|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#9120) TTomasz válasza TTomi hozzászólására (#9084)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Szia TTomi!
Végignéztem a képeket az asztal építésről. A sziklák nagyon tetszenek . Az alagút bejáratok festése király leTT! Fogok is majd kérdezni erről. Nekem Help-ez topik társ öntőt ki bejáratokat és támfalat és szeretném ha majd így nézne ki.
Amiért most írok az a kavicságyazat ragasztása: Én kb 2:1 arányban hígítottam a palma fa ragasztót, mosogatót is cseppentettem bele. Viszont nekem így is szanaszét folyt 3mm parafán Tillig modell sín Auhagen TT sínkavics volt a felállás. Ezért én csodálom, hogy a 1:7 hígítás nem folyt szanaszét neked. És volt hogy csomóba összerántotta a kavicsokat , pedig volt benne mosogatószer. A váltóknál a szétfolyás külön harc volt , nehogy az is összeragadjon , aminek mozogni kéne Mai napig nem tudom, hogy kell csinálni hogy az ágyazat széle szép legyen. |
(#9121) TTomasz válasza balatonperes hozzászólására (#9119)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Majd én is kérnék egy kis okítást, hogy kell csinálni, hogy"kaTTra" működjön
köszönöm |
(#9125) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#9120)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
ElőTTe le tetszeTT spriccelni egy kis vízzel az ágyazat anyagot?
|
(#9126) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#8829)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Tetszik, szép!
Izé, bocsánat én új vagyok erre felé, szóval:
Szia!
Tetszik, szép!
Én egy kicsit ódivatúbbra veTTem anno a fiaimmal a világítást ebbe a fűtőházba: |
|
(#9127) TTomasz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9125)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
a "kavicsokat" ragasztás előtt?--nem
a ragasztó így is folyt minden felé még ha előtte pancsolok is akkor már hajó kell nem mozdony oda
A hiba mégis bennem van, mert másnak sikerült A fő problémám az volt, hogy a ragasztó a kavicsokat is szétúsztaTTa időnként, így csúnya leTT a széle. Később azzal próbálkoztam, hogy egy vékony hígítatlan ragasztó csíkot húztam arra szórtam, de akkor meg az igazgatás lehetősége korlátozódott be. |
(#9128) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#9127)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Akkor idézzünk a régmúltból (sajnos egyszerű eszközökkel már nem kereshető, de végülis anonim módon azért egykori helyünkön újra oTT van). A szöveget már nem tudom felidézni, de a képek meg vannak.
|
|
(#9130) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#9127)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
A többi kép: |
|
(#9131) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9130)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Azt nem tudtam anno lefotózni, hogy a ragasztó (én EMFI Bois normál kötésűt használtam, 1:1 higítva, egy csepp mosogatószert adva hozzá) csepegtetése előtt az első képen látható spricnivel lepermeteztem az elegyengetett ágyazatot. |
(#9132) sunocske válasza TTomasz hozzászólására (#9120)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Az "ágyazat széle szép legyen" anomáliát én úgy oldottam meg, hogy három fázisban köveztem:
1. Először a vízszintes részeket szórtam meg (aljközökben és az aljvégek körül), majd ragasztottam.
2. Száradás után a modult kb. 45 fokban elfordítottam, hogy az ágyazatszél közel vízszintes legyen. Erre a részre szórtam a következő adagot, majd ezt is megragasztottam.
3. Miután ez is megszáradt, megfordítottam a modult, hogy a másik oldali ágyazatszél kerüljön felülre, utána megismételtem azt, amit az előző oldalon.
A mosogatószeres vizes fröcskölést én egy egyszerű "spricni"-vel oldom meg. Viszonylag távolról (kb. 40 cm-ről) szórom (hogy a permettel távozó levegő ne fújja szét a követ) és nem spórolok vele (a víz és a mosogatószer az egyik talán legolcsóbb kellékanyaga a vasútmodellezésnek), magyarul alaposan átáztatom az ágyazatot. Utána fecskendőből, nagyon közelről, lassan csepegtetem a ragasztót. Az átázott ágyazatban szépen terül. |
(#9136) Frankye moderátori
válasza TTomasz hozzászólására (#9121)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
A "Kattra működés" nem ördöngösség: Alul, ahol írod a hozzászólást, látsz egy ilyet, hogy "URL+Név". Rákattintasz, a felugró ablakba először beilleszted a linket (URL cím), figyelve, hogy ne maradjon le a "http://" előtag sem, majd OK, a következő felugróba beírod, hogy mi legyen a "kaTTra működjön" szöveg helyén, ismét OK, és folytathatod a szöveg bevitelét (ha kell).
Az oldal működésével kapcsolatos kérdéseket ebben a témában feltehetitek, hogy más témákat ne zavarjunk. |
(#9154) TTomasz válasza sunocske hozzászólására (#9132)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Ó, köszi a jó tanácsokat! Mondjuk a 45°szögben elfordítás nem fog menni 320*165cm a méret. |
(#9161) TTomasz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9125)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Neked is köszönöm, most már tudom hol hibáztam! |
(#9164) tt73 válasza TTomasz hozzászólására (#9154)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
Én is csak kapkodom itt a fejemet, hogy már mindenki csak modulban gondolkodik. Szerintem nevezzük át modulvasúTTnak. |
(#9165) tt73 válasza balatonperes hozzászólására (#9119)
|
Válasz •
|
Okt 4, 2012 |
|
A "Dioráma készítése" viszont nagyon látványos és hasznos. Köszönet érte, betettem a kedvencek közé! |
(#9169) TTomi válasza TTomasz hozzászólására (#9120)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Szia TTomasz!
Örülök hogy tetszik, eleinte sokat tépődtem rajta hogy mennyire sikerült jól megcsinálnom az eddig elkészült dolgokat. Hála ennek az oldalnak, az itt lévő fórumtársaknak, akiktől kaptam a biztatást és útmutatást.
Az hogy szanaszét folyt a ragasztó, az kettő dologtól lehetett: túl sok keveréket nyomtál a kavicsra, vagy előtte permeteztél esetleg árasztottál. Fontos hogy cseppekben engedd a keveréket a kavicsra, akkor szinte szívja magába az anyagot és ha elért az ágyazat szélére akkor már nem kell több. A cseppekben való adagolás azért is fontos hogy ne folyjon szét az ágyazat. Mikor ért el az ágyazat szélére a ragasztó? Ha nem nedvesíted be előtte, akkor színváltozással jelzi, kicsit sötétebb lesz. De mondom ez a hígabb keverék alkalmazásakor érvényes. Lehet hogy kellene csinálnom egy kis videót? Szerintem a csomóban összerántott kavics is arra utal hogy sűrű a ragasztó.
Talán ezen a képen jól látszik hogy szépen megmaradt az ágyazat széle. |
|
(#9170) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9126)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Szia!
Köszönöm, ilyesmi lesz az enyém is ha sikerül eltalálni a fényerőt. |
(#9171) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9130)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Igen, erről írtam az imént. Felhordás csak cseppekben! |
(#9179) balatonperes válasza tt73 hozzászólására (#9165)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
A készítőt illeti a dicséret....... |
(#9180) balatonperes válasza TTomasz hozzászólására (#9121)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
A 'fő-hóhér moderátor'......,már megteTTe helyettem. Jobban, én sem tudnám leoktatni. |
(#9184) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#9169)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Hali!
A váltókat hogy' szórtad be? |
(#9190) TTomasz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9184)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
azokat csak kívülről, állítómotornál(EW1) és mozgó részeknél kihagyva. |
(#9195) TTomasz válasza TTomi hozzászólására (#9169)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Hihetetlenül szép!Új aszatlomon az alagútban fogok gyakorolni
Egy kérdés merült fel bennem: ilyen komoly asztalt biztos jó döntés BTTB lemez sínből építeni? Félre ne érts, nem baj ;csak ez szeret rozsdásodni és a Tillig I profilú sínje mellett már ez antik. (gyerek koromban nekem is ilyenből volt) |
(#9198) TTomasz válasza tt73 hozzászólására (#9164)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Azért vagyunk iTT páran akik asztal építenek.
|
(#9203) tt73 válasza TTomasz hozzászólására (#9198)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Igen, rájöttem, hogy ha kérdezek valamit, akkor már hozzá kell tennem, hogy modulról vagy asztalról van szó, mert a modul egy speciálisabb terület, ami speciálisabb válaszokat kíván. Viszont úgy tűnt, hogy jelen fórumban is inkább a modulra értik a témamegjelölés nélküli kérdéseket. |
(#9220) SzerNoh válasza balatonperes hozzászólására (#9179)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Köszönöm, hogy gondoltál rám!
(Üdvözlők minden új regisztrálót itt a fórumon!)
SzerNoh |
(#9242) TTomi válasza TTomasz hozzászólására (#9195)
|
Válasz •
|
Okt 5, 2012 |
|
Köszönöm a dicséretet. Az esőt nem tervezem modellezni. Itt a szobában pedig sok- sok évnek kell eltelnie ahhoz hogy rozsdásodjanak. Valóban antiknak tűnnek ezek a sínek, de hát a mozdonyok és a kocsik is azok. Valójában ez az asztal egy tanulmányasztalnak készül és majd egyszer ha meglesznek a feltételek (szabad helyiség) akkor Tillig sínek kerülnek lefektetésre, ami betölti az egész szobát. |
(#9244) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9184)
|
Válasz •
|
Okt 6, 2012 |
|
A váltót is kavicsoztam, igaz kevesebbet mint a többi sín közé. Ha a mozgó alkatrészek közé esett véletlenül akkor kisöpörtem ecsettel. Minden talpfa közé 1 csepp ragasztó keverék. |
(#9253) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#9244)
|
Válasz •
|
Okt 6, 2012 |
|
Edzem a türelmemet hozzá, kössz!
Nekem egyelőre még így állnak a váltóim: |
|
(#9265) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9253)
|
Válasz •
|
Okt 6, 2012 |
|
Tegnap akartam tenni fel képet is de lemerült az aksi, most pótlom.
Szép lesz, gondolom ez asztal. |
(#9272) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#9265)
|
Válasz •
|
Okt 6, 2012 |
|
Így van, a fiaimmal együtt építjük, "ami idehaza van abból" alapon. A képen egy "wintrack terv" |
|
(#9275) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9272)
|
Válasz •
|
Okt 6, 2012 |
|
Nem rossz, bár én a magam részéről nem rajongok a körbe-körbe terepasztalokért. Jobb szeretem a nyitott vonalvezetést, de persze ízlések és pofonok, ugye... |
(#9278) TTomi válasza TTomi hozzászólására (#9265)
|
Válasz •
|
Okt 6, 2012 |
|
Akkor a váltók kavicsozása. |
|
(#9304) Frankye válasza TTomi hozzászólására (#9278)
|
Válasz •
|
Okt 7, 2012 |
|
Jó lett! |
(#9328) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 7, 2012 |
|
Sziasztok!
Felépült egy kis raktár. |
|
(#9330) TTomi hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 7, 2012 |
|
A fűtőház körüli betonozás is befejeződött. |
|
(#9350) csíkosháTTú válasza Frankye hozzászólására (#9275)
|
Válasz •
|
Okt 8, 2012 |
|
Igaz, de a vonalvezetés a következők miaTT leTT ilyen:
- ekkora alaplapot tudtam találni idehaza,
- nagyjából ennyi használható sín alapanyag volt,
- és végül, de a legfontosabb szempont: az ifjú urak többre tartják a nagy állomást, és a tolatgatást.
És én, mint "szőrösszívű, szigorú apa", méltányoltam ezt az igényt. |
(#9397) v200 válasza TTomasz hozzászólására (#9120)
|
Válasz •
|
Okt 8, 2012 |
|
Sziasztok! Nem akarok beleu.. csak olvasom hogy Pálma ragasztó.. én is próbálkoztam vele.minden bajom volt vele, nem akart felszívódni a sínkavicson, stb. matt lakkot használtam a hozzá való higítóval (ne nitrósat mert néhány műanyag nem bírja) úgy hogy ne legyen túl folyós. Úgy terült mint a kis angyal, és a sínkő sem ugrott golyókba. Ja és elképesztően masszív!
A helyesírásra egy picit jobban figyelj, légy szíves!
Kösz: Frankye |
|
(#9401) sunocske válasza v200 hozzászólására (#9397)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Hozzászólásod nem volt haszontalan, mert újabb technikát ismerhettünk meg. Én azért maradok a "fehérgány"-nál (szakkörön így hívjuk a faragacsot), nekem bevált |
(#9402) v200 válasza sunocske hozzászólására (#9401)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Igen, a más terepépítésnél(pl. fűragasztás) valóban verhetetlen. |
(#9404) TTomasz válasza v200 hozzászólására (#9397)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Szia!
Igen olvastam már erről máshol is. Azt írod, hogy nem nitrós hígítású (feltételezem ,hogy vízbázisú). Amit használsz lakkott, nincs szaga ? ("lakó társam érzékeny a szagokra" ) Én eddig többek között ezért is dolgoztam faragsztóval. |
(#9426) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9350)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Végül is ez mélTTányolandó. |
(#9437) v200 válasza TTomasz hozzászólására (#9404)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Sajnos nem vizes. Hagyományos lakkbenzines-hígítós. (De a faragasztó nekem egyszerűen nem akart beszivárogni!) Az enyém speciel Tikkurila Jalo matt lakk névre hallgatott. Elsőre nitrós lakkal próbáltam (így olvastam valahol), de aki ajánlotta, annak parafa volt a sínek alatt, nekem meg valamilyen polystyrol-féleség. Na, szépen olvadni kezdett tőle. Sajnos van az a hátránya, hogy egy napig büdös. Valamivel ki kell engesztelned.. |
(#9463) csíkosháTTú válasza Frankye hozzászólására (#9426)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Nem is lehet nem méltányolni |
|
(#9469) nohab 74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Sziasztok! Peront miből lehetne készíteni az ívbe,hogy a sin ívét kövese . Válaszokat előre is köszönöm . |
(#9470) Lezlinilzen válasza nohab 74 hozzászólására (#9469)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Szia!
Vastag kartonból, vagy rétegelt lemezből. |
(#9472) nohab 74 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#9470)
|
Válasz •
|
Okt 9, 2012 |
|
Szia! Köszönöm a gyors választ |
(#9681) Mk48 2024 hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 14, 2012 |
|
Urak! Közületek, használt már valaki, vallejo water effects nevű művizet?
Egy pár jó tanács/ötlet jól jönne mielőtt nekiesek kísérletezni. |
(#9801) strapal hozzászólása
|
Válasz •
|
Okt 18, 2012 |
|
Sziasztok,
sokat keresgéltem az alábbiak kapcsán, de nem nagyon találtam egyértelmű választ az alábbi terepasztalépítési
kérdésre. Egy 180x100cm-es asztalt kezdenék el építeni, ehhez már meg is vásároltam az alsó merevítő léckerethez
a szükséges faanyagot. A legtöbben azt ajánlják, hogy e felett rétegelt lemez legyen az alaplap. Viszont elég könnyen
hozzá tudok jutni 6db 50mm-es 1000x500mm-es Nikecell 100-as lépésálló EPS laphoz. Akárhogy is nézem, de ez elég
merevnek, keménynek, stabilnak tűnik. Kérdésem használhatnám e ezt alapnak? Azt tervezem, hogy erre ragasztanék
2mm-es parafát, erre a töltésnek szükséges majdnem 4mm vastag parafát (ami 3, mert ilyen van), és így tovább. A pályát
nem bonyolítom túl, két fővonal egy mellékvonalszerűség, ami felmegy, aztán le.
Van e valakinek ilyen irányú tapasztalata? Vagy valami véleménye? Látott valaki ilyet?
Köszönöm.
(Hátha másodszorra nem nyelődik el az első hozzászólásom) |
(#9802) etwg válasza strapal hozzászólására (#9801)
|
Válasz •
|
Okt 18, 2012 |
|
Elméletig müködhet, ha bizonyos feltételeket teljesiteni tudsz. Az EPS eléggé érzékeny az UV sugárzásra (szétesik a napon), ezért használják olyan helyeken, ahol napsugárzás, UV fény nem éri (padlo alá, beton alá stb.).
Ha ezt eléred, akkor valoszinü, hogy jo lesz. |
(#9803) DinoTT válasza strapal hozzászólására (#9801)
|
Válasz •
|
Okt 18, 2012 |
|
Szia!
Rétegelt lemez alap azért jobb mert lehet hozzá csavarozni alulról is. Elektronikák, állítóművek, kábelkötegek. Továbbá ha teli rétegelt lemez kerül a léckeretre az is merevséget ad mert léckeret esetleg csavarodhat. Én a lépésálló nikecellt csak a terep részek alapjának használtam a vágányzat alatt rétegelt lemez van a moduljaimon.
Üdv:
Dénes |
|
|
2024. Nov, 26. Kedd 20:59:32 |
|
Jelenleg 20 fő olvassa az oldalt |
|
|