|
DCC profiktól (nem csak) profiknak
|
Témaindító: Frankye, idő: Jan 23, 2013
Témakörök:
|
|
(#35900) zsolesz74 válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35895)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
Idézet: „2: A Graetz-hídas áramérzékelésről azt hiszem pont Te írtad, hogy Nálad nem vált be, vagy tévednék?”
Nem tévedsz, ezt le is írtam már kétszer eddig!
Eddig Csíkos a válasz neked!
Ezután a többi inkább csak kikívánkozott!
Az, hogy a szakfórumon cikk formájában fenn van és eddig 1: senki nem olvasta, 2:elolvasta, de nem foglalkozott vele, 3:megépítette és működik... írjam tovább? Nyilván Miklós lenne a legautentikusabb, aki megírhatná neked és mindenkinek a véleményét, hogy mi jó és mi nem az ő rendszerében.
Én nem vacakoltam az analóg rendszerekkel, mert már tudom, hogy a digitális mennyivel több szabadságot ad.
Követtem a hírfolyamot! De tudod mit! Nem akarom elmagyarázni 100-szor is egy kísérletezőnek, hogy mi működik és mi nem. Majd építget és rájön!
Majd rájön, hogy azokkal a szigetelő vágások sokkal egyszerűbbek és olcsóbbak, mint a hókusz-pókusz TTL-ST-OPTO-HALL-REED rendszerek.
A múltkor is az egyik itt írogató delikvensnek felajánlottam az S88-hoz elkészített NYÁK-ot. Detektort és feladó panelt is. Van belőle! (tudod, tucatjával olcsóbb gyártatni.)
Erre a válasza, hogy ő nem olvasta a hozzászólásom és egyébként sem "tart igényt rá"! Ezt a pofátlan hozzáállást és arrogáns stílust kikérem magamnak.
Az is felháborító, hogy egyesek pusztán anyagi haszonszerzésből tetszelegnek a segítő szerepében. Miközben egy primitív alkatrész hiányát nem látják egy áramkörben, amitől az nem működik. Semmi baj. Tessék csak szórakoztatni a népet.
Ezek miatt a >#@{**-ok miatt teszek rá, ki mit gondol.
Neked, nekem már működik, a többiek meg vagy belátják, vagy szívnak vele. Nem a mi pénztárcánk, nem a mi időnket verik el.
Olvasni meg egy topikban kötelező, máskülönben minek jár ide. Írogatni mindenfélét, aztán meg elhúz hetekre és vissza sem olvassa.
Ha a tanára lennék már kirúgtam volna az előadásomról, de a kurzusról is eltanácsolom!
Végezetül: Akinek nem inge...
|
(#35905) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#35900)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
OFF
OK, csak akkor ne ültessük már fel fordítva a lóra szegény érdeklődőket olyan kapcsolásokkal, amikkel "szívni" fognak garantáltan.
ON |
(#35907) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35026)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
HEURÉKA!!!!
Igen, működik! Köszönöm Mester!
Farkas-Féle vagonvilágítás dekóderek egy része, aki hajlandó volt átprogramozódni, ott be tudtam állítani az analóg módot!!!
CV13=0 volt eredetileg ezt írtam át 3-ra, és láss csodát MEGY!!! F1, és F2 egyszerre világít, de nekem ez így tökéletes.
Igaz félig vagyok boldog, mert 1 kocsiban lehetett programozni 2-ben nem. Mi lesz a több 5-el???
Most ezen bosszankodom.
(Nem tudom miért nem lehet átírni a cv-ket....) |
(#35908) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#35907)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
Hehejj!
Sikerült a nem válaszolósakat is rábírnom a programozásra.
Ki kellett iktatnom a világítás kimenetet, így már kiolvasni ugyan nem, de írni engedte magát.
Itt is átírtam a cv13=3-ra és ezek is működnek mind a kettő módban!!!
|
(#35910) diginewl válasza diginewl hozzászólására (#35908)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
Tudjátok mit nem értek?
idézet egy 2011-es levélből, amit Farkas Zoltánnak írtam akkor:
Idézet: „Nézegettem a PACO oldalát.
Ez a dekóder felépítésben nagyon hasonlít az Ön által gyártottra. Végigolvasva a manual-t az jött ki, hogy a F1-F2 funkciót cv13-al lehet úgy babrálni, hogy analógban is működjön. Kipróbáltam: CV13=3 (F1+F2 is aktív analógban) Mégsem működött. Nincs feltöltve a teljes program a dekóderre, vagy mi lehet a baj? ”
Tehát én is rájöttem erre a lehetőségre...
Most pontosan ugyanezt csináltam ugyanezekkel a dekóderekkel. Azzal a különbséggel, hogy akkor roco központtal programoztam, most meg NanaoX központtal. Most működik, akkor nem.
Érti ezt valaki?????
|
(#35916) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#35910)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
Nno!
Ha rendesen meg van építve (mindig mondom, hogy koppintani is tudni kellene ám!), akkor a PACO féle funkció dekódert nem lehet olvasni, de programozni simán. A programozás nyugtázása úgy történik, hogy a bekötött kimeneteken villogtatja az izzókat, vagy LED-ket. Ha ezeket le kell kötni, akkor
A: agyonra van pufferelve a LED-sor a kimeneten, és a nyugtázás elnyelődik az elko-kon;
B: nincs tisztességesen megépítve a dekóder. |
(#35917) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35916)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
Részben van igazad:
1; Van olyan dekóder ami vissza is jelent, azaz kiírja, hogy mennyin áll a CV aktuális értéke (igen ilyen okos )
2; van olyan aminél valószínű, hogy agyon van pufferelve ezért nem tudja rögzíteni a CV1-t, ez rendben van, de miért csak a cv1-et nem tudom vele átírni??? Az összes többit igen??? Erre később jöttem rá.
Viszont egyik dekódert SEM tudtam annó 2011-ben átprogramozni a roco központjával az említett CV13-as értékről, függetlenül attól, hogy volt-e rákötve bármi is!!!! Bizony!
Na erre varrjon gombot valaki! Mégsem azonosan programoz a roco, meg a Nano x?
Most sem tudom átírni az említett CV13-as értéket a roco központtal! Na?
Csak röhögni tudok kínomban, hogy miért nem egy nanoX központtal kezdtem el a digitális modellezést!!! |
(#35920) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#35917)
|
Válasz •
|
Júl 24, 2014 |
|
Bármennyire is szeretem a ROCO-t, azért nem ő tehet róla, ha rossz szoftver van beírva a dekóderbe...
Az a PACO funkció dekóder nem olvasható, mert fizikálisan nincs megoldva azzal a kapcsolással. Ugyanis minden lábát elfoglalja a PIC-nek a négy funkció kimenet. Megjegyzem a műhely FD2013-asa sem, ugyanezen okokból. Fontosabb volt, hogy a funkciók meglegyenek, mint az olvashatóság. Cserébe olcsó. Igaz nem annyira, mint más, de legalább működik, probléma mentesen, és baj esetén lehet engem abajgatni... |
(#35933) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35920)
|
Válasz •
|
Júl 25, 2014 |
|
Értem én Mester értem...csak fel nem foghatom.
Mert akkor hogyan írta ki a roco multimaus kijelzőre a NanoX-re kapcsolva, hogy cv13=0, meg CV29=6???
Amint átírtam, akkor meg azt az értéket hozta, valamint megmondta az aktulális CV1 címét is... Szóval az egyik fajtája valami exportra szánt termék lehetett, amit véletlenül nekem küldött ki, a másik verzió meg kicsit nehezebb eset.
Mindegy a lényeg: most sem tudom programozni egyiket sem cv13-as értékre roco központtal, a NanoX meg simán átírja!!!
Ez van de működik!
|
(#35934) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#35933)
|
Válasz •
|
Júl 25, 2014 |
|
Mert a ROCO egerek felajánlanak egy értéket a beírásra, a CV29-re a 6-t, a CV13-ra a 0-t, a CV1-re a 3-t, stb. Ez nem fedi a valós, dekóderbe korábban berít értéket. |
(#35935) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#35934)
|
Válasz •
|
Júl 25, 2014 |
|
Ezt is értem, de mindegyiknél eltalálta volna az egyedi CV1-értéket???
Ennyire nem okos a Multimaus, még ha nanoX-re van kötve akkor sem.
A kétoldalas ilyen okos, ezen van bőven chip, az egyoldalas barna, a butább azt csak írni lehet.
|
|
(#36183) ggergő hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 1, 2014 |
|
Sziasztok!
Lehet, hogy én vagyok hülye, és valaki kérdezte már ezt,
de analóg terepasztalt szeretnék digitalizálni, pc-vezérléssel, Ha lehet 70 K ft. alatt. H0 méretarány, 10 mozdony, sok váltó, lámpák minden...
A központra 50 ezret szánnék. Lehetséges ez? |
(#36205) csíkosháTTú válasza ggergő hozzászólására (#36183)
|
Válasz •
|
Aug 1, 2014 |
|
Persze!
Komplett központ a műhelyben 8.000Ft-tal az összeghatár alatt, garanciával, beépített PC interface-szel, beépített csatlakozó s88 szabványú visszajelentő panelekhez.
(Csendben jegyzem meg, azért a végösszeg a teljes azstal vezérléshez azért ennél jóval magasabb lesz ám.) |
(#36209) proba válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36205)
|
Válasz •
|
Aug 2, 2014 |
|
Mellékesen, a központ önmagában értelmetlen, hiszen nincs amit vezéreljen.Jönnek még a dekóderek és egyéb költségek. |
(#36213) ggergő hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 2, 2014 |
|
Tudom, hogy a központ önmagában értelmetlen, de a többi
dolog nagy része megvan. Pc-nélkül egy bachmann dynamis milyen központnak? |
(#36214) ggergő válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36205)
|
Válasz •
|
Aug 2, 2014 |
|
Ez érdekelne!
mert a dynamis azért nem ér utol egy pc-set. |
(#36226) csíkosháTTú válasza ggergő hozzászólására (#36214)
|
Válasz •
|
Aug 2, 2014 |
|
A Dynamis egy alapfokú vezérlő központ. Előnye, hogy vezeték nélküli. Hátránya, hogy nem tudja olvasni a dekódereket. (Van egy másik is, az ESU Navigator-nak is, ugyanaz a szoftver: álló helyzetben sima menetirány váltáskor egy pillanatra kiad egy sebesség parancsot is, amit utána kvázi viszzavon. Pár dekódert ezért olyan ebben az esetben, mintha bolond lenne, pedig nem az.)
A Dynamis Pro, az már tud olvasni, és van PC-s csatlakozása is, csak az ára már nagyon magas. Annyiért már van Lenz, vagy Tran is.
Ha érdekel egy olyan DCC központ, amit írtam, keress meg e-mail-ben, vagy telefon, a honlapom kapcsolat menüjében mindent megtalálsz. |
(#36258) zsolesz74 válasza ggergő hozzászólására (#36183)
|
Válasz •
|
Aug 4, 2014 |
|
Ennyiért még ROCO-val sem! Szóval szeritem még gyűjtögesd a pénzed. |
(#36259) zsolesz74 válasza diginewl hozzászólására (#35917)
|
Válasz •
|
Aug 4, 2014 |
|
Idézet: „Ha rendesen meg van építve (mindig mondom, hogy koppintani is tudni kellene ám!), akkor a PACO féle funkció dekódert nem lehet olvasni, de programozni simán.”
Az olvasás kizárólag attól függ, hogy a dekóder képes-e 6ms ideig minimum 60mA plusz terhelést kiadni a DCC hálózatra. Ezt érzékeli a központ.
A NANO szintén PACO terméke, és ő nagyon figyelt az NMRA DCC ajánlásokra.
Sajnos a LED-ekkel az a baj, hogy ha beállítod 5mA-re az áramukat, akkor minimum 12db kell ehhez a plusz terheléshez.
Ma készültem el egy olyan funkciódekóderrel, ami szakít végre a PACO-féle klónokkal és a 4 funkció kimenet helyett már 8 külön kapcsolható, és F0-F12 funkciókkal variálható. Ezen a panelen a végzár fényekkel együtt is "csak" 13db LED világít, de még jelenleg ez sem olvasható. Ellenben az a funkció dekóderem, amit Fordítókorongosnak adtam, ahol 2 szervo és 2 LED kimenet van, azt hibátlanul. Valószínűleg meg kell növelnem majd az áramfelvételt, vagy egy műterhelést kell betennem.
Másik:
PACO optocsatolós dekódereit sem lehet olvasni, mert ott viszont teljesen le van választva a DCC hálózatról a rendszer, így annál semmi esély, csak ha kiegészítő ACK modult kap a dekóder.
Egy dolgot kipróbálhatsz a PACO-féle dekódereddel! Ha az egyik tranzisztor által kapcsolt kimenetre ráteszel egy akkora ellenállást, amivel kb 100mA-re jön ki az áramerősség, akkor van esély, hogy "láthatóvá" válnak a dekóderek. Amennyiben nem erősített a kimenet, nehogy ilyet tegyél, mert elpusztulhat a PIC (max 25mA egy kimenet terhelhetősége).
Akit érdekel a téma, annak egy kis olvasnivaló:
45. bekezdéstől ott a konfiguráció!
|
(#36264) diginewl válasza zsolesz74 hozzászólására (#36259)
|
Válasz •
|
Aug 4, 2014 |
|
Üdv!
Megint okosabb lettem.
Ugye az alapvicc az, hogy a roco központtal nem tudtam analóg módba hozni a LOW-costeffetív kocsivilágítás dekódereket, a Nano Központtal meg simán...
Lehet hogy ezért:
Idézet: „A NANO szintén PACO terméke, és ő nagyon figyelt az NMRA DCC ajánlásokra.
”
A lényeg nekem, hogy megy! |
(#36268) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#36259)
|
Válasz •
|
Aug 4, 2014 |
|
Idézet: „Az olvasás kizárólag attól függ, hogy a dekóder képes-e 6ms ideig minimum 60mA plusz terhelést kiadni a DCC hálózatra.”
Vagy nem. Ezen dekóder esetében a kiolvasásra sajnos nincs mód, mert a PIC minden lába foglalt más célokra. |
(#36322) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 5, 2014 |
|
Pechemre belefogtam egy H0-s JC ÖBB Railjet vonat digizésébe kompletten, belső világítás, mozdony, vezérlőkocsi, ahogy kell. Azt hittem, hogy ekkorra már a komplett szerelvény üzemel. Hát nem, mert az ABC fékezés az istennek sem akar összejönni. Meg van az oka is: a JC Taurus modellekben a sima NEM652 aljzatban minden fordítva van! A jobb sín a 8. láb helyett a 4-re van kötve, a bal a 4. helyett a 8-ra. Amúgy érdekes, mert analógban, az MTC vakdugóval szabványosan működik a modell, ha jobbra tekerem a trafót, akkor jobbra is indul. Digiben viszont, akár MTC, akár 8 pólusú a dekóder, fordítva megy és világít, ha előre menetparancsot adok neki, akkor a 2-es vezetőállással előre indul meg. Neeem, utána néztem a neten, a feliratozás helyes a kasznin (amúgy sem lehet fordítva rátenni). Innen is csókoltatom a szabványt ilyen sajátos módon értelmező elektromos tervezőt! Holnap postára adok Berndorfba egy csomó szénát, meg egy marék szalmát, hátha segít megkülönböztetni a jobb, meg a bal oldalt...
Szóval, ha valaki digizi a JC Taurus modelleket, és azt szeretné, ha előre menetparancsra az 1-es vezetőállással előre induljon meg a mozdony, akkor a CV29-ben fordítsa meg a menetirányt a normálról, pl. CV29=7. Az ABC fékezésről meg ne álmodjon, azt még ki kell találnom, hogy hogyan lehet megoldani, mert természetesen fekete lötstop van a NYÁK-on, hogy nehezebb legyen a hibát megfejteni... És így jön ki egy nagy rakás modell a gyárból. Ez nem tűnt fel senkinek eddig? |
(#36330) diginewl válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36322)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Kedves MesTTer!
Idézet: „Ez nem tűnt fel senkinek eddig?”
Nem, mert szinte csak itt Magyarhonban vannak ilyen bevállalós emberek. Mert
1; megveszi de már a full gyárilag fölszereltet - annak nem tűnik fel a gond. (általános eset külföldön, főleg a fő fogyasztói országokban Németo/Ausztria ott ennek is röhejesen alacsony ára van...)
2; megveszi, de csak pénze van, pályája nincs azaz dobozban áll, nem tűnik fel a gond.
3; megveszi világítás nélkül, mert többre nincs anyagi keret aztán elkerül Hozzád... (legkisebb szegmens) |
(#36332) csíkosháTTú válasza diginewl hozzászólására (#36330)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
OK, csak elképzelem az egyszeri német/osztrák vásárlót, aki megveszi.
1: Leszedi a kasznit, vakdugó ki, dekóder be, kaszni vissza.
2: Felteszi a pályára, 1-e vezetőállással előre.
3: Mögé teszi a vonatot, amit majd húzni fog.
4: Ad egy menetparancsot, hogy előre fél tempóval.
5: Csodálkozik, hogy az egész vonat vidáman megindul hátra... |
(#36341) enamessias hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Megjöttem a szabiról, már itt várt a doboz, visszaérkezett az ESU ECOS 2 a második garanciális javításból. A központot és az elfüstölt dekódert is visszaküldtem, ugyanugy, mint legutóbb. Most viszont csak a központot kaptam vissza, a dekódernek se híre, se hamva! A mellékelt kísérőlevél, ami most németül volt, fordítás után elkeserített.
Bár a gyári hibás, akadós joystickot kicserélték, azaz az egész jobb oldali kezelő szervet a tekerővel együtt, de szerintük ezen kívül más probléma nem volt vele.
Felhívták a figyelmemet a H0 és N méretarányokhoz tartozó ajánlott feszültségekre, hogy ezek az információk benne vannak a használati utasításban és arra hogy többször ezzel a hibával ne küldjem nekik vissza, mert ki fogják számlázni a költségeket.
Itt halkan jegyezném meg, hogy van olyan H0-ás modell amibe "N"-es dekóder kell, de mindenféle ajánlásuk alatt, a minimumon, azaz 14V-on is jelentkeztek a problémák nálam.
Ezek után nem voltam lelkes most, mikor ki kellet próbálnom az eszközt. De itt jött a meglepetés. Működik! Az a gőzös ami sose ment nálam, most jó. RailCom Plus is úgy működik, mint előtte, felismeri az új eszközöket, minden probléma nélkül. Az összes hiba eltűnt! |
(#36344) jlaczka hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Sziasztok!
Ismét egy kérdés: mi lehet a hiba LMause2 vezérlőn nem tudok a CV programba bemenni, csak a C00 jön be a P+STOP bill. kombinációval? |
(#36345) etwg válasza enamessias hozzászólására (#36341)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Megjelölted az eredeti készüléket, mert lehet, hogy kicserélték ( persze az ilyesmit nem verik dobra).
Örülj, hogy müködik! |
(#36346) csíkosháTTú válasza enamessias hozzászólására (#36341)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Akkor mégse' add el, ahogy írtam...
Azért az nekem így visszagondolva gyanús, hogy miért cseréltek ki egy komplett rotary encoder-t a cuccban. Ki tudja, hogy mit csinált, vagy mit okozott amíg hibás volt?
De az is lehet, hogy etwg-nek van igaza, ez egy másik...
Mindegy, használd, megoldódott, működik.
(Azért a levél utolsó mondata nekem személy szerint nem tetszik. Én ilyet soha nem írnék, vagy mondanék egy kuncsaftnak. Pálne nem garancia idő alatt...) |
(#36347) enamessias válasza etwg hozzászólására (#36345)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
A készülék háza maradt a régi, a belsejét, ugye, nem tudhatom. Széria száma megmaradt, ami szoftverből olvasható.
Természetesen örülök, hogy most működik, de remélem így is marad, mert:
a.) Kijavították a hibát, de ezt egyéb okok miatt tagadják.
b.) Tényleg nem csináltak semmit, de akkor, ez esetben a hiba ugyanúgy visszajöhet, ahogy eltűnt. Például kontakt hibás egy ic lába. Akkor még nincs vége a kínlódásnak.
Annyi, hogy mini dekódert még nem tudtam tesztelni, mert nincs mit, vagy éppen mibe rakjak. Mint írtam, most azt nem cserélték, csak eltüntették. Az igazi az lenne, ha azt felrakom a sínre és nem füstöl el rögtön! |
(#36350) enamessias válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36346)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Vagy éppenséggel most kéne eladni, amíg működik!? |
(#36351) etwg válasza enamessias hozzászólására (#36347)
|
Válasz •
|
Aug 6, 2014 |
|
Ne higgy a meséknek.
Ha szoftwares szériaszám maradt, akkor valoszinü minden az eredeti.
Ha az IC kontaktihibás, akkor biztos, hogy menni sem fog, sem most , sem máskor.
Ha az enkodert cserélték, annak oka lehet - nem kötik az orrunkra.
Viszont az is igaz, hogy ilyen hibára még az amatör szoftwarek is reagálni szoktak - azaz valamilyen modon jelzik, hogy nem jo az enkoder. Lehet, hogy jelezte is, csak te nem értetted. ( nincs a kézikönyvben). |
(#36374) csíkosháTTú válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36322)
|
Válasz •
|
Aug 7, 2014 |
|
Nno!
Megoldódott a JC Taurus hibája, szépen veszi az ABC modult is! Huhhh.... Mivel minden következetesen fordítva volt a panelen, így elegendő volt a CV29-ben megfordítani a menetirányt, vagyis CV29=7, és máris helyreállt a béke, meg a nyugalom. A Tran DCX52D** dekóder kapott egy MTC adapter panelkét is, így nem a sima 8 pólusú aljzat van használatban, hanem a a 21 pólusú, hogy lehessen hosszú fényt is kapcsolni az F1-gyel. Ha már a vezérlőben is így van, akkor a mozdonyban is legyen így. Ami viszont roppantul zavaró, hogy a JC Taurusokban a vörös zárfény nem kapcsolható függetlenül a világítástól! Ergo, mindig megy hátul a vörös, ha vontat, ha nem. Ez igazán akkor zavaró, ha tolt ingavonat van, pl. a Railjet esetében is, mert a mozdony tök feleslegesen, és - valljuk be - zavaróan randán telibe világítja az első kocsi hátfalát. Mivel a 21 pólusú MTC aljzatnál és dekódereknél összesen 3 tartalék funkció van (F1, F2, és F3), semmibe nem került volna a zárfényeket az F2 és F3 funkcióra kötni, hogy a leírt hiba ne legyen meg. Ja, és persze így sokkal élethűbb is lenne a modellvasúti üzem, ha már digizünk, akkor használjuk is ki!* Vagy tévedenék? Mindegy, így nekem kellett megcsinálni.
Szóval egy kis fejtörés, meg némi kis SMD elektronikai szerelés után sok játék lehetőséggel már szépen megy a JC Railjet szett.
A mozdony nagyon szép, külsőre sokkal szebb, mint a ROCO, és a mozdony világítása sem üt át a kasznin, ahogy arra páran panaszkodnak a másik fórumon. Csak két olyan elektronikai baki van benne - a fordított menetirány digi üzemben, és a nem független zárfények - amik kis odafigyeléssel elkrülhetőek lettek volna, és a gyártónak pénzbe sem került volna. Csak tisztességesen kellett volna olvasni a szabványt, és egy ici-picit gondolkodva kihasználni a DCC adta lehetőségeket.
*: Csak egy példa erre, egy ma már relatíve olcsó modell a Brawa BR132, vagyis a Ludmilla. Annak a legutóbbi szériája már úgy jött ki, hogy szintén 21 pólusú, vagyis MTC aljzat van benne. Analógban persze megy az előre világítással a két hátsó vörös is, de dekódert téve az aljzatba, már nem! Az 1-es vezetőállás felőli zárfény az F1, a 2-es felőli az F2 funkcióval kapcsolható, függetlenül az előre világítástól.
**: A Tran DCX52D dekóderhez: az ABC lehetőségeiből csak a fékezés/megállást tudja. A lassúmenetet és az ingavonati üzemet nem, és konstans fékútja sincs. (Majd a következőnek lesz, jelenleg annyira tele van a processzor memóriája, hogy a teljes ABC már nem fér bele.)
Az ABC fékezést a következő képpen kell aktiválni:
CV116=8
CV162=70
A CV116-ban kapcsoljuk be az ABC érzékelést, ezzel a beállítással menetirány függő a fékezés, vagyis a "Megálljt" mutató jelző felé haladva aktív, mögüle érkezve nem. A CV162 az a dióda híd érzékenysége. 130-as szoftver verziónál (ez a CV7 értéke) 70-re kell állítani, a DCX52 sorozat többsége már ilyen, de a legújabb DCX51-P12 is már ezt kapta meg! Korábbi szoftver verzióknál, valamint a DCX75 és 76 sorozatnál a CV162 ajánlott értéke 20. |
(#36376) dccvillanyos válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36374)
|
Válasz •
|
Aug 8, 2014 |
|
Szia!
Nekem nem volt ilyen problémám, a menetirány helyes, ABC működik, egyedül a hangszóró elhelyezéssel volt egy kis szenvedés (hangdekóderes mozdonyok topikban leírtam). A hátsó világítások, ha jól emlékszem alapban nem is világítanak, se a fehér se a vörös, csak ha engedélyezem az aux2-vel. Aux3 indítja a kocsik belső világításának a tápját, aux1 pedig a távfény. Mindez mtc21 és high end verzió. |
(#36384) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 8, 2014 |
|
Volt szerencsém darabokra szedni az ESU ECOS2 központomat.
A gép a vázon kívül 4 egységből áll:
1. az alaplap, ami a kijelzőt is tartja,
2-3. a vezérlőegységek jobb és baloldalon, egy-egy dugóval rácsatlakoztatható az alaplapra.
4. a Booster és S88-as modul alul.
Ezek után nyilvánvaló, hogy egy csere, milyen egységekre szorítkozik!
Használd most már! |
(#36385) zsolesz74 hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 8, 2014 |
|
Nem régen felvetett problémámra miszerint a ROCO mozdonyok nem voltak kompatibilisek a TRAN DCX dekóderekkel megszületett a megoldás.
Az ESU Lokpilot4-nek semmi baja a ROCO vezetékezésével, vagy akármivel.
Az ESU ugyanis gondolt mindenre és a CV27 regiszter 0. és 1. bitje választási lehetőséget ad a helyes beállításra.
Anélkül, hogy egy garanciális mozdonyt bárkinek is meg kellene hegeszteni, hogy "jól" működjön!
Nem beszélve az azonnali garanciavesztésről!
Emellett azt már csak mellékesen említem, hogy a tartalék kapacitás, akár 0,8s ideig képes ellátni a dekódert, ami a pályán a minimálisra csökkenti a jelveszteséget és a dekóder újraindulásokat!
Nem minden a méret, mert a Lokpilot4 1mm-re nagyobb mint a TRAN DCX76 és mindenhová befér, ahová meg nem, oda ez a TRAN se valószínű! De ez már lényegtelen!
Szóval, aki hasonló cipőbe lépne, hajrá! |
(#36386) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#36385)
|
Válasz •
|
Aug 8, 2014 |
|
Ezzel igy alapban nincs semmi baj, a baj inkább ott van, hogy valoban kell-e ennyi variácio, kell-e lassan már több oldalas könyvecskét kitevö táblázat, ahova minden boldog boldogtalan azt ir be, amit akar.
Tudom a mai szabványok egyre inkább gumiszabványok, söt nem ritkán csak ajánlások, de nem hiszem, hogy ez sokáig müködhet. Ma ha kezedbe veszel bármilyen berendezést a legprimitivebb telefontol kezdve a készülékek távirányitoján át a mi DCC rendszereinkig, az idö jelentös része arra megy el, hogy ki kell találni ( ha sikerül), hogy mikor milyen gombot/kombináciot kell megnyomni, hogy megtörténjen az, amit akarsz.
Ma már gyakran a telefont sem tudod felvenni ( 3 hétig szenvedtem ezzel az egyik bezzegországban), mert ott vagy 3 dolgot kell csinálni az okos telefonon, mire megszolal.
Tudom, hogy a mai fiataloknak ez természetes, de azért jo visszaemlékezni azokra az idökre, amikor csörgött a telefon nem kellett mást tenni mint felemelni a kagylót. .
A méregdrága autom is amikor sikerült benyomkodni menetközben a galaktikus telefonszámokat, ahelyett, hogy nekifogna tárcsázni még vagy kétszer megkérdezni, hogy valoban fel akarom hivni a beütött számot. ( naná, különben valoszinü, hogy a lottogépbe nyomkodtam volna . ). |
(#36428) zsolesz74 válasza etwg hozzászólására (#36386)
|
Válasz •
|
Aug 10, 2014 |
|
Nem szükség van rá, hanem igény!
Szerintem ez a fejlesztések fő mozgatórugója kellene legyen, nem csak a szolgai másolás a neten található anyagokból.
Két éve, amikor kezdtem és építgettem én is a PACO dolgait, kezdésnek jó volt. Ma azt mondom, ha több kell, akkor tovább kell gondolni. És nekem sem vlt az elég, amit ott találtam. Már szinte egy-két kivétellel újraírtam az összes DCC vezérlő programot, amiket használni is fogok az asztalomon.
Ennek a fejlesztgetésnek köszönhetően, ha kellene egy 26 csatornás szervovezérlő, akkor azt is meg tudnám már építeni, mert a szoftveralapot kifejleszettem hozzá.
Nyilván ilyet praktikussági okokból nincs értelme összerakni, bár kitudja, talán egyszer.
Ha pedig egy meglévő rendszer nem működik a kívánalmaknak megfelelően, lásd visszajelentés, ami a CV olvasáshoz elengedhetetlen, (ACK) akkor két dolgot tehetsz.
1:tudomásul veszed, együttélsz ezzel a problémával,
2:csinálsz jobbat, ami tudja.
Én ez utóbbit választottam. Sok munkát igényelt, de megérte!
A vásárlók meg majd eldöntik. Főleg, hogy ár/érték arányban is jó lesz.
Hamarosan elkészül a körítés is hozzá, és indul a gyártás.
Az eredeti probléma megoldására is van lehetőség, ezt is leírtam. Az hogy nincs annyi láb! Az kifogás, mert van. Csak egyet be kell áldozni. Az áramkör meg kőkori, bárki számára elkészíthető lenne, csak végig kell gondolni mire van szükség a cél eléréséhez.
Nagyon sokan írogatnak nekem privát levelet, kérést, kérdés, segítséget kérve. Aki határozott elképzeléssel megkeresett, annak mindig segítettem eljutni A-ból B-be.
Persze dolgozni senki helyett nem dolgozom, csak terelgetem a helyes irányba. |
(#36432) csíkosháTTú válasza dccvillanyos hozzászólására (#36376)
|
Válasz •
|
Aug 10, 2014 |
|
Basic kivitel, nem a High End... |
(#36433) csíkosháTTú válasza zsolesz74 hozzászólására (#36385)
|
Válasz •
|
Aug 10, 2014 |
|
Ne haragudj, de nem értem. A Tran dekódereknek semmi baja a ROCO modellekkel. |
(#36436) etwg válasza zsolesz74 hozzászólására (#36428)
|
Válasz •
|
Aug 10, 2014 |
|
Egyetértek, kivéve az elsö mondatoddal!
Szerintem az igény készakarva van gerjesztve ( gyakran még egy modellgyárto sem tudja magát a saját szabványaihoz tartani).
4-8 LED diodát meg egy motort még egy kezdö is tudna egy egységes kapcsolással kezelni, kivéve ugy látszik a modellgyártokat. Ugyanis semmi másrol nincs szo.
Azt, hogy már a 3. konnektort vezetik be, még elfogadhato, ez a fejlödés jele, de ezenbelül nem ártana, ha betartanának néhány alapszabályt...... |
(#36448) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#36436)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Idézet: „Azt, hogy már a 3. konnektort vezetik be,...”
Harmadikat?
- hat pólusú,
- nyolc pólusú
- MTC 21 pólusú
- PLUX (8, 12, 16, 16+hang, 22 pólusú)
- Next18, illetve Next18s 18 pólusú
|
(#36449) etwg válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36448)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
|
(#36450) csíkosháTTú válasza etwg hozzászólására (#36449)
|
Válasz •
|
Aug 11, 2014 |
|
Idézet: „Éljen az egyszerü, áttekinthetö és bátran kombinálhato rendszer.....”
Ez a PLUX-ra igaz is. |
(#36488) csíkosháTTú hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 12, 2014 |
|
|
(#36557) HOTotya válasza csíkosháTTú hozzászólására (#36488)
|
Válasz •
|
Aug 14, 2014 |
|
Ez most komoly????? A fiaid is szebbet tudnak csinálni!!!! |
(#36559) csíkosháTTú válasza HOTotya hozzászólására (#36557)
|
Válasz •
|
Aug 14, 2014 |
|
4.000Ft nem vicc. Ha már drágább, mint az én általam gyártott készlet, akkor nyilván komoly, és csak szebb lehet, nem?
|
(#36719) Jó-e hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 20, 2014 |
|
Üdvözletem Mindenkinek!
Köszönöm a korábban a foglaltság érzékeléssel kapcsolatosan felvetett kérdésemre adott segítő szándékú hozzászólásaitokat!
Most azoktól kérek segítséget akik használják a NANOX S88 -as központot. Ehhez szeretnék ugyanis foglaltság visszajelző modulokat építeni.
Egy kezdő pályát építettem össze melyen két váltó található, valamint egy vasúti átjáró. A két váltó és a hozzá tartozó jelzőberendezések vezérlését és a vasúti átjáróban lévő sorompó és jelzőlámpa vezérlését is meg szeretném oldani. Mely konkrét ák.-k megépítését javasoljátok?
Ha PC-ről szeretném vezérelni mindezt ahhoz milyen olcsó szoftvert ajánlotok, melyhez magyar nyelvű leírás is elérhető( vagy könnyen értelmezhető)?
Keresek még mozdony dekódert!
Azért ilyen sok a kérdésem, mert én is úgy jártam, hogy sok év után a garázsból most szedtem ismét elő a gyermekkori analóg rendszeremet és most a kisfiamnak ( meg magamnak ) szeretném ismét összeállítani - immár digitálisként - Karácsonyra. A központot, kézivezérlőt és a PC interfészt már megépítettem, a fentiek hiányoznak még.
Minden segítséget köszönettel várok! |
(#36722) etwg válasza Jó-e hozzászólására (#36719)
|
Válasz •
|
Aug 20, 2014 |
|
Hát elég nagy fába vágod egyböl a fejszét. Ilyesmihez komolyabb elötanulmányok kellenek, illetve részletes elöre gondolkodás, mert az ilyesmit nem lehet, csak ugy kiszorni a dobozbol és egyböl megy.
Ehhez tudni kell a topologiát, hol milyen vágányok meg utátkelök vannak ( sorompo), hol és milyen jelzök vannak és mit mutat(-hat)nak stb. Szoval a nagyvasuton egy ilyen legprimitivebb rendster is több honapos tervezést és gondolkodást igényelne, hogy minden kérdésre a helyes válasz legyen a rendszerben.
Neked ebböl pillanatnyilag csak a jelek fogadására és kiadására valo készülék van meg.
Szoval ahhoz, hogy tanácsot adhassunk többet kéne tudnunk, mi minden kell majd.
Egy nagyon bevált foglaltságjelzö rajza is itt volt a forumon, sajnos most nem tudom miért de nem fogadja el a képmellékletet. |
(#36726) piltdownman hozzászólása
|
Válasz •
|
Aug 20, 2014 |
|
Korábban itt értekeztünk „tate01” vezérlődről. Eljött az idő, hogy leprogramozzam egy olyan
PIC-be, amiben op.ampok vannak. Kérdésem: minden mozdonynál váltasz vezérlőt vagy csak
egy darabon állítod át a paramétereket?
Az új asztalodon is ez lesz ?
Kösz. |
(#36727) etwg válasza piltdownman hozzászólására (#36726)
|
Válasz •
|
Aug 20, 2014 |
|
Gondolom nekem szolt.
Én egyelöre már nem használok már PC-t (megvan minden a több mint 10 éves rendszerböl, csak telepiteni kellene, de annyira nem váltotta be a hozzáfüzött reményeken mint számoltam. Rengeteg energia volt befektetve volt vagy 240 bemenet meg kb 120 kimenet, ezt mind programozni lehet, de valojában nem a programozással kivánom tölteni az idömet, hanem vonatozással igy most még egy dobozban van minden. A portok bármit tudtak kezelni, és valojátab a TATET vezérlök valamelyi változatát hajtották, de közben gyártottam egy tucat WAC (drotos távvezérlöt) ami sokkal inkább emberhze szabott (hasonlo mint egy DCC vezérlöje - csak nem digitálisan megy). |
|
|
2024. Nov, 25. Hé 0:38:53 |
|
Jelenleg 7 fő olvassa az oldalt |
|
|