|
Terepépítés
|
Témaindító: SzerNoh, idő: Júl 6, 2010
Témakörök:
|
|
(#30731) etwg válasza baker6600 hozzászólására (#30730)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Látványosabb egy mozdonytelep 2-3 állásu egyenes fütöházzal, meg egyébb berendezésekkel. Valahol állhat ( háttérben) egy korong is 2-3 sinnel csakis a forditásra. |
(#30732) enamessias válasza etwg hozzászólására (#30723)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Akkor ezek szerint Fleischmann 6152 fordító koronghoz inkább a 7.5 fokos körfűtőházat válasszam? |
(#30733) BR95 válasza enamessias hozzászólására (#30732)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Lehet rosszul emlékszem, de mintha a Fleischmann/Roco korong 15°-os osztással működne... kicsit fura ehhez 7,5°-os körfűtőházat illeszteni, mert minden második ajtó funkció nélkül marad. |
(#30734) enamessias válasza BR95 hozzászólására (#30733)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Fleischmann 6152, ami nekem is van, az 7,5°-os! |
(#30735) etwg válasza enamessias hozzászólására (#30732)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Elvben mindegy, hogy milyet választasz, a lényeg a kapuk osztása.
Ha pl. azok 60mm-re vannak egymástól (középvonal-középvonal), akkor ha jol számolom, a középpontól 228 mm-re vannak (7,5fokos osztás esetén, azaz a kapukör átméröje 456 mm lesz).
Ha 15fokos osztással dolgozol, akkor a távolság 112 mm-re csökken. ( azaz a korong átméröje max 224 mm lehet.). Ez most mindegy, hogy milyen méretben dolgozol.
Ezt érdemes elöre megszerkeszteni, megelözve sok csalodást meg káromkodást...... |
(#30736) etwg válasza enamessias hozzászólására (#30734)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
A számolás biztos benne van a dobozban, hogy milyen távolságra kell épiteni a középponttól. |
(#30737) etwg válasza etwg hozzászólására (#30736)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
|
(#30738) enamessias válasza etwg hozzászólására (#30735)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Három esetet tudok elképzelni:
-kép jobb oldalán: 15 fokos ház, 15 fokos kijárat. Kis helyigényű, építhető 3, 6, 9, stb kijárattal. Viszont így nem fér a korong és a ház közé normális méretű mozdony.
-középen: 15fokos ház, 7.5 fokos kijárattal. Ház ajtajánál a két szélső vágány kikanyarodik fejenként megint 7.5 fokot. Így a korong és ház közé elfér egy mozdony, de nem lehet körívben folytatni, megmarad 3 állásosnak.
-bal oldalt: 7.5 fokos ház, 7.5 fokos kijárattal. Van hely a korong és ház között, lehet több kiállással is, de nagyobb a hely igénye.
Mivel szeretném minimum 6 férőhelyesre megcsinálni és azt akarjuk hogy teljesüljön a feltétel, miszerint legyen hely a ház előtt, így arra a következtetésre jutottam, hogy jobban járok a 7.5 fokos házzal, csak legyen elég helyem hozzá.
(rajz és rajta lévő épületek is méretarányosak) |
|
(#30739) etwg válasza enamessias hozzászólására (#30738)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Nyilván, hogy minél kisebb a szög annál meszebb kerül a ház a középpontól, sokkal több hely kell hozzá. Itt megint a valoság meg a modell verekedik egymással. Ha betartják az eredeti méreteket, akkor még TT-ben is több nm kell egy mozdonytelephez. Igy kerültek ilyen épületek a modellkatalogusokba. |
(#30740) etwg válasza enamessias hozzászólására (#30738)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Még annyit, ha jobb oldalit választod ( ilyen is elöfordult a valoságban), akkor mindenképpen kell a ház mellett néhány elökészitö vágány a szabad ég alatt, ahol a mozdonyokat be- vagy kiállás elött elö lehet késziteni a további álláshoz. |
(#30741) DZolTTán hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Tanácsot szeretnék kérni alapozás ügyben: kész a nyers nyír-rétegelt lemez asztal, amit ha jól sejtek le kéne kenni valamilyen fa-alapozóval.
Kérdés, hogy milyen típust ajánlotok, lehetőleg nem mérgezőt?
A kenés nedvességétől nem fog megvetemedni az asztal?
Illetve a tetejét is kenni kell, ahova ágyazat/föld/fű/stb... lesz ragasztva? A ragasztó tapadni fog a lealapozott felületen is? |
(#30744) Frankye válasza DZolTTán hozzászólására (#30741)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
A rétegelt lemez nem vetemedik, mert a rétegeket egymásra merőleges száliránnyal ragasztják, ezért van mindig páratlan számú réteg. (Hogy a felső-alsó egyforma szálirányú legyen.)
A többire sajnos nem tudom a választ, majd a többiek megmondják. |
(#30746) etwg válasza Frankye hozzászólására (#30744)
|
Válasz •
|
Márc 8, 2014 |
|
Sajnos ez csak addig igaz, amig valamilyen ragaszto nem kerül az egyik oldalára. Attol bizony szeret meggörbülni. Majd lesznek itt szakértök akik talán tudják mi a teendö ilyen esetben. |
(#31383) 424 247 válasza DZolTTán hozzászólására (#30741)
|
Válasz •
|
Márc 25, 2014 |
|
Üdv!
Szerintem elég bátran alapozhatsz rétegelt lemezt szinte bármivel. Ugyanis jó néhány éve építettem könyvespolcot 15mm-es rétegelt lemezből és két sor xiladekort kapott, (a névből sejtheted a jó néhány évet, mert már rég betiltották a szóban forgó festékanyagot) ám sem nem hólyagosodott, sem nem vetemedett. Ezen kívül külföldi vasútmodellező újságban gyakran látom, hogy a rétegelt lemezt kezelik különféle anyagokkal, ragasztják rá a pályát, vagy annak alapját, mindenféle káros következmények nélkül. |
(#31392) DZolTTán válasza 424 247 hozzászólására (#31383)
|
Válasz •
|
Márc 25, 2014 |
|
Köszi a megnyugtató információt. És nem tartottál tőle, olyan anyaggal kenegetni egy szoba bútort, amit betiltottak a mellékhatásai miatt? Ezért is kérdeztem, hogy van-e olyan alapozó, ami nem veszélyes az egészségre. |
(#31396) etwg válasza 424 247 hozzászólására (#31383)
|
Válasz •
|
Márc 26, 2014 |
|
Pontosan itt van a kutya elásva. Amikor anno mázoltad ama butordarabot, akkor azt:
A. Minden oldalrol tetted, igy a fa mindkét oldalrol azonos feszitö hatásnak van kitéve.
B. Olyan anyaggal, ami az egészségre talán káros, de viszont remekül beszivodott a fa porusaiba, és azokat eltömte, igy a nedvesség azota nem tud bejutni a fába.
Sajnos manapság a helyzet alapvetöen más. A mostanában árult alapozo festékek állitolag az egészségre ártalmatlanok, és egy erre felálitott hivatal irásos állásfoglalása szerint még vasárnapi levesnek is jok (25 vagonrol tudtak annyi festéket lekaparni, ami elég volt a fenti megállapitáshoz ), de a fa védelmére messze nem annyira, mert pont az az anyag tünt el belölük, ami a védelemben a föszerepet játszotta.
Ezért manapság még jobban oda kell figyelni mit és hogyan használunk, föleg a vékonyabb rétegelt lemez esetében, illetve ha az a puhább fákból készült. A ma használt ragasztok és festékek egy része ugyanis direkt vonzza a nedvességet, igy ha bekened az egyik oldalt, akkor ott feszültség lesz a fában amitöl az görbülhet.
Persze minden a mértéktöl függ, és a helységtöl ahol majdan a terapasztal lesz. Egy lakott, fütött, száraz helységben nem lesz gond, egy garázsban, fütetlen sufniban már más lesz a helyzet. Ezért univerzális tanács nincs.
A rétegelt lemezek között is nagy különbségek vannak, nemcsak a fa lehet más, de a ragaszto is ( vizállo ), ezért mindegyik másként viselkedik. A vastagabb (10 mm) sokkal stabilabb mint az 5 mm-s, és függ attol is, hogyan és hány helyen van alátámasztva.
|
(#31505) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Visszaültem a tervező asztalhoz és a tereptárgyak nagyságának megfelelően kialakítva a vágányzatot, így nézne ki az első asztal. Elég sűrűnek hat, de a valóságban majd talán jobban néz ki, a szintek eltolásával, s nem így felülről nézve. Az egész mozdony telep (zöld terület) egy emelettel az állomás felett lenne. |
|
(#31506) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Időközben összeraktam egy Wiessmann építőkészletes fényjelzőt. Csakhogy a LED-ek hátrafelé is világítanak/fénylenek. Gondoltam a hőpisztolyos ragasztóra, de egyrészt az is valamilyen szinten fényvezető, másrészt nekem csak nagyméretű van belőle, nem tudom mennyire lehetne ezt jól és szépen kivitelezni vele. Mivel lehetne őket a legegyszerűbben letakarni? |
|
(#31509) BR95 válasza enamessias hozzászólására (#31505)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Látványos vontatási telep! |
(#31514) HOTotya válasza enamessias hozzászólására (#31506)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Szia!
Próbáld meg fekete festékkel!! Talán sűrű állagú az takar(matt kéne) (majd írj mikor kaptad meg a csomagot) |
(#31515) zsolesz74 válasza enamessias hozzászólására (#31506)
|
Válasz •
|
Márc 29, 2014 |
|
Én is a Humbrol modellfesték feketéjét használom. Matt 33 a fekete színű neve. |
(#31528) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Köszönöm a tippeket. |
(#31539) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Elkezdtem vásárolni és építeni a kiegészítőket, épületeket. Van erre valami egyetemes válasz, hogy melyik jobb? Ugyanis van a Faller, ami drága, viszont rengeteg termékkel rendelkezik és sok helyen megkapni. Ugyanakkor vannak termékek, amik más gyártónál olcsóbbak és nagyobbak, jobbak, stb.
Tehát igaz ezen a területen az, hogy a drágább jobb? A Több pénzért kapok én jobb minőséget? Egyáltalán van minőségbeli eltérés a gyártók között? Esetleg gyártón belüli minőségeltérés? Mik a tapasztalatok? |
(#31543) etwg válasza enamessias hozzászólására (#31539)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Ne ez legyen a gondod, hanem hova mi kell vagy illik. Elöször épitsd meg a pályát, álmodd meg hozzá a vidéket ( városkát, falut, gyárat állomást és akkor kezd el keresni az odaillö kiegészitöket.
Minden gyárnak vannak ujabb meg öregebb termékei, mérethelyes vagy eltulzott modelljei stb. Általánositani nem lehet, de nem is igen kell. |
(#31546) enamessias válasza etwg hozzászólására (#31543)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
Csakhogy vannak olyan elemek, gyári állomások peronja, szenelő, salakozó, stb., amik megkövetelnek egy bizonyos vágánytengely távolságot, helyet, vagy éppen fix érték kell neki. A fent csatolt vontatási telepről lefelejtettem a salakozót, ami már megvan nekem, ezért tervezhetem újra az egészet, mert az eltérő követelmények miatt nem egyszerű a beillesztése. Az ilyen anomáliák elkerülése végett, mostanában már fix termékekhez igazítva készítem a tervet is.
Persze más kérdés, hogy a megmaradt beépítetlen területre majd azt rakok ami kifér.
De az alap felvetésem abból indult ki, hogy lehet kapni körfűtő házat drágán is és feleannyiért kétszer akkorát is. Szenelőből is van nagy és drága, vagy nagy és olcsó. Tehát funkciója ugyanaz, de gyártónkénti árképzés igen eltérő lehet. Ezért ár/érték arányban szerintem Faller termékei sokszor túlárazottaknak tűnik. Ezért lennék kíváncsi, hogy az olcsóbb gyártóktól rosszabb minőséget is várjak? Vagy csak a másik van túlárazva? |
(#31551) etwg válasza enamessias hozzászólására (#31546)
|
Válasz •
|
Márc 30, 2014 |
|
A körfütöházakat a minap kitárgyaltuk, a többi meg nem az én asztalom. Ezen modellek között is nagy különbségek vannak/lehetnek, de majd lesznek itt kollégák akik elmondják. |
(#31706) Luciferike hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2014 |
|
Sziasztok!
Szeretnék kérni tanácsot.
Terepasztalt kezdenék el építeni, de dilemmába estem, hogy a síneket az asztalra tegyem parafa alátéttel vagy az egészet úgymond emelvényen vezessem el, hogy a terepet tudjam "folyókkal" díszíteni?
Vagy mind a kettőt együtt?
Érvek és ellen érvek is érdekelnének. |
(#31707) csíkosháTTú válasza Luciferike hozzászólására (#31706)
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2014 |
|
Van egy másik topic, ahol vannak fotók, gondolatébresztőnek is, most építem.
Klikk ide, ez a Z topic.
Talán előrébb jutsz vegy kicsit, a tervezéstől vannak fenn a dolgok. |
(#31708) etwg válasza Luciferike hozzászólására (#31706)
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2014 |
|
Elöször is csak nagyon kis terepasztalt lehet sima asztallapra épiteni. A terepböl ( geologia? ) föleg azt kell tudni, hogy a viz van mindig a legmélyebb ponton, azaz a vasutat némileg magasabbra kell épiteni, hacsak nem akarsz vizalatti vasutat.
A legjobb elfelejteni az asztalt. Elég a keret néhány kereszttartoval ( rács). A pálya hordozoját vágd ki 6-10mm-s rétegelt lemezböl, és azt csavard oda ahova kell - 2-5 cm-l magasabbra mint a rács. Ha sima egyenes, akkor akár hungarocellre is szerelheted. Ha kész a pálya ( be is van járatva ) akkor kezdheted a terepet, folyo-, patakmedret meg a többi terepet. |
(#31711) Luciferike válasza etwg hozzászólására (#31708)
|
Válasz •
|
Ápr 4, 2014 |
|
Geologia ment nekem anno, de ha a víz magasabban van a vonatsínnél akkor lehet árvizet is modellezni nem?
A pályát nem tervezem így nem tudom előre ki váni, de végül is utólag is ki lehet vágni.
Spontán eszembe (bocsánat a nagyzolásért, hogy eszembe jut ) jutnak dolgok amit sínből meglehetne valósítani és azt akkor megpróbálom lemodellezni. Ezek nem mindig tetszenek. |
(#31721) etwg válasza Luciferike hozzászólására (#31711)
|
Válasz •
|
Ápr 5, 2014 |
|
Néhány képes ötlet vizügyben:
Vizek |
(#31773) HOTotya hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 6, 2014 |
|
|
(#31814) Sandrusz hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 7, 2014 |
|
Sziasztok!
Bocs, ha túl buta a kérdés: lehet azt tudni hogy egy bizonyos mennyiségű fű-szóróanyag kb. mekkora területre elegendő? Bár még messze vagyok a füvesítéstől, de ha arra kerül a sor, jó lenne tudni, mennyi kell... |
(#31821) csíkosháTTú válasza Sandrusz hozzászólására (#31814)
|
Válasz •
|
Ápr 8, 2014 |
|
Az attól függ.
Ha úgy csinálod, ahogy a fiaim az első képen, akkor sok kell egy adott felületre.
Ha úgy, ahogy a második képen van, akkor meg kevés is elégendő.
Ha egy szépen ápolt gyepet akarsz modellezni, vagyis egy díszkeretet, akkor ahhoz sok anyag kell.
Ha egy nem művelt, szabadföldi területet, akkor meg kevés. |
|
(#32215) jumo31 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Sziasztok!
Mondjátok, ti már próbáltatok gémkapcsot forrasztani?
Korlát gyanánt, vagyis készíteni belőle, megpróbáltam forrasztani "sárgaréz színű" gémkapcsot, de úúúú nem volt egyszerű...
és nem is tökéletes.
Egyáltalán lehet?
üdv
|
(#32219) etwg válasza jumo31 hozzászólására (#32215)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Lehet, de megfelelö eszközök és tisztességes pucolás kell. Ehhez fog kelleni jo forrasztoviz, és forro paka. A sárgaszinüre vigyázz mert azon a sárga szin lehet, hogy lakk, de szinte biztos, hogy nem réz. |
(#32220) zsolesz74 válasza jumo31 hozzászólására (#32215)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Keresd meg H0Totyát, neki sokkal jobb és több méretű réz csövei vannak, azokkal nem kell szívni! |
(#32224) HOTotya válasza jumo31 hozzászólására (#32215)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Szia!
Az nem hiszem,hogy réz!! max. festett vas kapocs!!Én nem biztatlak,hogy használd,mert nehezen lehet forrasztani(kalmopyrinnel!! de rohadt büdös és tönkre teszi a páka fejét) Viszont lehet kapni 0,2 mm-s huzalt is!!!(0.3,0.4,0.5,stb.)Rézből!!!! http://www.hobbivasut.hu/forum/topic_41.html 29444-s hozzászólást nézd meg 300-400 mm-s szálak félkemény és szépen hajlítható!! |
(#32225) Váltógyártó válasza jumo31 hozzászólására (#32215)
|
Válasz •
|
Ápr 16, 2014 |
|
Kisfa csirkehálóból készítette a viadukt meg a fordítókorong korlátját. Sajnos jobb képet nem találtam, de láttam élőben is, nagyon jól néz ki, ráadásul forrasztgatni sem kell, csak méretre vágni! |
|
(#32256) jumo31 hozzászólása
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Tisztelet Mesterek!
Hát akkor ez nem oké. Pedig azt hittem, ez tuti klassz megoldás, csak simán forrasztom... jó a méret, dögivel van, stb.
Hálás köszönet az instrukciókért mindannyitoknak!
Más megoldást keresek akkor...
etwg ajánlatát azért még kipróbálom, mert maxi akarok lenni!!
Holtig tanul az ember!
A csirkehálót nem ismertem, köszi Váltó, én a műanyaghálóval találkoztam, pl festők repedésekhez, vagy kőművesek alkalmazzák. Apró négyzethálós műanyag hengerben kapható anyag. Mint egy szúnyogháló....
üdv
|
(#32270) zsolesz74 válasza jumo31 hozzászólására (#32256)
|
Válasz •
|
Ápr 17, 2014 |
|
Rabic háló, ha jól emlékszem a nevére. |
(#32279) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#32270)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
A rabic hálo egy kicsit más, azt falazásra használják. Azon a csomopontokon kis agyaggyöngyök vannak.
A csirkeháloból is sok fajta van, ilyen munkára az a legjobb, amit utolag horganyoznak, mert ott a csomopontok össze vannak forrva, azaz nem mozdul a két szál. |
(#32289) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#32279)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Az a műanyag háló, amit a festők használnak a repedések takarására...nem tudom a nevét, de olyan mint a falazáshoz használatos, csak kb 5cm széles. |
(#32303) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#32289)
|
Válasz •
|
Ápr 18, 2014 |
|
Az a gipszkartonhálo és az müanyag.
A rabic az drothálo néha fekete drotbol a drágább horganyzott, de mindig van rajta kiégetett agyag ( hasonlo mint a tégla) de azért még lehet hajlitani, de jobban fogja fel a maltert.
A csirkehálo csak egyszerü drothálo, néha hatszögletü szemekkel, ami nekünk nem jo. A modellezéshez négyszögletes szemü hálo kell de föleg olyan ahol a csomopontok össze vannak forrasztva ( horgannyal). Amit horganyzott drotbol fonnak, az ugyanilyen, de a szálak nincsenek összeragadva. ( azt ha korlátnak használod elöször forrasztani kell majd utánna méretre vágni.
A szemnagyság 7-15 mm-ig jo.
Vigyázni kell, mert az utobbi idöben sokszor alu drotbol van ami számunkra csak terepépitéshez ( hegyeknek) jo. |
(#32339) Kisfa válasza Váltógyártó hozzászólására (#32225)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2014 |
|
Sajna nem volt elég csak méretre vágni. Négyzetes volt a rács, nagyon sűrű lett volna az oszlop, így minden másodikat ki kellett vágni és csiszolni.
Viszont a korongnál a híd külső oldalára kellett felraknom, mert másképp a gőzösök hengerdómjai beleértek. Így mivel több soros rács, könnyen megtudtam csinálni a híd oldalánál az alsó merevítő vasalást is.
|
|
(#32343) Kisfa válasza Kisfa hozzászólására (#32339)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2014 |
|
Másik nagy előnye, hogy bazi erős, eltörni csak készakarva lehet sok-sok hajtogatás árán. A műanyag korlátaimra elég volt csúnyán nézni, már ugrott is le a helyéről. |
(#32356) jumo31 válasza Kisfa hozzászólására (#32343)
|
Válasz •
|
Ápr 19, 2014 |
|
Szia Kisfa!
A korlát illesztéseknél akkor te a forrasztás technológiáját alkalmaztad?
Vagy esetleg ragasztás?
Előre is köszi szépen!
|
(#32374) Kisfa válasza jumo31 hozzászólására (#32356)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2014 |
|
Ez egy drótháló. ahogy Váltógyártó írta. Gyárilag forrasztva, csak kivágtam belőle a megfelelő formát és minden második oszlopot.
A terepre ragasztva van. |
|
(#32383) jumo31 válasza etwg hozzászólására (#32219)
|
Válasz •
|
Ápr 20, 2014 |
|
Szia!
Lecsiszoltam, igazad lehet, valami lakkféle lehetett...
Annyival lett jobb, hogy hamarabb forrasztotta, de ez tényleg nem az igazi így, ahogy HOTotya is írta...
A jó "forrasztó víz", ami épp itthon van az RO-55 , a forrasztó páka, pedig egy pisztoly 100 W.
Azt hiszem ez kevés erre.
Ráadásul, a kapcsok egyenesítése sem egyszerű és sablon is jó lenne.
Köszi szépen az ötletet, de más kell megpróbálnom.
üdv
|
|
|
2024. Nov, 20. Sze 18:26:42 |
|
Jelenleg 15 fő olvassa az oldalt |
|
|