Bejelentkezés
Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Fórum témák
Fórum » Terepépítés
Terepépítés
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:

Lapozás       13/67    
(#9120) TTomasz válasza TTomi hozzászólására (#9084) Válasz Okt 4, 2012
Szia TTomi!
Végignéztem a képeket az asztal építésről. A sziklák nagyon tetszenek . Az alagút bejáratok festése király leTT! Fogok is majd kérdezni erről. Nekem Help-ez topik társ öntőt ki bejáratokat és támfalat és szeretném ha majd így nézne ki.
Amiért most írok az a kavicságyazat ragasztása: Én kb 2:1 arányban hígítottam a palma fa ragasztót, mosogatót is cseppentettem bele. Viszont nekem így is szanaszét folyt 3mm parafán Tillig modell sín Auhagen TT sínkavics volt a felállás. Ezért én csodálom, hogy a 1:7 hígítás nem folyt szanaszét neked. És volt hogy csomóba összerántotta a kavicsokat , pedig volt benne mosogatószer. A váltóknál a szétfolyás külön harc volt , nehogy az is összeragadjon , aminek mozogni kéne Mai napig nem tudom, hogy kell csinálni hogy az ágyazat széle szép legyen.
(#9121) TTomasz válasza balatonperes hozzászólására (#9119) Válasz Okt 4, 2012
Majd én is kérnék egy kis okítást, hogy kell csinálni, hogy"kaTTra" működjön
köszönöm
(#9125) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#9120) Válasz Okt 4, 2012
ElőTTe le tetszeTT spriccelni egy kis vízzel az ágyazat anyagot?
(#9126) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#8829) Válasz Okt 4, 2012
Tetszik, szép!

Izé, bocsánat én új vagyok erre felé, szóval:

Szia!
Tetszik, szép!

Én egy kicsit ódivatúbbra veTTem anno a fiaimmal a világítást ebbe a fűtőházba:

fűtőház3.jpg

fűtőház4.jpg

(#9127) TTomasz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9125) Válasz Okt 4, 2012
a "kavicsokat" ragasztás előtt?--nem
a ragasztó így is folyt minden felé még ha előtte pancsolok is akkor már hajó kell nem mozdony oda
A hiba mégis bennem van, mert másnak sikerült A fő problémám az volt, hogy a ragasztó a kavicsokat is szétúsztaTTa időnként, így csúnya leTT a széle. Később azzal próbálkoztam, hogy egy vékony hígítatlan ragasztó csíkot húztam arra szórtam, de akkor meg az igazgatás lehetősége korlátozódott be.
(#9128) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#9127) Válasz Okt 4, 2012
Akkor idézzünk a régmúltból (sajnos egyszerű eszközökkel már nem kereshető, de végülis anonim módon azért egykori helyünkön újra oTT van). A szöveget már nem tudom felidézni, de a képek meg vannak.

CSM100FR 005.jpg

CSM100FR 009.jpg

CSM100FR 010.jpg

(#9130) csíkosháTTú válasza TTomasz hozzászólására (#9127) Válasz Okt 4, 2012
A többi kép:

CSM100FR 008.jpg

CSM100FR 011.jpg

CSM100FR 012.jpg

(#9131) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9130) Válasz Okt 4, 2012
Azt nem tudtam anno lefotózni, hogy a ragasztó (én EMFI Bois normál kötésűt használtam, 1:1 higítva, egy csepp mosogatószert adva hozzá) csepegtetése előtt az első képen látható spricnivel lepermeteztem az elegyengetett ágyazatot.
(#9132) sunocske válasza TTomasz hozzászólására (#9120) Válasz Okt 4, 2012
Az "ágyazat széle szép legyen" anomáliát én úgy oldottam meg, hogy három fázisban köveztem:

1. Először a vízszintes részeket szórtam meg (aljközökben és az aljvégek körül), majd ragasztottam.

2. Száradás után a modult kb. 45 fokban elfordítottam, hogy az ágyazatszél közel vízszintes legyen. Erre a részre szórtam a következő adagot, majd ezt is megragasztottam.

3. Miután ez is megszáradt, megfordítottam a modult, hogy a másik oldali ágyazatszél kerüljön felülre, utána megismételtem azt, amit az előző oldalon.

A mosogatószeres vizes fröcskölést én egy egyszerű "spricni"-vel oldom meg. Viszonylag távolról (kb. 40 cm-ről) szórom (hogy a permettel távozó levegő ne fújja szét a követ) és nem spórolok vele (a víz és a mosogatószer az egyik talán legolcsóbb kellékanyaga a vasútmodellezésnek), magyarul alaposan átáztatom az ágyazatot. Utána fecskendőből, nagyon közelről, lassan csepegtetem a ragasztót. Az átázott ágyazatban szépen terül.
(#9136) Frankye moderátori válasza TTomasz hozzászólására (#9121) Válasz Okt 4, 2012
A "Kattra működés" nem ördöngösség: Alul, ahol írod a hozzászólást, látsz egy ilyet, hogy "URL+Név". Rákattintasz, a felugró ablakba először beilleszted a linket (URL cím), figyelve, hogy ne maradjon le a "http://" előtag sem, majd OK, a következő felugróba beírod, hogy mi legyen a "kaTTra működjön" szöveg helyén, ismét OK, és folytathatod a szöveg bevitelét (ha kell).
Az oldal működésével kapcsolatos kérdéseket ebben a témában feltehetitek, hogy más témákat ne zavarjunk.
(#9154) TTomasz válasza sunocske hozzászólására (#9132) Válasz Okt 4, 2012
Ó, köszi a jó tanácsokat! Mondjuk a 45°szögben elfordítás nem fog menni 320*165cm a méret.
(#9161) TTomasz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9125) Válasz Okt 4, 2012
Neked is köszönöm, most már tudom hol hibáztam!
(#9164) tt73 válasza TTomasz hozzászólására (#9154) Válasz Okt 4, 2012
Én is csak kapkodom itt a fejemet, hogy már mindenki csak modulban gondolkodik. Szerintem nevezzük át modulvasúTTnak.
(#9165) tt73 válasza balatonperes hozzászólására (#9119) Válasz Okt 4, 2012
A "Dioráma készítése" viszont nagyon látványos és hasznos. Köszönet érte, betettem a kedvencek közé!
(#9169) TTomi válasza TTomasz hozzászólására (#9120) Válasz Okt 5, 2012
Szia TTomasz!
Örülök hogy tetszik, eleinte sokat tépődtem rajta hogy mennyire sikerült jól megcsinálnom az eddig elkészült dolgokat. Hála ennek az oldalnak, az itt lévő fórumtársaknak, akiktől kaptam a biztatást és útmutatást.
Az hogy szanaszét folyt a ragasztó, az kettő dologtól lehetett: túl sok keveréket nyomtál a kavicsra, vagy előtte permeteztél esetleg árasztottál. Fontos hogy cseppekben engedd a keveréket a kavicsra, akkor szinte szívja magába az anyagot és ha elért az ágyazat szélére akkor már nem kell több. A cseppekben való adagolás azért is fontos hogy ne folyjon szét az ágyazat. Mikor ért el az ágyazat szélére a ragasztó? Ha nem nedvesíted be előtte, akkor színváltozással jelzi, kicsit sötétebb lesz. De mondom ez a hígabb keverék alkalmazásakor érvényes. Lehet hogy kellene csinálnom egy kis videót? Szerintem a csomóban összerántott kavics is arra utal hogy sűrű a ragasztó.
Talán ezen a képen jól látszik hogy szépen megmaradt az ágyazat széle.

S3010009.JPG

S3010010.JPG

S3010042.JPG

(#9170) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9126) Válasz Okt 5, 2012
Szia!
Köszönöm, ilyesmi lesz az enyém is ha sikerül eltalálni a fényerőt.
(#9171) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9130) Válasz Okt 5, 2012
Igen, erről írtam az imént. Felhordás csak cseppekben!
(#9179) balatonperes válasza tt73 hozzászólására (#9165) Válasz Okt 5, 2012
A készítőt illeti a dicséret.......
(#9180) balatonperes válasza TTomasz hozzászólására (#9121) Válasz Okt 5, 2012
A 'fő-hóhér moderátor'......,már megteTTe helyettem. Jobban, én sem tudnám leoktatni.
(#9184) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#9169) Válasz Okt 5, 2012
Hali!
A váltókat hogy' szórtad be?
(#9190) TTomasz válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9184) Válasz Okt 5, 2012
azokat csak kívülről, állítómotornál(EW1) és mozgó részeknél kihagyva.
(#9195) TTomasz válasza TTomi hozzászólására (#9169) Válasz Okt 5, 2012
Hihetetlenül szép!Új aszatlomon az alagútban fogok gyakorolni
Egy kérdés merült fel bennem: ilyen komoly asztalt biztos jó döntés BTTB lemez sínből építeni? Félre ne érts, nem baj ;csak ez szeret rozsdásodni és a Tillig I profilú sínje mellett már ez antik. (gyerek koromban nekem is ilyenből volt)
(#9198) TTomasz válasza tt73 hozzászólására (#9164) Válasz Okt 5, 2012
Azért vagyunk iTT páran akik asztal építenek.
(#9203) tt73 válasza TTomasz hozzászólására (#9198) Válasz Okt 5, 2012
Igen, rájöttem, hogy ha kérdezek valamit, akkor már hozzá kell tennem, hogy modulról vagy asztalról van szó, mert a modul egy speciálisabb terület, ami speciálisabb válaszokat kíván. Viszont úgy tűnt, hogy jelen fórumban is inkább a modulra értik a témamegjelölés nélküli kérdéseket.
(#9220) SzerNoh válasza balatonperes hozzászólására (#9179) Válasz Okt 5, 2012
Köszönöm, hogy gondoltál rám!

(Üdvözlők minden új regisztrálót itt a fórumon!)

SzerNoh
(#9242) TTomi válasza TTomasz hozzászólására (#9195) Válasz Okt 5, 2012
Köszönöm a dicséretet. Az esőt nem tervezem modellezni. Itt a szobában pedig sok- sok évnek kell eltelnie ahhoz hogy rozsdásodjanak. Valóban antiknak tűnnek ezek a sínek, de hát a mozdonyok és a kocsik is azok. Valójában ez az asztal egy tanulmányasztalnak készül és majd egyszer ha meglesznek a feltételek (szabad helyiség) akkor Tillig sínek kerülnek lefektetésre, ami betölti az egész szobát.
(#9244) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9184) Válasz Okt 6, 2012
A váltót is kavicsoztam, igaz kevesebbet mint a többi sín közé. Ha a mozgó alkatrészek közé esett véletlenül akkor kisöpörtem ecsettel. Minden talpfa közé 1 csepp ragasztó keverék.
(#9253) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#9244) Válasz Okt 6, 2012
Edzem a türelmemet hozzá, kössz!
Nekem egyelőre még így állnak a váltóim:

sarok8.jpg

(#9265) TTomi válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9253) Válasz Okt 6, 2012
Tegnap akartam tenni fel képet is de lemerült az aksi, most pótlom.
Szép lesz, gondolom ez asztal.
(#9272) csíkosháTTú válasza TTomi hozzászólására (#9265) Válasz Okt 6, 2012
Így van, a fiaimmal együtt építjük, "ami idehaza van abból" alapon. A képen egy "wintrack terv"

IMG_1537.jpg

(#9275) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9272) Válasz Okt 6, 2012
Nem rossz, bár én a magam részéről nem rajongok a körbe-körbe terepasztalokért. Jobb szeretem a nyitott vonalvezetést, de persze ízlések és pofonok, ugye...
(#9278) TTomi válasza TTomi hozzászólására (#9265) Válasz Okt 6, 2012
Akkor a váltók kavicsozása.

1.JPG

2.JPG

(#9304) Frankye válasza TTomi hozzászólására (#9278) Válasz Okt 7, 2012
Jó lett!
(#9328) TTomi hozzászólása Válasz Okt 7, 2012
Sziasztok!
Felépült egy kis raktár.

S3010019.JPG

S3010041.JPG

(#9330) TTomi hozzászólása Válasz Okt 7, 2012
A fűtőház körüli betonozás is befejeződött.

S3010032.JPG

S3010034.JPG

S3010039.JPG

(#9350) csíkosháTTú válasza Frankye hozzászólására (#9275) Válasz Okt 8, 2012

Igaz, de a vonalvezetés a következők miaTT leTT ilyen:
- ekkora alaplapot tudtam találni idehaza,
- nagyjából ennyi használható sín alapanyag volt,
- és végül, de a legfontosabb szempont: az ifjú urak többre tartják a nagy állomást, és a tolatgatást.

És én, mint "szőrösszívű, szigorú apa", méltányoltam ezt az igényt.
(#9397) v200 válasza TTomasz hozzászólására (#9120) Válasz Okt 8, 2012
Sziasztok! Nem akarok beleu.. csak olvasom hogy Pálma ragasztó.. én is próbálkoztam vele.minden bajom volt vele, nem akart felszívódni a sínkavicson, stb. matt lakkot használtam a hozzá való higítóval (ne nitrósat mert néhány műanyag nem bírja) úgy hogy ne legyen túl folyós. Úgy terült mint a kis angyal, és a sínkő sem ugrott golyókba. Ja és elképesztően masszív!

A helyesírásra egy picit jobban figyelj, légy szíves!
Kösz: Frankye

DSC00003.JPG

DSC00004.JPG

(#9401) sunocske válasza v200 hozzászólására (#9397) Válasz Okt 9, 2012
Hozzászólásod nem volt haszontalan, mert újabb technikát ismerhettünk meg. Én azért maradok a "fehérgány"-nál (szakkörön így hívjuk a faragacsot), nekem bevált
(#9402) v200 válasza sunocske hozzászólására (#9401) Válasz Okt 9, 2012
Igen, a más terepépítésnél(pl. fűragasztás) valóban verhetetlen.
(#9404) TTomasz válasza v200 hozzászólására (#9397) Válasz Okt 9, 2012
Szia!
Igen olvastam már erről máshol is. Azt írod, hogy nem nitrós hígítású (feltételezem ,hogy vízbázisú). Amit használsz lakkott, nincs szaga ? ("lakó társam érzékeny a szagokra" ) Én eddig többek között ezért is dolgoztam faragsztóval.
(#9426) Frankye válasza csíkosháTTú hozzászólására (#9350) Válasz Okt 9, 2012
Végül is ez mélTTányolandó.
(#9437) v200 válasza TTomasz hozzászólására (#9404) Válasz Okt 9, 2012
Sajnos nem vizes. Hagyományos lakkbenzines-hígítós. (De a faragasztó nekem egyszerűen nem akart beszivárogni!) Az enyém speciel Tikkurila Jalo matt lakk névre hallgatott. Elsőre nitrós lakkal próbáltam (így olvastam valahol), de aki ajánlotta, annak parafa volt a sínek alatt, nekem meg valamilyen polystyrol-féleség. Na, szépen olvadni kezdett tőle. Sajnos van az a hátránya, hogy egy napig büdös. Valamivel ki kell engesztelned..
(#9463) csíkosháTTú válasza Frankye hozzászólására (#9426) Válasz Okt 9, 2012
Nem is lehet nem méltányolni

IMG_2437.jpg

(#9469) nohab 74 hozzászólása Válasz Okt 9, 2012
Sziasztok! Peront miből lehetne készíteni az ívbe,hogy a sin ívét kövese . Válaszokat előre is köszönöm .
(#9470) Lezlinilzen válasza nohab 74 hozzászólására (#9469) Válasz Okt 9, 2012
Szia!
Vastag kartonból, vagy rétegelt lemezből.
(#9472) nohab 74 válasza Lezlinilzen hozzászólására (#9470) Válasz Okt 9, 2012
Szia! Köszönöm a gyors választ
(#9681) Mk48 2024 hozzászólása Válasz Okt 14, 2012
Urak! Közületek, használt már valaki, vallejo water effects nevű művizet?
Egy pár jó tanács/ötlet jól jönne mielőtt nekiesek kísérletezni.
(#9801) strapal hozzászólása Válasz Okt 18, 2012
Sziasztok,
sokat keresgéltem az alábbiak kapcsán, de nem nagyon találtam egyértelmű választ az alábbi terepasztalépítési
kérdésre. Egy 180x100cm-es asztalt kezdenék el építeni, ehhez már meg is vásároltam az alsó merevítő léckerethez
a szükséges faanyagot. A legtöbben azt ajánlják, hogy e felett rétegelt lemez legyen az alaplap. Viszont elég könnyen
hozzá tudok jutni 6db 50mm-es 1000x500mm-es Nikecell 100-as lépésálló EPS laphoz. Akárhogy is nézem, de ez elég
merevnek, keménynek, stabilnak tűnik. Kérdésem használhatnám e ezt alapnak? Azt tervezem, hogy erre ragasztanék
2mm-es parafát, erre a töltésnek szükséges majdnem 4mm vastag parafát (ami 3, mert ilyen van), és így tovább. A pályát
nem bonyolítom túl, két fővonal egy mellékvonalszerűség, ami felmegy, aztán le.
Van e valakinek ilyen irányú tapasztalata? Vagy valami véleménye? Látott valaki ilyet?
Köszönöm.
(Hátha másodszorra nem nyelődik el az első hozzászólásom)
(#9802) etwg válasza strapal hozzászólására (#9801) Válasz Okt 18, 2012
Elméletig müködhet, ha bizonyos feltételeket teljesiteni tudsz. Az EPS eléggé érzékeny az UV sugárzásra (szétesik a napon), ezért használják olyan helyeken, ahol napsugárzás, UV fény nem éri (padlo alá, beton alá stb.).
Ha ezt eléred, akkor valoszinü, hogy jo lesz.
(#9803) DinoTT válasza strapal hozzászólására (#9801) Válasz Okt 18, 2012
Szia!

Rétegelt lemez alap azért jobb mert lehet hozzá csavarozni alulról is. Elektronikák, állítóművek, kábelkötegek. Továbbá ha teli rétegelt lemez kerül a léckeretre az is merevséget ad mert léckeret esetleg csavarodhat. Én a lépésálló nikecellt csak a terep részek alapjának használtam a vágányzat alatt rétegelt lemez van a moduljaimon.

Üdv:

Dénes
Lapozás       13/67    
Frissek
  2024. Nov, 26. Kedd
20:38:14
  Jelenleg 13 fő olvassa az oldalt
Hirdetés