha te ( valamilyen okbol, vagy valaki megsugta?) átirod ezt a számot. Az lehet, hogy a másfajta proci más kodot (checksumot) igényel, azt nem tudom. |
(#55407) Frankye válasza etwg hozzászólására (#55405)
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Elvileg - hangsúlyozottan elvileg! - az ott szereplő érték az "oscal" értéke. Itt említi diginewl fórumtárs. |
(#55408) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#55404)
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Köszönöm. (Azért érdeklődöm a téma iránt, mert egy kedves barátom megkért, hogy Neki is rakjak össze egy (vagy több) ilyen dekódert, személykocsi belső világítás céljára. Éppen ezt a Paco féle DIY dekódert néztük ki a célra. |
(#55409) diginewl válasza Frankye hozzászólására (#55408)
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Ez oda nem lesz jó, mert ez váltócímről megy.
Ami nektek kell, az SMD-s és funkció dekódernek hívják
Ez az.
Ez mozdonycímről megy.
Oscal - (csak és kizárólag kísérleti tapasztalataim vannak). Még DZolTTán hívta fel a figyelmemet, hogy ha 12f629pic-et írok annak van egy gyári kalibrációs értéke, ami PIC-enént eltér, ez az utolsó sor legutolsó értéke. Ezt írjam ki, mielőtt programozok.
Ha a szervós HEX-eknél a "szabvány" értéket használom, akkor a szervók mennek ide-oda maguktól, és nem működik a PIC. Ha itt visszaírom a pic saját értékét, és ezzel együtt megy a hex a pic-be, a szervók szépen működnek.
Az unisemaf hex-eknél meg pont ez a fix érték volt, ami életre keltette a programot. Ezt a PACO faq-oldaláról már írtam.
A miérteket nem tudom - nem is szeretném, mert csak felhasználó vagyok - de így működnek. Nekem ez a lényeg, a többit meg ti biztosan értitek, hogy miért.
|
(#55410) Frankye válasza diginewl hozzászólására (#55409)
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Köszi a kiegészítést. Igen, tudom, hogy "mozdony dekóder" kell neki, nem az, amit Te is használtál. (Kb. itt ki is fújt a DCC tudományom, a többi innentől nekem magas, mint kacsának a ping-pong asztal.) A PIC-ekhez (erős költői túlzással!) konyítok egy picit, de a digit. modellek távol állnak tőlem.
(Én egy analóg ember vagyok egy digitális világban...) |
(#55418) TTmisi hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 22, 2017 |
|
Én ezt a változatot építettem meg és tökéletesen működik! Bővebben: Link |
(#55420) diginewl válasza TTmisi hozzászólására (#55418)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2017 |
|
Hali!
Ha megépítetted, akkor el tudnád mondani a fényeffekteket? Jót gondolkodtam rajta, milyen lehet az effekt.
0: Incandescent light - izzólámpa: pislog néha?
1: Fluorescent - neon? Villódzik, ahogy bekapcsol?
2: Fluorescent broken - Eltörött fénycső hogy működik??
3: Fluorescente broken (end of life) - és még hogy eltörött, még elhasználódott is....
4: Flash A
5: Flash A (other fase)
6: Flash B
7: Flash B (other fase)
Azért van benne variáció bőven, az tény. |
(#55421) etwg válasza diginewl hozzászólására (#55420)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2017 |
|
Broken ez esetben nem töröttet jelent, hanem rosszat, azaz a fénycsö villog, vagy be sem gyullad stb.
Amugy saját tapasztalatbol csak a folyamatos effektus ér valamit, mert az átmeneti állapot ( neon bekapcsolása, gázlámpa villanása stb) csak nagyon rövid ideig tart igy elveszik a hatása ( hacsak nem vonod fel erre extrán a figyelmet). |
(#55430) v43.1223 válasza etwg hozzászólására (#55399)
|
Válasz •
|
Feb 23, 2017 |
|
Köszönöm a segítségeket! Vettem egy mély levegőt és beraktam a DC-be az AC dekcsit......És lőn csoda: megy! Minden működik, ahogy kell (ROCO MM-vel). Nem reméltem volna. Egy új tapasztalat. Még egyszer köszönöm. |
(#55433) TTmisi válasza diginewl hozzászólására (#55420)
|
Válasz •
|
Feb 24, 2017 |
|
Szia!
Már rég vettem elő de ha jól emlékszem akkor az:
0: szimpla izzós világítás
1: amikor felkapcsold villódzik
2: fénycső effektus
3: erre nem emlékszem
4: villog az A kimeneten
5: gyorsabban villog
6: villog a B kimeneten
7: gyorsabban villog
Valami ilyesmi, oda kell figyelni mert programnak 2.0 és 3.0 változata és CV értékek beállításánál igen csak különbözik. |
(#55448) diginewl válasza TTmisi hozzászólására (#55433)
|
Válasz •
|
Feb 26, 2017 |
|
Hali!
Kipróbáltam ezt a kocsivilágítás hex-et (v_2, v_3) Mindkettő nagyon jól működik, és szépen programozható!
Itt is a 03f8 legutolsó (oscal) értéknél a 3480 értéket kellett beírni, akkor szépen mennek a hex-ek. Ha a PIC saját kalibrációs értékét írom oda be, akkor fényjáték fogad, villog minden LED, és nem programozható.
A miért-et ismét nem értem, csak leírtam a tapasztalataimat.
Üdv: Jenő |
(#55450) proba válasza diginewl hozzászólására (#55448)
|
Válasz •
|
Feb 26, 2017 |
|
Szerintem a miért a DCC jel időzítéseiben keresendő. Az osccal a PIC óráját állítja be pontosra. Ha a két óra ( a DCC generátor és a PIC ) nem jár együtt, akkor hiába tudja mindkettő hogy mely időpillanatokban kell a vonal állapotát megvizsgálni, nem együtt jár a két óra, így nem lesz belőle pontos adat. |
(#55757) Arctic37 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2017 |
|
Helló!
Multimaus képes az első 10 CV-n felül programozni? Szóval tudja kezelni mondjuk a CV11 feletti tartományt? Ha igen, akkor, hogy lehet oda belépni és programozni? Ha nem, akkor milyen berendezéssel lehet azokat a CV-ket is programozni (meg esetleg olvasni is, de ez nem fontos annyira, ha nem tudja), a Multimaus rendszer megtartása mellett?
Üdv |
(#55758) somitomi válasza Arctic37 hozzászólására (#55757)
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2017 |
|
Tudja. A Menüben van egy DV programozás almenü (asszem a "Mozdony" menüpontban). Ott először beírod az állítani kívánt CV sorszámát, OK, CV-be írandó érték, OK. Arra sajnos nem emlékszem, hol a felső határ, egy bizonyos szám fölötti CV-ket csak valami kacifántosabb módszerrel tud programozni. |
(#55759) diginewl válasza Arctic37 hozzászólására (#55757)
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2017 |
|
A fekete dobozával 255-ig tud átírni CV-ket.
Ha olyan központba van dugva az MM, ami tud olvasni is (pl. Nano-X), akkor 255-ig tud írni/olvasni.
Ha upgrade-lve van, akkor 9999-ig mindent tud. (Persze fekete dobozzal akkor is csak írni tud, olvasni nem)
A programozásban legyen beállítva a CV írás mód (ne POM).
A programozás menüben simán lehet cv-t átírni. |
(#55760) Arctic37 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2017 |
|
Köszönöm
|
(#55862) kacsa-86 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 12, 2017 |
|
Üdvözletem!
Volna egy olyan kérdésem, hogy van egy Trix öbb 1012-es modellem, vettem hozzá egy ESU Lokpilot 4.0 Mtc 21 tűs dekódert, kezdeti nehézségeket leküzdve sikerült hosszú címet adnom a mozdonynak, megy is gomd nélkül, viszont alap azaz rövid címzéssel, és hosszú címzéssel is a fehér és vörös fényű LED-ek között vanszámolta némi áthallás. Az éppen aktuális menetirány szerinti világítás mellett, ugyan halványabban de zavaróan a másik menetirány fényei is láthatóak. Mit lehet ez ellen tenni? Kondenzátorokat kellene a panelról leforrasztani?
Köszönöm a válaszokat! |
(#55910) Arctic37 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2017 |
|
Helló!
Az lenne a kérdésem, hogy a Multimaus rendszerben a központot mire lehetne lecserélni, ahhoz, hogy írni/olvasni is tudjam a dekódert (nanox-et és -nem vagyok benne biztos- a z21-et és az egyéb közép és felsőkategóriás központokat leszámítva)? Vagy esetleg van-e valami olyan berendezés, amit a pc és a sín közé kötve a központ nélkül lehet írni/olvasni a dekódert?
Eddig arra gondoltam, hogy igazából nem is olvasom a dekódert, csak pc-ről írom a dekódert JRMI-ben, és mindig lementem egy-egy mozdony beállításait, amikor a dekóderét írom és azt később bármikor le lehet hívni.
Előre is köszönöm a segítséget |
(#55913) tumikas válasza Arctic37 hozzászólására (#55910)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2017 |
|
Legegyszerűbb, és legolcsóbb megoldás egy z21 startot beszerezni. Olyan 30000 Ft környékén árulják Multimaussal együtt. |
(#55914) Arctic37 válasza tumikas hozzászólására (#55913)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2017 |
|
Hol lehet ilyet beszerezni? Eddig z21 startot csak szerelvényes kezdőkészletben láttam az meg 65e-nél nem volt olcsóbb.
Más lehetőségekre is kíváncsi vagyok még, természetesen |
(#55916) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#55913)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2017 |
|
Annak TT-hez magas a kimenő feszültsége. |
(#55917) csíkosháTTú válasza Arctic37 hozzászólására (#55914)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2017 |
|
nanoX-s88. |
(#55920) Arctic37 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#55916)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2017 |
|
A Z21-nek nem állítható a sínfeszültsége? Egy másik kérdés: Ha MM központra 14V-os tápot kötök, akkor a sínre is annyit ad, nem? |
|
|
2024. Dec, 25. Sze 2:46:57 |
|
Jelenleg 16 fő olvassa az oldalt |
|
|