|
T-Track
|
Témaindító: etwg, idő: Nov 3, 2024
Témakörök:
|
|
(#70602) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Nov 3, 2024 |
|
Egy uj mikromodul rendszer terjed Japánból. Ki más mint a KATO cég áll a háttérben. Ellentétben a közismert modul rendszerektől a T-Track rendszer kimondottan egyéni modellezők számára előnyös és nagyon alacsony költségű.
A rendszer alapfilozofája - ellentétben az ismert modulos rendszerektől, a használt sinrendszerhez lett szabva. Mint ismeretes sok gyár az utobbi időben egész jó sinrendszereket hozott forgalomba. A sinek tartalmazzák a kövezetet is ami extra robusztussá teszi a vágányzatot. ( pl. KATO Unitrack). Ebből kiindulva született meg az ötlet, hogy minden sindarabhoz egy apro diorámát lehet épiteni és ezeket majd minden alkalommal tetszés szerint össze lehet rakni, akárcsak az adott sinrendszert.
Ime 2 kép egy ilyen “terepasztalról N meretben” Az egész terepasztal mintegy 15 ember 2 orás munkája és szétszedve elfer egy tipikus utazo kofferben, ráadásul naponta máskép lehet összerakni, ill. mint egy sindarabot az egész mikromodult egy másikra lehet cserélni.
Na mit szoltok ehhez?
|
|
(#70603) tumikas válasza etwg hozzászólására (#70602)
|
Válasz •
|
Nov 3, 2024 |
|
Ez így ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanis magát a modulszabványt ami Unitrack alapokon nyugszik már lassan 20 éve "civilek" megalkották, illetve már Magyarhonban is vannak bőven ilyen modulok.
A hivatalos honlap, a szabványokkal egyetemben:
https://ntrak.org/T-TRAK-Home |
(#70606) etwg válasza tumikas hozzászólására (#70603)
|
Válasz •
|
Nov 4, 2024 |
|
Akkor valaki valamit ősszekevert. A KATO féle T-Trak alapbol csak az alaplap magasságát adja meg, mert alapbol a “terepasztal” egy sima felületre (asztal) kerül. Szoval nem a közismert ősszecsavarazhato modulokra épül. S ahogy a képen látod kb 15 egyedi “egységből” állt össze. A geometriát csakis a sinek határozzák meg, persze lehetnek téglalap alakuak is, de ez nem feltétel. ( nyilván egy állomást egy ilyenre lehet épiteni, de nem muszáj.).
A terepasztal közepén van egy nem használt egység, mert nem fér a singeometriába. |
(#70608) etwg válasza etwg hozzászólására (#70606)
|
Válasz •
|
Nov 4, 2024 |
|
A képen egy egység lézerrel vágott 3 mm-s rétegelt lemezből. Az also 2 négyzetes alakzat a láb, a vágány alatt a terep alapja. Már rengeteg ilyen készre vágott alapanyag van forgalomban, még hiddal is.( legalábbis ilyet is láttam. A lényeg, hogy filléres anyagokbol olyan kis egységet rakjon a modellezö össze ami mérete miatt még akár egy esti munka lehet, mert ugy látszik Kato ur tudja, hogy hány befejezetlen müalkotás van a modellezőknél.
|
|
(#70610) tumikas válasza etwg hozzászólására (#70608)
|
Válasz •
|
Nov 4, 2024 |
|
Na meg is van a termék, és tényleg hihetlenül ötletes a dolog.
https://katousa.com/mini-dioramas/ |
(#70611) etwg válasza tumikas hozzászólására (#70610)
|
Válasz •
|
Nov 4, 2024 |
|
S ha minden igaz November 23-24 között Nagybritanniában egy nagy kiállitást rendeznek A Warner Exhibitions keretében. Állitolag több 100 minidioráma lesz majd ott.
|
(#70781) etwg válasza etwg hozzászólására (#70611)
|
Válasz •
|
Nov 26, 2024 |
|
Ez lett az egyik T-trak (KATO igy irja C nélkül) terepasztal Birminghamban.
|
|
(#70787) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#70781)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2024 |
|
Nem vagyok egy nagy terepépítő szaki, pláne nem a hazai nagyok (paksinuti, Lezlinilzen, stb.) mellett, de az én szememnek ez azért fáj... |
(#70791) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#70787)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2024 |
|
Hát ha az angolok csak ilyen teritöt találtak arrol nem hiszem, higy a KATO vagy a modulok épitöi tehetnek.
Én közelröl láttam néhányat azok nagyon ötletesek és japán precizitással lettek megépitve . |
(#70793) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#70791)
|
Válasz •
|
Nov 27, 2024 |
|
|
(#71024) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 26, 2024 |
|
Na elkészült az elsö hazai mini T-Trak modul. S ha majd elindul a lézervágo több is lesz. Ez még lombfürésszel lett kivágva. |
|
(#71025) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71024)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Tök jó lett. Ezekből nincs is egyenes sín darabos? Mind amit láttam íves.
Amúgy Katan-t kéne ebből megcsinálni ))
Mik a méretei a rétegelt lemez daraboknak? Vágok ki egy adagot.
|
(#71026) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71025)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Még nincs, de már meg van tervezve egy kis állomás 2 váltoval. Az a gond, hogy a barátom, a lezervágo tulajdonosa, sajnos korházban van. |
(#71027) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71026)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Leszek a barátod, nekem van lézer vágóm, elküldöm neked no problemo |
(#71028) acszoli válasza acszoli hozzászólására (#71027)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Hol tudok venni ilyen sínt, meg a rá való mozdonyt/vagont? |
(#71029) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71028)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Pl az amazonon keress Kato modellvasutat. Sajnos a covid meg az ütödött EU törvények nagyon korlátozták a japán importot, igy ha jol látom, csak 2-3 forrásbol lehet ilyesmit itt beszerezni, ráadásul nem is tul olcson ( kb 2-4x annyiért mint Japánban, vagy kétszer annyiért mint az USAban. Ott szinte ma mindenki KATO sinanyagot használ N méretben.).
Még egy üzletpolitikai érdekesség. A Kato csomagokban árulja a sinelemeket. Van vagy 10 különbözö csomag, amiben minden megvan ami a tervezett vonalvezetéshez kell, sinek, váltok, emelkedökhöz szükséges elemek, hidak, vezetékek gyakran a vezérlö elemek is).
Egyedi sinelemeket is kapni, de ezek föleg a különleges sinek, keresztezödések, kiegészitö sinek stb. A szabványos sinek mind csomagokban vannak, pl. 8 iv, 8 egyenes stb. Egy kicsit el kell merülni a Kato vágánygeometriába, hogy kiválaszd az optimumot, ráadásul elsösorban a japán szupervasutakra komcentrálnak, a duplavágányos nagyivü pályákra ( a duplavágány is egy elem. Ivben a vágányok meg is vannak emelve, hogy a hatás még modellhübb legyen. A minöség nagyon jo. |
(#71030) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71029)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Nézek ebay-t direktben Japánból. Az a legegyszerűbb és legolcsóbb |
(#71031) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71030)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Azt nem tudom, még nem probáltam.
Ha direkt Japánbol akarsz rendelni, akkor 2 céget ajánlok, az Imont meg a Yodobashit. Az utobbi valamivel olcsobb, de a boltjaikban kisebb a modellvasut osztály. Az Imon csak modellvasuttal foglalkozik. ( egyenesen a Kato boltjaiban kb 10% drágább minden.) |
(#71032) acszoli hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Párszor rendeltem Japánból, és sose értettem miért olyan "olcsó" és legtöbbször a posta is ingyen van. |
(#71033) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71032)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Netalán Svájcban nem kell vámot meg adot fizetni. Sajnos az EUra ez már nem vonatkozik ( kb 2022 ota) . Ezek a barmok még a zenélö képeslapért meg a barátom otthongyártott egyedi naptáráért is 6-9 € vámot fizettetnek.
Amugy az ebayon extra felhivják erre a figyelmet. ( régen ilyen sem volt). |
(#71034) acszoli válasza etwg hozzászólására (#71033)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
De kell, de az nem vészes, és elég jól és egyszerűen működik a beszédese. 40 alatt mondjuk nem kell semmi, nem mint EU -ban. Bosszantó ez, de a sutyerák mentalitás, meg a mindenféle hulladék kínai trading cégek miatt ez lett, és most mindenki szív.
|
(#71035) etwg válasza acszoli hozzászólására (#71034)
|
Válasz •
|
Dec 27, 2024 |
|
Csak az a baj, hogy a kinaiak kijárták, hogy eddig nem kellett utánuk vámot sem fizetni ( állitolag az egyik cégnél ez jan. 5.-én megszünik). De sajnos sem az angolok, sem az amerikaiak sem a japánok még a fülüket sem billentették valamilyen kivétel miatt. ( tönkre ment jopár kiado, és a megrendelt cuccaim is Británniában várnak az elhozatalra.). |
(#71039) etwg hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 29, 2024 |
|
Épül az “egyenes” modul.
|
|
(#71058) etwg válasza etwg hozzászólására (#71039)
|
Válasz •
|
Jan 4, 2025 |
|
Már csak az emberek meg a jármüvek hiányoznak az állomásrol. |
|
(#71073) etwg válasza etwg hozzászólására (#71058)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Már majdnem kész a Kis Japán állomás. Már csak az autok meg a bicajok hiányoznak.
|
|
|
|
2025. Jan, 22. Sze 5:56:38 |
|
Jelenleg 9 fő olvassa az oldalt |
|
|