|
TT klubtopic
|
Témaindító: sunocske, idő: Okt 1, 2012
Témakörök:
|
|
(#70872) tumikas válasza csíkosháTTú hozzászólására (#70866)
|
Válasz •
|
Dec 11, 2024 |
|
Azért ON méretben a Viessmann tasakokból összegányolt "új" modellek formájában ugyanúgy jelen van ez a jelenség. |
(#70874) róbertke hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Modellezzünk ....
"Közel harminc évi vitrines tárolást követően Tony Thompson meglepően tapasztalta, hogy a kocsija kissé átalakult. Vitrinből kivéve a kocsija magától szétesett, ugyanis az alváz az idők során kifli formát vett fel.
Túlsúly nem volt, a kocsi NMRA szabványon belül volt. Anyagelfáradásnak tudható be az eset. Mivel az alvázon volt még hely, réz merevítést alkalmazott. Tökéletes lett a poggyászkocsi. Egyedi eset lehetett, mert több modelljénél nem tapasztalt hasonló deformációt. Javaslata, hogy ha a kocsi súlya nem az alváz közepén, hanem a kocsi csavarjainak végén vagy akörül lenne, akkor ez a probléma nem fordulhatna elő."
Eddig az idézet.
A valóság: éppen a múlt héten kellett egy hűtőkocsimat hasonlóképpen rendbe raknom, mert az alváza színtén átment kiflibe.
Képek az eredeti cikkből. |
|
(#70875) etwg válasza róbertke hozzászólására (#70874)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Nagyon jo lenne ha mindent ilyen egyszerüen lehetne javitani. Egy vagy 35-40 éves Roco modellen az alváz fedölemeze görbült meg egy kicsit. Azt csak satuban probáltam kiegyenesiteni de vagy 8 darabra tört. Teljesen ujat kellett csinálni. |
(#70876) csíkosháTTú válasza tumikas hozzászólására (#70872)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Igen, de azokból azért lehet működő modellt csinálni, mert hibásak az öntvények. Nekem is van itthon, mert beszereztem párat, kiegészíteni a DR III. korszakor teherkocsi flottámat. Már megvannak a Tilligtól a szükséges alkatrészek is. Csak időm nincs összerakni, de ez olyan, mint a suszter cipője...
Amúgy igazából nem lesz olcsóbb egy ilyen modell, legalábbis nem sokkal, ha úgy rakod össze, mint a gyár. A japán módszert, vagyis a Fushiba technikát alkalmazva persze más a helyzet. |
(#70877) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#70875)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Mert gondolom nem lemezből volt, hanem öntvényből. |
(#70878) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#70877)
|
Válasz •
|
Dec 12, 2024 |
|
Ugyanaugy ahogy a vagonaljak valamilyen cinköntvény. Most már lemezböl van és müködik. |
(#71009) jvnd hozzászólása
|
Válasz •
|
Dec 22, 2024 |
|
Ugyan nem TT, de tegnap a Nyugatiban ez volt. Ilyet még nem láttam...
M61.020, M61.006, M61.001, M61.017, M61.019 |
|
(#71010) etwg válasza jvnd hozzászólására (#71009)
|
Válasz •
|
Dec 22, 2024 |
|
|
(#71067) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 6, 2025 |
|
BUÉK!
9-én tali.
István |
(#71069) Doki51 hozzászólása
|
Válasz •
|
Jan 6, 2025 |
|
Szép napot és boldog, sikeres 2025-ös Évet kívánok Mindenkinek!
Segítségre, tanácsra van szükségem. A mellékelt Scarm vágány elrendezésben mit rontottam el? Illetve kell-e és hol szigetelni? TT Tillig modellgleis, fekete Roco Z21 központ, MTB MP1 váltómotorokkal. A gondom az, hogy a szélső síneken, ha a szívcsúcshoz ér a mozdony zárlatot jelez a központ. Mindkét szélső váltónál azonosan, vagy egyenes, vagy kitérő állásban.A másik váltóállásban gond nélkül megy. A hármas - első - váltónál is gond nélkül megy. Nincs polarizálva egyik váltó sem. Nem csak egy mozdony esetében fordul elő. Remélem sikerült világosan elmondanom. Minden segítséget köszönettel fogadok. Bíró |
|
(#71074) csíkosháTTú válasza Doki51 hozzászólására (#71069)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Tiszteletem Doktor Úr!
Szerintem vagyunk itt páran, akik nem tudják megnyitni a SCARM fájlt. Nem lehet exportálni képként (.jpeg), vagy pdf-ként? |
(#71077) kombi válasza Doki51 hozzászólására (#71069)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
EW 2 esetében a szívdaraboknál összeér a két sínszál. Ergo, ott mindkét sínszálat polarizálni kell. |
(#71079) Doki51 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71074)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Szép estét! Megpróbálom jpg file-ként feltenni. A kék nyilaknál van gond. |
|
(#71080) Doki51 válasza kombi hozzászólására (#71077)
|
Válasz •
|
Jan 7, 2025 |
|
Köszönöm. A gond az, hogy ezen a két váltón kívül van még 8 db EW 2 váltó, ugyanilyen beállítással a pálya másik részein, azokkal nincs baj.
Ez az 5 vágány "zsákutca", csak tároló vágányok lennének, nincs másik kijáratuk.
Ma ügyeletes voltam, majd holnap megnézem polarizálás után is. /MP1 motorral gondolom könnyű lesz  /
|
(#71081) etwg válasza Doki51 hozzászólására (#71079)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2025 |
|
Nézd meg hogy ezek a sinek szigetelve vannak-e egymástol ( feketével jelölve). Természetesen minden egyéb vezetéket meg kell szüntetni ha már az terepasztalon méred.,
Ha nincsenek szigetelve akkor összeérnek a szivdarabban. Egy kicsit ki kell huzni és egy vékony papirt vagy müanyaglapot kell közéjük szurni a szivnél majd maradékot levágni vagy lereszelni hogy sima legyen . |
|
(#71084) Doki51 válasza etwg hozzászólására (#71081)
|
Válasz •
|
Jan 8, 2025 |
|
Köszönöm. Úgy néz ki, ez megoldotta a problémát. |
(#71085) etwg válasza Doki51 hozzászólására (#71084)
|
Válasz •
|
Jan 9, 2025 |
|
Akkor jo! Régen voltak ilyen problémák azt hittem már megszüntették ezt a technologiai hibát. |
(#71269) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 7, 2025 |
|
BaráTTim! 13-án délután talit tervezünk. Gyakorlatunk szerint a márciusi tali 03.13-án lenne esedékes, de a kemény mag akkor kihelyezett talin lesz Rokytnicében. Budapesti tali dátumán gondolkodni, javasolni kell! |
(#71330) gmarc hozzászólása
|
Válasz •
|
Feb 20, 2025 |
|
Elméleti kérdésem: TT terepasztalon egy hátsó traktusban mennyire feltűnő egy N méretű ipari létesítmény (bánya)? Nem nagyon "apró"? Végülis a valóságban is vannak kisebb méretű régi bányák... |
(#71331) etwg válasza gmarc hozzászólására (#71330)
|
Válasz •
|
Feb 20, 2025 |
|
Az direkt jo. Én is N méretü gyárakat épitettem a háttérbe, Az átmenetekre persze vigyázni kell, azaz ne közvetlenül a fal mellett menjen TT vonat, hogy valoban a kis épület a látványnak térbeli mélységet adjon. |
(#71361) M298 hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 11, 2025 |
|
A márciusi tali a 3. csütörtökön, 20-án délután lesz. |
(#71427) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Csü, 17:26 |
|
Érdekes, ezeket a barkács szinten is idegesítően igénytelen megoldásokat nem nagyon látok német gyártóktól.
Első képen nyillal jelöltem, hogy a motor tengelyének hosszát egy csípőfogóval sikeredeTT lerövidíteni. Csak méreten alulivá, így a kardánperselyt, ha rendesen felhúzzuk a tengely maradékára, akkor a kardántengely nem ér bele rendesen.
Második képen pedig a gyártó tetézi is a bajt! Az, hogy a kardány ebben a szögben áll a modellben, az bennem erősen megkérdőjelezi a modellt tervező szakmai tudását.
MielőTT rákérdeztek, ez egy MTB ABbmot. Kritikán aluli a minősége, ráadásul önmagát sem tudja rendesen elvonszolni sík pályán sem, mert csak egy hajtott forgóváva van, abban is csak az első két tengely van meghajtva. Ez "csak" azért baj, mert emelkedőre futva a forgóvázban a középső tengely elemelkedik a síntől, de legalábbis erősen lecsökken az addhéziója, így a modell elakad a vágányon. Ehhez jön még a motor tengelyének "finom" megmunkálása, és az azon elforgó műanyag kardánpersely.
"Mindegy, hogy mit gyártunk, csak nyaljuk rá, hogy "MÁV", a sok lököTT magyar úgyis megveszi, mert nincs más."
Elkeserítő...
|
|
(#71428) sunocske válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71427)
|
Válasz •
|
Pé, 14:06 |
|
Sajnos ezzel a motorkocsival én is befürödtem.
Vigaszul a Bzmotra és az M41-esre nincs panaszom. |
(#71429) etwg válasza sunocske hozzászólására (#71428)
|
Válasz •
|
Pé, 17:19 |
|
Nekem sincs föleg azután, hogy a Bzmot Müller kerekeket kapott.
|
(#71430) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Pé, 20:31 |
|
András fiammal beszélgettünk a minap egy-egy pohár Sauvignon Blanc mellett, ha boltot nyitnánk (nem fogunk), akkor melyek lennének azok a gyártók, amiket nem forgalmaznánk. Van pár, mérettől függetlenül... |
(#71431) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71430)
|
Válasz •
|
Szo, 9:20 |
|
Steve
Az a baj, hogy igy egy boltos nem gondolkodhat. Ahogy a patikus meg sarki bolt sem váloghat mit tesz a polcokra. A boltosnak fizetni kell a boltot, a rezsit, ha van munkatársakat, a hitelt stb és azt az alig 10-20% haszonbol ami az ilyen árukon van. S ha a vevö nem azt akarja ami tökeletes meg hibátlan, hanem azt amin ott MAV logo, akkor mit csinálsz?
Rossz konstrukciokkal tele van a modellvilág, pechedre hozzád csak az a kevés jut el, ami a hazai modellezöknek a szivügye, és azok között sajnos mindig több a rossz konstrukcio ( és nemcsak egy gyárra vonatkozik, hanem sajnos szinte mindegyikre, mert már mind letett a piacra egy ocska hazai kivitelt).
Ezen sajnos aligha tudunk változtatni. |
(#71432) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71427)
|
Válasz •
|
Szo, 13:03 |
|
A baj az ilyen konstrukciokkal nem ott van, hogyan vágják le a felesleges tengely csonkot hanem abban, hogy a hosszu modellen igen nehéz megoldani a mechanikus hajtàst. Valoban rémisztö amikor a 20 cm-nél hosszabb 4 tengelyes modellen csak 1 tengely van hajtva, de pl mennnyivel rosszabb, amikor egy 8-10 tengelyes modellen egyetlen 2 tengelyes forgováz van hajtva? Ilyen modellekkel meg tele van a katalogus. (És nemcsak az olcsokategoriás modellek jellemzöje, hanem a méregdrágáké is..)..
Sok ember várt már arra, hogy ilyen modellek megjelenjenek a piacon, ( nemcsak az ABmot ilyen de van több CSD társa is) és minden gyár nagyon vonakodott ilyenek épitésétöl, mert többnyire tudták milyen mocsárba lépnek.
Ha mindkét forgovázat meghajtják akkor oda a sok ablakos vonat belseje. Ha tul bonyolitják akkor meg méregdrága vagy tul gyors.
Én is vettem 2 Tenshodo hajtott forgovázat. Nagyon szép kis méretüek vigan elférne a motorvonat alatt, talán csak 2-3 mm-el kellene megemelni a padlot. A motor a tengelyek között van, sajnos az europai terepasztalon gyakorlatilag használhatatlan. Az áttétel nagyon kicsi, a motor nagyon gyors ( a kis méret miatt) már 5 Volton gyorsabb mint a leggyorsabb Tillig vagy Roco vonat 12 V-n.
Mit lehet ilyen megoldással kezdeni? Mégha sorba is kötném a motorokat sem lenne optimális a hajtás, ráadásul bonyolitaná a dolgot, mert a motorvezetékel be kéne vinni a modellbe. |
(#71433) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#71432)
|
Válasz •
|
Szo, 13:57 |
|
Nem csak a magyar témájú vacakok jutnak el a műhelybe. Idehaza még mindig több a nem magyar témát favorizálók tábora. (Meg tudom érteni.)
Konkrétan ennek az MTB hajtott forgóváznak az a baja, hogy:
- Nem gondolkodtak a tervezők. A forgóvázon belül az első két tengely van meghajtva, pedig sokat javítana a nem túl rózsás helyzeten, ha az első, és a harmadik lenne meghajtva úgy, hogy a harmadik lenne a tapadógyűrűs. A középső, nem hajtott, és az első lenne áramszedős. Csak egy kis tájékozottság kellett volna, hasonló konstrukció a H0-s Gützold DR BR120 1996-tól gyártott verziója. (Hasonló felépítésű forgóvázat lehetne csinálni ez alá az MTB alá is, van hely benne.)
- Rosszabb eset, ha csak egyszerűen igénytelenek, és a PATAJ* szabvány előírásait követték. Őszintén szólva inkább erre hajlok, látva a modell többi részének megoldásait, és a gyártó többi termékét.
Az, hogy a motor tengelyét egyszerűen, szemmérték alapján lecsípik egy fogóval, és az rövid lesz ahhoz, hogy a ráhúzott műanyag perselyt stabilan tartsa... Hát, az mindenre utal, csak kultúrált, átgondolt kivitelezésre nem. Arról már nem is beszélve, hogy a kardán ilyen szögben működtetése... Arra nincsenek szavaim.
Nem akarom savazni az MTB-t, mert vannak jó ötleteik, és csinálnak olyanokat, amiket más nem. De minden modelljükben van elaglább egy-két olyan konstukciós "megoldás", amitől égnek áll a maradék hajam. És ez nem pénz kérdése, csak odafigyelésé lenne. Vagyis lett volna. Ezért a modellért kár bárkinek is pénzt adnia, mert a tartós üzemeltetése szinte kizárt. Vitrinbe meg drága.
*: Aki nem tudná a szabvány rövidítés kifejtése: Parasztnak Tanyára Jó.
|
(#71434) tumikas válasza etwg hozzászólására (#71431)
|
Válasz •
|
Szo, 18:07 |
|
Azért azt is vedd bele ilyenkor az egyenletbe hogy pont a három betűs gyártónk az aki NEM veszi visza a hibás modelleket és nem igazán szeret engedni sem. |
(#71435) etwg válasza tumikas hozzászólására (#71434)
|
Válasz •
|
Szo, 18:30 |
|
És az javit a boltos helyzeten? Nem!
Azaz egyet tehet, hogy nem árulja a cég modelljeit ennyi. A vásárlok, ha nagyon kell, beszerzik - aligha lehet megakadályozni.
|
(#71436) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71433)
|
Válasz •
|
Szo, 18:56 |
|
Nézd azzal felesleges foglalkozni, milyen a konstrukcio, az ilyen hibákat még a mai gyárak legjobbjai is szinte evente elkövetnek ( emlékezz csak a kis tolato mozdonyra ahol a kettöböl csak 1 tengely van hajtva vagy ahogy irtam a szép hosszu motorvonaton 1 alváz van a 5-böl hajtva. Mind alapvetö konstrukcios hiba, mégis az egyiket az egekbe dicsérik a másikrol meg te irsz fél oldalas lejárato tanulmányokat.
Azt meg, hogy ki és hogyan röviditette meg a tengelyt, nem hiszem, hogy ez fogoval sikerül, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy vagy nem volt, ki tudja miért ez elöre kidolgozva ( pl egy etaloncssö amit elöbb ráhuz a tengelye majd röviditi, vagy csak hiányzik a munkafegyelem és ugy vágja ahogy sikerül De ezt is ismerjük vagy egy tucat gyártol, nem ujdonság.
Van egy neves gyár - szerencsere mifelénk még nem forog közkézen, annak még alig sikerült egy kerékpárt összerakni ahol stimmel a nyomtáv. Pedig az nagyságrenddel egyszerübb feladat és a kész modell sem olcso.
Nem tudom mekkora az MTB gyár, nem tudom hol, és hány alkalmazottja van, lehet, hogy a lányok, asszonyok odahaza szerelik össze a modelleket, az sem tul optimális, nincs, mert nem lehet felügyelet. Akkor ilyen a végeredmény.
Azok a dolgozok nem modellezök azok nem fognak olyasmin gondolkodni mint te, én meg a többiek. Mi legfeljebb meggondoljuk, hogy megvesszük a modellt vagy nem.
Nézd meg Piko cégét milyen diszciplina van ott és minden fogás a modellen elöre be van tervezve. Ettöl nyilván az MTB fényévekre van, de nem is akkora piacra dolgozik igy még keservesebben hozza össze pénzt egy uj konstrukciora. ( emlékezz csak a néhai hazai modellgyár probálkozásra). |
(#71438) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#71436)
|
Válasz •
|
Szo, 19:50 |
|
A hazai modellgyártók egyike sincs felkészülve tudásban, technológiában, szerszámozottságban komoly modellek gyártására. Háttéripar sincs hozzá.
Az MTB-nél sem a pénz hiányzik, mert rosszul megtervezni valamit az pont ugyanannyi idő, mint jól, ha aki tervez, az legalább az alapokkal tisztában van.
Meg azzal, hogy alkatrészek is kellenek ám. És az nem mentség, hogy az ACME is tojik erre.
Az MTB vásárlót (TT-ben pláne) meg legfeljebb sajnálni tudom, segíteni nem tudok nagyon sok esetben. Nem tudok újat konstruálni az elbaltázott dolgaik helyett. Pontosabban tudok, csak legyártani egyelőre nem vagyok felkészülve. |
(#71439) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#71438)
|
Válasz •
|
Szo, 20:47 |
|
Steve ne felejtsd el egy modell gyártása nemcsak a konstrukcion mulik, hanem a gyártási folyamaton stb. Az meg nagyon sok pénz, ott minden kézmozdulatnak ára ven.
Nézd meg a modern autokon, amiota megjelent az az ipari hulladek amit e-autonak csufolnak, a hagyományos kocsik is hasonlo ipari hulládékká váltak. Egy gömcsuklo az uj autokon már komoly kiadás, mert össze van hegesztve az egész kocerej ( mert igy a gyárban pár mozdulattal fel lehet szereni a kereket) azaz az olcso gömbcsapágy helyett az egesz felfügegsztést kell cserélni.
Ugyanez van a modelleknél. |
|
|
2025. Márc, 31. Hé 1:52:57 |
|
Jelenleg 12 fő olvassa az oldalt |
|
|